Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2013
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ & Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης
στην εκπομπή του «Mega» «Ανατροπή» με το δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη (9 Δεκεμβρίου)
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Απόψε μαζί μας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλησπέρα κ. Πρετεντέρη, ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ ευχαριστώ που την αποδεχτήκατε. Κατ' αρχήν αντιλαμβάνομαι ότι έρχεστε κατ' ευθείαν από την εκδήλωση των 58, για να κάνω και λίγο ρεπορτάζ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι έγινε σήμερα μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση στο θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ με πάρα πολύ κόσμο, πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι είχε προβλεφθεί από τους οργανωτές. Εμείς στηρίζουμε την κίνηση αυτή των 58 …
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βλέπετε πλάνα, τα οποία δεν προλάβαμε να τα δείξουμε στο δελτίο ειδήσεων, είχε πάρα πολύ κόσμο.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στηρίζουμε ευθύς εξ αρχής την κίνηση αυτή, άλλωστε την ίδια κίνηση της συσπείρωσης της Κεντροαριστεράς και της δημιουργίας ενός σχήματος τύπου Ελιάς, μιας μεγάλης συνεργατικής ομπρέλας, την είχα παρουσιάσει ήδη από τον Ιούλιο του 2012 αμέσως μετά τις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι αυτός ο χώρος είναι πολύ μεγάλος, πολύ δυναμικός …
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2013
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης,
στην Real News και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή
Δημοσιογράφος: Η διαπραγμάτευση με την τρόικα εκτιμάτε ότι θα καταλήξει σύντομα;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς. Άλλωστε ποιο είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης; Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας; Έλεος! Η Ελλάδα, χάρις στις σκληρές θυσίες του λαού της, έχει πετύχει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ιστορία των δυτικών οικονομιών. Έχουμε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη από πλευράς πρωτογενούς πλεονάσματος και μια από τις καλύτερες στον κόσμο με κριτήριο το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα. Η πρόοδος των διαρθρωτικών αλλαγών στα μεγάλα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, το μισθολόγιο του Δημοσίου κ.ο.κ. είναι πολύ σημαντική, παρά τις δυσκολίες της παράλληλης εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων επί τέσσερα χρόνια. Η εθνική ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά με βάση τους διεθνείς δείκτες. Η διεθνής αγορά, ο διεθνής ιδιωτικός τομέας, καταλαβαίνει και αναγνωρίζει τα επιτεύγματα. Οι περιβόητοι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα. Συνεπώς, η εικόνα ότι υπάρχει πάλι εκκρεμότητα μας αδικεί και τελικά αδικεί και την Ευρωζώνη συνολικά. Αυτό θα λήξει αναγκαστικά πολύ γρήγορα, γιατί και οι ηγεσίες των τριών θεσμών που μετέχουν στην τρόικα και οι κυβερνήσεις των μεγάλων κρατών της Ευρωζώνης καταλαβαίνουν ποια είναι η πραγματική εικόνα. Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά θεσμικούς συνομιλητές που αντιλαμβάνονται σφαιρικά τα οικονομικά δεδομένα και σέβονται πραγματικά τον ελληνικό λαό και τις προσπάθειές του.
Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013
Συνέντευξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου,
στο Έθνος της Κυριακής και στην δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ηγετικό κύκλο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για προνοµιακή συνάφεια µε συγκεκριµένα καταγραφόµενα συµφέροντα, λέει ότι η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί ευκαιρία να πληροφορηθεί η κοινή γνώµη την αλήθεια, ενώ βλέπει φως για έξοδο από το τούνελ της κρίσης
«Ραντεβού» στη Βουλή, προαναγγέλλοντας την κορύφωση της µετωπικής σύγκρουσης µε τον κ. Αλ. Τσίπρα µε αφορµή την πρόταση για Εξεταστική για τα υποβρύχια, δίνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγορεί τον «ηγετικό κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ για προνοµιακές σχέσεις µε συγκεκριµένα καταγραφόµενα συµφέροντα». «Η συζήτηση στη Βουλή θα είναι µια ευκαιρία όλη η κοινή γνώµη, αλλά πρωτίστως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ακούσουν και να κατανοήσουν πώς ενεργεί ο ηγετικός κύκλος περί τον κ. Τσίπρα», λέει στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής». Και προσθέτει: «Θα πληρώσουν τις συκοφαντίες που εκστόµισαν». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτιµά ότι θα είναι αρραγές το µέτωπο του ΠΑΣΟΚ κατά τις κρίσιµες ψηφοφορίες (πλειστηριασµούς, ενιαίο φόρο κ.ά.), επαναλαµβάνοντας τα «όχι» και τα «ναι» στη διαπραγµάτευση µε την τρόικα.
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2013
Συνέντευξη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα Ναυτεμπορική και στο δημοσιογράφο Βασίλη Κωστούλα
- Ποιοί είναι οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο 6μηνο του 2014;
Ευ. Βενιζέλος: Η επικείμενη ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. -η πέμπτη ιστορικά από την ένταξη της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη- μας δίνει την ευκαιρία να προβάλλουμε τη φυσιογνωμία της Ελλάδας ως θεσμικά ισότιμου κράτους-μέλους, πέρα από την κρίση, το Μνημόνιο και τις συζητήσεις για δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά μεγέθη.
Γνωρίζετε βέβαια ότι μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η περιοδική εξαμηνιαία Προεδρία έχει περιορισμένο αντικείμενο, σε σχέση με πριν, λόγω της ύπαρξης των θεσμοθετημένων μόνιμων προεδριών, αλλά εκ των πραγμάτων και της μόνιμης προεδρίας του Eurogroup, σε ό,τι αφορά τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Επιπλέον, αυτή η ελληνική Προεδρία, έχει και την ιδιομορφία ότι είναι κοινοβουλευτικά περιορισμένης διάρκειας, λόγω των Ευρωεκλογών του Μαΐου.
Είναι ευτυχές, όμως, το γεγονός ότι μετά την ελληνική Προεδρία, θα ακολουθήσει η ιταλική, με την οποία έχουμε συντονιστεί, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ευρωπαϊκό Μεσογειακό Έτος, που θα δίνει έμφαση σε προτεραιότητες που αναδεικνύουν την έννοια του ευρωπαϊκού νότου, όχι με τη γεωγραφική, αλλά με την πολιτική σημασία του όρου.
Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2013
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στην εφημερίδα «Έθνος» και στην δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη
1. Μιλάτε ήδη από τον Ιούλιο του 2012 για την κεντροαριστερά. Ήδη από τότε αναφερθήκατε στην ιταλική εμπειρία της "ελιάς" και απευθύνατε πολλές φορές πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ. Τι είναι αυτό που κάνει τώρα επίκαιρο το εγχείρημα της κεντροαριστεράς;
Πράγματι, με την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, ήδη από τον Ιούλιο του 2012, έθεσα το ζήτημα της κεντροαριστεράς, δηλαδή της συνεργασίας και συστράτευσης της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Μίλησα από τότε για μια ελληνική "ελιά" για να δείξω ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους πάντες, φορείς και πρόσωπα, χωρίς κανένα ψευτοηγεμονισμό.
Στην πραγματικότητα όμως έθεσα το ζήτημα της κεντροαριστεράς αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου του 2012, πριν την τεχνητή πόλωση των επαναληπτικών εκλογών του Ιουνίου. Τον Μάιο του 2012 ήταν εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης υπεύθυνης, καθαρού ευρωπαϊκού προσανατολισμού και σοσιαλδημοκρατικού κέντρου βάρους. Ξέρετε τι έγινε. Ποιοι αρνήθηκαν. Όλοι από τη σκοπιά τους -και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΔΗΜΑΡ- επεδίωκαν να συμπιέσουν το ΠΑΣΟΚ που επέδειξε εντυπωσιακή αντοχή υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Μετά τον Ιούνιο του 2012 και τον εθνικά αναγκαστικό σχηματισμό της κυβέρνησης τριμερούς συνεργασίας, ήθελα η προοδευτική συνιστώσα της κυβέρνησης να ενωθεί ή έστω να συνεργαστεί αναπτύσσοντας τη δική της δυναμική και αποκτώντας όσο γίνεται πιο μεγάλη επιρροή στην κυβερνητική πολιτική. Ήθελα οι κυβερνητικοί πόλοι να είναι δύο: από τη μια το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και από την άλλη η ΝΔ. Δεν βρήκαμε ανταπόκριση, αλλά επιμείναμε με εθνική και αξιακή ειλικρίνεια, χωρίς κανένα μικροκομματικό ή προσωπικό κριτήριο. Η διαφορά στις προτεραιότητες -μικροκομματικός συντηρητισμός ή δυναμική μέσα από τη συνεργασία- έγινε εμφανής κι αυτό κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2013 όταν τέθηκε ζήτημα υπόστασης της κυβέρνησης και στην πραγματικότητα της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ λειτούργησε ως δύναμη ευθύνης και σταθερότητας. Αφήνω την αξιολόγηση των επιλογών των άλλων σε εσάς.
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2013
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του Πασοκ,
στην εφημερίδα «το Βήμα της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη
Σας ξάφνιασε, σας ενόχλησε, ο χειρισμός της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής; Μήπως πραγματικά έπρεπε να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες, και κοινοβουλευτικά, ώστε να μην υπάρχουν ρωγμές στη δικογραφία;
Είναι πράγματι η πρώτη φορά στην περίοδο της μεταπολίτευσης που έχουμε σύλληψη βουλευτών για αυτόφωρο κακούργημα, με μια διαδικασία η οποία είναι αμιγώς δικαστική, χωρίς να παρεμβάλλεται καθόλου η Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα. Πρόκειται λοιπόν για την πρώτη εφαρμογή μιας παλιάς, κλασικής διάταξης της ελληνικής συνταγματικής τάξης. Γιατί να με ξαφνιάσει αυτό και να το συζητώ και να μην με έχει ξαφνιάσει ο εκφασισμός, το γεγονός ότι εκπροσωπείται στη Βουλή ένα αντικοινοβουλευτικό, ένα ανοιχτά αντιδημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα που δεν σέβεται τις θεμελιώδεις παραδοχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου; Αυτό είναι που θα έπρεπε να μας έχει ξαφνιάσει, όχι η ενεργοποίηση του Συντάγματος και της δικαιοσύνης, αλλά το γεγονός ότι αυτή πράγματι καθυστέρησε να συμβεί. Η πολιτική δολοφονία ενός Έλληνα πολίτη είναι γεγονός σοκαριστικό. Αλλά εξίσου σοκαριστικό είναι να έχεις δολοφονίες αλλοδαπών, πράξεις βίας, απειλές, σωματικές βλάβες. Να έχεις ένα μακρύ κατάλογο σοβαρών αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου.
Νέα Υόρκη, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013
Απόσπασμα σχετικό με τη Χρυσή Αυγή από συνομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με διευθυντικά στελέχη του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στη Νέα Υόρκη (Τετάρτη, 10μ.μ. ώρα Ελλάδας)
Reuters: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή;
Ευ. Βενιζέλος: Η πιθανότητα κοινωνικής έκρηξης. Να ξεπεραστούν τα όρια αντοχής της κοινωνίας μας.
Reuters: Η Χρυσή Αυγή αποτελεί μεγάλο κίνδυνο;
Ευ. Βενιζέλος: Φυσικά. Πρόκειται για ένα υποπροϊόν της κρίσης, αλλά όχι αυτόματα και αυτό έχει μεγάλη σημασία. Στη μεγάλη κρίση του 1929-1930, η αμερικανική απάντηση ήταν ο Ρούσβελτ και το new deal και η γερμανική ήταν ο Χίτλερ και ο ναζισμός. Κάθε κοινωνία διαθέτει σημαντικά γι αυτήν περιθώρια εκτίμησης των καταστάσεων. Δεν αποδέχομαι τη θεωρία της λεγόμενης ιστορικής ντετερμινισμού. Αναμφίβολα, όμως, η οικονομική κρίση δημιούργησε ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη ενός τέτοιου φαινομένου.
Η Χρυσή Αυγή αποτελεί ακριβώς αυτό το πολιτικό και ιδεολογικό υποπροϊόν της κρίσης, στο πλαίσιο του λεγόμενου "αντιμνημονιακού" στρατοπέδου στο πολιτικό μας σύστημα...
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2013
Συνέντευξη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στον δημοσιογράφο Άρη Παπαδόπουλο,
της εφημερίδας Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης
Ερώτηση: Η 68η Γ.Σ. του ΟΗΕ γίνεται σε μία κρίσιμη εποχή για την περιοχή μας. Δεν είναι μόνο το θέμα της Συρίας και το Παλαιστινιακό, αλλά έχουμε και προσπάθεια αναθέρμανσης του διαλόγου στο Κυπριακό. Υπάρχει κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα αυτά; Και κυρίως που βρισκόμαστε στο Κυπριακό και αν αυτό θα κυριαρχήσει στο λόγο σας από το βήμα της Γ.Σ;
Ευ. Βενιζέλος: Η 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ξεκινάει πράγματι σε μία περίοδο έντονης αστάθειας και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι προσδοκίες των λαών της Μεσογείου για μια ομαλή δημοκρατική εξέλιξη, που ξεκίνησε με την «αραβική άνοιξη», δεν έχουν δυστυχώς δικαιωθεί και παραμένει ζητούμενο για την ευρύτερη γειτονιά μας η επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και ειρηνικής ανάπτυξης. Η πιο εμβληματική περίπτωση είναι αυτή της Συρίας, όπου συνεχίζεται, δυστυχώς, η αιματοχυσία και ο εμφύλιος σπαραγμός, με αποσταθεροποιητικές συνέπειες για όλα τα γειτονικά κράτη.
Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2013
Συνέντευξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου,
στο Βημα FM και στους δημοσιογράφους
Γ. Παπαχρήστο, Ν. Παπαδόπουλο και Β. Χιώτη
Δημοσιογράφος: Καλημερίζουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Καλή σας μέρα κ. Βενιζέλο.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας.
Δημοσιογράφος: Ένα ερώτημα που θέλω να σας κάνω και έχει ως βάση το αποτέλεσμα της χθεσινής ευρείας και πολύωρης σύσκεψης που είχατε με τον Πρωθυπουργό, είναι το εξής: γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε γεγονότα, όπως το προχθεσινό, δηλαδή τη δολοφονία του παιδιού αυτού στο Κερατσίνι, για να αποφασίσει η κυβέρνηση να πάρει εκείνα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να περισταλεί η δράση των παρακρατικών ομάδων της Χρυσής Αυγής. Γιατί δηλαδή δεν έγινε αυτό που θα γίνει τώρα τον περασμένο Ιούνη;
Ευ. Βενιζέλος: Πριν από οτιδήποτε άλλο θα ήθελα να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, του Παύλου Φύσα, φυσικά τον αποτροπιασμό μου γι’ αυτό το γεγονός, την απόλυτη αντίδρασή μου, θα έλεγα, την αγωνία μου για το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο τόπος. Επειδή τη στιγμή που συζητούμε κηδεύεται το θύμα αυτής της άνανδρης δολοφονίας που είναι ταυτόχρονα και επίθεση κατά των δημοκρατικών θεσμών, θα ήθελα να εκφράσω αυτά μου τα αισθήματα.
Ρώμη, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013
Συνέντευξη του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου,
στον δημοσιογράφο Patrizio Nissirio από το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA
στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρώμη
Τίτλος: «Ο Βενιζέλος στη Ρώμη, σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με την Ιταλία»
Μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή ατζέντα και η επαναφορά της ισοτιμίας μεταξύ των κρατών μελών, μια κοινή ατζέντα για την Ιταλία και την Ελλάδα για το 2014, με πολλά σχέδια και κοινές προτάσεις. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ansamed, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρώμη, εξηγεί πώς η ελληνική περίπτωση συνδέεται στενά με την ευρωπαϊκή και πώς οι πρωτοφανείς και σκληρότατες θυσίες του ελληνικού λαού αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα, όχι μόνο υπό οικονομικούς όρους.
«Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν το θεσμικό καθήκον να συντονίσουν τις δύο προεδρίες», εξηγεί, «αλλά και σε διμερές επίπεδο έχουμε την πρόθεση να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, λαμβάνοντας σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Είμαστε χώρες της νότιας Ευρώπης, με τα ίδια συμφέροντα στη Μεσόγειο και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης».