- Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Περιοδικό «Εργοληπτικόν Βήμα» - ΠΕΣΕΔΕ
-
18 Φεβρουαρίου 2021 (δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2020, Τεύχος 121)
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Περιοδικό «Εργοληπτικόν Βήμα» - ΠΕΣΕΔΕ
1. Κύριε Πρόεδρε, την τελευταία εικοσαετία έγιναν πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις με στόχο την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, δυστυχώς, όμως, όλες οι προσπάθειες μεταρρύθμισης δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και συνεχίζει η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης να αποτελεί την μεγαλύτερη δυσλειτουργία του κράτους δικαίου. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα;
Ευ. Βενιζέλος: Ο συνδυασμός οργανωτικών και δικονομικών μέτρων που απαιτούνται είναι προφανής για όσους γνωρίζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης. Δεν αρκεί όμως να αναλάβει τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση. Πρέπει να κάνουν πρακτικές προτάσεις τα τρία ανώτατα δικαστήρια και το δικηγορικό Σώμα να μη δει φοβικά τις αλλαγές και να βεβαιωθεί ότι δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική ύλη. Ο πρώτος που θα επωφεληθεί είναι η εθνική οικονομία, ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας.
- HAU | Χωρίς τις πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε τις χρηματοπιστωτικές και χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις για επενδύσεις
-
Αθήνα 1 Μαρτίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εσπερίδα που συνδιοργάνωσαν το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με θέμα «Ποιες επιχειρήσεις για ποια ανάπτυξη;» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
«Χωρίς τις πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε τις χρηματοπιστωτικές και χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις για επενδύσεις»
Να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παρουσία του, τους συναδέλφους μου στη Βουλή των Ελλήνων και όλες και όλους σας, και βεβαίως την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον ευγενέστατο Πρόεδρό της, τον κ. Κόσκο για την πρόσκληση και βέβαια τον κύριο Παπανδρόπουλο και συντονιστή της συζήτησής μας, γιατί είχε την καλοσύνη να θυμηθεί τη μεγάλη διάρκεια της συνεργασίας μας, της σχέσης μας με την Ένωση των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και χαίρομαι γιατί αυτή αναζωπυρώνεται σήμερα με τη συζήτησή μας.
Το ερώτημα στο οποίο με κάλεσε η Ένωση να απαντήσω, είναι το ερώτημα το οποίο μου τίθεται πάρα πολύ συχνά, σε επαφές που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αυτό το φαινόμενο που λέγεται «ξένος επενδυτής», ο οποίος ενδιαφέρεται είτε για τον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα είτε για την πραγματική οικονομία και για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά το ίδιο ερώτημα τίθεται και σε κάθε συζήτηση με Έλληνες, που είτε δραστηριοποιούνται στο χώρο των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας, είτε έχουν γενικό κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον για το πού πηγαίνει ο τόπος.
Επειδή η πιο εύκολη λέξη, σχεδόν μυθική, είναι η λέξη «ανάπτυξη», κι επειδή όλοι επενδύουμε τις ελπίδες μας σε μία αλλαγή του κλίματος, αναζητώντας ελπίδα και προοπτική, φυσικά το ερώτημα είναι εάν έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, αν μπορεί η χώρα μας να ανακτήσει την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο, εάν μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο. Αν μετά από οκτώ χρόνια σωρευτικής ύφεσης μπορούμε να αποκαταστήσουμε ένα μέρος της βλάβης που έχει υποστεί η Ελλάδα, σε σχέση με αυτό που είχε συνηθίσει να βιώνει την περίοδο της μεταπολίτευσης. Γιατί από ένα σημείο και μετά, διεκόπη η γραμμική και ευχάριστη εξέλιξη από το καλό στο καλύτερο κι αναγκαστήκαμε να υπαναχωρήσουμε για να διασώσουμε ένα μεγάλο μέρος του κεκτημένου, διαθέτοντας όμως ένα πολύ υψηλό ποσοστό του, περίπου το 25%. Αλλά διασώθηκε μέχρι στιγμής το 75% περίπου του κεκτημένου αυτού, από πλευράς ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
- Το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατηθούν οι επιχειρήσεις, να έχουμε επενδύσεις, για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε δουλειά στους ανέργους
-
Αθήνα, 1η Ιουλίου 2014
Συνάντηση γνωριμίας με το νέο Δ.Σ του ΣΕB είχε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Χρήστος Πρωτόπαπας από την Γραμματεία Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου. Αμέσως μετά έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Ευάγγελος Βενιζέλος: Με τον κ. Φέσσα, το νέο Πρόεδρο του ΣΕΒ και τη διοίκηση του ΣΕΒ, είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις προοπτικές της οικονομίας μας, για την αλλαγή κλίματος, για τις δυνατότητες που έχουμε να κάνουμε την ελληνική κοινωνία πιο ασφαλή και πιο αισιόδοξη. Και κυρίως τους νέους. Γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατηθούν οι επιχειρήσεις, να έχουμε επενδύσεις, για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας και να δώσουμε δουλειά στους ανέργους. Έτσι θα δουλέψει ο θετικός κύκλος, αλλά για να φτάσουμε σε αυτό πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο κάποιοι θέλουν να μας εγκλωβίσουν.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και εύχομαι καλή επιτυχία.
- Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου & Υπουργού Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Yi
-
Αθήνα, 19 Ιουνίου 2014
Κοινές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου και του Υπουργού Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Yi, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών:
Ευ. Βενιζέλος: Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Κίνας και η δική σας είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας και, επίσης, μια πολύ σημαντική ευκαιρία να προβάλλουμε τη στρατηγική εταιρική μας σχέση. Οι οικονομικές μας σχέσεις έχουν τεράστια προοπτική. Θεωρούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στο πολιτικό επίπεδο έχουμε τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας, διότι εκτιμούμε βαθύτατα το ρόλο της Κίνας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θεωρούμε ότι ο ρόλος της Κίνας στη διευθέτηση όλων των ανοιχτών διεθνών κρίσεων είναι καθοριστικός και σας ευχαριστούμε για τις τοποθετήσεις σας στο Κυπριακό και στα άλλα κρίσιμα εθνικά μας θέματα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις κινεζικές ευαισθησίες στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Σε λίγες ημέρες τελειώνει το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θα τις αξιοποιήσουμε για να βοηθήσουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας. Σας καλωσορίζω και πάλι στο Υπουργείο Εξωτερικών.
- Συνάντηση ΑτΚ και ΥπΕξ Ευ. Βενιζέλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev
-
Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, προέβη στην παρακάτω δήλωση: Αυτός ήταν ο τρίτος γύρος των συνομιλιών που είχα την τιμή να έχω, σήμερα, με τον Πρόεδρο Aliyev, μετά τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Είναι στρατηγική μας επιλογή να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας, καθοριστικός, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει, επίσης, πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία, ευρύτερα. Σε μια ταραγμένη περιοχή, μια ταραγμένη περιοχή που εκτείνεται και στην ανατολική και στη νότια γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις κάποιους στρατηγικούς εταίρους που λειτουργούν, ως άγκυρες σταθερότητας. Αυτός είναι ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν, κράτος που είναι έτοιμο επίσης να επενδύσει στην Ελλάδα και άρα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση.
- Κοινές Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και ΥΠΕΞ Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah
-
Αθήνα, 12 Ιουνίου 2014
Κοινές Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και ΥΠΕΞ Κουβέιτ Σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah (ΥΠΕΞ,12.06.2014)
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του, Σεΐχη Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah, εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης για ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κουβέιτ. Οι δύο Αντιπρόεδροι πραγματοποίησαν εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες και υπέγραψαν δυο Συμφωνίες για την Προώθηση και Αμοιβαία Προστασία των Επενδύσεων και για την ενίσχυση της Τουριστικής Συνεργασίας. Αμφότεροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ και διαπίστωσαν σύμπτωση απόψεων στα κρίσιμα ζητήματα της Μέσης Ανατολής (Συρία, ειρηνευτική διαδικασία, Ιράκ). Ο κ. Βενιζέλος, που εγκαινίασε, σήμερα, από κοινού με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του, τα νέα γραφεία της Πρεσβείας του Κουβέιτ στην Αθήνα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της επετείου των πενήντα ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Κουβέιτ και καλωσόρισε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον του Κουβέιτ. Ακολουθεί κείμενο κοινών δηλώσεων και απαντήσεων σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
- Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να έχουμε ένα αποστομωτικά καλό εκλογικό αποτέλεσμα που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας
-
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014
Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση του Τομέα Επιστημόνων του ΠΑΣΟΚ
Φίλες και φίλοι, χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι μαζί σε αυτή τη συγκέντρωση που ετοίμασε ο Τομέας των Επιστημόνων για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι αυτός είναι και ο Τομέας στον οποίο ανήκω κανονικά με βάση την επαγγελματική και επιστημονική μου ιδιότητα. Άρα χαίρομαι γιατί είναι εδώ φίλοι, σύντροφοι και συνάδελφοι.
Χαίρομαι επίσης γιατί μας υποδέχτηκε με πολύ απλά και καθαρά λόγια εκ μέρους σας η Νανά. Και χαίρομαι επίσης γιατί είχα την ευκαιρία να ακούσω μια καθαρή, εμπνευσμένη μπορώ να πω ομιλία του Ηλία Μόσιαλου που έθεσε τα ζητήματα με πολύ συστηματικό, ασφυκτικό τρόπο, γιατί όταν πας να θέσεις οικολογικό έλεγχο, μερικά φαινόμενα που κυριαρχούν στον ελληνικό δημόσιο βίο, φυσικά οδηγείς την άλλη πλευρά σε αδιέξοδο, αλλά και τον εαυτό σου σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί βλέπεις με τι έχεις να παλέψεις.Έχεις να παλέψεις με φαινόμενα τα οποία δεν μπορούν εύκολα να εξηγηθούν με ένα τρόπο ιστορικό, ορθολογικό.
Και χαίρομαι επίσης γιατί είναι εδώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος έχει σήμερα γενέθλια και θέλω να του ευχηθώ χρόνια πολλά εκ μέρους όλων μας.
Φίλες και φίλοι, το Νοέμβριο του 2011 η χώρα βρέθηκε σε συνθήκες τέτοιες που καθιστούσαν εθνικά αναγκαία τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της εποχής. Θα θυμάστε ότι το Μάιο του 2010 επέμενα να ζητήσουμε να εγκριθεί το πρώτο μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία για να βρεθεί η ΝΔ προ των ευθυνών της, να μη μπορεί να αναπτύξει την εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία, να μη μπορεί να πάει στο Σύνταγμα με τους αγανακτισμένους.
- Ομιλία ΑτΚ και ΥπΕξ Ευ. Βενιζέλου κατά την τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
-
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων παραχωρήσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αναδόχων εταιρειών για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και στις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου
Κύριε Υπουργέ του Ηνωμένου Βασιλείου, κύριοι Πρέσβεις, αγαπητέ Γιάννη, Μάκη, Κωστή, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργού των Εξωτερικών, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσω μαζί με όλους εσάς και ιδίως μαζί με το Γιάννη Μανιάτη και όλη την ομάδα του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μια πολύ μεγάλη στιγμή: Την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης γι’ αυτά τα τρία συγκεκριμένα πεδία.
Θέλω όμως να συγχαρώ και τις εταιρείες, τους παραχωρησιούχους και αντισυμβαλλόμενους του ελληνικού δημοσίου γιατί κάνουν μια πάρα πολύ καλή και διορατική επιλογή. Γιατί η έρευνα και η αξιοποίηση των πηγών των υδρογονανθράκων τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο, είναι μια μορφή δυναμικής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντικός, υπολογίζουμε σ’ αυτόν, ως παράγοντα ανάπτυξης της χώρας, δημιουργίας κοιτασμάτων απασχόλησης μέσα από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, χαιρόμαστε γιατί ήδη έχουμε διαμορφώσει το νομοθετικό σχήμα που συνδέει τους πόρους του ελληνικού δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με το ασφαλιστικό μας σύστημα και τη βιωσιμότητά του, δηλαδή στην πραγματικότητα με μια μορφή αλληλεγγύης και δικαιοσύνης των γενεών.
- Θεσσαλονίκη | Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα μετά την κρίση και το μνημόνιο
-
Αθήνα, 11 Μαΐου 2014
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Φίλες και φίλοι, ήθελα πραγματικά, στη Θεσσαλονίκη, την πόλη μας, την πόλη μου, να παρουσιάσω εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης, το πιο σημαντικό τμήμα του προεκλογικού μας προγράμματος, που είναι η πρότασή μας για το μέλλον, το όραμά μας για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, η ολοκληρωμένη τεκμηριωμένη πρότασή μας για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Αυτό είναι το κύριο μέρος της σημερινής εκδήλωσης. Όμως, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, εκλογές πολύ κρίσιμες για τις τοπικές και περιφερειακές κοινωνίες, λίγες μέρες πριν τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Ελλήνων ευρωβουλευτών, που θα συνδιαμορφώσουν τους πανευρωπαϊκούς συσχετισμούς και θ’ απαντήσουν είτε αρνητικά είτε καταφατικά στο ερώτημα: Πού πάει η Ευρώπη, μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη, της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ποιότητας, του κοινωνικού κράτους; Ή είμαστε καθηλωμένοι σε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη; Λίγες μέρες λοιπόν πριν από αυτές τις μεγάλες δοκιμασίες, δε μπορώ παρά να σας ευχαριστήσω από καρδιάς γιατί είστε εδώ, όλες και όλοι σας, γιατί η ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης πάλλεται.
Χαίρομαι πραγματικά γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε οικεία πρόσωπα, φιλικά, ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους έχουμε πορευθεί μαζί, με πολλές και πολλούς από σας εδώ και δεκαετίες, με άλλους, τους νεότερους τα τελευταία χρόνια.
Σας ευχαριστώ, γιατί σήμερα δείχνετε με την παρουσία σας ότι η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, είναι εδώ, είναι παντού! Βλέπετε τι γίνεται σε όλες τις εκλογές, τι γίνεται στα Επιμελητήρια, τους Επιστημονικούς Συλλόγους, τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες.
- Δήλωση για την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από την Κοινοπραξία Shah Deniz II
-
Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013
Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από την Κοινοπραξία Shah Deniz II
Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, τι σημαίνει για τη χώρα μας η απόφαση της Κοινοπραξίας Shah Deniz ; Ευ. Βενιζέλος : Η επιλογή του αγωγού TAP για τη σύνδεση της Κασπίας με την Ευρώπη είναι μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη όχι μόνο για την ενεργειακή αλλά και για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Γιατί ο αγωγός αυτός λειτουργεί ως ένας πρόσθετος παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας και νομίζω ότι τονώνει και τις ελληνοτουρκικές και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Και αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας, γεωγραφικό και πολιτικό, σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και ιδίως στα Δυτικά Βαλκάνια. Βεβαίως, η οικονομική διάσταση είναι πάρα πολύ σημαντική. Γιατί έχουμε μία μεγάλη άμεση ξένη επένδυση, πέφτουν χρήματα στη χώρα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, δημιουργούνται παράπλευρες ευκαιρίες. Kαι βεβαίως, μας παρέχεται πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια γιατί έχουμε και νέες πηγές τροφοδοσίας και έχουμε και έναν άλλο δρόμο διέλευσης φυσικού αερίου.