Οκτώβριος 2016 

Πρόλογος Ευ. Βενιζέλου στο βιβλίο του Σάκη Μουμτζή
«Απάτες και Αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ»
 (εκδ. Επίκεντρο)

Ο Σάκης Μουμτζής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη δημόσια σφαίρα. Διαθέτοντας σε υψηλό βαθμό όλες τις προδιαγραφές του διανοούμενου, αφιέρωσε, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου διασταυρώθηκαν τα βήματά μας, πολλά χρόνια της ζωής του στο επιχειρείν, στη λειτουργία της αγοράς. Το έκανε με επιτυχία, αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία και αποχώρησε εγκαίρως.

Αυτό όμως που προφανώς επιθυμούσε πάντα ήταν να αφοσιωθεί στη μελέτη της Ιστορίας και στο δημόσιο λόγο. Είναι συνεπώς ευτύχημα για τη δημόσια σφαίρα - είμαι βέβαιος και για τον ίδιο - που αυτό το κατάφερε τα τελευταία χρόνια.

Η συγγραφική του παραγωγή, εντυπωσιακή σε ποιότητα και ποσότητα τον έχει αναδείξει σε έγκυρο ιστορικό της κατοχής και του εμφυλίου και σε δόκιμο αναλυτή της πολιτικής συγκυρίας.

Για τους φίλους του η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά έκπληξη. Το ενδιαφέρον του για τις κρίσιμες περιόδους της εθνικής μας Ιστορίας και την πολιτική ως ολοκληρωμένη μορφή δημόσιας δράσης και ως έμπρακτο ενδιαφέρον για το γενικό συμφέρον, ήταν ιδιότητες γνωστές.

Αθήνα, Απρίλιος 2016

Πρόλογος Ευ. Βενιζέλου στο βιβλίο: "Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα;"

Ο Κύκλος Ιδεών δημιουργήθηκε ως ηλεκτρονική δεξαμενή σκέψεων και προτάσεων με στόχο την εθνική ανασυγκρότηση· ως ένα ψηφιακό βήμα διαλόγου για τα θέματα που σχηματίζουν το ελληνικό πρόβλημα. Μέσα σε λίγους μήνες έχει –τολμώ να διαπιστώσω– καθιερωθεί, χάρη στις συνεχείς συμβολές πολλών φίλων. Ανάμεσά τους διακρίνω σημαντικό αριθμό νέων στην ηλικία ενεργών πολιτών που θέλουν να εκφραστούν χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα· με γνήσιο και ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό λόγο.

Η λειτουργία, όμως, του Κύκλου Ιδεών ως ψηφιακού φόρουμ θα ήταν κολοβή χωρίς δραστηριότητες που επιτρέπουν τη φυσική επαφή και τον ζωντανό διάλογο γύρω από τα μεγάλα ερωτήματα της εθνικής αυτοσυνειδησίας. Αυτή είναι άλλωστε η θεμελιώδης προϋπόθεση της εθνικής στρατηγικής και της εθνικής ανασυγκρότησης.

Με το κριτήριο αυτό οργανώθηκε η πρώτη δημόσια εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, ως προσπάθεια προσέγγισης του κεντρικού ερωτήματος: «Υπάρχει λύση στο  ελληνικό πρόβλημα;» Όχι στα επιμέρους προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, κοινωνίας και πολιτείας, διαρθρωτικά και συγκυριακά, αλλά στο «ελληνικό πρόβλημα», που βρίσκεται στην αφετηρία και στο τέρμα κάθε επιμέρους προβλήματος.

Η σύνθεση των εισηγητών έγινε με τα ίδια κριτήρια. Ευχαριστώ για ακόμα μία φορά τον Γιώργο Προβόπουλο, τον Jean Quatremer, τον Χρήστο Χωμενίδη για τη συμμετοχή τους. Ευχαριστώ από καρδιάς τις φίλες και τους φίλους του Κύκλου Ιδεών, που σήκωσαν το οργανωτικό βάρος της εκδήλωσης.


Ένα από τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά του δημόσιου βίου μας είναι η σταδιακή επικράτηση του εμπειρισμού στο δημόσιο λόγο. Υπό το πρόσχημα της ανάγκης για απλές, πρακτικές και συγκεκριμένες προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής στα τριανταπέντε χρόνια της μεταπολιτευτικής περιόδου εξουδετερώθηκε ή μάλλον ευτελίστηκε σχεδόν κάθε προσπάθεια να διατυπωθεί ένας πολιτικός  λόγος περισσότερο στοχαστικός. Ένας πολιτικός λόγος αντισυμβατικός και καινοτόμος, που δεν αρκείται στα στερεότυπα, τις δημαγωγίες, τις απλουστεύσεις και δεν προσχωρεί στο δημοσιογραφικό, κομματικό ή συνδικαλιστικό συρμό.

 
Το κοινωνικό κράτος συγκροτείται ως αξία, ως πολιτική διεκδίκηση και ως θεσμική υποχρέωση μόλις γίνεται ευρύτερα αντιληπτό ότι η ασθένεια, η ανεργία, τα γηρατειά, η αναπηρία, η φτώχεια, η πολυτεκνία δεν είναι προσωπικά ή οικογενειακά ατυχήματα που μπορούν να προκαλούν τη συμπάθεια των τρίτων και του κράτους αλλά κοινωνικά και άρα πολιτικά προβλήματα.
Προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το κράτος ως πεδίο της πολιτικής και ως συμπύκνωση του συσχετισμού όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.


Παρότι κατά καιρούς, πολλοί κηρύσσουν το τέλος των ιδεολογιών, ενώ άλλοι τάσσονται υπέρ του απόλυτου εμπειρισμού,  η φιλοσοφική σκέψη και ο δοκιμιακός λόγος ανθίζουν.