Τρίτη 12 Ιουλίου 2011
Συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη σύνοδο Eurogroup/Ecofin
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε σε μια πρόσκληση που είχε πιεστικό χαρακτήρα. Γύρισα μόλις πριν από λίγο από τις Βρυξέλλες από τη συνεδρίαση του Eurogroup χθες και του Ecofin σήμερα και θεώρησα ότι είναι χρήσιμο και επωφελές για την κοινή γνώμη να σας ενημερώσω αμέσως, να σας δώσω τη δυνατότητα να υποβάλλετε τα ερωτήματά σας, ώστε να μεταδώσετε στους Έλληνες πολίτες την ακριβή πληροφόρηση που έχει η ελληνική Κυβέρνηση που νομίζω ότι είναι αυτή τη στιγμή η ασφαλέστερη πηγή ενημέρωσης μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα νευρικό που κυριαρχεί διεθνώς και πανευρωπαϊκά.
Όπως είπα και χθες και σήμερα σε μια δήλωση που έκανα στις Βρυξέλλες, το ελληνικό ζήτημα το οποίο ήταν εγγεγραμμένο πρώτο στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup συζητήθηκε όχι όπως είχε προγραμματιστεί, ως ένα αυτοτελές πρόβλημα, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού προβλήματος της ευρωζώνης και της μεγάλης νευρικότητας των διεθνών αγορών.
Διεξήχθη στο Eurogroup μια ουσιώδης, μακρά συζήτηση που έθεσε το δάκτυλο εις τον τύπον των ήλων, γιατί έχει γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα είναι ίσως η αφορμή ή και το πρόσχημα για μια επίθεση εναντίον του ευρώ και μάλιστα για μια επίθεση στην καρδιά του ευρώ, για μια επίθεση που αφορά μεγάλες χώρες, χώρες με μικρό δημοσιονομικό έλλειμμα, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης, χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή αθροίζουν περίπου το 40% του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης και ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Σας θυμίζω ότι οι τρεις χώρες του προγράμματος, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αθροίζουν περίπου το 6% του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης, η Ιταλία από μόνη της κατέχει το 25% και η Ισπανία από μόνη της το 8,5% του δημοσίου χρέους της ευρωζώνης.
Έχει γίνει λοιπόν αντιληπτό αυτό που είπα στο Συμβούλιο, πως η Ελλάδα στην πραγματικότητα είναι ένα εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζεται τώρα η αντοχή της ευρωζώνης και η προοπτική της. Αυτό δεν ενδιαφέρει μόνο τη ζώνη του ευρώ, ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ, ενδιαφέρει στην πραγματικότητα όλες τις νομισματικές ζώνες και το διεθνές τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.
Είναι επίσης προφανές -κι αυτό θέλω να το πω δημόσια και στην Ελλάδα απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες- ότι η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της ευρωζώνης. Αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι οι εταίροι μας.
Εξέφρασα και πάλι τις ευχαριστίες της Ελλάδας για την υποστήριξη και τη βοήθεια, όπως ζητούμε απ’ αυτούς να αντιληφθούν το δικό μας πρόβλημα, το δικό μας εθνικό, κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα και πρωτίστως το δικό μας δημοσιονομικό πρόβλημα, έτσι πρέπει κι εμείς να αντιλαμβανόμαστε για κάθε μια χώρα από τις άλλες 16 χώρες της ευρωζώνης ποιο είναι το δικό της πρόβλημα, πολιτικό, κοινωνικό, θεσμικό. Υπάρχουν χώρες με κυβερνήσεις συνεργασίας, χώρες με κυβερνήσεις μειοψηφικές, χώρες με κυβερνήσεις υπηρεσιακές, χώρες καθ’ οδόν προς τις εκλογές.
Άρα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι διασταυρώνονται 17 διαφορετικοί πολιτικοί κύκλοι και διαφορετικές κοινωνικές νοοτροπίες και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εάν θέλουμε πράγματι την ενωμένη Ευρώπη με την πολυφωνία της, την ποικιλία της, αλλά και την ενότητά της γύρω από ορισμένους βασικούς σκοπούς.
Όπως πάντα, οι αγορές είναι πιεστικές και η πίεση των αγορών τη φορά αυτή συνδέεται με δυο βασικά ζητήματα. Το ένα είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το περιβόητο PSI στο νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας, το οποίο όπως ξέρετε αποτελείται από 3 πυλώνες, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και το νέο δάνειο από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αλλά ο δεύτερος δίαυλος ήταν η στάση των αγορών απέναντι σε άλλες χώρες, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Άρα αυτά τα δυο φαινόμενα είχαν διασταυρωθεί, κάθε διασταύρωση πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, έπρεπε συνεπώς αυτό να αντιμετωπιστεί από το Eurogroup. Έπρεπε να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης και 24ης Ιουνίου και στο πλαίσιο των προηγουμένων αποφάσεων και παραδοχών του Eurogroup στις 20 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου και βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι πάντα υπάρχει το θεσμικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, ο ρυθμός λήψης των πολιτικών αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξ ορισμού διαφορετικός από το ρυθμό με τον οποίο κινούνται οι αγορές και από το ρυθμό από τον οποίο κινείται η ενημέρωση σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο.
Άρα, πάντα θα υπάρχει μια υστέρηση των πολιτικών αποφάσεων σε σχέση με τις οικονομικές απαιτήσεις και τις επικοινωνιακές ανάγκες. Κι αυτό είναι ένα δομικό, ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Γι’ αυτό και όπως ξέρετε, είναι εξαιρετικά πιθανό, σχεδόν βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Βεβαίως, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε χθες στο Eurogroup, όπως προκύπτει από το κοινό ανακοινωθέν, έχουμε ορισμένες πάρα πολύ σημαντικές εξελίξεις. Έχει γίνει πια κοινή αντίληψη ότι αυτό που έχει σημασία είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μέσα από τη μείωση των επιτοκίων. Αυτό που έχει σημασία είναι να παραταθούν οι λήξεις των ομολόγων.
Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά και ευνοϊκά για την Ελλάδα. Όπως είναι σημαντικό το γεγονός πως καταγράφτηκε μια πολιτική οδηγία για την αλλαγή του ρόλου του EFSF για ένα ρόλο ο οποίος θα είναι πιο δυναμικός, πιο ευέλικτος, πιο αποτελεσματικός.
Δόθηκε συνεπώς εντολή στον Πρόεδρο της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι και Πρόεδρος του Euro Working Group να διαπραγματευτεί με τον ιδιωτικό τομέα όλες τις πιθανές λύσεις, όλα τα πιθανά σενάρια με στόχο να καταλήξουμε στο δυναμικότερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα σε ένα αποτέλεσμα που να ελαφρύνει την Ελλάδα σε σχέση με το δημόσιο χρέος ξεκινώντας από το κόστος εξυπηρέτησης και από την πίεση των λήξεων.
Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία επίσης η αναφορά του Eurogroup στην ανάγκη να συνεργαστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες έχουν θεσμικό χαρακτήρα γύρω από τα θέματα αυτά.
Θα μου πείτε είναι επαρκές το μήνυμα που έστειλε χθες το Eurogroup στις αγορές; Οι αγορές δεν θα μείνουν ποτέ ικανοποιημένες. Σήμερα δεν είχαμε εν τέλει μεγαλύτερη πίεση προς την Ιταλία και την Ισπανία και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σημειώσουμε, αλλά το περιβάλλον είναι αναμφίβολα ασταθές και πρέπει το μήνυμα να είναι κρυστάλλινο, πρέπει το μήνυμα να είναι ανεπίδεκτο πάσης παρερμηνείας, γιατί όλοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κακόπιστες ερμηνείες, γιατί αυτό συνδέεται με την ίδια τη φύση της αγοράς η οποία επιδιώκει το γρήγορο και εύκολο κέρδος πάντα.
Έχει σημασία να τονίσω απευθυνόμενος στους συμπολίτες μου ότι το κλίμα είναι όπως πάντα βαρύ. Η Ελλάδα πρέπει να βρει ξανά τη δημοσιονομική της ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, παρ’ όλα αυτά όμως, παρά το γεγονός ότι είμαστε οι δανειζόμενοι, αυτοί που βρίσκονται σε ανάγκη δημοσιονομική, μετέχουμε ισότιμα και με ισχυρό λόγο στη διαπραγμάτευση, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά στη διαπραγμάτευση για την αντοχή και το μέλλον της Ευρωζώνης και επίσης πρέπει να πω στους συμπολίτες μου ότι πράγματα που εδώ μπορεί να θεωρούνται αδιάφορα ή μικρά, αποκτούν πολύ μεγάλες θετικές διαστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και διευκολύνουν τη θέση της χώρας, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται τελικά ο Έλληνας πολίτης, να μειώνεται η πίεση προς αυτόν.
Το γεγονός ότι ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο μέσα στις προθεσμίες που είχαμε συμφωνήσει και με συμφωνία επί της διαδικασίας με την αντιπολίτευση, λειτούργησε καταλυτικά. Το γεγονός ότι χθες πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup είχε ανακοινωθεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων με ευρύτατη συναίνεση στο πολιτικό φάσμα, επίσης λειτούργησε τόσο θετικά ώστε να μνημονευθεί ρητά ως σημαντικό στοιχείο στο ανακοινωθέν που είναι όλο κι όλο μερικές παράγραφοι συνολικού μήκους μιας σελίδας.
Άρα, οποιαδήποτε πράξη συναίνεσης, έστω και η πιο μικρή, λειτουργεί ευεργετικά για τη χώρα και κατ’ αποτέλεσμα λειτουργεί απαλυντικά για το βάρος που καλείται να σηκώσει ο Έλληνας πολίτης, γιατί πρέπει τώρα να σταθεροποιηθούμε για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Όλη η συζήτηση που γίνεται για το δημόσιο χρέος, για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για την ενεργοποίηση του ΕFSF, για την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων και μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης, για νέες επιμηκύνσεις του χρόνου εξόφλησης, όλη αυτή η συζήτηση, ανεξαρτήτως του πώς τελικά θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα, βάζει πάτο στο βαρέλι, έκφραση που έχω χρησιμοποιήσει πάρα πολλές φορές, γιατί αν δεν μπει πάτος στο βαρέλι δεν μπορούν να συγκεντρώνονται και να αποδίδουν αποτελέσματα οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.
Βεβαίως, και χωρίς τη συνεπή και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και των δεσμεύσεών μας, πάλι δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να βγούμε όσο γίνεται γρηγορότερα από αυτή την περιδίνηση, από αυτή την εθνική περιπέτεια αναμφίβολα.
Όποιος δεν αντιλαμβάνεται στον πολιτικό του λόγο και στην πολιτική του ανάλυση αυτή την πάρα πολύ απλή αλήθεια, φοβούμαι ότι είτε το θέλει είτε δεν το θέλει, λέει ανακρίβειες προς τον ελληνικό λαό, γιατί αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Πρέπει να γίνει τώρα, πρέπει να γίνει συστηματικά σε κλίμα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής.
Για να βγούμε όσο γίνεται νωρίτερα από αυτό το τούνελ στο οποίο βρισκόμαστε, η πρόσκληση της κυβέρνησης προς την αντιπολίτευση να κάνουμε από κοινού τη διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοιχτή και οποιαδήποτε ανταπόκριση έστω και μερική στην πρόσκληση αυτή, μας ενισχύει στη διαπραγμάτευση και οδηγεί σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση.
Άκουσα επίσης πως έγινε πάρα πολύ μεγάλος λόγος για το περιβόητο selective default. Υπήρξαν και συνάδελφοί μου στην Ευρωζώνη που αναφέρθηκαν δημόσια στο ζήτημα αυτό. Η μόνη δημόσια αναφορά που γίνεται επισήμως στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup είναι η δεδηλωμένη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως δεν αποδέχεται ούτε selective default ούτε πιστωτικό γεγονός –credit event- γιατί αυτή είναι η βασική πολιτική και η καταστατική αποστολή της τράπεζας.
Αυτό το γνωρίζει η Ευρωζώνη. Το γνωρίζει το Eurogroup και η δική μου θέση εκ μέρους της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν ότι εμείς ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, το θέλουμε, θα συμβάλλουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε εγκαίρως, με αποτελεσματικότητα, όμως θέλουμε όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί έτσι ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου να καταβληθεί η επόμενη δόση όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί αυτό επιβάλλουν οι δανειακές μας ανάγκες.
Άρα, πρέπει να κινηθούν τώρα τις επόμενες εβδομάδες, πολύ πιο γρήγορα από τις 15 Σεπτεμβρίου και επίσης θέλουμε κάλυψη, απόλυτη κάλυψη, όχι μόνο για τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας, αλλά και για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας που είναι μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης και αυτή η κάλυψη θα μας δοθεί είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είτε εάν γίνει άλλη πολιτική επιλογή από την Ευρωζώνη, από τους εταίρους μας, από την Ευρωζώνη τα κράτη μέλη και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι για παράδειγμα το EFSF. Αυτό ετέθη με απόλυτο τρόπο και είναι κατανοητό από όλους, διότι δεν υπάρχει τρίτη εκδοχή.
Όπως μου είπε σήμερα σε μία συνομιλία που είχαμε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε σχέση με την πιθανή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα βρίσκονται υπό εξέταση 36 πιθανά σενάρια και μπορεί αυτά να πολλαπλασιαστούν. Από όλα αυτά εμείς πρέπει να κρατήσουμε αυτό που μας ενδιαφέρει.
Μας ενδιαφέρει να υπάρξει μία απάντηση η οποία να καθησυχάζει τις αγορές. Να υπάρξει ένα πρόγραμμα το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εγκαίρως ώστε να έχουμε καλύψει τις ταμειακές ανάγκες μας και τις δανειακές μας ανάγκες πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου.
Πρέπει να υπάρχει πλήρης κάλυψη θεσμικά συγκροτημένη σε σχέση με τις δανειακές ανάγκες και σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, γιατί αυτό είναι απολύτως αναγκαίο όχι για την Ελλάδα, αλλά με αφορμή την Ελλάδα γενικότερα για την Ευρωζώνη.
Επίσης είναι σαφές ότι δεν πρέπει να συγχέουμε και δεν συγχέουμε στο Eurogroup προσλήψεις, δηλαδή αξιολογήσεις με πραγματικά οικονομικά γεγονότα. Τώρα δεν είμαστε στα πραγματικά οικονομικά γεγονότα. Τώρα είμαστε σε προσλήψεις που κάνουν διάφορες οντότητες, όπως για παράδειγμα οι οίκοι αξιολόγησης ή οι εκτιμητικές εταιρείες.
Το selective default δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός. Είναι στην πραγματικότητα μία αξιολόγηση. Είναι ένα επίπεδο αξιολόγησης το οποίο βεβαίως τοποθετείται κάτω από τα επίπεδα τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέπουμε μία πρόσληψη -μία perception αν μου συγχωρέσετε την έκφραση- με μια πραγματικότητα και δεν πρέπει να μετατρέπουμε την εκτίμηση ή την πρόσληψη σε αυτοτροφοδοτούμενη προφητεία.
Γι' αυτό χρειάζεται πειθαρχία, ηρεμία, συστράτευση, ενότητα, σχεδιασμός και πιστεύω ότι αυτό το έχουμε καταφέρει. Δεν φτάνει όμως αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. Πρέπει να το κάνουμε όλοι, όλοι όσοι επηρεάζουν το δημόσιο λόγο και καθορίζουν τις συμπεριφορές στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα και πρέπει να προστατεύσουμε τον πολίτη, ιδίως τον πιο φτωχό και αδύνατο, εκείνον που δεν μπορεί να βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, ή εκείνον που δεν έχει περιουσία πάνω στην οποία μπορεί να επαναπαυθεί.
Αυτά ήθελα να σας πω. Ο κ. Σαχινίδης θα φύγει σε λίγο να πάει στη Βουλή για μια επίκαιρη ερώτηση. Ο κ. Οικονόμου είναι στο ΠΑΣΟΚ σε μια κομματική σύσκεψη, όπου έπρεπε να εκπροσωπηθεί το Υπουργείο και θα έχω παρέα μου τον Γενικό Γραμματέα τον κ. Πλασκοβίτη. Και σε λίγο πρέπει κι εγώ να πάω στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, οπότε πρέπει να κάνουμε γρήγορα τις ερωτήσεις και συγνώμη για τον μακρύ πρόλογο, αλλά ήταν χρήσιμος.
Χρ. Γιώτης (Ελευθεροτυπία/Bloomberg): Ήθελα να ρωτήσω αν συμμερίζεστε την εκτίμηση που εξέφρασε σήμερα ο κ. Οικονόμου ότι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων και των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου δεν είναι ρεαλιστικός.
Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί γιατί εάν δεν το εννοεί δεν θα είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική σε αυτό που κάνει. Μέχρι τα μέσα του 2014 έχει προγραμματιστεί να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας 30 δισεκατομμύρια ως προϊόν ιδιωτικοποιήσεων που ταυτόχρονα μειώνουν ένα μεγάλο και σπάταλο κράτος, μειώνουν τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες και κινητοποιούν παραγωγικές δυνάμεις συμβάλλοντας στην ανάσχεση της ύφεσης και στην επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Αυτό θα το πετύχουμε. Μάλιστα η δέσμευσή μας είναι σε κάθε ορόσημο, όπως είναι ο Σεπτέμβριος του 2011, ο Δεκέμβριος του 2011 να έχουμε κάπως καλύτερο αποτέλεσμα, έστω και λίγα εκατομμύρια ευρώ καλύτερο αποτέλεσμα. Και θα το πετύχουμε αυτό, γιατί έχουμε και εναλλακτικές λύσεις τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας και με την τεχνική τους βοήθεια.
Για τα θέματα αυτά άλλωστε είχα μια μακρά συζήτηση με τον Επίτροπο, τον κ. Ρεν ζητώντας όχι μόνο τεχνική βοήθεια για την ιδιωτικοποίηση, αλλά και εσωτερικό συντονισμό στις υπηρεσίες και τις γενικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μην τίθεται νομικά ή διοικητικά προβλήματα που δημιουργούν καθυστερήσεις.
Επίσης, τα θέματα αυτά συνδέονται και με το φιλόδοξο πρόγραμμα για την πραγματική οικονομία, όχι μόνο με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, των Διαρθρωτικών Ταμείων, του Ταμείου Συνοχής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και με κονδύλια από διμερείς συνεργασίες, όπως αυτή που έχουμε αρχίσει να συζητούμε με την Γερμανία.
Άλλωστε οι εταίροι μας σε λίγο θα πάρουν μια επιστολή από εμένα, που θα τους παρουσιάζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και θα τους καλούμε να πάρουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό με απολύτως διαφανείς και ανταγωνιστικούς όρους, διότι δεν αρκεί να διαθέτεις κάποιο περιουσιακό στοιχείο στη διεθνή αγορά, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα πιθανόν αγοραστών ώστε αυτό να λειτουργήσει με πραγματικούς κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας και σε αυτό είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ανταπόκριση και βοήθεια από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.
Σ. Δήμτσα (Mega): Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω πάνω στο θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας για ποιο λόγο ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είπε ότι αυτό είναι μια επιλογή την οποία συμφώνησαν οι 17 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, αλλά και για ποιο λόγο αισθανθήκατε την ανάγκη να μπει στο κοινό ανακοινωθέν η διαφωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με ό,τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει πιστωτικό γεγονός. Υπήρξε συζήτηση; Υπήρξαν διαφωνίες μέσα στο Eurogroup σε αυτό το θέμα;
Ευ. Βενιζέλος: Να περιγράψω την πραγματική κατάσταση. Αυτό που περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup είναι η επίσημη θέση του Δ.Σ. και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχεται να προκύψει selected default, ή πιστωτικό γεγονός που είναι τελείως διαφορετικό πράγμα.
Εδώ δεν μιλάμε για πιστωτικό γεγονός, δεν μιλάμε για ενεργοποίηση των περιβόητων CDS, μιλάμε για μια αξιολόγηση των οίκων αξιολόγησης. Αυτό είναι το επίσημο ανακοινωθέν. Δεν υπάρχει κανένα σημείο στην απόφαση του Eurogroup που να αποδέχεται το selected default. Τι έχει συμβεί όμως;
Οι έως τώρα δημόσια γνωστές προτάσεις του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή στην πραγματικότητα της διεθνούς κοινότητας των τραπεζών, έχουν προκαλέσει αντίστοιχες ανακοινώσεις από έναν και ενδεχομένως υπαινικτικά από δυο οίκους αξιολόγησης που μιλάνε για selected default. Αυτό το γνωρίζουμε, διότι το διαβάσαμε στον Τύπο.
Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει. Αυτό λοιπόν εγώ το έθεσα και είπα προσέξτε αν αυτό υπάρχει στο τραπέζι, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εάν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Eurogroup και από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως το EFSF.
H αναφορά σε έναν πιο ευέλικτο και λειτουργικό ρόλο του EFSF σημαίνει πολλά κατά τη γνώμη μου, αλλά πάντως είναι σαφές ότι έτσι έχουμε θέσει το θέμα εμείς και εφόσον μιλάμε για την Ελλάδα ως πρώτο δοκιμαστήριο της κρίσης η οποία αφορά το ευρώ στην καρδιά του, κανείς δεν είναι ανιστόρητος ώστε να μην καταλάβει πως πρέπει να χειριστούμε την κρίση αυτή.
Η Ευρώπη καθυστερεί, μερικές φορές εμφανίζει αμηχανίες, ή υπαναχωρήσεις, αλλά εν τέλει η ιστορία μας διδάσκει ότι κάνει μεγάλα βήματα μπροστά και τα κάνει με ένα πολιτικό βολονταρισμό. Δηλαδή τα κάνει επειδή κάποια πολιτικά πρόσωπα, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, ή αρμόδιοι υπουργοί στο επίπεδό τους, κάνουν τα αναγκαία βήματα και μια κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία και μια πρόκληση για να γίνουν αυτά τα βήματα. Διότι εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εδώ έχουμε μια Νομισματική Ένωση, έχουμε ένα κοινό νόμισμα και δεν έχουμε ένα αντίστοιχο επίπεδο θεσμικής και πολιτικής ολοκλήρωσης.
Αυτό είναι μια αντίφαση που την ξέρουμε και πρέπει να την διαχειριστούμε ως Ευρώπη.
Θ. Κουκάκης (Νέα/Εστία): Επειδή περιγράψατε, κάνατε αναφορά σε μια ολοκληρωμένη λύση η οποία πρέπει να ανευρεθεί και κάνατε και αναφορά στην ευέλικτη και λειτουργική ανάμειξη του EFSF, επειδή το Eurogroup εξέτασε και το θέμα της Ιταλίας και διαφάνηκε ότι ενδεχομένως να μετακυληστεί, να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη. Ήθελα απλά να μας ενημερώσετε εάν εξετάστηκε το θέμα του ευρωομολόγου, επειδή ο κ. Ρεν είχε πει ότι θα υπάρξει μέχρι το τέλος της χρονιάς μια μελέτη σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να ενεργοποιηθεί κι αυτό σε κάποια μορφή, ή από την άλλη υπήρχε μια αναφορά οποιαδήποτε σε ενίσχυση του ΕFSF στα επίπεδα που θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια ενδεχομένως ιταλική κρίση.
Ευ. Βενιζέλος: Συζήτηση για το ευρωομόλογο δεν έγινε. Το EFSF όμως πρέπει να ξέρουμε ότι ούτως ή άλλως εκδίδει κάποια μικρά ευρωπαϊκά ομόλογα και ο δανεισμός της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας έγινε ως ένα βαθμό μέσω της έκδοσης ομολόγων του EFSF τα οποία αξιολογούνται με την καλύτερη δυνατή βαθμολογία διεθνώς και ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το σχήμα του νέου δανείου ή της νέας ενίσχυσης προς την Ελλάδα. Μπορεί αυτή να μην είναι διακρατική όπως η πρώτη ενίσχυση, μπορεί να έχει άλλα χαρακτηριστικά πιο κοντά στα χαρακτηριστικά της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας.
Εκείνο που κάναμε, επίσης, χθες Δευτέρα το μεσημέρι είναι ότι υπογράψαμε τη συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για το ESM, που ενοποιεί τον EFSF και τον EFSM και ορισμένες παραδοχές οι οποίες υπάρχουν στη συνθήκη αυτή βεβαίως και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη ακόμη και πριν την κύρωση και τη θέση σε ισχύ της συνθήκης αυτής.
Άρα η αναφορά που γίνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup, σε έναν πιο ευέλικτο και λειτουργικό ρόλο του EFSF, μπορεί εν δυνάμει να σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Αλλά ξέρετε, το κάθε τι θέλει και το χρόνο ωρίμανσής του, ο οποίος βέβαια υπό πίεση και υπό συνθήκες κρίσης επιταχύνεται.
Θ. Παπαδής (Ημερησία): Είπατε ότι ζητήσατε κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν κατάλαβα καλά. Τι ακριβώς εννοείτε κι αν έχει κάποια σχέση με τα stress test της Παρασκευής.
Ευ. Βενιζέλος: Εννοώ πάρα πολύ απλά ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ρευστότητας, ένα πρόβλημα κάλυψης των αναγκών των τραπεζών στο βαθμό που δεν λειτουργεί πλήρως η διατραπεζική αγορά. Έχουμε επίσης παρατηρήσει τις ημέρες αυτές μία πίεση στην πανευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά και άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία να λειτουργούν αντιρροπιστικά και αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Eurogroup.
Το καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχει λειτουργήσει έτσι και έχει λειτουργήσει έτσι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες. Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε τέτοιο πρόβλημα και που έχουμε καταφύγει στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τώρα τα stress test είναι μια άλλη ιστορία τελείως. Με τα stress test ασχολήθηκε σήμερα το ECOFIN, με τη συμμετοχή και των 27 κρατών μελών. Υπάρχει μία επίσημη ανακοίνωση του ECOFIN, την οποία πρέπει να τη δείτε και να τη λάβετε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη σας γιατί είναι πάρα πολύ λιτή και πάρα πολύ σαφής.
Τα stress test θα ανακοινωθούν όλα μαζί για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάρχουν σε όλες τις χώρες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά μηχανισμοί υποστήριξης και κάλυψης των προβλημάτων σε σύντομο χρόνο όπου χρειαστεί, και νομίζω ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καθαρή και μια πάρα πολύ ασφαλής απάντηση γιατί μέσα από τη διαδικασία των stress test έχουμε διαφάνεια και έχουμε μία γρήγορη διαδικασία προσαρμογής σε ανώτερο επίπεδο των βασικών χαρακτηριστικών των τραπεζών και κυρίως της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Άρα θα λειτουργήσει ευεργετικά και σταθεροποιητικά το stress test.
Γ. Ραγκούσης (902): Κύριε Υπουργέ, πέρα από το θέμα της κάλυψης των τραπεζών, εντάξει, θα δοθούν ας πούμε οι εγγυήσεις και εν πάση περιπτώσει θα καλυφθεί με έναν τρόπο, δεν σας ανησυχεί ότι μπορεί να μπούμε σε έναν επικίνδυνο δρόμο – δεν το λέω εγώ, το είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – εφόσον υπάρξει ο χαρακτηρισμός «επιλεκτική χρεοκοπία»; Εντάξει, δηλαδή η μόνη επίπτωση θεωρείτε ότι θα είναι στο κομμάτι των τραπεζών;
Ευ. Βενιζέλος: Μα δεν θέλουμε να υπάρξει ο χαρακτηρισμός αυτός. Εμείς θα προτιμούσαμε σαφέστατα να υπάρχει ένα μοντέλο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα χωρίς οι οίκοι αξιολόγησης να θέτουν παρόμοιο θέμα. Βεβαίως υπάρχει το ευρύτερο ζήτημα, πώς αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πώς αντιμετωπίζουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί τους οίκους αξιολόγησης και γενικά το ζήτημα που τίθεται είναι η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.
Υπάρχουν ορισμένα θέματα που έχουν τεθεί στη Σύνοδο των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, των G20 το 2008, τα οποία ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη και πρέπει να εφαρμοστούν. Αλλά θα χρησιμοποιήσω την ερώτησή σας για να πω κάτι άλλο. Βλέπετε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ; Είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ε. Κωσταρέλλου (Ελευθεροτυπία): Να υποθέσουμε ότι αυτά τα οποία είπατε για το μηχανισμό τον προσωρινό, τον EFSF, ότι ανοίγεται η δυνατότητα για δευτερογενή αγορά; Το ένα είναι αυτό. Και τι είναι αυτό το οποίο εσάς σας δημιουργεί τις προσδοκίες ότι τα πάντα θα τελειώσουν σύντομα, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία τη 15η Σεπτεμβρίου, ενώ ο κ. Γιούνκερ χθες μίλησε για τέλος Σεπτεμβρίου. Ευχαριστώ.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, είναι σαφές. Έγινε μάλιστα μια πολύ μεγάλη και θα έλεγα και χαριτωμένη συζήτηση για το πότε πρέπει να τελειώσουν αυτά. Η διατύπωση στο ανακοινωθέν είναι shortly και η συζήτηση ήταν τι σημαίνει shortly. Αν shortly σημαίνει shortly ή αν shortly σημαίνει as soon as possible. Υπήρξε μία, ας το πούμε έτσι, παιγνιώδης διαφωνία μεταξύ του κ. Γιούνκερ και του κ. Σόιμπλε.
Η συζήτηση για το σχήμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα πρέπει να τελειώσει τώρα, ει δυνατόν πριν τις διακοπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επειδή πρέπει να μεσολαβήσει επίσκεψη της Τρόικα και αξιολόγηση των επιδόσεών μας γύρω στις 20 Αυγούστου, το πρόγραμμα συνολικά που περιλαμβάνει και την παράμετρο τη δική μας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Αυγούστου ώστε αν χρειάζεται να περάσει από Κοινοβούλια και να έχει ολοκληρωθεί και να έχει τεθεί σε εφαρμογή προ της 15ης Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι σαφής θέση του Eurogroup. Σαφής θέση του Eurogroup.
Ε. Κωσταρέλλου (Ελευθεροτυπία): Συγγνώμη, για το πρώτο, για τον EFSF, εάν…
Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, το ζήτημα του μηχανισμού επαναγοράς έχει ούτως ή άλλως τεθεί. Είναι μέσα στην, θα έλεγα, γκάμα των θεμάτων που καλείται τώρα να διαπραγματευθεί με τον ιδιωτικό τομέα ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ούτως ή άλλως λέγεται by back mechanism και είναι κι αυτό μία από τις προτάσεις, από τα μοντέλα που βρίσκονται στο τραπέζι.
Τώρα όμως προσέξτε, θα κάνουμε μια συμφωνία γιατί εγώ πιέζομαι πάρα πολύ χρονικά. Εάν έχετε καλυφθεί.. Εσείς κάνατε ερώτηση.
Χρ. Γιώτης (Ελευθεροτυπία/Bloomberg): Θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες;
Ευ. Βενιζέλος:Προφανώς δεν πρέπει να υπάρξει και δεν θα υπάρξει. Αυτό είναι θεμελιώδες. Αυτό ήταν βασική παράμετρος της συζήτησής μας και όλων των αποφάσεων που λαμβάνουμε.
Στ. Αναγνώστου (Ελεύθερος): Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω το εξής. Χθες δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία με τα έσοδα και υπάρχει σημαντική απόκλιση. Πρέπει είπατε μέχρι, θα έρθει 20 Αυγούστου η Τρόικα για να κάνει αποτίμηση κλπ. Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρξει επίτευξη των στόχων; Τι θα κάνετε;
Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, θα σας απαντήσω, γιατί είναι επίσης πολύ κρίσιμη η ερώτηση που κάνετε. Πράγματι υπάρχει απόκλιση στα έσοδα. Υπάρχει μία υστέρηση εσόδων και υπάρχει και μία επιτάχυνση δαπανών μικρότερη και γι' αυτό άλλωστε ψηφίσαμε τα διορθωτικά μέτρα και έχουμε επιβαρύνει πάρα πολύ το 2011 προκειμένου να πετύχουμε το δημοσιονομικό μας στόχο προκειμένου να μπορέσουμε από του χρόνου να αποκτήσουμε το πλεονέκτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, διότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι στο πρόγραμμα, να δανείζεται, να εξαρτάται από τους εταίρους και από διεθνείς οργανισμούς, να είναι μέσα σε περιδίνηση και να συνεχίζει να παράγει χρέος.
Διότι αν δεν πετύχεις τα πρωτογενή πλεονάσματα παράγεις κάθε χρόνο πρόσθετο χρέος το οποίο ενέχει μια εσωτερική αντίφαση. Άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρώτος μας στόχος είναι να πετύχουμε τους στόχους και να εφαρμόσουμε τον προϋπολογισμό συμπεριλαμβανομένων και των διορθωτικών μέτρων του 2011. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι Έλληνες πολίτες.
Πρέπει να το καταλάβουν όλοι όσοι καλούνται να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Μπορεί για τον κάθε πολίτη για την κάθε οικογένεια να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στο μηνιαίο εισόδημα, για το κράτος αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά αρνητικές και αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις θα επηρεάσουν πολύ περισσότερο το εισόδημα και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών και τις προοπτικές των παιδιών μας. Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αποδεχτούμε και να υποστούμε το βάρος αυτό, προκειμένου να μην έρθει ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος.
Κάνουμε συνεχώς συσκέψεις και δίνω συνεχώς οδηγίες στον τομέα εσόδων του Υπουργείου, δηλαδή και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ. Είδατε τις ανακοινώσεις που έχουμε κάνει, έχει ήδη διαμορφωθεί ένα προγεφύρωμα σε σχέση με τα έσοδα και σε σχέση με τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.
Σας θυμίζω ότι αυτές τις 20 ημέρες που είμαι στο Υπουργείο Οικονομικών:
- έχει ψηφιστεί η διάταξη για την άρση του τραπεζικού απορρήτου,
- έχει ψηφιστεί η διάταξη για την εντατική χρήση των τεκμηρίων διαβίωσης,
- έχει ψηφιστεί η διάταξη για το ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος και δεύτερου επαγγέλματος,
- έχει αναρυθμιστεί το ζήτημα του αφορολογήτου ορίου με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης για τους νέους και τους συνταξιούχους,
- έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τη βασική διάκριση που κάναμε μεταξύ των 15.000 φυσικών και νομικών προσώπων που χρωστάνε 37 δισεκατομμύρια και των 900.000 προσώπων που χρωστούν τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια από τον οποίον οι 720.000 χρωστάνε μόλις μέχρι 3.000 ευρώ.
Επίσης είπαμε πως θα οργανώσουμε τους γρήγορους ελέγχους για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση φυσικά και νομικά πρόσωπα και αξιοποιούμε τους λογιστές και ορκωτούς ελεγκτές μέσω του φορολογικού πιστοποιητικού. Το δε φορολογικό πιστοποιητικό θέλουμε τώρα να το επεκτείνουμε και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις ώστε να τραβήξουμε μια γραμμή και να προχωρήσουμε στο μέλλον χωρίς να έχουμε συνεχώς το βάρος των φορολογικών εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και θα υπάρξουν και άλλα προγεφυρώματα καθ’ οδόν προς το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα επεξεργαστούμε και επεξεργαζόμαστε ήδη και την άλλη εβδομάδα θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση και η μεγάλη επιτροπή, η Εθνική Επιτροπή και η Ομάδα Εργασίας.
Είναι το πρώτο θέμα, είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους μας σε σχέση με τα έσοδα. Τους στόχους σε σχέση με τις δαπάνες θα τους πετύχουμε με πολιτικά και διοικητικά μέτρα, διότι αυτό εξαρτάται κυρίως από την εσωτερική λειτουργία της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης.
Εκεί θα πετύχουμε τους στόχους μας διότι αυτό επιβάλλεται και θα επιβληθεί με το νόμο, με διοικητική πράξη με πολιτική απόφαση. Για τα έσοδα χρειάζεται η συμμετοχή των πολιτών, η κατανόηση και βεβαίως η συνεισφορά.
Μ. Χριστοδούλου (Ισοτιμία): Να ρωτήσω αν είστε ανοιχτοί σε μια νέα περαίωση και αν θα υπάρξουν αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα των αποκρατικοποιήσεων;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα κάνουμε νέα περαίωση αυτόματη όπως έγινε την προηγούμενη φορά. Θα εφαρμοστούν μηχανισμοί γρήγορου και ει δυνατόν αυτοματοποιημένου ελέγχου χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά θα πρόκειται για ελέγχους. Διότι υπάρχουν στοιχεία διασταύρωσης και έχει τεράστιες δυνατότητες το ΚΕΠΥΟ.
Δεν θα αλλάξει σε τίποτα το χρονοδιάγραμμα των αριθμητικών στόχων που έχουμε, δηλαδή είχαμε μέχρι τέλος Ιουνίου στόχο 400 εκατομμύρια. Για την ακρίβεια 390 εκατομμύρια. Συγκεντρώσαμε 392. Έχουμε στόχο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να προσθέσουμε άλλο 1.300 και να είναι 1.700. Θα επιχειρήσουμε να είναι 1.750 όχι λιγότερο. Δεν θα μεταβληθούν οι στόχοι αυτοί. Λέω θα επιδιώξουμε να πάμε λίγο παραπάνω.
Ε. Κωσταρέλλου (Ελευθεροτυπία): Πόσο περίπου;
Ευ. Βενιζέλος: Θα πρέπει να είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου 1.700. Δηλαδή +1.300, γιατί έχουμε ήδη 400. Θέλουμε να πάμε λίγο παραπάνω για λόγους συμβολικούς, γιατί αυτό συνιστά ένα σημαντικό διπλωματικό επιχείρημα υπέρ της χώρας.
Σπ. Δημητρέλης (Δημοκρατία/capital.gr): Κύριε Υπουργέ απευθύνομαι στην ιδιότητά σας ως νομικού. Υπάρχει μια αναφορά στο ανακοινωθέν περί collaterals όπου είναι αναγκαίο. Δηλαδή κάποιων εγγυήσεων.
Ευ. Βενιζέλος: Όπου είναι πρόσφορο.
Σπ. Δημητρέλης (Δημοκρατία/capital.gr): Όπου είναι πρόσφορο, όπου είναι αναγκαίο. Υπάρχει μια θολούρα σχετικά με το θέμα. Κάτι ακούγεται για τους Φινλανδούς. Τι ακριβώς ζητάνε; Και το δεύτερο, εφόσον επιμείνουν, αν είναι εκτός από τους Φινλανδούς και άλλοι, δεν ξέρουμε, εσείς θα μας πείτε, αν είμαστε διατεθειμένοι να το δώσουμε.
Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω. Να σας εξηγήσω λίγο την ιστορία αυτή γιατί είναι χρήσιμη, μπορεί να μας απασχολήσει και στο μέλλον. Οι Φινλανδοί είχαν περάσει πριν από μερικά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 από μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια και τότε είχαν κληθεί να παράσχουν εγγυήσεις, δηλαδή collateral. Άρα στο εθνικό υποσυνείδητο των Φινλανδών υπάρχει η έννοια του collateral.
Επειδή η κυβέρνηση είναι πολυκομματική, επειδή μετέχουν 6 κόμματα στην κυβέρνηση αυτή η οποία είναι νωπή, έγινε μεγάλο προεκλογικό αντικείμενο η βοήθεια προς την Ελλάδα και το collateral, και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης.
Αντίστοιχο ζήτημα με πιο ήπιο τρόπο θέτει και η Σλοβακία, ίσως και η Σλοβενία. Βεβαίως η συμμετοχή των χωρών αυτών στο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ μικρή. Σας θυμίζω ότι η Σλοβακία δεν μετέχει τώρα ούτε στο τρέχον πρόγραμμα. Δεν μετέχει, δεν συμβάλλει. Ούτως ή άλλως η συμβολή της θα ήταν πάρα πολύ μικρή αναλογικά.
Αυτό λοιπόν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη Φινλανδία και ίσως και άλλες δύο μικρές χώρες της Ευρωζώνης. Η αναφορά στο collateral όπου αυτό είναι πρόσφορο, δεν γίνεται στην παράγραφο για την Ελλάδα. Γίνεται στην πρώτη παράγραφο η οποία δίνει απάντηση στις πιέσεις κατά του ευρώ και στην κρίση της Ευρωζώνης και στη διεθνή νευρικότητα, και το συνδέει η παράγραφος αυτή το ζήτημα του collateral με το νέο ρόλο του EFSF, με την επιμήκυνση των λήξεων, με τη μείωση των επιτοκίων και με τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους.
Άρα λοιπόν εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ερώτημα μεγάλης επιμήκυνσης, μεγάλης μείωσης επιτοκίων και μεγάλης ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης, και πρέπει εκεί να αντιμετωπίσουμε ζητήματα εγγυητικών μηχανισμών, αυτό πρέπει να το κάνουμε γιατί ο εγγυητικός μηχανισμός θα μας επιτρέψει πολλά πράγματα.
Θα μας επιτρέψει να δώσουμε μία λύση στη βιωσιμότητα η οποία να είναι αναμφίβολη διεθνώς και επίσης θα μας επιτρέψει ενδεχομένως να θέσουμε σε λειτουργία και άλλους μηχανισμούς, αν αυτοί γίνουν δεκτοί από το Eurogroup, όπως είναι οι μηχανισμοί της επαναγοράς χρέους. Άρα είναι κάτι το οποίο καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εντάξει;
Σπ. Δημητρέλης (Δημοκρατία/capital.gr): Για τα ακίνητα;
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα για τα ακίνητα να σας πω. Τα ακίνητα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, αλλά πρέπει πάντα να έχουμε και τη δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Θα θυμάστε ίσως ότι εγώ από το Φεβρουάριο του 2011, όταν πρωτοανακοινώθηκε από την Τρόικα το ζήτημα των 50 δισ. είχα πει ότι θα έπρεπε να γίνει χρηματοοικονομική αξιοποίηση.
Πάντως, πρέπει να γίνει η αξιοποίηση η οποία αποδίδει αποτέλεσμα οικονομικό, δηλαδή παίρνουμε στα χέρια μας χρήματα και ενσωματώνουμε υπεραξίες, αν δημιουργούνται υπεραξίες. Αλλά όλα αυτά πάντα σε συνεργασία με την Τρόικα, πάντα σε συνεργασία με τους δύο παρατηρητές που θα μετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και πάντα με τρόπο ο οποίος θα γίνεται αποδεκτός από τις αγορές γιατί αυτές είναι που θα ανεβάσουν την αξία όλων των πραγμάτων τα οποία είναι περιουσία του ελληνικού λαού και θα χρησιμοποιηθούν για να διευκολυνθεί ο ελληνικός λαός μέσω της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος και της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας.
Γιαννόπουλος (Athens News): Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στον κ. Τρισέ. Θα ήθελα να σας κάνω δύο διευκρινίσεις και μία ερώτηση. Η διευκρίνιση είναι η εξής. Όταν ο κ. Τρισέ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λέει ότι δεν δέχομαι το ένα, το άλλο, το παρ-άλλο κλπ, κλπ, αυτό δεν είναι απειλή προς τις αγορές. Είναι απειλή προς την Ελλάδα, ότι δεν θα δεχθούμε εγγυήσεις, ομόλογα…
Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Προσέξτε, απειλή προς την Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση.
Γιαννόπουλος (Athens News): Καλά, εν πάση περιπτώσει είναι κάτι το οποίο υπονοείται όμως.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, με συγχωρείτε. Απειλή προς την Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση. Είναι μία αντίσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συγκεκριμένες πρακτικές των διεθνών αγορών και ιδίως των εκτιμητικών οίκων και είναι ένα ζήτημα που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ρύθμιση των ρόλων, των θεσμικών ρόλων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή άλλος ο ρόλος της Τράπεζας, άλλος ο ρόλος του Eurogroup, άλλος ο ρόλος του EFSF. Πίεση στην Ελλάδα δεν είναι σε καμία περίπτωση.
Γιαννόπουλος (Athens News): Καλώς. Όταν σας είπε ότι έχει 36 διαφορετικά σενάρια για τη συμμετοχή των ιδιωτών, σε ποιο από αυτό τα σενάρια…
Ευ. Βενιζέλος: Έχει υπόψη του να έχουν διατυπωθεί δημοσίως…
Γιαννόπουλος (Athens News): Τον ρωτήσατε σε ποιο από αυτά θα συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σαν κάτοχος κάπου 60 δισεκατομμυρίων ελληνικών ομολόγων του δημοσίου τα οποία τα έχει αγοράσει και με…
Ευ. Βενιζέλος: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει μικρότερο ονομαστικό αριθμό. Και ποτέ δεν ετέθη θέμα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο PSI. Δεν είναι ιδιώτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι θεσμικός κάτοχος.
Γιαννόπουλος (Athens News): Πάντως θα μπορούσε μόνη της να θέσει αυτό το θέμα.
Ευ. Βενιζέλος: Είναι θεσμικός κάτοχος. Είναι άλλο ζήτημα αυτό. Δεν μετέχει στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα. Αλλιώς θα έπρεπε να μετέχουν οι κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών.
Γιαννόπουλος (Athens News): Θα μπορούσαμε να έχουμε αναλυτικά στοιχεία για τα ομόλογα τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δούμε αν θα μπορούσε…
Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να ρωτήσετε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με συγχωρείτε που σας το είπα αυτό, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ούτε μπορώ να χρησιμοποιήσω ανεπίσημες πληροφορίες ή πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης. Έτσι δεν είναι;
Α. Κανιάρης (Ριζοσπάστης): Για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών ήθελα να ρωτήσω κ. Υπουργέ. Αναφερθήκατε στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος για τη θέση του ΕΚΤ κλπ. Το θέμα όμως είναι ότι γίνονται δηλώσεις από πλευράς εκπροσώπων της ευρωζώνης και λίγο πολύ εμφανίζονται οι αντιθέσεις. Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε συμμετοχή των ιδιωτών στην διαχείριση του ελληνικού χρέους. Πιο προχωρημένα, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δήλωσε ή χθες ή σήμερα αν δεν κάνω λάθος, ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να είναι υποχρεωτική. Δηλαδή πρέπει να τους εξαναγκάσουμε. Από την άλλη μεριά έχουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία δεν ξέρω αν μιλάει για συμμετοχή ιδιωτών, πάντως…
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε σχέση με το ανακοινωθέν της συνάντησης μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου και δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε για τον ESM, για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό το μόνιμο στήριξης η συνθήκη για τη συγκρότηση του οποίου έχει ήδη υπογραφεί. Αυτά είναι γνωστά. Είναι γνωστά και παλιά ζητήματα. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο από την άποψη αυτή.
Δημοσιογράφος: Απλή ερώτηση για τον κόσμο που μας βλέπει.
Ευ. Βενιζέλος: Όλες απλές είναι για τον κόσμο.
Δημοσιογράφος: Πολύ πιο απλή. Όλοι ακούγαμε για θέμα χρεοκοπίας στις αρχές του χρόνου, έτρεξε ο κόσμος πήρε τα λεφτά του από τις τράπεζες. Είχαμε μεγάλη κίνηση καταθέσεων. Τώρα ακούμε για επιλεκτική χρεοκοπία.
Ευ. Βενιζέλος: Επαναλαμβάνω η λέξη επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ επιμόνως τον αγγλικό όρο selective default. Αυτό δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία. Είναι μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης.
Δεν δημιουργεί αυτό από μόνο του μια πραγματικότητα, ούτε ενεργοποιεί τον περιβόητο μηχανισμό των CDS. Εάν εμείς είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα προς όφελός μας, γιατί όλα αυτά τελικώς οδηγούν σε ένα πιο βιώσιμο χρέος και σε μια ελάφρυνση του βάρους από το χρέος, προκειμένου να ξαναβγούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, να βγούμε από το λούκι αυτό στο οποίο έχουμε μπει και να αποκτήσουμε τη θέση που μας αξίζει στη διεθνή οικονομία. Άρα αυτά όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και μια διέξοδος.
Σας ευχαριστώ πολύ.