28 Μαΐου 2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Open με τον Νίκο Στραβελάκη, για τις τουρκικές εκλογές και την επανεκλογή Ερντογάν

 

Ν. Στραβελάκης: Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα, σας ευχαριστούμε θερμά.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Εγώ ευχαριστώ.

Ν. Στραβελάκης: Θέλω να σας ρωτήσω, αυτή η εκλογή Ερντογάν, η επανεκλογή, άλλη μία πενταετία Ερντογάν, τι σημαίνει καταρχήν για την Τουρκία, για το εσωτερικό της, με μία οικονομία σε αυτή την κατάσταση, μία διχασμένη Τουρκία και τι σημαίνει για εμάς και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Ευ. Βενιζέλος: Όπως είχαμε πει και την προηγούμενη φορά, στον πρώτο γύρο των εκλογών, είναι έτσι τεμαχισμένη η Τουρκία ως κοινωνία και ως έθνος ώστε ο Ερντογάν να εκπροσωπεί με αυθεντικό και συμπαγή τρόπο το 50% και κάτι, όπως φαίνεται τώρα από το αποτέλεσμα,  της Τουρκίας.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΣυνεντεύξεις 2023

14 Μαΐου 2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Open με τον Νίκο Στραβελάκη, για τις τουρκικές εκλογές

 

Ν. Στραβελάκης: Κύριε πρόεδρε, καλησπέρα. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην Τουρκία και θα ήθελα το πρώτο σας σχόλιο. Καταρχήν, τι σημαίνει στην πράξη ότι έχουμε το κρατικό πρακτορείο Anadolu να δίνει τον Ερντογάν μπροστά, με κάτι παραπάνω από 50%, με ενσωμάτωση πάνω από 70% εκλέγεται από απόψε, και την αντιπολίτευση να λέει, όχι, ο Κιλιτσντάρογλου και να υπαινίσσεται νοθεία και χειραγώγηση του αποτελέσματος; Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; 

Ευ. Βενιζέλος: Θεσμικά οι εκλογές στην Τουρκία που είναι διπλές, προεδρικές και κοινοβουλευτικές, έχουν διεξαχθεί με αξιοπρεπή τρόπο. Δεν είχαμε προβλήματα εκλογικής διαδικασίας του επιπέδου που φανταζόμασταν ότι μπορεί να υπάρξουν. Δεύτερον, είναι προφανές ότι είναι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο πράγμα οι εκλογές. Οι εκλογές έχουν τη δική τους δυναμική και τα δικά τους μυστικά.

 5 Μαΐου 2023

 

Podcast του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

 

Στ. Θεοδωράκης: Στον δρόμο προς τις εκλογές ξεπηδούν συνεχώς ερωτήματα, που καλό είναι να τα απαντούν οι επαΐοντες και όχι οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Είναι το podcast «Απορίες ενός ζαλισμένου ψηφοφόρου για τις εκλογές του 2023». Αυτή τη φορά καλεσμένος ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που έχει καταγραφεί ως κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Γειά σας κύριε πρόεδρε

Ευ. Βενιζέλος: Γειά σας κ. Θεοδωράκη

Στ. Θεοδωράκης: Θέλω να συζητήσουμε για αυτά τα δίπολα που ξαφνικά παρουσιάζονται. Στην απλούστευσή τους είναι τα εξής: Σταθερότητα ίσον Αυτοδυναμία, Συνεργασίες ίσον Ακυβερνησία. Ποια είναι η εκτίμησή σας;  

Tags: Βουλή | Κυβέρνηση | ΠτΔΣυνεντεύξεις 2023

28.4.2023

Podcast του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο

 

Στ. Θεοδωράκης: Στον δρόμο προς τις εκλογές ξεπηδούν συνεχώς ερωτήματα, που καλό είναι να τα απαντούν οι επαΐοντες και όχι οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Είναι το podcast «Απορίες ενός ζαλισμένου ψηφοφόρου για τις εκλογές του 2023». Αυτή τη φορά καλεσμένος να απαντήσει στις απορίες, ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος. Γειά σας κύριε Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Γειά σας

Στ. Θεοδωράκης: Μετά τα όσα αποκαλύπτονται για τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, μήπως είναι επιβεβλημένο να επανεξετάσουμε τον τρόπο ανάδειξής τους; Να αρχίσουμε λίγο με την ιστορία; Γιατί το 2014 αλλάξατε τον τρόπο εκλογής και από λίστα πήγαμε στη σταυροδοσία;

Ευ. Βενιζέλος: Το 2014 αυτό έγινε για δυο λόγους: Ο πρώτος ήτανε συγκυριακός, πολιτικός. Έπρεπε να κινητοποιηθούν όσο γίνεται μεγαλύτερες δυνάμεις για να υποστηριχθεί τότε το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά αλλά και η Νέα Δημοκρατία, τα δυο κόμματα τα οποία μετείχαν στην κυβέρνηση. Είχαμε κρίνει ότι θα διευκόλυνε η ένταξη στο ψηφοδέλτιο πολλών σημαντικών προσώπων που θα έδιναν μάχη για το σταυρό δίνοντας μάχη για το ψηφοδέλτιο.

Tags: Κομματικό Φαινόμενο | Κομματικό ΣύστημαΕκλογικό Σώμα | Εκλογικό ΣύστημαΣυνεντεύξεις 2023

10.4.2023

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι με τη Σία Κοσιώνη για το θέμα της τροπολογίας σχετικά με τη διαδικασία ανακήρυξης συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο 

 

Σ. Κοσιώνη: Θα καλησπερίσουμε εδώ, στο δελτίο μας, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας και με τη νομική και με την πολιτική σας υπόσταση, γιατί ο συνδυασμός αυτών των δύο νομίζω ότι θα μας βοηθήσει πολύ να καταλάβουμε τι συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Πρώτα από όλα να ρωτήσω πώς είδατε την παραίτηση του κ. Τζανερρίκου ως αντίδραση στα όσα συνέβησαν. Ήσασταν από τους πρώτους ο οποίος αντέδρασε στη δημόσια διαφωνία του με την κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Όλο αυτό το σκηνικό, η δημόσια αντίδραση του κ. Τζανερρίκου για μία επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, ο δημόσιος διάλογος με την κυβέρνηση, με τον Υπουργό Εσωτερικών και στη συνέχεια η παραίτηση που είναι μία πράξη διαμαρτυρίας ξενίζει, παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και δείχνει ότι ο κ. Τζανερρίκος είχε μία άποψη η οποία ήταν πάρα πολύ ισχυρή και την οποία προφανώς θα ήθελε να επιβάλει μέσα από τους δικονομικούς μηχανισμούς που είχε στη διάθεσή του. Αυτό είναι κάτι το, θα έλεγα, θεσμικά πρωτοφανές και αδιανόητο. Είχα πει χθες σε μία δήλωσή μου ότι και πριν την παραίτησή του ο κ. Τζανερρίκος έχει πια λόγο αποχής ή πάντως υπάρχει λόγος εξαιρέσεως. Άρα δεν θα μπορούσε να μετάσχει στον δικαστικό σχηματισμό που θα κρίνει τα θέματα αυτά, δηλαδή την ανακήρυξη των συνδυασμών και τον αποκλεισμό ενδεχομένως κάποιου κόμματος από τις εκλογές.

Tags: ΔικαιοσύνηΣυνεντεύξεις 2023

7 Απριλίου 2023

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον ANT1 plus και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο (της)» με τον  Κ. Φίλη

 

Ο αντίκτυπος (πολιτική, διεθνείς σχέσεις, παγκόσμια οικονομία) του πολέμου
στην Ουκρανία
 

 

Κ. Φίλης: Φίλες και φίλοι, καλωσορίσατε στην εκπομπή η «Ελλάδα στον Κόσμο της». Σήμερα ξεκινούμε τον δεύτερο κύκλο, με την παρουσία ενός καθηγητή και πολιτικού ο οποίος έπαιξε σημαίνοντα ρόλο από διάφορα πόστα στην πολιτική ζωή τις τελευταίες δεκαετίες, κυριότερα δε στα μνημονιακά χρόνια από το 2009 και μετά. Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση του για να κουβεντιάσουμε για τις τεκτονικές αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, τον αντίκτυπό τους στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θα ξεκινήσω όμως από το ζήτημα της δημοκρατίας, καθώς ο αποψινός μας καλεσμένος είναι έγκριτος συνταγματολόγος και έχει τοποθετηθεί επάνω σε αυτά τα ζητήματα με προοδευτικό πρόσημο θα έλεγα. Κύριε Πρόεδρε, κ. Βενιζέλε, καλωσορίσατε στην εκπομπή μας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει θέσει ως πρόταγμα στη σύγκρουση στην Ουκρανία ζητήματα δημοκρατίας, η οποία δίνει μάχη απέναντι στον αυταρχισμό και ήθελα να σας ρωτήσω, είναι αυτή μία σωστή προσέγγιση; Εμπνέει, συσπειρώνει ή μήπως διχάζει; Και εν τέλει, μήπως δυσχεράνει τη σύμπτυξη ενός μετώπου απέναντι στη Ρωσία;

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΣυνεντεύξεις 2023

4 Απριλίου 2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Mega και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» με τη Νίκη Λυμπεράκη

 

Ν. Λυμπεράκη: Χαίρεται, κυρίες και κύριοι, είμαι η Νίκη Λυμπεράκη, σας καλωσορίζω στη «Μεγάλη εικόνα» με καλεσμένους που δεν χρειάζονται συστάσεις.

[video]

Ναι, καλά το καταλάβατε, καλεσμένος μας απόψε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε, που είστε εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Ν. Λυμπεράκη: Είστε εδώ σε μία συγκυρία πολύ συγκεκριμένη, λίγες εβδομάδες απομένουν για τις εκλογές, έχουμε πολλά να πούμε νομίζω.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι στη διάθεσή σας.

Ν. Λυμπεράκη: Το πρώτο ερώτημα πριν από όλα τα υπόλοιπα, που αισθάνομαι ότι είναι απαραίτητο να σας κάνω, είναι εάν σε αυτή την προεκλογική μάχη εσείς είστε παρατηρητής όπως όλοι εμείς οι ψηφοφόροι ή δίνετε κι εσείς μάχη για τον χώρο σας, για το ΠΑΣΟΚ, με οποιονδήποτε τρόπο, με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Ευ. Βενιζέλος: Έχω δεσμούς προσωπικούς, βιωματικούς, ιστορικούς, αξιακούς με το ΠΑΣΟΚ, θέλω να πάει όσο γίνεται καλύτερα, αλλά δεν είμαι ενεργός μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Δεν  μετέχω στην πολιτική και εκλογική μάχη, είμαι πάντα στη σφαίρα της μεταπολιτικής, παρακολουθώ, εκφράζομαι, νομίζω ότι καθήκον μου είναι να μιλώ για τη μεγάλη εικόνα όπως εσείς, άρα για το εθνικό συμφέρον και ως εκ τούτου μετέχω από απόσταση και με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο.

Tags: Συνεντεύξεις 2023

28 Φεβρουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Σκάι και στον Παύλο Τσίμα

 

Π. Τσίμας: Έχουμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην τηλεφωνική γραμμή και τον ευχαριστώ που ανταποκρίθηκε. Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.

Π. Τσίμας: Έχω την εντύπωση ότι σας ανήκει η πατρότητα του όρου πολακισμός, είχατε πει κάποτε ότι ο πολακισμός δεν είναι απλώς ένα φαινόμενο πολιτικής αισθητικής, αλλά είναι και μία διαρκής προειδοποίηση προς τους πολίτες, ένα μήνυμα στους πολίτες ότι δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν όρια, δεν υπάρχουν νομικά πλαίσια, δεν υπάρχουν κανόνες, ότι ο δημόσιος βίος είναι ένας διαγωνισμός θράσους όπου ο θρασύτερος επικρατεί. Προσπαθώ να αποδώσω το πνεύμα μίας παλαιότερης δήλωσής σας.

Ευ. Βενιζέλος: Το αποδώσατε πάρα πολύ ωραία. Νομίζω ότι αυτό ισχύει και είναι τώρα μεγάλη η πρόκληση και η ευκαιρία θα έλεγα, για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον κ. Τσίπρα προσωπικά να διαχωρίσει τη θέση του όχι απλά και μόνο από τον κ. Πολάκη, αλλά και από τον «πολακισμό» ως ένα πολιτικό φαινόμενο που δεν σέβεται ούτε το θεσμικό πλαίσιο, το συνταγματικό δηλαδή, αλλά και ευρύτερα το θεσμικό πλαίσιο, ούτε το πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, αυτού που εννοούμε ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού της φιλελεύθερης δημοκρατίας, της δημοκρατίας της συνύπαρξης δηλαδή, για να το πω με πάρα πολύ απλό τρόπο.

22 Φεβρουαρίου 2023

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Γιώργο Κουβαρά (21.2.2023)

 

Γ. Κουβαράς: Φιλοξενούμε απόψε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πολύ τον ευχαριστώ, πραγματικά, για την τιμή που μας κάνει.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

Γ. Κουβαράς: Είναι μία ημέρα ιδιαίτερη σήμερα, με την επίσκεψη Μπλίνκεν και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, γιατί πέρασε και από τις δύο χώρες, και έστειλε ένα μήνυμα, κλείνοντας, ότι πρέπει να αποφεύγονται οι απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι.

21 Φεβρουαρίου 2023

Στη σειρά diaNEOsis Podcasts - "Με Απλά Λόγια"

ο Ευάγγελος Βενιζέλος συζητά με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, για τις λεπτομέρειες και την ιστορία του Συντάγματος της Ελλάδας, με απλά λόγια.

Μπορείτε να ακούσετε τη συζήτηση εδω: https://www.buzzsprout.com/1981614/12287700

Tags: Συνταγματική Πολιτική | Αναθεώρηση του ΣυντάγματοςΣυνεντεύξεις 2023