Αθήνα, 30 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής
Σας ευχαριστώ, όλες και όλους, για την παρουσία σας, για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου να μετάσχετε ενεργά στην Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Εύχομαι σε όλες και όλους σας χρόνια πολλά, εύχομαι και ελπίζω η νέα χρονιά να είναι μια χρονιά ασφαλής, σταθερή για τη χώρα και να της δώσει τη δύναμη να απογειωθεί και να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη, να είναι μια χρονιά αποκατάστασης αδικιών αλλά και αναζωπύρωσης των ονείρων μας και χαίρομαι γιατί ξεκινάμε όλοι μαζί αυτή την απαιτητική προσπάθεια των επομένων 26 ημερών μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Φίλες και φίλοι, έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους. Και όταν λέω για όλους εννοώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις αυτά που λένε ,αυτά που υπόσχονται ,αυτά που έχουν κάνει ή αυτά που λένε ότι θα κάνουν. Αλλά έφτασε και η ώρα της αλήθειας για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα, ατομικά. Γιατί είναι η ώρα μιας μεγάλης ιστορικής ευθύνης που θα καθορίσει τη μοίρα του τόπου μας, όχι μόνο για την επόμενη βουλευτική περίοδο ,αλλά για τις επόμενες δεκαετίες.
Η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, όπως είπα χτες, μέσα από ένα εκβιασμό των θεσμών. Γιατί η αντιπολίτευση, ετερόκλητη , με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, χωρίς τις οποίες αριθμητικά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό, επιβάλλει τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές.
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργικό Συμβούλιο
Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, θέλω κι εγώ, σ' αυτό το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τη διάλυση της Βουλής, να πω μερικές σκέψεις.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εκβιασμό των θεσμών, όπως είπα και στη δημόσια δήλωσή μου. Πρόκειται για μια τεχνητή διακοπή της τετραετούς θητείας της Βουλής, παρά τη βούληση του ελληνικού λαού. Και πρόκειται για έναν εκβιασμό των θεσμών με τη συμπαράσταση της Χρυσής Αυγής. Αυτοί που έστησαν ένα χορό θεσμικών αμφιβολιών, μη τυχόν η Χρυσή Αυγή ψηφίσει υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να αθροίσουν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στη μειοψηφία που απέκλεισε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οδήγησε στην πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Είχα καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες το 2001, ως γενικός εισηγητής της αναθεώρησης του Συντάγματος, να αναθεωρηθεί το άρθρο 32 και να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Δυστυχώς, δεν κατέστη εφικτό να συμφωνήσουμε τότε. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν λάθη ιστορικά που αναφαίνονται με καθυστέρηση δεκαπέντε ή τριάντα ετών, υπάρχουν και λάθη τα οποία αναφαίνονται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Αυτό το λάθος θα το αποφύγει ο ελληνικός λαός στις εκλογές.
Δεν θεωρώ ότι η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά πολιτική νίκη της Αντιπολίτευσης. Συνιστά πρόβλημα για τη χώρα, πρόβλημα για την οικονομία, πρόβλημα για το λαό. Αλλά οι εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί. Τώρα θα διεξαχθούν, άρα τώρα θα κριθούν. Όσοι έχουν την εντύπωση ότι ήδη έχουν διεξαχθεί και απλώς συμβολαιογραφικά πάμε να καταγράψουμε επισήμως το αποτέλεσμα, κάνουν λάθος.
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στην Καβάλα
Χαίρομαι γιατί βρισκόμαστε εδώ στη Καβάλα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε μια τόσο σημαδιακή στιγμή για τον τόπο μας. Γιατί έφτασε η ώρα της αλήθειας, τώρα πια ο κάθε Έλληνας πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ μεγάλα ερωτήματα, ερωτήματα που φαινομενικά απασχολούν μόνον τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων που μετέχουν στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γιατί αυτό που συμβαίνει τις μέρες αυτές στη Βουλή, αυτή η κορυφαία πολιτειακή διαδικασία της εκλογής ή της μη εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι κάτι που αφορά τους θεσμούς, δεν είναι κάτι που αφορά το αντιπροσωπευτικό σύστημα, τα κόμματα, το πολιτικό κατεστημένο, αλλά είναι κάτι που αφορά την πραγματικότητα της ζωής της κάθε ελληνικής οικογένειας, της κάθε ελληνικής επιχείρησης, του κάθε εργαζόμενου, του κάθε άνεργου, του κάθε νέου, αλλά και του κάθε μεσήλικα και του κάθε ηλικιωμένου στον τόπο αυτό.
Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν λίγο πριν τη δεύτερη ψηφοφορία, βρισκόμαστε λίγο πριν την απάντηση στο ερώτημα αν θα ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια, αν θα κερδίσουμε τον αναγκαίο εθνικό χρόνο και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μια πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση για να αλλάξουμε σελίδα.
Ή αν η χώρα θα βαδίσει σε εκλογές, θα δαπανήσει τον ένα από τους δυο μήνες που έχουμε στη διάθεσή μας για την εθνική διαπραγμάτευση, ώστε να ξέρουμε έστω τον δεύτερο μήνα το Φεβρουάριο ποια θα είναι η επιλογή του ελληνικού λαού για τα πρόσωπα που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση, κυρίως όμως για το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα.
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για τι συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης
Φίλες και φίλοι, χθες διεξήχθη ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώτος γύρος ήταν κυριολεκτικά άγονος. Ήταν άγονος για τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Ήταν άγονος για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Και ήταν άγονος για τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε σχέση με τους εταίρους μας, σε σχέση με την αγορά, σε σχέση με τον τουρισμό, σε σχέση με αυτό που ο κόσμος θέλει να αντιλαμβάνεται ως μια Ελλάδα ισχυρή, που επανέρχεται στη θέση που της αξίζει.
Δεν είναι όμως τυχαίο ότι το σύνταγμα από το 1975 προβλέπει τρεις γύρους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στον τρίτο γύρο, όπως ξέρετε, η αυξημένη πλειοψηφία περιορίζεται στα 3/5 του αριθμού των βουλευτών. Υπάρχει συνεπώς περιθώριο για πιο ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις όχι μόνο ατομικά από τους βουλευτές, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η προεδρική πλειοψηφία είναι μια πλειοψηφία συναίνεσης. Μια πλειοψηφία θεσμική. Δεν ταυτίζεται και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία είναι μια συνήθης πλειοψηφία, σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες.
Έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές την πρόσκλησή μας και το έχουμε εντείνει αυτό τις τελευταίες μέρες, πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σκεφτούν με πιο υπεύθυνο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσουμε όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, να αντιμετωπίσουμε από κοινού δυο θέματα που διασταυρώνονται και απαιτούν εθνική συναίνεση και συνευθύνη.
Καστοριά, 13 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην Καστοριά
Χαίρομαι πραγματικά γιατί βρίσκομαι στην Καστοριά, σε μια πόλη αρχοντική μέσα στην αυθεντική λαϊκότητα της. Χαίρομαι γιατί βρίσκομαι στην Δυτική Μακεδονία, σε μια περιοχή υπερήφανη. Χαίρομαι γιατί βρίσκομαι σε μια πόλη με μακρά ιστορία, με βυζαντινή παράδοση, με συνειδητούς κατοίκους και χάρηκα προηγουμένως γιατί είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την καρδιά της τοπικής παραγωγής, με τη γουνοποιία, προσπαθώντας να βοηθήσουμε ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να ανοίξουν νέοι ορίζοντες για το πιο σημαντικό, το πιο διάσημο τοπικό προϊόν.
Σήμερα όμως δεν θα μιλήσουμε για την Δυτική Μακεδονία και τα τοπικά προβλήματα. Ούτε για την Καστοριά. Τα είπαμε αυτά προηγουμένως. Σήμερα θέλω, απευθυνόμενος σε εσάς να απευθυνθώ σε όλους τους πολίτες της χώρας και να προσπαθήσω, τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την προεδρική εκλογή, να απαντήσω όσο μπορώ πιο απλά και καθαρά σε μερικά θεμελιώδη ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων.
* Το πρώτο ερώτημα είναι σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μετά από πέντε χρόνια υπεράνθρωπων προσπαθειών. Κρεμόμαστε πράγματι και πάλι από μια κλωστή; Τι είναι αυτό που συμβαίνει οικονομικά, για να καταλάβουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει πολιτικά στη χώρα και ποια είναι η προοπτική που έχουμε ως έθνος.
Παρασκευή, 05 Δεκέμβριος 2014
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο
«Κυρίες και κύριοι,
Καλωσορίζω θερμά τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Τουρκίας και της Ελλάδος, που συμμετέχουν στο σημερινό επιχειρηματικό forum. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ο ιδιωτικός τομέας, με το ένστικτό του, με τους ανοικτούς ορίζοντες, έχει ήδη διαμορφώσει ένα δυναμικό πλαίσιο στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Δική μας υποχρέωση, υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να στηρίξουμε πολιτικά, να επιβεβαιώσουμε με τον πιο σαφή τρόπο τις κοινές αυτές προσπάθειες και να τονίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας, καθώς η οικονομία κατέχει κεντρική θέση στις διμερείς μας σχέσεις.
Άλλωστε η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη αγορά, μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και η Ελλάδα στηρίζει πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση της πλήρωσης των προϋποθέσεων που ισχύουν για κάθε υποψήφιο κράτος-μέλος, χωρίς να παραγνωρίζουμε το μέγεθος και τη σημασία της τουρκικής οικονομίας. Αλλά και τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική μιας χώρας που είναι μαζί με την Ελλάδα, εδώ και 62 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ, για τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Βασιλεία, 4 Δεκέμβριος 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην 21η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ (Βασιλεία, 04.12.2014)
Κύριε Πρόεδρε, Διακεκριμένοι Υπουργοί,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΟΑΣΕ,
Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα, όπως και οι προλαλήσαντες, να ευχαριστήσω τους Ελβετούς οικοδεσπότες για τη θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξαν και να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Didier Burkhalter για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να πω ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη Δήλωση του Eπικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Οργανισμός μας διανύει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επαινέσω την Ελβετική Προεδρία για τις άοκνες προσπάθειες καθοδήγησης του ΟΑΣΕ, με προσήλωση και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και τις γειτονικές περιοχές.
Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στη Γουμένισσα (21/11/2014)
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί σήμερα κατάφερα να είμαι κοντά εδώ στους φίλους μου του Κιλκίς και της Γουμένισσας, κοντά σας, το ήθελα πάρα πολύ.
Ήταν μεγάλος ο κίνδυνος να μην μπορέσω να είμαι σήμερα εδώ γιατί η χώρα βρίσκεται σε μια ανοιχτή, σκληρή, δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους μας, με την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γιατί τώρα πια βρισκόμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από το τέλος του Μνημονίου, ένα βήμα πριν την αλλαγή σελίδας, πριν το ξεπέρασμα αυτής της εποχής που έχει μείνει στη συνείδηση όλων μας, ως εποχή του Μνημονίου και ως εποχή της σκληρής επιτήρησης της τρόικας.
Αυτό που γίνεται τις μέρες αυτές με τις τηλεφωνικές και γραπτές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα την Ελληνική Κυβέρνηση και τους εταίρους, καθορίζει την πορεία της χώρας προς το μέλλον. Γιατί χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού, χάρις στην κοινή εθνική προσπάθεια που κάναμε αυτά τα πέντε δύσκολα και πέτρινα χρόνια, είμαστε σε θέση τώρα, στο όνομα του ελληνικού λαού, όχι στο όνομα της Κυβέρνησης και των Κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά στο όνομα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων, να δείξουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Μια Ελλάδα που μετά από επτά χρόνια ύφεσης, μείωσης του εθνικού μας προϊόντος και του εισοδήματος ξαναγυρίζει επιτέλους σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 3ο τρίμηνο του 2014. Μια Ελλάδα, που μέσα σε δύσκολες ακόμη συνθήκες για την Ευρωζώνη, συνθήκες στασιμότητας ή και ύφεσης, επανέρχεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτοί οι θετικοί ρυθμοί δεν είναι αριθμοί που ενδιαφέρουν τους επιστήμονες, είναι πραγματικές καταστάσεις που ενδιαφέρουν τους πολίτες, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις.
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014
Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, η προσπάθειά μας για τη Δημοκρατική Παράταξη, για το ΠΑΣΟΚ, τους εταίρους μας στο χώρο αυτό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, είναι πάρα πολύ σημαντική, τα οργανωτικά ζητήματα είναι πάντα πολύ κρίσιμα, τίποτα όμως από όσα κάνουμε δε γίνεται μέσα σε πολιτικό κενό.
Πρέπει και εσείς, εμείς ως Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου κι όλα τα στελέχη μας και όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα την περίοδο αυτή. Το πρώτο ζήτημα είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους, μια διαπραγμάτευση σκληρή, ουσιαστική, δύσκολη, η οποία διεξάγεται ταυτοχρόνως σε δύο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, που βασίζεται στο τεράστιο δάνειο των 250 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα δάνειο που στήριξε τη χώρα ώστε να αποφύγει την ασύντακτη χρεοκοπία και με μεγάλες θυσίες, υπέρμετρες θυσίες, να είναι τώρα ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την είσοδο σε μία νέα εποχή, σε μία νέα φάση. Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτή η νέα φάση, γιατί τώρα δεν διαπραγματευόμαστε μόνο το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και το νέο καθεστώς στο οποίο εισέρχεται η χώρα με άλλες δυνατότητες, με εγγυήσεις πραγματικής ισοτιμίας μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτή η επάνοδος στις ομαλές και κανονικές συνθήκες, όχι του παρελθόντος, αλλά του μέλλοντος της χώρας και της Ευρώπης, πρέπει να είναι μια επάνοδος ασφαλής, πρέπει η χώρα να μπει θωρακισμένη απέναντι στις αγορές στη νέα αυτή φάση.
Την ανάγκη τέτοιας θωράκισης την έχουν όλες οι χώρες του κόσμου, αφ ης στιγμής υπάρχει η έννοια του δημοσίου χρέους και αφ ης στιγμής όλες οι χώρες λίγο ή πολύ εξαρτώνται από τη σχέση τους με την αγορά. Δεν υπάρχει δυστυχώς ένα πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να έχει θέσει φραγμούς και όρια στη λειτουργία της αγοράς, στη σπέκουλα, στην επιθετικότητα, άρα πρέπει να είμαστε απολύτως διασφαλισμένοι από την άποψη αυτή.
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε κυβερνητικά στελέχη
Φίλες και φίλοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είστε εδώ όλοι εσείς που εργάζεστε καθημερινά στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, στο χώρο του κράτους, σε επαφή με τους πολίτες κι έχετε από πρώτο χέρι γνώση της αγωνίας και των προσδοκιών της κοινωνίας την περίοδο αυτή.
Θα μου επιτρέψετε πριν ασχοληθούμε με το βασικό μας θέμα που είναι η μεγάλη οργανωτική και πολιτική προσπάθεια για το συνέδριο της παράταξης, για το συνέδριο της παράταξης κορμός της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ, να αναφερθώ στην εικόνα που εμφανίζει την περίοδο αυτή ο δημόσιος βίος της χώρας.
Υπάρχει μια Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας, που μαζί με τους Βουλευτές που τη στηρίζουν αγωνίζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, μια σύνθετη διαπραγμάτευση διπλή:
Αφενός μεν για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας.
Αφετέρου δε για τη μετάβαση σε μια νέα φάση, σε ένα άλλο κεφάλαιο, σε μια κατάσταση ουσιαστικής αυτοδυναμίας και ισοτιμίας της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, χωρίς ταπεινωτικές διαδικασίες, αλλά με τη στήριξη των εταίρων που είναι αναγκαία στη μεγάλη παγκόσμια διαμάχη ανάμεσα στα κράτη και τις αγορές.
Αυτή η νέα κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να προδιαγράφεται από το υφιστάμενο ευρωπαϊκό κοινοτικό πλαίσιο, γιατί μόνον έτσι θα δείξουμε ότι η Ελλάδα κινείται κανονικά μέσα στο πλαίσιο αυτό και δεν έχει ανάγκη από ειδικές καταστάσεις, ειδικές ρυθμίσεις, υβρίδια όπως η τρόικα, που αναδείχθηκε και σε άλλες χώρες αλλά ξεκίνησε από την Ελλάδα, γιατί στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί το ιστορικό εργαστήριο γι΄ αυτή την κρίση που βιώνει η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία από το 2007 και μετά, αλλά εμείς εδώ ως κοινωνία αργήσαμε να το καταλάβουμε αυτό.