Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου μετά την ομιλία κ. Π. Καμμένου

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2012

 

Παρέμβαση Προέδρου ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, μετά την ομιλία του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένου

Κυρία Πρόεδρε, δεν θέλω να σχολιάσω την ομιλία του κ. Καμμένου. Παρέμεινα και τον άκουσα από λόγους κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, γιατί είχε ακούσει την ομιλία μου.

Θέλω να κάνω όμως τέσσερις επιγραμματικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, σημείωσα το ενδιαφέρον με το οποίο ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε τον εν δυνάμει σύμμαχό του, τον κ. Καμμένο, να αναπτύσσει τις απόψεις του. Γιατί είναι ο μόνος σύμμαχος στον οποίο επενδύει. Αυτό είναι το πολιτικό υπόβαθρο με το οποίο θα οργανώσουν το μέλλον της χώρας.

Δεύτερη παρατήρηση. Θα έλεγα στον κ. Καμμένο, όταν αναφέρεται σε έρευνες του ΣΔΟΕ οι οποίες αφορούν  μάλιστα πολιτικά πρόσωπα, να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Γιατί μπορεί κάποιος με πολύ μεγάλη ευκολία να τεθεί στο στόχαστρο και να γίνει θύμα συκοφαντικής εκστρατείας. Το ξέρετε προφανώς κ. Καμμένε, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο θέμα αυτό. Και να μην πιστεύουμε τυπικές ή άτυπες πληροφορίες που εκπορεύονται από ορισμένους κύκλους.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2012

 

Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής
για τη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στην προσφυγή στο ΔΝΤ

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα αρχίσω ενημερώνοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Τσίπρα, πως ευτυχώς για όλους μας η ιστορία δεν έχει τελειώσει. Η ιστορία γράφεται. Η ιστορία του τόπου τώρα θα κερδηθεί. Γιατί τώρα έχει δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να κερδίσει με στέρεο τρόπο το χαμένο έδαφος, να ξαναγίνει αυτοδύναμη, ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.

Η ιστορία λοιπόν γράφεται τώρα. Και γράφεται από αυτούς που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον.

Είναι η τρίτη αμήχανη και αποκαλυπτική ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες. Είχε προηγηθεί η ομιλία στο νομοσχέδιο για τα μέτρα, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν μπόρεσε να διατυπώσει καμία αντιπρόταση, πλην του παραπλανητικού ή αφελούς ότι θα καταργηθεί το Μνημόνιο με ένα άρθρο.

Ακολούθησε η ομιλία στον προϋπολογισμό, χωρίς καμία πρόταση για το μοντέλο ανάπτυξης και το εθνικό παραγωγικό σχήμα της χώρας. Και τώρα η τρίτη κορυφαία ομιλία, γεμάτη θλίψη και εκνευρισμό γι' αυτό που έγινε. Για το γεγονός δηλαδή ότι υπήρξε μετά από 5 μήνες, μετά από μια μακρά και περίπλοκη διαπραγμάτευση, μια απόφαση του Eurogroup που δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει τη θέση της και να προχωρήσει.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, της πολιτικής γραμματείας και της οργανωτικής γραμματείας του κινήματος

                                                                                         Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
 στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας,
της πολιτικής γραμματείας και της οργανωτικής γραμματείας του κινήματος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην Κ.Ο., αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, τα ξημερώματα, στις 3:20 το πρωί για την ακρίβεια, μόλις διαμορφώθηκε η απόφαση του χθεσινού κρίσιμου Eurogroup και αφού μίλησα πολλές φορές με τον Πρωθυπουργό, έκανα τη δήλωση πως το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής, γιατί στην πραγματικότητα ζούμε μια εκκρεμότητα από το Μάρτιο μέχρι τώρα. Στην αρχή λόγω των διπλών εκλογών και στη συνέχεια λόγω της πεντάμηνης παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους. Θα μιλήσουμε γι’ αυτές. Το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Κι αυτή η μεγάλη εικόνα είναι αναμφίβολα θετική χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σε εμάς, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές  προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης. Αναφέρομαι, με τον τρόπο αυτό, στη ομιλία μου στη συζήτηση του προϋπολογισμού, όπου παρουσίασα τις εσωτερικές και τις εξωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου κατά την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2012

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013

 

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Βουλή υπερψήφισε την Τετάρτη το σκληρό και δύσκολο πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων. Οι 153 θετικές ψήφοι επιβεβαίωσαν τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής προς την Κυβέρνηση και δίνουν  στη χώρα τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τις μέρες αυτές την πολιτική διαπραγμάτευση που ήταν και είναι αναγκαία ώστε να φτάσουμε σε μία εφαρμόσιμη και αξιόπιστη διεθνώς συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές μας.

Στην ουσία, πρέπει να κατακτήσουμε ξανά αυτά που είχαμε κερδίσει το Φεβρουάριο–Μάρτιο και τέθηκαν δυστυχώς σε αμφιβολία, λόγω της μακράς εκκρεμότητας που άνοιξε η διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου-Ιουνίου και το μακρύ μετεκλογικό τετράμηνο των συζητήσεων με την τρόικα.

Αξίζει ιδιαίτερη αναφορά και τιμή σε όλους τους βουλευτές και ιδίως στους νεότερους που ψήφισαν, χωρίς καμία προσωπική ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος, τα δύσκολα μέτρα.

Η στήριξη της κυβέρνησης και από κάποιους βουλευτές που δίνουν θετική ψήφο στον προϋπολογισμό για να εφαρμόσει η Κυβέρνηση τα μέτρα που οι ίδιοι δεν ψήφισαν την Τετάρτη είναι ευπρόσδεκτη, γιατί η βάση υποστήριξης της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η ευρύτερη δυνατή. Αλλά αυτή η συμπεριφορά είναι τουλάχιστον αντιφατική, ενίοτε και προσχηματική.

Περισσότερα...

Παρεμβάσεις Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2013

Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2012

Παρεμβάσεις Ευαγγέλου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2013

 

Α’ παρέμβαση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2013

 

Ενώ στην αίθουσα διεξάγεται η θεσμικά κρίσιμη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της χώρας, διεθνώς εξακολουθεί να διεξάγεται μία συζήτηση που περιέχει πληροφορίες, αλλά και παραπληροφόρηση, σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τη χώρα μας, με τη θέση της μέσα στην Ευρώπη, με τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αντιδράσουν ή να μην αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, μιλώντας εδώ στη Βουλή των Ελλήνων, να κάνω μία πολιτική δήλωση για τα θέματα αυτά, τώρα, αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες, που κορυφώνεται η ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση για το ολοκληρωμένο πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει και πρέπει να οδηγήσει τη χώρα μας στην οριστική έξοδο από την κρίση.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου

 

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2012

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,

στη συζήτηση στη Βουλή για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 - Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4046/2012

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως του φάνηκε σαν επικήδειος η ομιλία του Πρωθυπουργού. Και τον δικαιολογώ, γιατί σκέφτεται με όρους κηδείας. Σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στο θάνατο της χώρας. Αυτή είναι η πολιτική του. Επιχαίρει με τα προβλήματα, θέλει να παρακολουθεί την όξυνση της κοινωνικής κρίσης. Μέσα από το αδιέξοδο, νομίζει ότι με έναν αυτόματο τρόπο θα βρεθεί το κόμμα του και ο ίδιος στην εξουσία.

Θεωρεί ότι έχει πείσει πολιτικά και ιδεολογικά τον ελληνικό λαό. Όχι, τον βρήκαν και τον χρησιμοποιούν ως πολιτικό όχημα το ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν την κρίση, έχουν συγκρουσθεί με τα προβλήματα, βιώνουν οι ίδιες την κρίση προσωπικά και οικογενειακά, αλλά δίνουν μία μάχη οπισθοφυλακής.

Πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι εκφράζει ριζοσπαστικές απόψεις, ενώ εκφράζει τον δήθεν αριστερό συντηρητισμό μιας κοινωνίας, η οποία πρέπει να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. Αυτό συμβαίνει εδώ μέσα. Γίνεται μία μάχη ανάμεσα στο μέλλον και την εμμονή στο παρελθόν και θα κερδίσει το μέλλον. Γιατί η πρόοδος επικοινωνεί με το μέλλον, όχι συγκυριακά και στιγμιαία, αλλά ιστορικά και στρατηγικά.

Περισσότερα...

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στη συζήτηση για την ψηφοφορία επί της αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2012


Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στη συζήτηση για την ψηφοφορία επί της αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου


Κύριε Πρόεδρε, η πολιτική ουσία αυτής της συζήτησης είναι πάρα πολύ απλή: αντιμετωπίζουμε ως χώρα τεράστια, εξαιρετικά δύσκολα διλήμματα και συγκρούονται δυο γραμμές, δυο αντιλήψεις.

Συγκρούστηκαν στις εκλογές, δυο φορές, το Μάιο και τον Ιούνιο, ενώπιον του ελληνικού λαού. Συγκρούονται τώρα συμβολικά, μέσα στο χώρο της Βουλής. Διαφωνούμε. Υπάρχει μια αντίληψη που εκφράζει η κυβερνητική πλειοψηφία και μια αντίληψη που εκφράζει σύσσωμη η Αντιπολίτευση από διαφορετικές, ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά τελικά σε μια κοινή πολιτική κοίτη.

Δεν μπορούμε να κρύψουμε αυτή τη διαφωνία για το μέλλον του τόπου και τη διαχείριση της κρίσης, πίσω από διαδικαστικά ή δήθεν νομικά επιχειρήματα. Δεν θα υφαρπάξει κανείς μια απόφαση της Βουλής, επικαλούμενος μια παρερμηνεία του Κανονισμού.

Περισσότερα...

Αρχική τοποθέτηση στην ειδική μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Αρχική τοποθέτηση Ευ. Βενιζέλου στην ειδική μόνιμη επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Κατ' αρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην επιστολή μου και χαίρομαι γιατί ορίστηκε σχετικά σύντομα η συνεδρίαση αυτή, γιατί πρέπει να αποσαφηνιστούν το ταχύτερο δυνατό ορισμένα πράγματα.

Η πρωτοβουλία μου να ζητήσω να έρθω να ενημερώσω την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την οποία έχω υπηρετήσει ως βουλευτής επί μακρόν, συνδέεται με την πρωτοβουλία μου να ζητήσω να ενημερώσω τους αρμόδιους Εισαγγελείς -τον κ. Πεπόνη και τον αναπληρωτή του τον κ. Μουζακίτη- και επίσης με την πρωτοβουλία μου, η οποία ανακοινώθηκε και από τον Πρόεδρο τον κ. Κακλαμάνη, να ζητήσουμε ως ΠΑΣΟΚ να έρθει το υλικό αυτό στην Βουλή με κάθε νόμιμο τρόπο και χαίρομαι γιατί η διάσκεψη των Προέδρων, από ό,τι πληροφορούμαι, συζήτησε δια μακρόν σήμερα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή.

Περισσότερα...