Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012


Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του νεοναζισμού

 

Ευ. Βενιζέλος: Καλό μεσημέρι. Σας ευχαριστώ κι εγώ. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει σήμερα δυο αλληλένδετες πρωτοβουλίες του.

 • Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά την αντιμετώπιση της ρατσιστικής, ξενοφοβικής, νεοναζιστικής κοινωνικής βίας. Γιατί πέρα από τις συγκεκριμένες μορφές βίας, υπάρχει  δυστυχώς πλέον το φαινόμενο της διάχυτης κοινωνικής βίας.
 • Δεύτερον, μια πρωτοβουλία  για την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής ως αντισυνταγματικού μορφώματος, που έχει δυστυχώς ψηφιστεί από ένα τμήμα του ελληνικού λαού και υπάρχει μέσα στο Κοινοβούλιο.

Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σήμερα πρωτίστως βεβαίως στην ελληνική κοινωνία, σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Γιατί τα μεγάλα ερωτήματα αφορούν την ίδια την κοινωνία, η οποία πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα ή ακόμη περισσότερο το «φλερτ» με τέτοια φαινόμενα, οδηγεί όχι απλά και μόνο στο δημοκρατικό και θεσμικό αδιέξοδο, αλλά στην απόλυτη καταστροφή. Είναι ένα ανιστόρητο και επικίνδυνο παιχνίδι.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα πολιτικά κόμματα που λειτουργούν μέσα στη Βουλή. Σε όλα τ’ άλλα κόμματα ανεξαιρέτως, που συγκροτούν το λεγόμενο «συνταγματικό τόξο». Δηλαδή αποδέχονται το Σύνταγμα ως σύστημα αξιών. Γιατί το Σύνταγμα δεν είναι απλά και μόνο θεσμοί, διαδικασίες, δικαιώματα, αλλά είναι πρωτίστως μια συμπύκνωση ενός αξιακού κεκτημένου που έχει δημοκρατικό και δικαιοκρατικό χαρακτήρα.

Δεν μπορεί η τομή που έχει  -κακώς κατά τη γνώμη μου- επικρατήσει μεταξύ των λεγομένων «μνημονιακών» και των λεγόμενων «αντιμνημονιακών» κομμάτων, να λειτουργεί ως πρόσχημα ύπαρξης ,δράσης ή ανοχής για τη Χρυσή Αυγή. Δε μπορεί η διάκριση μεταξύ δήθεν «μνημονιακών» και δήθεν «αντιμνημονιακών» δυνάμεων, να λειτουργεί ως πρόσχημα αδράνειας εκ μέρους άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Απευθυνόμαστε σήμερα επίσης στους αρμόδιους εθνικούς θεσμούς: στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Συνήγορο του Πολίτη, στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, στην Κεντρική Ένωση Δήμων και στην Ένωση των Περιφερειών.  Απευθυνόμαστε στην Εκκλησία της Ελλάδος, τις άλλες όψεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα μας, δηλαδή την Εκκλησία της Κρήτης, τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και ούτω καθ' εξής, στην Εκκλησία των εν Ελλάδι Καθολικών, στους Έλληνες Μουσουλμάνους, στους Μουφτήδες, στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, στην Αρμενική κοινότητα, σε όλες ανεξαρτήτως της θρησκευτικές κοινότητες και ζητούμε απ’ αυτές να συσπειρωθούν και ν’ αντιδράσουν.

Απευθυνόμαστε στις Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους κοινωνικούς εταίρους, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΒΕΕ, ιδιαίτερα στις δευτεροβάθμιες oργανώσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην ΠΟΣΔΕΠ, στα νεοεκλεγμένα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, στους ανθρώπους του πολιτισμού, στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Στην ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΜΘ, όλες τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις, το ΕΣΡ.

Απευθυνόμαστε στους διεθνείς θεσμούς, αρχίζοντας από τον ΟΗΕ, από την Ύπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που λειτουργεί στη χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Ευρωβουλευτών μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ύπατη Εκπρόσωπο και τις υπηρεσίες της -τώρα ένας Έλληνας, ένας δικός μας άνθρωπος, ο Σταύρος Λαμπρινίδης είναι αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων- στον  Ευρωπαίο διαμεσολαβητή, το Νικηφόρο Διαμαντούρο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση και μέσω του Επιτρόπου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που σε λίγες μέρες θα συναντηθεί μαζί μου εδώ στην Αθήνα.

Και βέβαια απευθυνόμαστε στις διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες έχουν πάρει ήδη τις δικές τους πρωτοβουλίες, Οργανώσεις που στην αρχή κυρίως είχαν εμφανιστεί με το όνομα “Racism SOS” με επικεφαλής το σημερινό πρώτο Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Alain Désir με τον οποίο είμαστε σε στενή επαφή, τώρα με το όνομα EGAM.  Ο επικεφαλής της οποίας, ο Benjamin Abtan είχε συναντηθεί μαζί μας πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα.

Ήδη κυκλοφόρησε σήμερα στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μια μεγάλη πρωτοβουλία της EGAM,  που προσυπογράφουν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Dario Fo, ο Levi και άλλοι κατά της Χρυσής Αυγής, ειδικά  κατά της Χρυσής Αυγής σήμερα.

Οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να καταλάβουν ότι η επιλογή της Χρυσής Αυγής δεν είναι μια πολιτική και κομματική επιλογή όπως  όλες οι άλλες. Αλίμονο αν αποδεχθούμε τη θεωρία ότι η οικονομική κρίση, η φτώχια, η ανεργία, μπορεί να δικαιολογήσει την προσχώρηση σε ναζιστικές, φασιστικές, ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις και πρακτικές. Θα ήταν σα να δικαιολογούσαμε αναδρομικά την άνοδο του φασισμού στην Ιταλία και του ναζισμού στη Γερμανία του πολέμου.

Υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που εφαρμόζουν δύσκολα προγράμματα προσαρμογής και εν τούτοις δεν έχουν επιτρέψει  οι κοινωνίες τους ν’ αναπτυχθούν, να εκκολαφθούν τέτοια φαινόμενα. Πρέπει οι Έλληνες πολίτες ν’ αντιληφθούν ότι ούτε η απόρριψη του πολιτικού συστήματος, ούτε ο καταλογισμός ευθυνών στα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, ούτε  το αίσθημα ανασφάλειας ούτε η γοητεία που ασκούν νέες μορφές κοινοτισμού, ούτε η αναζήτηση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης ούτε η ανάγκη διαφοροποίησης από το κυρίαρχο πολιτιστικό μοντέλο, επιτρέπει να υποθάλπονται και να στηρίζονται φαινόμενα όπως η Χρυσή Αυγή.

Η υποκατάσταση του κράτους, η αθέμιτη επιρροή στη λειτουργία της Αστυνομίας, η αναζήτηση προσχημάτων για βίαιες ή αντικοινωνικές συμπεριφορές, δεν είναι μια ανεκτή, μια συνταγματικά αποδεκτή επιλογή.                                         

Το Σύνταγμά μας στο σύστημα αξίών δεν αποδέχεται τον εγκωμιασμό του Αδόλφου Χίτλερ και του ναζισμού. Δεν αποδέχεται να λειτουργεί ένα κόμμα επί τη βάσει του Führerprinzip. Δεν ανέχεται την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος. Δε θ’ αναφερθώ στην αστεία αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου.

Και φυσικά, σε καμία περίπτωση η έννομη τάξη δεν ανέχεται ενθάρρυνση, οργάνωση  ή κάλυψη εγκληματικών πράξεων βίας, στις οποίες Βουλευτές, στελέχη κομμάτων, μέλη διοίκησης κόμματος, είναι όχι απλά και μόνο ηθικoί, αλλά πολύ συχνά και φυσικοί  αυτουργοί.

Ιδιαίτερα έχει σημασία για μας να προσέξουμε 4 μέτωπα.

 • Το πρώτο μέτωπο είναι η λειτουργία της Αστυνομίας. Η επιρροή των αντιλήψεων αυτών στην Αστυνομία και οι πρακτικές που  αναπτύσσονται. Κάποιοι εμφανίζονται ως καθοδηγητές, ως προστάτες ή ως επιτελείς. Άτυποι, της αστυνομίας
 • Το δεύτερο μέτωπο είναι τα σχολεία. Δηλαδή η οργάνωση δικτύων δήθεν εποπτείας και δήθεν προστασίας μέσα στα σχολεία.
 • Το τρίτο μέτωπο, το οποίο δεν ενδιαφέρει την πολιτεία αλλά ενδιαφέρει την κοινωνία, είναι η έντονη παρουσία αυτών των ομάδων στο εσωτερικό της Εκκλησίας και σε λατρευτικές εκδηλώσεις: πανηγύρεις, περιφορές και ούτω καθ’ εξής.
 • Και βέβαια το τέταρτο, το πιο προβληματικό, είναι η αντίληψη που έχουν δυστυχώς ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, πως όλα αυτά πουλάνε, όλα αυτά μπορεί να έχουν ένα ενδιαφέρον και ως εκ τούτου υπερπροβάλλονται και ταυτόχρονα αποκτούν μια επικίνδυνη επικοινωνιακή ατέλεια, για να μην πω ασυλία.

Πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια βαθιά αντισημιτική και ισλαμοφοβική αντίληψη της ιστορίας και του κόσμου, η οποία είναι ταυτόχρονα και παγανιστική, δηλαδή σαφέστατα αντιχριστιανική. Και όλα αυτά θα ήταν μια πολύ ωραία μάχη ιδεών, εάν δεν συνοδεύονταν από πράξεις βίας συνεχείς και καθημερινές, οι οποίες αφορούν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα πολλών συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας.

Το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει αυτή την πρωτοβουλία κατά της ρατσιστικής, ξενοφοβικής και κοινωνικής βίας, όχι ως πρωτοβουλία που θέλει να μείνει στα όρια του ΠΑΣΟΚ, ως πρωτοβουλία που την αφήνουμε στη διάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των κοινωνικών δυνάμεων, όλων των κοινωνικών Οργανώσεων που τις καλούμε να συσπειρωθούν.

Θέτουμε στη διάθεσή τους το Ειδικό Γραφείο που ιδρύουμε ως μονάδα στο ΠΑΣΟΚ, το Παρατηρητήριο για τα Φαινόμενα Ρατσιστικής και Ξενοφοβικής Βίας, που θα συνεργάζεται με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Θα λειτουργεί ήδη από αύριο σελίδα στο διαδίκτυο για τα θέματα αυτά. Και εμείς είμαστε έτοιμοι εδώ με τη συντονισμένη δράση όλων των Τομέων του Κινήματος, του Τομέα Δημόσιας Τάξης με επικεφαλής τον Κώστα Τριαντάφυλλο, αλλά και άλλους φίλους, όπως είναι ο Θόδωρος Τσίκας, ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τον Βασίλη Χρονόπουλο, τον Θανάση Χειμωνά την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ο Τομέας Συνδικαλιστικού με τον Γιώργο Αλιβιζάκη, ο Τομέας της Αυτοδιοίκησης με τον Φώτη Χατζημιχάλη, ο Τομέας Γυναικών με τη Ζέφη Δημαδάμα, ο Τομέας Εθελοντισμού με την Αθηνά Δρέττα.

Όλη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα με τον Γραμματέα Γιάννη Μανιάτη, τον Τάκη Ρήγα, οι Γενικοί Γραμματείς, όπως είναι ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων που είναι εδώ σήμερα, ο Γιώργος Καλατζής, το ΙΣΤΑΜΕ με τον Αντιπρόεδρο που ασχολείται με το θέμα αυτό, τον Χρήστο Δερβένη, τον επιστημονικό Διευθυντή τον Γιώργο Σιακαντάρη, την Τζένη Λιαλιούτη και τη Νάντια Σαμαρά και πάρα πολλοί άλλοι είναι έτοιμοι να συγκροτήσουν και να θέσουν σε λειτουργία τις δομές αυτές.

Το video είναι το πρώτο, το δεύτερο είναι η ημερίδα που θα οργανώσουμε το Γενάρη, διεθνούς επιπέδου, για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού και της ρατσιστικής βίας, η λειτουργία του Γραφείου Τεκμηρίωσης. Θέλουμε αυτό όλο να έχει έντονα πρακτικό περιεχόμενο να μην αρκείται στην καταγραφή των περιστατικών ή στην υποδοχή θυμάτων ρατσιστικής βίας, ή στην επικοινωνιακή ανάδειξη τέτοιων περιστατικών. Αλλά να έχει και πιο θετικό περιεχόμενο, με νομική κι άλλη συνδρομή στα θύματα, άμεση επαφή με τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και ανάδειξη των θετικών πρακτικών των υποδειγματικών συμπεριφορών προσώπων και ομάδων που έμπρακτα αντιμετωπίζουν την άνοδο του νεοναζισμού και την έξαρση της ρατσιστικής βίας.

Θα υπάρξει τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών και χώρος, εδώ στην Ιπποκράτους, για την υποδοχή του κοινού.

Τώρα, δεν αρκεί η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο αυτουργός που είναι κατ' εξοχήν το αντισυνταγματικό κόμμα της Χρυσής Αυγής και πρέπει να βρει απέναντί του το συνταγματικό τόξο όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Η Δημοκρατία είναι μία αυτοπροστατευόμενη και μάχιμη Δημοκρατία. Η καταδίκη της βίας πρέπει να έχει μορφές οι οποίες είναι αποτελεσματικές και έμπρακτες. Αντί για μια θεωρητική και ατέρμονα συζήτηση γύρω από τις μορφές και τις ιδεολογίες της βίας, ή από έννοιες όπως η αντίσταση ή η ανυπακοή, προτείνουμε μια πρακτική συσπείρωση όλου του συνταγματικού τόξου εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Η αντίδραση απέναντι στη βία, πρέπει να συσπειρώνει κάθε φορά το ευρύτερο δυνατό φάσμα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Η θεωρία της βίας των άκρων έχει απαντηθεί ιστορικά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από το εύρος της αντιναζιστικής συμμαχίας. Αντίστοιχο εύρος πρέπει να υπάρξει και τώρα.

Όσοι παρακολουθούν και το επιστημονικό μου έργο ξέρουν ότι έχω ταχθεί -πάντα αυτή ήταν η θέση μου- υπέρ της άποψης πως το άρθρο 29 του Ελληνικού Συντάγματος δεν προβλέπει μηχανισμούς απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων. Η απαγόρευση πολιτικού κόμματος έχει νόημα όταν σε συγκεκριμένα πρόσωπα στερούνται τα πολιτικά δικαιώματα και αυτά αποβάλλονται από την πολιτική ζωή.

Τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει γιατί οι θεσμοί αυτοί έχουν διαμορφωθεί αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας μέσα σε ένα κλίμα που επικρατούσε την εποχή εκείνη. Αυτό όμως είναι το Σύνταγμά μας.

Το ότι ένα κόμμα είναι αντισυνταγματικό, προφανώς μάλιστα, δεν σημαίνει ότι η λύση είναι η τυπική απαγόρευσή του, άλλωστε ήδη έσπευσαν οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής να βγουν και να πουν «εντάξει, στην περίπτωση αυτή θα κάνουμε την Εθνική Αυγή, ή εν πάση περιπτώσει τον “χάλκινο εσπερινό”».

Ο εγκωμιασμός του ναζισμού, το κήρυγμα ξενοφοβικού και ρατσιστικού μίσους, η πολιτική και οργανωτική ενθάρρυνση πράξεων βίας κατά μεταναστών ή κοινωνικών ομάδων με βάση το θρήσκευμα ή τον γενετήσιο προσανατολισμό, αντιβαίνει βεβαίως το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος. Ένα τέτοιο κόμμα, με τη οργάνωση και τη δράση του, δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Ποινικός Κώδικας προσδιορίζει ποια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία του πολιτεύματος και προσδιορίζει ως τέτοιο φυσικά και τον σεβασμό, τον καθολικό τον γενικό σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων που προστατεύονται στο Σύνταγμα. Αυτό απορρέει και από το άρθρο 110 του Συντάγματος, που ορίζει το σκληρό πυρήνα των μη υποκείμενων σε αναθεώρηση διατάξεων και από το άρθρο 25 παρ. 1 που αναγορεύει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε θετική υποχρέωση του κράτους.

Άρα δεν θα μας διευκόλυνε σε τίποτε το να ανοίξουμε μια συζήτηση για το αν στην ελληνική έννομη τάξη μπορεί και από ποιο όργανο να απαγορευτεί ένα πολιτικό Κόμμα. Η ελληνική έννομη τάξη έχει μηχανισμούς, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε ισοδύναμο και ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, στο επίπεδο της κοινής ποινικής και διοικητικής νομοθεσίας και στο επίπεδο του κανονισμού της Βουλής.

Αφετηρία είναι η άμεση πολιτική αντίδραση και η καταδίκη του φαινομένου αυτού από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Η αρχική αντίδραση μετά τις εκλογές, ήταν θετική, όταν τα κόμματα αποφάσισαν να αφήσουν κενή τη θέση Αντιπροέδρου, που τυπικά θα μπορούσε να διεκδικήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής και δεν υπερψήφισαν τον υποδειχθέντα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, ώστε να εκλεγεί Αντιπρόεδρος της Βουλής και δεν εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Στη συνέχεια όμως, χαλάρωσαν τα αντανακλαστικά. Άρα πρέπει να βρούμε τα αντανακλαστικά αυτά.

Φτάσαμε να απολογούμεθα διεθνώς γιατί βουλευτής της Χρυσής Αυγής μετέχει την αντιπροσωπεία μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε είναι:

 • Άμεση ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια κίνηση που έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία.
 • Άμεση ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής. Θα τον καλέσουμε να ασκήσει τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό και το Σύνταγμα αρμοδιότητές του.
 • Διακομματική πρωτοβουλία των βουλευτών–μελών της αντιπροσωπείας μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση –την έχει ήδη αναλάβει ο Κώστας Τριαντάφυλλος- του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να μην μετέχει η Χρυσή Αυγή στην αντιπροσωπεία αυτή.

Θα ενημερώσω φυσικά αναλυτικά τους δυο κυβερνητικούς μας εταίρους, τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ, θα ζητήσουμε να συγκληθεί με τη συμμετοχή των πολιτικών Αρχηγών σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, για την ανάληψη των δικών τους νομοθετικών πολιτικών και διοικητικών πρωτοβουλιών. Αναφέρομαι κυρίως στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Παιδείας και στον Υφυπουργό Κυβερνητικό Εκπρόσωπο που ασχολείται με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πρέπει να εφαρμοστούν σοβαρά οι προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής, τα άρθρα 77 και επόμενα σε σχέση με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των Επιτροπών του. Και φυσικά οι διατάξεις του Συντάγματος σε σχέση με την βουλευτική ασυλία.

Θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή των Αρχηγών των Κομμάτων την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Και θα ζητήσουμε επίσης να συγκροτηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία τώρα που θα εισαχθεί όπως πρέπει, το ταχύτερο δυνατό, για ψήφιση το νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία, για τα ρατσιστικά εγκλήματα που εκκρεμεί από την προηγούμενη Βουλή -και δυστυχώς εκκρεμεί και πέντε μήνες στην παρούσα Βουλή- να προστεθεί κεφάλαιο με το οποίο να τροποποιούνται -για να μην υπάρχει κανένα κενό και κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα- όλες οι κρίσιμες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα γύρω από τα θέματα αυτά. Γιατί πρέπει να απειλούνται κακουργηματικές ποινές, παρεπόμενες ποινές στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, για μια σειρά από εγκλήματα.

Πρόκειται για τα εγκλήματα κατά των πολιτικών σωμάτων και της Κυβέρνησης (άρθρο 157 και επόμενα του Ποινικού Κώδικα), τα εγκλήματα του κεφαλαίου της επιβουλής της δημόσιας τάξης και κυρίως το άρθρο 187 για την έννοια της εγκληματικής οργάνωσης και εν τέλει τα εγκλήματα που αφορούν προσβολές του πολιτεύματος και κυρίως τις προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας. Όσο κι αν ξενίζει ο όρος, η περιγραφή του άρθρου 135 του Ποινικού Κώδικα καλύπτει τα φαινόμενα αυτά.

Αυτή η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία θωρακίζει το πολίτευμα και συνιστά σεβασμό προς τις σχετικές κοινοτικές αποφάσεις και ιδίως προς την απόφαση – πλαίσιο 2008/913ΔΕΥ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου του 2008 για την καταπολέμηση ιδιαίτερα σοβαρών μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές έννομες τάξεις προβλέπεται και εφαρμόζεται, όχι χωρίς προβλήματα, ευθέως ο θεσμός της απαγόρευσης. Όχι μόνο σε χώρες όπως η Γερμανία, με μεγάλη παράδοση, ή σε χώρες όπως η Τουρκία, που έχουν αντίστροφο πρόβλημα, αλλά και σε χώρες οι οποίες τώρα εξοικειώνονται με το θεσμό αυτό, όπως η Ισπανία. Κάτι, που προβλέφθηκε σχετικά πρόσφατα πριν από λίγα χρόνια στην ισπανική έννομη τάξη.

Όμως πιστεύω ότι για μας αυτό που προέχει είναι η συσπείρωση όλων των κομματικών δυνάμεων και επειδή υπάρχουν κομματικές δυνάμεις που έχουν προβληματισμούς ιστορικούς, θεωρητικούς δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Συσπείρωση όλων και η επιλογή των πιο πρακτικών, άμεσων γρήγορων στην εφαρμογή τους εργαλείων. Και τα εργαλεία αυτά είναι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κανονισμός της Βουλής.

Θα έχω την ευκαιρία και στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων και στις συναντήσεις μου με τους φορείς και στην ενημέρωση βεβαίως του Προέδρου της Δημοκρατίας να παρουσιάσω και τις τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα είναι κουραστικές για σας τώρα, γιατί θα ανοίξουν μια συζήτηση με έντονα νομικά χαρακτηριστικά, που δεν νομίζω ότι είναι του παρόντος.

 

Δ. Μποτώνης (ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε υπάρχουν κι άλλες απόψεις και μάλιστα αυτές που σας επικρίνουν ότι στη συγκεκριμένη στην παρούσα χρονική συγκυρία, έτσι όπως επιτίθενται όλοι εναντίον της Χρυσής Αυγής πετυχαίνουν το ανάποδο, δηλαδή να την ενισχύουν και αυτό φαίνεται και μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Το ένα το πολιτικό μέρος και το άλλο είναι το συνταγματικό.

Γιατί τώρα πρέπει να γίνει αυτό; Τώρα, που βλέπετε ότι διπλασιάζεται η δύναμη της Χρυσής Αυγής; Και είναι σας λέω απόψεις, οι οποίες έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ευ. Βενιζέλος: Όταν ο Τόμας Μαν το 1931 έθεσε στο Βερολίνο το ζήτημα της ανόδου του ναζισμού, υπήρξαν πολλοί που στράφηκαν εναντίον του. Και όταν ο Ηλίας Ηλιού το 1967 πριν την άνοιξη πριν τον Απρίλιο κατονόμασε τον Γιώργο Παπαδόπουλο, λίγοι έδωσαν σημασία.

Σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, εμείς λέμε ότι κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει το φαινόμενο αυτό και κανένα Μέσο Ενημέρωσης δεν μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι ελαφρά τη καρδία, με εξυπναδικισμούς και επιπολαιότητες.


Φ. Γιωτάκη (Έθνος):
Ευχαριστώ. Επειδή αναφερθήκατε στα Μέσα Ενημέρωσης, πρέπει να πω ότι υπήρχε και μια άλλη πλευρά όπου είχε αφιερώματα συγκεκριμένα δημοσιεύματα με τεκμηρίωση για τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής. Παρ' όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ αρκέστηκε σε μια απλή γραπτή ανακοίνωση.

Επανέρχομαι στο ερώτημα «Γιατί τώρα το ΠΑΣΟΚ» και αν θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει κουβέντα όταν αρχίσει η συζήτηση για το Σύνταγμα, για να τεθεί εντός νόμου το Κόμμα της Χρυσής Αυγής, για να υπάρχει η δυνατότητα.

Και ένα δεύτερο, μιλήσατε για ανοχή και φλερτ από κάποια κόμματα.  Ποια εννοείτε; Φλερτάρουν αυτά τα κόμματα; Ανέχονται; Εννοείτε τη Νέα Δημοκρατία, τους κυβερνητικούς σας εταίρους; Τη ΔΗΜΑΡ;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς θέλουμε να συσπειρωθούν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και δεν θέλουμε κανείς να σκέφτεται με όρους «μνημονιακούς ή αντιμνημονιακούς» όταν έχει να κάνει με τη Χρυσή Αυγή. Γιατί η Χρυσή Αυγή εντάσσεται στο «αντιμνημονιακό μέτωπο» και κρύβεται μέσα στο αντιμνημονιακό μέτωπο.

Το ότι είσαι κατά της κυβερνητικής πολιτικής, το ότι είσαι κατά του ευρώ, το ότι θέλεις μια άλλη πορεία για τη χώρα εντός Ευρώπης, εκτός Ευρώπης, σε συμφωνία με τους εταίρους, με μονομερείς καταγγελίες, το ότι έχεις ορισμένες αντιλήψεις οι οποίες μπορεί να είναι και αντιλήψεις συνομωσιολογικές ή ατεκμηρίωτες, είναι ζήτημα μιας τάξης.

Το να είσαι ναζιστής, ρατσιστής, ξενοφοβικός, βίαιος, εκτός του πλαισίου των συνταγματικών εξουσιών, είναι ζήτημα άλλης τάξης.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι δεν υποτιμούμε καμία προσπάθεια του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, να αναδείξει τη ρατσιστική βία ως πρόβλημα και η «Μαύρη Βίβλος» του κ. Ψαρρά είναι πολύ σημαντική και το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Πόλις», με κείμενα τεσσάρων δημοσιογράφων της κας Κουναλάκη, του κ. Μητσού, του κ. Μανδραβέλη, του κ. Παππά, της κας Μοσχολιού. Είναι πάρα πολύ σημαντική και η εκδήλωση που έκανε ο «Άρτος Ζωής» με ομιλητή το Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και οι άλλες ομιλίες του κ. Ζουμπουλάκη και των άλλων, και οι τοποθετήσεις παραγόντων της κοινωνικής ζωής κληρικών, λαϊκών, αριστερών δεξιών, επώνυμων ανώνυμων, έχουν τεράστια σημασία. Τεράστια σημασία.

Η πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία η καταθλιπτικά θέλω να ελπίζω συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να καταδικάσει ενεργά και έμπρακτα το φαινόμενο αυτό.


Φ. Γιωτάκη (Έθνος):
Συγνώμη, σας ρώτησα γιατί το ΠΑΣΟΚ είχε μέχρι τώρα πιο χαλαρή αντιμετώπιση.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ χαλαρή αντιμετώπιση. Στη Βουλή μέσα, τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική μάχη την έδωσε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον βλέπετε και στο σποτ άλλωστε, για να θυμηθείτε τη σκηνή, καταψηφίσαμε φυσικά την υποψηφιότητα Βουλευτή της Χρυσής Αυγής για τη θέση του Αντιπροέδρου, συνεχώς ανταλλάσουμε βολές οι οποίες από μας γίνονται στο όνομα της Δημοκρατίας, ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα αυτό στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κι ένα αξιακό ζήτημα.

Δηλαδή τι σημαίνει είμαι Ευρωπαίος, δημοκράτης και σοσιαλιστής; Ανέχομαι τα φαινόμενα αυτά; Δεν τ’ ανέχομαι. Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να τ’ ανεχθεί. Δεν παίζουμε.. Πρέπει δε να σας πω ότι οι υποψήφιοι που δέχθηκαν επίθεση προεκλογικά από τη Χρυσή Αυγή δεν ήταν λίγοι. Σας θυμίζω ότι ένας από αυτούς ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός μας στην προηγούμενη Βουλή. Και η αντίδρασή μας ήταν άμεση και πάρα πολύ σκληρή.

Εάν λέτε ότι θα έπρεπε να κινηθούμε νωρίτερα, ναι, θα έπρεπε να κινηθούμε νωρίτερα. Είχαμε αφήσει ένα περιθώριο στους θεσμούς να κινηθούν νωρίτερα. Σε άλλους θεσμούς, γιατί κι εμείς ως κόμμα είμαστε ένας θεσμός της Δημοκρατίας.


Γ. Τσακίρης (ΑΝΤ1):
Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας πω ότι καλώς ή κακώς, αυτό το κόμμα το έχουν ψηφίσει κάποιοι χιλιάδες συμπολίτες μας για να μπει στη Βουλή. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό ουσιαστικά, όλη αυτή η πρωτοβουλία και όλη αυτή ή κόντρα που έχει ξεκινήσει, ουσιαστικά εξυπηρετεί τα σχέδιά τους γιατί βλέπουμε ότι επικοινωνιακά βαδίζουν πολύ έξυπνα όλο αυτό το διάστημα. Άρα λοιπόν είναι ουσιαστικά νερό στο μύλο τους. Και επειδή δημοσιογραφικά δε μπορώ να μην κάνω την ερώτηση, θα ήθελα να σας ρωτήσω και για την τελευταία εξέλιξη για τον Ανδρέα Λοβέρδο που ανακοίνωσε ίδρυση πολιτικού φορέα. Αν είναι ακόμα στο ΠΑΣΟΚ..

Ευ. Βενιζέλος: Την ατζέντα του το ΠΑΣΟΚ θα την καθορίζει μόνο του. Και σας παρακαλώ και εσάς και όλους τους άλλους, και δεν αναφέρομαι μόνο σε δημοσιογράφους, να σεβαστείτε την προσπάθεια που κάνει η δημοκρατική παράταξη, που κάνει το ΠΑΣΟΚ για πολύ σοβαρά θέματα. Δηλαδή είναι και μια ασέβεια τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αναπτύσσει μια τέτοια πρωτοβουλία η οποία έχει να κάνει με τη δημοκρατία και την ιστορία, να τίθενται άλλα θέματα. Και δεν αναφέρομαι σ’ εσάς. 

Νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής ρίχνουν αυτοί που την ανέχονται, αυτοί που ανέχονται το φαινόμενο. Είναι η διάκριση ανάμεσα στο φασισμό και τον εκφασισμό. Αυτοί που το αντιμετωπίζουν χαλαρά, που δεν ενοχλούνται, αυτοί οι οποίοι θα έβλεπαν ίσως τον εαυτό τους κάποια στιγμή να μετέχει σε κάποιες δραστηριότητες. ο κάθε πολίτης πρέπει ν’ αντιληφθεί ότι αυτές οι πράξεις είναι παράνομες, ότι διέπονται από μια δημοκρατική, συνταγματική απαξία και αυτή πρέπει να δηλωθεί.

Και να κάνουν την επιλογή τους. Μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Αλλά να ξέρουν ότι η επιλογή αυτή είναι μια επιλογή έξω από το συνταγματικό τόξο. Το ότι ψήφισε τη Χρυσή Αυγή ένας αριθμός πολιτών τι σημαίνει; Δεν ψήφισε το Μουσολίνι και το Χίτλερ ένας αριθμός πολιτών; Υπό συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μεσοπολεμικής μάλιστα στη Βαριμάρη, υπήρχε απόλυτος σεβασμός της δημοκρατικής διαδικασίας και των κοινοβουλευτικών αρχών.  


Δ. Κρουστάλλη (Βήμα):
Ήθελα να συνεχίσω λίγο την προηγούμενη ερώτηση, γιατί αυτοί που ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή είναι κυρίως νέοι και ρίχνουν μια αντισυστημική ψήφο. Τι θα προσφέρει η συσπείρωση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου εφ' όσον αυτοί κινούνται πέρα…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν αναφέρομαι μόνο στα κόμματα. Αναφέρομαι στην κοινωνία των πολιτών. Αναφέρομαι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αναφέρομαι στους θεσμούς τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς. Ναι, έχουμε πρόβλημα ως κοινωνία, υπάρχει μια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα μια μερίδα της νέας γενιάς που δε συγκινείται από αυτά, που δεν τα ξέρει αυτά.

Αυτό λοιπόν λειτουργεί και παιδαγωγικά, λειτουργεί και προτρεπτικά. Πάντως το να χαϊδεύεις το φαινόμενο αυτό, να το ανέχεσαι ή να αδιαφορείς απλώς, δεν οδηγεί πουθενά. Το γιγαντώνει και το πολλαπλασιάζει. Δεν είναι δημοκρατικά αποδεκτή μορφή αντίδρασης απέναντι στα προβλήματα που έχουμε όλοι. και που έχουν πρωτίστως οι νέοι. Η ανεργία των νέων δε θα λυθεί με την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Ούτε με το να κάνεις πράξεις βίας ούτε να απειλείς ούτε να συσπειρώνεσαι παραστρατιωτικά.


Χ. Κούτρας (ΣΚΑΪ):
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να καταλάβω λίγο πρακτικά πώς την εννοείτε αυτή την κίνηση. Να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της;

Ευ. Βενιζέλος: Ήμουν πολύ σαφής.

 • Πρώτον, πρέπει τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου, να συνεννοηθούμε και να το διακηρύξουμε αυτό.
 • Δεύτερον, πρέπει η κοινωνία ν’ αντιδράσει. Κι όταν λέω η κοινωνία εννοώ η κοινωνία των πολιτών ν’ αντιδράσει.
 • Τρίτον, πρέπει άμεσα να κατατεθεί για ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ρατσιστικά αδικήματα μ’ ένα κεφάλαιο που θα τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα και θα τυποποιεί ως σοβαρά εγκλήματα που επισύρουν αυστηρές ποινές και παρεπόμενη ποινή στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό. Και θα είναι επιβαρυντική περίπτωση, διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος, το να είναι κάποιος ηθικός ή φυσικός αυτουργός, Βουλευτής ή στέλεχος κόμματος.


Χ. Κούτρας (ΣΚΑΪ):
Αν συμβεί όλο αυτός, οι συνθήκες που έχουν γιγαντώσει τη Χρυσή Αυγή θ’ αλλάξουν;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι η μήτρα του κακού που λέτε. Δηλαδή είναι σα να μου λέτε ότι για τη Χρυσή Αυγή φταίει η οικονομική κρίση. Για τη Χρυσή Αυγή φταίει το ότι έχουμε περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι έχουμε υψηλή ανεργία; Όχι. Υπήρχαν χώρες, και υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν άψογες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, Ολλανδία, Αυστρία, που έχουν φαινόμενα τέτοια και υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα, οι οποίες έζησαν πολύ μεγάλα προβλήματα, η Ιρλανδία, η Ισλανδία που δεν έχουν το φαινόμενο αυτό.

Δε θ’ αποδεχθούμε ως θεμιτή αντίδραση απέναντι στην κρίση και το πρόβλημα και την ανεργία, το φασισμό, τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, το ναζισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, τον παραλογισμό, τον παγανισμό, τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία, όλο αυτό το κλίμα του ζόφου.  Το ερώτημά σας εμπεριέχει την αποδοχή ως θεμιτής αυτής της επιλογής. Δεν είναι.                                          


Χ. Κούτρας (ΣΚΑΪ):
Μην παρεξηγηθώ, δεν είναι αυτό το ερώτημά μου.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι το ερώτημα που μεταφέρατε.


Χ. Κούτρας (ΣΚΑΪ):
Αυτό είναι το ερώτημα του κόσμου.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι μπορεί να καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να στρέφεται εναντίον μας, μπορεί να έχει τη χειρότερη δυνατή εικόνα, μπορεί να κάνει άλλες επιλογές, μπορεί να μη θέλει να μείνει η χώρα στο ευρώ, μπορεί να μη θέλει να έχουμε σχέση με την Ευρώπη και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπορεί ν’ αντιδρά, να κατεβαίνει στους δρόμους, να φωνάζει, να είναι απέναντί μας απαξιωτικός, όλα αυτά είναι μέσα στη Δημοκρατία.

Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η βία, ο ναζισμός και όλα τ’ άλλα που είπα, είναι εκτός δημοκρατικού πλαισίου. Και οδηγούν στο απόλυτο αδιέξοδο και την καταστροφή της χώρας, όχι του πολιτικού συστήματος, του ιστού της κοινωνίας.


Β. Μούρτης (ΑΠΕ):
Κύριε Πρόεδρε, βοηθήστε με να καταλάβω αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως το μείζον πολιτικό ζήτημα της περιόδου, το ζήτημα που θέσατε μόλις πριν, εάν στο σχεδιασμό σας υπάρχει πρόθεση να θέσετε και θέμα αλλαγής του Συντάγματος, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Και επίσης, εάν ενέργειες όπως του κ. Αθανασίου να θέσει σε αναστολή την εφαρμογή των διατάξεων του λεγόμενου νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, βοηθάει τη δράση της Χρυσής Αυγής έστω και έμμεσα ή όχι.

Ευ. Βενιζέλος: Για την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αντιδράσαμε αμέσως και είπαμε ότι είναι παράνομη και ότι υπονομεύει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Η αντίδρασή μας ήταν σαφής και δε νομίζω ότι επιδέχεται καμίας συζήτησης. Θα περιμένουμε να υπάρξει η απόφαση η κυοφορούμενη του ΣτΕ και θα την αξιολογήσουμε στο πνεύμα που θέλουμε και που πιστεύουμε. Ως προς τις προτεραιότητες πρέπει να σας πω ότι όχι, αυτό δεν είναι το μείζον πρόβλημα αλλά μπορεί να καταστεί κάτι παραπάνω από μείζον.

Διότι όταν αφήνεις το αυγό του φιδιού και εκκολάπτεται, κάποια στιγμή θα σε φάει. Το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι αυτό για το οποίο έχω μιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες. Είναι οι προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης. Μιλήσαμε για τις προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης. Έχουμε πει τι πρέπει να γίνει. Υπάρχουν όμως και ζητήματα θεσμών, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικού πολιτισμού. Και υπάρχει και το ερώτημα: «Πού βαδίζει η χώρα ως κοινωνία;». Άρα τα έχουμε πει τα άλλα και ερχόμαστε να πούμε κι αυτά.


Β. Μούρτης (ΑΠΕ):
Για το Σύνταγμα σας ρώτησα.

Ευ. Βενιζέλος: Το Σύνταγμα, όπως είπα και στην ομιλία μου στην ΚΟΕΣ ΠΑΣΟΚ χτες, μπορεί να αναθεωρηθεί από το 2013 και μετά και είπαμε ότι οι προτάσεις μας οι οποίες θα διατυπωθούν και από ομάδα εργασίας και σε σχετική ημερίδα, θα είναι προτάσεις οι οποίες θα έχουν συντακτικό χαρακτήρα και θα είναι ριζοσπαστικές.

Τώρα αν με ρωτάτε εάν πρέπει να υπάρξει Συνταγματικό Δικαστήριο και απαγόρευση του Κόμματος… Όχι. Δεν είναι κάτι, στο οποίο θέλω να τοποθετηθώ τώρα. Γιατί θέλουμε να κινηθούμε υπεύθυνα και συναινετικά. Αναθεώρηση σημαίνει 180 ψήφοι.


Ά. Μόσχοβας (Κέρδος):
Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα πω ότι αργήσατε κιόλας γι' αυτή την πρωτοβουλία και θα ήθελα να γυρίσω λίγο στην αρχή, χωρίς να πιστεύω βέβαια ότι λύνεται θα έλεγα με μονομερείς πράξεις ένα φαινόμενο το οποίο διαχέεται σε όλη την κοινωνία, πια. Δυστυχώς.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου σας προβλημάτισε που νομιμοποίησε, επικαλούμενο τυπικούς λόγους το Κόμμα της Χρυσής Αυγής, ενώ ξέραμε τι πρεσβεύει, από πού προέρχεται και τι ενδεχομένως κάποιοι προέβλεπαν τι μπορεί να προκύψει.

Το δεύτερο ερώτημά μου είναι το εξής: γιατί αποφεύγετε μια συζήτηση να τεθεί εκτός νόμου, ένα Κόμμα όπως η Χρυσή Αυγή, έχοντας πια την εμπειρία αυτών πράξεων που έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες, το οποίο ενδεχομένως δεν ξέρω πως θα λειτουργούσε.

Κάποιες πληροφορίες λένε ότι και ο κ. Σαμαράς θεωρεί –δεν ξέρω αν το έχετε συζητήσει- ότι μπορεί αυτό να λειτουργήσει συσπειρωτικά για την ίδια τη Χρυσή Αυγή. Και αν μου επιτρέπετε και  μια διευκρίνιση: πως εννοείτε τη διαχείριση από πλευράς των Μέσων αυτού του φαινομένου; Τι θα ζητήσετε δηλαδή από τον αρμόδιο Υφυπουργό και την ΕΣΗΕΑ ή με όποιους θα συναντηθείτε; Πώς να διαχειρίζονται τα Μέσα αυτό το φαινόμενο.

Ευ. Βενιζέλος: Θα ζητήσουμε να μας πουν οι δημοσιογραφικές ενώσεις πώς αντιλαμβάνονται αυτές τη διαχείριση του φαινομένου. Πάντως η διαχείριση του επεισοδίου Κασιδιάρη από τα Μέσα Ενημέρωσης, δεν ήταν αυτή που κατά τη γνώμη μου βοήθησε τον πολίτη να αντιληφθεί την απαξία του περιστατικού. Ακόμη και τώρα. Ακόμη και τα απόνερα αυτής της ενέργειας αντιμετωπίζονται μιντιακά με ένα τρόπο ο οποίος ενσωματώνει το φαινόμενο αυτό μέσα στο καθημερινό γίγνεσθαι.

Είναι σαν να έχει γίνει μια κοσμική δραστηριότητα στη Μύκονο! Και όχι μια προσβολή του πολιτεύματος. Είναι όλα χαλαρά, με χαρακτηριστική άνεση. Σα να πάμε παιδική εκδρομή στα κρεματόρια που δεν υπάρχουν. Γιατί ο κ.  Μιχαλολιάκος αμφισβητεί την ύπαρξη των κρεματορίων. Αυτή η αίσθηση ότι είμαστε χαλαροί, χαρούμενοι και δεν συμβαίνει τίποτε, είμαστε όλοι μια παρέα κάνουμε πλάκα, είναι αυτή που καταστρέφει το δημοκρατικό ιστό της χώρας και υπονομεύει την κοινωνία.

Νομίζω ότι έτσι απάντησα σε όλα. 


Ά. Μόσχοβας (Κέρδος):
Η απόφαση του Δικαστηρίου;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η διαδικασία αυτή κατά την οποία ο Άρειος Πάγος ελέγχει τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων, είναι μια διαδικασία της λεγόμενης εκούσιας δικαιοδοσίας, δηλαδή είναι μια διοικητική ως προς τη φύση της διαδικασία, δεν νομίζω ότι στη φάση αυτή μπορεί να μην επιτραπεί η συμμετοχή ενός Κόμματος. Αυτό είναι μια ουσιαστική αξιολόγηση η οποία πρέπει να γίνει μέσα από διαδικασίες συνταγματικής Δικαιοσύνης και όχι μέσα από μια διοικητική διαδικασία.

Αλλά η ουσία ποια είναι; Η ουσία είναι να μην αφήνεις να καταστρατηγούνται τα όρια του Συντάγματος. Εάν απαγορεύσεις ένα κόμμα και το κόμμα αυτό αλλάξει όνομα, δεν έχεις κάνει τίποτε. Απλώς δείχνεις ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να αυτοπροστατευτεί. Όταν όμως υπάρχουν εγκληματικές συμπεριφορές που τυποποιούνται νομοθετικά, που τιμωρούνται άμεσα με άρση της βουλευτικής ασυλίας με αυστηρές ποινές, με παρεπόμενη ποινή, τότε έχεις πρακτικό αποτέλεσμα.

Ακόμη και η έκπτωση του βουλευτή από το αξίωμά του δεν σημαίνει τίποτε αν στις επόμενες εκλογές τελικά είναι ξανά υποψήφιος. Ηρωποιούνται. Ενώ πρέπει να έχουν στιγματιστεί.


Κ. Παππά (Εξπρές):
Κύριε Πρόεδρε ήθελα να ρωτήσω δυο πράγματα.

Πρώτον, αν ήδη έχετε κάνει κάποια συζήτηση μέχρι τώρα με τους κυβερνητικούς εταίρους κυρίως για το θέμα που συζητάμε και δευτερευόντως με το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ.

Και θα μου επιτρέψετε να κάνω και μια δεύτερη ερώτηση σεβόμενη απολύτως το ότι θέλετε να προβληθεί το θέμα που συζητάμε αυτή την ώρα, όμως παράλληλα αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι για τη δική μας δεοντολογία είναι ψηλά το θέμα της ίδρυσης Κίνησης από τον κ. Λοβέρδο. Εμείς οφείλουμε να το ρωτήσουμε έστω κι αν εσείς δεν απαντήσετε.

Ευ. Βενιζέλος: Στο δεύτερο δεν απαντώ και νομίζω ότι μη απαντώντας προστατεύω πολλούς.

Ως προς το πρώτο σας λέω ότι βεβαίως με τους δυο άλλους Αρχηγούς κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη τα λέμε όλα, έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το πώς αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά και για τη λειτουργία της Βουλής. Δεν τους έχω παρουσιάσει την πρωτοβουλία αυτή όπως την έχω παρουσιάσει τώρα λεπτομερώς, θα την παρουσιάσω στην επόμενη συνάντησή μας.


Α. Βιτάλης (ΑΠΕ):
Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με ενδιαφέρον αυτή την τοποθέτηση που έχετε κάνει ειδικά στο θεσμικό επίπεδο και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζετε να αναλάβετε. Υπάρχουν όμως μια σειρά από ερωτηματικά.

Παράδειγμα: Έχετε μιλήσει κι εσείς ο ίδιος ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν τα δίκτυα κοινωνικής προστασίας. Σας ρωτώ λοιπόν, πρακτικά γιατί είναι ένα μεγάλο ζήτημα: αυτά τα περιβόητα συσσίτια με την επίδειξη της ταυτότητας για να μετέχεις, έχετε κάποια πρόταση με ποια άλλη μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης μπορείτε να τα αντικαταστήσετε;

Ή για παράδειγμα το μείζον θέμα που υπάρχει της αστυνόμευσης σε πολλές γειτονιές που γεννάται η ρατσιστική βία και εκτρέφονται φαινόμενα έντασης της Χρυσής Αυγής. Πως αυτά θα αντιμετωπιστούν όταν δεν θα έχουμε Σχολή που θα βγάζει αστυνομικούς, με βάση τα τελευταία μέτρα;

Και επειδή αναφερθήκατε αρκετές φορές σε ένα ζήτημα αρκετά σοβαρό θα ήθελα να σας ρωτήσω: ισχύουν για σας –γιατί είστε και εγκεκριμένος νομικός- τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ευρυγένη για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ναζισμού που αποδίδει που μεγάλη σημασία στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Ευ. Βενιζέλος: Η έκθεση Ευρυγένη είναι μια έκθεση του 1984 η οποία έχει τη σημασία της, παρ' ότι έχουν περάσει 30 χρόνια. Και προφανώς έχουν σημασία οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, αλίμονο. Αλλά εάν δεχόμασταν μοιρολατρικά ότι κάθε περίοδος κρίσης οδηγεί αναπόφευκτα στην άνοδο ναζιστικών και φασιστικών αντιλήψεων, τότε δεν θα είχαμε κερδίσει ιστορικά τίποτε στην Ευρώπη. Είναι μια μοιρολατρική και θα μου επιτρέψετε να πω και επικίνδυνη προσέγγιση αυτή.

Τι να κάνουμε; Έχουμε κοινωνική κρίση, έχουμε οικονομική κρίση, έχουμε δυσπραγία, είχαμε μεγάλο χρέος μεγάλο έλλειμμα, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα, υπάρχει επιβάρυνση των μισθωτών των συνταξιούχων, άρα τι να κάνουμε; Θα έχουμε και άνοδο του ναζισμού και γιατί να μην κυβερνήσει!

Είπα στον κ. Τσίπρα στη Βουλή αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι «έχει αποτύχει η εκλογική σας έφοδος του Ιουνίου, δεν έχετε αντιπρόταση, δεν έχετε συμμάχους και δεν είστε και της μόδας. Γιατί όλο αυτό κατέστησε της μόδας το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

Και χαίρονται κάποιοι διαβάζοντας δημοσκοπήσεις για όση αξία έχουν ορισμένες δημοσκοπήσεις, για το σύμπαν κάποιων δημοσκοπήσεων στις εκλογές έχει κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο και άρα ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν και χαίρομαι επειδή ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή και κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, ή άλλα Κόμματα. Μεγάλος ενθουσιασμός υπάρχει σε ορισμένους κύκλους γι' αυτό. Ανεπίγνωστους δηλαδή, μοιραίους και άβουλους. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε ούτε μοιραίοι ούτε άβουλοι.


Θ. Λαπαναΐτης (902 αριστερά στα
FM): Παρακολουθώ κ. Πρόεδρε με ενδιαφέρον τα όσα λέτε, απλά αναρωτιέμαι εσείς θεωρείτε ότι δεν συμβάλλατε στο να εκτραφεί αυτό το φαινόμενο του νεοναζισμού στην ελληνική κοινωνία;

Και δεν αναφέρομαι με αυτή καθαυτή την οικονομική πολιτική η οποία ασκείται τα τελευταία τρία χρόνια, απλά νομίζω δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την περίοδο κατά την οποία αυτό το κλίμα που περιγράψατε με το πώς παρουσιάζονται σε ένα επίπεδο… κάνουμε και λίγο πλάκα από τις πρακτικές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ένα τέτοιο κλίμα θυμάμαι στις συνομιλίες σας με τον Πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην Βουλή μετά το 2011 και βεβαίως εσείς συγκυβερνήσατε με την Κυβέρνηση Παπαδήμου με το ΛΑΟΣ, είχαμε και Υπουργούς του στην Κυβέρνηση, με ένα Κόμμα δηλαδή που είχε νοσταλγούς του Μεταξά, του νεοναζισμού, της δικτατορίας του Παπαδόπουλου και υπουργοποιήσατε ανθρώπους, όταν 10 μέρες πριν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ την 28η Οκτωβρίου του 2011 υμνούσε ανοιχτά από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης τον Μεταξά.

Θεωρείτε δηλαδή ότι σε πολιτικό επίπεδο το ΠΑΣΟΚ εσείς δεν έχετε μια ευθύνη στο ότι έχετε εκτρέψει το φαινόμενο που φτάσαμε μετά στη Χρυσή Αυγή; Δεν νομιμοποιήσατε δηλαδή μια κατάσταση.

Ευ. Βενιζέλος: Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή.


Θ. Λαπαναΐτης (902 αριστερά στα
FM): Ως προθάλαμο το αναφέρω.

Ευ. Βενιζέλος: Προθάλαμοι υπάρχουν πολλοί. Προθάλαμοι και θερμοθάλαμοι υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί. Αλλά το γεγονός ότι πολιτικά διαλύθηκε ο ΛΑΟΣ και ανήλθε το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, δείχνει ακριβώς ότι δε μπορούσε να καλύψει αυτό  το χώρο. Δε μπορούσε ούτε με το λόγο υπέρ της βίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ούτε με τις πρακτικές.

Απόδειξη ότι δε μπορούσε να καλύψει το χώρο αυτό, είναι ότι προσχώρησε στη λογική της θεσμικής ευθύνης, έστω και αν αυτό ήταν προσωρινό.


Σ. Μπερετάνου (
Alpha TV): Κύριε Πρόεδρε, σέβομαι απόλυτα ότι θέλετε να μείνουμε στο θέμα της Χρυσής Αυγής, αλλά κακώς μας καθορίζει και η επικαιρότητα. Χτες μας στείλατε μέσω μιας άτυπης ενημέρωσης και ζητήσατε την άμεση αντικατάσταση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ. Θέλετε να μου πείτε τη δική σας επίσημη θέση; 

Ευ. Βενιζέλος: Η συνέντευξη αφορά ένα συγκεκριμένο θέμα και το θέμα αυτό έχει μείζονα σημασία. Όλα θα τ’ απαντήσουμε. Θ’ απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου. Σε όλα τα θέματα θ’ απαντήσουμε. Δε θ’ αφήσουμε κανένα θέμα αναπάντητο. Απλώς πρέπει να σεβαστούμε την πρωτοβουλία αυτή η οποία υπερβαίνει τα όρια του ΠΑΣΟΚ.

Κατ' αρχήν και για λόγους σεβασμού απέναντι σ’ αυτούς που απευθυνόμαστε. Κόμματα, Οργανώσεις, κοινωνία, διεθνείς θεσμούς, Πρόεδρο Δημοκρατίας, Πρόεδρο Βουλής. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της πρωτοβουλίας.  Θα τα πούμε…

 

2012-12-03. Συνέντευξη Τύπου ενάντια σε ρατσισμό, ξενοφοβία και νεοναζισμό from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Κράτος Δικαίου | Δικαιώματα και ΕλευθερίεςΕκφασισμός | ΝεοναζισμόςΣυνεντεύξεις Τύπου

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375