Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση μνήμης για τον Μιχαλάκη Τριανταφυλλίδη

12 Μαϊου 2008, Λευκωσία

Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης και Δημόσια Ζωή  
   

Η σημερινή σύναξη με το μέγεθος και την ποιότητά της δείχνει πόσο βαθιά είναι τα ίχνη που άφησε ο Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, στην κυπριακή κοινωνία και στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τη γένεση και τις περιπέτειες της οποίας ταύτισε και η δική του δημόσια και ιδιωτική πορεία.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση «Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα»

31 Μαρτίου 2008


Κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Από την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες μέχρι σήμερα, πέρασαν περίπου 28 χρόνια. Μέσα σε αυτά τα 28 χρόνια άλλαξαν όλα τα μεγέθη. Άλλαξε το μέγεθος  του κόσμου, το μέγεθος της διεθνούς οικονομίας, άλλαξε το μέγεθος των Βαλκανίων, άλλαξε το μέγεθος της χώρας και βέβαια άλλαξε και το μέγεθος των ευρωπαϊκών σπουδών στην χώρα μας. Είναι πλούσια η σχετική βιβλιογραφία και χαίρομαι γιατί αποκτά τώρα δύο πολύ σημαντικά βιβλία αναφοράς, δύο πολύ σημαντικούς τόμους χάρη στους επιμελητές, τους συγγραφείς και στις εκδόσεις «Θεμέλιο».

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Σ. Κουζινόπουλου «Τα Παρασκήνια του Μακεδονικού Ζητήματος»

20 Νοεμβρίου 2008

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Σ. Κουζινόπουλου «Τα Παρασκήνια του Μακεδονικού Ζητήματος»


Θέλω να συγχαρώ τον Θανάση Καστανιώτη και τον εκδοτικό του οίκο γιατί είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και να εκφράσω την πολύ μεγάλη μου χαρά γιατί παρουσιάζω σήμερα ένα πόνημα του Σπύρου Κουζινόπουλου που τον ξέρω πολλά χρόνια και τον είχα και συνεργάτη. Ως Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ είχα την ευκαιρία να βοηθήσω στη νομική και οργανωτική συγκρότηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων του οποίου ήταν και είναι διαρκώς, σχεδόν ισόβιος, διευθυντής.

Τώρα επί της ουσίας. Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι βαθύς γνώστης του μακεδονικού ζητήματος, είναι ένας ρεπόρτερ με αίσθηση ιστορικού επιστήμονα. Μας υπενθυμίζει κάτι που δυστυχώς το έχουμε λησμονήσει, πως το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα και άρα το ζήτημα του ονόματος του γειτονικού μας κράτους έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο ιστορικό βάθος.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις»

18 Ιουνίου 2008

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Μακεδονικές ταυτότητες στο χρόνο. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις»


Κυρίες και Κύριοι
Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρησή μου. Οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια απρόβλεπτη ένταση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της σύμβασης μεταβίβασης των μετοχών του ΟΤΕ και έπρεπε να συνομιλήσω υπό άλλους όρους με τον συνάδελφο της κας Υπουργού, τον κ. Αλογοσκούφη, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί βρίσκομαι με αυτή την σύνθεση ενώπιoν σας και γιατί έχω την ευκαιρία αυτής της συνομιλίας με την κα Μπακογιάννη αλλά και γιατί στο τραπέζι αυτό κάθεται ένας πολύ καλός μου φίλος και συνάδελφος από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Χασιώτης και δύο από τους λαμπρότερους μαθητές μου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο καθηγητής κ. Στεφανίδης και ο καθηγητής κ. Χατζηβασιλείου.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Λακόπουλου «Του μιλάνε τα κύματα…»

9 Ιουνίου 2008

 

«Αληθινός Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο ιστορικός Ανδρέας Παπανδρέου»

 

Ο Διαμαντής Πεπελάσης με τη βαθιά του γνώση και την βαθιά συναισθηματική προσέγγιση του για τον Ανδρέα Παπανδρέου έθεσε το πραγματικό ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει ο Γιώργος Λακόπουλος εκμεταλλευόμενος την μαρτυρία του Αδαμάντιου Πεπελάση γύρω από το ποιος είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η δική μου απάντηση είναι πιο άμεση, πιο απλή, πιο εύκολη. Ο αληθινός Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο ιστορικός Ανδρέας Παπανδρέου, όχι ο προσωπικός ή ο ιδιωτικός Ανδρέας Παπανδρέου. Αληθινός Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου όπως τον προσέλαβε και τον διαμόρφωσε η συλλογική μνήμη των Ελλήνων, δηλαδή η ιστορία του τόπου αυτού. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως ο Ανδρέας Παπανδρέου έχοντας βαθύ σεβασμό στην ιστορία του δεν οργάνωσε μια επιχείρηση εξωραϊσμού της μνήμης του. Δεν διαμόρφωσε και δεν εξέδωσε κάποιο αρχείο. Δεν προέβαλε την δική του εκδοχή με την βιογραφία του και την προσωπική του εκδοχή για τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας στις οποίες ο ίδιος έπαιξε καταλυτικό ρόλο. Αυτό δεν είναι αμέλεια. Είναι μία ενσυνείδητη στάση απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην πολιτική ως ιστορία εν τω γίγνεσθαι.

Περισσότερα...

Ομιλία του Ευ. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Αλ. Μητρόπουλου «Το τέλος του κοινωνικού κράτους;»

31 Μαΐου 2008

Ομιλία του Ευ. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Αλ. Μητρόπουλου  «Το τέλος του κοινωνικού κράτους;» 


Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε εδώ. Καλωσορίζω και εγώ τον Αλέξη στη Θεσσαλονίκη. Χαιρετίζω την παρουσία του νομάρχη, δυστυχώς αυτοί που έπρεπε να ακούσουν την παρατήρησή του λείπουν από την αίθουσα. Πράγματι θα έπρεπε να είναι εδώ περισσότερος κόσμος σήμερα, αλλά αυτοί που ενδιαφέρονται νομίζω ότι θα προσλάβουν το μήνυμα, έστω και με μέσα ηλεκτρονικά ή έντυπα τα οποία φαντάζομαι ότι θα το μεταφέρουν.

Μπαίνω στην ουσία. Καθημερινά στα δελτία ειδήσεων ο Ευρωπαίος πολίτης βλέπει την τραγική κατάσταση του κόσμου. Ο δυτικός κόσμος μέσα στον οποίο η ευρωπαϊκή ήπειρος και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, κατέχει μια κεντρική θέση είναι μια θλιβερή μειοψηφία.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Προς μια μετα – αντιπροσωπευτική δημοκρατία»

7 Φεβρουαρίου 2008


Κύριε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, κύριε πρώην Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ στην παλιά Βουλή, σε αυτή την ιστορική, τη συμβολική αλλά μικρή όπως φαίνεται για τις περιστάσεις αίθουσα.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Προς μια μετα – αντιπροσωπευτική δημοκρατία»

17 Φεβρουαρίου 2008, Θεσσαλονίκη 


«Η δημοκρατία της διαφάνειας και η ηθική αναστήλωση της πολιτικής»

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Έξω ο καιρός είναι κρύος, αλλά μέσα στην αίθουσα υπάρχει μια θέρμη, η θέρμη που μπορεί να ξαναζεστάνει και την πολιτική. Το ενδιαφέρον μας για την ίδια την πολιτική.

Περισσότερα...