Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ

με τη Σία Κοσιώνη

 

Σ. Κοσιώνη: Είμαστε στο studio του ΣΚΑΙ με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλώς ήρθατε, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα, ευχαριστώ πολύ.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχει η πολιτική σας ιδιότητα, υπάρχει και η άλλη σας ιδιότητα, αυτή του συνταγματολόγου με την οποία επίσης σας καλούμε απόψε, διότι έχουμε αυτή τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, μία συζήτηση που συνοδεύεται από πολλά παράδοξα. Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας ρωτήσω είναι και από την πολιτική σας εμπειρία, γιατί πρέπει πάντα οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης να έρχονται προεκλογικά και ως εκ τούτου να προσέρχονται και τα κόμματα με κομματικά κριτήρια.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα, αλλά σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει τη διαδικασία αναθεώρησης από το 2016, ήθελε όμως να οργανώσει έτσι τα πράγματα ώστε και η αναθεώρηση να είναι κάρβουνο στη μηχανή της έντασης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο Έθνος της Κυριακής
και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη

 

-Το «αποτύπωμα» των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη προεξοφλούν εξελίξεις- αλλά προς ποια κατεύθυνση; Και ποια η θέση της ευρωσοσιαλδημοκρατίας στο παζλ;

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύονται οι εθνικολαϊκιστικές ή ακόμη και οι ακροδεξιές δυνάμεις. Ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστικές ή και ανοικτά αντιευρωπαϊκές απόψεις. Πολλές κοινωνικές ομάδες νιώθουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τις αφήνουν στο περιθώριο, ότι η ΕΕ δεν συνιστά φιλική για αυτές απάντηση στους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Τα συμβατικά κόμματα εξουσίας βλέπουν να μειώνεται η εκλογική τους απήχηση και η κοινωνική τους επιρροή. Υπάρχει μια ποικιλία φαινομένων: το Brexit, τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, μια λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ιταλία, η ενδυνάμωση του AfD στη Γερμανία, η αντιευρωπαϊκή στροφή ολόκληρων χωρών που ρέπουν προς την «αυταρχική» δημοκρατία, όπως συμβαίνει με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο μπορεί να μην αρκεί η συνεργασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων.

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Σκαι και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη

 

Ν. Παπαδόπουλος: Καλό μεσημέρι, κ. Πρόεδρε.

Β. Χιώτης: Καλημέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Γεια σας, καλό μεσημέρι.

Ν. Παπαδόπουλος: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα δικό σας σχόλιο, μία δική σας εκτίμηση, πώς είδατε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και περισσότερο αυτά που ειπώθηκαν στις δημόσιες δηλώσεις, που όλοι παρακολουθήσαμε, στην Άγκυρα χθες το βράδυ.

Ευ. Βενιζέλος: Γενικά, από την εμπειρία μου στα θέματα αυτά ως Υπουργός Εξωτερικών και ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης, μπορώ να σας πω ότι καλό είναι να υπάρχουν επαφές, είμαι υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της ανταλλαγής επισκέψεων. Αλλά όταν πρόκειται για μία επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε άλλη χώρα και για μία συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdogan, είναι προϋπόθεση εθνικής ασφάλειας να υπάρχει καλή προετοιμασία, γιατί εδώ δεν μπορεί να βασιζόμαστε στην ικανότητα αυτοσχεδιασμού και αντίδρασης στις εκπλήξεις που έχει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ή ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών.

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Μακεδονία και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Μακρή

 

- Δηλώσατε πως δεν θα είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη. Τι σημαίνει αυτό για την πολιτική και κοινοβουλευτική σας παρουσία ;

 

Για τελευταία φορά ήμουν υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης με σταυρό πριν δέκα χρόνια, στις εκλογές του 2009. Έκτοτε ήμουν υποψήφιος στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι τιμή μου που εκπροσωπώ την εκλογική περιφέρεια Α ´ Θεσσαλονίκης από το 1993. Η Θεσσαλονίκη με τίμησε κατ´επανάληψη εκλέγοντάς με βουλευτή σε δέκα εκλογές, πολλές φορές μάλιστα πρώτο βουλευτή της. Είμαι ευγνώμων στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα ο τόπος μου, είμαι ταυτισμένος μαζί της και τα μεγάλα προβλήματά της δεν είναι για έμενα μόνο πολιτική προτεραιότητα, αλλά προσωπική υπόθεση. Έχω σταματήσει όμως εδώ και δέκα χρόνια να λειτουργώ ως «τοπικός» βουλευτής και πολύ περισσότερο ως «πολιτευτής» με γραφείο, επαφές, δίκτυα φίλων, σε εσωκομματικό ανταγωνισμό με άλλους φίλους των οποίων διετέλεσα πρόεδρος. Σήκωσα το φορτίο της ηγεσίας της παράταξης την πιο δύσκολη και πυκνή περίοδο. Υπό τραγικές συνθήκες για τη χώρα. Αγωνίστηκα να σταθεί όρθια η Πατρίδα με τεράστιο κόστος για την παράταξη, αλλά και για εμένα προσωπικά που κλήθηκα να αναλάβω το βάρος από τον Ιούνιο του 2011 και μετά υπό έκτακτες συνθήκες. Δεν είναι ούτε λογικό ούτε ευπρεπές απέναντι στα στελέχη μας που θα αγωνιστούν για την παράταξη ως υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη, να επανέλθω τώρα ως υποψήφιος βουλευτής που διεκδικεί την εκλογή του σε μια περιφέρεια. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο ρόλος μου στη Βουλή. Η ευθύνη μου απέναντι στον τόπο μου επιβάλλει να αναδεικνύω τα μεγάλα θέματα που αφορούν την δημοκρατία και τους θεσμούς, την πορεία της οικονομίας, την εξωτερική πολιτική. Να επισημαίνω τα προβλήματα και τους κινδύνους. Και να αναδεικνύω τη φυσιογνωμία και τους στρατηγικούς στόχους της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης ως εγγυήτριας του μέλλοντος της χώρας. Αυτό το κάνω με πολλούς τρόπους εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός Ελλάδος. Όχι μόνο παραταξιακά, αλλά απευθυνόμενος και σε ένα πολύ ευρύτερο εθνικό, προοδευτικό ακροατήριο μέσω του «Κύκλου ιδεών» που είναι μια δραστήρια δεξαμενή σκέψης. Όταν η Πατρίδα ή η παράταξη προς όφελος της Πατρίδας, με χρειάστηκε, με βρήκε εύκολα. Η πολιτική μου παρουσία ταυτίζεται άλλωστε με τα πολύ δύσκολα από το 1989 μέχρι σήμερα.  

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΚρήτηTv και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη (1.2.2019) 

Video, Μέρος 1: https://vimeo.com/314763681


Γ. Σαχίνης: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Ένα εικοσιτετράωρο πριν βρεθεί στα Χανιά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρεί μία συνέντευξη για όλη την Κρήτη, στην Κρήτη TV και τις «Αντιθέσεις», μάλιστα, θα έλεγα, στο τέλος μίας εβδομάδας με πυκνά πολιτικά γεγονότα στο εσωτερικό της πατρίδας μας, αλλά όχι μόνο. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα.

Γ. Σαχίνης: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας στις «Αντιθέσεις».

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Γ. Σαχίνης: Θέλω να ρωτήσω, στην πολύχρονη πολιτική και ακαδημαϊκή καριέρα σας, εάν αισθάνεστε ότι αυτά τα χρόνια είναι τα πιο απρόβλεπτα, τα πιο ρευστά ως προς τις εξελίξεις και, κυρίως, τα πιο κρίσιμα για το τι μπορεί να διαμορφωθεί στο μέλλον για τη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα και στον δημοσιογράφο Παρασκευά Περάκη

 

- Βρίσκεστε στα Χανιά με αφορμή την παρουσίαση του νέου σας βιβλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο διάλογος για αυτήν βλέπουμε να περιστρέφεται γύρω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι το άρθρο 16 το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε;  


Το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια είναι κρίσιμο γιατί συνιστά σημείο απόλυτης αντίθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει κάθε πιθανότητα αναθεώρησης και της ΝΔ που θεωρεί ότι χωρίς αλλαγή της ρύθμισης για τα πανεπιστήμια «ξοδεύεται» η αναθεωρητική διαδικασία καθώς το ζήτημα αυτό μπορεί έτσι να επανέλθει μετά από πέντε τουλάχιστον χρόνια. Όμως το πρόβλημα της αναθεώρησης είναι πολύ βαθύτερο. Η αναθεώρηση προϋποθέτει ευρύτερη και ουσιαστική συναίνεση. Το Σύνταγμα απαιτεί για την τροποποίησή του αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, η οποία πρέπει μάλιστα - για λόγους προστασίας του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος - να διασφαλίζεται στη δεύτερη Βουλή, την αναθεωρητική, αυτή που συντελεί την αναθεώρηση και καταστρώνει το τελικό κείμενο. Η πρώτη Βουλή διαπιστώνει απλώς την ανάγκη της αναθεώρησης. Η κυβέρνηση χειρίζεται δυστυχώς το Σύνταγμα, όπως και όλους τους θεσμούς, ως απλό «κάρβουνο» στη μηχανή της πόλωσης ή ως δήθεν στοιχείο διαφοροποίησης της «προοδευτικής» από τη «συντηρητική» αντίληψη παίζοντας με θέματα όπως οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Είδαμε τι έγινε με τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για την οποία αντιδρά σθεναρά όλος ο εφημεριακός κλήρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.     

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Σκαι και στους δημοσιογράφους Άρη Πορτοσάλτε και Μπάμπη Παπαδημητρίου

 

Μπ. Παπαδημητρίου: Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

Μπ. Παπαδημητρίου: Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Επίσης.

Μπ. Παπαδημητρίου: Άρη, ξεκινάς;

Α. Πορτοσάλτε: Εσύ.

Μπ. Παπαδημητρίου: Εγώ, κ. Βενιζέλο, θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Τι κάνουμε τώρα; Μέχρι τώρα είχαμε απασχοληθεί με το να τελειώσει το μνημόνιο, να πάμε στην Ιθάκη, θα βγούμε ή δεν θα βγούμε στις αγορές, να δούμε τι θα γίνει, είχαμε τις Πρέσπες, είχαμε όλη αυτή τη Συμφωνία, τελείωσε, διαλύθηκαν τα κόμματα. Τώρα τι κάνουμε;

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Δημήτρη Καιρίδη στην εκπομπή «Ω, τι κόσμος μπαμπά!» στο Action24, στις 25.1.2019

 

Δ. Καιρίδης: Καλώς ήρθατε στο στούντιο του Action24 κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Χαίρομαι που είμαι μαζί σας.

Δ. Καιρίδης: Αισθάνομαι μία αμηχανία, μια συστολή που σας υποδέχομαι εδώ, γιατί είστε ένα φαινόμενο της ελληνικής πολιτικής και σίγουρα ένας κοινοβουλευτικός ογκόλιθος - θα ’ρθώ και στη χθεσινή ομιλία σας στη Βουλή για το Μακεδονικό. Και γιαυτό περιποίει ιδιαίτερη τιμή η παρουσία σας εδώ, η οποία θα μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη προκειμένου να αποκωδικοποιήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Για μένα είστε πάντα ο φοιτητής μου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης για τον οποίο είμαι υπερήφανος λόγω της λαμπρής ακαδημαϊκής του και γενικότερα δημόσιας διαδρομής. Και πάντα θα έχω αυτό κατά νου όταν σας συναντώ και συνομιλώ μαζί σας, γιατί αυτή είναι η πιο σταθερή σχέση που έχουμε και η διαρκέστερη σχέση.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΣυνεντεύξεις 2019

Καλαμάτα, 18 Ιανουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Ελευθερία Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο Θανάση Λαγό

 

- Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές μετά την αποχώρηση του κ. Καμμένου. Τι σημαίνει αυτό για τα επόμενα βήματα και για το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων;

Η κυβέρνηση έλαβε πράγματι ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές που συγκροτούν μια ευκαιριακή πλειοψηφία «πολιτικών ρεταλιών», όπως είπα στη Βουλή. Για να το πετύχει αυτό εξευτέλισε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και καταστρατήγησε όλες τις σχετικές ρυθμίσεις του Συντάγματος. Οι ΑΝΕΛ δήθεν αποχώρησαν από την κυβέρνηση, αλλά δυο βουλευτές και δυο εξωκοινοβουλευτικά στελέχη τους παραμένουν υπουργοί, ενώ τέσσερις βουλευτές τους υπερψήφισαν την πρόταση εμπιστοσύνης. Αυτοί μαζί με την κα Παπακώστα και τον κ. Δανέλλη σχημάτισαν την πλειοψηφία των 151 βουλευτών. Ο κ. Καμμένος ακολουθήθηκε από δυο μόνο βουλευτές του και έναν που προσχώρησε στους ΑΝΕΛ από την Ένωση Κεντρώων. Αυτοί δεν αρκούν ώστε οι ΑΝΕΛ να θεωρούνται κόμμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής με τα σχετικά διαδικαστικά δικαιώματα. Έτσι οι δυο βουλευτές που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τυπικά δεν διαγράφονται και παραμένουν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, ενώ οι δυο υπουργοί των ΑΝΕΛ που έκαναν το ίδιο ήδη διαγράφηκαν! Υπάρχουν όμως ακόμη πιο γελοίες καταστάσεις.

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Φιλελεύθερος και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Γαλανού

 

- Πέρυσι σχεδόν τέτοια εποχή (21 Φεβρουαρίου) από το βήμα της Βουλής - στη συζήτηση για τη σύσταση προακαταρκτικής επιτροπής σχετικά με τη Novartis – χρησιμοποιήσατε μια φράση που λειτούργησε ως ηλεκτρική εκκένωση σε όσους είχαν στοιχειώδη αίσθηση του βάθους και της βαρύτητάς της. Είχατε προειδοποιήσει μια αλυσίδα εμπλεκόμενων (ηθικούς αυτουργούς, συνεργούς, εισαγγελείς, μέλη της κυβέρνησης) ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία διότι ακριβώς αυτό συνιστά «ο σφετερισμός της ιδιότητος του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών...» Έναν χρόνο μετά και ενώ η υπόθεση επανέρχεται με νέες ενδιαφέρουσες πτυχές, επιμένετε;  


Όσα μεσολάβησαν από τότε έως σήμερα και ιδίως οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον έναν από τους περιβόητους προστατευόμενους μάρτυρες, επιβεβαίωσαν πλήρως τα όσα είπα στη Βουλή. Εσχάτη προδοσία νομικά δεν είναι η προδοσία της χώρας προς όφελος κάποιου εξωτερικού εχθρού. Εσχάτη προδοσία είναι η κατάλυση ή η αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος, ένας από τους οποίους είναι - όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας - η διάκριση των εξουσιών και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Έχουν υποβληθεί σχετικές μηνύσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής.

Tags: Συνεντεύξεις 2019