13.1.2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Ταχυδρόμος του Βόλου και στη δημοσιογράφο Βάσω Κυριαζή

 

Β. Κ: Κύριε Πρόεδρε, αφορμή για αυτή τη συνέντευξη το βιβλίο που έχετε εκδώσει σχετικά πρόσφατα «Εκδοχές πολέμου 2009-2022» και η παρουσίαση στη Λάρισα. Γιατί όμως πόλεμος;

Ευ. Β. : Η οικονομική κρίση ήταν συμβολικός πόλεμος. Η πανδημία ήταν υγειονομικός πόλεμος. Τώρα όμως παρακολουθούμε τις επιπτώσεις του πραγματικού πολέμου με επίκεντρο την Ουκρανία.

Β. Κ: Οι πολίτες μετά τη μνημονιακή κρίση και την υγειονομική, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον «πόλεμο» της ενεργειακής κρίσης. Υπάρχει η αίσθηση ότι αυτόν τον τελευταίο πόλεμο, ενδεχομένως να τον χάσουμε… 

Tags: Συνεντεύξεις 2023

Λάρισα, 13.1.2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ελευθερία Λάρισας και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κατσανάκη

 

Δ.Κ.: Κύριε πρόεδρε, στο τελευταίο σας βιβλίο καταθέτετε την εμπειρία σας από την πρωτόγνωρη περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η διαχείρισή της μπορεί να συνθέσει μια αντίληψη, έναν "οδηγό" για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και τελικώς κάθε μορφής κρίσης;

Ευ. Β.: Προφανώς. Ήδη φάνηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στην εμπειρία της οικονομικής

κρίσης, κυρίως της ελληνικής, απέκτησε θεσμούς και μηχανισμούς που τη βοήθησαν στην αντιμετώπιση των κρίσεων που ακολουθούν. Περιέργως στην Ελλάδα κυριαρχεί η τάση να ξεχάσουμε τη νωπή εμπειρία της οικονομικής κρίσης και να διακηρύξουμε ότι επιτεύχθηκε η οριστική επιστροφή στην «κανονικότητα».

Tags: Κράτος Δικαίου | Δικαιώματα και ΕλευθερίεςΣυνεντεύξεις 2023

12 Ιανουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στα Παραπολιτικά 90.1 FM και στη δημοσιογράφο Ν. Λυμπεράκη

*Ηχητικό: https://youtu.be/ZMPrBo12644 

 

Ν. Λυμπεράκη: Κύριε πρόεδρε, καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ θερμά

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα στις ακροάτριες και στους ακροατές σας.

Ν. Λυμπεράκη: Κύριε Πρόεδρε, αντικρούετε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου με μία ανάλυση δέκα σελίδων, θέτει πολλά ζητήματα, επισημαίνετε ότι λειτούργησε καθ’ υπέρβαση αρμοδιότητας, δεν έπρεπε δηλαδή να γνωμοδοτήσει, θέτετε και ζητήματα ύφους και ζητήματα ουσίας.

Tags: Κράτος Δικαίου | Δικαιώματα και ΕλευθερίεςΣυνεντεύξεις 2023

7 Ιανουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο site της εφ. Μακεδονίας και στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου στη στήλη Πρωινός καφές

 

- Πίνετε πρωινό καφέ;

Πάντα.

- Τι είδους είναι;

Εσπρέσο.

- Να πάμε αρκετά χρόνια πίσω: Γεννηθήκατε το 1957 στους Αμπελόκηπους, στη συμβολή των οδών Ελευθερίας και Ελευθερίου Βενιζέλου. Τι θυμάστε από το πατρικό σας, αλλά και από εκείνα τα πρώτα χρόνια;

Το σπίτι ήταν μια απλή μονοκατοικία στην οποία μέναμε μαζί με τους γονείς και τα αδέλφια της μητέρας μου. Υπήρχε μια μικρή αυλή γύρω από την οποία έμεναν δυο ακόμη οικογένειες. Στην περιοχή είχαν εγκατασταθεί αρχικά πρόσφυγες από τη Βάρνα, τη Φιλιππούπολη, τη Γευγελή, μετά τις διευθετήσεις της Συνθήκης του Βουκουρεστίου και της Συνθήκης του Νεϊγύ.

Έτσι ήρθε ως νήπιο ο παππούς μου Κώστας, πατέρας της μητέρας μου, ακολουθώντας τον δικό του παππού γιατί είχε χάσει τους γονείς του. Αργότερα εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Όταν γεννήθηκα δεν είχε ακόμη ασφαλτοστρωθεί η περιοχή. Παίζαμε ελεύθερα στους δρόμους, στις αλάνες και τα άδεια οικόπεδα. Δεν είχε αρχίσει η ανοικοδόμηση μέσω αντιπαροχής. Όλα ήταν λιτά. Ήταν όμως αισθητό το μετεμφυλιακό κλίμα και η αστυνομική βία.

14.12.2022

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφ. Θάρρος της Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Αντ. Π.: Ας πούμε λίγα πράγματα για τη βιογραφία του βιβλίου, πώς ξεκίνησε και κυρίως, για την πορεία του. Από τον τίτλο ήδη και κυρίως από τον υπότιτλο γίνεται σαφές ότι θίγετε ένα θέμα αρκετά γνωστό, αλλά με πολλά "κλειστά δωμάτια και επεισόδια ", αν μου επιτρέπετε ο όρος.

Ευ. Β.: Το βιβλίο είναι η προσωπική μου αφήγηση για την περίοδο 2009-2019 μαζί με τις εκτιμήσεις μου για την αλληλουχία των κρίσεων ( πανδημία, ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κ.ο.κ) που ακολουθεί. Η προσωπική μου μαρτυρία συνοδεύεται όμως και από την ανάλυση των κρίσιμων γεγονότων και ιδίως καταστάσεων που συνθέτουν την ελληνική οικονομική κρίση. Αφήγηση και μαρτυρία δεν σημαίνει όμως απλώς την αίσθησή μου ή την εντύπωσή μου για τα όσα ζήσαμε. Όσα λέω τεκμηριώνονται πλήρως και για αυτά το πραγματολογικό υλικό του βιβλίου δεν αμφισβητήθηκε από κανένα όλους αυτούς τους μήνες που κυκλοφορεί. Το χρονικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο και η εκτενέστερη ηλεκτρονική μορφή του στην οποία παραπέμπει με ψηφιακό κώδικα το βιβλίο, έχει αυτοτελή αξία.

Tags: Συνεντεύξεις 2022

14.12.2022

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Ελευθερίας της Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο Γ. Παναγόπουλο

 

Γ. Π.: Στο βιβλίο σας «Εκδοχές πολέμου 2009 -2022», που θα παρουσιαστεί αύριο στην Καλαμάτα, συνομιλώντας με τον Γιώργο Κουβαρά αποτυπώνετε τα γεγονότα αυτής της ταραγμένης περιόδου. Τι δεν θα θέλατε να ξαναζήσετε από αυτή την περίοδο;

Ευ. Β.: Δεν θα ήθελα να ξαναζήσω την απειλή της ασύντακτης  χρεοκοπίας, τον άμεσο κίνδυνο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα ήθελα να ξαναζήσω την έκπτωση της χώρας, τον υποβιβασμό της, τη σκληρή δοκιμασία της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Την απώλεια σημαντικών παραμέτρων της εθνικής ισχύος που δεν είναι μόνο στρατιωτική και διπλωματική αλλά και οικονομική, κοινωνική και θεσμική.

16.11.2022

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Παύλο Τσίμα, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022. Μια συζήτηση με τον Γιώργο Κουβαρά για το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης και όσα ακολούθησαν», εκδόσεις Πατάκη 2022, στο Βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στην Κηφισιά (14.11.2022)

 

Π. Τσίμας: Καλώς ήρθατε. Ο χώρος γέμισε. Είναι πολύ ωραίο που φέραμε τον συγγραφέα και Πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο στη γειτονιά μας για να υποδεχθούμε μαζί το βιβλίο του. Θέλω να πω ότι χαίρομαι πολύ και ευχαριστώ πολύ και την Άννα Πατάκη και βεβαίως τον ίδιο, για την ευκαιρία να είμαι απόψε δίπλα του. Επιτρέψτε μου μία μικρή εξομολόγηση. Ανήκουμε στην ίδια γενιά πάνω-κάτω με μία πολύ μικρή ηλικιακή διαφορά, συνεπώς έχουμε διατρέξει τον ίδιο ιστορικό κύκλο στη ζωή μας, μόνο που ο καθένας τον διέτρεξε με τελείως διαφορετικό τρόπο, από διαφορετικό δρόμο, καμία φορά εντελώς ασύμβατο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια όμως νιώθω να διαμορφώνεται μία πνευματική συγγένεια και αυτό που λέω, δεν δεσμεύει καθόλου εκείνον, μερικές φορές δεσμεύει εμένα, αλλά σας το εξομολογούμαι ώστε να μη δεσμεύομαι από εδώ και πέρα.

Tags: Συνεντεύξεις 2022

29.10.2022

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά στον Παντελή Καψή στο Thema Podcasts

 

Π. Καψής: Γεια σας. Σήμερα στο podcast έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έναν πολιτικό και ακαδημαϊκό με τεράστια πείρα, έχει περάσει από τις περισσότερες θέσεις που μπορεί να περάσει ένας πολιτικός, ο οποίος όμως σήμερα, όπως ο ίδιος λέει, ασχολείται με τη μεταπολιτική, δεν έχει το άγχος της επανεκλογής, που του επιτρέπει να δει τα ζητήματα χωρίς τις συνήθεις κομματικές δεσμεύσεις. Είναι φυσικά ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Καλώς ήρθατε κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.

Π. Καψής: Αφορμή για τη συζήτηση, αλλά μόνο αφορμή, ήταν το βιβλίο που έχετε εκδώσει σχετικά πρόσφατα «Εκδοχές πολέμου 2009-2022». Γιατί πόλεμος; Τι πόλεμο περάσαμε;

Ευ. Βενιζέλος: Ξεκίνησε ως συμβολικός πόλεμος, γιατί στη μάχη για την υπέρβαση της κρίσης από το 2009 και μετά προσδίδουμε το χαρακτήρα του πολέμου για να δείξουμε ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και ότι χρειάζεται συσπείρωση, αγώνας, προσπάθεια, υπάρχουν νίκες και ήττες, άρα χρησιμοποιούμε μία στρατιωτική και πολεμική λίγο-πολύ ορολογία. Τα έφερε όμως έτσι η μοίρα ώστε αμέσως μετά να περάσουμε από τον οικονομικό πόλεμο στον υγειονομικό πόλεμο λόγω πανδημίας και αμέσως μετά στον κατά κυριολεξία πόλεμο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολέμου που εξελίσσεται εκεί. Έχουμε βεβαίως ξανά οικονομικό «πόλεμο», ως αποτέλεσμα κυρίως της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, άρα πρόκειται για εκδοχές συμβολικού αλλά και πραγματικού πολέμου πλέον.

Tags: Συνεντεύξεις 2022

Τετάρτη 26.10.2022

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στη Voria.gr και στον δημοσιογράφο Γιώργος Χατζηλίδη

 

Γ.Χ.: Είστε γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός και, παρότι για πολλά χρόνια τα πολιτικά καθήκοντά σας σας κρατούσαν στην Αθήνα, δεν χάσατε την επαφή σας με την πόλη. Πώς κρίνετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη; 

Ευ. Β.: Έχω την αίσθηση μιας διάχυτης αμηχανίας. Η πόλη ως σύνθετη οντότητα, κοινωνική, οικονομική και πολιτική δίνει την εντύπωση ότι κάτι περιμένει, μετεωρίζεται μεταξύ φόβου και προσδοκίας. Η συζήτηση  για τη Θεσσαλονίκη διεξάγεται με  γενικό και αφηρημένο τρόπο και με πολλά στερεότυπα ενώ η  κοινωνική διαστρωμάτωση του πολεοδομικού συγκροτήματος βρίσκεται υπό διαρκή μεταβολή. Υπάρχουν συνεπώς διαφορετικές και συγκρουόμενες προτεραιότητες.

Tags: ΘεσσαλονίκηΣυνεντεύξεις 2022

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

 

Γ. Κουβαράς: Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, και πολύ τον ευχαριστούμε που είναι εδώ μαζί μας, γιατί έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να συζητήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, θέλω πρώτα από όλα να σας ρωτήσω πώς εξελίσσονται, κατά την άποψή σας, τα πράγματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης και πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Ευ. Βενιζέλος: Η εμπλοκή της Δύσης είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλη. Στην πραγματικότητα διεξάγεται ένας πόλεμος που δεν αφορά μόνον ή κυρίως την Ουκρανία, αλλά αφορά τους παγκόσμιους συσχετισμούς και θα έλεγα ότι είναι και μία σύγκρουση ανάμεσα στη φιλελεύθερη δημοκρατία και διάφορες εκδοχές αυταρχικών και ολοκληρωτικών πολιτευμάτων. Από την άποψη αυτή, η θέση της Ελλάδας είναι πολύ καθαρή, η Ελλάδα δεν είναι επαμφοτερίζουσα ή διστακτική, είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, μία δυτική χώρα, μία δημοκρατική χώρα η οποία ανήκει σε ένα στρατόπεδο και νομίζω ότι είναι ένας σοβαρός και υπεύθυνος εταίρος και σύμμαχος.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΣυνεντεύξεις 2022