Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο

Παρασκευή, 05 Δεκέμβριος 2014

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο 

«Κυρίες και κύριοι,

Καλωσορίζω θερμά τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Τουρκίας και της Ελλάδος, που συμμετέχουν στο σημερινό επιχειρηματικό forum. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ο ιδιωτικός τομέας,  με το ένστικτό του, με τους ανοικτούς ορίζοντες, έχει ήδη διαμορφώσει ένα δυναμικό πλαίσιο στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Δική μας υποχρέωση, υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να στηρίξουμε πολιτικά, να επιβεβαιώσουμε με τον πιο σαφή τρόπο τις κοινές αυτές προσπάθειες  και να τονίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας, καθώς η οικονομία κατέχει κεντρική θέση στις διμερείς μας σχέσεις.

Άλλωστε η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη αγορά, μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και η Ελλάδα στηρίζει πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση της πλήρωσης των προϋποθέσεων που ισχύουν για κάθε υποψήφιο κράτος-μέλος, χωρίς να παραγνωρίζουμε το μέγεθος και τη σημασία της τουρκικής οικονομίας. Αλλά και τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική μιας χώρας που είναι μαζί με την Ελλάδα, εδώ και 62 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ, για τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Περισσότερα...

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην 21η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ

Πέμπτη, 04 Δεκέμβριος 2014

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην 21η Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ (Βασιλεία, 04.12.2014)

Κύριε Πρόεδρε, Διακεκριμένοι Υπουργοί, 
Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΟΑΣΕ,
Εξοχότητες, 
Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα, όπως και οι προλαλήσαντες, να ευχαριστήσω τους Ελβετούς οικοδεσπότες για τη θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξαν και να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Didier Burkhalter για την εξαιρετική διοργάνωση αυτής της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ. 

Επιτρέψτε μου, επίσης, να πω ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη Δήλωση του Eπικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Οργανισμός μας διανύει μια από τις πιο δύσκολες χρονιές. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να επαινέσω την Ελβετική Προεδρία για τις άοκνες προσπάθειες καθοδήγησης του ΟΑΣΕ, με προσήλωση και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και τις γειτονικές περιοχές. 

Περισσότερα...

Η Ελληνική Προεδρία έγινε ένα παράδειγμα οικονομικής, λελογισμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2014

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρέθεσε σήμερα, Τρίτη 8 Ιουλίου, ευχαριστήριο γεύμα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, προς τιμήν των εθνικών, μεγάλων και αργυρών χορηγών, των χορηγών επικοινωνίας και των υποστηρικτών της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρατίθεται κατωτέρω, ο χαιρετισμός του κ. Βενιζέλου:


Ευχαριστώ τον Πρέσβη, τον κύριο Τζιρά, επικεφαλής του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας για την προσφώνηση και κυρίως για την αναγγελία, για μία ακόμα φορά, των ονομάτων του εθνικού χορηγού, των μεγάλων χορηγών και των υπόλοιπων χορηγών.

Σας υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά στην έδρα του Υπουργείου Εξωτερικών, στην αίθουσα που παραθέτουμε συνήθως τα επίσημα γεύματα στους ομολόγους μου και τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών που μας επισκέπτονται.

Θεωρούμε ότι η μικρή αλλά φιλική αυτή αίθουσα, με θέα προς την Ακρόπολη και ένα μεγάλο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας, επιτρέπει στους επισκέπτες μας να αποκτήσουν μία εικόνα αυθεντική της πόλης των Αθηνών αφ’ υψηλού και ταυτόχρονα να κάνουν τις συνομιλίες που πρέπει να κάνουν μαζί μας. Δεν θέλαμε να κάνουμε τη συνάντηση αυτή στο Ζάππειο γιατί εκεί σας υποδεχθήκαμε και σας τιμήσαμε και εκεί πια κηρύξαμε τη λήξη την επίσημη της Ελληνικής Προεδρίας με τη σεμνή τελετή της προηγούμενης Δευτέρας. Θέλαμε να σας έχουμε εδώ κοντά μας στο χώρο της δουλειάς μας, γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών, που έχει την ευθύνη του συντονισμού όλων των δράσεών μας στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, νιώθει ότι έχει αποκτήσει μαζί σας ένα ιδιαίτερο δεσμό.

Περισσότερα...

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική έξοδο από την κρίση και την επάνοδο στην κανονικότητα ενός ουσιαστικά ισότιμου Κράτους -μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης

   Αθήνα, 30 Ιουνίου 2014

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, Ευ. Βενιζέλου στην τελετή λήξης της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. 


Κλείνει σήμερα ένα από τα πιο πυκνά εξάμηνα των τελευταίων σαράντα ετών.

Μέσα σε αυτές τις 180 ημέρες συνέπεσαν:

1. Η   πρόκληση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Η δοκιμασία των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών,  από τις οποίες η χώρα βγήκε σταθερή και με καθαρό  στρατηγικό προσανατολισμό που συνυπολόγισε τις επιτακτικές ανάγκες, τις αντοχές και τα μηνύματα της ελληνικής κοινωνίας.

3. Η   επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων,  που έγινε με ιδιαίτερα ενθαρρυντικούς όρους.

4. Η επίσημη επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που πετύχαμε το 2013 και μας επέτρεψε να χρηματοδοτήσουμε ένα πρώτο κοινωνικό μέρισμα με αποδέκτη τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

5. Η  δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης και της ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με σημαντική συμμετοχή ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων, έτσι ώστε τώρα οι τράπεζες να είναι στραμμένες στη βασική τους αποστολή: την στήριξη των επιχειρήσεων, των θέσεων εργασίας, των νοικοκυριών.

Περισσότερα...

Το μεγάλο στοίχημα της Ελληνικής Προεδρίας ήταν η Ελλάδα της κρίσης που τροφοδότησε πολλά αρνητικά και άδικα δημοσιεύματα, να ασκήσει με επιτυχία την Προεδρία.

 Αθήνα, 30 Ιουνίου 2014

 Συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου για τα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. 

«Η Ελλάδα απέδειξε πως είναι πάντα και θα παραμείνει μια κανονική, ισότιμη θεσμικά χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» 

Καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Ιδιαίτερα θα μου επιτρέψετε να επισημάνω την παρουσία των κυρίων πρέσβεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας τιμούν με την παρουσία τους και των ακολούθων Τύπου των πρεσβειών. Η παρουσία των πρέσβεων μας τιμά ιδιαιτέρως, αλλά δείχνει και την αποδοχή που είχε η Ελληνική Προεδρία που ολοκληρώνεται σήμερα.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα λοιπόν, 30 Ιουνίου, ολοκληρώνεται η πέμπτη κατά σειρά Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέμπτη μετά την ένταξη της Ελλάδας στις τότε ευρωπαϊκές κοινότητες.

Το εξάμηνο που ολοκληρώνεται σήμερα ήταν ένα εξάμηνο γεμάτο από προκλήσεις, αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω, γεμάτο και από επιτεύγματα.

Ο Πρωθυπουργός, αλλά και εγώ, θα έχουμε την ευκαιρία το βράδυ στον ίδιο αυτό χώρο, στον συμβολικό χώρο του Ζαππείου που στέγασε τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, στη μικρή τελετή λήξης να αναφερθούμε στην πυκνότητα αυτού του πρώτου εξαμήνου του 2014.

Επιτρέψτε μου για τις ανάγκες της συζήτησής μας να θυμίσω ότι το εξάμηνο αυτό δεν ήταν μόνο το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το εξάμηνο των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών. Οι ευρωπαϊκές εκλογές αφορούσαν και τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εμείς επιπλέον στην Ελλάδα είχαμε και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με πολύ μεγάλη πολιτική ένταση.

Περισσότερα...

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του ΟΣΕΠ την επόμενη, ακριβώς, ημέρα της λήξης μιας πετυχημένης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2014

Παρουσίαση Προτεραιοτήτων Ελληνικής Προεδρίας ΟΣΕΠ από Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο και χαιρετισμός από Γενικό Γραμματέα ΟΣΕΠ Πρέσβη V. Tvircun

Αγαπητέ φίλε, κ. Γενικέ Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, εξοχότατες κυρίες και εξοχότατοι κύριοι πρέσβεις, κυρίες και κύριοι.

Σας ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, που ανταποκριθήκατε  στην πρόσκλησή μου και βρίσκεστε σήμερα, εδώ, στο Ζάππειο στην εκδήλωση που οργανώνουμε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 22 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Ευχαριστώ τον πρέσβη, κ. Χριστίδη, για την επιμέλεια όλης αυτής της εκδήλωσης και γενικότερα, της παρουσίας μας στον Οργανισμό. Παράλληλα με τον εορτασμό, έχω, σήμερα, την ευκαιρία και τη χαρά να παρουσιάσω, εδώ, στο συμβολικό χώρο του Ζαππείου, που είναι ο χώρος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου που αρχίζει την 1η Ιουλίου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Έρχεται, λοιπόν, ως φυσική και άμεση συνέχεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω, όμως, πριν από οτιδήποτε άλλο να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη βουλγαρική Προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και προσωπικά, τον Βούλγαρο ομόλογό μου, για όσα έκανε και για την πρόσκληση που μας απηύθυνε να συναντηθούμε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βάρνα που δυστυχώς, επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη συμπαράστασή μας και την αυτόματη αλληλεγγύη μας προς το βουλγαρικό λαό και να ευχηθώ το καλύτερο.

Περισσότερα...

Βρυξέλλες | Δήλωση σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Βρυξέλλες, 25 Ιουνίου 2014

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας των ΥΠΕΞ των κ-μ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει, ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους ομολόγους του σχετικά με την ευρωπαϊκή, ενταξιακή, πορεία του Μαυροβουνίου και να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις ως προς το ζήτημα της πΓΔΜ, υπογραμμίζοντας την διεθνή διάσταση του θέματος και την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών επίλυσης του ονοματολογικού, με τη μεσολάβηση του κ. Nimetz, στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών. Ακολουθεί η σχετική δήλωση του κ. Βενιζέλου:

Στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με αντικείμενο τη διεύρυνση, την Πολιτική Ανοιχτών Θυρών, αποφασίσαμε μετά από μακρά συζήτηση να προτείνουμε στη Γεωργία μια δέσμη μέτρων αναβάθμισης της εξωτερικής της σχέσης με το ΝΑΤΟ. Επίσης, αποφασίσαμε σε σχέση με το Μαυροβούνιο να ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο, μέχρι το τέλος του 2015, να εκτιμήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσκληθεί το Μαυροβούνιο να συναντήσει τη Συμμαχία.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τις αποφάσεις που έλαβε η Διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ – Μαυροβουνίου, που άνοιξε τρία νέα κεφάλαια, μεταξύ των οποίων και το κεφάλαιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Η συζήτηση, όμως, δεν έμεινε μόνο στη Γεωργία και το Μαυροβούνιο, συζητήσαμε και για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπου το βασικό είναι να υπάρχει κράτος, να υπάρχει κρατική ενότητα και οντότητα και ασφάλεια, άρα αυτό προέχει και όχι η ενταξιακή προοπτική της Βοσνίας.

Περισσότερα...

Βρυξέλλες | Δήλωση μετά την συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Τουρκίας A. Davutoğlu

Βρυξέλλες, 25 Ιουνίου 2014

Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε, σήμερα, στις Βρυξέλλες, κατ’ ιδίαν άτυπη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ahmet Davutoğlu, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και οι περιφερειακές εξελίξεις. Παρατίθεται η δήλωση στην οποία προέβη ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή:

Στην κατ’ ιδίαν άτυπη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Davutoğlu, κάναμε μια πολιτική επισκόπηση της κατάστασης, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι διμερείς μας σχέσεις και μια σύντομη αναφορά στις περιφερειακές εξελίξεις γιατί αντιμετωπίζουμε πολλά ανοιχτά προβλήματα, τα οποία μας απασχολούν, καθώς έχουν προκαλέσει ένα κύμα μεταναστών, αλλά μας απασχολούν, επίσης, γιατί υπάρχει θέμα περιφερειακής σταθερότητας και διεθνούς ειρήνης.

Σε διμερές επίπεδο, μιλήσαμε για όλα όσα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι και μείναμε σύμφωνοι να χρησιμοποιούμε τους διαύλους της πολιτικής και διπλωματικής επικοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε πρακτικά ζητήματα, αλλά, κυρίως, προκειμένου να ετοιμάσουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και πιο συγκεκριμένα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Περισσότερα...