Τετάρτη 26.10.2022
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στη Voria.gr και στον δημοσιογράφο Γιώργος Χατζηλίδη
Γ.Χ.: Είστε γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός και, παρότι για πολλά χρόνια τα πολιτικά καθήκοντά σας σας κρατούσαν στην Αθήνα, δεν χάσατε την επαφή σας με την πόλη. Πώς κρίνετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη;
Ευ. Β.: Έχω την αίσθηση μιας διάχυτης αμηχανίας. Η πόλη ως σύνθετη οντότητα, κοινωνική, οικονομική και πολιτική δίνει την εντύπωση ότι κάτι περιμένει, μετεωρίζεται μεταξύ φόβου και προσδοκίας. Η συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη διεξάγεται με γενικό και αφηρημένο τρόπο και με πολλά στερεότυπα ενώ η κοινωνική διαστρωμάτωση του πολεοδομικού συγκροτήματος βρίσκεται υπό διαρκή μεταβολή. Υπάρχουν συνεπώς διαφορετικές και συγκρουόμενες προτεραιότητες.
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης
Ευχαριστώ θερμά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης για την πρόσκλησή του, χαίρομαι που μετέχω στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Θεσσαλονίκη. Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τους τρείς χαιρετισμούς των θεσμικών εκπροσώπων και βεβαίως, την κεντρική ομιλία του αγαπητού φίλου Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος εξήγησε την κατάσταση από την οπτική γωνία της ΕΕ και έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας και προοπτικής.
Θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο πιο απαισιόδοξος, λίγο πιο ρεαλιστής και λίγο πιο συγκεκριμένος τοπικά, να αναφερθώ περισσότερο στις πιθανότητες που έχει η Θεσσαλονίκη, μετά την πανδημία, να παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο.
Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη
- Τη δεδομένη στιγμή φαίνεται πως τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν καλύτερα σε ό,τι αφορά την πανδημία. Έχουν μειωθεί τα κρούσματα, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά άνοιξαν ενώ και η οικονομική δραστηριότητα δειλά δειλά κάνει βήματα. Πώς κρίνετε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τελευταία; Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αυστηροποιούν τα μέτρα εμείς τα χαλαρώνουμε. Μήπως ο κορονοϊός μας “στήνει” παγίδα;
Ευ. Β.: Η έναρξη του εμβολιασμού δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ένα ισχυρό επόμενο κύμα της Covid -19. Για τον λόγο αυτό σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο παρατείνονται τα σκληρά μέτρα εγκλεισμού. Η επόμενη φάση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην υγεία του πληθυσμού κυριάρχησε στην ομιλία που εκφώνησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στην ορκωμοσία του. Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση στη φάση αυτή. Έχουν βελτιωθεί κρίσιμοι δείκτες. Όμως χρειάζεται απόλυτη εγρήγορση. Πρέπει να τηρούνται με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα. Δεν υπάρχει και θα κάνει αρκετό καιρό να επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης». Πρέπει συνεπώς να μην επικρατήσει μια αντίληψη χαλάρωσης και υποτίμησης του κινδύνου. Είναι δε αυτονόητο ότι μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν και πάλι μέτρα περιορισμού των συναναστροφών. Η κοινή αίσθηση ότι ο κίνδυνος είναι πάντα ενεργός μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθεί νέο κύμα ιώσεων και άρα νέο κύμα μέτρων.
Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2018
Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης»
Μια ΔΕΘ της επίγνωσης και της υπευθυνότητας
Η ΔΕΘ είναι η επιτομή των προβλημάτων και των δυνατοτήτων τόσο της χώρας, όσο και της Θεσσαλονίκης. Τα δεδομένα της εκθεσιακής και συνεδριακής αγοράς σε διεθνές, περιφερειακό, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο είχαν μεταβληθεί ριζικά ήδη πριν το 2010. Η ΔΕΘ είχε χάσει τα «μονοπωλιακά» της πλεονεκτήματα ως ετήσια έκθεση του ευρύτερου δημοσίου τομέα, αλλά και ως ετήσιο θεσμικό πολιτικό forum.
Τώρα, μετά τη σκληρή εμπειρία της περιόδου 2010-2018, η ετήσια γενική έκθεση που οργανώνεται από τη ΔΕΘ, αποκτά νόημα αν λειτουργήσει ως αποτύπωση και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής πραγματικής οικονομίας που αντιστάθηκε στην κρίση, ενισχύει την ανταγωνιστικότητάς της, εντείνει την εξωστρέφεια της και δίνει έμφαση στην καινοτομία και την ευρηματικότητα, την ευελιξία και την ποιότητα.
Θεσσαλονίκη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Γκιουλέκα
«Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής»
στη Θεσσαλονίκη ( Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης )
Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Με τον Κώστα Γκιουλέκα με συνδέει ένας ακατάλυτος προσωπικός δεσμός, αυτός του δάσκαλου με τον μαθητή, γιατί εκτός από τις γνωστές ιδιότητές του, την ιδιότητα του βουλευτή Θεσσαλονίκης, του πρώην υπουργού, του δικηγόρου, του δημοσιογράφου, του συγγραφέα, του συλλέκτη, για μένα θα είναι πάντα ο φοιτητής μου στη νομική σχολή Θεσσαλονίκης.
Ξέρω πόσο αφοσιωμένος είναι, μεταξύ όλων των άλλων κοινωνικών και πολιτικών του δραστηριοτήτων και στη δραστηριότητα του επίμονου, του ρέκτη συλλέκτη ιστορικών υλικών. Ξέρει επίσης ο Κώστας Γκιουλέκας πάρα πολύ καλά, ως υποδειγματικός συλλέκτης, ότι το ανώτερο στάδιο του συλλέκτη είναι να παραδώσει στην κοινωνική κρίση, στη δημόσια χρήση, τη συλλογή του κι αυτό το κάνει με συνέπεια έχοντας προικοδοτήσει και το Πολεμικό Μουσείο αλλά και ευρύτερα το κοινό που ενδιαφέρεται για τη μελέτη της ιστορίας μέσω των εκδόσεων του. Αυτή η έκδοση που παρουσιάζουμε σήμερα, αυτός ο ογκώδης και επιβλητικός τόμος για τον Μακεδονικό Αγώνα έρχεται να συμπληρώσει μια πολύ πιο φιλόδοξη έκδοση που έχει προηγηθεί για το έπος του 1940 – 1941, αλλά τα υλικά που έχει συγκεντρώσει ο Κώστας Γκιουλέκας είναι πάρα πολλά. Ίσως κινούμενος από τη φωνή του αίματος, από την οικογενειακή του παράδοση του μακεδονομάχου παππού του.
Αλλά και γιατί έχει μεγαλώσει και ζει σε ένα περιβάλλον, αυτό της Θεσσαλονίκης, με την εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών -έχουμε τον πρόεδρο της εδώ δίπλα μας να συντονίζει τη εκδήλωση-, με τον Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, και βέβαια με το Ίδρυμα Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου. Άρα με τρεις τουλάχιστον θεσμούς που μαζί με το Πανεπιστήμιο που είναι η alma mater όλων μας, έχουν αφιερώσει έρευνες και δημοσιεύματα σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.
Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2016
Δευτερολογία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις της Εθνικής Ανασυγκρότησης» (25.09.2016)
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή στη συζήτηση και για την αντοχή σας, θα επιδιώξω να είμαι σύντομος. Για λόγους σεβασμού σε όσους έλαβαν το λόγο, πολύ γρήγορα θ’ απαντήσω στις ερωτήσεις που έγιναν, κρατώντας για το τέλος μια δέσμη ερωτήσεων οι οποίες ανοίγουν το μεγάλο θέμα: Όταν θέτουμε το ζήτημα αυτό όπως το θέσαμε -θα σας πω ποιο είναι- έχει μέλλον η ελληνική κοινωνία και η Ελλάδα;
Αλλά θέλω να προκαλέσω το ενδιαφέρον σας λίγο χωρίς ν’ αποκαλύψω σε ποιο θέμα αναφέρομαι, γιατί υπήρξαν ερωτήσεις γύρω από ένα θέμα από το οποίο μου δημιουργείται η εντύπωση ότι θέλει πάρα πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας ως Έλληνες και ν’ αποκτήσουμε τις διανοητικές προϋποθέσεις να σώσουμε τον τόπο μας.
Αρχίζω λοιπόν με τα μικρά και εύκολα: Καταργήθηκε η διάκριση προοδευτικού – μη προοδευτικού ή αλλοιώθηκε; Προφανώς. Συμφωνώ με τη βάση της ερώτησης του Σάκη Μουμζή. Όταν έχουμε μια υποκατάσταση της σύγκρουσης προοδευτικών -συντηρητικών δυνάμεων από τη σύγκρουση μεταξύ μνημονιακών-αντιμνημονιακών δυνάμεων, από τη σύγκρουση μεταξύ υπεύθυνων και ανεύθυνων δυνάμεων, από τη σύγκρουση μεταξύ στοιχειωδώς ειλικρινών και απολύτως ψευδόμενων πολιτικών δυνάμεων, βεβαίως έχει αλλάξει η ίδια η βάση αναφοράς του πολιτικού φάσματος.
Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2016
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη,
με τον Θανάση Διαμαντόπουλο και τον Νίκο Μαραντζίδη
και συντονιστή τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη.
«Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής»
Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι συμβατικό. Δεν αφορά την κάπως καλύτερη ή την κάπως χειρότερη διαχείριση μιας δεδομένης πολιτικής, αυτής του μνημονίου τρία, δεν αφορά κάποια φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση σε σύγκριση με κάποια ακόμη φορολογική επιβάρυνση ή κάποια περαιτέρω περικοπή συντάξεων.
Το ελληνικό ζήτημα είναι ο υπαρκτός δυστυχώς κίνδυνος της κατάρρευσης της χώρας. Μιας χώρας που είχε καταφέρει να πετύχει το 2014 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα, δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ομολόγων, αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τελικά την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2014 για μετάβαση από το καθεστώς του μνημονίου στο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με χρηματοδοτική στήριξη της τάξης των 10 - 20 δις ευρώ καθώς είχε συμφωνηθεί από το 2012 συμπληρωματική παρέμβαση στο χρέος μόλις η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι υποχρέωση μας να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κατάρρευσης της χώρας, να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε την εθνική στρατηγική της ασφαλούς και οριστικής εξόδου από την κρίση. Υποχρέωση πατριωτική που μας βαρύνει ως πολίτες ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας. Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης χωρίς ίχνος εξωραϊσμού ή αφέλειας.
Θεσσαλονίκη, 16 Ιουνίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου κατά την παρουσίαση* του βιβλίου του «Μετασχηματισμοί του κράτους και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διδάγματα της οικονομικής κρίσης: Η ελληνική περίπτωση», εκδόσεις «ΠΟΛΙΣ»
στη Θεσσαλονίκη.
Αγαπητές μου φίλες και αγαπητοί μου φίλοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και είστε εδώ στη φιλόξενη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ευχαριστώ θερμά το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Παναγιώτη τον Αβραμόπουλο και όλο το Δήμο για τη φιλοξενία. Ευχαριστώ θερμά την καθεμία και τον καθένα σας που είχατε την καλοσύνη να ανταποκριθείτε και να είστε σήμερα εδώ, παλιοί και νέοι φίλοι.
Θεώρησα υποχρέωσή μου να οργανώσουμε την παρουσίαση του βιβλίου αυτού και στη Θεσσαλονίκη μετά την παρουσίαση στην Αθήνα στην οποία είχαμε τη χαρά να ακούσουμε τις απόψεις του Βασίλη Σκουρή του πρώην Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Παναγιώτη Ιωακειμίδη που είναι ο Πρύτανης των Ελλήνων καθηγητών της ευρωπαϊκής θεωρίας και του Γιώργου Προκοπάκη που είναι πολύ γνωστός ακτιβιστής στην κοινωνία των πολιτών. Θέλω πραγματικά από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Σάκη Μουμτζή με τον οποίο μας συνδέει πολύ παλιά φιλία από το πανεπιστήμιο που υπερβαίνει τα 40χρόνια, μπαίνει στα 45, και τον παρακολουθώ με πολλή χαρά και αγάπη στη νέα του δραστηριότητα ,ως συγγραφέα και ως διανοούμενο με πολύ εύστοχες παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το φίλο μου τον Ανδρέα που είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση, τον Ανδρέα Πανταζόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή της πολιτικής επιστήμης στο τμήμα πολιτικής επιστήμης του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έναν άνθρωπο που γνωρίζει βαθιά τους προβληματισμούς της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Βεβαίως να ευχαριστήσω από καρδιάς τους δύο συναδέλφους μου στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαθητές μου, τη Λίνα Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του συνταγματικού δικαίου με ιδιαίτερη τριβή με το ευρωπαϊκό συνταγματικό δίκαιο και τον Παναγιώτη Γκλαβίνη αναπληρωτή καθηγητή του διεθνούς οικονομικού δικαίου που έγραψε ήδη από το 2010-2011 την πρώτη μονογραφία για το ελληνικό Μνημόνιο.