-
Κιλκίς. Ευ. Βενιζέλος: Κλιματική κρίση, θεολογική και πολιτική θεώρηση
Κιλκίς, 23 Σεπτεμβρίου 2024
Ευάγγελος Βενιζέλος
Κλιματική κρίση, θεολογική και πολιτική θεώρηση*
Παναγιώτατε,
όσοι εκ του ιερού καταλόγου, κυρίες και κύριοι,
ευχαριστώ θερμά τον επιχώριο Μητροπολίτη για την πρόσκληση και εισέρχομαι χωρίς καθυστέρηση στο θέμα μου.
Η κλιματική κρίση δεν είναι μία νέα όψη του περιβαλλοντικού ή οικολογικού προβλήματος, είναι άλλης τάξης πρόκληση. Στην πραγματικότητα καλούμαστε να επανεξετάσουμε ριζικά τη σχέση μας με το χρόνο. Τα οικολογικά προβλήματα, η προστασία των δασών, των ακτών, των ωκεανών, όλα όσα προσπαθήσαμε συνταγματικά από το 1975 στη χώρα μας να ρυθμίσουμε με το διάσημο άρθρο 24 για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, αφορούν τον ιστορικό χρόνο, τον μακρύ ιστορικό χρόνο ή και τον βραχύ, τη συγκυρία.
-
ΤΑ ΝΕΑ | Πρόλογος Ευάγγελου Βενιζέλου στο βιβλίο του π. Ιωάννη Χρυσαυγή, "Η δημιουργία ως μυστήριο"
15 Ιουλίου 2023
Δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [14-15.7.2023]
π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Η δημιουργία ως μυστήριο. Θεολογική προσέγγιση της οικολογικής πρό(σ)κλησης, εκδόσεις Αρμός, 2023
Πρόλογος
Η λέξη «permacrisis» που ορίζεται «ως παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και ανασφάλειας και ενσωματώνει όλες τις κρίσεις υγειονομικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές, καθώς και το αίσθημα μιας ακόμη συμφοράς που αναμένεται», κυριάρχησε λεξικογραφικά το 2022.
Στην παγκόσμια έκθεση κινδύνων ( Global Risks Report ) του 2023 που έδωσε, όπως κάθε χρόνο, στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, το λεγόμενο του Νταβός, αναδεικνύεται η έννοια της polycrisis, της πολυκρίσης. Κατά την έκθεση «οι παρόντες και οι μελλοντικοί κίνδυνοι μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους για να σχηματίσουν μια «πολυκρίση» – ένα σύμπλεγμα συσχετιζόμενων παγκόσμιων κινδύνων με σύνθετες επιπτώσεις, έτσι ώστε ο συνολικός αντίκτυπος να υπερβαίνει το άθροισμα κάθε μέρους». Στους δέκα σημαντικότερους κινδύνους που προβάλλονται με ορίζοντα δυο και δέκα ετών, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα και συνδέονται με το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης.
-
Ευ. Βενιζέλος, Η κλιματική κρίση ως πρόκληση για τη γενική θεωρία του Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων - Εισαγωγή στο αφιέρωμα
Ιανουάριος 2023
Ευάγγελος Βενιζέλος *
Η κλιματική κρίση ως πρόκληση για τη γενική θεωρία του Συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων - Εισαγωγή στο αφιέρωμα
Η εισαγωγή του άρθρου 24 στο Σύνταγμα του 1975 θεωρήθηκε και ήταν μια μεγάλη καινοτομία. Το ελληνικό περιβαλλοντικό Σύνταγμα βρέθηκε στη διεθνή πρωτοπορία της εποχής. Με την αναθεώρηση του 2001 το άρθρο 24 τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε έτσι ώστε να είναι πάντα ένα σημείο αναφοράς και για τα διεθνή δεδομένα. Μισό βέβαια αιώνα μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος του 1975, πολλά συντάγματα ανά τον κόσμο έχουν υιοθετήσει ρητές προβλέψεις που ανήκουν στο λεγόμενο περιβαλλοντικό ή οικολογικό Σύνταγμα. Η τάση εισδοχής παρόμοιων ρυθμίσεων στα συνταγματικά κείμενα, θεωρείται στη βιβλιογραφία ως το πιο πρόσφατο κύμα συνταγματισμού.
Η κλιματική κρίση όμως υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις του συντακτικού νομοθέτη του 1975 και του αναθεωρητικού νομοθέτη του 2001. Το διακύβευμα δεν είναι πλέον η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά η υπαρξιακού χαρακτήρα απειλή κατά του πλανήτη και η διακινδύνευση της ίδιας της θέσης του ανθρώπου ή μάλλον του ανθρώπινου είδους πάνω στη γη.
-
Κλιματική αλλαγή και εξωτερική πολιτική κ πολιτική ασφάλειας και άμυνας
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2020
Κλιματική αλλαγή και εξωτερική πολιτική κ πολιτική ασφάλειας και άμυνας*
«Θα ήθελα να διατυπώσω μία παρατήρηση για τη σχέση της κλιματικής αλλαγής με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Το μεγάλο ερώτημα που μας απασχολεί τώρα με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις τελευταίες εντάσεις στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι αν επανεξετάζοντας αναδρομικά τις μεγάλες επιλογές και τις μεγάλες αδράνειες της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας των τελευταίων 46 ετών, από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, από τη μεταπολίτευση, δηλαδή εξετάζοντας μία μακρά περίοδο μισού αιώνα, ο παράγοντας που λέγεται χρόνος έχει λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για αυτό που λέγεται εθνικό συμφέρον και άρα για αυτό που λέγεται εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας.
Εάν πράγματι κρίσιμο στοιχείο της κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, ο πλούτος σε ορυκτά καύσιμα, αντιλαμβάνεστε πόσο διαφορετική ήταν η συζήτηση πριν από 50 χρόνια και πόσο διαφορετική είναι η συζήτηση τώρα, τώρα είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση σε παγκόσμια κλίμακα της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Εάν η χώρα ακολουθήσει την ίδια σχέση με τον χρόνο, μπορεί να διαπιστώσουμε σε 10 ή σε 20 χρόνια ότι έχει εκλείψει το οικονομικό
... -
Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου στην ημερίδα «Κλιματική αλλαγή: Επείγουσα παράμετρος του νέου μοντέλου ανάπτυξης»
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020
Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και τοKonrad Adenauer Stiftung ημερίδα με θέμα: «Κλιματική αλλαγή: Επείγουσα παράμετρος του νέου μοντέλου ανάπτυξης»
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Σας ευχαριστώ καταρχάς, την κάθεμια και τον καθένα, για την παρουσία σας και σε αυτή την εκδήλωση που οργανώνουμε μαζί με το Konrad Adenauer Stiftung. Ευχαριστώ θερμότατα τον εκπρόσωπό του στην Ελλάδα γιατί με μεγάλη προθυμία και με φιλική διάθεση δέχθηκε να οργανώσουμε μια ενδιαφέρουσα, ελπίζω, συζήτηση, που την έχουμε διανθίσει, όπως είδαμε, και με την Γερμανική εμπειρία η οποία είναι πολύ χρήσιμη. Ευχαριστώ θερμότατα και τις δύο συντονίστριές μας - είμαι βέβαιος ότι και στο δεύτερο πάνελ θα έχουμε μία δυναμική διεύθυνση της συζήτησης-, τις εισηγήτριες και τους εισηγητές, στους δύο κύκλους συζητήσεων που οργανώνουμε σήμερα.
-
ΟΗΕ | Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα
Νέα Υόρκη, 23 Σεπτεμβρίου 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,Επιτρέψτε καταρχάς να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία της «Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα 2014». Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ορόσημο στην πορεία προς το Παρίσι. Μας παρέχει την ευκαιρία να διατηρήσουμε τη δυναμική και να αξιοποιήσουμε το έργο που έχει ήδη συντελεστεί προς την επίτευξη μιας φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής συμφωνίας το επόμενο έτος προκειμένου να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς °C.
Στην Ελλάδα, στόχος μας για προφανείς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς λόγους, είναι να διασφαλίζουμε την υιοθέτηση ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών που να ενισχύουν την ανάπτυξη και παράλληλα να ανταποκρίνονται στην κλιματική πρόκληση, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τις υψηλές τιμές και το κόστος της ενέργειας. Η δράση για το κλίμα συνιστά ένα αναπόφευκτο και απαραίτητο βήμα τόσο για την οικονομική ανάκαμψη όσο και για τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος. -
Ομιλία ΑτΚ και ΥπΕξ Ευ. Βενιζέλου κατά την τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων παραχωρήσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αναδόχων εταιρειών για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και στις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου
Κύριε Υπουργέ του Ηνωμένου Βασιλείου, κύριοι Πρέσβεις, αγαπητέ Γιάννη, Μάκη, Κωστή, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργού των Εξωτερικών, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσω μαζί με όλους εσάς και ιδίως μαζί με το Γιάννη Μανιάτη και όλη την ομάδα του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μια πολύ μεγάλη στιγμή: Την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης γι’ αυτά τα τρία συγκεκριμένα πεδία.Θέλω όμως να συγχαρώ και τις εταιρείες, τους παραχωρησιούχους και αντισυμβαλλόμενους του ελληνικού δημοσίου γιατί κάνουν μια πάρα πολύ καλή και διορατική επιλογή. Γιατί η έρευνα και η αξιοποίηση των πηγών των υδρογονανθράκων τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο, είναι μια μορφή δυναμικής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντικός, υπολογίζουμε σ’ αυτόν, ως παράγοντα
... -
Συνέχιση διπλωματικών πρωτοβουλιών για την προστασία της Μεσογείου από τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας
Στρασβούργο, 5 Φεβρουαρίου 2014
...
Συνέχιση διπλωματικών πρωτοβουλιών Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου για την προστασία της Μεσογείου από τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας
Συνεχίστηκαν στο Στρασβούργο, όπου βρίσκεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι έντονες διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κ. Ahmet Üzümcü απάντησε στη σχετική επιστολή του κ. Βενιζέλου, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του. Το ζήτημα συζητήθηκε και πάλι κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με την ιταλίδα συνάδελφό του Emma Bonino, που είχε βρεθεί, επίσης, στο Στρασβούργο, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano. Η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Victoria Nulland, που είχε συναντηθεί τη Δευτέρα με τον κ. Βενιζέλο, τον διαβεβαίωσε, επίσης, πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και δεν τίθεται καν ζήτημα απόρριψης οποιουδήποτε υλικού στη θάλασσα, ενώ ο κ. Βενιζέλος έδωσε οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ να παρακολουθήσει τις διεργασίες για πιθανή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική -
Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη
Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2014
Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη
Ευ. Βενιζέλος:Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι μια σταθερή, ουσιαστική, προτεραιότητα της κυβέρνησης μας.
Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Γιάννη Μανιάτη, είχαμε σήμερα εδώ, με τους συνεργάτες μας, μια σύσκεψη, προκειμένου να έχουμε όλοι την ίδια πληροφόρηση και την ίδια εικόνα για τα αποτελέσματα των πολύ σημαντικών σεισμικών ερευνών που διενεργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών και φυσικά για τα επόμενα στάδια, τα οποία θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των παραχωρησιούχων, όπως ακριβώς έγινε και για άλλες περιοχές.
Το σημαντικό είναι ότι σε δύο πολύ μεγάλες περιοχές στο Ιόνιο και στη περιοχή νότια της Κρήτης έχουμε - σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς προδιαγραφές - τη βεβαιότητα ότι υπάρχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σε περιοχές
... -
Πολιτική μας δέσμευση είναι να μην υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης ακάλυπτος από πλευράς ασφάλισης υγείας
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο
High Level Conference on Greek Reforms in the Health Sector: Improving Citizens’ Health
Μακαριότατε, κύριε Πρωθυπουργέ, διακεκριμένοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας από το εξωτερικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή και την κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι,η μεγάλη δημοσιονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές χώρες της Ευρωζώνης, πρώτη και καλύτερη τη χώρα μας, έχει αναδείξει την βαθιά κρίση και του λεγόμενου ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.
Η κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, όποιο μοντέλο κι αν εξετάσει κανείς, το σκανδιναβικό, το μεσογειακό, είναι μια κρίση βαθιά, μια κρίση διπλή και δημοσιονομική, αλλά και δημογραφική. Γιατί ούτως ή άλλως η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση γηράσκει, πληθυσμιακά συρρικνώνεται, γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική. Πρέπει να επανεξετάσει όχι μόνο το μοντέλο της οικονομικής της λειτουργίας, αλλά και τον ίδιο τον πυρήνα της κοινωνικής της συνοχής.
Στην Ελλάδα δεκαετίες νωρίτερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, διαμορφώθηκε μια νέα εικόνα στο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας. Διαμορφώθηκε με καθυστέρηση δεκαετιών, ενώ άλλες
... -
24ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου| Ο ελληνικός λαός ζητά ν’ ασκήσει ένα θεμελιώδες δικαίωμά του, το δικαίωμά του στην αισιοδοξία
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2013
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας»
...
Κύριε Πρόεδρε του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή σας, για την ευκαιρία που μου δίνετε για πολλοστή φορά να απευθυνθώ στο πυκνό και υψηλού επιπέδου ακροατήριο, που πάντοτε βρίσκει κανείς στις ετήσιες αυτές συναντήσεις που οργανώνει το Επιμελητήριο εδώ και 24 χρόνια.
Θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας αυτή, για το γεγονός ότι έχετε διαμορφώσει ένα θεσμό που χρησιμοποιούμε ως βήμα δημοσίου διαλόγου κάθε χρόνο, προκειμένου να σκεφτούμε γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το φετινό θέμα, το νέο ελληνικό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, ανάπτυξη, θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί αν δεν βρισκόμασταν μέσα στη συγκυρία της κρίσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Η περιγραφή του νέου ελληνικού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου θα έλεγα ότι είναι αυτονόητη, γιατί ένα τέτοιο μοντέλο βασίζεται προφανώς σε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική ανταγωνιστικότητα. Στα εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στους λεγόμενους ενδογενείς πόρους που δεν είναι άλλοι από την ίδια τη γη και τους -
Παρουσίαση του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013
Παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ευ. Βενιζέλος: Κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση για την επικείμενη Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πέμπτη κατά σειρά προεδρία που ασκεί η Ελληνική Δημοκρατία μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες.Η σημερινή εκδήλωση έχει ως ειδικότερο αντικείμενο την επικοινωνιακή μας στρατηγική και αφορά πρωτίστως την παρουσίαση του λογοτύπου που θα συνοδεύει κάθε δραστηριότητά μας το α’ εξάμηνο του 2014.
...
Θα μου επιτρέψετε εν είδει προλόγου στην επικοινωνιακή στρατηγική της Προεδρίας να θυμίσω το πολιτικό, ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουμε αποφασίσει να κινηθεί η Ελληνική Προεδρία.
Το Α΄ εξάμηνο του 2014 είναι μία περίοδος ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, στόχος μας είναι να είναι εμφανή πλέον τα θετικά στοιχεία εξόδου από την κρίση, μετά από ένα δύσκολο και μακρύ διάστημα σκληρών θυσιών του ελληνικού λαού.
Κάνουμε από το 2010 μία τεράστια -
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Συνέδριο “Capital and Vision 2013”
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2013
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Συνέδριο “Capital and Vision 2013” με θέμα
«H μακρά πορεία προς την ανάπτυξη. Διδάγματα από την ύφεση»
Σας ευχαριστώ για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε.Κύριε Πρέσβη,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή των Ελλήνων, στην Κυβέρνηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
κυρίες και κύριοι,
Συγχαίρω τους οργανωτές αυτού του σημαντικού γεγονότος και τους ευχαριστώ, γιατί μου δίνουν την ευκαιρία να απευθυνθώ στους συμμετέχοντες, δηλαδή σε εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και σε ξένους φίλους που είναι χρήσιμοι παράγοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας μετά από 6 χρόνια ύφεση.
Όπως είχα την ευκαιρία να πω χθες στην κρίσιμη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή των Ελλήνων για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, κρίση δεν είναι η προσπάθεια διαχείρισης και υπέρβασης της κρίσης που ξεκίνησε από την άνοιξη του 2010 και μετά. -
Χαιρετισμός Ευ. Βενιζελου στην ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για τους σπουδαστές της ΣΕΘΑ
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σε ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για τους σπουδαστές της ΣΕΘΑ
Σας καλωσορίζω στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών, που φέρει το όνομα του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που συναντώ τα επίλεκτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που φοιτούν στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, δηλαδή στο ανώτερο επίπεδο στρατηγικής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, διακλαδικού χαρακτήρα.
Χαίρομαι, γιατί υποδεχόμαστε εδώ τη Διοίκηση της Σχολής, τον Ναύαρχο κ.Γιακουμάκη. Επίσης χαίρομαι, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία μετά από αρκετό καιρό να επικοινωνήσω και πάλι με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπό την ιδιότητα, τη φορά αυτή, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Εξωτερικών.
Έχω πάντα πολύ έντονη στη μνήμη μου την περίοδο της θητείας μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το οποίο έφυγα τον Ιούνιο του 2011 για να πάω στον πραγματικό οικονομικό πόλεμο, όπως είπα τότε, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Οικονομικών, στη δυσκολότερη ίσως φάση της οικονομικής κρίσης και της σκληρής και πολύπλοκης διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς εταίρους της χώρας, εταίρους και πιστωτές μας. -
Χαιρετισμό Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην έναρξη του συνεδρίου του ΕΚΕΜΕ και της TEPSA
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013
Χαιρετισμό Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην έναρξη του συνεδρίου του ΕΚΕΜΕ και της TEPSA με θέμα «Για να ξεπεραστεί η κρίση, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει»
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, χαίρομαι γιατί έχω την ευκαιρία να σας υποδεχθώ στους χώρους του Υπουργείου Εξωτερικών, στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομα του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, ενός φίλου, συναγωνιστή, που συνέδεσε την πορεία του με την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας σε στενή συνεργασία με τον παριστάμενο Θεόδωρο Πάγκαλο και συνέβαλε τα μέγιστα όχι μόνο στην επιτυχή διεξαγωγή πολλών προηγουμένων ελληνικών Προεδριών, αλλά και στην επίτευξη του μεγάλου στόχου που ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Χαίρομαι επίσης γιατί αξιώνομαι να μετέχω σ’ ένα ακόμη συνέδριο του ΕΚΕΜΕ. Είμαι πράγματι παλιός και πιστός φίλος και του ίδιου του θεσμού, αλλά και των ανθρώπων που αγωνίζονται να τον στηρίξουν και να τον αναπτύξουν πολλά χρόνια τώρα, όπως καλή ώρα ο Πρόεδρός του, αγαπητός φίλος και συνάδελφος, Νίκος Φραγκάκης.
Και χαίρομαι γιατί βλέπω στην αίθουσα αυτή, ανθρώπους με τους οποίους συνδέομαι, μέσα από διάφορες δραστηριότητές μου -πολιτικές, επιστημονικές. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία της Ελληνίδας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή
... -
Χαιρετισμός Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση βιβλίου του Χ. Ροζάκη «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Διεθνές Δίκαιο»
Πέμπτη, 03 Οκτώβριος 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση βιβλίου του Καθηγητή Χ. Ροζάκη «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Διεθνές Δίκαιο»
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,Xαίρομαι πάρα πολύ, γιατί φιλοξενούμε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ την εκδήλωση της παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου του Καθηγητή Χρήστου Ροζάκη για την Α.Ο.Ζ. και τις θαλάσσιες ζώνες, πολύ μεγάλα και κρίσιμα θέματα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Επειδή ακριβώς φιλοξενούμε την παρουσίαση του βιβλίου αυτού, θεώρησα και τιμή μου και υποχρέωση μου να προλογίσω τη σημερινή εκδήλωση, υποδεχόμενος πρωτίστως στο Υπουργείο Εξωτερικών τον ίδιον τον συγγραφέα, που έχει διατελέσει στο παρελθόν και Υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης τίμησε και τιμά την ελληνική επιστήμη, θα έλεγα και την ελληνική πολιτεία. Η παρουσία του, ως δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, πριν από αυτό, ως μέλος της τότε υπάρχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν εξίσου καταλυτική.
Η θητεία του στο δικαστήριο υπήρξε εντυπωσιακή, μας έκανε υπερήφανους, με τη συμβολή του στη διαμόρφωση της νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου και δε χρειάζεται να αναφερθώ, γιατί όλες και όλοι οι παριστάμενοι γνωρίζετε την βαρύτητα, τον όγκο
... -
Χαιρετισμός στο 1ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία
Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στο 1ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία.
...
Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, φίλες και φίλοι,
Το αντικείμενο της συνάντησης αυτής είναι αφιερωμένο στις νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής και δημοκρατίας, στην ψηφιακή δημοκρατία, αλλά η αλήθεια είναι πως παρ’ ότι ζούμε σε ένα νέο προωθημένο τεχνολογικό περιβάλλον, όταν συζητούμε για δημοκρατία, στην πραγματικότητα συζητούμε πάντα για κάτι το θεμελιώδες, για κάτι το αρχαϊκό στον πυρήνα του, για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που συνδέεται με το Κράτος Δικαίου και που έχει κυριαρχήσει ως μορφή οργάνωσης, πολιτικής οργάνωσης των κοινωνιών τους τελευταίους τρεις αιώνες. Το λέω αυτό, γιατί στη χώρα μας, αυτές τις μέρες ειδικά, η δημοκρατία αμύνεται, η δημοκρατία αγωνίζεται να αυτοπροστατευθεί με τις πρωτοβουλίες της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας και του κράτους δικαίου, αλλά και των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπευτικών θεσμών. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, αυτή την ιστορικότητα των θεσμών να την έχουμε πάντα στο μυαλό μας, όταν συζητούμε για την δημοκρατία, για νέες μορφές δημοκρατίας, όταν συζητούμε για τις σχέσεις -
OHE | Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2013
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Γεν. Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.:
Εξοχότητες,
Κυρίες και κύριοι,
Η διεθνής κοινότητα διαθέτει σήμερα περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την ανάπτυξη σε σχέση με το 2000, όταν υιοθετήθηκε η διακήρυξη της Χιλιετίας.
Το Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου δίδει τη δυνατότητα καθιέρωσης ενισχυμένου θεσμικού πλαισίου για την αειφόρο ανάπτυξη. Πρέπει να διασφαλίσουμε το στρατηγικό ρόλο του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου, την υψηλή διαφάνεια και αυτονομία του, προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί, με ολοκληρωμένο τρόπο, επί των τριών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης – κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική – και να τις ενισχύσει περαιτέρω. -
ΟΗΕ | Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου προς ομογενειακούς φορείς στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη
Νέα Υόρκη, 24 Σεπτεμβρίου 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου προς ομογενειακούς φορείς στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη
Χαίρομαι κάθε φορά που έρχομαι σε επαφή με την Ομογένειά μας, ιδίως με την Ομογένειά μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί γνωρίζω το δυναμισμό σας, τον πατριωτισμό σας, την πίστη σας σ' αυτό που λέγεται Ελλάδα και γιατί εσείς είστε μια πολύ ισχυρή εθνική δύναμη για μας, εδώ στην Αμερική. Πάντα μας ενδιαφέρει ο Απόδημος Ελληνισμός να προοδεύει, να δικτυώνεται, να αποκτά μεγάλο κοινωνικό και, αν είναι δυνατό, και πολιτικό κύρος. Θέλουμε να βλέπουμε τους Έλληνες της Διασποράς να πετυχαίνουν. Και πράγματι, η ιστορία διδάσκει ότι ο Έλληνας της Διασποράς δείχνει το πιο ωραίο, το πιο δυναμικό, το πιο δημιουργικό πρόσωπο του Ελληνισμού. Ίσως, γιατί, κάτω από δύσκολες συνθήκες, κάτω από συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού και ανασφάλειας, βγαίνουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που πολλές φορές κρύβουμε στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και πιο εύκολα.
...
Ξέρω ότι παρακολουθείτε με αγωνία την κρίση που ζει η χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην πραγματικότητα, η κρίση αυτή είναι πολύ βαθύτερη και πολύ μακρύτερη, γιατί μόνο η ύφεση κρατάει έξι χρόνια. Δεν είναι η -
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία (HLMDD)
Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος 2013
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία (HLMDD)
Κύριε Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Εξοχότητες,
Το ζήτημα της αναπηρίας και της ανάπτυξης συνιστά μια θετική και εξέχουσας σημασίας πρόκληση για την αποφασιστική συνεργασία της διεθνούς κοινότητας. Σήμερα, μας δίδεται μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προκειμένου να εμπλουτίσουμε κατά τρόπο εποικοδομητικό το μέχρι σήμερα ατελές θεσμικό πλαίσιο.
Η σημερινή συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, μας δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε και να ενισχύσουμε τον υπάρχοντα δεσμό μεταξύ της αναπηρίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης, προωθώντας την ενσωμάτωση του ζητήματος της αναπηρίας στις αναπτυξιακές πολιτικές.
Η υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Αναπηρία (CRPD), το 2006, συνιστά ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα είναι η στιγμή να εξασφαλίσουμε ότι η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της αναπηρίας, θα γίνει πραγματικότητα.














