Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ

με τη Σία Κοσιώνη

 

Σ. Κοσιώνη: Είμαστε στο studio του ΣΚΑΙ με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλώς ήρθατε, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα, ευχαριστώ πολύ.

Σ. Κοσιώνη: Υπάρχει η πολιτική σας ιδιότητα, υπάρχει και η άλλη σας ιδιότητα, αυτή του συνταγματολόγου με την οποία επίσης σας καλούμε απόψε, διότι έχουμε αυτή τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, μία συζήτηση που συνοδεύεται από πολλά παράδοξα. Το πρώτο πράγμα που θέλω να σας ρωτήσω είναι και από την πολιτική σας εμπειρία, γιατί πρέπει πάντα οι διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης να έρχονται προεκλογικά και ως εκ τούτου να προσέρχονται και τα κόμματα με κομματικά κριτήρια.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα, αλλά σας θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει τη διαδικασία αναθεώρησης από το 2016, ήθελε όμως να οργανώσει έτσι τα πράγματα ώστε και η αναθεώρηση να είναι κάρβουνο στη μηχανή της έντασης καθ’ οδόν προς τις εκλογές.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

 

Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στο αφιέρωμα της εφ. ΤΑ ΝΕΑ «Ανδρέας Παπανδρέου: 100 χρόνια από τη γέννησή του» (9-10/2/2019)

 

Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 2009;

 

Είκοσι τρία χρόνια μετά τον θάνατό του ο Ανδρέας Παπανδρέου εξακολουθεί να έχει ενεργό συναισθηματική σχέση με ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν αφοσιωμένοι οπαδοί και σκληροί επικριτές του. Η πολιτική του διαδρομή και η κυβερνητική του θητεία δεν έχουν γίνει ακόμη αντικείμενο μιας «ψυχρής» ιστορικής αξιολόγησης. Η πρόσληψη της μνήμης του είναι, σε μεγάλο βαθμό, συναισθηματική. Αυτό ήθελε ο ίδιος. Δεν επιδίωξε να εξωραΐσει ή να σχολιάσει εκ προοιμίου τα ιστορικά τεκμήρια που τον αφορούν. Ήθελε να αφήσει τον εαυτό του εκτεθειμένο στη δοκιμασία της συλλογικής μνήμης, χωρίς να τον παραδώσει στις επιστημονικά αποστειρωμένες μεθόδους της ιστοριογραφίας.

Αυτή η επιλογή εμπεριέχει βεβαίως ισχυρούς κινδύνους ιδίως ως προς την ακεραιότητα της μνήμης του. Η δεύτερη πρωθυπουργική του φάση, αυτή της περιόδου 1993-1996, η φάση της ολικής επαναφοράς μετά την περιπέτεια του «βρώμικου 1989», δεν κατέχει στη δημόσια συζήτηση θέση ανάλογη με αυτή της κυβερνητικής οκταετίας 1981-1989. Πρόκειται όμως για το ύστερο και πιο ώριμο στάδιο της πολιτικής του ζωής. Αυτό κατά το οποίο έκλεισε ο κύκλος της πρώιμης μεταπολίτευσης και τέθηκαν οι βάσεις του εκσυγχρονιστικού προτάγματος, θεμελιώδες στοιχείο του οποίου είναι ο αμετάκλητα ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και η συμμετοχή της στη νομισματική ένωση.

Tags: Άρθρα 2019

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο Έθνος της Κυριακής
και στη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη

 

-Το «αποτύπωμα» των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη προεξοφλούν εξελίξεις- αλλά προς ποια κατεύθυνση; Και ποια η θέση της ευρωσοσιαλδημοκρατίας στο παζλ;

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενισχύονται οι εθνικολαϊκιστικές ή ακόμη και οι ακροδεξιές δυνάμεις. Ενισχύονται οι ευρωσκεπτικιστικές ή και ανοικτά αντιευρωπαϊκές απόψεις. Πολλές κοινωνικές ομάδες νιώθουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τις αφήνουν στο περιθώριο, ότι η ΕΕ δεν συνιστά φιλική για αυτές απάντηση στους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Τα συμβατικά κόμματα εξουσίας βλέπουν να μειώνεται η εκλογική τους απήχηση και η κοινωνική τους επιρροή. Υπάρχει μια ποικιλία φαινομένων: το Brexit, τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, μια λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ιταλία, η ενδυνάμωση του AfD στη Γερμανία, η αντιευρωπαϊκή στροφή ολόκληρων χωρών που ρέπουν προς την «αυταρχική» δημοκρατία, όπως συμβαίνει με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο μπορεί να μην αρκεί η συνεργασία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων.

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του Σκαι και στους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη

 

Ν. Παπαδόπουλος: Καλό μεσημέρι, κ. Πρόεδρε.

Β. Χιώτης: Καλημέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Γεια σας, καλό μεσημέρι.

Ν. Παπαδόπουλος: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα δικό σας σχόλιο, μία δική σας εκτίμηση, πώς είδατε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και περισσότερο αυτά που ειπώθηκαν στις δημόσιες δηλώσεις, που όλοι παρακολουθήσαμε, στην Άγκυρα χθες το βράδυ.

Ευ. Βενιζέλος: Γενικά, από την εμπειρία μου στα θέματα αυτά ως Υπουργός Εξωτερικών και ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης, μπορώ να σας πω ότι καλό είναι να υπάρχουν επαφές, είμαι υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της ανταλλαγής επισκέψεων. Αλλά όταν πρόκειται για μία επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε άλλη χώρα και για μία συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdogan, είναι προϋπόθεση εθνικής ασφάλειας να υπάρχει καλή προετοιμασία, γιατί εδώ δεν μπορεί να βασιζόμαστε στην ικανότητα αυτοσχεδιασμού και αντίδρασης στις εκπλήξεις που έχει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός ή ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών.

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 

Ο κ. Τσίπρας διαμορφώνει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό. Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα χωρίς κανένα θεσμικό, πολιτικό και ηθικό φραγμό.

Καταλύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί και κυρίως οι βασικές έννοιες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εμφανίζονται βουλευτές που δηλώνουν ότι εξακολουθούν να ανήκουν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης,   αλλά επιθυμούν να προσμετράται η ψήφος τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μόνο έτσι συγκροτείται ως τέτοια. Εμφανίζονται άλλοι βουλευτές-υπουργοί που δηλώνουν κοινοβουλευτικά ανεξάρτητοι, αλλά ταυτοχρόνως και συνεργαζόμενοι με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία και θέλουν να προσμετράται η ψήφος τους σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες.

Tags: Δηλώσεις 2019

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επιστολή του κ. Τσίπρα στον κ. Βούτση, δήλωσε τα εξής:

 

Η επιστολή του κ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Βουλής συνιστά πανηγυρική και θρασεία ομολογία του γεγονότος ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δώσει την εντολή να ευτελιστεί η κοινοβουλευτική τάξη και παράδοση με τη συγκυριακή τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο κ. Καμμένος και να περιορισθούν οι αντιδράσεις του και κυρίως οι απειλές του.

Τώρα ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμφανίσει την αναγκαστική υπαναχώρησή του μπροστά στη δημοκρατική κατακραυγή ως δήθεν ένδειξη «θεσμικής ευαισθησίας». Τόσο μεγάλης «θεσμικής ευαισθησίας» που του επιτρέπει να λέει δημόσια - ευτελίζοντας τον Πρόεδρο της Βουλής - ότι ελέγχει τη διαδικασία τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής που κινείται από τον Πρόεδρό της και διεξάγεται χωρίς συμμετοχή της κυβέρνησης.

Ο αλληλοεκβιασμός και η αλληλοεξάρτηση των μέχρι πρότινος αδελφοποιητών κυβερνητικών εταίρων.

Tags: Δηλώσεις 2019

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019

 

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως σχολιάζει τη φράση του κ. Τσακαλώτου σε συνέντευξή του στην Αυγή ότι «μόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Πάπας διεκδικούν το αλάθητο», σημείωσε το εξής: 

«Αν θέλει να ζητήσει άφεση να απευθυνθεί στον Πάπα, με εμένα θα δυσκολευθεί. Θα χρειαστεί ειλικρινή εξομολόγηση και επιτίμια.»

Tags: Δηλώσεις 2019

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Μακεδονία και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Μακρή

 

- Δηλώσατε πως δεν θα είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη. Τι σημαίνει αυτό για την πολιτική και κοινοβουλευτική σας παρουσία ;

 

Για τελευταία φορά ήμουν υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης με σταυρό πριν δέκα χρόνια, στις εκλογές του 2009. Έκτοτε ήμουν υποψήφιος στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είναι τιμή μου που εκπροσωπώ την εκλογική περιφέρεια Α ´ Θεσσαλονίκης από το 1993. Η Θεσσαλονίκη με τίμησε κατ´επανάληψη εκλέγοντάς με βουλευτή σε δέκα εκλογές, πολλές φορές μάλιστα πρώτο βουλευτή της. Είμαι ευγνώμων στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι πάντα ο τόπος μου, είμαι ταυτισμένος μαζί της και τα μεγάλα προβλήματά της δεν είναι για έμενα μόνο πολιτική προτεραιότητα, αλλά προσωπική υπόθεση. Έχω σταματήσει όμως εδώ και δέκα χρόνια να λειτουργώ ως «τοπικός» βουλευτής και πολύ περισσότερο ως «πολιτευτής» με γραφείο, επαφές, δίκτυα φίλων, σε εσωκομματικό ανταγωνισμό με άλλους φίλους των οποίων διετέλεσα πρόεδρος. Σήκωσα το φορτίο της ηγεσίας της παράταξης την πιο δύσκολη και πυκνή περίοδο. Υπό τραγικές συνθήκες για τη χώρα. Αγωνίστηκα να σταθεί όρθια η Πατρίδα με τεράστιο κόστος για την παράταξη, αλλά και για εμένα προσωπικά που κλήθηκα να αναλάβω το βάρος από τον Ιούνιο του 2011 και μετά υπό έκτακτες συνθήκες. Δεν είναι ούτε λογικό ούτε ευπρεπές απέναντι στα στελέχη μας που θα αγωνιστούν για την παράταξη ως υποψήφιοι στη Θεσσαλονίκη, να επανέλθω τώρα ως υποψήφιος βουλευτής που διεκδικεί την εκλογή του σε μια περιφέρεια. Δεν είναι άλλωστε αυτός ο ρόλος μου στη Βουλή. Η ευθύνη μου απέναντι στον τόπο μου επιβάλλει να αναδεικνύω τα μεγάλα θέματα που αφορούν την δημοκρατία και τους θεσμούς, την πορεία της οικονομίας, την εξωτερική πολιτική. Να επισημαίνω τα προβλήματα και τους κινδύνους. Και να αναδεικνύω τη φυσιογνωμία και τους στρατηγικούς στόχους της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης ως εγγυήτριας του μέλλοντος της χώρας. Αυτό το κάνω με πολλούς τρόπους εντός και εκτός Βουλής, εντός και εκτός Ελλάδος. Όχι μόνο παραταξιακά, αλλά απευθυνόμενος και σε ένα πολύ ευρύτερο εθνικό, προοδευτικό ακροατήριο μέσω του «Κύκλου ιδεών» που είναι μια δραστήρια δεξαμενή σκέψης. Όταν η Πατρίδα ή η παράταξη προς όφελος της Πατρίδας, με χρειάστηκε, με βρήκε εύκολα. Η πολιτική μου παρουσία ταυτίζεται άλλωστε με τα πολύ δύσκολα από το 1989 μέχρι σήμερα.  

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΚρήτηTv και στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη (1.2.2019) 

Video, Μέρος 1: https://vimeo.com/314763681


Γ. Σαχίνης: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Ένα εικοσιτετράωρο πριν βρεθεί στα Χανιά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρεί μία συνέντευξη για όλη την Κρήτη, στην Κρήτη TV και τις «Αντιθέσεις», μάλιστα, θα έλεγα, στο τέλος μίας εβδομάδας με πυκνά πολιτικά γεγονότα στο εσωτερικό της πατρίδας μας, αλλά όχι μόνο. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα.

Γ. Σαχίνης: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας στις «Αντιθέσεις».

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Γ. Σαχίνης: Θέλω να ρωτήσω, στην πολύχρονη πολιτική και ακαδημαϊκή καριέρα σας, εάν αισθάνεστε ότι αυτά τα χρόνια είναι τα πιο απρόβλεπτα, τα πιο ρευστά ως προς τις εξελίξεις και, κυρίως, τα πιο κρίσιμα για το τι μπορεί να διαμορφωθεί στο μέλλον για τη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Tags: Συνεντεύξεις 2019

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα και στον δημοσιογράφο Παρασκευά Περάκη

 

- Βρίσκεστε στα Χανιά με αφορμή την παρουσίαση του νέου σας βιβλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο διάλογος για αυτήν βλέπουμε να περιστρέφεται γύρω από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι το άρθρο 16 το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάζουμε;  


Το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια είναι κρίσιμο γιατί συνιστά σημείο απόλυτης αντίθεσης μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει κάθε πιθανότητα αναθεώρησης και της ΝΔ που θεωρεί ότι χωρίς αλλαγή της ρύθμισης για τα πανεπιστήμια «ξοδεύεται» η αναθεωρητική διαδικασία καθώς το ζήτημα αυτό μπορεί έτσι να επανέλθει μετά από πέντε τουλάχιστον χρόνια. Όμως το πρόβλημα της αναθεώρησης είναι πολύ βαθύτερο. Η αναθεώρηση προϋποθέτει ευρύτερη και ουσιαστική συναίνεση. Το Σύνταγμα απαιτεί για την τροποποίησή του αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, η οποία πρέπει μάλιστα - για λόγους προστασίας του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος - να διασφαλίζεται στη δεύτερη Βουλή, την αναθεωρητική, αυτή που συντελεί την αναθεώρηση και καταστρώνει το τελικό κείμενο. Η πρώτη Βουλή διαπιστώνει απλώς την ανάγκη της αναθεώρησης. Η κυβέρνηση χειρίζεται δυστυχώς το Σύνταγμα, όπως και όλους τους θεσμούς, ως απλό «κάρβουνο» στη μηχανή της πόλωσης ή ως δήθεν στοιχείο διαφοροποίησης της «προοδευτικής» από τη «συντηρητική» αντίληψη παίζοντας με θέματα όπως οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Είδαμε τι έγινε με τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για την οποία αντιδρά σθεναρά όλος ο εφημεριακός κλήρος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.     

Tags: Συνεντεύξεις 2019