Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019
Ευάγγελος Βενιζέλος
Παρελθόν, παρόν και μέλλον των σχέσεων κράτους και εκκλησίας *
Το άρθρο 3 του Συντάγματος έχει μια γενεαλογία τελείως αντίστροφη από ότι μπορεί να υποθέσει κανείς δια γυμνού οφθαλμού. Το άρθρο 3 δεν έχει «εκκλησιοκεντρική» καταγωγή. Είναι πολιτειοκρατική διάταξη. Εισήχθη στα ελληνικά Συντάγματα με πρωτοβουλία της Πολιτείας για να επιβεβαιώσει η Πολιτεία ότι δεν είναι νόμω κρατούσα απλώς, αλλά είναι συντάγματι κρατούσα πολιτεία σε αντίθεση με τις επιταγές και τις προϋποθέσεις του Κανονικού Δικαίου. Διακήρυξε δηλαδή η Πολιτεία και επέβαλε στο υψηλότερο δυνατό κανονιστικό επίπεδο, αυτό του Συντάγματος, ότι το πολιτειακό δίκαιο υπερισχύει του Κανονικού Δικαίου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο μείζον θέμα που είναι η οργάνωση και η υπόσταση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, της κατ’ Ελλάδα εκκλησίας. Διότι αυτό πράγματι εισήχθη ως διάταξη υπό καθεστώς σύγκρουσης της ελληνικής πολιτείας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019
Ευάγγελος Βενιζέλος
Για τον Αντώνη Μανιτάκη*
Με τον Αντώνη Μανιτάκη συνυπήρξαμε στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εντός του επιστημονικού, επιστημολογικού και πολιτικού κλίματος που διαμόρφωσε η εμβληματική παρουσία του Αριστόβουλου Μάνεση σε διαρκή συνομιλία με τη γενναιοδωρία του Δημήτρη Τσάτσου. Υπηρετήσαμε, εκείνος ως επιμελητής και εγώ -νεώτερος - ως επιστημονικός συνεργάτης, στην τότε έδρα του Γενικού Δημοσίου Δικαίου με καθηγητή τον Δημήτρη Τσάτσο που εισηγήθηκε την εκλογή του Αντώνη Μανιτάκη ως υφηγητή και στη συνέχεια ως διαδόχου του Αριστόβουλου Μάνεση στην έδρα του Συνταγματικού Δικαίου. Ο Αντώνης Μανιτάκη με τίμησε, με τη σειρά του, με τις θετικές του προτάσεις για την εκλογή μου ως υφηγητή πριν τριανταπέντε χρόνια και στη συνέχεια ως Αναπληρωτή Καθηγητή και Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου.
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών
«Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις»
Κύριε πρόεδρε,
Κυρία πρέσβη,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
σας ευχαριστώ εκ μέρους του Κύκλου Ιδεών για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας, η ανταπόκριση υπήρξε πιο θερμή και πιο μαζική από την αναμενόμενη , για αυτό ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όσους έφυγαν, και από όσες και όσους παρακολουθούν όρθιοι, πολύ άβολα και κουραστικά, αυτή τη συζήτηση.
Ευχαριστώ φυσικά θερμά τον συντονιστή, τον Αλέξη Παπαχελά, και τους συνομιλητές μου, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τους Πρέσβεις, τον κ. Αποστολίδη και τον κ. Σαββαΐδη.
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019
Ευάγγελος Βενιζέλος
Από υαλί χρωματιστό *
Σας ευχαριστώ, καταρχάς, για την ανοχή σας στο γεγονός ότι καθυστέρησα γιατί είχα μια έκτακτη ακαδημαϊκή υποχρέωση, εξήγησα στον κ. Καψάλη τους λόγους, πραγματικά ζητώ συγγνώμη και ευχαριστώ πολύ. Παρολ’ αυτά έτρεχα να προλάβω, οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, ήθελα να ακούσω τους ομιλητές και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί άκουσα τον κ. Πόρτολο βεβαίως, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς για την ευγένεια του. Λυπάμαι που δεν άκουσα τον αγαπημένοι φίλο μου τον Μίλτο Πεχλιβάνο που ήρθε από το Βερολίνο και βέβαια τον κ. Καψάλη με τον οποίο όμως είχαμε συνεννοηθεί για το περιεχόμενο της εκδήλωσης αυτής. Άρα εικάζω ότι λίγο ή πολύ ξέρω το περιεχόμενο αυτών που ειπώθηκαν, θα προσπαθήσω συνεπώς να κάνω ένα πολύ σύντομο επίλογο, γιατί έχει περάσει η ώρα και είστε κουρασμένοι, αν και φαντάζομαι και συγκινημένοι με όσα ακούγονται.
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Να είσαι Άνθρωπος στον Νέο Κόσμο που έρχεται»*
Χαίρομαι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αυτήν την εμβληματική και γιορτινή ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που είναι και θλιβερή, λόγω των εκτεταμένων προσβολών κατά του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το θέμα της εκδήλωσης είναι μια πρόσκληση για αναστοχασμό σχετικά με τη θεωρία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρέπει να θέσουμε υπό επανεξέταση ορισμένα αυτονόητα. Αυτή καθεαυτήν η οικουμενικότητα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν είναι κάτι το οποίο είναι αξιωματικό. Προκύπτει μέσα από τους διεθνείς συσχετισμούς των τελευταίων δεκαετιών. Βεβαίως, υπάρχει μια ακτινοβολία ιδεών, αντιλήψεων, αλλά αν δεν υπήρχε η οικονομική και στρατιωτική ισχύς της Δύσης, ιδίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν θα είχε επικρατήσει η αντίληψη αυτή της οικουμενικότητας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οικουμενικότητας του κράτους δικαίου, της οικουμενικότητας της Δημοκρατίας.
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019
Παρεμβάσεις Ευ. Βενιζέλου στην ημερίδα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια» στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Πώς οι νέες τεχνολογίες μπορούν να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία»
Νίκος Φιλιππίδης: θα θέλαμε την πρώτη εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου. Βρήκα μια ομιλία σας, του 2010. Μιλούσατε σε εκδήλωση της Διαφάνειας και είχατε πει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό, είναι εθνικής ανομίας. Είχατε αναφέρει αυτή τη φράση ως ίσως το βασικότερο πρόβλημα της χώρας. Θα ήθελα να ακούσω την άποψη σας αν ισχύει και τώρα και πως βλέπετε ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό μέσω της χρήσης των τεχνολογικών εξελίξεων
Ευ. Βενιζέλος: Να ευχαριστήσω και εγώ την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τον Διοικητής της, τον κ. Μπίνη. Κοιτάξτε, κ. Φιλιππίδη, υπάρχουν ιστορικές εξηγήσεις. Η Ελλάδα αποκτά κρατική συγκρότηση και εθνική ταυτότητα με μία πολύ αντιφατική διαδικασία.
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «... Των δακρύων», επιμέλεια Θανάση Νιάρχου, εκδ. Οδός Πανός, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Νομίζω, ότι η παρουσία μας εδώ, όλων των φίλων και οπαδών του Θανάση Νιάρχου, δείχνει το μέγεθος της αναγνώρισης και της επιρροής του. Μεταξύ όλων των άλλων που έχει καταφέρει είναι ότι έχει καθιερώσει ως θεσμό αυτήν την προ- χριστουγεννιάτικη έκδοση ενός σημαντικού βιβλίου, συνήθως ενός ανθολογίου. Έχω πάρει μέρος σε πολλές παρόμοιες παρουσιάσεις γιατί θεωρώ υποχρέωση μου να του δίνω ένα μικρό αντίδωρο για τη φιλία του και την εκτίμησή του και γιατί κι εγώ όπως όλοι μας εδώ, θέλουμε να του πούμε πως αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του στον χώρο της διανόησης, τη θέση του μέσα στην ελληνική γραμματεία.
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση που οργάνωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) για την παρουσίαση του αρχείου του Γιάννου Κρανιδιώτη, που η οικογένειά του έχει καταθέσει στα ΓΑΚ
Αγαπητή Λήδα , αγαπητέ Δημήτρη, Χριστίνα, Νικόλα , κυρία Λένα Παμπούκη,
αγαπητέ Πρόεδρε Κώστα Σημίτη,
κυρίες και κύριοι,
Πέρασαν 20 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα, τον πρόωρο, άδικο και βίαιο θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, παρέα με τον αγαπημένο του γιο, τον Νικόλα. Εδώ πια η αδικία παίρνει τη μορφή σκανδάλου. Η ανισότητα μπροστά στη μοίρα είναι αθεράπευτη, δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς.
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, «Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα (1910-2001)», εκδ. ΕΣΤΙΑ
Το βιβλίο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, «Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους τον 21ο αιώνα» που τον ορίζει από το 1910 έως το 2001, δηλαδή από την έλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου και την έναρξη του βενιζελικού εκσυγχρονισμού, μέχρι την ένταξη στη Ζώνη του Ευρώ, εγγράφεται σε μία δέσμη πολύ σημαντικών έργων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο ίσως ενόψει του μεγάλου επετειακού έτους 2021. Ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την Παλιγγενεσία, που είναι μία αφορμή- όχι απλά και μόνο τυπική ή πανηγυρική- για την οργάνωση ενός μεγάλου εθνικού αναστοχασμού, που έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τη δυνατότητά μας να διαμορφώσουμε μία στρατηγική για το μέλλον βγαίνοντας από τον στενό ορίζοντα της κρίσης, των μνημονίων, ακόμη και της μεταμνημονιακής φάσης που λίγο ή πολύ κουβαλά τα βάρη της προηγούμενης δεκαετίας. Γιατί όλες οι προβολές που γίνονται για την πορεία της χώρας μέχρι το 2060 επηρεάζονται σε καθοριστικό βαθμό από τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και βεβαίως από προγνώσεις σε σχέση με τον ετήσιο ρυθμό διόγκωσης της ελληνικής οικονομίας, αύξησης του ΑΕΠ που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά μυθικά γιατί από μικρές διαφορές μεγέθους δεκάτου μονάδας διαμορφώνεται μία δυναμική η οποία μπορεί να είναι είτε αρνητική είτε θετική. Και από αυτό εξαρτώνται πολλά πράγματα, η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, το μέλλον της οικονομίας, η επιβίωση του έθνους.
Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019
Ευάγγελος Βενιζέλος
"Η σχέση νόμου και συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη νομολογία της κρίσης και την αναθεώρηση του Συντάγματος"*
Ευχαριστώ θερμά τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για την πρόσκληση. Ευχαριστώ τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και τον φίλο Πρόεδρό του για την αβραμιαία φιλοξενία και τους φιλικούς λόγους με τους οποίους με εισήγαγε. Συγχαίρω τους οργανωτές για την επιλογή τους να οργανώσουν εδώ στον Βόλο αυτήν τη διημερίδα εις μνήμην του Λεωνίδα Ντάσιου, που υπήρξε μία εμβληματική φυσιογνωμία στον χώρο του Εργατικού Δικαίου, της πράξης και της θεωρίας. Και βέβαια προς τιμήν του αγαπημένου φίλου μου, συναδέλφου και συνοδοιπόρου επί δεκαετίες Γιάννη Κουκιάδη, που νομίζω ότι δικαιούται τον τίτλο του Πρύτανη των Ελλήνων εργατολόγων και ο οποίος με εντυπωσίασε χθες με τη νεωτερικότητα, ενίοτε και με τη μετανεωτερικότητα, των αντιλήψεών του, καθώς είναι πάντα ανοικτός στο μέλλον και προσπαθεί να δει τι επίκειται σε σχέση με το φαινόμενο της εργασίας και με το μέλλον του Εργατικού Δικαίου.