31 Μαΐου 2023

 

Δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου

 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πορεύτηκε από πολύ νέος μέσα στην Ιστορία. Εισήλθε στο τοπίο της Mεταπολίτευσης έχοντας ήδη συσσωρεύσει γνώσεις, ακαδημαϊκούς τίτλους και πολιτικές εμπειρίες κυρίως από τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Ταίριαζε στον στρόβιλο του ΠΑΣΟΚ. Υπό την αιγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταυτίστηκε με τη μαχητική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαρκούς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό το έκανε με το δικό του δυναμικό προσωπικό ύφος γνωρίζοντας όμως καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα όρια που τίθενται.

24 Απριλίου 2023

 

Ανάρτηση Ευάγγελου Βενιζέλου για τη Μυρσίνη Ζορμπά

 

Το κείμενο με το οποίο η Μυρσίνη Ζορμπά μας αποχαιρέτησε κατέστησε περιττό και μικρό κάθε δικό μας λόγο. Σήμερα όμως που γίνεται η «επίσημη» τελετή του αποχαιρετισμού της και αναγκαστικά μιλούν και οι άλλοι για τη Μυρσίνη, νιώθω την ανάγκη να της αφήσω νοερά όχι ένα λουλούδι αλλά ένα μικρό «βιβλίο» για τα βιβλία και τη μάχη των ιδεών, για τις διαφωνίες και τη σημασία τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ  το  τμήμα της διαδρομής στο οποίο συμπέσαμε με τη σπουδαία Μυρσίνη. Το  όνομά της  ξεκίνησε ως  οιωνός και έγινε σταδιακά  η επιτομή μιας αντίληψης για τη ζωή, τον πολιτισμό,  την Ιστορία. Ας μου επιτρέψει ο Αντώνης να του σφίξω το χέρι.

Tags: Δηλώσεις 2023

9 Απριλίου 2023

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

 

Η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου - Προέδρου του Α1 Τμήματος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 32 της εκλογικής νομοθεσίας ( ΠΔ 26/2012, όπως ισχύει ) και ο αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογός του με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη ( άρθρα 8  και 20 παρ.1 Συντ., άρθρο 6 παρ.1 ΕΣΔΑ ). 

Tags: Δηλώσεις 2023

28 Μαρτίου 2023

 

Ανάρτηση Ευάγγελου Βενιζέλου για την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου

  

Γνωρίζω την καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου από το πλούσιο και σημαντικό  συγγραφικό της έργο, κυρίως ως μελετήτρια της Χάνα Άρεντ.

Στην αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία στήριξα ενεργά την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει προκειμένου να αφαιρεθεί από το ΕΚΠΑ ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα που είχε απονεμηθεί στον Β. Πούτιν. Το πέτυχε.

Τώρα παρακολουθώ να έχει καταστεί ως Πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής  Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θύμα οργανωμένης βίαιης επίθεσης με στόχο την αναγκαστική «παραίτησή» της από τη θέση της Προέδρου ως «ποινή» για την «ατυχή» έμπνευσή της να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις της.

Tags: ΠαιδείαΔηλώσεις 2023

25 Μαρτίου 2023

 

Η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο αφιέρωμα / ερώτημα της Καθημερινής της Κυριακής, «Ελλάδα είναι …»:

 

Ελλάδα είναι οι αντιφάσεις της, γοητευτικές και βασανιστικές αδιακρίτως. Είναι οι άνθρωποί της και αυτό που προκύπτει σε πείσμα των ανθρώπων της. Είναι η Ιστορία της, οικεία και απρόσιτη ταυτοχρόνως. Είναι μια διαρκής εναλλαγή πένθους και χαράς. Μια σισύφεια σύγκρουση προόδου και καθήλωσης. Μια ατελείωτη άσκηση πατριδογνωσίας. Ένα προνόμιο και ένα καθήκον. Ελλάδα είναι η Πατρίδα μας. Το προνόμιό μας να μνημονεύουμε τον Διονύσιο Σολωμό και να ψελίζουμε «Tα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι.»

Tags: Δηλώσεις 2023

25 Μαρτίου 2023

 

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου για το Πρώτο Θέμα και τη Φώφη Γιωτάκη

 

Η συζήτηση περί προσώπων που εντάθηκε είναι ουσιαστικά μια συζήτηση για αυτό που είναι συνυφασμένο σε όλη την Ευρώπη με το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης: οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μονοκομματικές / αυτοδύναμες κυβερνήσεις είναι δυο ισοδύναμες θεσμικές εκδοχές που τις προβλέπουν όλα τα συντάγματα.

Όλα τα άλλα ζητήματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, εξαρτώνται από τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Τελικά από τη βούληση του εκλογικού σώματος. 

Θα βοηθούσε, πιστεύω, τον δημόσιο διάλογο και την κοινή λογική, αν σταματούσαμε να αντιμετωπίζουμε το αυτονόητο ως πρόκληση. Και όποιον επισημαίνει τα αυτονόητα ως «ενδιαφερόμενο»!

Tags: Δηλώσεις 2023

14 Μαρτίου 2023

 

Ανάρτηση Ευάγγελου Βενιζέλου

 

Γεωργίου κατά Ελλάδος. Τι σημαίνει η απόφαση του ΕΔΔΑ. Ένα αρχικό σχόλιο.

 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στην υπόθεση Γεωργίου κατά Ελλάδας που δημοσιεύθηκε σήμερα με προσφεύγοντα τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που είναι εμβληματικό θύμα του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού δικαστικού συστήματος, συνιστά κόλαφο και μάθημα στο όνομα του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Συνιστά κόλαφο και μάθημα κατά της ακατάβλητης αντιμνημονιακής συνωμοσιολογίας ως προς το ύψος του πρωτογενούς και του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα στη μακρά περιπέτεια των μνημονίων. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχε λόγος να προσφύγει η χώρα στα μνημόνια και ότι μαγειρεύτηκαν τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2009, δεν υιοθετείται πλέον πολιτικά από κανέναν που διαθέτει στοιχειώδη σοβαρότητα. Εξακολουθεί όμως να βρίσκει υποστηρικτές στον χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Tags: Δηλώσεις 2023

7.3.2023

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Αποχαιρετισμός στον Παύλο Αθανασόπουλο (Πύργος Ηλείας, 7 Μαρτίου 2023 )

 

Ο Παύλος ήταν διακριτικός και ευγενής, δοτικός και γλυκός αλλά απαιτητικός. Ήθελε ποιότητα λόγου και σαφήνεια στις αποφάσεις, στις γραμμές, στις δράσεις. Θα αντιδρούσε τώρα, εάν θεωρούσε ότι λέμε κοινοτοπίες για τον αποχαιρετίσουμε.

Ο Παύλος ήξερε πάρα πολύ καλά αυτό που ανέφερε ο Σεβασμιότατος προηγουμένως : «Εἰκών εἰμι, τῆς ἀῤῥήτου δόξης σου, εἰ καὶ στίγματα φέρω πταισμάτων». Ήξερε ότι είμαστε μια κοινωνία, μια εκκλησία δηλαδή αμαρτωλών και πεπτωκότων, η οποία οφείλει να συγχωρεί και να συμπεριλαμβάνει τους πάντες.

Ο Παύλος έζησε εντέλει όπως ήθελε. Έζησε ελεύθερος, πιστός στις ιδέες του και αναζήτησε τις ιδέες του κάθε φορά εκεί που αυτές υφίσταντο τη δοκιμασία της συγκυρίας. Δεν κρύφτηκε, ήταν αντιδημοφιλής όταν έπρεπε στις επιλογές του, γι’ αυτό και πορεύτηκε εντέλει μαζί μας, σε μια  πολύ δύσκολη και επώδυνη περίοδο.

4 Μαρτίου 2023

 

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου για τoν θάνατο του Παύλου Αθανασόπουλου

 

Έφυγε μέσα σε λίγες ώρες ο αγαπημένος μας Παύλος Αθανασόπουλος λες και δεν ήθελε να κουράσει τους δικούς του ανθρώπους. Διακριτικός και ευγενής αλλά πάντοτε αγωνιστικός, πιστός στις ιδέες του. Υπέρμαχος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτικού και κοινωνικού φιλελευθερισμού, της ανεκτικότητας, της πολυφωνίας. Ένας επίμονος, προοδευτικός,  ενεργός πολίτης, με υψηλή αίσθηση του εθνικού συμφέροντος, παρών όλες τις δύσκολες και «αντιδημοφιλείς» στιγμές. Ευτυχώς πρόλαβε πριν φύγει απροειδοποίητα να γιορτάσει την πεντηκοστή επέτειο από την εξέγερση της Νομικής τον Φεβρουάριο του 1973 και να μιλήσει για αυτήν με τη σεμνότητα και την αναστοχαστική διάθεση που τον  διέκρινε. Μας τίμησε με τη φιλία και τη συμπόρευσή του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και ήταν πάντα ένα πρόσωπο αναφοράς με την ωριμότητα και την ευθυκρισία του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Tags: Δηλώσεις 2023

17 Φεβρουαρίου 2023

  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον  θάνατο του Μωυσή Ελισάφ

 

Ήταν κατά βάθος πάντα διδακτικός ο αγαπημένος μας Μωυσής Ελισάφ. Έδινε πάντα με τη στάση του μαθήματα αξιοπρέπειας και πολιτισμού σε όλα τα πεδία που κινήθηκε. Ένας πράος ηγέτης, όπως ο βιβλικός συνονόματός του. Και επιπλέον πανεπιστημιακός ερευνητής και δάσκαλος , θεραπευτής σωμάτων αλλά και ψυχών με  τρυφερότητα και  γνήσιο ενδιαφέρον  για τους ανθρώπους. Ένας  γνήσιος λόγιος σε διαρκή επαφή με τους σύγχρονους προβληματισμούς και ενεργό συνείδηση της ιστορίας. Ο Μωυσής ήταν διεθνούς εμβέλειας πλεονέκτημα για τη χώρα ως πολίτης, κοσμοπολίτης, Έλληνας Εβραίος, αιρετός άρχοντας των Ιωαννιτών που έστειλαν με την εκλογή του ως δημάρχου ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Δυστυχώς ο χρόνος δεν ήταν αρκετός. Η κοινή ανθρώπινη μοίρα που ενώνει και σαρώνει τα πάντα ήταν αυστηρή μαζί του, αφήνει όμως ισχυρή παρακαταθήκη ως παρηγοριά στους δικούς του ανθρώπους και ως υπόδειγμα και μέτρο σύγκρισης στους συμπολίτες του.