Δευτερολογία στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2013

Δευτερολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ (22/12/2013)

Φίλες και φίλοι, θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω τον Γιάννη Δριβελέγγα, την Έφη Χαλάτση και τον Δημήτρη για τον κόπο που κατέβαλαν διευθύνοντας τις εργασίες της σημερινής συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. 

Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ προσωπικά την καθεμιά και τον καθένα από εσάς, για τις απόψεις σας, την αγωνία σας, την αντοχή σας και πρωτίστως για τη συμμετοχή σας στη συλλογική μας προσπάθεια, στον συλλογικό μας αγώνα.

Τα προτάγματα της πατρίδας και της κοινωνίας

Σήμερα και με την εισήγηση, αλλά και με τις παρεμβάσεις, όλες ανεξαιρέτως, αναδείξαμε τα προτάγματα της πατρίδας και της κοινωνίας. Τώρα που πραγματικά έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και από την κρίση. Εμείς θέλουμε να πετύχουμε το στόχο αυτό και θα τον πετύχουμε. Άλλοι είναι αυτοί που αναρωτιούνται «τι θα απογίνουν χωρίς τους βαρβάρους».

Περισσότερα...

ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ | Nα συναντηθούμε με όλους εκείνους που μοιράζονται το ίδιο αίσθημα ευθύνης

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητέ πρόεδρε Απόστολε Κακλαμάνη, χαίρομαι πραγματικά γιατί η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής γίνεται τώρα που τελειώνει ο χρόνος, λίγο πριν τις γιορτές, γιατί αυτό είναι μια ωραία ευκαιρία να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς.  Αλλά ακόμη μια πιο καλή ευκαιρία να σας ευχηθώ καλές γιορτές, υγεία, χρόνια πολλά, να περάσετε καλά με τις οικογένειές σας και να αποκτήσετε δυνάμεις για όλα τα δύσκολα που μας περιμένουν με την αρχή του νέου χρόνου.

Με τη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώνεται μια περίοδος δύσκολων μαχών κοινοβουλευτικών και πολιτικών, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε στη Βουλή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την περιβόητη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την κατάληξη της οποίας είδαμε.

Είχαμε τη μεγάλη κοινοβουλευτική συζήτηση για τη φορολογία των ακινήτων, για τον ΕΝΦΙΑ, τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη για τους πλειστηριασμούς που δικαίωσε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας.

Αλλά στην αρχή της εβδομάδας είχαμε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο κρίθηκαν ζητήματα πολύ σημαντικά για τη χώρα, για την εξωτερική πολιτική, για τα εθνικά μας θέματα, ζητήματα σχετικά με την Κύπρο, ζητήματα σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, των Σκοπίων, που δυστυχώς περνούν στα ψιλά των μέσων ενημέρωσης, γιατί έχει καμφθεί ίσως το ενδιαφέρον, το οποίο θα έπρεπε να είναι  πάρα πολύ υψηλό για τα θέματα αυτά.

Περισσότερα...

Deputy Prime Minister and Foreign Minister Venizelos’ statement ahead of the European Council (Brussels, 17 December 2013)

Brussels, 17 December 2013

Deputy Prime Minister and Foreign Minister Ev. Venizelos’ statement ahead of the European Council 

 

Deputy Prime Minister and Foreign Minister Evangelos Venizelos made the following statement in Brussels today, 17 December, ahead of the upcoming European Council:

“At today’s General Affairs Council, we prepared the Conclusions for the European Council convening this Thursday and Friday.

One of the major issues is Common Security and Defence Policy. Defence industry plays a decisive role in the context of this policy. This takes us to the major problem of EAS and ELVO in Greece. I am pleased that we are heading towards a mutually acceptable solution. This is linked to the broader choices we are making, as the European Union, in the sector of security and defence policy. But we cannot favor defence industry rhetorically, politically, and then create legal and bureaucratic problems. So I am pleased that this was raised and that we are moving towards a solution.

Περισσότερα...

Πολιτική μας δέσμευση είναι να μην υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης ακάλυπτος από πλευράς ασφάλισης υγείας

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

 

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο

High Level Conference on Greek Reforms in the Health Sector: Improving Citizens’ Health

Μακαριότατε, κύριε Πρωθυπουργέ, διακεκριμένοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας από το εξωτερικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή και την κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι,

η μεγάλη δημοσιονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές χώρες της Ευρωζώνης, πρώτη και καλύτερη τη χώρα μας, έχει αναδείξει την βαθιά κρίση και του λεγόμενου ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Η κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, όποιο μοντέλο κι αν εξετάσει κανείς, το σκανδιναβικό, το μεσογειακό, είναι μια κρίση βαθιά, μια κρίση διπλή και δημοσιονομική, αλλά και δημογραφική. Γιατί ούτως ή άλλως η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση γηράσκει, πληθυσμιακά συρρικνώνεται, γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική. Πρέπει να επανεξετάσει όχι μόνο το μοντέλο της οικονομικής της λειτουργίας, αλλά και τον ίδιο τον πυρήνα της κοινωνικής της συνοχής.

Στην Ελλάδα δεκαετίες νωρίτερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, διαμορφώθηκε μια νέα εικόνα στο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας. Διαμορφώθηκε με καθυστέρηση δεκαετιών, ενώ άλλες χώρες είχαν προχωρήσει πολύ νωρίτερα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόνο που αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας που όχι απλώς θεωρήθηκε, αλλά και είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση αυτής της περιόδου της μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά, έμεινε πάντα ανολοκλήρωτο. Άφησε μέχρι σήμερα πολλές εκκρεμότητες και ίσως η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που άφησε είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν συγκροτήθηκε δίπλα στο σύστημα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, δίπλα στο δίκτυο των νοσοκομείων μας, ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Παρ’ όλα αυτά το Εθνικό Σύστημα Υγείας βασίστηκε σε δυο πυλώνες στους οποίους επενδύθηκε χρήμα, κόπος και προσδοκία:

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην KO: Ο προϋπολογισμός του 2014, είναι ο προϋπολογισμός εξόδου από το μνημόνιο

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου  2013

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η συνεδρίασή μας αυτή συμπίπτει φυσικά με τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, αλλά όπως όλοι θυμόμαστε προκύπτει εξ αναβολής επειδή πριν από μερικές μέρες είχα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα στο πλαίσιο της συγκυρίας εκείνων των ημερών, αλλά μια ασθένεια οφειλόμενη στην υπερκόπωση και τα πολλά αεροπορικά ταξίδια, δεν μου επέτρεψε να έρθω να κάνω την εισήγησή μου και έτσι αναβλήθηκε η συνεδρίαση.

Ως εκ τούτου θα μιλήσουμε φυσικά σήμερα με αφορμή τον προϋπολογισμό και για τον προϋπολογισμό, για το συντονισμό της παρουσίας μας σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και για ορισμένα άλλα θέματα που κυριαρχούν πάντα στη δημόσια συζήτηση και απέναντι στα οποία το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετείται με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα. Συλλογικά. Και όχι ως άθροισμα ατομικών ευαισθησιών.

Τιμώ και σέβομαι την ευαισθησία της καθεμιάς και του καθενός από εσάς, ξέρω τι έχετε τραβήξει και τι υφίστασθε, έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσωπική αξιοπρέπεια, η προσωπική οριοθέτηση, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατυπώνει κανείς επώνυμα και με θάρρος τις θέσεις του, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να διαμορφώνουμε συλλογικές θέσεις οι οποίες είναι ολοκληρωμένες, τεκμηριωμένες, αξιόπιστες και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί στο όνομα της Παράταξης, προκειμένου να καταστήσουμε εύληπτες τις θέσεις αυτές για την ελληνική κοινωνία και προκειμένου να τις καταστήσουμε θέσεις της Κυβέρνησης στην οποία μετέχουμε και θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς εμάς φυσικά δεν υπάρχει.

Περισσότερα...

24ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου| Ο ελληνικός λαός ζητά ν’ ασκήσει ένα θεμελιώδες δικαίωμά του, το δικαίωμά του στην αισιοδοξία

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας»

Κύριε Πρόεδρε του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή σας, για την ευκαιρία που μου δίνετε για πολλοστή φορά να απευθυνθώ στο πυκνό και υψηλού επιπέδου ακροατήριο, που πάντοτε βρίσκει κανείς στις ετήσιες αυτές συναντήσεις που οργανώνει το Επιμελητήριο εδώ και 24 χρόνια.

Θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας αυτή, για το γεγονός ότι έχετε διαμορφώσει ένα θεσμό που χρησιμοποιούμε ως βήμα δημοσίου διαλόγου κάθε χρόνο, προκειμένου να σκεφτούμε γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το φετινό θέμα, το νέο ελληνικό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, ανάπτυξη, θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί αν δεν βρισκόμασταν μέσα στη συγκυρία της κρίσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η περιγραφή του νέου ελληνικού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου θα έλεγα ότι είναι αυτονόητη, γιατί ένα τέτοιο μοντέλο βασίζεται προφανώς σε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική ανταγωνιστικότητα. Στα εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στους λεγόμενους ενδογενείς πόρους που δεν είναι άλλοι από την ίδια τη γη και τους ανθρώπους. Γη, όπως συνηθίζω να λέω, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Σημαίνει γεωγραφία, σημαίνει ιστορία, σημαίνει πολιτισμός, σημαίνει τουρισμός, σημαίνει θάλασσα, σημαίνει ορεινοί όγκοι, σημαίνει πολιτιστική κληρονομιά, σημαίνει αγροτική παραγωγή.

Περισσότερα...

Παρουσίαση του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ευ. Βενιζέλος: Κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση για την επικείμενη Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πέμπτη κατά σειρά προεδρία που ασκεί η Ελληνική Δημοκρατία μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

Η σημερινή εκδήλωση έχει ως ειδικότερο αντικείμενο την επικοινωνιακή μας στρατηγική και αφορά πρωτίστως την παρουσίαση του λογοτύπου που θα συνοδεύει κάθε δραστηριότητά μας το α’ εξάμηνο του 2014.

Θα μου επιτρέψετε εν είδει προλόγου στην επικοινωνιακή στρατηγική της Προεδρίας να θυμίσω το πολιτικό, ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουμε αποφασίσει να κινηθεί η Ελληνική Προεδρία.

Το Α΄ εξάμηνο του 2014 είναι μία περίοδος ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, στόχος μας είναι να είναι εμφανή πλέον τα θετικά στοιχεία εξόδου από την κρίση, μετά από ένα δύσκολο και μακρύ διάστημα σκληρών θυσιών του ελληνικού λαού.

Κάνουμε από το 2010 μία τεράστια προσπάθεια που έχει στοιχίσει στην ελληνική οικονομία μια σωρευτική ύφεση που φτάνει το 25% του ΑΕΠ, έχει στοιχίσει στον Έλληνα πολίτη μία δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός του που κινείται μεταξύ του 35% και του 40%, έχει στοιχίσει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, μια απαράδεκτα υψηλή ανεργία 27% στον γενικό πληθυσμό και 60%, δυστυχώς, στους νέους μέχρι 24 ετών.

Περισσότερα...

ΚΟ | Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας

Αθήνα, 8  Νοεμβρίου 2013

 Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου,

 στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι.

Χθες ευχαριστήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ για την ευκαιρία που μας δίνει να αναδείξουμε στην τριήμερη διαδικασία της Βουλής με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας, τη στρατηγική της χώρας, τη στρατηγική της κυβέρνησης, τις ειδικότερες προτάσεις και ευαισθησίες του ΠΑΣΟΚ. Να θυμίσουμε τη δύσκολη διαδρομή που έχει διανύσει όχι μόνο η χώρα και η κοινωνία, αλλά και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως εγγυητής της σταθερότητας και της εθνικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση τα τελευταία τρεισήμισι δύσκολα χρόνια.

Το γεγονός ότι ως σχήμα λόγου ευχαριστήσαμε το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα γιατί μας δίνει την ευκαιρία αυτή που είναι πράγματι μια ευκαιρία, δεν μπορεί να κρύψει την ουσία της κριτικής μας για την πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας. Υπονομεύονται για μια ακόμη φορά οι προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία κατά τη στιγμή δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τους θεσμικούς εταίρους και πιστωτές μας. Τη στιγμή που η χώρα πρέπει όλη μαζί με πνεύμα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συναίνεσης, να στείλει και στο εσωτερικό, αλλά και διεθνώς ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας.

Γιατί το δικαιούται η Ελλάδα, το δικαιούνται οι Έλληνες αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και σταθερότητας μετά τόσες θυσίες και τόσες προσπάθειες, καθώς βλέπουμε ότι υπάρχουν αποτελέσματα, καθώς είναι ανοιχτή πλέον η προοπτική εξόδου, οριστικής εξόδου από την περιδίνηση της κρίσης.

Περισσότερα...