Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας.  Θέλουμε σήμερα με τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό και τον κ. Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ να παρουσιάσουμε το σχέδιο του Υπουργείου Εθνικής  Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πολιτικής προστασίας.
Όπως ξέρετε από την πρώτη  στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και με βάση τα όσα είπα στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη του κοινωνικού έργου των Ενόπλων Δυνάμεων και η συμβολή του στην αντιμετώπιση των θεμάτων της πολιτικής προστασίας, είναι μια δεδηλωμένη και σαφής προτεραιότητα της πολιτικής μας.  Αυτό που λέγεται ποιότητα του κράτους, αυτό που λέγεται ένα κράτος στην Υπηρεσία του Πολίτη, δοκιμάζεται πρωτίστως σε στιγμές κρίσης.


Η ίδια η εθνική κυριαρχία ταυτίζεται πλέον στις μέρες μας με την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Και οι φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, οι σεισμοί, τα ηφαίστεια, αυτό που ζούμε τώρα, οι πλημμύρες, είναι μαζί με τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε δυστυχώς κάθε καλοκαίρι, κλασικά παραδείγματα φυσικών καταστροφών και κινητοποιήσεων πολιτικής προστασίας.

Την ευθύνη των ζητημάτων αυτών, την έχει βεβαίως πρωτίστως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο συνεργαζόμαστε στενότατα, και σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το Πυροσβεστικό Σώμα, με το οποίο επίσης συνεργαζόμαστε στενότατα. Η συμβολή, όμως, των Ενόπλων Δυνάμεων είναι καθοριστική γιατί είναι ένα από τα πιο οργανωμένα τμήματα του κρατικού μηχανισμού, ίσως το πιο οργανωμένο και αποτελεσματικό και ταχύ στις αντιδράσεις του, τμήμα του κρατικού μηχανισμού.

Είναι γνωστές οι ως τώρα συμβολές του Μηχανικού στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, του Στρατού Ξηράς στην επιτήρηση περιοχών στο πλαίσιο του σχεδίου δασοπροστασίας, η συμμετοχή της ΚΟΜΑΚ της Πολεμικής Αεροπορίας σε διάφορες αποστολές με τελευταίο παράδειγμα την ετοιμότητά της για την Αϊτή αλλά και τη μετάβασή της στο Μαρόκο και όλα αυτά συνήθως τα αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο του κλασικού σχεδίου Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), που είναι το γνωστό σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

Είναι, επίσης, γνωστό ότι βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο «ΧΕΛΜΟΣ» στις Ένοπλες Δυνάμεις, που είναι ένα σχέδιο διάσωσης σε περιπτώσεις εγκλωβισμών και ούτω καθ' εξής.  Είναι, επίσης, γνωστό ότι υπάρχει μια ειδική δύναμη, η δύναμη «ΔΕΛΤΑ», η οποία είναι έτοιμη να παράσχει υγειονομικές υπηρεσίες και την αντίστοιχη υποδομή σε έκτακτες περιστάσεις. 

Τώρα θέλαμε  όλα αυτά να τα συνθέσουμε και να προσθέσουμε κάτι πέραν όλων αυτών.  Αυτό λοιπόν που προετοίμασε ο κ. Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία των κλάδων είναι το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Ο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» είναι ο Νώε της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.  Αυτό το σχέδιο μας επιτρέπει να διαθέσουμε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και γενικά στην ελληνική κοινωνία μια δέσμη δυνάμεων που είναι ειδικά εκπαιδευμένη για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας (πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες).

Οι δυνάμεις αυτές που είναι ειδικά εκπαιδευμένες -η εκπαίδευσή τους ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαρτίου- είναι 769 άτομα τα οποία κατανέμονται σε 360 του Στρατού Ξηράς, 249 της Πολεμικής Αεροπορίας και 60 του Πολεμικού Ναυτικού. Υπάρχει πίνακας στον οποίο περιλαμβάνονται οι δυνάμεις αυτές οι οποίες υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κατανέμονται σε τρεις μεγάλες περιοχές σε όλη την επικράτεια: μία περιοχή υπό τον άμεσο έλεγχο της πρώτης στρατιάς που καλύπτει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή υπό τον έλεγχο της ΑΣΔΥΣ που καλύπτει κυρίως τη Νότια Ελλάδα και μια περιοχή υπό τον έλεγχο της ΑΣΔΕΝ που καλύπτει κυρίως την Κρήτη και τη νησιωτική Ελλάδα.

Υπάρχει, επίσης, χάρτης στον οποίο φαίνονται οι περιοχές αυτές και οι δυνάμεις που αντιστοιχούν σε κάθε περιοχή. Περιττεύει να πω ότι εκτός από αυτές τις δυνάμεις που συγκροτούν τον πυρήνα του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ούτως ή άλλως το προσωπικό το οποίο ασχολείται με την πυρόσβεση. Διαθέτει δηλαδή, 211 ιπτάμενους και 357 άτομα προσωπικού εδάφους, δηλαδή 568 στελέχη της ειδικά στη δασοπυρόσβεση, στα 40 αεροσκάφη και το ένα ή τα δύο ελικόπτερα που προστίθενται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αντιπυρικής περιόδου.

Θέλω εδώ να θυμίσω ότι, όπως έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, φέτος η επιτελική παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για τον επιτελικό σχεδιασμό των ιπτάμενων μέσων και την καλύτερη διαχείριση των ιπταμένων μέσων θα είναι πολύ πιο έντονη γιατί η επαγγελματική γνώση και ικανότητα των στελεχών της αεροπορίας είναι αναμφισβήτητη.

Άλλωστε, οι χειριστές των αεροσκαφών ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και άρα και επιτελικά θα έπρεπε ο ρόλος αυτός να είναι πολύ πιο σημαντικός, πιο αναβαθμισμένος και πιο καίριος. Υπό την έννοια αυτή, διαμορφώνεται ένας πυρήνας 1.324 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι οι 774 του «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ» και οι  568 της υποστήριξης και της διαχείρισης των ιπταμένων μέσων. Σ’ αυτούς προστίθενται 400 περίπου άτομα υποστηρικτικού μηχανισμού, η δε πλήρης ανάπτυξη των δυνάμεων των τριών κλάδων σε θέματα πολιτικής προστασίας όπως απεδείχθη από τον επιτελικό, ας τον πούμε έτσι, υπολογισμό που έχουμε κάνει, ανέρχεται σε 7.831 άτομα, δηλαδή σε έναν όγκο ο οποίος προσεγγίζει περίπου το δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι καλυμμένες 9.422 οργανικές θέσεις, 8.000 στελέχη διατίθενται για επιχειρήσεις, άρα είναι σχεδόν ισότιμη από πλευράς μεγέθους η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αυτά ήθελα να σας πω εγώ, συγχαίροντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και το επιτελείο του για την προσπάθεια που έχουν κάνει και συγχαίροντας επίσης και ευχαριστώντας και όλους τους κλάδους για τη συμβολή τους, ώστε να μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτό το νέο σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», το οποίο όπως σας είπα, προστίθεται στα υφιστάμενα σχέδια «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», «ΧΕΛΜΟΣ» και «ΔΕΛΤΑ» για την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης σε έκτακτες περιστάσεις.

Θέλω να παρακαλέσω τον κ. Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ να προσθέσει αυτά που θέλει γιατί υπάρχουν τεχνικές πληροφορίες, τις οποίες θα ήθελα να δώσει αυτός.

Ι. Γιάγκος: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Αυτό που ήθελα να πω εγώ είναι ότι, κατόπιν της  πολιτικής οδηγίας, εντολής για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στα θέματα πολιτικής προστασίας, εκπονήθηκε το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» το οποίο περιλαμβάνει, όπως είπα και προηγουμένως, ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών, διαθέτοντας όλες τις δυνάμεις εκείνες, τις κατάλληλες δυνάμεις τις οποίες έχουν οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Και λέω ολοκληρωμένη προσέγγιση, γιατί καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και στην προκειμένη περίπτωση τονίζω, με εκπαιδευμένο προσωπικό το οποίο έχει ήδη εκπαιδευτεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και όχι ανεκπαίδευτο, με εξοπλισμό πλήρη για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο οποίος εξοπλισμός θα γίνει η προμήθειά του μέχρι αρχές Μαΐου και επομένως θα επεμβαίνουν ταχύτατα με ασφάλεια του προσωπικού και αποτελεσματικά.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά θέλαμε να σας ανακοινώσουμε, δίνοντας έμφαση σε μια προετοιμασία η οποία είναι κατά τη γνώμη μας πολύ κρίσιμη για τον Έλληνα πολίτη. Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Λ. Δημάκας: Αν μπορούσατε να μας δώσετε ένα σενάριο λειτουργίας, πώς θα λειτουργεί αυτό. Δηλαδή ένα παράδειγμα από τον κ. Αρχηγό. Και δεύτερον, αυτός ο εξοπλισμός τι είναι; Δηλαδή τσεκούρια, μάνικες και τέτοια;

Ευ. Βενιζέλος: Ο εξοπλισμός είναι δύο κατηγοριών: Πρώτον υπάρχει ο εξοπλισμός των μηχανικών μέσων. Το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς, οι αντίστοιχες Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά όπου χρειάζεται και του Πολεμικού Ναυτικού, διαθέτουν την αναγκαία υποδομή. Υπάρχουν δηλαδή τα μεγάλα μέσα τα οποία χρειάζονται για διανοίξεις, για γεφυρώσεις και ούτω καθ' εξής.

Υπάρχει όμως και ο ατομικός εξοπλισμός, ο οποίος προστατεύει και διευκολύνει το κάθε στέλεχος που ασχολείται με τα θέματα αυτά, ο οποίος είναι προδιαγεγραμμένος από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες διεθνώς. Άρα πρόκειται  για στελέχη τα οποία πηγαίνουν εξοπλισμένα, όχι με τον κλασικό στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά με τον πυροσβεστικό, ας τον πούμε έτσι, εξοπλισμό, όταν μιλάμε για πυρκαγιές. Φυσικά, η ΚΟΜΑΚ και οι αντίστοιχες Μονάδες που πηγαίνουν  για διασώσεις σε περιπτώσεις σεισμών ή εγκλωβισμών, έχουν το δικό τους εξοπλισμό. Η δύναμη «ΔΕΛΤΑ» έχει το δικό της υγειονομικό εξοπλισμό. Το Μηχανικό όταν παρεμβαίνει για μια πλημμύρα έχει τον δικό του εξοπλισμό. Εσείς προφανώς αναφέρεστε στις πυρκαγιές τώρα και σας δίνω την απάντηση αυτή.

Λ. Δημάκας: Συγνώμη, ένα σενάριο για το πώς λειτουργεί; Πάει μια ομάδα;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Υπάρχουν χρόνια ετοιμότητας, υπάρχουν βάθη, δηλαδή άμεσες επεμβάσεις και εφεδρείες. Ο κ. Αρχηγός μπορεί να σας δώσει μερικά παραδείγματα.

Ι. Γιάγκος: Κατ' αρχάς τόσο στην πυροσβεστική περίοδο όσο και στη λοιπή περίοδο του έτους, όλες αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται σε ανάλογη ετοιμότητα. Κυρίως στην πυροσβεστική περίοδο. Ενεργοποιούνται λοιπόν και με τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών που θα γίνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετέχει ο Υπαρχηγός του Στρατηγείου του ΓΕΕΘΑ, οργανώνεται σε μόνιμη βάση  το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας με ειδικευμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, με κέντρο το ΓΕΕΘΑ οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργοποιούνται και ανάλογα με την περιοχή συμμετέχουν οι δυνάμεις της περιοχής.

Αλλά κυρίως εδώ τώρα, έχουμε μια μεγάλη ευελιξία σ’ αυτό το σχέδιο μεταφέροντας κυρίως με αερομεταφορές τις δυνάμεις, π.χ. την 71 αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία που είναι στο Κιλκίς, μπορούμε να τη μεταφέρουμε στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο όταν θ’ απαιτηθεί. Έτσι λοιπόν είναι οργανωμένο το σχέδιο, ώστε να έχει απόλυτη ευελιξία και να μην είναι στατικές οι δυνάμεις σε μια περιοχή όταν δεν απαιτούνται. Σ’ αυτό το πλαίσιο λάβαμε υπ' όψιν και την αερομεταφορά των τμημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος ή των άλλων δυνάμεων που απαιτούνται για τη συμμετοχή σε μια πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό. Αυτό είναι το κυρίαρχο. Είναι η εκπαίδευση του προσωπικού, η οργάνωση, η ετοιμότητα και κυρίως η ευελιξία μεταφοράς του όπου απαιτείται.

Ευ. Βενιζέλος: Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τον κύκλο που αφορά το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Δ. Βερύκιος: Κύριε Υπουργέ, αν ήταν εδώ τα νέα μας αφεντικά, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας έλεγαν «πολύ ωραίο το σχέδιο, αλλά πόσο κοστίζει;»

Ευ. Βενιζέλος: Φαντάζομαι ότι δε θα έρθει κανένας διεθνής οργανισμός ν’ αξιώσει από μια χώρα να αφεθεί στο έλεος των πλημμυρών, των πυρκαγιών και των σεισμών, έτσι δεν είναι;

Δ. Βερύκιος: Όχι, αλλά δεν πρέπει να ξέρουμε;

Ευ. Βενιζέλος: Το κόστος του νέου εξοπλισμού είναι 720.000 ευρώ και το λειτουργικό κόστος περιλαμβάνει στις προβλέψεις του ψηφισμένου προϋπολογισμού τον οποίο και εκτελούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και επιμέλεια, ο οποίος όπως ξέρετε, προβλέπει μια μείωση των λειτουργικών δαπανών που ξεπερνά το 12,6%. Μέσα στις οροφές του προϋπολογισμού κινούμαστε, μπορώ να σας πω όμως ότι πέρυσι η συνολική δαπάνη των Ενόπλων Δυνάμεων το έτος 2009 για θέματα πολιτικής προστασίας, κινήθηκε στο επίπεδο των 50 εκατομμυρίων.

Χ. Τσιγουρής: Το 2007 κ. Υπουργέ, με τραγικό τρόπο διαπιστώσαμε την αδυναμία συνεργασίας -αποτελεσματικής συνεργασίας- των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και όποιας άλλης δύναμης διέθετε ο κρατικός μηχανισμός, εκ του αποτελέσματος. Σήμερα στη δύναμη αυτή, οι Μονάδες υπάγονται επιχειρησιακά στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά την πυρόσβεση την κάνει η Πυροσβεστική. Μήπως θα έπρεπε ν’ αλλάξει συνολικά το μοντέλο αντιμετώπισης και λειτουργίας;

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, έχει γίνει ίσως κάποια μικρή παρεξήγηση γιατί εμείς δεν ήμασταν σαφείς: Στρατιωτικά υπάγονται στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Το συντονισμό της πολιτικής προστασίας τον έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Εμείς διαθέτουμε τις δυνάμεις. Αλλά οι δυνάμεις δεν είναι ασύντακτες. Είναι οργανωμένες. Ζητούνται  δυνάμεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις δυνάμεις τις στέλνει το ΓΕΕΘΑ με βάση το σχέδιο. Αλλά το συνολικό σχέδιο πολιτικής προστασίας είναι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, επειδή τα θέματα του επιτελικού σχεδιασμού των ιπταμένων μέσων είναι πάρα πολύ κρίσιμα, σε ειδική σύσκεψη για το σκοπό αυτό με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και στη  συνέχεια και σε συνεργασία που είχε ο κ. Μπεγλίτης με τον κ. Βούγια, αντιμετωπίστηκαν έτσι ώστε να είναι εντονότερη  και καταλυτικότερη  η παρουσία επιτελικού ανώτατου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας στο Επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος και στο Κέντρο Επιχειρήσεων για τη διαχείριση των ιπταμένων μέσων. Γιατί τα ιπτάμενα μέσα ούτως ή άλλως τα χειρίζεται η Αεροπορία και έχουμε απαιτήσεις άλλου επιπέδου, για τις οποίες εκπαιδευμένη είναι η Πολεμική Αεροπορία.

Λ. Μπλαβέρης: Αναφερθήκατε στη δύναμη «ΔΕΛΤΑ» μεταξύ των άλλων που είπατε για τα σχέδια «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» κτλ. Επειδή αυτή η δύναμη «ΔΕΛΤΑ» όταν είχε δημιουργηθεί είχε δημιουργηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς και συγκεκριμένες αποστολές…

Ευ. Βενιζέλος: Αναφέρομαι στη δύναμη «ΔΕΛΤΑ» για την υγειονομική υποστήριξη σε έκτακτες περιστάσεις.

Λ. Μπλαβέρης: Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ.  Το δεύτερο που ήθελα να ρωτήσω είναι αν το προσωπικό αυτό που εκπαιδεύτηκε αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από επαγγελματικό προσωπικό.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι. Επαγγελματικό προσωπικό.

Δημοσιογράφος: Επ’ αυτού κ. Υπουργέ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, επειδή βλέπω ότι το σχέδιο σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε πεζοπόρα τμήματα και ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πολύ σωστά φαντάζομαι αναφέρθηκε στην απαίτηση αεροκίνησης, αερομεταφοράς, θεωρείτε ότι τα μέσα που έχετε διαθέσει και βλέπουμε εδώ στον κατάλογο είναι επαρκή για τη μεταφορά τέτοιου όγκου και τόσο διάστημα των μονάδων;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά τα μέσα είναι οι μονάδες οι οποίες συγκροτούνται, που είναι κατά βάση οι μονάδες του Στρατού Ξηράς και μονάδες υποστήριξης της αεροπορίας. Τα μέσα αερομεταφοράς τα διαθέτει ούτως ή άλλως η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και η Πολεμική Αεροπορία ούτως ή άλλως, δεν τα παραθέτουμε εδώ.

Δημοσιογράφος: Θα είναι έξτρα δηλαδή από αυτά που βλέπουμε εδώ πέρα, όταν θα απαιτείται;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς, προφανώς, εδώ δε λέμε πως θα γίνει η αερομεταφορά. Αρχηγέ συμπληρώστε με λίγο και διορθώστε με.

Ι. Γιάγκος: Η αρχή της ευελιξίας κυριαρχεί εδώ και όχι τα μέσα, δεν περιλαμβάνονται. Όσα μέσα χρειαστούν για τη μετακίνηση, θα διατεθούν από την Πολεμική Αεροπορία κυρίως.

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή εδώ δε λέμε πόσα είναι τα C130 ή τα C27, τα οποία θα διατεθούν, ή τα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού. Εδώ λέμε ποιες είναι οι μονάδες οι οποίες διατίθενται, ένα θέμα αυτό. Και δεύτερο θέμα, πόσο είναι το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας στα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Δεν μιλάμε για την αερομεταφορά των δυνάμεων αυτών, γιατί δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί, που θα χρειαστεί, πότε θα χρειαστεί και ούτω καθεξής.

Δημοσιογράφος: Μια διευκρίνιση αν θέλετε, στην τελευταία σελίδα έχετε έναν πίνακα που αναφέρεται ένα C130 κι ένα C27. Αυτό γιατί είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό παγίως διατίθεται στην πυρόσβεση, αυτό είναι πάγια διάθεση στην πυρόσβεση. Δεν είναι μεταφορά προσωπικού ειδικά.

Α. Μαλλίδης: Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτές οι δυνάμεις θα μπορούν να παράσχουν αμιγώς πυροσβεστικό έργο, γιατί συνήθως βλέπουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έρχονται μετά την καταστροφή και αυτές οι δυνάμεις..

Ευ. Βενιζέλος: Πριν υπάρχει και επιτήρηση...

Α. Μαλλίδης: Δηλαδή το να υπάρχουν στρατιώτες...


Ευ. Βενιζέλος: Και δε μιλάμε μόνο για πυρκαγιές, έτσι;

Α. Μαλλίδης: Εντάξει, επειδή είναι το βασικότερο πρόβλημα της Ελλάδας, αυτές οι δυνάμεις θα μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα;

Ι. Γιάγκος: Αυτό το είπαμε, γι’ αυτό εκπαιδευτήκανε οι δυνάμεις αυτές.

Α. Μαλλίδης: Είναι εκπαιδευμένοι δηλαδή, είναι εν δυνάμει πυροσβέστες;

Ι. Γιάγκος: Είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για συμμετοχή στη δασοπυρόσβεση. Που άλλες φορές, αν θυμάστε, επιφυλακτικά πήγαιναν στη συνέχεια, γιατί δεν υπήρχε και η ανάλογη εκπαίδευση, έτσι; Ούτε ο ανάλογος εξοπλισμός.

Κ. Ζηλάκος: Αν έχουμε εικόνα, ποια είναι η διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών και η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και επίσης τι ενέργειες έχουν γίνει ούτως ώστε να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή για την προμήθεια επιπλέον μέσων, όπως ενοικίαση και τα λοιπά;


Ευ. Βενιζέλος: Η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών είναι σε έναν πίνακα που σας έχει μοιραστεί. Είναι ο πίνακας όπως τον έχετε.

Δημοσιογράφος: Τα 40 αεροσκάφη δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος:
Τα 40 αεροσκάφη κατά κατηγορία, όπως τα έχετε.

Κ. Ζηλάκος: Δε θα υπάρχουν προβλήματα τεχνικά;

Ευ. Βενιζέλος:
Προσπαθούμε να έχουμε τα 40 αεροσκάφη σε πλήρη ετοιμότητα.

Κ. Ζηλάκος: Και σε σχέση με την προμήθεια υπό τύπον ενοικίασης και τα λοιπά;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι κάτι που το χειρίζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εμείς προσφέρουμε τεχνική γνώση με τη μορφή εμπειρογνωμόνων της Πολεμικής Αεροπορίας, το ζήτημα της προμήθειας το χειρίζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εμείς ξέρουμε ότι οι δυνάμεις μας, οι μονάδες μας οι οποίες ασχολούνται με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, έχουν διαθέσιμα αυτά τα αεροσκάφη τα οποία είναι στον πίνακα που έχετε στα χέρια σας.

Κ. Αττίας: Κύριε Υπουργέ, έχετε εκπονήσει ένα εκπληκτικό σχέδιο, στα χαρτιά τουλάχιστον, με εκπληκτικές δυνάμεις. Θέλω να σας μεταφέρω την ερώτηση που μου έκανε ένας φίλος μου Πυροσβέστης, επειδή γνώριζε περίπου τους αριθμούς και βλέπω ότι πραγματικά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι ανάλογοι με του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρώτον με ρώτησε "αν υπάρχει το σχέδιο μέσω αυτής της μεθόδου της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων να μην υπάρξει στο μέλλον αυτό που γινόταν κάθε χρόνο, δηλαδή η πρόσληψη κάποιων ανθρώπων στην Πυροσβεστική, δηλαδή αν σκοπεύουμε να ενσωματωθούμε στο Πυροσβεστικό Σώμα". Και δεύτερον, που είναι δική μου απορία αυτή, αν σκοπεύετε να δώσετε κάποιο επίδομα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην πυρόσβεση, διότι οι Πυροσβέστες παίρνουν κάτι εξτρά όταν συμμετέχουν.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ασκούμε επιδοματική πολιτική στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποστολή των μονάδων αυτών είναι αυτή που περιγράφεται στο σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ». Δηλαδή πρόκειται για μονάδες οι οποίες έχουν ως κύρια αποστολή την πολιτική προστασία.

Δεύτερον, αυτή είναι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα θέματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ούτε στα θέματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Αλίμονο εάν λειτουργούσαμε για να καλύψουμε θέσεις εργασίας. Εμείς θέλουμε να υπάρχει πλήρης υποστήριξη της κοινωνίας, κάθε πολίτη ο οποίος έχει ανάγκη, κάθε περιοχής. Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα κάνουν το καλύτερο δυνατό και από της πλευράς του εποχικού προσωπικού. Να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό; Επ΄ αυτού ναι.

Λ. Δημάκας: Υπάρχουν επίσης και κάποιες μονάδες, πέντε-έξι μονάδες μηχανικού, που αυτές είναι οι πυρήνες προφανώς που θα αναπτυχθούν. Σε αυτές είναι ενταγμένες οργανικά κομμάτια της αεροπορίας, ένας ναύτης, μια βάρκα, τι άλλο διαθέτουν όλοι οι άλλοι; Αποτελούν ενιαίο σώμα, δηλαδή είναι οργανικό σώμα;

Ευ. Βενιζέλος: Γι’ αυτό υπάρχει ο έλεγχος, η επιχειρησιακή διοίκηση του ΓΕΕΘΑ γι΄ αυτό υπάρχει, γιατί εδώ βλέπετε κι ένα καλό παράδειγμα του τι σημαίνει διακλαδικότητα επιχειρησιακά.

Λ. Δημάκας: Ναι, στην πράξη πως είναι δηλαδή; Αυτό ζήτησα εξαρχής, τηλεφωνεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Ευ. Βενιζέλος:
Τώρα κ. Δημάκα, όταν γυρίσουμε τα ντοκιμαντέρ θα σας τα δείξουμε. Είναι όπως το φαντάζεστε.

Λ. Δημάκας: Θα πρωταγωνιστείτε;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δε θα πρωταγωνιστώ. Μπορεί να έχω την ευθύνη της παραγωγής, αλλά σκηνοθεσία και τα υπόλοιπα δε θα τα αναλάβω εγώ. Λοιπόν κλείσαμε εδώ;

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ


Τ. Γκουριώτης: Αν επιτρέπεται μία ερώτηση κατ΄ αρχήν εκτός θέματος της συνέντευξης.

Ευ. Βενιζέλος:
Να κλείσουμε το θέμα τότε. Παρακαλώ ορίστε κ. Γκουριώτη.

Σχετικά με την Thyssen Marine και ThyssenKrupp Marine Systems


Τ. Γκουριώτης: Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα που είπατε εχθές στην ημερίδα της Διεθνούς Διαφάνειας, αναφερθήκατε και σε μία επιστολή που στείλατε εσείς κατ’ αρχήν στην Thyssen Marine και ThyssenKrupp Marine Systems και σε μία απάντηση που σας έστειλε ο κ. Atzpodien που είναι ο εκτελεστικός Πρόεδρος της ΤΚΜS.  Σε αυτή την απάντηση που σας έδωσε σας είπε, με ανακούφιση, όπως μας περιγράψατε, ότι η Ferrostaal η οποία ελέγχεται για μία σειρά πολύ σοβαρών σκανδάλων, μεταξύ των οποίων και το λάδωμα με 84 εκατομμύρια ευρώ Ελλήνων Αξιωματούχων στην περίοδο 2000-2002 στη Γερμανία, αυτή λοιπόν η εταιρεία δεν έχει από το 2005 καμία εμπλοκή στην υπόθεση των ναυπηγείων και λοιπά και σε ότι εν πάση περιπτώσει έχει σχέση με τη σύμβαση και του 2000 και του 2002. Γνωρίζετε ότι η Ferrostaal ήταν μία από τις πλευρές που κατήγγειλε τη σύμβαση στις 21 Σεπτεμβρίου με το Ελληνικό Δημόσιο, άρα ο κ. Atzpodien εψεύσθη στην απάντηση που σας έδωσε;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Γκουριώτη, η Ferrostaal μετείχε στην ανάληψη των συμβάσεων των υποβρυχίων 2000 και 2002 και στις καταβολές που έγιναν μέχρι ενός σημείου, μέχρι το 2007 νομίζω. Τα τιμολόγια τα οποία εκδίδονταν, εκδίδονταν από την HDW και τη Ferrostaal, η οποία κατά καιρούς είχε αλλάξει σύνθεση γιατί μετείχαν κι άλλες εταιρείες στη Ferrostaal όπως είναι η MAN.

Λοιπόν, στη μεταξύ τους σχέση δε γνωρίζω τι έχει συμβεί, αυτό που γνωρίζω είναι ότι στη διαπραγμάτευση και στη νέα σύμβαση δεν έχει εμφανιστεί η Ferrostaal, έχει εμφανιστεί μόνον η ThyssenKrupp και η θυγατρική της HDW. Μου διευκρινίζει δε ο κ. Atzpodien στην επιστολή του αυτή ότι εξαρχής είχαν διαχωρισμένες δραστηριότητες, η HDW στο κατασκευαστικό μέρος, η δε Ferrostaal στο εμπορικό μέρος και στα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Όπως γνωρίζετε δε, η νέα σύμβαση δεν προβλέπει ούτε αντισταθμιστικά ωφελήματα, ούτε προσαρμογές τιμών των υποβρυχίων, προβλέπει σταθερή τιμή κατά αποκοπήν και αποκλείει τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Λοιπόν αυτά είναι, αν θέλετε μπορώ να πω...

Τ. Γκουριώτης: Μα δεν αμφισβητώ αυτά που λέτε εσείς, αμφισβητώ αυτά που είπατε χθες ότι σας απάντησε ο Atzpodien, ότι από το 2005 η Ferrostaal δεν έχει καμία σχέση. Αποδεικνύεται ότι μέχρι και το 2009 ήταν ένα από τα μέρη που κατήγγειλαν τη σύμβαση.

Ευ. Βενιζέλος:
Μισό λεπτό, υπήρχε μία Κοινοπραξία, εξ ονόματος της οποίας ενεργήσανε προφανώς στην καταγγελία της σύμβασης. Δεν μπορώ να πω ότι εψεύσθη.

Τ. Γκουριώτης: Μα πως;

Ευ. Βενιζέλος:
Μισό λεπτό, να σας δώσω την επιστολή κατ’ αρχάς για να μην έχετε καμία αμφιβολία.

Τ. Γκουριώτης: Αν θέλετε. Θα σας έδινα κι εγώ την καταγγελία, αλλά είμαι βέβαιος ότι την έχετε.

Ευ. Βενιζέλος:
Η απάντηση είναι: Είμαστε ευτυχείς που ζητάτε δικαστική συνδρομή μέσω της Εισαγγελίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι εμείς θα συμβάλλουμε. Δεν έχουμε στοιχεία για τη Ferrostaal, είμαστε άλλη εταιρεία. Kαι βεβαίως είναι έτοιμοι να αποδεχθούμε -κι αυτό είναι το σημαντικότερο, αυτό που σας λέω τώρα- ότι θα αποδεχθούν αυτό που τους έχουμε θέσει ως όρο. Δηλαδή στις νέες συμβάσεις και αυτό ισχύει γενικά, να προβλέπεται ότι θα μετέχει μία διεθνής εταιρεία auditing, ελέγχου δηλαδή λογιστικού υψηλού επιπέδου, η οποία θα πιστοποιεί ότι δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε συναλλαγές-πληρωμές χωρίς παραστατικά, ότι δεν έχουν διακινηθεί κονδύλια στο εσωτερικό των ξένων εταιρειών που μπορεί να είναι ύποπτα. Αυτό μας ενδιαφέρει εμάς.

Τ. Γκουριώτης: Μα κ. Υπουργέ, ήδη ο Atzpodien συνελήφθη ψευδόμενος έναντι ημών.

Ευ. Βενιζέλος:
Όχι, όχι, δεν μπορώ να πω έτσι..

Τ. Γκουριώτης: Από το 2005 σας είπε ότι η Ferrostaal δεν έχει καμία σχέση.

Ευ. Βενιζέλος:
Αυτό αφορά τη μεταξύ τους σχέση.

Τ. Γκουριώτης: Όχι δεν αφορά τη μεταξύ τους σχέση.

Ευ. Βενιζέλος:
Δεν είναι το θέμα μου αυτό κ. Γκουριώτη.

Τ. Γκουριώτης: Δεν αφορά τη μεταξύ τους σχέση, αφορά και τη σχέση μεταξύ της Ferrostaal και του Ελληνικού Δημοσίου.

Ευ. Βενιζέλος:
Δεν είναι η δική μου δουλειά, η Ferrostaal με το Ελληνικό Δημόσιο νέα σχέση δεν έχει.


Σχετικά με τη φορολόγηση του επιδόματος των ιπτάμενων


Λ. Μπλαβέρης:
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, χθες στη Βουλή -και αν κάνω λάθος διορθώστε με παρακαλώ- πληροφορηθήκαμε ότι ψηφίστηκε η φορολόγηση του επιδόματος των ιπταμένων.Απ’ ό,τι θυμάμαι υπήρξαν επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ότι κάτι τέτοιο δε θα γινόταν. Μήπως μπορείτε να μου εξηγήσετε τελικά αν προτίθεστε να αντιδράσετε κάπως σε αυτό το θέμα; Γιατί δημιουργεί ένα αρκετά σοβαρό θέμα. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος:
Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης είναι μία αρχή που διέπει τον νέο φορολογικό νόμο. Αυτό αφορά τους πάντες, όλους όσοι είχαν εισοδήματα φορολογούμενα αυτοτελώς. Μεταξύ αυτών σας θυμίζω ότι είναι και η βουλευτική αποζημίωση, παρότι αυτό προβλέπεται από ψήφισμα της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής μετά τη μεταπολίτευση. Άρα δεν μπορεί κανείς να αντιδράσει σε μία αρχή, που είναι γενικής εφαρμογής.

Υπάρχει όμως ένα άλλο θέμα, που είναι η μεταχείριση η οικονομική των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο. Αυτά τα στελέχη πρέπει να αμείβονται, μπορούν να αμείβονται όπως πρέπει, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης και αυτή είναι η γραμμή στην οποία κινούμεθα.

Δεν διασπάμε την αρχή της μη αυτοτελούς φορολόγησης, όλα φορολογούνται στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, αλλά βεβαίως πρέπει να ελέγξουμε τι αποτελέσματα θα έχει αυτό, ώστε να αποκατασταθεί η ανταμοιβή που πρέπει να έχουν τα στελέχη μας που είναι ιπτάμενα ή που εκτίθενται σε άλλους αυξημένους κινδύνους.

Λ. Μπλαβέρης: Με ποιο τρόπο;


Ευ. Βενιζέλος:
Δεν μπορώ να σας πω τώρα με ποιο τρόπο, είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει όλη η διάθεση του Υπουργού Οικονομικών και η συνεννόηση μαζί μας, ώστε να βρεθεί μία λύση στο πλαίσιο αυτό, διότι δεν μπορεί να διασπούμε τις αρχές ενός νέου φορολογικού συστήματος, αλλά βεβαίως πρέπει και να είμαστε δίκαιοι ως Πολιτεία απέναντι στους ανθρώπους που εκτίθενται σε κινδύνους για την προστασία της εθνικής ακεραιότητας.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο και την επίσκεψη του κ. Ερντογάν


Χ. Καπούτσης: Ένα σχόλιο, αν έχετε την καλοσύνη, για τις εξελίξεις στην Κύπρο, για την εκλογή του κ. Έρογλου και τι αυτό σηματοδοτεί. Και ένα συναφές δεύτερο, τι περιμένετε, αν περιμένετε κάτι, στο πλαίσιο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ειδικά στο Αιγαίο από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στη χώρα μας 15 Μαΐου όπως ανακοινώθηκε;


Ευ. Βενιζέλος:
Για τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι γνωστή η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, στηρίζουμε τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέλουμε οι πολίτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να βρουν τη λύση που τους αρμόζει, λύση που θα έχει την ικανότητα να γίνει αποδεκτή από τον Κυπριακό Λαό με δημοψήφισμα.

Ως προς την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, έχω πει προσφάτως ερωτώμενος ότι είμαστε καλόπιστοι, δημιουργικοί, θέλουμε να αλλάξει το κλίμα, έχουμε έναν απαράβατο άξονα που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Δεν είμαστε αφελείς, θέλουμε να έχουμε μία ελεγχόμενη αισιοδοξία για τις εξελίξεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χάνουμε την αίσθηση του συσχετισμού των δυνάμεων. Και αυτό είναι και το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμεθα και τα δύο Υπουργεία, και το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε εμείς εδώ είμαστε έτοιμοι με την καθημερινή εμπειρία των στελεχών μας να υποστηρίξουμε με όλη την αναγκαία πληροφόρηση το Υπουργείο Εξωτερικών και έχουμε πολύ στενή συνεργασία.

Σχετικά με τα αντιοσταθμιστικά ωφελήματα


Κ. Αλατζάς: Είπατε κ. Υπουργέ ότι η νέα προμήθεια των δύο καινούριων υποβρυχίων δε θα περιλαμβάνεται στα αντισταθμιστικά ωφελήματα και καλά κάνει και δεν περιλαμβάνει. Η ισχύουσα νομοθεσία νομίζω ότι για αγορές πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ επιβάλλει αντισταθμιστικά ωφελήματα. Για να μην έχουμε αντισταθμιστικά ωφελήματα στη νέα προμήθεια θα χρειαστεί κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα φέρετε σύντομα;

Ευ. Βενιζέλος: Μα όλη η σύμβαση αυτή θα προσλάβει τη μορφή τυπικού νόμου και θα κυρωθεί από τη Βουλή, διότι σε πολλά θέματα αποκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία. Άλλωστε την κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων την έχω ανακοινώσει γενικά και στη Ρωσία που ήμουν τώρα στη διαπραγμάτευση με τη ρωσική πλευρά για διάφορα θέματα, κατέστησα επίσης σαφές ότι αυτή η παλαιά κλασική μορφή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν θα ισχύσει. Θα ισχύουν ολοκληρωμένα προγράμματα βιομηχανικής συνεργασίας, άλλου τύπου.Αυτό θα προβλέπεται και στην τροποποίηση της πάγιας νομοθεσίας, αλλά επειδή κινούμεθα παραλλήλως θα κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή και θα έχει η ίδια την ισχύ τυπικού νόμου.

Σχετικά με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης


Χ. Τσιγουρής: Σε ό,τι αφορά τους χειριστές των αεροσκαφών και όσους είναι δικαιούχοι αυτού του επιδόματος επικινδυνότητας, αφήνετε ανοιχτό παράθυρο ότι με κάποιο τρόπο το εισόδημά τους δε θα πληγεί με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Θα διαπραγματευτείτε με το Υπουργείο Οικονομικών ή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;


Ευ. Βενιζέλος:
Ε, τώρα σας παρακαλώ...

Χ. Τσιγουρής: Συγνώμη, αλλά την ώρα που όλος ο ελληνικός λαός σφίγγει το ζωνάρι, υπάρχει ανοιχτό παράθυρο.


Ευ. Βενιζέλος:
Έχει σφίξει το ζωνάρι των ανθρώπων αυτών. Έχουν περικοπεί όλα τα επιδόματά τους. Και μία λογική περικοπή -και μάλιστα λογική με την έννοια της εποχής, δηλαδή αρκετά σημαντική- την αποδέχονται όλοι, μα απολύτως όλοι. Αλλά όταν μιλάμε για περικοπές της τάξεως του 10, 12, 15% στα επιδόματα, αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη συνολικά, για όλα τα επιδόματα.

Δεν μπορεί ξαφνικά να πάμε σε μία δραστικότερη υπερπολλαπλάσια περικοπή κάποιων, αποδεχόμαστε όμως τη λογική της ενιαίας φορολογικής μεταχείρισης. Και φυσικά εάν η συζήτηση στο δημόσιο βίο από τώρα και στο εξής γίνεται με τους όρους ποιος έχει την αρμοδιότητα του νομοθετείν, ποιος έχει τη φορολογική εξουσία, ποιος ασκεί την αμυντική πολιτική, ποιος ασκεί τη δημοσιονομική πολιτική και αυτό το θέτουμε σε αμφισβήτηση μόνοι μας, ως χώρα, ως κοινωνία, ως σύστημα δημόσιου βίου θέτουμε σε αμφιβολία τη δική μας κυριαρχία και τη δική μας αρμοδιότητα, τότε βεβαίως δεν θα ξεκινήσουμε με τις προδιαγραφές που πρέπει, με την αυτοπεποίθηση και τη σοβαρότητα που απαιτείται.

Γιατί μία περίοδος κρίσης είναι και μία περίοδος ευκαιρίας. Πρέπει να είμαστε λιγόλογοι, αξιοπρεπείς, να ξέρουμε που τίθενται οι γραμμές και να πορευόμαστε έχοντας τη συνείδηση της ευθύνης μας για την επόμενη γενιά. Αυτό κάνουμε. Όχι να μεμψιμοιρούμε καθημερινά λέγοντας «α, τι θα γίνει τώρα, αλλάζουν τα δεδομένα, δε λειτουργεί το σύστημα διακυβέρνησης, υπερβαίνουμε τα συνταγματικά πλαίσια κ.ο.κ.».

Ας μην προσχωρήσουμε σε αυτή την αντίληψη. Ειλικρινά κάνω έκκληση σε όλους να αυτοσυγκρατηθούμε και να προστατέψουμε τις προοπτικές της χώρας μας. Η χώρα αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ όλους εμάς, απ’ τα κόμματα και απ’ τις κυβερνήσεις.

Σχετικά με τις συμβάσεις των υποβρυχίων


Μ. Πολλάτος:
Είπατε ότι η σύμβαση των υποβρυχίων σε πολλά θέματα αποκλίνει απ’ την ισχύουσα νομοθεσία. Μπορείτε να μας εξηγήσετε σας παρακαλώ τι εννοείτε; Να διευκρινίσετε σε ποια ακριβώς θέματα αποκλίνει απ’ την ισχύουσα νομοθεσία; Είπατε σε πολλά θέματα και ρωτάω, σε ποια ακριβώς θέματα αποκλίνει; Διευκρινίστε μας, εξηγήστε μας σε ποια θέματα εσείς είπατε ότι αποκλίνει απ’ την ισχύουσα νομοθεσία; Και αν γι’ αυτό σκοπεύετε να τη φέρετε στη Βουλή για να της δώσει ισχύ νόμου, ενδεχομένως για να ξεφύγετε απ’ αυτό το πράγμα.

Ευ. Βενιζέλος:
Δεν κατάλαβα την ερώτησή σας, ούτε το ύφος της ερώτησης. Καταρχάς ποιο μέσο εκπροσωπείτε εσείς;

Μ. Πολλάτος: Το Πρώτο Θέμα, Μάκης Πολλάτος.


Ευ. Βενιζέλος:
Εσείς είστε ο κ. Πολλάτος; Σας εξηγώ λοιπόν κ. Πολλάτε, ότι όλα όσα λέω σήμερα τα είπα στις 17 Μαρτίου στη συνέντευξη που κάναμε στην οποία ήσασταν παρών και στην οποία ρωτήσατε για το θέμα των υποβρυχίων.

Μ. Πολλάτος: Αυτό δεν το είπατε, το λέτε πρώτη φορά και νομίζω ότι πρέπει να το διευκρινίσετε.


Ευ. Βενιζέλος:
Να σας το διευκρινίσω για να σας διευκολύνω στο έργο σας και θα περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία να δω πως θα το αξιοποιήσετε αυτό που σας λέω, ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία ρυθμίζονται από τη σύμβαση αυτή η οποία είναι υπό διαπραγμάτευση κατά τρόπο διαφορετικό από ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι ανεπαρκές και προβληματικό.

Προβλέπονται τιμές κατ’ αποκοπήν και όχι προσαρμόσιμες. Προβλέπεται κατάργηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ενσωματώνεται η ελληνική προστιθέμενη αξία και η εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή στη συμμετοχή των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. στη διαδικασία παραγωγής των νέων υποβρυχίων. Προβλέπεται το auditing για το οποίο σας μίλησα προηγουμένως.

Καταργούνται οι ρήτρες οι διαιτητικές οι οποίες προβλεπόντουσαν με δυνατότητα να ισχύει δίκαιο άλλο από το δίκαιο το ελληνικό. Και διαμορφώνεται το πλαίσιο το οποίο σας παρουσίασα στις 17 Μαρτίου στη συνέντευξη, το οποίο από την άποψη που προανέφερα τώρα είναι διαφορετικό απ’ τη νομοθεσία.

Μ. Πολλάτος:
Με συγχωρείτε, θεωρώ ότι δεν έχετε απαντήσει. Το ερώτημα είναι σαφές. Εσείς είπατε ότι σε πολλά θέματα αποκλίνει από την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν το έχετε απαντήσει. Ιδίως δε, σε ό,τι αφορά το auditing, επειδή υπάρχει μια συγκεκριμένη ελληνογερμανική συμφωνία το auditing προεβλέπετο.

Ευ. Βενιζέλος:
Που προβλεπόταν; Με συγχωρείτε. Καταρχάς όταν απευθύνεστε σε εμένα, δεν θα απευθύνεστε με το ύφος αυτό. Θα κάνετε ερωτήσεις όπως οι συνάδελφοί σας. Κάνατε μία ερώτηση, πήρατε μία απάντηση. Μπορείτε να την κάνετε ό,τι θέλετε την απάντηση αυτή.

Επίσης ήθελα να πω στον κ. Πολλάτο ότι αυτή η σύμβαση κ. Πολλάτε έχει εγκριθεί από την Υποεπιτροπή της Βουλής με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως προεδρεύοντος του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή της μισής κυβέρνησης, έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και καλείται να λύσει ένα γόρδιο δεσμό ο οποίος είχε διαμορφωθεί εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου εδώ και χρόνια και για τον οποίο δε νομίζω να είχατε αναφέρει τίποτα στα δημοσιεύματά σας.

Μ. Πολλάτος: Ίσως δεν τα παρακολουθούσατε.


Ευ. Βενιζέλος:
Αντί να ασχολείστε με τα προβλήματα που είχαν οι συμβάσεις και η διαχείριση των συμβάσεων, έρχεστε και μου λέτε από πού συνάγεται ότι αποκλίνει η σύμβαση, τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι κάνουμε κάτι καλύτερο απ’ αυτό που είχε γίνει και απ’ αυτό που προβλέπει η νομοθεσία. Προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον και αυτή η μάχη οπισθοφυλακής που εκφράζετε με τις ερωτήσεις σας, είναι βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον. Εκτός αν οι ερωτήσεις αυτές υπονοούν ότι θα έπρεπε να αφεθούμε στα συμφέροντα των Γερμανών ή των Αράβων.

Μ. Πολλάτος: Κατηγορήσατε εμένα για το ύφος μου. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω το ύφος σας. Εγώ χρησιμοποίησα μία φράση την οποία εσείς εκστομίσατε και ζήτησα διευκρινίσεις επί δικής σας φράσεις.


Ευ. Βενιζέλος:
Εγώ δεν εκστομίζω φράσεις. Εγώ λέω. Εσείς να λέτε αυτά που λέτε και να αφήσετε τους χαρακτηρισμούς. Εάν θέλετε να προβάλετε το επιχείρημα ότι υπήρξε άλλου τύπου διαχείριση απ’ αυτή που θα θέλατε, να μου υποδείξετε ποια θα θέλατε.

Μ. Πολλάτος:
Με συγχωρείτε, εσείς υποδεικνύετε τόση ώρα, δεν υποδεικνύω εγώ. Εγώ θέτω ερωτήματα.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι-όχι, δε θέτετε ερωτήματα. Κάνετε και χαρακτηρισμούς. Έχετε κάνει χαρακτηρισμούς.

Σχετικά με απόρρητα κονδύλια


Δ. Βερύκιος: Έλεγα κύριε Υπουργέ ότι με αφορμή την χθεσινή σας ομιλία περί διαφάνειας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μετά από επτά μήνες Υπουργός Εθνικής Άμυνας νιώθετε την ανάγκη ότι θα πρέπει σε αυτό εδώ το Υπουργείο η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία να διατηρεί μυστικά κονδύλια, μυστικά ταμεία και μυστικά πορτοφόλια. Μήπως πρέπει να κοπούν;


Ευ. Βενιζέλος:
Ορισμένα απόρρητα κονδύλια είναι αναγκαία στη διαχείριση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.Η διαχείριση των απορρήτων κονδυλίων γίνεται κατά τρόπο ιδιαίτερα αυστηρό, δρακόντειο. Τα κονδύλια που χρησιμοποιούνται είναι ελαχιστότατα, αμφιβάλλω αν έχει χρησιμοποιηθεί κανένα τους τελευταίους μήνες. Αλλά πρέπει να υπάρχει η ευχέρεια αυτή.

Χ. Καπούτσης: Σε τι ύψος είναι;


Ευ. Βενιζέλος:
Πολύ μικρό.

Χ. Καπούτσης: Δηλαδή;


Ευ. Βενιζέλος:
Δε θέλω να εκφραστώ τώρα γιατί πρέπει να ελέγξω τη διαχείριση όλων των κλάδων. Δεν μπορώ να πω ποια είναι η διαχείριση των κλάδων. Η διαχείριση του Υπουργείου είναι μιγαδική, είναι τάξεως ελαχίστων χιλιάδων ευρώ. Ο κ. Βερύκιος έκανε μια ερώτηση και απάντηση δεν περιμένατε να δώσω. Θέλετε να συνοψίσετε κ. Βερύκιε;

Δ. Βερύκιος: Αυτό ρώτησα. Εάν πρέπει να υπάρχουν τα μυστικά κονδύλια κατά τη γνώμη σας.


Ευ. Βενιζέλος:
Η απάντησή μου είναι ότι ναι, γενικώς χρειάζεται σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουμε απόρρητες δαπάνες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει διεθνώς κανένα Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή κανένα Υπουργείο Εξωτερικών, που να μην έχει ορισμένες απόρρητες δαπάνες. Διότι εδώ βασική μας αποστολή είναι να προστατεύσουμε το εθνικό συμφέρον. Οι απόρρητες δαπάνες δεν είναι δαπάνες πολυτελείας ούτε δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Είναι δαπάνες που αφορούν την Εθνική Άμυνα.

Σχετικά με τις αμυντικές βιομηχανίες


Τ. Γκουριώτης: Μία ερώτηση για τις βιομηχανίες τις αμυντικές, όλες κάθονται. Το 90% του προσωπικού κάθεται, δεν κάνει τίποτα. Επιδοτείται, λογικό είναι, απ’ τον προϋπολογισμό. Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι επ’ αυτού;


Ευ. Βενιζέλος:
Θα απαντήσει ο κ. Μπεγλίτης.

Τ. Γκουριώτης: Ναι, είναι αρμοδιότητα του κ. Μπεγλίτη. Απλά για τους τύπους.


Ευ. Βενιζέλος:
Και είναι και μια ευκαιρία να πάρει το λόγο, γιατί δεν έχει μιλήσει.

Π. Μπεγλίτης:
Γνωρίζετε ότι οι αμυντικές βιομηχανίες στη χώρα κουβαλούν στην ιστορική διαδρομή μετά τη μεταπολίτευση μια σειρά από προβλήματα, παθογένειες είτε στον παραγωγικό τομέα είτε γενικότερα στο διαχειριστικό και οικονομικό τομέα. Βεβαίως στην πορεία αναπτύχτηκαν οι αμυντικές βιομηχανίες σε σύνδεση με υψηλά ποσοστά σε σχέση με το ΑΕΠ των αμυντικών μας δαπανών.

Εμείς ξανατοποθετούμε τις αμυντικές βιομηχανίες στο κέντρο της όλης αμυντικής μας στρατηγικής. Όχι ξεκομμένες από το ευρύτερο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, όχι ξεκομμένες από τον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό, στη βάση του εξορθολογισμού των αμυντικών δαπανών, στη βάση της επαναξιολόγησης των επιχειρησιακών αναγκών της χώρας.

Δε θέλουμε αμυντικές βιομηχανίες του δημόσιου τομέα κρατικοδίαιτες. Θέλουμε να σταθούν στα πόδια τους και γι’ αυτό δουλεύουμε. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας. Να είναι βιομηχανίες εξωστρεφείς, να είναι βιομηχανίες με τη δική τους παραγωγική προστιθέμενη αξία. Να μπορούν ισότιμα με τις βιομηχανίες του ιδιωτικού τομέα να ανταγωνίζονται τόσο στον εσωτερικό εθνικό χώρο όσο και στον ευρωπαϊκό και το διεθνή χώρο.

Είμαστε σε μια φάση επαναξιολόγησης και της παραγωγικής δραστηριότητας των αμυντικών βιομηχανιών του δημόσιου τομέα, ασφαλώς της ΕΑΒ και των ΕΑΣ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και είμαστε σε στενή επίσης συνεργασία, ακούμε τις απόψεις τους και των ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών, τόσο στη συγκρότηση του νέου θεσμικού πλαισίου, δηλαδή του νόμου περί προμηθειών. Μας ενδιαφέρουν οι απόψεις τους.

Όσο και γενικότερα για ζητήματα λειτουργίας των αμυντικών βιομηχανιών, σχέσεων και αμυντικής συνεργασίας με τρίτες χώρες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ασφαλώς είμαστε σε σχέση μαζί τους για να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, κυρίως των ενεργών συμβάσεων για αντισταθμιστικά ωφελήματα, γιατί γνωρίζετε καλά ότι υπάρχει ένας πολύ σημαντικός αριθμός συμβάσεων στα αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία έχουν λήξει και υπάρχουν τεράστια προβλήματα και νομικά, για τη διαχείρισή τους.

Στόχος μας είναι να λύσουμε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, τις συμβάσεις, να μπορέσουν να ξεμπλοκαριστούν οι πιστώσεις, για να μπορέσουν να επιβιώσουν και οι αμυντικές βιομηχανίες.

Ο πολιτικός μας στόχος, ο στόχος από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να επιβιώσουν οι αμυντικές βιομηχανίες, σε μια νέα βάση, υγιή παραγωγική βάση, να αντλήσουν από τις συμφωνίες που κάνουμε στο διακρατικό επίπεδο, το μέγιστο δυνατό της εθνικής προστιθέμενης αξίας και της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής.

Όπως είπε και ο Υπουργός προηγουμένως, σε όλες τις διαπραγματεύσεις αυτός είναι ο στόχος μας. Να βοηθήσουμε τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Με ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας, με καθαρές σχέσεις και με καθαρούς κανόνες. Σε ισότιμη βάση ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Ευχαριστώ.

Τ. Γκουριώτης: Κύριε Υπουργέ συγνώμη, αυτό...


Ευ. Βενιζέλος:
Μισό λεπτό, επειδή είπατε ότι κάθεται το προσωπικό. Και η ΕΑΒ ζητάει προσωπικό να προσλάβει για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και ο κ. Μπεγλίτης ασχολείται εντατικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιτευχθεί αυτό και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θέτουν πρόσληψης προσωπικού. Άρα υπάρχει θέμα πρόσληψης προσωπικού.

Τ. Γκουριώτης: Όλες οι υπηρεσίες θέτουν θέμα πρόσληψης προσωπικού κ. Υπουργέ.

Ευ. Βενιζέλος:
Όχι, υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα ανταπόκρισης σε προγράμματα παραγωγής.

Τ. Γκουριώτης: Πιθανόν επιλεκτικά σε κάποιες συμβάσεις. Το 90% του προσωπικού, οι ίδιοι τα λένε και καταρχήν τα αποτελέσματά τους, τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Δε θέλω να εισέλθω ακόμα, ας μη θίξουμε το θέμα των διοικήσεων, το οποίο είναι περισσότερο πολιτικό. Σε ό,τι αφορά το φόρτο τους, το παραγωγικό τους έργο. Γι’ αυτό σας ρωτάω. Μέχρι το τέλος π.χ. του 2011. Μας είπατε...


Ευ. Βενιζέλος:
Κατανοητό, θα απαντήσει ο κ. Μπεγλίτης

Τ. Γκουριώτης: Μας είπατε τα αντισταθμιστικά, εντάξει καταλαβαίνετε.


Ευ. Βενιζέλος:
Κατανοητό.

Π. Μπεγλίτης:
Αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε το αίτημα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, για πρόσληψη προσωπικού εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού 246 εργαζομένων με το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος Υπουργός, ο υπεύθυνος για να απελευθερώσει τη δυνατότητα των προσλήψεων.

Ήδη υπογράφηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα γίνουν προσλήψεις. Θέλω να σας πω ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει όλες τις δυνατότητες και μια παραγωγική προοπτική, να ολοκληρώσει συνεργασίες και συμβάσεις στον αεροπορικό τομέα και βεβαίως να ολοκληρώσει τις συμβάσεις με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Παράλληλα τα ΕΑΣ έχουν...

Τ. Γκουριώτης: Είναι επισκευαστική κ. Υπουργέ, η βιομηχανία αν θα γίνει παραγωγική...


Π. Μπεγλίτης:
Θα γίνει και παραγωγική. Είμαστε σε επαφή με όλες τις μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες και της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήδη έχουμε συναντηθεί με τις ηγεσίες αυτών των βιομηχανιών. Έχουν στο σχεδιασμό τους τη συνεργασία, την παραγωγική το τονίζω και όχι επισκευαστική συνεργασία με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Εμάς ευθύνη μας ήταν να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες για τις προσλήψεις, γιατί υπάρχει πράγματι έλλειμμα σε εργατοτεχνικό προσωπικό. Όπως υπάρχει έλλειμμα και στα ΕΑΣ, όπου υλοποιούνται τρέχουσες συμβάσεις και έναντι του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά και συμβάσεις σε συνεργασία με ξένες αμυντικές βιομηχανίες και ξένες χώρες.

Ένα παράδειγμα π.χ. αν έρχονταν -τελικά δεν ήρθε, ανέβαλλε το ταξίδι του, λόγω των γνωστών προβλημάτων, ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας- ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι η συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με το Βελγικό Υπουργείο Άμυνας για την κατασκευή συγκεκριμένου αμυντικού υλικού.

Λ. Δημάκας:
(Μιλάει εκτός μικροφώνου).

Π. Μπεγλίτης:
Υπάρχει όπως ξέρετε η σύμβαση, υπάρχει option στη σύμβαση... Καταρχήν υπάρχει η προκήρυξη του 2009, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι καθόλα νόμιμη, αυτή θα ενεργοποιηθεί για τα 80 άτομα και στη συνέχεια θα υπάρξει νέα προκήρυξη για τις υπόλοιπες 164 θέσεις. Είναι 246, 80 συν 160.

Σχετικά με το ασφαλιστικό των στρατιωτικών και το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών


Δ. Κωστάκος: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Εξετάζετε στο πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων να συμπεριλάβετε διάταξη βάσει της οποίας παρατείνεται ο χρόνος παραμονής των στρατιωτικών στην υπηρεσία; Δηλαδή να αγγίξετε με μία διάταξη καταρχήν το ασφαλιστικό των στρατιωτικών; Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Το δεύτερο, θα ήθελα να ρωτήσω πότε...


Ευ. Βενιζέλος:
Με συγχωρείτε, στο νόμο περί εξοπλισμών είπατε;

Δ. Κωστάκος: Ναι, αν θα υπάρχει κάποια τέτοια διάταξη, περί προμηθειών.


Ευ. Βενιζέλος:
Έχω πει πολλές φορές ότι δύο είναι οι βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το Υπουργείο. Η πρώτη αφορά τους εξοπλισμούς, η δεύτερη αφορά το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών. Δηλαδή είναι ο νόμος που είναι γνωστός ως νόμος ιεραρχίας και προαγωγών. Άρα ούτως ή άλλως ετοιμάζουμε νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών.

Ως προς το ασφαλιστικό, έχουμε πει κατ’ επανάληψη, για να μη δημιουργείται η παραμικρή σύγχυση, ότι όπως ακριβώς οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι ασφαλισμένοι του δημοσίου, δηλαδή είναι ασφαλισμένοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στην πραγματικότητα, έτσι και οι στρατιωτικοί, δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί δεν έχουν ασφαλιστικό ταμείο, είναι συνταξιούχοι του κράτους, πολιτικοί και στρατιωτικοί. Άρα το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για τους πολιτικούς υπαλλήλους και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για τους στρατιωτικούς, θα ρυθμίσει τα θέματα αυτά με ειδική νομοθετική πρωτοβουλία.

Δ. Κωστάκος: Η οποία πότε αναμένεται;


Ευ. Βενιζέλος:
Πάντως πρέπει μέσα στους προσεχείς μήνες, να έρθει και αυτό το θέμα στο τραπέζι, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Ο κώδικας συντάξεων του δημοσίου, προβλέπει βεβαίως κάποιες ειδικές διατάξεις για τους στρατιωτικούς, λόγω της φύσης του λειτουργήματός τους και λόγω των πολλών ετών ασφάλισης που έχουν, λόγω της μακράς παραμονής τους στην υπηρεσία.

Αυτά προφανώς και θα ληφθούν όλα υπόψη, προσαρμοσμένα όμως στα δεδομένα της εποχής μας και με βάση και την εμπειρία πολλών άλλων χωρών που έχουν στρατούς σύγχρονους και αξιόμαχους. Παρακαλώ, ένας άλλος κύριος, που δεν έχει ρωτήσει επίσης.

Σχετικά με το μηχανισμό στήριξης


Φ. Αντωνόπουλος:
Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εδώ. Αύριο έρχονται τα στελέχη τους. Με βάση την εμπειρία της Αργεντινής, θα αποδεχτείτε την τοποθέτηση επιτρόπου – διαχειριστή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

Ευ. Βενιζέλος:
Ανέλυσα προηγουμένως το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά. Σας παρακαλώ, είναι μια διάθεση αυτοϋποτίμησης τώρα αυτό, όλων μας. Δεν πρόκειται να συμβούν αυτά τα πράγματα.

Υπάρχει ένας μηχανισμός ευρωπαϊκός, στον οποίο μετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον οποίο μετέχουν και οι αγορές. Γιατί οι δανειακές ανάγκες μιας χώρας όπως η Ελλάδα, με το επίπεδο ανάπτυξης, άρ και με το επίπεδο δανειακών αναγκών που έχει η Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζονται μόνο από το μηχανισμό στήριξης.

Ο μηχανισμός στήριξης όμως, μας επιτρέπει να δηλώσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, δεν θα δηλώσει στάση πληρωμών, δεν θα υποβαθμίσει την αξία των ομολόγων της, δεν θα θέσει σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα.

Από την άλλη μεριά, έχουμε ανάγκη πάντα από τη λειτουργία μιας αγοράς, η οποία αποτιμά κάθε χώρα με βάση τα πραγματικά της δεδομένα. Και άρα πρέπει να τοποθετήσει την Ελλάδα, εκεί που την τοποθετεί η πραγματική της οικονομία, ο πραγματικός της πλούτος.

Υπάρχει παθογένεια της αγοράς, διαστροφή των δεδομένων της αγοράς, όταν μια χώρα τοποθετείται στη διεθνή αγορά ομολόγων, σε μια θέση πολύ χειρότερη από αυτή που δικαιολογούν τα πραγματικά της μεγέθη και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί.

Αυτό κάνουμε και τη λύση θα τη δώσουν οι Έλληνες, θα τη δώσει η δουλειά των εργαζομένων, η επιχειρηματικότητα, ένα καλά οργανωμένο κράτος, που σέβεται τον πολίτη και που υποστηρίζει ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Η δουλειά μας θα δώσει τη λύση. Για να ξαναβρούμε τα εισοδήματα που τώρα πιέζονται, για να ξαναβρούμε την προοπτική που δικαιούμεθα. Διότι εδώ, αυτό που συμβαίνει τώρα είναι να υποτιμάται η χώρα σε σχέση με τις δυνατότητές της και σε σχέση με αυτό που αξίζει. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε και δε θα το ανεχτούμε.

Σχετικά με τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών


Λ. Μπλαβέρης:
Σας παρακαλώ πολύ μια διευκρίνιση. Στη χθεσινή σας ομιλία, στην τελευταία παράγραφο, προς τη 10η σελίδα κάτω...

Ευ. Βενιζέλος:
Αυτές είναι σελίδες απομαγνητοφώνησης, οπότε δεν έχω την εικόνα των όσων λένε.

Λ. Μπλαβέρης:
Θεωρήσατε σκόπιμο να κάνετε μια ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Γενικού Δ/ντή της Γενικής Δ/νσης Εξοπλισμών, στον κ. Βασιλάκο, του οποίου η σύμβαση, αν θυμάμαι έληξε προχθές, πρέπει να έληξε 18 Απριλίου. Θέλω να μου διευκρινίσετε αν αυτή η αναφορά σε αυτό είναι πρόκριμα ότι θα παραμείνει ή ότι είναι ένα farewell. Σας ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος:
Έχουμε πει κατ’ επανάληψη και ο κ. Μπεγλίτης και εγώ, ότι πρέπει να σπάσουμε έναν φαύλο κύκλο καχυποψίας και δυσμενών εντυπώσεων. Το γεγονός ότι δεν έχουμε αλλάξει την μετακλητή ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, κάτι σημαίνει.

Σημαίνει ότι θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια. Ότι εμείς δεν κάνουμε επιλογές κομματικές, ότι εμείς δεν κάνουμε επιλογές που θα θέλαμε να τις κρύψουμε από άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε από τα μέσα ενημέρωσης, ούτε από τη Βουλή, ούτε από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Και θέλουμε να αλλάξουμε την αντίληψη στα θέματα αυτά. Αυτό κάνουμε.

Σχετικά με τα υποβρύχια


Κ. Συμεωνίδης: Βάλατε και χέρι κ. Υπουργέ στο θέμα των υποβρυχίων; Αναρωτιέμαι. Εκ της θέσεως.


Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω. Στο θέμα των υποβρυχίων έχουν εμπλακεί πάρα πολλά στελέχη και στρατιωτικά και πολιτικά. Και υπηρεσιακά βεβαίως. Όταν λέω πολιτικά, εννοώ μη στρατιωτικά. Και υπηρεσιακά και κυβερνητικά.

Εμείς δεν είμαστε εδώ για να καταλογίζουμε ευθύνες. Εμείς είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα και για να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον. Ευθύνες καταλογίζουν οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης, ευθύνες καταλογίζουν τα μέσα ενημέρωσης, ευθύνες καταλογίζει η Βουλή στην άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κ. Συμεωνίδης: Για πολιτική ευθύνη μιλάω, δεν μιλάω για ποινική ευθύνη.


Ευ. Βενιζέλος:
Η ευθύνη ενός στελέχους που είναι Γενικός Διευθυντής ή Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, δεν είναι πολιτική ευθύνη. Είναι ευθύνη υπηρεσιακή, πειθαρχική, αστική, ποινική. Πολιτική ευθύνη έχουν αυτοί που ψηφίζει ο ελληνικός λαός και οι οποίοι απολογούνται ενώπιον του ελληνικού λαού και ενώπιον της Βουλής. Δηλαδή, θέλω να πω δεν θα κρύβεται ένας Υπουργός πίσω από έναν Γενικό Διευθυντή.

Σχετικά με τις προσλήψεις στην ΕΑΒ


Κ. Αττίας: Κύριε Υπουργέ μπορώ να κάνω μια τελευταία ερώτηση;


Ευ. Βενιζέλος:
Δεν σας ακούω, δεν σας βλέπω, το χειρότερο είναι αυτό.

Κ. Αττίας: Είμαι στο βάθος. Ακούσαμε πριν από λίγο ότι θα γίνουν 246 προσλήψεις στην ΕΑΒ. Πριν από μερικές μέρες ο κ. Μπεγλίτης είχε μιλήσει για 350 άτομα από την Ολυμπιακή που θα έρθουν στο Υπουργείο Άμυνας
. Θέλω να ρωτήσω: το Υπουργείο Άμυνας έχει κάποιο τρόπο να είναι το μοναδικό Υπουργείο στο οποίο δεν θα μειώνεται το πολιτικό προσωπικό; Και αυτό δεν είναι άδικο σε σχέση με τα άλλα Υπουργεία, τα οποία και αυτά παράγουν κάποιο έργο;

Ευ. Βενιζέλος:
Με συγχωρείτε, το προσωπικό της ΕΑΒ δεν είναι πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου.

Κ. Αττίας: Μισθοδοτείται από το Υπουργείο Οικονομικών εξ όσων γνωρίζω.


Ευ. Βενιζέλος:
Όχι-όχι. Οι συμβάσεις είναι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ορισμένου χρόνου και μιλάμε όχι μόνο για εργατοτεχνικό προσωπικό, αλλά μιλάμε και για επιστήμονες υψηλού επιπέδου. Μη θεωρείτε ότι αυτό είναι μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου και ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτικών υπαλλήλων.

Η δε μετάταξη των υπαλλήλων της Ολυμπιακής είναι μια διευκόλυνση που προσφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι υπάρχουν οι άνθρωποι αυτοί και επιβαρύνεται οικονομικά το Δημόσιο, πρέπει να βρούμε τρόπους αξιοποίησης, επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος.

Με συγχωρείτε που παρενέβην κ. Υπουργέ.

Π. Μπεγλίτης:
Εμείς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, έχουμε ζητήσει, χαρτογραφώντας τις ανάγκες των στρατιωτικών εργοστασίων βάσης, περίπου 350 εργατοτεχνίτες της Ολυμπιακής, οι οποίοι εργαζόντουσαν και είχαν μια εξαιρετικά σημαντική εμπειρία στα τεχνικά ζητήματα, στην τεχνική βάση της Ολυμπιακής, αλλά και άλλες ειδικότητες εργαζομένων στην Ολυμπιακή, έτσι ώστε στο πλαίσιο της διαδικασίας της μετάταξης να καλυφθούν ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ευ. Βενιζέλος:
Λοιπόν, θα δώσει το Γραφείο Τύπου την επιστολή μου προς τον κ. Atzpodien και την απάντησή του, ώστε να έχετε το υλικό για να μην ερμηνεύουμε τα λεγόμενα ενός αντισυμβαλομένου.

Τ. Γκουριώτης: Εμείς δεν τα ερμηνεύουμε, τα αναδεικνύουμε κ. Υπουργέ.


Ευ. Βενιζέλος: Ναι-ναι. Θα πάρετε την επιστολή θα την αξιοποιήσετε όπως νομίζετε.

Τ. Γκουριώτης:
Χαιρόμαστε. Ευχαριστούμε.

 

Tags: Εθνική ΆμυναΣυνεντεύξεις Τύπου