29 Σεπτεμβρίου 2009

 

 

 

Στ. Τσιτσόπουλος: Μετανάστες και διαπολιτισμική εκπαίδευση. Ζούμε σε αυτή την παγκόσμια πλέον Βαβυλώνα, ζούμε σε έναν κόσμο που κινείται συνεχώς, σε έναν κόσμο γεμάτο πολιτικούς πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες, σε κάτι εντελώς ρευστό. Η Ελλάδα είναι πυλώνας καλώς ή κακώς.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι πύλη και γίνεται και πυλώνας.

Στ. Τσιτσόπουλος: Και γίνεται και πυλώνας.

Ευ. Βενιζέλος: Ευρωπαϊκός ναι.

Στ. Τσιτσόπουλος: Ευρωπαϊκός. Στο κομμάτι της μετανάστευσης θα ήθελα το συγκεκριμένο λόγο του ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχουμε μεταναστευτική πολιτική.

Στ. Τσιτσόπουλος: Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική.

Ευ. Βενιζέλος: Τρέξανε πίσω από τις καταστάσεις μετά από τις κραυγές που ακούστηκαν και με τη βοήθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης και κυρίως του διαδικτύου και υπήρξαν ακτιβιστές, οργανώσεις, οι οποίες ανέδειξαν το πρόβλημα.

Στ. Τσιτσόπουλος: Πίεσαν.

Ευ. Βενιζέλος: Πίεσαν πολύ και ώς ένα βαθμό αποτελεσματικά αλλά το πρόβλημα αναπαράγεται. Διότι υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, οι οποίες είναι σε βαθιά κρίση. Γιατί υπάρχει πόλεμος, γιατί υπάρχει πείνα, γιατί υπάρχει πρόβλημα υγείας. Αν δεν έχεις νερό καθαρό να πιεις, εάν απειλείσαι να σκοτωθείς κάθε στιγμή από βομβαρδισμούς ή από – ας το πούμε – ρουκέτες, εάν δεν έχεις καμιά δυνατότητα εκπαίδευσης, προφανώς παίρνεις των ομματιών σου και φεύγεις.

Στ. Τσιτσόπουλος: Και το αναζητάς αλλού.

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως, προφανώς. Αυτό είναι η φυσική ροπή του ανθρώπου για την επιβίωσή του. Υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, οι οποίες παράγουν προσφυγιά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πραγματικός και αποτελεσματικός παράγων της διεθνούς πολιτικής. Δεν έχει μια χειραφέτηση στα θέματα αυτά, δεν έχει μια αυτοτέλεια, δεν έχει διορατικότητα. Συνήθως τρέχει πίσω από τις καταστάσεις και τρέχει και πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άρα για να αποκτήσει μεταναστευτική πολιτική η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποκτήσει και εξωτερική πολιτική για να λύνει τα προβλήματα στην πηγή. Διότι οι μετανάστες φεύγουν πρωτίστως προς την Ευρώπη, γιατί οι περιοχές του κόσμου, οι οποίες είναι σε πρόβλημα είναι εγγύτερα προς την Ευρώπη, δεν είναι εγγύτερα προς την Αμερική ή την Αυστραλία.

Άρα λοιπόν έχει πολλή μεγάλη σημασία η Ευρώπη να μπορεί να παρέμβει στην πηγή. Και τώρα ξέρουμε από ποιες χώρες υπάρχει κίνδυνος και άρα ο άλλος έρχεται ως πρόσφυγας πραγματικά, έτσι δεν είναι; Διότι τον βασανίσανε, διότι κινδυνεύει να συλληφθεί και ή διότι κινδυνεύει να σκοτωθεί ή κινδυνεύει να πεθάνει από την ελονοσία ή από το έιτζ.

Άρα η Ευρώπη δεν έχει μεταναστευτική πολιτική διότι δεν έχει ούτε εξωτερική πολιτική στην πραγματικότητα και η πολιτική που ασκεί σε σχέση με τον μουσουλμανικό κόσμο, σε σχέση με τον αραβικό κόσμο, σε σχέση με την αφρικανική ήπειρο, είναι μια πολιτική από κεκτημένη ταχύτητα των χωρών που είχαν παλαιά σχέσεις ως μεγάλες αυτοκρατορίες.

Στ. Τσιτσόπουλος: Αποικιοκρατικές.

Ευ. Βενιζέλος: Τέως αποικιοκρατικές. Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να μην έχει τέτοιου είδους παρελθόν και είναι πιο ευέλικτη και πιο αξιόπιστη αλλά δεν μπορεί μόνη της να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές.

Το ένα είναι αυτό. Σε αυτό εντάσσεται και η σχέση με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μεγάλη οδός διέλευσης και μεγάλη πύλη εισόδου.

Στ. Τσιτσόπουλος: Και κατηγορείται μάλιστα και ευθέως ότι…

Ευ. Βενιζέλος: Άρα χρειάζεται να βοηθήσουμε και την Τουρκία να αποκτήσει πολιτική και θα ήταν καλό να την εντάξουμε σε μια ενιαία ευρωτουρκική πολιτική από την άποψη αυτή. Έτσι θα αποκτήσει νόημα και αυτό που λέει ο κ. Καραμανλής για τη «Frondex» που το λέμε όλοι, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. 

Βλέπετε τώρα οι Τούρκοι παρενοχλούν ελικόπτερα από τη Λετονία ας πούμε στο Αιγαίο, τα οποία είναι εντεταγμένα σε μια ευρωπαϊκή δύναμη στη Frondex. Και βέβαια έχει πολλή μεγάλη σημασία να επαναδιαπραγματευτούμε τον λεγόμενο Δουβλίνο ΙΙ, τον κανονισμό δηλαδή Δουβλίνου που αντικατέστησε την αρχική σύμβαση, διότι λειτουργεί κατ’ αποτέλεσμα εις βάρος της Ελλάδος.

Διότι αν κάποιος περάσει από εδώ και καταγραφεί και βρεθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μπορεί να επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα.

Στ. Τσιτσόπουλος: Επιστρέφεται πίσω. Μιλάμε για δέματα όχι για ανθρώπους.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα μιλάμε για μια πολιτική, η οποία πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, σύνθετη, να πηγαίνει στην πηγή, να είναι σοβαρή, διορατική και να χρηματοδοτηθεί. Αλλιώς η Ελλάδα θα είναι πάντα η χαμένη λόγω γεωγραφικής θέσης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε όμως εδώ μετανάστες, οι οποίοι υπάρχουν, οι οποίοι ζουν, οι οποίοι συμβάλλουν στην εθνική οικονομία, οι οποίοι έχουν παιδιά, τώρα έχουν και εγγόνια γεννημένα στην Ελλάδα, χωρίς άλλη πατρίδα.

Στ. Τσιτσόπουλος: Παιδιά τα οποία δεν ξέρουν ούτε τα ίδια που ανήκουν.

Ευ. Βενιζέλος: Ανήκουν στην Ελλάδα γιατί έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν σπουδάσει σε ελληνικό σχολείο, έχουν πρώτη γλώσσα τα ελληνικά.

Στ. Τσιτσόπουλος: Αλλά δεν παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια παρόλα αυτά.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχουν άλλη πατρίδα αναφοράς και πρέπει να πάρουν φυσικά την ελληνική ιθαγένεια.

Στ. Τσιτσόπουλος: Πρέπει να πάρουν.

Ευ. Βενιζέλος: Προφανέστατα. Είναι δυνατόν ένα παιδί, το οποίο έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, έχει σπουδάσει στην Ελλάδα, τώρα φτάνουμε σε τρίτη γενιά, υπάρχουν και παιδιά των παιδιών. Όλα αυτά είναι αστεία πράγματα, είναι απάνθρωπα πράγματα.

Στ. Τσιτσόπουλος: Νομίζω ότι με καλύψατε στο συγκεκριμένο, το οποίο είναι τρομακτικά φλέγον. Παιδιά τα οποία κινδυνεύουν να πάνε σε χώρες που δεν τις ξέρουν.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά είναι αστείο αυτό. Να κινδυνεύουν τώρα με απέλαση παιδιά τα οποία έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, μιλούν ελληνικά ως βασική γλώσσα, αγαπούν την Ελλάδα ως πατρίδα και τους λέμε μετά ότι είναι ανιθαγενείς, ότι δεν είναι γραμμένοι πουθενά; >>>