Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας»
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε κ. Γραμματίδη, σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που του έχουν προσδώσει πολύ μεγάλο κύρος και σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας που επαναλαμβάνεται επίμονα σε κάθε Συνέδριο.
Κυρίες και κύριοι πρέσβεις, κυρίες και κύριοι μου έχει δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup να αναφερθώ στη νέα αφετηρία που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα και την οποία τώρα μπορούμε πράγματι να διαμορφώσουμε μετά από 5 μήνες μετεκλογικής αβεβαιότητας και σκληρής διαπραγμάτευσης, μετά από 9 συνολικά μήνες απροσδιοριστίας που ζήσαμε από τα τέλη Μαρτίου πριν από την πρώτη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Μαΐου μέχρι σήμερα.
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2012
Ομιλία Ευαγγέλου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Νιάρχου «Οι αταίριαστοι – 62 συζητήσεις»
Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Ο Θανάσης Νιάρχος είναι παλιός μου φίλος, έχουμε συνεργαστεί σε διάφορες δραστηριότητες εκδοτικού χαρακτήρα και με παραπλάνησε σε σχέση με το βιβλίο αυτό δύο φορές.
Την πρώτη φορά με έπεισε ότι θα συνομιλήσω με το Σταμάτη Φασουλή για θέματα τέχνης. Και πράγματι ήρθε ο Σταμάτης στο γραφείο μου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τότε, και συζητήσαμε για θέματα πολιτικής.
Στη συνέχεια, πριν από λίγες μέρες, με έπεισε ότι θα έρθουμε στην παρουσίαση του βιβλίου με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, για να μιλήσουμε για θέματα πολιτικής, με αφορμή το βιβλίο αλλά κατά βάσιν για την πολιτική συγκυρία.
Και τελικά, λόγω της απουσίας του κ. Τσίπρα και της κας Παπαρήγα κι επειδή με τον Φώτη Κουβέλη, ούτως ή άλλως, είμαστε αναμενόμενοι στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα, θα μιλήσουμε σήμερα όχι για θέματα πολιτικής αλλά για θέματα τέχνης.
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2012
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην παρουσίαση του βιβλίου της Νίτσας Λουλε
«Κωστής Στεφανόπουλος - ο μοναχικός Πρόεδρος»
Κύριε Πρόεδρε, Αιδεσιμολογιώτατε, κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, θέλω πριν από οτιδήποτε άλλο να ευχαριστήσω θερμά την αγαπητή συνάδελφο στη Βουλή πριν από χρόνια, τη Νίτσα Λουλέ, γιατί μου έκανε την τιμή να με καλέσει σήμερα να συμβάλω κι εγώ στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της.
Η πάντοτε ευγενική συνάδελφος Νίτσα Λουλέ, ειδικεύεται στις βιογραφίες και μας παρουσιάζει με το βιβλίο αυτό μια ψηφιδωτή, πολύ ενδιαφέρουσα, βιογραφία του Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου, γραμμένη με πολύ μεγάλη και έκδηλη προσωπική αγάπη. Αυτό βεβαίως δε μειώνει σε τίποτα την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα της συγγραφής, αλλά θα έλεγα ότι ενισχύει την δική μας αγάπη προς τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, γιατί μας εντάσσει σε ένα ολόκληρο σύμπαν προσωπικό του βιογραφούμενου που σπανίως έχουμε τη δυνατότητα να δούμε όσοι δεν έχουμε την ευκαιρία να το συναναστρεφόμαστε.
Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2012
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στο Greece investment forum: moving forward
που διοργανώνεται από την international herald tribune
Αυτό που συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια οξεία δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση. Κάτι πολύ περισσότερο από μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης των σαράντα τελευταίων ετών.
Η πατρίδα μας κλήθηκε ξαφνικά και ενώ ήταν τελείως απροετοίμαστη, να αντιμετωπίσει μια συνολική διαρθρωτική κρίση, την ταυτόχρονη κρίση όλων των συστημάτων που συγκροτούν το κράτος, την κοινωνία, την οικονομία.
Αναφέρομαι στη δημοσιονομική διαχείριση, το φορολογικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το τραπεζικό και γενικότερα το χρηματοοικονομικό σύστημα, την λειτουργία της αγοράς και τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, το συμφυρμό μιας ατελούς επιχειρηματικότητας και των οικονομικών λειτουργιών του κράτους, το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, τις προνοιακές δομές και όλες τις επιμέρους λειτουργίες του κοινωνικού κράτους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα αναπτυξιακά αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών, τα συνδικάτα και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, την αγορά εργασίας, τη συλλογική αυτονομία και το διάλογο των κοινωνικών εταίρων, τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το δημόσιο λόγο των διανοουμένων, το σύστημα επικοινωνίας και ενημέρωσης κ.ο.κ.
Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2012
Οι τρεις παρεμβάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σε εκδήλωση ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε το περιοδικό Nouvel Observateur με θέμα «Παγκοσμιοποίηση: Είναι εκτός παιχνιδιού τα κράτη;»
1. Η οικονομική, νομισματική και χρηματοπιστωτική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πέντε τελευταία χρόνια, έδειξε ότι τα προβλήματα, στην παρούσα φάση, σε αυτή την ιστορική συγκυρία, δεν αφορούν την αποδυνάμωση του κράτους. Εδώ και καιρό δεν μιλάμε για μια βεστφαλική εθνική κυριαρχία, για ένα κράτος απομονωμένο, αυτόνομο που μπορεί να εξασκήσει μια εξουσία ανεξέλεγκτη και απεριόριστη στην εθνική επικράτεια.
Βρυξέλλες, 29 Σεπτεμβρίου 2012
Παρεμβάσεις Ευ. Βενιζέλου σε ανοιχτό πάνελ του PES στις Βρυξέλλες στο
9ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)
Παρέμβαση 1 (μετάφραση από αγγλικά)
Οπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πάντα πολύ σοβαρή και πολύ εύθραυστη. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ παράλληλα βιώνουμε μια μεγάλη ύφεση εδώ και πέντε χρόνια που σωρευτικά φτάνει το 24%.
Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με το διαδεδομένο αρνητικό στερεότυπο για μια χώρα που δεν έχει την ικανότητα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Εχουμε πετύχει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Σε ότι,τι αφορά το πρωτογενές ε λλειμμα -πλεόνασμα, έχουμε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 12% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα με μια ύφεση επιπέδου 24% του ΑΕΠ. Παράλληλα έχουμε μια απαράδεκτα υψηλή ανεργία στο 24% που στους νέους ξεπερνάει το 55%.
Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί ένα είδος ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού εργαστηρίου για την εφαρμογή μια πολιτικής λιτότητας που πρεπει να αποκτησει προοπτική. Γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.
Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2012
Δευτερολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στην εκδήλωση με θέμα: «Μια κερδισμένη και όχι μία χαμένη γενιά»
στη Θεσσαλονίκη
Θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχει η άλλη εκδοχή και η άλλη δυνατότητα και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Στον πρόλογό μου ασχολήθηκα με τα κλασικά θέματα, τα οποία είναι βεβαίως θεμελιώδη, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε τη δημοσιονομική κρίση, πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, πρέπει να θέσουμε σε κίνηση το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Όμως, δεν μπορεί να γίνει τίποτα αν δεν υπάρχει η πρωταρχική προϋπόθεση. Η πρωταρχική προϋπόθεση είναι ο άνθρωπος. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τη γη και τους ανθρώπους, που είναι οι ενδογενείς πόροι για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Έχω πει πολλές φορές ότι η γη μας πηγαίνει παντού. Μας πηγαίνει από τα έγκατά της που είναι ο ορυκτός πλούτος, που είναι οι αρχαιολογικοί θησαυροί, που είναι η τοπογραφία, που είναι το τοπίο ,στον πολιτισμό, στο δομημένο περιβάλλον, στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Μας πηγαίνει φυσικά στα δάση, μας πηγαίνει στις θάλασσες, στα νερά, μας πηγαίνει στην πρωτογενή παραγωγή. Μας πηγαίνει παντού, στην οικιστική ανάπτυξη που παράγει πολύ μεγάλες υπεραξίες. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς. Η γη μας και ό,τι υπάρχει μέσα και πάνω σε αυτή και ό,τι συνδέεται συνειρμικά με αυτή, είναι ένας τεράστιος εθνικός πλούτος.
Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2012
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εκδήλωση με θέμα:
«Μια Κερδισμένη και Όχι μία Χαμένη Γενιά»
στη Θεσσαλονίκη
Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, κύριε Υπουργέ, κ. Δήμαρχε, αγαπητοί μας καλεσμένοι που κάθεστε μαζί μου εδώ στο πάνελ της εκδήλωσης και εκπροσωπείτε μια γενιά με ελπίδες, δυνατότητες και δυναμισμό, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας και είστε σήμερα εδώ για να μας μεταφέρετε την εμπειρία σας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί επισκέπτομαι επισήμως, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την ΔΕΘ. Βέβαια καθώς είμαι πολίτης και βουλευτής της Θεσσαλονίκης, “επισκέπτομαι” είναι ένα ρήμα το οποίο δεν είναι ακριβές, γιατί ζω το πρόβλημα της έκθεσης. Kαι η ΔΕΘ φέτος, στην 77η διοργάνωσή της απεικονίζει κι αυτή το γενικό πρόβλημα της χώρας. Μια χώρα σε κρίση, σε αμηχανία. Μια χώρα η οποία είναι δυστυχώς πολύ μελαγχολική.
Είναι όμως ευκαιρία η φετινή διοργάνωση να μας προβληματίσει σε σχέση με τη φυσιογνωμία που πρέπει να αποκτήσει πλέον η γενική έκθεση κάθε χρόνο, κάθε Σεπτέμβριο. Όπως είχα την ευκαιρία να πω στη διοίκηση της έκθεσης πριν από λίγη ώρα, είναι απολύτως αναγκαίο να είναι σαφέστερο το μήνυμα κάθε γενικής διοργάνωσης κάθε χρόνο. Δεν μπορεί η έκθεση να είναι μια έκθεση του δημόσιου τομέα, δεν μπορεί να είναι μια έκθεση χωρίς να στέλνει πολύ καθαρές προσκλήσεις στην επιχειρηματική κοινότητα, να μετάσχει σε μια νέα δραστηριότητα, σε κάτι που είναι καινοτομικό, σε κάτι που είναι δημιουργικό, σε κάτι που είναι πρωτότυπο, ρηξικέλευθο.
Αθήνα, 26 Απριλίου 2012
Συνάντηση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με νέους επιχειρηματίες
Καλημέρα σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και για την παρουσία σας εδώ, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Ιπποκράτους. Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε το χώρο με όσο γίνεται πιο φιλόξενο τρόπο.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Ανάπτυξης, την Άννα Διαμαντοπούλου, που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης και συντόνισε την Ομάδα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ που έχει διαμορφώσει το πλαίσιο της πολιτικής μας για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, σε συνεργασία φυσικά και με άλλους Υπουργούς και με άλλα στελέχη του κινήματος, που ασχολούνται ευρύτερα με το χώρο αυτό.
Βασική μας επιδίωξη είναι να αναδείξουμε την αξία της επιχειρηματικότητας. Και να την αναδείξουμε στο πρόσωπό σας, δηλαδή στο πρόσωπο νέων ή και κάπως πιο ώριμων, αλλά πάντως πάντα δυναμικών και καινοτόμων επιχειρηματιών. Η έννοια της επιχειρηματικότητας, είναι γεγονός πως στη χώρα μας είναι τις τελευταίες δεκαετίες ενοχοποιημένη, δεν έχει αποκτήσει τη θέση που πρέπει να έχει μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και στη νοοτροπία της κοινωνίας.
Αθήνα, 4 Απριλίου 2012
Δευτερολογία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, στην εκδήλωση για τους ανθρώπους της Επιστήμης και του Πολιτισμού
στο αμφιθέατρο του νέου μουσείου Μπενάκη
Σας ευχαριστώ θερμότατα για την αντοχή σας και την υπομονή σας και την καλή σας διάθεση, τη φιλική. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ενθαρρυντικά λόγια που μου είπατε και που τα εισπράττω ως μία ένδειξη φιλίας και ως δήλωση συμμετοχής στην προσπάθεια αυτή.
Έχω κρατήσει αρκετές σημειώσεις από όλες τις παρεμβάσεις, αλλά θα ήμουν πολύ ευτυχής αν μπορούσα να διαβάσω πιο ολοκληρωμένα κείμενα. Εάν όσοι έλαβαν το λόγο ή όσοι ήθελαν να τον λάβουν και τελικά σεβόμενοι το χρόνο δεν το έκαναν, θέλουν να μετάσχουν σ’ αυτό το διάλογο και να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη συλλογική προσπάθεια για τις προγραμματικές επεξεργασίες της χώρας.
Θα παρακαλούσα να το κάνετε με την ψηφιακή αυτή πλατφόρμα που εκ των ενόντων διαμορφώσαμε για να διευκολύνουμε και την μεταξύ σας επαφή, αλλά και την επαφή τη δική σας με μένα και με το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ.
Από όλες τις παρεμβάσεις να μου επιτρέψετε να σχολιάσω τρία σημεία: