Αθήνα, 23 Ιανουαρίου 2015

 Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου,  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Δράμα

 

Φίλες και φίλοι, χαίρομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στη Δράμα, γιατί η υποδοχή είναι πάντα ζεστή, δυνατή, μαζική. Ήθελα να κλείσω αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αυτό το μεγάλο οδοιπορικό της αλήθειας σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τώρα το μεσημέρι, άβολη ώρα, στη Δράμα και λίγο αργότερα, το απόγευμα, στην Ξάνθη.

Χαίρομαι πραγματικά γιατί βλέπω πρόσωπα γνώριμα, αυθεντικά, βλέπω εδώ όλες τις γενιές του Κινήματος. Βλέπω τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, βλέπω τη γενιά του ανένδοτου και του 1-1-4, βλέπω τη γενιά του Πολυτεχνείου, της μεταπολίτευσης, αλλά βλέπω και νέες φρέσκες φυσιογνωμίες, οι οποίες είναι έτοιμες να πάρουν τη σκυτάλη της Δημοκρατικής Παράταξης και τους καλωσορίζω στον αγώνα αυτό.

Όπως υποδέχομαι με χαρά τα προβεβλημένα παλιά κοινοβουλευτικά μας στελέχη που μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ. Και χαίρομαι γιατί παρουσιάζουμε στη Δράμα, όπως σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, ένα αξιόπιστο, δυναμικό, μαχητικό ψηφοδέλτιο που θα φέρει βουλευτική έδρα στη Δράμα, εκλέγοντας αντιπρόσωπο του λαού που θα αγωνιστεί για τη Δράμα. Και στις επόμενες εκλογές θα έρθει στην περιφέρειά του να εξηγήσει τι έκανε και να ζητήσει έγκριση από το λαό της Δράμας. Το λέω αυτό γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, φίλες και φίλοι, η συνέπεια και το ήθος στην πολιτική, γιατί αυτό είναι που διακρίνει την δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και είναι όλο το ΠΑΣΟΚ εδώ, το αυθεντικό, η συνείδησή του. Χαίρομαι γιατί εδώ έχουμε πραγματικά την ενεργό, τη ζωντανή συνείδηση της παράταξης στην περιοχή. Και έτσι συμβαίνει σε όλες τις συγκεντρώσεις μας, σε μικρές και μεγάλες περιοχές. Είδατε το ηχηρό μήνυμα από το Σπόρτινγκ στην Αθήνα. Είδατε το ηχηρό μήνυμα από τη ΔΕΘ την Κυριακή. Κι αυτό είναι το μήνυμα από το Ηράκλειο μέχρι τα Γιάννενα. Αυτό είναι το μήνυμα από την Καλαμάτα μέχρι τη Δράμα, στην οποία είμαστε σήμερα.

Φίλες και φίλοι, σε 48 ώρες ψηφίζουμε. Το τελευταίο διαφημιστικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ, το τελευταίο μήνυμα της τηλεοπτικής μας καμπάνιας, λέει «Τελικά τι θα ψηφίσεις; Αφού τα είδες, τα άκουσες, τα σκέφτηκες όλα». Και απαντάει ο Έλληνας πολίτης, ο ελληνικός λαός: «Τελικά ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Παράταξη».

Γιατί η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι χαμένη, γιατί η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η πραγματικά χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος για την Παράταξη, αλλά και για την πατρίδα. Και θέλω αυτό να γίνει τώρα που τελειώνουμε, καθαρό. Γιατί έφτασε η ώρα της αλήθειας και από την Κυριακή το βράδυ αρχίζει η εξαργύρωση των επιταγών. Και θα δούμε αν οι πολιτικές επιταγές είχαν αντίκρισμα, ή αν είναι ακάλυπτες.

Δεν θέλουμε πραγματικά να οδηγηθεί ο ελληνικός λαός ξανά σε απογοήτευση, δεν θέλουμε να ξανακούσει και να ξαναπιστέψει ψέματα, δεν θέλουμε να έχει ψευδαισθήσεις. Δεν έχουμε υποσχεθεί, φίλες και φίλοι, όλες αυτές τις ημέρες τίποτε. Δεν έχουμε μπει στο παιχνίδι της δημαγωγίας, της ψευδολογίας, της τερατολογίας. Δεν έχουμε μπει ούτε στο παιχνίδι του δεξιού εκφοβισμού, ούτε στο παιχνίδι του δήθεν ριζοσπαστικού εφησυχασμού.

Το μήνυμα που έστειλε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Μάριο Ντράγκι, είναι πολύ καθαρό και κανείς να μην κάνει ότι δεν κατάλαβε. Γιατί όλες οι συμφωνίες έχουν τη σημασία τους, όλοι οι θεσμοί και όλα τα όργανα στην Ευρώπη έχουν τη σημασία τους, το πουγκί όμως το κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τη δύναμη πυρός, με απεριόριστα χρήματα, με απεριόριστη ρευστότητα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και κάθε εθνικής οικονομίας, την κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε η τρόικα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας. Εκεί μιλάμε για περιορισμένα πράγματα 10-20, 30 δισ. ευρώ ακόμη, για την ακρίβεια 20 το πολύ δισ. ευρώ ακόμη μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η στήριξη στις τράπεζές μας, στις καταθέσεις μας, στην προοπτική της οικονομίας μας που σημαίνει επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, θέσεις δουλειάς για τους ανέργους αλλά και στήριξη των θέσεων εργασίας που υπάρχουν, όλο αυτό περνάει μέσα από τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και μην κάνει κανείς πως δεν κατάλαβε. Είπε ο Ντράγκι: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα», που σημαίνει ότι ή θα διαλέξει μόνη της να μείνει όμηρος στο Μνημόνιο, «ή θα περάσει στην προληπτική πιστωτική γραμμή άμεσα». Ελπίζω να μην φτάσουμε στο κωμικοτραγικό φαινόμενο οι ηγέτες του αντιμνημονιακού αγώνα να αγωνίζονται να κρατήσουν τεχνητά την Ελλάδα στο Μνημόνιο, χωρίς δάνειο μόνο τα κακά, μόνο με σκληρούς όρους και ασφυκτική επιτήρηση από την τρόικα.

Δηλαδή, φανταστείτε τώρα την αντίφαση και τον παραλογισμό: Εμείς να λέμε η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βγει από το Μνημόνιο να αναπνεύσει, να περνάει σιγά - σιγά στην ομαλότητα και οι Αγανακτισμένοι εναντίον του Μνημονίου, αυτοί που έκαναν καριέρα πολιτική λόγω της κρίσης και του Μνημονίου να λένε «δεν πειράζει ρε παιδιά ας μείνουμε στο Μνημόνιο άλλους έξι μήνες, άλλο ένα χρόνο», μακριά από τις αγορές, μακριά από την ανάπτυξη, μακριά από την ουσιαστική ισοτιμία της χώρας μέσα στην Ευρωζώνη, στο περιθώριο, παρίες, φτωχοί συγγενείς.

Είπε επίσης ο Ντράγκι ότι πρέπει να είναι θετική η αξιολόγηση που κάνει η τρόικα. Πρέπει επιτέλους να κλείσει αυτή η αξιολόγηση. Γιατί δεν έκλεισε; Τι έχει συμβεί; Ακούω διάφορες θεωρίες, φτάνουν σήμερα κάποιοι να λένε την εξής απίθανη θεωρία: ότι η τρόικα και άρα οι κυβερνήσεις και ιδίως η γερμανική, έριξε τη δική μας κυβέρνηση συνεργασίας γιατί προτιμούσε να έχει μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Για να του χαριστεί ή για να έχει το άλλοθι να φανεί πολύ σκληρή, άτεγκτη απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πλήρωσε τόσα και τόσα, με τους Έλληνες να δίνουν και να ξαναδίνουν το δικό τους οβολό για να σταθεί όρθιο το έθνος;

Να σταματήσουμε να λέμε αστειότητες. Ανέβηκε ο πήχης της διαπραγμάτευσης τεχνητά, έγιναν σκληρότεροι τεχνητά. Γιατί; Γιατί είδαν ότι δεν έχουμε ομόνοια, δεν έχουμε σύμπνοια, δεν έχουμε στοιχειώδη συναίνεση. Έχουμε μια αντιπολίτευση που αμφισβητεί την κυβέρνηση, δεν δέχεται την υπογραφή και τις δεσμεύσεις της χώρας, δεν δέχεται τη συνέχεια του κράτους. Οπότε βλέποντας το ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογές όπως πήγαμε, και να διαμορφωθεί ένας άλλος συσχετισμός –αυτό λένε και οι δημοσκοπήσεις- ήθελαν να διπλοδέσουν τη δική τους αντίληψη, όχι τα συμφέροντά τους και τα λεφτά τους, πιο πολύ τους ενδιαφέρει η δική τους πολιτική αντίληψη που είναι σκληρή και συντηρητική γιατί αυτή είναι η πλειοψηφία των κυβερνήσεων στην Ευρώπη. Και λιγότερο τους ενδιαφέρει το ζήτημα του δανείου που έχουν δώσει.

Όποιος πιστεύει ότι περιμένουν την ελληνική κυβέρνηση με ριζοσπαστικό πρόσωπο για να υποκλιθούν μπροστά σε μια ριζοσπαστική αντίληψη για την Ευρώπη, είναι ανιστόρητος και αφελής. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα μηνύματα δεν αφορούν την Ελλάδα, αφορούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, άλλες χώρες όπως η Ισπανία που επίσης βαδίζουν σε εκλογές σε λίγους μήνες.

Άρα, πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και λέμε σε αυτούς που θα έχουν την ευθύνη, όποιοι είναι από τη Δευτέρα. Εμείς το ΠΑΣΟΚ είπαμε στη διαπραγμάτευση ότι έχουμε κόκκινες γραμμές, και επιβάλλαμε την άποψή μας στην κυβέρνηση συνολικά:

  • Όχι νέα περικοπή μισθών και συντάξεων δεν αντέχει η κοινωνία δεν αντέχει η οικονομία.
  • Όχι ομαδικές απολύσεις και μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν το θέλει αυτό ούτε ο επιχειρηματίας, ούτε ο εργοδότης. Θέλει καλό κλίμα και συνεργασία με τον εργαζόμενο για να προοδεύει η επιχείρηση.
  • Όχι κλίμα τρομοκρατίας και απαξίωσης στη Δημόσια Διοίκηση, αξιοκρατία αλλά όχι απειλή και Καιάδας. Και δεν μου άρεσε το τελευταίο σποτ της ΝΔ που προσβάλλει και απαξιώνει συνολικά όλο το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης, όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Ε, όχι! Η συντριπτικότατη πλειοψηφία των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων είναι ικανή, αποτελεσματική, σοβαρή, στην υπηρεσία του πολίτη και του εθνικού συμφέροντος.
  • Είπαμε πως δεν μπορούν να θιγούν αυτά που έχουμε κάνει για τις ευπαθείς ομάδες, τα μέτρα για τους ανέργους, τα μέτρα για τους αναπήρους, το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που εφαρμόζεται στη Δράμα πιλοτικά, γιατί είναι ένας από τους 13 Δήμους που έχουν πραγματική εμπειρία του νέου αυτού γενναίου και ριζοσπαστικού μέτρου.
  • Είπαμε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ρύθμιση για τις 100 δόσεις γι' αυτούς που έχουν οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Είπαμε ότι δεν μπορεί να θιγεί η πρώτη κατοικία και να ξαναπάει στον πλειστηριασμό.
  • Είπαμε ότι θα προχωρήσουμε με τα κόκκινα δάνεια, με την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων για να υπάρξει κίνηση και δουλειά και ότι οι τράπεζες από μόνες τους θα κάνουν τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις σε στεγαστικά δάνεια ώστε να διευκολυνθούν όλοι όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο. Και γιατί αυτό είναι τώρα δυνατό; Γιατί κάναμε το κούρεμα του δημοσίου χρέους το 2012 και μας έλεγαν κάποιοι εξυπναδίστικα «τι μας νοιάζει το κούρεμα του δημοσίου χρέους;». Μα επειδή κάναμε το κούρεμα και ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες, οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν τώρα τους οφειλέτες, το ιδιωτικό χρέος χωρίς να κινδυνεύουν οι καταθέσεις.

Και βέβαια αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα, ότι θα εφαρμόσουμε τη μόνιμη εθνική στρατηγική που υπάρχει. Εμείς λέμε ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Το δίλημμα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ πρώτος, ή η ΝΔ πρώτη. Έχει και αυτό τη σημασία του γιατί είναι οι περιβόητες 50 έδρες, γιατί η ΝΔ δεν δέχτηκε την άποψή μας να το καταργήσουμε αυτό που είναι αναχρονιστικό. Αυτό ίσχυε πριν την κρίση στα υψηλά ποσοστά. Τώρα τα ποσοστά είναι μεσαία, ο ανταγωνισμός τυφλός, αλλά χωρίς ψαχνό και οι περιβόητες αυτοδυναμίες τεχνητές, δεν είναι στο λαό, είναι αριθμητικές λόγω εκλογικού συστήματος. Αλλά αυτά είναι τεχνάσματα. Δεν είναι λαϊκή βούληση.

Άρα το μεγάλο θέμα δεν είναι αυτό. Αλλά εάν θα πάμε μπροστά ένα βήμα να τελειώνουμε με το μνημόνιο και να αλλάξουμε εποχή, ή εάν θα κάνουμε πολλά βήματα πίσω επειδή είμαστε τζάμπα μάγκες, επειδή είμαστε ερασιτέχνες, ή επειδή έχουμε δώσει πολλές υποσχέσεις και δεσμευόμαστε τώρα. Ή γιατί έχουμε εσωτερικές αντιφάσεις μέσα στο κόμμα μας και δεν μπορούμε να τους πείσουμε. Γι’ αυτό λέω «κληρώνει την Δευτέρα».

Λόγω της κρίσης το 2010 η κοινωνία υπέστη ένα σοκ μεγάλο, την πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα θα ξανα-υποστεί σοκ διότι ή θα εφαρμοστούν ανεφάρμοστες και επικίνδυνες προτάσεις με βλάβη της εθνικής οικονομίας και του τόπου, ή δεν θα εφαρμοστούν, θα γίνει η στροφή και θα υπάρχει βεβαίως βλάβη του κομματικού συμφέροντος. Αλλά εμείς το 2010–2011–2012 μεταξύ εθνικού και κομματικού συμφέροντος διαλέξαμε το εθνικό. Αυτή είναι η Δημοκρατική Παράταξη.

Τώρα να τους δω τι θα διαλέξουν. Τώρα έφτασε η στιγμή της αλήθειας. Γι’ αυτό λέμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρίτος πόλος, ο εγγυητής, αυτός που μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις και για σκεφτείτε να γίνει όπως έγινε στις ευρωεκλογές: το ΠΑΣΟΚ πολύ καλύτερα από ό,τι λέγανε, η Χρυσή Αυγή πάνω μια μονάδα όμως. Τρίτο κόμμα. Σκεφτείτε να πάρει την τρίτη εντολή ο κ. Μιχαλολιάκος, προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι διεκδικητές, αλλά απ’ όποια σκοπιά και εάν το δει κανείς, χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος είναι μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε φίλους που μας αγαπούν, μας εκτιμούν και μας θαυμάζουν, αλλά είναι ανήσυχοι και λένε δεν θέλω ΣΥΡΙΖΑ, θα προτιμούσα εάν το δίλημμα είναι τέτοιο με το μαχαίρι στο λαιμό, ΝΔ Αλλά τώρα πια έχουν σταθεροποιηθεί όλες οι προβλέψεις για το ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση. Άλλωστε και στις ευρωεκλογές η ΝΔ δεύτερη ήρθε. Το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό του κράτησε την κυβέρνηση, τη χώρα και τη διαπραγμάτευση. Και τώρα το αντίβαρο και η χρήσιμη ψήφος είναι το ΠΑΣΟΚ.

Δεν μιλάω γι’ αυτούς που είναι προϊόντα τεχνητής παρθενογένεσης και λένε «δεν έχω σχέση με το ΠΑΣΟΚ, έκανα κάτι καινούργιο. Το ΠΑΣΟΚ το αφήνω σε ποιους; Στα αθώα θύματα του πολιτικού κόστους». Οι υποψήφιοί μας ας πούμε στη Δράμα σηκώνουν το βάρος του ΠΑΣΟΚ, αυτοί που άσκησαν εξουσία, που τιμήθηκαν, που ανεδείχθησαν, που κληρονόμησαν. Αυτοί ήρθαν από το μέλλον, δεν ήρθαν από το παρελθόν.

Κοινοβουλευτικό αντίκρισμα έχει για την παράταξη μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Εδώ στο σπίτι μας, στο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γεννηματά, της Μελίνας, του Αλευρά, του Χαραλαμπόπουλου.

Και υπάρχουν και τα πιο νεωτερικά φαινόμενα. Τα φρέσκα προϊόντα. Το 2012 ήταν η ΔΗΜΑΡ, γενικώς συμπαθείς, αριστεροί, άφθαρτοι. Είδαμε την πορεία. Μπήκε, βγήκε, ταλαντεύθηκε, χάθηκε. Το Ποτάμι ήταν νέο στις ευρωεκλογές. Οι δημοσκοπήσεις το έφερναν πάνω από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά το ΠΑΣΟΚ ήρθε καθαρά πάνω, αλλά τώρα το Ποτάμι άρχισε να κυλάει και έχει μέσα παλιά στελέχη της ΔΗΜΑΡ με εμπειρία στην καμπύλη, έχει απολίτικους που καταγγέλλουν τα κόμματα, αλλά έκαναν κόμμα και έχει και καραμπινάτους νεοφιλελεύθερους δεξιούς, κάποιοι από τους οποίους συνεργάστηκαν μέχρι και με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη το 1990-1993.

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής; Η σταθερότητα, η εγγύηση, η καθαρότητα; Είναι προς τα πού; Ρώτησα χθες: «μπορείτε να μου πείτε κάτι που σας έχει μείνει, μια πρόταση, μια ιδέα, μια δέσμευση από το κόμμα αυτό»; Εμείς έχουμε πληρώσει τις δεσμεύσεις μας και τη φερεγγυότητά μας με αίμα πολιτικό.

Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή μας η προσπάθεια. Αυτές τις δυο μέρες. Λιγότερο από δυο μέρες. Να πείσουμε πρόσωπο-πρόσωπο, σπίτι-σπίτι, όλους τους πολίτες και ακούω βερεσέ τις παρατηρήσεις του τύπου «συνεργαστήκατε με τη δεξιά». Με τη δεξιά έπρεπε να έχουμε άλλη σχέση το 2010. Να μην κρύψουμε τις ευθύνες της για την διακυβέρνηση της περιόδου 2004–2009, να μην της δώσουμε συγχωροχάρτι, αλλά δυστυχώς την αφήσαμε να κρυφτεί πίσω από εμάς.

Με τη ΝΔ ψάχναμε να διαμορφώσουμε κυβέρνηση από τον Ιούνιο του 2011 και τελικά την κάναμε την κυβέρνηση αυτή το Νοέμβριο του 2011 μαζί με το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο. Και μετά τις εκλογές του 2012 ο λαός μας έδωσε εντολή 47% να εφαρμόσουμε το δικό μας πρόγραμμα, στο οποίο είχε στο μεταξύ προσχωρήσει η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ. Ήταν αντιμνημονιακοί, γύρισαν, ήρθαν σε εμάς.

Μπορεί να μοιράστηκαν οι ψήφοι στα τρία κόμματα, αλλά η πολιτική ήταν δική μας, αυτή ψήφισε ο λαός τον Ιούνιο του 2012. Με αυτή πορεύεται η χώρα. Και τώρα μας λένε «τι θα κάνετε»; Αυτό που κάναμε και το 2012. Εμείς θέλαμε κυβέρνηση ενότητας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Θέλαμε και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε στην ευκολία της αντιπολίτευσης.

Και τώρα πρέπει να είναι μέσα και το πρώτο κόμμα και το δεύτερο. Να έχουμε ενότητα, να έχουμε σωφροσύνη. Να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου. Ούτε κοπτόμεθα να είμαστε σώνει και καλά στην κυβέρνηση. Μακάρι να αναλάβουν άλλοι το βάρος και εμείς να έχουμε την ευκολία της κριτικής, αλλά εμείς θα στηρίζουμε πάντα τη νόμιμη και συνταγματική κυβέρνηση της χώρας, όταν δίνει μάχες στο εξωτερικό. Δεν θα την αμφισβητούμε. Δεν θα την υπονομεύουμε. Θα βοηθάμε την κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τη χώρα, ανεξαρτήτως των εσωτερικών πολιτικών διαφορών.

Αλλά δεν θα στηρίξουμε επικίνδυνες, εσφαλμένες και ερασιτεχνικές απόψεις  αντιφατικές που δεν προσφέρουν ασφάλεια και αποτέλεσμα. Αλλά απλώς δημιουργούν μια ψεύτικη εντύπωση. Εμείς θα στηρίξουμε αυτά που θεωρούμε εθνικώς αληθή. Αυτό που έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός, ότι «εθνικό είναι το αληθές».

Αλλά η αλήθεια είναι δύσκολη, γιατί συνεχώς ο κόσμος λέει θέλω την αλήθεια και τα ξέρουμε αυτά. Τελικά ψηφίζει το ωραίο ψέμα. Αλλά αυτά έφεραν την Ελλάδα στην κρίση. Την κόλλησαν στον τοίχο. Την ταπείνωσαν.

Και κάναμε μια δύσκολη επιλογή να χάσουμε το 30% για να προστατεύσουμε το 70%. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει την επιλογή να χάσουμε τα πάντα, αλλά εμείς να είμαστε ένδοξοι και έφιπποι και να μας χειροκροτούν επειδή φταίνε οι προηγούμενοι.

Και κάποιοι νομίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει τώρα. Δεν μπορεί να γίνει τώρα. Όποιος παίρνει την καυτή πατάτα, πρέπει να την κουβαλήσει, διότι από έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν όλοι. Αλλά όταν αναγκάζεσαι να πατήσεις τα κάρβουνα, τότε καταλαβαίνεις τι σημαίνει να είσαι πάνω στη φωτιά.

Γι’ αυτό, φίλες και φίλοι, έχει σημασία να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που προστάτευσε τη χώρα, την οικονομία τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Δεν το πιστεύουν πολλοί, σου λέει «μας κόψατε μισθούς και συντάξεις». Ναι, αλλά για φανταστείτε να μην μπορούσες να πάρεις τον μισθό σου και τη σύνταξή σου.

Και δυστυχώς ενώ έχουμε κάνει τόσες επιτυχίες, ενώ είμαστε τόσο ψηλά τώρα -με πρωτογενές πλεόνασμα, ισχυρές τράπεζες, θετικό ρυθμό ανάπτυξης- είμαστε εύθραυστοι ακόμη και γιατί είμαστε εύθραυστοι; Γιατί είμαστε εκτός αγορών και όσο να γυρίσουμε στις αγορές, γιατί δυστυχώς εκτός αγορών έχεις μειωμένη κυριαρχία -όλα τα κράτη το έχουν αυτό, από την Αμερική μέχρι τη Μάλτα- ώσπου να γυρίσουμε στις αγορές έχουμε ανάγκη από τους εταίρους και τα λεφτά είναι πολλά, κανείς ποτέ δεν έχει χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα τόσο μεγάλο όσο το ελληνικό. Γιατί είναι μια χώρα 11 εκατομμυρίων αλλά με πλούτο, με υψηλό επίπεδο ζωής, που ήθελε πάρα πολλά λεφτά για να ορθοποδήσει. Η Αργεντινή ψάχνει να βρει 10 δισ. δολάρια κι έχει τέτοιο πλούτο φυσικό και τόσο πληθυσμό. Η Ουκρανία ψάχνει να βρει 50 δισ. δολάρια με 50 εκατομμύρια πληθυσμό.

Σε καμία άλλη χώρα δε χρειάστηκαν τόσα λεφτά, για να κρατηθούν οι καταθέσεις, οι επιχειρήσεις, η εθνική οικονομία. Που σημαίνει ότι η χώρα έχει δυνατότητες μεγάλες και αυτές οι δυνατότητες κρύβουν θέσεις εργασίας μέσα που τις έχουμε παρουσιάσει. Έχουμε παρουσιάσει πριν τις ευρωεκλογές 640.000 θέσεις εργασίας που μπορούν να γίνουν τα επόμενα 4-5 χρόνια, 720.000 λέει η Εθνική Τράπεζα, πιο πολλές από μας, γιατί εμείς είμαστε προσεκτικοί και συνεσταλμένοι, δε λέμε εύκολα λόγια.

Αλλά πρέπει το μήνυμά μας να είναι καθαρό και το μήνυμα θα είναι καθαρό και ηχηρό και αριθμητικά. Έχουμε ένα προβληματάκι με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ένα επιστημονικό πρόβλημα, οι συχνότητές τους δεν εφάπτονται με τις συχνότητες του ΠΑΣΟΚ. Γιατί και το 2012 και στις ευρωεκλογές μας έδιναν τα μισά από όσα πήραμε στην κάλπη. Τώρα ας αγωνιστούμε εμείς να έχουμε υπερδιπλάσια των δημοσκοπήσεων και θα τα εξηγήσουμε τα πράγματα τη Δευτέρα. Δε θα μείνει έτσι πάντως το θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα που αξίζει να ερευνηθεί εις βάθος και αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα θεσμικό, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να μπορεί απερίφραστος ψύχραιμος ήρεμος να παίρνει τις αποφάσεις του.

Γι' αυτό θέλω να παρακαλέσω τον κάθε Έλληνα πολίτη, να μας ακούσει, να σκεφθεί αυτά που λέμε, να αξιολογήσει κόμματα και πρόσωπα, ανεξάρτητα από την προδιάθεσή του, την οργή του, τον θυμό του, την προτίμησή του. Χρειάζεται περίσκεψη, είναι σοφός ο νόμος που λέει παραδοσιακά ότι το Σάββατο πριν από τις εκλογές δεν έχουμε προεκλογική εκστρατεία, να αφήσουμε τον πολίτη να ηρεμήσει και να σκεφτεί, να κατασταλάξει.

Γιατί τώρα δεν κάνουμε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τώρα δεν προβάλουμε ένα συνδικαλιστικό αίτημα, τώρα δεν καταμετρούμε απλώς κομματικές δυνάμεις, τώρα καθορίζουμε τη μοίρα της χώρας αλλά και του εαυτού μας και των παιδιών μας και των εγγονιών μας για πολλά-πολλά χρόνια.

Αυτό σημαίνει «έφτασε η ώρα της αλήθειας».

Αυτό σημαίνει «ακούστε το μήνυμά μας».

Αυτό σημαίνει το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη «κρατάμε ψηλά την ευθύνη», σημαίνει κρατάμε ψηλά τη χώρα, την οικονομία, το μέλλον, την προοπτική, τις ζωές των παιδιών μας.

Κι εσείς εδώ στη Δράμα που ζείτε την κρίση πριν την κρίση, χρόνια ολόκληρα, έχουν κλείσει βιομηχανίες, υπάρχει καχεξία, δικαιούστε να έχετε μεγαλύτερο μερίδιο στην ελπίδα και στο μέλλον κι αυτό το δικαιούται όλη η περιοχή, με έναν άλλον τύπο ανάπτυξης που θα τον προσδιορίσει η ίδια η περιοχή, η ίδια η περιφέρεια και όχι το κέντρο.

Φίλες και φίλοι, το ΠΑΣΟΚ η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι ούτε εγώ ούτε οι υποψήφιοι, είστε εσείς, οι γνήσιοι και αυθεντικοί εκπρόσωποι, η συνείδηση και η φωνή του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ. Στα χέρια σας είναι η υπόθεση αυτή. Πάρτε στα χέρια σας πραγματικά αυτή την ευθύνη. Ο δικός σας αγώνας σε αυτές τις επόμενες ώρες θα μας φέρει στην τρίτη θέση, θα μας δώσει την τρίτη εντολή, θα μας αναδείξει εγγυητές, θα κρατήσει και πάλι τη χώρα ψηλά.

Γεια σας και με τη νίκη, γεια σας.  

 

23.01.2015 Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Δράμα from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΠολιτικές Ομιλίες, 2015Εκλογές 2015