Βίβλος και Σύνταγμα : Σκέψεις για την πολιτική θεολογία

26 Δεκεμβρίου 2020

 

Ευάγγελος Βενιζέλος
                                                                                                           

 Βίβλος και Σύνταγμα : Σκέψεις για την πολιτική θεολογία *

 

Το ειδικότερο θέμα μου  στο πλαίσιο του γενικού θέματος του συνεδρίου «Βίβλος και Πολιτική» είναι η σχέση της Βίβλου και του Συντάγματος, «Βίβλος και Σύνταγμα:  Σκέψεις για την πολιτική θεολογία της μετανεωτερικότητας». Οι τίτλοι, όπως ξέρετε, είναι και βαρύγδουποι και δεσμευτικοί και διατρέχουν διαρκώς τον κίνδυνο να διαψευσθούν από το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, αλλά θα το διακινδυνεύσω.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αυτήν τη συζήτηση από μία υπενθύμιση, επιγραμματική, για το πώς ορίζεται η πολιτική. Πολιτική, κατά τη δική μου εκδοχή, είναι οτιδήποτε κινείται όχι μόνο στο πεδίο του κράτους, αλλά  στο πεδίο της εξουσίας γενικότερα, γιατί εξουσιαστικές σχέσεις αναπτύσσονται και εντός αλλά και εκτός του κράτους. Άλλωστε το κράτος, ούτως ή άλλως, αυτό καθεαυτό είναι συμπύκνωση σχέσεων εξουσίας. Στο  πεδίο της πολιτικής περιλαμβάνεται  οτιδήποτε κινείται στον δημόσιο χώρο, με την ευρύτερη έννοια του όρου, άρα περιλαμβάνεται εδώ και η κοινωνία των πολιτών και η οικονομία. Αλλά, βεβαίως, σε τελική ανάλυση, όλα αυτά ανάγονται στο κράτος, ως συμπύκνωση ενός συσχετισμού δυνάμεων ή σε διακρατικές σχέσεις ή στον χώρο της διεθνούς κοινότητας, πάντα διά του κράτους και σε αναφορά προς το κράτος, μόνον που το κράτος δεν ορίζεται μόνον σε σχέση με τον εαυτό του, αλλά πάντα σε σχέση και με την κοινωνία.

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος, «Δεύτερο κύμα της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων και του συνταγματικού προβληματισμού»

23 Δεκεμβρίου 2020

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Δεύτερο κύμα της πανδημίας, των περιοριστικών μέτρων και του συνταγματικού προβληματισμού*

 

Η πανδημία είναι μια πολλαπλή και οξεία πρόκληση. Είναι μια πρόκληση υγειονομική, είναι μια πρόκληση επιστημονική, ιδίως για τις ιατροβιολογικές επιστήμες, είναι μια πρόκληση φυσικά κοινωνική, οικονομική γιατί έχουμε την παρεπόμενη οικονομική κρίση, είναι μια κρίση ανθρωπολογική γιατί δοκιμάζει την ίδια την υπόστασή μας και τη σχέση μας με τη φύση, και, βεβαίως, είναι μια κρίση πολιτειακή, μια κρίση πολιτική, μια κρίση των θεσμών των δημοκρατικών και των δικαιοκρατικών. Είναι μια κρίση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους, αν θέλουμε να μιλήσουμε με ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν ισχύουν όμως μόνο τα ευρωπαϊκά ή τα δυτικά δεδομένα, διότι η πρόκληση αυτή είναι παγκόσμια, είναι μια πρόκληση ασύμμετρη από τον μικρό αυτό ιό, αλλά είναι και μια πρόκληση οριζόντια γιατί την αντιμετωπίζουν και δημοκρατικά πολιτικά συστήματα και αυταρχικά πολιτικά συστήματα. Συστήματα που κινούνται σε διαφορετικό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και σε διαφορετικό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Πολλές φορές, βλέπουμε να υπάρχει ένας υφέρπων ανταγωνισμός ανάμεσα στη δημοκρατική διαχείριση της πρόκλησης της πανδημίας και την αυταρχική, πάντως μη δημοκρατική, με τα κριτήρια της φιλελεύθερης δημοκρατίας, αντιμετώπιση, όπως συμβαίνει με την Κίνα, με τη Ρωσία και με άλλες χώρες.

Περισσότερα...

Ευάγγελος Βενιζέλος, «Πολιτική και Κορωνοϊός»

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΑΕ, με θέμα «Πολιτική και Κορωνοϊός» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Ηγεσία, Πολιτική και Κορωνοϊός: Η πρώτη αντίδραση σε οκτώ χώρες» των Αθ. Παπαϊωάννου και Β. Γεωργοπούλου (17.12.2020)*

 

Χαίρομαι πολύ, που μετέχω κι εγώ σ’ αυτή την πλούσια συζήτηση, έχουν ακουστεί πάρα πολλά πράγματα, έχουν προηγηθεί πάρα πολύ αξιόλογοι ομιλητές. Θέλω να συγχαρώ κι εγώ τον Θανάση Παπαϊωάννου και την Βαρβάρα Γεωργοπούλου για την έξυπνη ιδέα τους και για την γρήγορη και άψογη εκτέλεση της ιδέας αυτής, να μας προσφέρουν ένα παρόμοιο βιβλίο για ένα τόσο κρίσιμο και προκλητικό θέμα. Να συγχαρώ τις εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ, που ανέλαβαν το βάρος και προωθούν την έκδοση αυτή.

Βέβαια το βιβλίο, όπως κάθε βιβλίο, παγώνει το χρόνο, κάθε έντυπο παγώνει το χρόνο, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν. Τώρα ασχολούμαστε με την πρώτη αντίδραση σε οχτώ χώρες, ενώ το ζητούμενο είναι η δεύτερη αντίδραση, η τρίτη αντίδραση, η τελική αντίδραση και χαίρομαι γιατί ο Τάσος Τέλλογλου παρακολούθησε την εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, την οποία κι εγώ την παρακολούθησα ως ακροατής της. Προφανώς ο κύριος Σύψας  έχει αντιληφθεί τι ειπώθηκε, λόγω της ειδικότητός του, γιατί ειπώθηκε κατά τη γνώμη μου κάτι συγκλονιστικό.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου «Απόπειρα Δολοφονίας»

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου «Απόπειρα Δολοφονίας», Εκδόσεις Ίνδικτος

 

Θα μπορούσε η σημερινή μου παρέμβαση να είναι εξαιρετικά σύντομη, να πω δηλαδή ότι προσυπογράφω πλήρως, από αρχής μέχρι τέλους, όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς, να ήταν η δική του ομιλία η τοποθέτηση των Σαμαροβενιζέλων για το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου. Έχω όμως μερικά λεπτά στη διάθεσή μου για να προσθέσω, να επαναλάβω ή να εξειδικεύσω μερικά πράγματα, μιλώντας για τον Ανδρέα ως ένα συνάδελφο συναγωνιστή, πρωτίστως για τον Ανδρέα ως φίλο από τα φοιτητικά μας χρόνια, από το 1974. Δηλαδή μιλώ έχοντας γνώση των καταστάσεων, των πραγμάτων αλλά και των προσώπων, στην προκειμένη περίπτωση του συγγραφέα και πρωταγωνιστή.

Ο τίτλος του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου είναι «Απόπειρα Δολοφονίας». Δεν θέλω να εκληφθεί ο τίτλος ως απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρος, δεν είναι απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρος, είναι απόπειρα δολοφονίας, τελεία, κυριολεκτικά. Γιατί, η εξόντωση στην οποία στόχευαν οι σκευωροί και οι συνεργοί τους δεν ήταν εξόντωση μόνον πολιτική ή μόνον ψυχική, ήταν και εξόντωση, εν τέλει, σωματική.

Περισσότερα...

Ευάγγελος Βενιζέλος, «Η θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο - Αναζητώντας τη μεγάλη εικόνα»

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Logistics: Continuity in Crisis

 

«Η θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο - Αναζητώντας τη μεγάλη εικόνα»

 

Θα σας πω μερικές σκέψεις, όπως μου ζητήσατε, για τη θέση της Ελλάδας στην περιφερειακή σκηνή, στην νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των Βαλκανίων και στη Μεσόγειο, από τη σκοπιά που σας ενδιαφέρει, που είναι η σκοπιά του διεθνούς εμπορίου, της ανάπτυξης, των προοπτικών που μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία, ιδίως η ελληνική εξαγωγική οικονομία, η οικονομία των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.

Μιλάμε βεβαίως σε μία εποχή, που κυριαρχείται από την πανδημία, από την απειλή της Covid 19. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε ακόμη συμπεράσματα για το ποια θα είναι η επιρροή της πανδημίας στην παγκοσμιοποίηση, για το αν όντως, όπως λέγεται και γράφεται, το διεθνές εμπόριο τώρα πια θα γίνει περισσότερο περιφερειακό και λιγότερο παγκόσμιο. Υπάρχουν ενδείξεις και για τα δύο, υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι περιφερειακές αγορές θα αναβαθμιστούν, αλλά και άλλα στοιχεία, κυρίως στοιχεία που αφορούν την Κίνα, που μας οδηγούν προς την παγκόσμια, την οικουμενική θεώρηση του διεθνούς εμπορίου.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο 2ο DigiTalk του ΟΕΕ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο 2ο DigiTalk του ΟΕΕ

 

Παρατηρήσεις στην παρουσίαση των εκθέσεων που συνέταξαν το  NIESR και το CEPS για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα « The macroeconomic and fiscal path in Greece during the economic adjustment programmes: 2010-2018».

  

Ευχαριστώ πολύ το Οικονομικό Επιμελητήριο, τον κ Κόλλια, τον πρόεδρό του, και τα δύο Ινστιτούτα, το  NIESR και το CEPS, για τις εκθέσεις που μας παρουσίασαν.

I. 

Η εκ των υστέρων αξιολόγηση της λεγόμενης πολιτικής των μνημονίων είναι μια διαδικασία επιστημονική, δηλαδή ορθολογική και εργαστηριακή.

Το κλίμα όμως της περιόδου 2010-2015 δεν ήταν βεβαίως ούτε ήρεμο, ούτε ορθολογικό, ούτε εργαστηριακό. Κρινόταν η τύχη της χώρας. Όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας, αλλά της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της εθνικής ισχύος, της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Το δίλημμα ήταν ανάμεσα σε μια δύσκολη συντεταγμένη πορεία και σε μια ασύντακτη χρεοκοπία όχι μόνο οικονομική αλλά και θεσμική. Το ζήτημα ήταν η θέση της χώρας όχι μόνο στην ΕΕ και την ευρωζώνη αλλά στη Δύση.

Περισσότερα...

17η ΔΕΒΘ. Ευ. Βενιζέλος- Χρ. Μιχαηλίδης: «Η επιρροή της εκλογής Biden στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

 

Στο πλαίσιο της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ελληνοτουρκικές σχέσεις», εκδόσεις Παπαδόπουλος,

ο Χρήστος Μιχαηλίδης συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με θέμα:

 

«Η επιρροή της εκλογής Biden στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Χ. Μιχαηλίδης: Θα ήθελα να έλεγα καλωσορίσατε στην 17η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, μάλλον τη Διεθνή Έκθεση του Βιβλίου, με συγχωρείτε. Η Θεσσαλονίκη είναι στην άκρη του στόματός μου, επειδή είναι από τη Θεσσαλονίκη ο άνθρωπος με τον οποίο θα συνομιλήσω σήμερα, την προσωποποιεί πολλές φορές για εμένα. Μακάρι να μπορούσαμε να ήμασταν επιτόπου στη Διεθνή Έκθεση του Βιβλίου, αλλά αυτή είναι και η αφορμή της σημερινής μας συνάντησης και συνομιλίας την οποία θα έχουμε με τον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αφορμή μάς δίνεται και από την πρόσφατη κυκλοφορία αυτού του βιβλίου που θα σας δείξω τώρα και θα σας πω ότι ο τίτλος του είναι η «Οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και ελληνοτουρκικές σχέσεις», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Με αφορμή την κυκλοφορία αυτού του βιβλίου θα επεκτείνουμε λίγο την κουβέντα μας τώρα, έχει τίτλο «Η επιρροή της εκλογής του Joe Biden στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την οριοθέτηση, ακριβώς, των θαλάσσιων ζωνών». Γεια σας, κ. Βενιζέλο.

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος: "Ποιο αφήγημα για την Ελλάδα του 2030;"

9 Οκτωβρίου 2020

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Ποιο αφήγημα για την Ελλάδα του 2030; *

 

Αντικείμενο  της συζήτησής μας είναι το ερώτημα «ποιο αφήγημα για την Ελλάδα» , όχι «ποιο σχέδιο απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ή των πόρων του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ ή μέσω της κοινής αγροτικής πολιτικής».  Το θέμα  έχει μία διάσταση, ας την πούμε, ιδεολογική, που έχει πάντα πολύ μεγάλη σημασία, γιατί αφορά τη στάση των πολιτικών δυνάμεων, των συντελεστών της οικονομίας, της κοινωνίας των πολιτών, την αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη. Βέβαια σε μία δημοκρατία, σε ένα πλουραλιστικό, πολυφωνικό σύστημα, δεν μπορεί να υπάρχει ένα αφήγημα, αλλά μπορεί να υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς το οποίο να είναι ευρύτερα αποδεκτό. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα μονοφωνικό αφήγημα, αλλά μπορούμε να έχουμε ένα σαφή στόχο, ένα ευδιάκριτο  προσανατολισμό.

Άρα, προσπαθώντας να απαντήσω στο γενικό αυτό ερώτημα με ένα γενικό αλλά συγκεκριμένο τρόπο, θα έλεγα ότι τώρα, εν τω μέσω της πανδημίας, εν όψει της πρόκλησης των ευρωπαϊκών πόρων, εν όψει του ζητήματος που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μετά την πανδημία, που θα είναι το δημοσιονομικό μας πρόβλημα ξανά και το επενδυτικό μας κενό, χρειαζόμαστε ένα αφήγημα που να έχει τα εξής οκτώ χαρακτηριστικά. Τα λέω επιγραμματικά.

Περισσότερα...