Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2011
Παρεμβάσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση των συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας-Ελβετίας και Ελλάδας-Καναδά
Κύριε Πρόεδρε, αναφέρομαι καταρχάς, στο κυρωτικό νομοσχέδιο και για την ακρίβεια στα δύο κυρωτικά νομοσχέδια που συζητούνται, αυτό που αφορά τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Ελβετικής Συνομοσπονδίας και αυτό που αφορά τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδος και Καναδά.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά η τοποθέτηση του κ. Παπαδημούλη με εξέπληξε αρνητικά. Και η δημαγωγία και η απλούστευση έχουν τα όριά τους. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Παπαδημούλης με έγγραφες ερωτήσεις και με παρεμβάσεις στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ζητούσε να κυρωθεί αυτή η σύμβαση από την Ολομέλεια εμπροθέσμως.
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011
Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην επίκαιρη ερώτηση (309/17/13-12-2011) της ανεξάρτητης βουλευτού κ. Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τη διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους
Από την τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη, συγκρατώ κατ' αρχάς και πριν απ’ ο,τιδήποτε άλλο, την καθαρή δήλωσή της ότι είναι υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών και συνυπογράφω ένα μεγάλο μέρος της κριτικής, πως πράγματι έχουμε καθυστερήσεις και αμφιθυμίες στην εφαρμογή σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών.
Και για το λόγο αυτό, ανέλαβα κι εχθές την πρωτοβουλία να εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο την έγκριση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για να επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και αυτή η εντολή έχει δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και σε σχέση μ’ ένα οριζόντιο πολυνομοσχέδιο που θα λύσει θέματα διαρθρωτικών αλλαγών με βάση τις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι των εταίρων, αλλά πρωτίστως τις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι της ίδιας της ελληνική κοινωνίας και οικονομίας. Δηλαδή, το ζήτημα δεν είναι η τρόικα, το ζήτημα είναι, όπως σωστά είπε η κα Μπακογιάννη, οι επιχειρήσεις και άρα οι εργαζόμενοι, η εθνική οικονομία.
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011
Απάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην επίκαιρη ερώτηση (307/15/13-12-2011) του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πράγματι ο Πρωθυπουργός απουσιάζει επειδή έχει ένα μικρό πρόβλημα με τη φωνή του και με παρακάλεσε να τον εκπροσωπήσω όχι μόνο λόγω της ιδιότητός μου της τυπικής ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Οικονομικών, όχι μόνον επειδή ήμουν κι εγώ παρών στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, αλλά και γιατί ο Πρωθυπουργός και εγώ ως Υπουργός Οικονομικών ταυτιζόμαστε απολύτως στις εκτιμήσεις μας και στην πολιτική που εφαρμόζουμε. Άλλωστε έχω πει κατ’ επανάληψη πως θεωρώ θεμελιώδες καθήκον μου τη στήριξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Στη Σύνοδο Κορυφής, κ. Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα είχε σαφώς διατυπωμένη στρατηγική που απορρέει από τις εθνικές προτεραιότητες.
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011
Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την απόσυρση της τροπολογίας περί των αποδοχών των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΓΓΕ
Κύριε Πρόεδρε, έκανα μια προσπάθεια το πρωί να ρυθμιστεί το ζήτημα, όχι μόνο της ΕΡΤ, αλλά και ορισμένων άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν ιδιομορφίες και που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη ευελιξία.
Επειδή, όμως, το βαθμολόγιο-μισθολόγιο και γενικά η δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών είναι ζωτικής σημασίας για την κυβερνητική πολιτική και για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, επειδή το νομοθετικό έργο πρέπει να ασκείται με απόλυτη διαφάνεια, επειδή η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα –ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ- και επειδή και στο εσωτερικό των εργαζομένων σε μεγάλους φορείς του Δημοσίου, όπως η ΕΡΤ, πρέπει να επικρατήσει μια δυνατότητα συζήτησης, ώστε να μην υπάρχουν και εσωτερικές αντιθέσεις, γι’ αυτό θεωρώ αναγκαίο να αποσύρω την τροπολογία αυτή, με γενικό αριθμό 630 και ειδικό αριθμό 25, προκειμένου μέσα στις επόμενες μέρες, μετά από μία οργανωμένη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους, να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία ρύθμιση, η οποία θα γίνει κατανοητή κατ’ αρχάς από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, θα γίνει κατανοητή ως προς το ευνοϊκό και φιλικό προς αυτούς περιεχόμενο. Γιατί εδώ κινδυνεύουμε να έχει συμβεί και το εξής παράδοξο: να εισάγονται ρυθμίσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά φιλικές και αυτές να θεωρούνται ως ενοχλητικές ή εχθρικές.
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011
Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για την τροπολογία περί των αποδοχών των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΓΓΕ
Κυρία Πρόεδρε, έχει κατατεθεί στο Σώμα τροπολογία ή μάλλον δέσμη τροπολογιών που υπογράφεται από μεγάλο αριθμό συναδέλφων, και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και άλλων κομμάτων –δεν θέλω να αδικήσω κανέναν- που αφορά το ζήτημα των αποδοχών του δημοσιογραφικού προσωπικού της ΕΡΤ, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το ενιαίο βαθμολόγιο και μισθολόγιο, αφού ελήφθησαν υπόψη οι ιδιομορφίες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και δεν ισχύει αυτό που μόλις προηγουμένως άκουσα, ότι ο νόμος αυτός μετατρέπει σε δημοσίους υπαλλήλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στο ίδιο το δημόσιο.
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην τελευταία συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ειδικών ταμείων και υπηρεσιών του οικονομικού έτους 2012
Ευχαριστώ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και το επιτελείο του για την αγαστή συνεργασία που έχουμε και για την βοήθεια που προσφέρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα στον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για τη συρρίκνωση της παραοικονομίας και για την επιβολή της νομιμότητας στον ευαίσθητο χώρο των σχέσεων κράτους και αγοράς.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η πενθήμερη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2012 διεξήχθη κάτω από πιεστικές και ιδιόρρυθμες συνθήκες. Πιεστικές γιατί ημέρα με την ημέρα παρακολουθούσαμε όχι μόνο τη συζήτηση, αλλά και την όξυνση της πανευρωπαϊκής και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ιδιόρρυθμες συνθήκες γιατί πρέπει να ξανάγνωριστούμε, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη. Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο νέος μας ρόλος, η νέα μας ευθύνη, ποιος κυβερνά τον τόπο και που τον πηγαίνει. Γιατί δεν είναι δυνατόν κάτω από τέτοιες συνθήκες να κάνουμε επιλογές α λά καρτ, να προσπαθούμε να αντλήσουμε το όποιο όφελος από ορισμένες επιλογές, αλλά να μην αναλάβουμε κανένα ποσοστό από την φθορά, από το πολιτικό κόστος που αντιστοιχεί στην ευθύνη που αναλαμβάνουμε.
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011
Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου στην ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη για τις αναφορές του σε τραπεζικό απόρρητο, Proton Bank, καταθέσεις στην Ελβετία, και επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης
Επειδή κύριε Πρόεδρε ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. πρώην Πρόεδρος της Βουλής έτυχε να απευθύνεται σε μένα, ως παριστάμενος στην αίθουσα, ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, είμαι βέβαιος πρώτον, ότι ο Πρωθυπουργός τον έχει παρακολουθήσει από την τηλεόραση και θα λάβει σοβαρά υπόψη του αυτά τα οποία είπε ο κ. Κακλαμάνης.
Επίσης είμαι βέβαιος ότι, οι συνάδελφοί μου, ο Υπουργός Υγείας ο κ. Λοβέρδος, ο Υπουργός Εργασίας ο κ. Κουτρουμάνης και ο Υπουργός Ανάπτυξης ο κ. Χρυσοχοΐδης, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάθε αναφορά, σε κάθε καταγγελία και σε κάθε υπόδειξη, θα βρουν τρόπο να απαντήσουν στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής πειστικά, ήδη έχοντας παρακολουθήσει τις αγορεύσεις τους κατά την παρούσα διαδικασία συζήτησης του Προϋπολογισμού, ξέρω ότι είναι σε θέση να δώσουν εξηγήσεις, αλλά πάντα χρειάζονται ακόμα περισσότερες εξηγήσεις και ακόμα περισσότερη δουλειά και ακόμα μεγαλύτερη ελεγκτική δραστηριότητα, προκειμένου να αποτρέψουμε τις δυνάμεις του κακού, οι οποίες στρέφονται σε βάρος της νομιμότητας και του δημοσίου χρήματος.
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011
Πρώτη παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην ομιλία του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, με θέμα την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε σχέση με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Θέλω να κάνω μια παρατήρηση σε σχέση με τα όσα είπε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Πράγματι, η δήλωση που έκανε σήμερα ο Πρωθυπουργός αποτυπώνει την εθνική στρατηγική γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας. Και χαίρομαι κάθε φορά που διαπιστώνω, ότι πίσω από μια πρόσοψη δευτερευουσών κομματικών αντιθέσεων, έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και υπάρχει στη χώρα μας μια στέρεη εθνική στρατηγική ευρύτατης αποδοχής, γύρω από όλα τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Ένα είναι το βασικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.Η επίκληση και άρα ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή η απαράβατη αρχή που καθοδηγεί τις ενέργειές μας και νομιμοποιεί την στάση μας, έχει και ορισμένες συνέπειες γιατί πρέπει να αναλαμβάνουμε και την υποχρέωση σεβασμού των αποφάσεων, των οργάνων της Διεθνούς Κοινότητας και πρωτίστως οφείλουμε να σεβόμαστε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που είναι βασικός πυλώνας της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς νομιμότητας.
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ειδικών ταμείων και υπηρεσιών του οικονομικού έτους 2012
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο Προϋπολογισμός του 2012 συζητείται στο μέσον μιας οξείας φάσης της πανευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομικής κρίσης που ανακυκλώνεται εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η κρίση αυτή είναι κρίση δημοσίου χρέους, κρίση των χρηματοπιστωτικών συστημάτων διεθνώς και κρίση των θεσμών παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.
Συνεπώς, το ελληνικό ζήτημα, αυτό που βιώνουμε, μπορεί να απαντηθεί μόνο μέσα στα ευρωπαϊκά συμφραζόμενα του. Το βασικό ερώτημα είναι, αν η Ευρωζώνη μπορεί να είναι πράγματι ζώνη δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, φερεγγυότητας, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, αλλά ταυτόχρονα και ζώνη ποιότητας, κοινωνικής συνοχής, ιστορικής μνήμης, πολιτισμού, δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτές τις λέξεις και αυτές τις έννοιες στην Ευρώπη.
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τον Προϋπολογισμό του 2012
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι η πρώτη μεγάλη νομοθετική και πολιτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου, μετά την πανηγυρική θετική ψήφο εμπιστοσύνης που παρέσχε η Βουλή των Ελλήνων στην παρούσα Κυβέρνηση.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στήριξης της Κυβέρνησης αποτυπώνει την ανάγκη που έχει η χώρα να ανασυγκροτηθεί, να διαμορφώσει ένα κλίμα εθνικής συνοχής και κοινωνικής συναίνεσης, αλλά και πολιτικής συνευθύνης, χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να φέρουμε σε πέρας αυτή την δύσκολη ιστορική αποστολή που έχουμε: Να διαχειριστούμε την πρωτοφανή κρίση, να μειώσουμε τις κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις της κρίσης αυτής, να απαλύνουμε τον πόνο που νοιώθουν οι πολίτες, οι οποίοι υφίστανται σκληρές περικοπές στο εισόδημά τους, αλλά και τις προοπτικές τους και να ξαναδώσουμε στη χώρα, μια αίσθηση αισιοδοξίας. Το δικαίωμα να ελπίζει, την βεβαιότητα πως υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο που είμαστε ικανοί ως Έλληνες να υπηρετήσουμε, πως υπάρχει μια επόμενη ημέρα που μπορεί να ξημερώσει, πως δεν είμαστε σε ένα αδιέξοδο, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε γενικότερο ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί δυστυχώς, τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή συμφραζόμενα βαίνουν επιδεινούμενα και αυτό το καταλαβαίνει ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος έτσι φοβάται περισσότερο και ελπίζει λιγότερο.