14.12.2022
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφ. Θάρρος της Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο Αντώνη Πετρόγιαννη
Αντ. Π.: Ας πούμε λίγα πράγματα για τη βιογραφία του βιβλίου, πώς ξεκίνησε και κυρίως, για την πορεία του. Από τον τίτλο ήδη και κυρίως από τον υπότιτλο γίνεται σαφές ότι θίγετε ένα θέμα αρκετά γνωστό, αλλά με πολλά "κλειστά δωμάτια και επεισόδια ", αν μου επιτρέπετε ο όρος.
Ευ. Β.: Το βιβλίο είναι η προσωπική μου αφήγηση για την περίοδο 2009-2019 μαζί με τις εκτιμήσεις μου για την αλληλουχία των κρίσεων ( πανδημία, ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κ.ο.κ) που ακολουθεί. Η προσωπική μου μαρτυρία συνοδεύεται όμως και από την ανάλυση των κρίσιμων γεγονότων και ιδίως καταστάσεων που συνθέτουν την ελληνική οικονομική κρίση. Αφήγηση και μαρτυρία δεν σημαίνει όμως απλώς την αίσθησή μου ή την εντύπωσή μου για τα όσα ζήσαμε. Όσα λέω τεκμηριώνονται πλήρως και για αυτά το πραγματολογικό υλικό του βιβλίου δεν αμφισβητήθηκε από κανένα όλους αυτούς τους μήνες που κυκλοφορεί. Το χρονικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο και η εκτενέστερη ηλεκτρονική μορφή του στην οποία παραπέμπει με ψηφιακό κώδικα το βιβλίο, έχει αυτοτελή αξία.
14.12.2022
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Ελευθερίας της Καλαμάτας και στον δημοσιογράφο Γ. Παναγόπουλο
Γ. Π.: Στο βιβλίο σας «Εκδοχές πολέμου 2009 -2022», που θα παρουσιαστεί αύριο στην Καλαμάτα, συνομιλώντας με τον Γιώργο Κουβαρά αποτυπώνετε τα γεγονότα αυτής της ταραγμένης περιόδου. Τι δεν θα θέλατε να ξαναζήσετε από αυτή την περίοδο;
Ευ. Β.: Δεν θα ήθελα να ξαναζήσω την απειλή της ασύντακτης χρεοκοπίας, τον άμεσο κίνδυνο της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα ήθελα να ξαναζήσω την έκπτωση της χώρας, τον υποβιβασμό της, τη σκληρή δοκιμασία της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Την απώλεια σημαντικών παραμέτρων της εθνικής ισχύος που δεν είναι μόνο στρατιωτική και διπλωματική αλλά και οικονομική, κοινωνική και θεσμική.
16.11.2022
Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Παύλο Τσίμα, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022. Μια συζήτηση με τον Γιώργο Κουβαρά για το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης και όσα ακολούθησαν», εκδόσεις Πατάκη 2022, στο Βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στην Κηφισιά (14.11.2022)
Π. Τσίμας: Καλώς ήρθατε. Ο χώρος γέμισε. Είναι πολύ ωραίο που φέραμε τον συγγραφέα και Πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο στη γειτονιά μας για να υποδεχθούμε μαζί το βιβλίο του. Θέλω να πω ότι χαίρομαι πολύ και ευχαριστώ πολύ και την Άννα Πατάκη και βεβαίως τον ίδιο, για την ευκαιρία να είμαι απόψε δίπλα του. Επιτρέψτε μου μία μικρή εξομολόγηση. Ανήκουμε στην ίδια γενιά πάνω-κάτω με μία πολύ μικρή ηλικιακή διαφορά, συνεπώς έχουμε διατρέξει τον ίδιο ιστορικό κύκλο στη ζωή μας, μόνο που ο καθένας τον διέτρεξε με τελείως διαφορετικό τρόπο, από διαφορετικό δρόμο, καμία φορά εντελώς ασύμβατο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια όμως νιώθω να διαμορφώνεται μία πνευματική συγγένεια και αυτό που λέω, δεν δεσμεύει καθόλου εκείνον, μερικές φορές δεσμεύει εμένα, αλλά σας το εξομολογούμαι ώστε να μη δεσμεύομαι από εδώ και πέρα.
29.10.2022
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά στον Παντελή Καψή στο Thema Podcasts
Π. Καψής: Γεια σας. Σήμερα στο podcast έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έναν πολιτικό και ακαδημαϊκό με τεράστια πείρα, έχει περάσει από τις περισσότερες θέσεις που μπορεί να περάσει ένας πολιτικός, ο οποίος όμως σήμερα, όπως ο ίδιος λέει, ασχολείται με τη μεταπολιτική, δεν έχει το άγχος της επανεκλογής, που του επιτρέπει να δει τα ζητήματα χωρίς τις συνήθεις κομματικές δεσμεύσεις. Είναι φυσικά ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Καλώς ήρθατε κ. Βενιζέλο.
Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.
Π. Καψής: Αφορμή για τη συζήτηση, αλλά μόνο αφορμή, ήταν το βιβλίο που έχετε εκδώσει σχετικά πρόσφατα «Εκδοχές πολέμου 2009-2022». Γιατί πόλεμος; Τι πόλεμο περάσαμε;
Ευ. Βενιζέλος: Ξεκίνησε ως συμβολικός πόλεμος, γιατί στη μάχη για την υπέρβαση της κρίσης από το 2009 και μετά προσδίδουμε το χαρακτήρα του πολέμου για να δείξουμε ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και ότι χρειάζεται συσπείρωση, αγώνας, προσπάθεια, υπάρχουν νίκες και ήττες, άρα χρησιμοποιούμε μία στρατιωτική και πολεμική λίγο-πολύ ορολογία. Τα έφερε όμως έτσι η μοίρα ώστε αμέσως μετά να περάσουμε από τον οικονομικό πόλεμο στον υγειονομικό πόλεμο λόγω πανδημίας και αμέσως μετά στον κατά κυριολεξία πόλεμο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολέμου που εξελίσσεται εκεί. Έχουμε βεβαίως ξανά οικονομικό «πόλεμο», ως αποτέλεσμα κυρίως της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, άρα πρόκειται για εκδοχές συμβολικού αλλά και πραγματικού πολέμου πλέον.
Τετάρτη 26.10.2022
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στη Voria.gr και στον δημοσιογράφο Γιώργος Χατζηλίδη
Γ.Χ.: Είστε γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός και, παρότι για πολλά χρόνια τα πολιτικά καθήκοντά σας σας κρατούσαν στην Αθήνα, δεν χάσατε την επαφή σας με την πόλη. Πώς κρίνετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη;
Ευ. Β.: Έχω την αίσθηση μιας διάχυτης αμηχανίας. Η πόλη ως σύνθετη οντότητα, κοινωνική, οικονομική και πολιτική δίνει την εντύπωση ότι κάτι περιμένει, μετεωρίζεται μεταξύ φόβου και προσδοκίας. Η συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη διεξάγεται με γενικό και αφηρημένο τρόπο και με πολλά στερεότυπα ενώ η κοινωνική διαστρωμάτωση του πολεοδομικού συγκροτήματος βρίσκεται υπό διαρκή μεταβολή. Υπάρχουν συνεπώς διαφορετικές και συγκρουόμενες προτεραιότητες.
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά
Γ. Κουβαράς: Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, και πολύ τον ευχαριστούμε που είναι εδώ μαζί μας, γιατί έχουμε πολλά ενδιαφέροντα να συζητήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, θέλω πρώτα από όλα να σας ρωτήσω πώς εξελίσσονται, κατά την άποψή σας, τα πράγματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη εμπλοκή της Δύσης και πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Ευ. Βενιζέλος: Η εμπλοκή της Δύσης είναι ούτως ή άλλως πολύ μεγάλη. Στην πραγματικότητα διεξάγεται ένας πόλεμος που δεν αφορά μόνον ή κυρίως την Ουκρανία, αλλά αφορά τους παγκόσμιους συσχετισμούς και θα έλεγα ότι είναι και μία σύγκρουση ανάμεσα στη φιλελεύθερη δημοκρατία και διάφορες εκδοχές αυταρχικών και ολοκληρωτικών πολιτευμάτων. Από την άποψη αυτή, η θέση της Ελλάδας είναι πολύ καθαρή, η Ελλάδα δεν είναι επαμφοτερίζουσα ή διστακτική, είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, μία δυτική χώρα, μία δημοκρατική χώρα η οποία ανήκει σε ένα στρατόπεδο και νομίζω ότι είναι ένας σοβαρός και υπεύθυνος εταίρος και σύμμαχος.
23.10.2022
Απομαγνητοφώνηση της παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη του βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου «Εκδοχές πολέμου 2009-2022. Μια συζήτηση με τον Γιώργο Κουβαρά για το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης και όσα ακολούθησαν», εκδόσεις Πατάκη, στο φουαγιέ του κτιρίου M2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (15.10.2022)
Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συζητούν οι δημοσιογράφοι Δήμητρα Κρουστάλλη και Κώστας Γιαννακίδης
Κ. Γιαννακίδης: Καλό μεσημέρι. Λέγομαι Κώστας Γιαννακίδης, είμαι δημοσιογράφος και έχω τη χαρά και την τιμή να ξεκινάω την παρουσίαση των «Εκδοχών πολέμου» του Ευάγγελου Βενιζέλου εδώ στην πατρίδα μας, στη Θεσσαλονίκη, υποδεχόμενοι και τη συνάδελφο Δήμητρα Κρουστάλλη η οποία ήρθε και αυτή από την Αθήνα, αλλά ασφαλώς δεν έχει τη χαρά να είναι Θεσσαλονικιά. Είναι μία περίεργη ημέρα, μία μουντή φθινοπωρινή ημέρα γιατί η Θεσσαλονίκη πενθεί και τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, να μεταφέρουμε και από εδώ τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και προς την παράταξή του.
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη με τον Στέφανο Διαμαντόπουλο
Σ. Διαμαντόπουλος: Έχει σε όλη την Ευρώπη και τις επιμέρους χώρες, τους μαθητές της δηλαδή, ή αυτούς που τη διακονούν, τους περνάς από εξετάσεις για το επόμενο βήμα της παγκοσμιοποίησης και τους βάζεις να δουν εάν θα λύσουν την εξίσωση αυτή, εάν στο σύστημα, στην ενεργειακή κρίση στην οποία η Ευρώπη είναι ο πιο ή ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους παγκοσμίως, θα περάσουν τις εξετάσεις για να δεις εάν μπορούν να προχωρήσουν ή όχι. Κύριε Βενιζέλο, καλή σας ημέρα.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα.
Σ. Διαμαντόπουλος: Αυτή την αίσθηση έχω, δεν ξέρω εάν τη συμμερίζεστε εσείς.
Ευ. Βενιζέλος: Αναφέρεστε στο θέμα της ενέργειας τώρα, στις τιμές και στο πλαφόν.
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον Παύλο Τσίμα
Π. Τσίμας: Ο Πρόεδρος, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγες ώρες μετά τη λήξη αυτού του πολύ ενδιαφέροντος συνεδρίου του διήμερου του Κύκλου Ιδεών είναι μαζί μας στην τηλεφωνική γραμμή και τον ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα, κ. Τσίμα.
Π. Τσίμας: Εγώ έμπαινα κι έβγαινα και παρακολουθούσα, όχι όλες τις συζητήσεις, να πω την αμαρτία μου, αλλά έβλεπα ότι εσείς ήσασταν πάντα εκεί. Οπότε, έχοντας παρακολουθήσει όλο το διήμερο, υπάρχει κάποια ιδέα από αυτές που διατυπώθηκαν που την κρατάτε ως καινούρια ή πολύ σημαντική;
Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς θέλω να σας ευχαριστήσω για την προσωπική σας συμβολή στην επιτυχία του συνεδρίου…
25 Αυγούστου 2022
Ο Πέτρος Τατσόπουλος συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για το βιβλίο του Εκδοχές Πολέμου (εκδ. Πατάκη) στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Π. Τατσόπουλος: Φίλες και φίλοι, καλησπέρα, είμαστε στην πρώτη εκπομπή μετά από τις σύντομες θερινές διακοπές από το «Ένα βιβλίο και μια ιστορία» με τον Πέτρο Τατσόπουλο. Απόψε στον ήχο είναι ο Νίκος Σαβοργινάκης και τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει η Μαριάντζελα Μεταλληνού. Απόψε, λοιπόν, έχουμε έναν εκλεκτό καλεσμένο, έναν ιδιαίτερο, όλοι μας οι καλεσμένοι είναι ιδιαίτεροι αλλά αυτός είναι ιδιαιτέρως ιδιαίτερος, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα, κ. Τατσόπουλε, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
Π. Τατσόπουλος: Να είστε καλά. Πρέπει να σας εξομολογηθώ –γιατί έτσι θέλω να ξεκινήσουμε, με εξομολογήσεις– ότι σας γνωρίζω πολύ καιρό πριν σας γνωρίσω και τυπικά από κοντά, ουσιαστικά τις ημέρες στο κοινοβούλιο, τον καιρό που ήμουν και εγώ βουλευτής, το σύντομο διάστημα από το 2012 έως το 2015, αλλά και αργότερα εκτός κοινοβουλίου. Σας γνώριζα πολλά χρόνια πριν και πρέπει να σας ομολογήσω –είπαμε, είναι εξομολόγηση πλήρης– ότι σας κατασκόπευα για καιρό.