Απριλίος 2012

Αποσπάσματα ομιλιών Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τον ορατό κινδύνο εκφασισμού της κοινωνίας

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον ορατό και απτό κίνδυνο του εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας. Όταν βλέπουμε να διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός, όταν βλέπουμε να διαταράσσονται όλες οι αξιακές παραδοχές και να μην αντικαθίστανται, όταν βλέπουμε να καταλύεται το βασικό δημοκρατικό πρόταγμα, να ακυρώνονται ιδεολογικές παραδοχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους δυόμισι αιώνες η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και η πολιτική, όταν βλέπουμε η οργή να εναλλάσσεται με το φόβο και αυτό να μην μετατρέπεται σε έναν πολιτικό λόγο ολοκληρωμένο, δηλαδή μετατρέψιμο σε πρόταση εξουσίας, σε σχήμα διακυβέρνησης του τόπου, τότε βρισκόμαστε σε συνθήκες μεσοπολεμικές, συνθήκες Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Κινδυνεύουμε να βρεθούμε ενδεχομένως με ένα Κοινοβούλιο εχθρικό προς τον κοινοβουλευτισμό και το κοινοβουλευτικό σύστημα. Κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε την οικονομική κρίση, η οποία οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής ευθύνης και διορατικότητας, σε μία κρίση πολιτικής νομιμοποίησης και τελικά σε μια κρίση κοινωνικής συνοχής και εντέλει εθνικής συνοχής. (Ευάγγελος Βενιζέλος 4.04.2012)

*Ολόκληρη η ομιλία εδώ

Η Βουλή των Ελλήνων δεν μπορεί να γίνει χώρος υποδοχής των νοσταλγών του φασισμού και του ναζισμού. (Ευάγγελος Βενιζέλος 6.4.2012)

*Ολόκληρη η ομιλία εδώ


Κυριαρχεί μια γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού κόσμου, κυριαρχεί μια διάθεση αντιβουλευτική,
δυστυχώς η διάθεση αυτή διολισθαίνει σε αντικοινοβουλευτική και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να φτάσουμε στο έσχατο στάδιο της δυσπιστίας αλλά και της θεσμικής παρακμής, που είναι μία απαξίωση των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών.

Πρέπει να ξέρουμε και να θυμόμαστε πάντα πάρα πολύ καλά κατεξοχήν στη χώρα μας για λόγους ιστορικούς, ότι χωρίς πολιτική δεν υπάρχει Δημοκρατία και χωρίς αντιπροσωπευτικό σύστημα που λειτουργεί δεν υπάρχει Δημοκρατία, γιατί ιστορικά τους τελευταίους δυόμισι αιώνες η Δημοκρατία ήταν αντιπροσωπευτική ή δεν υπήρξε ποτέ.

Κι όταν λέμε αντιπροσωπευτική, εννοούμε όχι μόνον τυπικά αντιπροσωπευτική μέσω του Κοινοβουλίου, αλλά και ουσιαστικά αντιπροσωπευτική της βούλησης της κοινωνίας. Είναι λοιπόν τελείως διαφορετικό πράγμα η κριτική, η κατάκριση, η απόρριψη, η καταδίκη και τελείως διαφορετικό πράγμα ο εκφασισμός της κοινωνίας, η ισοπέδωση, η αμφισβήτηση των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών. (Ευάγγελος Βενιζέλος 11.4.2012)

*Ολόκληρη η ομιλία εδώ


Οι λαοί, τα έθνη που δε διατηρούν τη μνήμη τους, που δε σέβονται τη συλλογική τους μνήμη και συνείδηση, είναι δυστυχώς καταδικασμένοι να ξαναζήσουν δύσκολες περιστάσεις.

Η Γερμανία, στα μέσα της δεκαετίας του '30, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», έζησε το φαινόμενο ενός αντικοινοβουλευτικού Κοινοβουλίου, ενός Κοινοβουλίου πολλές δυνάμεις του οποίου δεν πίστευαν στη δημοκρατία και στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης.  Και αυτό οδήγησε τη Γερμανία, την Ευρώπη, τον κόσμο, εκεί που τον οδήγησε.

Δυστυχώς η ιστορία δε γράφεται κατά τρόπο ευθύγραμμο, από το κακό στο καλό και από εκεί στο καλύτερο. Υπάρχουν και παλινδρομήσεις. Υπάρχουν οπισθοχωρήσεις. Και αυτό  που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες, φοβάμαι ότι είναι μια τέτοια οπισθοχώρηση σε σχέση  με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού, της πατρίδας μας.

Γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μην περάσει η σημερινή επέτειος της 21ης Απριλίου έτσι, σαν ένα τυχαίο γεγονός, σαν να μη σημαίνει τίποτα για την πολιτική συνείδηση του ελληνικού λαού. Έχει  επίσης πολύ μεγάλη σημασία να σκεφτούμε τι είναι αυτό που υποθάλπει παρόμοια φαινόμενα, τι είναι αυτό που οδηγεί στον κίνδυνο εισόδου στη Βουλή των Ελλήνων, δυνάμεων που διακηρύσσουν απροκάλυπτα την πίστη τους στον ολοκληρωτισμό.

Είναι δυστυχώς, η τυφλή οργή, η δημαγωγία, η ισοπέδωση, η απλούστευση. Ένας λόγος τυφλός, που δεν επεξεργάζεται τη δυσαρέσκεια, τη θλίψη, την απαισιοδοξία του ελληνικού λαού ώστε να τη  μετατρέψει σε ένα ισχυρό πολιτικό λόγο και σ' ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Αλλά τη μετατρέπει τελικά σε παρωπίδες που κλείνουν τα μάτια και δεν επιτρέπουν σε πολλούς πολίτες, σε πολλούς Έλληνες και πολλές Ελληνίδες να αντιληφθούν τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη. (Ευάγγελος Βενιζέλος 21.4.2012)

*Ολόκληρη η ομιλία εδώ


Tο πολιτικό πρόβλημα της χώρας τείνει τον τελευταίο καιρό να μετατραπεί σε πρόβλημα δημοκρατίας.

Ο κίνδυνος εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας είναι τεράστιος.

Αυτό που έγινε χθες (η επίθεση οπαδών της Χρυσής Αυγής κατά του Πέτρου Ευθυμίου), που γίνεται κάθε μέρα με τη Χρυσή Αυγή, το γεγονός ότι φιλοναζιστικές δυνάμεις είναι έτοιμες να μπουν στη Βουλή των Ελλήνων, είναι όχι απλώς κίνδυνος, αλλά ντροπή για τη δημοκρατία και δεν πρέπει να χαλαρώνουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά. Η δημοκρατία πρέπει να είναι μαχόμενη για να επιβιώνει και να προοδεύει.

Ναι, ας πούμε την αλήθεια. Υπάρχει πολύ μεγάλη ένταση και κρυφή βία μέσα στην κοινωνία, γιατί υπάρχει οργή, υπάρχει απελπισία, υπάρχει δυσπιστία, υπάρχει φόβος. Τίποτα από αυτά δεν είναι καλός σύμβουλος, κι εμείς πρέπει να πάρουμε την οργή, τη δυσπιστία, το φόβο, την αγανάκτηση, να την επεξεργαστούμε πολιτικά, να την μετατρέψουμε σε αντικείμενο πολιτικού διαλόγου και να πείσουμε ξανά τον δύσπιστο πολίτη.Να του δείξουμε ποια είναι τα σημάδια στο σώμα της κοινωνίας και της οικονομίας από ένα μοντέλο που κατέρρευσε και να του εξηγήσουμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τη χώρα ξανά, να γράψουμε ξανά τους όρους λειτουργίας της χώρας.

* Ολόκληρη η ομιλία εδώ


Η ελληνική κοινωνία θα αντέξει, δεν θα ενδώσει στα φαινόμενα εκφασισμού. Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν στη Βουλή των Ελλήνων, με βάδισμα χήνας και χιτλερικούς χαιρετισμούς, οι οπαδοί του νεοναζισμού. Δεν πρέπει το οξύ οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας, το πρωτοφανές στην ιστορία της μεταπολίτευσης, να αφήσουμε να μετατραπεί σε πρόβλημα δημοκρατίας. (Ευάγγελος Βενιζέλος 27/4/2012)

* Ολόκληρη η ομιλία εδώ

 

Tags: Εκφασισμός | ΝεοναζισμόςΕκλογές 2012 Θεματικές τοποθετήσειςΕκλογές 2012