Θεσσαλονίκη, 6 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο ραδιόφωνο Metropolis 95,5 – Θεσσαλονίκη, και στον δημοσιογράφο Κ. Παπαζαφειρίου

Κ. Παπαζαφειρίου: Καλημέρα κ. Βενιζέλο. Τι κάνετε;

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Καλή Κυριακή.

Κ. Παπαζαφειρίου: Τα είχαμε πει κάποτε πριν χρόνια για το γήπεδο Ηρακλή. Θυμάστε;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, βέβαια.

Κ. Παπαζαφειρίου: Αλλά ποιος ασχολείται τώρα με το ποδόσφαιρο; Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, πριν ξεκινήσουμε να σας βάλω να ακούσετε δυο σποτάκια τα οποία έχουν σχέση με δηλώσεις σας στο παρελθόν, έχουν σχέση με την κατάληξη, των δηλώσεων δηλαδή. Καταλήξαμε στον ΕΝΦΙΑ και από εκεί και πέρα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις σας για να διορθώσουμε ορισμένες παρεξηγήσεις, ή να διορθώσουμε ορισμένες παρανοήσεις. Για ακούστε τες παρακαλώ.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κ. Παπαζαφειρίου: Κύριε Πρόεδρε, δεν νομίζετε ότι η δήλωση που είχατε κάνει στην έκθεση τότε, εκεί στο λιμάνι, εν σχέση με την επόμενη, τη δεύτερη που κάνετε το Δεκέμβρη σε ένα τηλεοπτικό κανάλι του αθηναϊκού κράτους είναι εντελώς διαφορετικής ουσίας και πραγματικής αξιολόγησης;

Ευ. Βενιζέλος: Η πρώτη μου δήλωση, καλά κάνατε και τη θυμίσατε, ήταν μόλις ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών υπό πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, τον Ιούνιο του 2011 και φυσικά αυτό που είπα το πίστευα και το πιστεύω, δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ το κατάλληλο μέσο για να εισπράττει κανείς άλλα πράγματα πέραν του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κ. Παπαζαφειρίου: Να, που τους χρησιμοποιήσατε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, βεβαίως. Όμως αυτό συνέβη μετά από μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση το Σεπτέμβριο του 2011 όταν έπρεπε να πάμε οπωσδήποτε στο δεύτερο πρόγραμμα, προκειμένου να καλύψουμε τα κενά και τις ελλείψεις του πρώτου προγράμματος.

Σας θυμίζω ότι είχαμε ήδη συμφωνήσει στις 21 Ιουλίου του 2011 το περίγραμμα του δευτέρου προγράμματος. Κυρίως το κούρεμα του χρέους, το νέο μεγάλο δάνειο, το οποίο θα ξεπερνούσε τα 100 δισεκατομμύρια και βεβαίως έπρεπε να έχουμε μια συμφωνία η οποία να επιτρέπει να βγούμε από την περιπέτεια του μνημονίου και να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Συμφωνώ. Εγώ θα σας διακόπτω, πρώτον, γιατί είμαι ραδιόφωνο και δεύτερο από παλιά που τα είχαμε πει, έχουμε πάρα πολλές ερωτήσεις και θέλουμε πιο λακωνικές απαντήσεις. Βγήκατε και λέτε ότι η περιουσία είναι ένα τρισεκατομμύριο ….

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Παπαζαφειρίου, πιο ήρεμα παρακαλώ. Μου βάλατε ένα απόσπασμα πολλών λεπτών και θα ήθελα να δώσω μια απάντηση.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ένα λεπτό και 20 δευτερόλεπτα ήταν. Δώστε την.

Ευ. Βενιζέλος: Όταν το Σεπτέμβριο του 2011 ήρθαμε σε μια βίαιη σύγκρουση με την τρόικα και έφυγε η τρόικα από την Ελλάδα, έπρεπε να συμφωνήσουμε να πάμε στο δεύτερο πρόγραμμα στο οποίο πήγαμε τελικά στις 27 Οκτωβρίου.

Ένα όρο μας θέσανε, να θεσπίσουμε ένα μέτρο το οποίο να είναι αποτελεσματικό και άμεσο και αναγκαστήκαμε, χωρίς να το θέλουμε, υπό την πίεση των συσχετισμών, να δώσουμε το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων το οποίο ήταν το μισό από τον ΕΝΦΙΑ. Η μισή επιβάρυνση.

Κ. Παπαζαφειρίου: Θα φτάσουμε στον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άλλο θέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Το ειδικό τέλος των ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων μακάρι να έμενε. Ήταν η μισή επιβάρυνση.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι, αλλά όταν μπήκε ο ΕΝΦΙΑ ήσασταν κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, θα έρθουμε και εκεί.

Αυτό δεν έγινε δυστυχώς αντιληπτό. Όλοι πέσανε πάνω μας να μας φάνε για το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων και μεταξύ αυτών και οι μετέπειτα σύμμαχοί μας, όπως είναι η Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι θέλανε να αλλάξουν το ειδικό τέλος και να πάμε στον ΕΝΦΙΑ.

Και όταν κι εμείς αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε για να μείνει σταθερή η κυβέρνηση να πάμε στον ΕΝΦΙΑ, απεδείχθη ότι αυτός είναι διπλάσιος, δυστυχώς σε επιβάρυνση των πολιτών, των φορολογουμένων απ’ ό,τι ήταν το ειδικό τέλος ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων, γιατί δεν είχαμε μέσα τα ακίνητα που δεν αποδίδουν.

Οι τιμές των ακινήτων στην αγορά το Σεπτέμβριο του 2011 ….

Κ. Παπαζαφειρίου: Κι εσείς πού ξέρετε ποιες ήταν οι τιμές;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Οι τιμές ως γενική αίσθηση ….

Κ. Παπαζαφειρίου: Δεν είναι διπλάσιες. Εάν είναι διπλάσιες από την αντικειμενική αξία, τότε το κράτος δεν ξέρει να λειτουργεί.

Ευ. Βενιζέλος: Μην βιάζεστε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δεν βιάζομαι, αλλά τα ξέρω πολύ καλά τα θέματα.

Ευ. Βενιζέλος: Οι τιμές της αγοράς ακινήτων του 2011 ήταν σε τελείως διαφορετική κατάσταση απ’ ό,τι ήταν ένα χρόνο αργότερα. Και φυσικά απ’ ό,τι είναι το 2015 και αντί να ρωτάτε εμένα για το τι έγινε το 2011 που κρίθηκε  στις εκλογές του 2012, να ρωτάτε τον κ. Τσίπρα που είπε το χυδαίο ψέμα στους πολίτες τον Ιανουάριο ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, υπέκλεψε ψήφους ακόμη και αστών δεξιών ψηφοφόρων και βεβαίως άφησε τον ΕΝΦΙΑ, τον σέβεται, τον προσκυνά και απεδείχθη ότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Κύριε Βενιζέλο αφήστε με παρακαλώ πολύ να τα πάω με τη σειρά. Είναι στο πρόγραμμα κι αυτά τα οποία είπε ο Τσίπρας. Είναι στο πρόγραμμα. Είμαι ο μόνος ο οποίος τα έχω πει στον Τσίπρα και πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός, αλλά αφήστε να τα πάμε με τη σειρά. Ξέρω ότι έχετε μια μορφή εκνευρισμού, ξέρω ότι πολλά πράγματα είναι παρεξηγημένα. Γνωρίζω ότι η ιστορία κρίνει τον κάθε πολιτικό και η ιστορία ακόμη είναι κοντά για σας. Αλλά να τα πάρουμε με τη σειρά.

Πώς είναι δυνατόν σήμερα ένα κράτος, τότε, να έχει τη μισή αξία σε αντικειμενικές αξίες από την πραγματική και αυτό το πράγμα το ανέχεται, ανεχόμενος μια φοροδιαφυγή κατ’ ουσίαν όπως είχατε πει  όταν το αναφέρατε.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, με ρωτάτε εμένα για κάτι το οποίο ισχύει από συστάσεως ελληνικού κράτους;

Κ. Παπαζαφειρίου: Γιατί δεν θέλατε να πειράξετε ….

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί δεν ξέρατε εσείς ως έμπειρος δημοσιογράφος, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια διογκωμένη παραοικονομία;

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ εάν το ήξερα;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρετε ότι στην αγορά ακινήτων δεν δηλώνονται οι πραγματικές αξίες;

Κ. Παπαζαφειρίου: Το ξέρω.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα; Δηλαδή όταν πήγαμε να βάλουμε τάξη ήταν κακό και αυτό που συνέβαινε επί 10ετίες ήταν καλό; Με ρωτάτε γιατί αρχίσαμε να βάζουμε τάξη σε μια κατάσταση η οποία ήταν μια κατάσταση ανομίας επί 10ετίες;

Κ. Παπαζαφειρίου: Σας ρωτάω γιατί μεγάλη ευθύνη για την αύξηση της τιμής, της πραγματικής τιμής των ακινήτων, είχαν οι τράπεζες οι οποίες δίνανε ασύδοτα δάνεια στον οποιονδήποτε, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να εκμεταλλευτούν το θέμα, να πάνε οι τιμές στα ύψη και εν συνεχεία να έχουμε σήμερα το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά αγαπητέ φίλε κ. Παπαζαφειρίου, ο καθένας κάνει το κουμάντο του και έπρεπε και το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση και ο κάθε πολίτης, να ξέρει τι έχει αποταμιεύσει, τι δυνατότητες έχει από τις αποδοχές του ή από την επιχείρησή του και τι δανειακή επιβάρυνση αναλαμβάνει στην τράπεζα. Συμφωνώ ότι οι τράπεζες έδιναν με πολύ μεγάλη ευκολία δάνεια και με πολύ μεγάλη ευκολία πιστωτικές κάρτες.

Όμως αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι έπεσαν εντυπωσιακά τα επιτόκια. Όταν εμείς ξαναγίναμε κυβέρνηση το 1993, ξέρετε πόσος ήταν ο πληθωρισμός και πόσο ήταν τα επιτόκια χορηγήσεως δανείων; 14% ο πληθωρισμός και 25% τα επιτόκια χορηγήσεως δανείων.

Άρα λοιπόν όταν μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ από το 2001 και μετά, βεβαίως υπήρχε μια ραγδαία μείωση επιτοκίων.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μισό λεπτό, επειδή εγώ είμαι εξειδικευμένος σε αυτά τα θέματα, μη συγκρίνετε την εποχή εκείνη με την εποχή του ευρώ, διότι η Ελλάδα κακώς μπήκε στο ευρώ και υποσυνείδητα το γνωρίζετε, διότι μια χώρα γεωργική, κτηνοτροφική δεν μπορεί να μπει σε κοινό νόμισμα. Δεν έχουμε καμία παραγωγή και μπήκαμε στο κοινό νόμισμα;

Ευ. Βενιζέλος: Τι σημαίνει η Ελλάδα στο ευρώ θα σας πω το εξής ….

Κ. Παπαζαφειρίου: Γνωρίζω τι σημαίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν το γνωρίζετε, θα μου επιτρέψετε να το πω.

Κ. Παπαζαφειρίου: Τώρα σημαίνει. Τότε ήταν το πρόβλημα.

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε με να σας πω.

Κ. Παπαζαφειρίου: Τότε γιατί έγινε δημιουργική …..

Ευ. Βενιζέλος: Πάτε με μεγάλη ταχύτητα σε άλλα θέματα δεν αμφιβάλω ότι τα ξέρετε όλα πάρα πολύ καλά, αλλά θα σας θυμίσω ότι το 1974 η ισοτιμία δραχμής δολαρίου ήταν 1 δολάριο 42 δραχμές και το 2000 όταν η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ, ήταν 1 δολάριο 310 δραχμές.

Κ. Παπαζαφειρίου: Συμφωνώ.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα λοιπόν η δραχμή η μοναχική, το εθνικό νόμισμα, συνοδευόταν από μια συνεχή υποτίμηση και διολίσθηση.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δύο υποτιμήσεις κάνανε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Δυο επίσημες υποτιμήσεις.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δυο επίσημες.

Ευ. Βενιζέλος: Μετά το 1993 το θυμάστε. Αλλά υπάρχουν οι μεγάλες υποτιμήσεις και διολισθήσεις όλη της περιόδου αυτής.

Κ. Παπαζαφειρίου: Τότε γιατί οι περιουσίες ….

Ευ. Βενιζέλος: Δεν θυμούνται οι παλιότεροι ότι επί 10ετίες ολόκληρες το δολάριο έκανε 30 δραχμές;

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ είμαι παλιότερος και από εσάς.

Ευ. Βενιζέλος: Ε, λοιπόν άρα το θυμάστε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Για ποιο λόγο ο Έλληνας αγόραζε επί δραχμής περιουσίες από την τσέπη του, ενώ επί ευρώ έπαιρνε δάνεια;

Ευ. Βενιζέλος: Διότι ήταν διαφορετικές οι συμπεριφορές. Διότι οι πολίτες πηγαίνανε και δουλεύανε, αποταμιεύανε και με συναλλαγματικές αγοράζανε ένα σπίτι. Δεν είχαν μπει σε άλλη λογική οι τράπεζες και όλη η οικονομία. Αλλά ξέρετε πόσο ανεπτύχθη η οικονομία από το 2000 έως το 2010;

Κ. Παπαζαφειρίου: Πόσο ανεπτύχθη;

Ευ. Βενιζέλος: Ξέρετε πόσο αυξήθηκαν οι αποδοχές;

Κ. Παπαζαφειρίου: Πόσο;

Ευ. Βενιζέλος: 126%.

Κ. Παπαζαφειρίου: Γι’ αυτό φέρνουμε ζάχαρη από το εξωτερικό και κρεμμύδια;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας.

Κ. Παπαζαφειρίου: Κάναμε συμφωνίες και μας περιορίσανε ….

Ευ. Βενιζέλος: Μην είστε εκνευρισμένος. Το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας είναι αυτό.

Κ. Παπαζαφειρίου: Είμαι εκνευρισμός γιατί ….

Ευ. Βενιζέλος: Είναι το παραγωγικό έλλειμμα της χώρας.

Κ. Παπαζαφειρίου: Αυτή τη στιγμή δεν μιλάω στον Βενιζέλο τον πολιτικό ….

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά σε εμένα μιλάτε. Και θα σας παρακαλούσα να μου μιλάτε λίγο πιο ήρεμα και πιο ευγενικά.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ευγενικός είμαι, αλλά είμαι εκνευρισμένος, διότι βλέπω τα ….

Ευ. Βενιζέλος: Εάν είστε εκνευρισμένος ιστορικά για τα δεινά του ελληνισμού, να κάνετε μια δημόσια συζήτηση να είναι όλοι αυτοί που έχουν παίξει ρόλο και μην απευθύνεστε σε εμένα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Κανένα πρόβλημα. Αποτείνομαι σε εσάς, οι ερωτήσεις θα γίνονται όπως νομίζω ότι τις κάνω εγώ και εσείς θα απαντάτε όπως νομίζετε ότι μπορείτε να απαντήσετε.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ.

Κ. Παπαζαφειρίου: Το τελευταίο διάστημα είστε ένα κύριο πρόσωπο της πολιτικής ζωής της χώρας.

Ευ. Βενιζέλος: Προχωρήστε παρακαλώ. Μην τρώμε το χρόνο μας.

Κ. Παπαζαφειρίου: Έχουμε πολύ χρόνο. Όλος ο χρόνος δικός σας.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν έχουμε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εάν δεν έχουμε χρόνο, τότε να σταματήσουμε τη συζήτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ συνεχίστε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Για ενημερώστε με σχετικά με το εξής θέμα: τι εννοεί ο Τσίπρας όταν λέει να αφήσουμε το παλιό και το φθαρμένο να πνιγεί στις αμαρτίες του, υπονοώντας εσάς, τον κ. Σαμαρά κλπ; Μήπως ο κ. Τσίπρας είναι καθαρός;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας εννοεί κάτι πάρα πολύ απλό.

Ότι δεν ανέχεται το άλλο, το διαφορετικό. Ότι δεν του αρέσει η πολυφωνία και ο πλουραλισμός. Ότι δεν έχει δημοκρατικές ευαισθησίες. Ότι από τη στιγμή που ένα κόμμα του 4% της Ριζοσπαστικής Κομμουνιστικής Αριστεράς λόγω αντιμνημονιακής δυσφορίας, ας το πούμε έτσι, του ελληνικού λαού, κατάφερε να γίνει 36% και να πάρει την κυβέρνηση, άλλαξε η ιστορία.

Ότι από το 36% του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα αρχίζει να γράφεται η ιστορία, αρχίζει να λειτουργεί η δημοκρατία και όλοι οι άλλοι που είναι το άλλο, το διαφορετικό, τα άλλα κόμματα, είναι το παλιό, το άχρηστο που πρέπει να εξαφανιστεί. Η "εξαφάνιση του παλιού¨ είναι η απόδειξη της έλλειψης δημοκρατικής συνείδησης.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ποιος το έδωσε το 36% στον κ. Τσίπρα όταν ήταν 4%;

Ευ. Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός που έδωσε κάποτε στον Ανδρέα Παπανδρέου από το 12% το ’74, το 25% το 1977 και το 48% το 1981.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μήπως λοιπόν το μεγάλο ποσοστό του 36%, όπως και ένας πολύ τεράστιος αριθμός στελεχών του προέρχονται από τον δικό σας χώρο;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανές .Δεν το είπαμε αυτό; Δεν είναι προφανές;

Κ. Παπαζαφειρίου: Κι αυτό που λένε, ότι η συσπείρωση του Τσίπρα είναι μόνο 55%, μήπως δεν υπάρχει συσπείρωση, διότι δεν έχει πραγματικούς Συριζαίους ψηφοφόρους;

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ συμφωνώ απολύτως με την παρατήρησή σας.

Κ. Παπαζαφειρίου: Αυτό ρωτάω εγώ.

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ. Το λέτε πάρα πολύ ωραία.

Κ. Παπαζαφειρίου: Επομένως το 36% μήπως το πήρε διότι είχε πει για 711 βασικό μισθό, 13η σύνταξη, αντικειμενικές αξίες θα τις εξαφανίσει, θα καταργήσει τα μνημόνια; Και μάλιστα είπε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήταν ένα ισχυρό χτύπημα στο εκλογικό αποτέλεσμα;

Ευ. Βενιζέλος: Το λέτε πάρα πολύ ωραία. Προφανώς.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εδώ θέλω να μου κάνετε μια τοποθέτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Μα, τι να κάνω μια τοποθέτηση; Τα λέτε πάρα πολύ ωραία.

Όταν πριν από 7 μήνες έχουμε τον αρχηγό ενός κόμματος που ανέρχεται, που ανεβαίνει, που είναι πάνω στο κύμα και έρχεται στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, υπόσχεται παροχές 14 δισεκατομμυρίων και επιπλέον λέει σε όλους ότι "ξέρετε οι προηγούμενοι ήταν προδότες, γερμανόδουλοι, δεν διαπραγματευόντουσαν. Εγώ θα έρθω και θα κάνω διαπραγμάτευση, θα σταματήσω τη λιτότητα, θα πάρω δάνειο, ή ό,τι μου χρειάζεται χωρίς κανένα όριο και επιπλέον θα κουρέψω το χρέος έως και θα το εκμηδενίσω, γιατί είναι όλο παράνομο".

Λοιπόν, γιατί να μην το ψηφίσει το 36%, όταν μέσα στο 36% δεν έχουμε μόνο παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ή τυχοδιωκτικά πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων, που ψήφισαν μνημόνιο με ΠΑΣΟΚ και μετά ψήφισαν και μνημόνιο με ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουμε και ανθρώπους οι οποίοι έψαχναν να βρουν τη λύση στο δικό τους πρόβλημα. Δηλαδή δεξιούς ψηφοφόρους που δεν θέλανε να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα, όπως λέγαμε προηγουμένως.

Δεν φτάσαμε μόνο στο 36%. Μετά έκανε άλλη μια πολύ μεγαλύτερη πολιτική απάτη ο κ. Τσίπρας. Έκανε την πολιτική απάτη του δημοψηφίσματος, οδήγησε το λαό μέσα σε 5 μέρες σε ένα ψευδές δημοψήφισμα, έβαλε τον κόσμο να ψηφίσει όχι, όπου ο καθένας θεωρούσε ότι λέει το όχι με το περιεχόμενο που έδινε, άλλος για να πει όχι στο ευρώ, άλλος για να πει όχι στην Ευρώπη, άλλος για να πει όχι στα μνημόνια, άλλος για να πει όχι στη φτώχεια και τελικά μετέτρεψε το όχι σε ένα απροκάλυπτο ναι και πήγε σε μια συμφωνία, σε ένα μνημόνιο τρισχειρότερο, χωρίς λόγο.

Με τη χώρα να έχει ήδη και πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Κ. Παπαζαφειρίου: Θέλω  να σας θέσω ένα συλλογισμό δικό μου, πώς το βλέπω εγώ το θέμα και να μου απαντήσετε εσείς. Ο συλλογισμός μου έχεις ως εξής: δεν πληρώνουμε δυο δόσεις, τις τελευταίες στο ΔΝΤ.

Ευ. Βενιζέλος: Επίτηδες. Για λόγους εντυπώσεων.

Κ. Παπαζαφειρίου: Θέλω να ολοκληρώσω.

Βρισκόμαστε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, γυρίζει απότομα ο Πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Δεν αποδέχεται να συμφωνήσει με τον Γιούνκερ, αποφασίζουμε να κάνουμε δημοψήφισμα, κλείνουν οι τράπεζες, επιβάλλονται τα capital controls και εν συνεχεία υπογράφεται το τρίτο μνημόνιο και από τότε η υπογραφή του τρίτου μνημονίου χαρακτηρίζεται εκβιαστική, αναγκαστική και πιεστική.

Μήπως ήταν ένα πρόγραμμα σε συμφωνία με τους ξένους πιο μπροστά να γίνουν όλα αυτά για να υπογράψουμε το τρίτο μνημόνιο και είπε ο Τσίπρας, θα το λέω εγώ εκβιαστικό γιατί δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά απέναντι στον ελληνικό λαό; Αυτό είναι το δικό μου σκεπτικό.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ θα συνεχίσω στο δικό σας σκεπτικό επάνω και θα προχωρήσω ένα βήμα και θα σας ρωτήσω το εξής: ρωτώ ρητορικά για τις ανάγκες της συζήτησης:

Στις 20 Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα ενώ έλεγε ότι δεν θα αποδεχτεί παράταση του προηγούμενου προγράμματος δέχτηκε την παράταση μέχρι 30 Ιουνίου και την υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης. Δεν την έφερε ποτέ στη Βουλή.

Αυτή δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή η συμφωνία παράτασης. Ενώ οι προηγούμενες είχαν ψηφιστεί από τη Βουλή. Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν επέβαλαν να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπως ψηφίστηκε η παράταση από το γερμανικό, το ολλανδικό, το Φιλανδικό και άλλα κοινοβούλια;

Κ. Παπαζαφειρίου: Αυτό εσείς θα μου το πείτε.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί ή είχαν την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ξέρει πού πηγαίνει και θα στριμωχθεί 30 Ιουνίου με την πλάτη στον τοίχο και θα αναγκαστεί να αποδεχτεί πολύ σκληρούς όρους, ή είχαν λάβει ένα μήνυμα ότι "κοιτάξτε τώρα δεν μπορούμε να το περάσουμε από τη Βουλή γιατί οι βουλευτές μας δεν θα το ψηφίσουν, αφήστε να δούμε στο τέλος τι χειρισμό θα κάνουμε για να το περάσουν".

Κ. Παπαζαφειρίου: Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, να μου πείτε μόνο σε δυο λεπτά γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε τόσο θα κάνουμε και μια διακοπή για διαφημιστικό διάλειμμα, το γνωρίζετε αυτό, είναι η τροφή του σταθμού, πώς είναι δυνατόν με όλα αυτά που λέμε, με το DNΑ που διαθέτουμε σαν λαός και με όλα αυτά τα ελαττώματα που έχουμε, με όλα αυτά τα υβρεολόγια, γερμανοτσολιάδες, προδότες, που εγώ αυτά δεν τα αρέσω καθόλου, τα σιχαίνομαι.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι μονομερή υβρεολόγια. Γιατί εμείς δεν έχουμε πει ….

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι, δεν είναι επίπεδο πολιτικών να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Ευ. Βενιζέλος: Συμφωνώ, αλλά δεν λέγονται γενικώς. Λέγονται από κάποιους.

Κ. Παπαζαφειρίου: Το γνωρίζω. Πώς είναι δυνατόν να έρχεται ο κ. Μεϊμαράκης και στη συνέχεια να έχει σαν σύνθημα τη συνεργασία; Δηλαδή τελείωσε η Ελλάδα από κυβερνήσεις ενός κόμματος; Πάμε από εδώ και πέρα στα ευρωπαϊκά μοντέλα;

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ναι.

Κ. Παπαζαφειρίου: Για ποιο λόγο;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι τόσο δύσκολες οι συνθήκες, που απαιτείται μια υπέρβαση όχι συνηθισμένη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μπορούμε να την κάνουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να την κάνουμε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Το παρελθόν και η ιστορία μήπως μας δίδαξαν τα αντίθετα;

Ευ. Βενιζέλος: Το παρελθόν έδειξε ότι το 1989 η κυβέρνηση Τζανετάκη δημιουργήθηκε από την τότε Ν.Δ. υπό τον Μητσοτάκη με το μεγάλο συνασπισμό της αριστεράς υπό το Χαρίλαο Φλωράκη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μήπως το επίπεδο ήταν τότε διαφορετικό του πολιτικού κύρους;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως το επίπεδο των προσώπων είναι κάθε εποχή διαφορετικό, αλλά για σκεφτείτε πόσο παράδοξο ήταν και στη συνέχεια μην ξεχνάτε ότι συνεργάστηκαν τα κόμματα τα οποία ήταν συγκρουόμενα και αντίπαλα στη μεταπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

Και μάλιστα ξεκινήσαμε με το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό μαζί και μετά με τη ΔΗΜΑΡ μαζί. Άρα είναι απολύτως αναγκαίο τώρα αυτοί που ψήφισαν- γιατί μας ανάγκασε ο κ. Τσίπρας να ψηφίσουμε το μνημόνιό του, το μνημόνιο 3 στη Βουλή, το μνημόνιο Τσίπρα, γιατί δεν το ψήφισαν οι βουλευτές του, οι βουλευτές οι οποίοι έφυγαν στη συνέχεια.

Άρα λοιπόν πώς είναι δυνατόν να υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή και να λέει ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσω μόνος μου ή με τον κ. Καμμένο, όταν έχει αποδεχτεί τις ψήφους της αντιπολίτευσης στην προηγούμενη Βουλή, γιατί δεν είχε δικές του ψήφους.

Κ. Παπαζαφειρίου: Θα τα πούμε όλα αυτά και για τον κ. Καμμένο πολλά θα πούμε και για την δική μου σκέψη που έχω σχετικά με αυτό το τρίτο μνημόνιο. Θα πούμε και για το πρώτο μνημόνιο. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κάνετε λίγη υπομονή να πάμε σε ένα διαφημιστικό διάλειμμα και θα επανέλθουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Κ. Παπαζαφειρίου: Το τι γίνεται εδώ κ. Βενιζέλο από μηνύματα και email να δούμε αν προλάβουμε να σας διαβάσουμε και τίποτα, διότι είναι πάρα πολύ μεγάλη η θεματολογία. Εσείς και η Ν.Δ. κατηγορείστε για τον ΕΝΦΙΑ και για το μνημόνιο. Κάντε λίγο υπομονή, δυο δευτερόλεπτα να ακούσουμε κάτι από τον κ. Τσίπρα για να κάνουμε ορισμένες συγκρίσεις, γιατί εμένα δεν με ενδιαφέρει να κοροϊδεύουν τον κόσμο εν σχέση με τα επιτεύγματα των προηγούμενων αυτών που εγκληματούν εν συνεχεία. Για βάλτε το.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κ. Παπαζαφειρίου: Κύριε Πρόεδρε, αυτά που ακούσατε πριν από λίγο, χρειάζονται σχολιασμό; Μήπως είναι μια κοροϊδία η οποία αναφέρθηκε στην προηγούμενη ΔΕΘ η οποία έκλεψε τον ψήφο του ελληνικού λαού; Εγώ, ξέρετε, λέω τις αλήθειες, παραπληροφόρησε τον κόσμο με μια ασταμάτητη υποσχεολογία με την ανθρωπιστική κρίση; Εν συνεχεία τώρα λένε ότι θα φέρει παράλληλο πρόγραμμα κλπ. Πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά τα πράγματα;

Ευ. Βενιζέλος: Τα έχω σχολιάσει όλους αυτούς τους μήνες και το σχολιάζω και τώρα προεκλογικά. Τις απόψεις μου τις ξέρετε.

Είχα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές. Με είχε επισκεφτεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και του είχα πει "βλέπω ότι οι δημοσκοπήσεις σε φέρνουν πρώτο, να έχεις υπόψη σου ότι θα αντιμετωπίσεις μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, διότι εδώ υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και υπάρχουν και συσχετισμοί ευρωπαϊκοί που δεν αφορούν κόμματα, αφορούν χώρες, κρατικές στρατηγικές".  Δεν με άκουσε. Θεωρούσε ότι είναι η ευκαιρία του να γίνει Πρωθυπουργός. Ότι το κύμα τον έβγαζε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όταν έγινε Πρωθυπουργός ξαναβρεθήκαμε μία φορά, λίγο πριν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν, του πήγα τα κείμενα της παράτασης και του είπα" δες τι θα κληθείς να υπογράψεις. Δέξου το πλαίσιο το οποίο υπάρχει, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο, διότι μέχρι 28 Φεβρουαρίου μπορεί η χώρα να βγει από το μνημόνιο και να πάμε σε μια πολύ καλύτερη φάση που είναι η λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή".

Το mail Χαρδούβελη προβλέπει μέτρα περίπου 1 δισεκατομμυρίου. Πόσα παραπάνω θα μας είχαν επιβάλει μέσα από πιέσεις; Δυο, τρία; Αλλά εδώ μιλάμε για ένα τρίτο μνημόνιο με 15 δισεκατομμύρια μέτρα στα καλά καθούμενα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ το υπολόγισα 5,5 δισεκατομμύρια το mail Χαρδούβελη.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Να σας πω κάτι; Το mail Χαρδούβελη είναι 900 εκατομμύρια.

Κ. Παπαζαφειρίου: Σε πρώτη φάση. Αν βάλεις αθροιστικά και τα υπόλοιπα;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω. Όμως το mail Χαρδούβελη εξαρτούσε τη λήψη επόμενων μέτρων από την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης.

Κ. Παπαζαφειρίου: Υπήρχε ανάπτυξη;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Όλοι το λένε αυτό. Υπολογίζαμε περίπου 2,5% ανάπτυξη για το 2015, ήταν τελείως διαφορετικό. Εσείς είστε μέσα στην αγορά. Ρωτήστε οποιονδήποτε επιχειρηματία μικρό ή μεγάλο, τι αίσθηση είχε το Δεκέμβριο; Ότι πηγαίνουμε προς τα πάνω, ή προς τα κάτω; Υπήρχε αισιοδοξία;

Κ. Παπαζαφειρίου: Ότι πηγαίναμε προς τα πάνω.

Ευ. Βενιζέλος: Έτσι. Άρα λοιπόν αυτή είναι η διαφορά. Και σας θυμίζω ότι η χώρα δεν βρέθηκε σε ύφεση το 2010. Η χώρα ήταν σε ύφεση από το 2007 και δεν το ήξερε. Δεν είχε δει κανείς τα στοιχεία και υπήρχε και το έλλειμμα του ισοζυγίου, του εμπορικού ισοζυγίου, που έδειχνε κατάρρευση της ανταγωνιστικότητας.

 Ο κ. Τσίπρας δεν άκουσε τίποτε από αυτά και μας οδήγησε στο να χάσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόπου που είχαμε κάνει.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μήπως ήταν σε διατεταγμένη αποστολή και τώρα δεν ….

Ευ. Βενιζέλος: Δεν μου αρέσουν εμένα αυτά.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ βλέπω ότι δεν θα ξαναγίνει Πρωθυπουργός. Εγώ αυτή την αίσθηση έχω.

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει αυτή η θεωρία.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δηλαδή φαίνεται. Φως φανάρι είναι κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ ο κ. Βαρουφάκης είπε αυτό που έχει μείνει ασχολίαστο, ότι η δική του εντύπωση είναι ότι ο κ. Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να το χάσει και ήταν απογοητευμένος με τη νίκη του όχι ,γιατί δεν μπορούσε να βρει το πρόσχημα που ήθελε για να πάει στο μνημόνιο. Αλλά αυτά τα λέει ο Βαρουφάκης. Είναι μια σχέση Βαρουφάκη – Τσίπρα.

Εγώ δεν μπορώ να κάνω αναλύσεις οι οποίες δεν βασίζονται στις επίσημες δηλώσεις. Οι επίσημες δηλώσεις είναι ότι διεκδικεί την εξουσία ξανά και την διεκδικεί αυτοδύναμα, ή με τον κ. Καμμένο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Το ότι ο κ. Βαρουφάκης, με συγχωρείτε, είστε ένας άνθρωπος έμπειρος, είστε ένας άνθρωπος ο οποίος εν πάση περιπτώσει λόγω της εξέλιξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, έχει δημιουργήσει πολλές αντιπάθειες. Αλλά αυτό το πράγμα εμένα δεν με επηρεάζει για να κάνω τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνω.

Ευ. Βενιζέλος: Αντιπάθειες μπορούσαμε να μην έχουμε δημιουργήσει. Εάν φεύγαμε κι εμείς από την ευθύνη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Κι εγώ ένα κάρο αντιπάθειες έχω γιατί τα λέω στα ίσα. Υπάρχει θεωρία ότι όποιος προσφέρει έργο, είναι αντιπαθής. Έτσι είναι η Ελλάδα.

Ο κ. Βαρουφάκης μήπως είχε διατεταγμένη αποστολή; Δηλαδή έρχεται ένας άνθρωπος ο οποίος γίνεται γνωστός από το ασφαλώς Τέξας και έρχεται εδώ παίρνει 140.000 ψήφους από τον περίεργο Έλληνα ψηφοφόρο και κάνει όργια επί 6 μήνες εκθέτοντας την Ελλάδα, μη τηρώντας το πρωτόκολλο στις δημόσιες εμφανίσεις του, εκθέτοντας την Ελλάδα και εν συνεχεία την κοπανάει και τώρα κατηγορεί με τα χειρότερα λόγια τον Τσίπρα;

Ευ. Βενιζέλος: Είστε τόσο έμπειρος δημοσιογράφος. Θυμάστε τη σκηνή στη Βουλή το Μάιο όταν τους είπα ότι πηγαίνουν τη χώρα τραγικά μέσα στο μνημόνιο 3 ,σε επώδυνα μέτρα, σε οπισθοχώρηση και προσέξτε γιατί βλάπτετε τη χώρα, ο κ. Βαρουφάκης που στάθηκε από τα έδρανα τα κυβερνητικά και ρώτησε" σε εμένα το λέτε;" Και του είπα "ναι σε εσένα, γιατί έχεις προσωπική ευθύνη, γιατί καταστρέφεις τη χώρα αυτή τη στιγμή με αυτό που κάνεις".

Κ. Παπαζαφειρίου: Έκανε μεγάλη ζημιά.

Ευ. Βενιζέλος: Και ο κ. Τσίπρας είχε γείρει στην καρέκλα του για να μην παρεμβαίνει στην εικόνα ανάμεσα στον κ. Βαρουφάκη και εμένα, ώστε να μπορώ να του απευθύνομαι με αυτόν τον πολύ συγκεκριμένο τρόπο, όχι τον αυστηρό, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω τον απλώς ακριβή στην περιγραφή του.

Κ. Παπαζαφειρίου: Υπάρχουν πάρα πολλά μηνύματα εδώ που λένε να μην σας πιέζω πολύ. Σας πιέζω;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, καθόλου.

Κ. Παπαζαφειρίου: Υπάρχει ένα ερώτημα εδώ, γιατί έχουμε και ερωτήματα, που λέει, ποιος επέβαλε το αγγλικό δίκαιο στο δεύτερο μνημόνιο; Και γιατί αυτό δεν μπήκε στο τρίτο μνημόνιο που ήταν χειρότερο από το δεύτερο; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτές είναι ιστορίες που έχει καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι ….

Κ. Παπαζαφειρίου: Το αγγλικό δίκαιο δεν υπάρχει στο τρίτο μνημόνιο;

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας πω τι υπάρχει. Υπάρχει κάτι χειρότερο. Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ ξέρω ότι υπάρχει χειρότερο. Εσείς θέλω να μου το πείτε. Εσείς είστε το δημόσιο πρόσωπο.

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε να σας εξηγήσω τι γίνεται. Το δεύτερο δάνειο το πήρε η Ελλάδα από τον EFSF.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ακριβώς.

Ευ. Βενιζέλος: Ο EFSF ήταν ένας ενδιάμεσος μεταβατικός μηχανισμός ο οποίος έχει τη μορφή Α.Ε. η οποία είναι η ανώνυμη εταιρεία του Λουξεμβούργου και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, διότι στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές διεθνώς ισχύει το αγγλικό δίκαιο το οποίο είναι το πιο ισορροπημένο και το πιο παλιό και το πιο ώριμο και το πιο προστατευτικό για τον οφειλέτη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Κι αυτό το γνωρίζω.

Ευ. Βενιζέλος: Και είναι προστατευτικό για τον οφειλέτη, γιατί στην αναγκαστική εκτέλεση, όσοι μας ακούνε ξέρουν τι σημαίνει αναγκαστική εκτέλεση,εάν στραβώσει το πράγμα και πάμε στο ακραίο σημείο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ισχύει το δίκαιο του τρόπου εκτελέσεως.,

Κ. Παπαζαφειρίου: Στο τρίτο μνημόνιο μπήκε;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Δηλαδή το ελληνικό δίκαιο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ωραιότατα.

Ευ. Βενιζέλος: Το τρίτο μνημόνιο ….

Κ. Παπαζαφειρίου: Το οποίο ελληνικό δίκαιο μόνο δίκαιο δεν είναι, δεν θέλω να επεκταθώ.

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς φταίμε ,εάν δεν είναι καλό.

Κ. Παπαζαφειρίου: Φυσικά εμείς φταίμε. Ποιος φταίει;

Ευ. Βενιζέλος: Πάμε στο τρίτο.

Το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνει ένα κολοσσιαίο επίσης, στα καλά καθούμενα δάνειο από το ESM. O ESM είναι η οριστική μορφή του μηχανισμού που είναι διακρατικός οργανισμός και ως διακρατικός οργανισμός δεν διέπεται από το αγγλικό δίκαιο, αλλά από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θεσμικού χαρακτήρα. Δεν αφορά περιεχόμενο δανείων.

Άρα θα έρθει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα πει εφαρμόζω αναλογικά πάλι ό,τι ισχύει στις συναλλαγές, άρα ισχύει το αγγλικό δίκαιο. Επιπλέον όμως εφαρμοζομένου του ευρωπαϊκού δικαίου, γίνεται το εξής: για να ασφαλίζεται ο κίνδυνος των δανειστών, δηλαδή των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει τα κονδύλιά μας τα αναπτυξιακά. Δηλαδή τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, προκειμένου να δίνει τις εγγυήσεις που θέλουν οι χώρες εκτός ευρωζώνης κυρίως, όταν μας δίνουν τα δάνεια γέφυρα για να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εδώ με το ΕΣΠΑ έχει γίνει ένα οικονομικό έγκλημα κ. Πρόεδρε. Με συγχωρείτε, γιατί εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος κυβερνάει.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι συμφωνώ μαζί σας, όμως πρέπει να δείτε πού ήταν το ΕΣΠΑ το Δεκέμβριο και πού είναι το ΕΣΠΑ σήμερα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Τώρα τι γίνεται εμένα με ενδιαφέρει.

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς μπορείτε να σκεφτείτε για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκε το ΕΣΠΑ επτά μήνες και δεν έκανε κανείς τίποτα;

Κ. Παπαζαφειρίου: Μα κοιτάξτε να δείτε, επειδή εδώ πέρα ορισμένα πράγματα δε γίνονται αποδεκτά και τα λέμε στα ίσια, εμένα δε με ενδιαφέρει να σας κατηγορούν τι κάνατε εσείς τα πέντε χρόνια, εμένα με ενδιαφέρει ότι ό,τι κάνατε εσείς πέντε χρόνια για να το πάρω λίγο ανώμαλα για να το καταλάβει ο κόσμος, το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε εφτά μήνες.

Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει η κα Βαλαβάνη και να διαφημίζει συνέχεια μείωση των αντικειμενικών αξιών, δεν είναι δυνατόν η κα Βαλαβάνη η κυρία του συστήματος δεν πληρώνω να βγαίνει μετά και να λέει "πληρώστε", δεν είναι δυνατόν να λένε ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να σας βάλω δηλώσεις του Βαρουφάκη, δεν είναι δυνατόν να κοροϊδεύεται ο κόσμος.

Δεν είναι δυνατόν να υφαρπάζεται η ψήφος του ελληνικού λαού και να έρχεται αυτή τη στιγμή η μέρα των εκλογών που θα μας στοιχίζει 200 εκατομμύρια, πέντε εκλογές σε ένα χρόνο 1 δισεκατομμύριο ή 800 εκατομμύρια σε μία χώρα που δεν έχει γάζες στα νοσοκομεία και να καλούμεθα να βγάλουμε μία Κυβέρνηση συμμαχική η οποία θέλω να ξέρω από ποιους θα βγει όταν όλοι καθυβρίζονται μεταξύ τους μέσα στο Κοινοβούλιο. Εδώ θέλω να κάνετε μία αντρίκια θεσσαλονικιώτικη τοποθέτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν θα απαντήσω αμέσως στην ερώτησή σας, αλλά να κάνω μια διευκρίνιση μετά από τα όσα είπατε τα οποία είναι αντικειμενική περιγραφή.

Το 2010 η χώρα είχε πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή έλλειμμα της διαχείρισης του 2009, 13,7% του ΑΕΠ του σημερινού και είχε έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου 15% δηλαδή είχαμε πλήρη κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας. Ενώ το 2015 η χώρα είχε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, θετικό ρυθμό ανάπτυξης και σχεδόν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Λοιπόν έρχομαι τώρα στο πως θα γίνει Κυβέρνηση. Εγώ σας λέω τι πρέπει να γίνει, εγώ σας λέω ότι όλες οι δυνάμεις οι οποίες δηλώνουν ότι είναι ευρωπαϊκού προσανατολισμού..

Κ. Παπαζαφειρίου: Όχι, το πώς θα γίνει να μου πείτε, όχι τι πρέπει να γίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Ο λαός θα το επιβάλλει με την ψήφο του αυτό.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ο λαός θα επιβάλλει και δε βγαίνει κανένας πρώτος, πως θα γίνει Κυβέρνηση, με ποιους;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι πρώτος θα βγει, αλλά δυστυχώς δεν καταργήσαμε το μπόνους των 50 εδρών όπως εμείς ζητούσαμε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Είναι η επόμενη ερώτηση, μαζί με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών όπου ελέγχεστε.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, εμείς όπως ξέρετε είχαμε υποβάλλει πρόταση νόμου στη Βουλή ή αν δεν το ξέρετε, γιατί αυτά δυστυχώς έχουν χαθεί με την ειδησεογραφία, προκειμένου να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών και τις δέκα μέρες που μεσολαβήσανε μεταξύ της παραίτησης του κ. Τσίπρα, τη μια εβδομάδα, και της διάλυσης της Βουλής, θα μπορούσε θεωρητικά ,εάν συμφωνούσαν τα κόμματα ,να ψηφίσει η Βουλή την κατάργηση του μπόνους. Γιατί για σκεφθείτε να έχουν τα κόμματα μεταξύ τους διαφορά λιγότερη της μονάδας και το ένα να πάρει 50 έδρες παραπάνω από το άλλο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Επειδή είμαι εκνευρισμένος εκ κατασκευής, εκνευρίζομαι εύκολα, μπορείτε να μου πείτε υπό ποία λογική..

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό λέγεται αυτοανάφλεξη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Αυτοανάφλεξη σωστά, αυτοαναφλέγομαι πάρα πολύ εύκολα. Πως είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να δεχθεί αυτά τα οποία λέτε για τους 50 Βουλευτές για το μπόνους, λες κι είναι καμιά καραμέλα για το μάθημα που πήρε καλό βαθμό ο μαθητής, όταν σας κυνηγούσε για Εξεταστική Επιτροπή σαν Αντιπολίτευση και εν συνεχεία σαν Κυβέρνηση έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο..

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά θυμάστε ότι είχαμε πει στην Εξεταστική Επιτροπή να γίνει, διότι θα φανεί χρήσιμη για το τρίτο μνημόνιο;

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι αλλά εδώ βγαίνουν εκπρόσωποι του Καμμένου και λένε ότι τους φακέλους που ενέχεστε κι εσείς τους έκρυβε η κα Κωνσταντοπούλου.

Ευ. Βενιζέλος: Για να καταλάβετε, τώρα οι άνθρωποι έχουν φτάσει πια σε γραφικότητες. Τώρα κατηγορούν την Κωνσταντοπούλου ότι προσπάθησε να χαριστεί στην Αντιπολίτευση.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι συμφωνώ.

Ευ. Βενιζέλος: Έχουν χάσει κάθε αίσθηση σοβαρότητας.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι, αλλά κι εσείς από την άλλη μεριά παλαιότερα είχατε υποστηρίξει τον Τσοχατζόπουλο όταν είπατε ότι «τα ποσά τα οποία αναφέρονται ότι είναι αριθμοί τηλεφώνων» και δεν ήταν αριθμοί τηλεφώνων ήταν λεφτά. Γιατί αυτά πρέπει να τα λέμε.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το 2005 όταν έγινε η Εξεταστική Επιτροπή που πρότεινε η Νέα Δημοκρατία το ζήτημα δεν ήταν χρηματισμοί, ξεπλύματα μαύρου χρήματος, δωροδοκίες που απεδείχθησαν δυστυχώς αργότερα. Το ζήτημα ήταν αν καλώς ή κακώς η Ελλάδα πήρε και ρωσικά οπλικά συστήματα.

Η ίδια η Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στα ρωσικά οπλικά συστήματα. Επίσης πρέπει να σας πω ότι όχι μόνον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ και ο τότε ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι δεν προέκυψε ζήτημα ποινικής ευθύνης.

Κ. Παπαζαφειρίου: Τώρα κάνετε προεκλογικό αγώνα..

Ευ. Βενιζέλος: Παρακαλώ, παρακαλώ ακούστε με λίγο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Παρακαλώ.

Ευ. Βενιζέλος: Το 2005 και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία στο πόρισμά τους είπαν ότι δεν έχει προκύψει ζήτημα ποινικής ευθύνης, το οποίο δυστυχώς προέκυψε περίτρανα αργότερα και συμπτωματικά όλα αυτά ξεσπάσανε λίγο πριν τις εκλογές του 2012 ώστε το ΠΑΣΟΚ να μην είναι δεύτερο και να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος και η Νέα Δημοκρατία να είναι στο 18%.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε, εδώ έχω παρατηρήσει ότι όλοι εσείς οι οποίοι άρχεστε της χώρας έχετε πολύ ισχυρές δικαιολογίες ή μάλλον ισχυρές από απόψεως πολιτικής δικαιολογίες και καλύπτετε τα πάντα.

Εδώ με τη λίστα Λαγκάρντ δεν έχουμε εξέλιξη, με τα εξοπλιστικά δεν έχουμε εξέλιξη, ο Παπασταύρου πήγε στον Εισαγγελέα και τώρα έμαθα φεύγει στο εξωτερικό με τη γυναίκα του που είναι βολεμένη κάπου στο εξωτερικό. Δηλαδή κανένας δεν έχει ευθύνη για όλα αυτά τα χάλια που έχει η πατρίδα μας;

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε να σας πω το εξής, εσείς είστε ίδιος με τους άλλους Δημοσιογράφους;

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ κατ΄ αρχάς δεν έχω καμία σχέση με τους Δημοσιογράφους, γιατί δεν είμαι Δημοσιογράφος, δημοσιογραφώ και το ξέρετε. Αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, ο κάθε ένας για τα θέματα ηθικής έχει τη δική του ατομική ευθύνη. Εδώ έχει δημιουργήσει μία αίσθηση ο ΣΥΡΙΖΑ επί πέντε χρόνια ότι όποιος έχει περάσει από Κυβέρνηση, από το Υπουργείο Οικονομικών ή από το Υπουργείο Αμύνης για παράδειγμα, έχει ευθύνη επειδή έτυχε να είναι εκεί, αν προστάτευσε το δημόσιο συμφέρον ή αν το έβλαψε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Έχετε δίκιο, διότι ο κ. Λαφαζάνης που σήμερα μας κάνει τον ψόφιο κοριό σχετικά με συνεργασίες, ήταν το δεξί χέρι του κ. Φλωράκη, τον οποίον τον αναφέρατε προηγουμένως, όταν έγινε η οικουμενική Κυβέρνηση με τον κ. Τζανετάκη. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει το παρελθόν.

Ευ. Βενιζέλος: Του μακαρίτη Φλωράκη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Του μακαρίτη ναι. Πρέπει να γνωρίζει το παρελθόν για να το συνδέει με το παρόν για να πράττει το αύριο.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι ωραία εντάξει, αλλά να σας πω κάτι; Εδώ έχουμε μπροστά μας ένα φαινόμενο που εξελίσσεται τους τελευταίους επτά μήνες συνεχών δημόσιων εκβιασμών οι οποίοι ξεκινάνε από τα μέσα ενημέρωσης.

Κ. Παπαζαφειρίου: Και γιατί τους ανέχεστε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τους ανεχόμαστε, τους καταγγέλλουμε. Τους ανέχεται ένα μέρος του κόσμου όμως.

Κ. Παπαζαφειρίου: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γιατί καταγγέλλονται, μήπως φοβούνται μην τους βάλει λουκέτο ο Τσίπρας;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, θα σας πω το εξής: Αν λοιπόν ο κ. Τσίπρας ήθελε να ψηφίσει ένα νόμο για τα μέσα ενημέρωσης θα έπρεπε να το κάνει τον πρώτο μήνα, όχι να αδρανεί και κάθε λίγο και λιγάκι να απευθύνει ένα εκβιαστικό πυροτέχνημα προκειμένου να έχει καθηλωμένα τα μέσα ενημέρωσης και να μπαίνει σε συναλλαγή με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

Κ. Παπαζαφειρίου: Αυτός δείχνει ότι είναι επικινδύνως έξυπνος.

Ευ. Βενιζέλος: Επικινδύνως έξυπνος; Τι εξυπνάδα είναι αυτό;

Κ. Παπαζαφειρίου: Δεν ξέρω.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι μέθοδοι της δεκαετίας του ΄50, αυτά είναι μέθοδοι πολιτικού εκβιασμού.

Κ. Παπαζαφειρίου: Είναι μαρξιστικές αυτές οι μέθοδοι. Σας τα λέω ωμά.

Ευ. Βενιζέλος: Δε φταίει η ιδεολογία γι΄ αυτό.

Κ. Παπαζαφειρίου: Η κοινωνία τι φταίει όμως;

Ευ. Βενιζέλος: Καλά η κοινωνία ψηφίζει όμως.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δε μου λέτε, το ΔΝΤ λένε γνώριζε ότι το πρώτο μνημόνιο θα ισοπέδωνε την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά μόλις μου έρχεται ένα μήνυμα, λες και έχουμε μεταβίβαση σκέψεως, που λέει το ΔΝΤ εδώ παραδέχθηκε το 2010 ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και μας ένταξε παραβιάζοντας το καταστατικό του. Αυτό το οποίο λένε περί παράνομης ένταξης από τη μία, περί δημιουργικής λογικής από την άλλη, περί εμπλοκής του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και τα λοιπά -σας πληροφορώ ότι όλα αυτά που σας λέω είναι μπερδεμένα γιατί δεν έχω σημειώσεις, έτσι λειτουργώ εγώ- αληθεύουν;

Ευ. Βενιζέλος: Μα με συγχωρείτε, τι να αληθεύει; Έχει διερευνηθεί εκατό φορές από τη δικαιοσύνη η περιβόητη θεωρία της συνωμοσίας ότι αυξήθηκε σκόπιμα το έλλειμμα του 2009 ενώ ήταν μικρότερο, ενώ έχουν όλοι και η Νέα Δημοκρατία η οποία κυβερνούσε το 2009, απεδέχθη ότι το έλλειμμα ήταν 15,7% του ΑΕΠ του 2010.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι αλλά υπάρχει και η λογική που λένε ότι τα κόμματα μπορεί να συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά δεν παύουν να είναι και συγκοινωνούντα δοχεία σε θέματα τα οποία έχουν σχέση…

Ευ. Βενιζέλος: Όταν εντάχθηκε η χώρα στο μνημόνιο δεν είχε φτάσει το έλλειμμα- η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δεν το είχε φτάσει -στο 15,7 ,ήταν στο 12,5, τι νόημα έχει αυτό; Κι αν ήταν στο 10 τι θα συνέβαινε;

Κ. Παπαζαφειρίου: Δε θα συνέβαινε τίποτα.

Ευ. Βενιζέλος: Το ίδιο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ωραία, ο κ. Γεωργίου αθώος, ο κ. Χριστοφοράκος αθώος..

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, τι σχέση έχει ο Γεωργίου με τον Χριστοφοράκο;

Κ. Παπαζαφειρίου: Κοιτάξτε να δείτε, δεν είπα ότι έχει καμία σχέση.

Ευ. Βενιζέλος: Άρα τι τον βάζετε μαζί;

Κ. Παπαζαφειρίου: Αλλά μιλάω για διάφορους ανθρώπους που κατηγορούνται για παρανομίες.

Ευ. Βενιζέλος: Και ο Χριστοφοράκος γιατί είναι αθώος, από πού είναι αθώος;

Κ. Παπαζαφειρίου: Δεν ξέρω, γιατί τον στείλανε κρυφά με αεροπλάνο στο εξωτερικό;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά να ρωτήσετε εκείνους που ήταν Κυβέρνηση τότε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Να μας το πείτε εσείς, γι΄ αυτό ήρθατε εδώ.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ δεν ξέρω.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ μπορώ να μιλάω μέχρι το βράδυ μαζί σας, για να κάνω αποκαλύψεις.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Παπαζαφειρίου εγώ που να ξέρω τι έγινε το 2007;

Κ. Παπαζαφειρίου: Εσείς δεν ξέρετε; Όλα τα ξέρετε.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι με συγχωρείτε, ρωτήστε αυτούς που ήταν στην Κυβέρνηση τότε. Αλλά η γερμανική δικαιοσύνη τον έχει καταδικάσει, με πολλή επιείκεια βεβαίως.

Κ. Παπαζαφειρίου: Και γιατί δεν τον στέλνουν κατά Ελλάδα μεριά να δικαστεί;

Ευ. Βενιζέλος: Διότι λένε ότι είναι Γερμανός υπήκοος. Αλλά αυτά τα ρωτάτε σε μας, για τις πράξεις που έκανε μία Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2007 ή το 2008;

Κ. Παπαζαφειρίου: Με την οποίαν συνεργαστήκατε.

Ευ. Βενιζέλος: Και τι έγινε; Και με το ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και μαζί και με όποιον άλλον θεωρεί ότι είναι ευρωπαϊκή δύναμη όπως το Ποτάμι.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανέναν, γιατί δε θέλει να κυβερνήσει. Εσείς μπορείτε να πείτε ότι θέλετε, αλλά κατά την άποψή του την αποστολή του την έκανε.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, εντάξει, θα το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός.

Κ. Παπαζαφειρίου: Να σας κάνω μία ερώτηση που τα κατέχετε αυτά. Για ποιο λόγο ενώ παρατηρήθηκε το φαινόμενο της τεράστιας απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες από το Φεβρουάριο ο έξυπνος Βαρουφάκης ο οποίος έχει άγρια μεσάνυχτα από την πραγματική οικονομία, μόνον θεωρίες παιγνίων ξέρει, δεν αποφάσισε capital controls από τότε και τα αποφάσισε μία ημερομηνία που οι τράπεζες ήταν άδειες από μετρητά;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ΄ αρχάς λέτε σωστά ότι τα capital controls τα επέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση για να μην έχουμε διαρροή καταθέσεων που θα εξοντώσει οριστικά και αμετάκλητα το τραπεζικό σύστημα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Πολύ καθυστερημένα όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τα επέβαλε λοιπόν η κακιά Ευρώπη για να τιμωρήσει τον Τσίπρα, αλλά τα επέβαλε η Κυβέρνησή του, επειδή είχε δημιουργήσει τέτοια αβεβαιότητα, ώστε είχαμε ξανά μετά από χρόνια διαρροή καταθέσεων μεγάλης κλίμακας.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μα κύριε Πρόεδρε αν δε γινόταν αυτά τα πράγματα δε θα έμπαινε υπογραφή στο τρίτο μνημόνιο. Έγινε η προεργασία με αυτά που σας είπα προηγουμένως..

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά σας είχα πει ,αν θυμάστε στο πρώτο μέρος της συζήτησής μας ότι πέρα από την υπογραφή η οποία μπήκε στις 12 Ιουλίου υπήρχε η περίεργη υπογραφή η οποία μπήκε στις 20 Φεβρουαρίου.

Κ. Παπαζαφειρίου: Σωστότατα. Με αποτέλεσμα δε δώσαμε πίσω, δε θυμάμαι, τα 10,9 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ευ. Βενιζέλος: Που ήταν κάτι το απίθανο, το αδιανόητο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μισό λεπτό, αυτά δεν ελέγχονται;

Ευ. Βενιζέλος: Μα τα είπαμε, τα έχουμε πει.

Κ. Παπαζαφειρίου: Άκουσα κάποιον Πολιτικό τώρα τελευταία, μου φαίνεται τον κ. Μεϊμαράκη να λέει ότι η πολιτική ζωή δεν ποινικοποιείται. Για ποιο λόγο να μην ποινικοποιείται η πολιτική ζωή;

Ευ. Βενιζέλος: Όταν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για να υπάρχουν ποινικές ευθύνες πρέπει να υπάρχει δόλος και πρέπει να υπάρχει όφελος τουλάχιστον.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ωραία, τα 10.900 δηλαδή τα λάθη δεν έχουν ποινικές ευθύνες;

Ευ. Βενιζέλος: Τα λάθη βεβαίως έχουν ποινικές ευθύνες γιατί και η αμέλεια από ένα σημείο και μετά μπορεί να είναι εξαιρετικά βλαπτική, αλλά εδώ μιλάμε για μία πράξη του κ. Βαρουφάκη, η οποία θα ισχυριστεί ο ίδιος ότι είναι μία κοινή απόφαση όλης της Κυβέρνησης και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ανάγκη να ερευνήσουμε συμπεριφορές ενός ολόκληρου κόμματος και μιας ολόκληρης Κυβέρνησης.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δηλαδή αν εμένα η επιχείρησή μου δεν πάει καλά, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να είμαι συνεπής απέναντι στα χρέη μου στο δημόσιο, έχω ποινικές ευθύνες, ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει ποινικές ευθύνες;

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα επειδή κάνατε μία αναφορά προηγουμένως για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών..

Κ. Παπαζαφειρίου: Θα τα πω μετά, μου χαλάτε το ρυθμό επανερχόμενος.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, απλώς ήθελα να συνεννοηθώ μαζί σας ότι εγώ έχω προγραμματίσει να συζητήσουμε μία ώρα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Όχι δε μου το είπε κανείς αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Έτσι πάντα κάνουμε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Όχι, ο κ. Λασκαρέλιας μου είπε "όσο θέλεις".

Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει, είχα σκεφθεί ότι στο ραδιόφωνο τηλεφωνικά πάνω από μία ώρα είναι δύσκολο, αλλά απλώς ήθελα να σας παρακαλέσω γιατί από ένα σημείο και μετά έχω μία συνάντηση.

Κ. Παπαζαφειρίου: Πολύ ωραία, θα πάμε σε διαφημίσεις, θα μιλήσουμε την υπόλοιπη μισή ώρα και τελειώσαμε. Εντάξει;

Ευ. Βενιζέλος: Ωραία, λοιπόν θα με ξανακαλέσετε;

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι θα σας ξανακαλέσω, πάμε σε διαφημίσεις.

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

 

Κ. Παπαζαφειρίου: Μιλάμε με τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν ξαναβάλατε υποψηφιότητα κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Μα εγώ ζήτησα να αποχωρήσω γιατί θεωρούσα ότι έχει κλείσει ο κύκλος αυτός και έπρεπε να υπάρξει μια νέα ηγεσία, η οποία να κάνει τη δική της προσπάθεια για ανανέωση και διεύρυνση του χώρου.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δε μου λέτε, όταν κατ΄ επανάληψη έχετε αναφερθεί στο συνταγματικό τόξο, βγάζοντας από τη μέση και μάλιστα ο κ. Κασσιμάτης είχε κάνει μία παρέμβαση πριν από καιρό και διαφώνησε με αυτή την τοποθέτηση, βγάζετε από τη μέση τη Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή οτιδήποτε και να είναι, όπως και να τη βλέπετε, δεν είναι ένα κόμμα το οποίο είναι νόμιμα οργανωμένο από τον Άρειο Πάγο και νόμιμα δίνει την υποψηφιότητά του στον ελληνικό λαό;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, απλώς κατηγορείται από τη δικαιοσύνη και υπάρχει αυτή τη στιγμή ανοιχτή δίκη στο Εφετείο Αθηνών ότι μέσα στο κόμμα λειτουργεί μία οργάνωση η οποία βαραίνεται με κατηγορίες οι οποίες είναι πάρα πολύ βαριές.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι και πολλά άλλα στελέχη θα σας πει κάποιος άλλων πολιτικών κομμάτων έχουν κατηγορηθεί κατ΄ επανάληψη δεκαετίες ολόκληρες, παλιοί είμαστε, από τη δικαιοσύνη.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι για οικονομικές ατασθαλίες, όχι για δολοφονίες.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι στην Αμερική οι οικονομικές ατασθαλίες είναι σημαντικότερα εγκλήματα από ότι είναι οι δολοφονίες, το ξέρετε.

Ευ. Βενιζέλος: Σε όλες τις χώρες όμως υπάρχουν αυτά. Δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες το φαινόμενο μίας οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η οποία να είναι δομημένη, με λειτουργίες και η οποία να κατηγορείται για τέτοιες πράξεις. Αυτά θα τα κρίνει τώρα η δικαιοσύνη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι αλλά αυτό το πράγμα δεν πάει να πει ότι είναι εκτός συνταγματικού τόξου, όταν παλιά θυμάμαι πριν από έξι-εφτά μήνες..

Ευ. Βενιζέλος: Το συνταγματικό τόξο είναι μία έννοια η οποία είναι αξιακή, πολιτική.

Κ. Παπαζαφειρίου: Βενιζελιακή είναι, αυτές είναι δικές σας.

Ευ. Βενιζέλος: Τι είναι;

Κ. Παπαζαφειρίου: Βενιζελιακή, έχετε τέτοιες εκφράσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι καθόλου, καθόλου, είναι μία έκφραση η οποία χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία χρόνια. Ξέρετε πως λέγεται η ΕΥΠ στη Γερμανία;

Κ. Παπαζαφειρίου: Πως;

Ευ. Βενιζέλος: Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εκεί ήταν και ο αδερφός του κ. Σημίτη μου φαίνεται.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν ήταν καθόλου, Καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης ήταν.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εντάξει. Για ακούστε ένα ενδιαφέρον που είχατε πει παλιά.

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

Κ. Παπαζαφειρίου: Μία συνιστώσα είναι; Εγώ νόμιζα ότι είναι δώδεκα συνιστώσες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό που είπα δεν απεδείχθη στην ψηφοφορία για το όχι;

Κ. Παπαζαφειρίου: Μα γι΄ αυτό το έβαλα.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν απεδείχθη στην πρόταση για το δημοψήφισμα; Η Χρυσή Αυγή ψήφισε όλες αυτές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δε μου λέτε, το 62% το οποίο εγώ το είχα προβλέψει εδώ από αυτή την εκπομπή, μήπως ήταν ένα κόλπο για να εκμεταλλευτούν το ποσοστό, ενώ στην ουσία και το 62% ήταν υπογραφή μνημονίου;

Ευ. Βενιζέλος: Φυσικά το είπαμε και προηγουμένως.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι δεν τα λένε όμως αυτοί.

Ευ. Βενιζέλος: Μα τι να πουν; Εδώ σήμερα είπε ο κ. Τσίπρας σε μία συνέντευξή του βλέπω στο διαδίκτυο ότι "κανείς πολίτης δεν του είπε ότι αθέτησε υποσχέσεις".

Κ. Παπαζαφειρίου: Έτσι είπε;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, είπε ότι "το πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία συνοψίζεται στη λέξη απελευθέρωση".

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι, είπε όμως ότι "συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ αν φύγουν τα βαρίδια" υπονοώντας εσάς.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, αυτό το μισοείπε, προσβάλλοντας βεβαίως την κα Γεννηματά και τα άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντάς τους ότι αυτοί δεν έχουν συμμετοχή στην προσπάθεια που έκανε το ΠΑΣΟΚ να σωθεί η χώρα. 

Κ. Παπαζαφειρίου: Κοιτάξτε κ. Βενιζέλο, εγώ ίσως είμαι ο μοναδικός, τα γνωρίζετε που επί σειρά μεγάλου χρονικού διαστήματος σας επιτίθεμαι συνεχώς. Αλλά επιτίθεσαι συνήθως σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν καθημερινή ενασχόληση με τα κοινά κι όταν ασχολείσαι με τα κοινά έχεις δυσμενείς και ευμενείς τοποθετήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Κ. Παπαζαφειρίου: Αυτή είναι η αλήθεια.

Ευ. Βενιζέλος: Θα το ξέρετε ότι το είπε..

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι ακριβώς δεν το ξέρω.

Ευ. Βενιζέλος: Ότι το είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν κάποια στιγμή στη Βουλή αυτοσχεδίασε τον επικήδειό του ο ίδιος και είπε ότι «ο προκείμενος νεκρός, αγαπητοί φίλοι, έπραξε λάθη διότι έπραξε, άμα δεν πράττεις δεν κάνεις και λάθη». 

Κ. Παπαζαφειρίου: Υπάρχει ένα μήνυμα εδώ που λέει: Ποιο είναι το μέλλον; Θα πούμε και για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, αλλά θερμή παράκληση εγώ συνεννοήθηκα να έχουμε πλήρη άνεση χρόνου κι εσείς πάντα όποτε μιλάμε και την άλλη φορά για το γήπεδο του Ηρακλή πάλι όρια βάζετε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά τι όρια; Μιάμιση ώρα θα έχουμε μιλήσει, δε νομίζω να είναι όριο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι αλλά ας μιλούσαμε και λίγο παραπάνω.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά δυστυχώς είχα προγραμματίσει μία συνάντηση και πρέπει να την κάνω οπωσδήποτε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μα όλη η Βόρεια Ελλάδα σας ακούει.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι; Χαίρομαι πολύ γι΄ αυτό.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ξέρετε τι γίνεται αυτή τη στιγμή;

Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη δυνατότητα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ποιο είναι το μέλλον του τρίχρονου παιδιού ενός Έλληνα σήμερα για την Ελλάδα, έρχεται ένα μήνυμα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι πάρα πολύ ωραία ερώτηση, διότι παρά τις δυσκολίες και παρά τη βλάβη που έχουμε υποστεί τους τελευταίους επτά μήνες, η χώρα μπορεί να βγει γρήγορα από την κατάσταση αυτή και να ξαναγίνει μια κανονική και ανταγωνιστική χώρα μέσα στην Ευρώπη, εάν συμφωνήσουμε σε μερικά απλά πράγματα.

Δηλαδή, Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα προχωρήσει με αναβαθμισμένη τη Βουλή, με κατάργηση του μπόνους για να είναι οι σχέσεις ισότιμες μεταξύ των κομμάτων, χωρίς εκβιασμούς. Και από κει και πέρα θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας.

Αλλά το ίδιο το μνημόνιο πάντα προβλέπει ότι κάθε λίγο και λιγάκι αναθεωρείται και προσαρμόζεται, άρα έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρούμε κάποια μέτρα τα οποία θα αποδεικνύονται επιβλαβή και υφεσιακά και να προσθέτουμε αλλαγές οι οποίες ενισχύουν την εθνική οικονομία, την ανταγωνιστικότητά της και τα πλεονεκτήματά της τα οποία είναι γνωστά, τουρισμός, ενδογενής παραγωγή, ναυτιλία, έξυπνοι και δραστήριοι επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν νέες ιδέες και νέα προϊόντα και ούτω καθεξής, να μη λέμε τώρα πράγματα πασίγνωστα.

Και από κει και πέρα θέλουμε μία κοινωνία, μία Δημόσια Διοίκηση, μία δικαιοσύνη, μία Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι να πιστέψουν στην ανάγκη για επενδύσεις για ανάπτυξη για δημιουργία θέσεων εργασίας. Γιατί εδώ όλοι νομίζουν ότι το κράτος με προνοιακές πολιτικές, με επιδόματα, με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, θα λύσει το πρόβλημα της ανάπτυξης και της ανεργίας.

Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, η Ελλάδα είναι ένας τόπος με μεγάλα πλεονεκτήματα, αυτό έδειξε η αντοχή του τουρισμού ακόμη και φέτος, αυτό δείχνουν οι τεράστιες δυνατότητες που έχουμε στον τομέα για παράδειγμα της ενέργειας. Αλλά αντί να ασχολούμαστε με αυτά δυστυχώς ασχολούμαστε με τη μιζέρια και με την ανάγκη για συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί αφήσαμε να ξαναγυρίσουμε σε μνημόνιο, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε πάει τώρα σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς και να έχουμε γυρίσει στις αγορές.

Κ. Παπαζαφειρίου: Κύριε Πρόεδρε λίγο πιο λακωνικά, γιατί από τη μια μας πιέζει ο χρόνος, από την άλλη έχουμε ερωτήσεις. Έχουμε ένα πρόβλημα με το νόμο περί ευθύνης Υπουργών, για τον οποίον λένε ότι εμπνευστής είναι ο κ. Παυλόπουλος και εσείς τον τελειοποιήσατε. Αληθεύει αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι, αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο των μύθων και των..

Κ. Παπαζαφειρίου: Αφήστε το, γιατί υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών;

Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει από το 1827.

Κ. Παπαζαφειρίου: Γιατί να υπάρχει;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, τι λέει ο νόμος αυτός, ο οποίος ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και από τον ΣΥΡΙΖΑ; Από τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο τελευταίος νόμος τον οποίον είχε προτείνει στη Βουλή ο κ. Πετσάλνικος ως Υπουργός Δικαιοσύνης.

Κ. Παπαζαφειρίου: Επειδή κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει κ. Πρόεδρε, γι΄ αυτό ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι μισό λεπτό. Η νομοθεσία αυτή προστατεύει αυτόν ο οποίος βάζει την υπογραφή του γιατί κάνει μία επιλογή προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, μία επιλογή πολιτική. Δεν προστατεύει οποιονδήποτε κλέβει, οποιονδήποτε δωροδοκείται, οποιονδήποτε διακινεί μαύρο χρήμα.

Πώς έχει βρεθεί στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος, πως βρέθηκε στη φυλακή ο Παπαγεωργόπουλος; Τους προστάτεψε κανένας νόμος περί ευθύνης Υπουργών;

Κ. Παπαζαφειρίου: Ο Παπαγεωργόπουλος δεν υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι ,αλλά και οι Δήμαρχοι θέλουν ασυλία για τις πράξεις τους και η Τράπεζα της Ελλάδος και όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι αλλά θα σας πει ένας πολίτης ότι ο Παπαγεωργόπουλος εκμεταλλεύτηκε το νόμο του Ξηρού, να τον χαιρόμαστε βγήκε έξω, να είναι καλά ο άνθρωπος είναι και φίλος παλιός όταν έτρεχε στον Αετό τα 100 μέτρα, αλλά από την άλλη μεριά τα εκατομμύρια τα οποία λένε ότι χάθηκαν δε βρέθηκαν ποτέ, τα εκατομμύρια που είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό δεν το ξέρω, αυτό θα το ερευνήσει η δικαιοσύνη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μα η δικαιοσύνη ερευνά, ερευνά, αλλά δε βρίσκουμε τίποτα.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά για τη δικαιοσύνη δε θα απολογείται ο κάθε πολιτικός και το κάθε κόμμα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ δε σας είπα να απολογηθείτε, κάνουμε μία φιλική συζήτηση.

Ευ. Βενιζέλος: Σας εξηγώ λοιπόν ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου οι Υπουργοί για να μπορούν να υπογράφουν, αλλά όχι μόνον οι Υπουργοί, αυτό έχει επεκταθεί και σε ένα σωρό άλλα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Πρέπει να ξέρουν ότι δε θα πάνε σε μία ποινική διαδικασία επειδή ένας πολίτης έχει διαφορετική γνώμη. Δηλαδή υπογράφει η Κυβέρνηση η μία να δοθεί άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις Σκουριές και υπογράφει η Κυβέρνηση η άλλη να ανακληθεί.

Κ. Παπαζαφειρίου: Όχι η Κυβέρνηση, ο Σκουρλέτης υπογράφει.

Ευ. Βενιζέλος: Ο Σκουρλέτης. Λοιπόν θα έπρεπε να πάει κατηγορούμενος γι΄ αυτό;

Κ. Παπαζαφειρίου: Για ποιο θα πάει επιτέλους;

Ευ. Βενιζέλος: Στον κοινό Εισαγγελέα, δηλαδή ο κάθε Υπουργός για οποιαδήποτε άδεια, για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει..

Κ. Παπαζαφειρίου: Και οι εργαζόμενοι που πεινάνε τι θα γίνει;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, αυτό δε σημαίνει ότι η κάθε Κυβέρνηση η οποία παίρνει αποφάσεις πρέπει οι αποφάσεις αυτές να πηγαίνουν σε εισαγγελικό έλεγχο.

Κ. Παπαζαφειρίου: Να μην τις παίρνει, δεν τις παίρνει η Κυβέρνηση.

Ευ. Βενιζέλος: Τότε να έρθουν να κυβερνήσουν οι Εισαγγελείς μονίμως.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δεν τις παίρνει η Κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν ο Υπουργός να αποφασίζει για κάτι, πρέπει να αποφασίζουν πιο πολλοί.

Ευ. Βενιζέλος: Αποφασίζουν πιο πολλοί. Γιατί πιστεύετε ότι ενήργησε μόνος του;

Κ. Παπαζαφειρίου: Αυτό φαίνεται τουλάχιστον.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια.

Κ. Παπαζαφειρίου: Πήρε εντολή.

Ευ. Βενιζέλος: Από τον Τσίπρα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Για να βγει η κυρία εκεί πέρα…

Ευ. Βενιζέλος: Και δεν είναι αυτό μία απόφαση της Κυβέρνησης;

Κ. Παπαζαφειρίου: Βεβαίως είναι.

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή αν πήγαιναν και έκαναν και επίσημη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα ήταν διαφορετικά;

Κ. Παπαζαφειρίου: Για απαντήστε μου σε κάτι κ. Βενιζέλο, για τα χάλια που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, τηλεφωνούν οικογενειάρχες ασταμάτητα στο τηλεφωνικό κέντρο, επειδή είναι άνεργοι και δεν διαθέτουν το μισό ευρώ για να στείλουν μήνυμα και βρίσκονται σε αφόρητη οικονομική κατάσταση. Μπορείτε να δώσετε μία απάντηση;

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν για να δοθεί απάντηση στην αγωνία αυτών των ανθρώπων ένας τρόπος υπάρχει, να σταματήσει η αβεβαιότητα, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να υπάρξει εμπιστοσύνη, να λειτουργήσουν οι τράπεζες να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, να απορροφήσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και της κοινής αγροτικής πολιτικής, να έρθουν ξένοι να επενδύσουν ξανά στην Ελλάδα γιατί μόνο στις τράπεζες είχαν βάλει 13,5 δισεκατομμύρια από το 2013 έως το 2015.

Να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θα δώσουν νέα ώθηση στην τοπική οικονομία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα τοπικά αεροδρόμια τα οποία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

Κ. Παπαζαφειρίου: Σε δραματική κατάσταση.

Ευ. Βενιζέλος: Και έτσι θα δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας. Εσείς που τα παρακολουθείτε, θα ξέρετε ότι το Μάιο του 2014, τις παραμονές των ευρωεκλογών, παρουσιάσαμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο παλιό συνεδριακό κέντρο ,στο περίπτερο 8  το πρόγραμμα ανάπτυξης από την πλευρά των θέσεων εργασίας και είπαμε πώς μπορούν τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν πολύ συγκεκριμένες θέσεις εργασίας στην αγροτική παραγωγή, στην ενέργεια, στα έξυπνα κτίρια, στη μεταποίηση, στον τουρισμό και ούτω καθεξής.

Κ. Παπαζαφειρίου: Κύριε Υπουργέ για τα υποβρύχια που γέρνουν έχω πολλά μηνύματα.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, αυτό είναι μια άλλη αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εφτά μήνες τώρα στην Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική μας, εφαρμόζει το νόμο αυτό και κάνει τον έξυπνο συνεχώς.

Κ. Παπαζαφειρίου: Γιατί δεν έκανε Εξεταστική Επιτροπή σαν Κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί δεν έκανε;

Κ. Παπαζαφειρίου: Όχι, εσείς να μου πείτε γιατί δεν έκανε;

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί θα αποδειχθεί ότι λέει ψέματα και βλάπτει το εθνικό συμφέρον.

Κ. Παπαζαφειρίου: Για τη λίστα Λαγκάρντ..

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό..

Κ. Παπαζαφειρίου: Μα αφού βιάζεστε.

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, να σας πω όμως μια κουβέντα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Να κάνουμε μια συμφωνία να πάμε μέχρι τις μία;

Ευ. Βενιζέλος: Δε θα μπορέσω, δυστυχώς δε θα μπορέσω, ήδη έχουν έρθει οι άνθρωποι εδώ και με περιμένουν.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ας περιμένουν, με τον Παπαζαφειρίου μιλάτε.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά μιλάμε μιάμιση ώρα, εντάξει, δεν είναι λίγο, για όνομα του Θεού. Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Λοιπόν μέχρι το 2010 δυστυχώς η Ελλάδα με διάφορες Κυβερνήσεις, δηλαδή για να μιλάμε συγκεκριμένα και με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είχε πληρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει πάρει στα χέρια της τίποτα από αυτά τα περιβόητα υποβρύχια.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι αλλά γέρνουν.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι είναι λάθος, είναι ψέμα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ποιος μπορεί λέει ψέματα κ. Βενιζέλο; Η πολιτική ζωή δεν ποινικοποιείται κι άμα πω εγώ ψέμα θα μου κάνουν μήνυση;

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε ,γιατί σας είπα εγώ θα σας κάνει κανείς μήνυση;

Κ. Παπαζαφειρίου: Δε μιλάω για σας, οποιοσδήποτε άμα πω ένα ψέμα.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά για να λέει κάτι κάποιος πρέπει κάτι να ξέρει.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ξέρουν αυτοί τίποτα και τα λένε αυτά;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι βέβαια. Το σωστό για έναν Δημοσιογράφο που κάνει ρεπορτάζ δε θα ήταν να ρωτήσει το Πολεμικό Ναυτικό;

Κ. Παπαζαφειρίου: Υπάρχουν Δημοσιογράφοι στην Ελλάδα που κάνουν ρεπορτάζ;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι δικό σας θέμα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δεν κάνουν σας το λέω εγώ.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν μισό λεπτό, κάντε εσείς. Γιατί δεν παίρνετε ένα τηλέφωνο τον Αρχηγό του Ναυτικού και τον Κυβερνήτη του Παπανικολή και των άλλων υποβρυχίων, να σας πουν πόσο υπερήφανοι είναι που κυβερνούν τα καλύτερα υποβρύχια της Ευρώπης; Γιατί δεν παίρνετε τον Κυβερνήτη ο οποίος κυβέρνησε το περιβόητο αυτό υποβρύχιο;

Κ. Παπαζαφειρίου: Εσείς έχετε την εντύπωση ότι δεν τα ξέρω εγώ αυτά;

Ευ. Βενιζέλος: Εσείς τα ξέρετε, αλλά ρωτάτε.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μα μισό λεπτό, η διαφορά είναι η εξής, ότι από αυτό το ραδιόφωνο κι από αυτή την εκπομπή δεν κρίνεται εγώ τι μισθό θα πάρω, γιατί δεν παίρνω τσακιστή δεκάρα και κάνω το κουμάντο μου, ενώ αυτοί που κάνουν ορισμένες άλλες εκπομπές εξαρτάται η ζωή τους από αυτά τα σημειώματα που τους δίνουν να πουν και να σας ρωτήσουν.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά να σας πω κάτι, δε σας κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν συνάδελφοί σας που αναπαράγουν αυτές τις χαζομάρες και τις χυδαιότητες και δεν έχουν πάρει ποτέ την πρωτοβουλία να ρωτήσουν τον Αρχηγό του Ναυτικού, τον Αρχηγό του Στόλου και κυρίως τους Αντιπλοιάρχους που είναι Κυβερνήτες στα σκάφη.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ να σας κάνω μία ερώτηση αυτή τη στιγμή; Τόσες συνεντεύξεις έχετε δώσει, ουσιαστικές συζητήσεις σαν κι αυτή που κάνουμε σήμερα κάνατε με κανέναν Δημοσιογράφο;

Ευ. Βενιζέλος: Σπανιότατα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Μα δε γνωρίζουν τα θέματα κ. Βενιζέλε.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, τι να κάνουμε; Ο καθένας είναι καλός ή κακός στη δουλειά του, αυτό συμβαίνει σε όλες τις δουλειές.

Κ. Παπαζαφειρίου: Για πέστε μου κάτι άλλο, η ανθρωπιστική κρίση που ήταν ένα από τα όπλα τα προεκλογικά του ΣΥΡΙΖΑ, κόστους 12 δισεκατομμυρίων στην περσινή… που ακούσαμε και εν συνεχεία ξεχάστηκε η ανθρωπιστική κρίση λες και όλοι οι Έλληνες που πεινούσαν χορτάσανε, λες και όλοι οι άνεργοι βρήκαν δουλειές, δεν ασχολείται κανένας με τον Έλληνα που πεινάει και πρώτο τη τάξει θέμα να το πούμε έτσι είναι οι λαθρομετανάστες, οι λαθροεισβολείς, έτσι τους λέω εγώ, δε θα μου μάθουν ελληνικά.

Μόνο γι αυτούς μιλάμε, μόνο αυτούς λυπόμαστε, βρήκαμε έναν πατέρα που πνίγηκαν τα δυο παιδιά και η γυναίκα του και τον κάναμε ένα θλιβερό πρόσωπο ενώ είναι ο κύριος ένοχος που πνίγηκε η οικογένειά του η οποία δεν ήξερε να κολυμπάει και δεν ασχολούμεθα με τον Έλληνα αλλά με όλους αυτούς από τους οποίους κινδυνεύει η εθνολογική μας υπόσταση στο μέλλον. Για πέστε μου λίγο.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η χώρα που βρίσκεται σε μεγάλη κρίση και που δημιουργεί το προσφυγικό κύμα είναι η Συρία, έτσι; Η οποία ήταν μία οργανωμένη και σχετικά εύπορη χώρα, ήταν θα σας έλεγα η Πρωσία του αραβικού κόσμου η οποία είναι σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και πέντε περίπου χρόνια.

Κ. Παπαζαφειρίου: Η Σαουδική Αραβία τι ρόλο παίζει, μια που δεν έχουμε χρόνο, όταν λένε ότι χρηματοδοτεί όλη αυτή την ιστορία;

Ευ. Βενιζέλος: Πολλές χώρες είναι παρούσες και μετέχουν στο παιχνίδι στη Συρία, πάρα πολλές χώρες.

Κ. Παπαζαφειρίου: Το γνωρίζω με πρώτη και καλύτερη την Αμερική.

Ευ. Βενιζέλος: Αλλά και η Ρωσική Ομοσπονδία και το Ιράν.

Κ. Παπαζαφειρίου: Τους τζιχαντιστές ποιος τους δημιούργησε;

Ευ. Βενιζέλος: Οι τζιχαντιστές υπάρχουν δεκαετίες. Αν εννοείτε το Ισλαμικό Κράτος, για τη δημιουργία του Ισλαμικού κράτους βεβαίως έχει μεγάλη ευθύνη και η Δύση.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δε μου λέτε το Υπουργείο Εξωτερικών μας..

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό να πω κάτι πρακτικό, η Ελλάδα είναι χώρα transit, οι άνθρωποι αυτοί δε θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, θέλουν να περάσουν από την Ελλάδα να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κ. Παπαζαφειρίου: Το ξέρω, όλοι θα περάσουν, δε θα μείνει κανένας εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, για να μπορέσει η Ελλάδα να απαλλαγεί από το τεράστιο αυτό φορτίο, υπάρχει μία πρακτική λύση. Η λύση είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεννόηση με την Τουρκία να οργανώσει το σύστημα καταγραφής, μετακίνησης και διανομής των κατά κυριολεξία προσφύγων που κινδυνεύει η ζωή τους στη χώρα τους, στην Τουρκία που είναι η πρώτη χώρα από την οποία φεύγουν αυτοί όταν φεύγουν από τη Συρία.

Κ. Παπαζαφειρίου: Περιμένετε η Τουρκία να κάνει τέτοια συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν παίρνει 800 εκατομμύρια γι΄ αυτή την υπόθεση;

Ευ. Βενιζέλος: Όταν;

Κ. Παπαζαφειρίου: Παίρνει 800 εκατομμύρια για να βοηθήσει..

Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν είναι τίποτα τα 800, εδώ μιλάμε για ποσά πολύ μεγάλα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Όχι, άλλο το βρώμικο χρήμα που γίνεται στη μετακίνηση, σημασία δε δίνει η Τουρκία.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, μισό λεπτό, η Τουρκία όμως είναι υποχρεωμένη..

Κ. Παπαζαφειρίου: Άλλο τι είναι υποχρεωμένη.

Ευ. Βενιζέλος: Μα μισό λεπτό, κάποια στιγμή πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο μιας διεθνούς κοινότητας.

Κ. Παπαζαφειρίου: Βεβαίως κινούμεθα, αυτοί κινούνται;

Ευ. Βενιζέλος: Θα κινηθούν, πρέπει να πιεστούν ,σας λέω ,από την Ευρωπαϊκή Ένωση ,όχι από την Ελλάδα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Πιέζονται;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι επαρκώς.

Κ. Παπαζαφειρίου: Βεβαίως, όταν δώσανε τη βάση του Ισιρλί για να αρχίσουν οι αραβικές επιδρομές;

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα την έδωσαν αυτή ,τώρα πριν από λίγες εβδομάδες ,γι΄ αυτό ήταν ένα μεγάλο θέμα. Ήταν ένα μεγάλο θέμα, έπρεπε αυτά να έχουν λυθεί χρόνια πριν.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δε μου λέτε, τον κ. Καμμένο τον βλέπετε να εκλέγεται;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω αυτό, αυτά τα ξέρουν οι δημοσκόποι.

Κ. Παπαζαφειρίου: Υπάρχει ένα μήνυμα εδώ που λέει «ο Βενιζέλος είναι πολυτέλεια» και με αυτό το πράγμα συμφωνώ απόλυτα γιατί κι εσείς λίγο πρέπει να κάνετε την αυτοκριτική σας, «ο Βενιζέλος είναι πολυτέλεια για τον πολιτικό βίο, αλλά αδικεί τον εαυτό του, επειδή χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα και τελικά το ΠΑΣΟΚ την πλήρωσε για τις αμαρτίες του Καραμανλή και το μνημόνιο που τελικά υπέγραψε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ». Μήπως κ. Βενιζέλο είστε λίγο μονόχνοτος στις τοποθετήσεις σας, δεν είστε αυτός ο χαμογελαστός θεατρίνος Πολιτικός που χρειάζεται ο Έλληνας ψηφοφόρος που παρακολουθεί;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι να σας πω κάτι, εάν ο Έλληνας ψηφοφόρος θέλει πλάκα, χαβαλέ, καλαμπούρια, ναι, ίσως πρέπει να τα βρει κάπου αλλού.

Κ. Παπαζαφειρίου: Υπάρχει ένα μήνυμα άλλο που λέει «το χειρότερο έγκλημα του Τσίπρα μεταξύ των άλλων είναι που άφησε το παλιό πολιτικό σύστημα να βγει τώρα δικαιωμένο». Το αντιλαμβάνεστε αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι χαρακτηριστικό, έτσι; Δηλαδή κατηγορεί τον Τσίπρα ότι τους διέψευσε, έτσι; Άρα από πού ώς που είναι το νέο;

Κ. Παπαζαφειρίου: Απαντήστε μου και σε κάτι άλλο το οποίο το βλέπω σε καμιά 30αριά μηνύματα. Θεσσαλονικέας είστε, στη Θεσσαλονίκη ζείτε, εδώ ζει η οικογένειά σας, «τι συμβαίνει με το περίφημο μετρό αυτό το αίσχος το οποίο προσβάλλει την αξιοπρέπεια της πόλης, την αξιοπρέπεια των κατοίκων, προσβάλλει οτιδήποτε υπάρχει καλό σε αυτή την πόλη; Πόσο θα κρατήσει αυτή η ιστορία; Και γιατί κανένας από τους ισχυρούς Θεσσαλονικείς Πολιτικούς που είχαν θέση σε διάφορες Κυβερνήσεις δε χτύπησε το χέρι στο τραπέζι για να ανοίξει κανένα κεφάλι από αυτούς οι οποίοι με περίεργο τρόπο δεν επιτρέπουν τη συνέχιση του έργου»;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, δε θα σας πω τι έχω κάνει διαχρονικά για το μετρό, αλλά θεωρώ ότι είναι κατώτερο τώρα του επιπέδου της συζήτησής μας να σας θυμίσω ότι πρέπει κάποια στιγμή πράγματι να πει ο καθένας που έχει εκλεγεί από το λαό της Θεσσαλονίκης τι έχει κάνει για την πόλη.

Δε θα βρεθούν πολλοί να σας πουν τι έχουν κάνει και με τι έχουν συνδέσει το όνομά τους, εσείς μπορείτε να σκεφθείτε μόνος σας με τι συνδέεται η δική μου παρουσία στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην έρευνα, στις υποδομές, σκεφθείτε. Ξεκινήστε από τα δυτικά, όπως μπαίνουμε ερχόμενοι από την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, τι υποδομές, τι κτίρια, τι παρεμβάσεις υπάρχουν, μέχρι τα ανατολικά που βγαίνουμε για να πάμε στη Χαλκιδική.

Κ. Παπαζαφειρίου: Και υπάρχει και η τελευταία ερώτηση, μια που θέλετε να φύγετε, οπότε δε θα κάτσετε και το υπόλοιπο ημίωρο, που λέει «εφόσον το νερό είναι κοινωνικό φυσικό αγαθό, γιατί δόθηκε η ΕΥΑΘ ή μάλλον γιατί έδωσε -εσείς δηλαδή- την ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να πουληθεί και τα κέρδη να πάνε απευθείας στους δανειστές»;

Ευ. Βενιζέλος: Μα η ΕΥΑΘ δεν ιδιωτικοποιείται, δεν υπήρχε ποτέ κανένα πρόβλημα να χαθεί η υποδομή.

Κ. Παπαζαφειρίου: Εγώ το ξέρω αυτό…

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό ήταν μια άλλη ξέρετε μάχη εντυπώσεων, αλλά μέσα στον ορυμαγδό του κινδύνου που είχε η χώρα να καταστραφεί δεν μπορούσαμε, δεν προλαβαίναμε να απαντήσαμε σε όλα.

Κ. Παπαζαφειρίου: Δε μου λέτε, πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή οχτώ ή εννιά;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω, δεν το ξέρω, ότι πει ο ελληνικός λαός.

Κ. Παπαζαφειρίου: Ναι εντάξει, ο ελληνικός λαός πολλές φορές δεν ξέρει τι λέει.

Ευ. Βενιζέλος: Τι να σας πω; Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι μέσα σε μια Δημοκρατία να σεβόμαστε την κρίση του. Κύριε Παπαζαφειρίου, σας ευχαριστώ για την συζητηση .

Κ. Παπαζαφειρίου: Κι εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.

Ευ. Βενιζέλος: Καλή συνέχεια.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις 2015Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375