Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για το νέο λύκειο και το τεχνολογικό λύκειο και την πρόταση για υποτροφίες φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια

Σας ευχαριστούμε που ήρθατε στη συνέντευξη που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ για να παρουσιάσει μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας

Όπως έχουμε πει κι άλλες φορές, το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την κυβέρνηση κινείται προτρεπτικά, υποστηρικτικά και ελεγκτικά. Στο πλαίσιο του προτρεπτικού μας ρόλου θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να καταθέσουμε άμεσα δυο προτάσεις νόμου που αναφέρονται στο, κατά τη γνώμη μου, μείζον εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας που είναι το Λύκειο.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ο μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας, συνδέεται άμεσα με την αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα, με το διανοητικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα πρέπει ν’ αντλήσει σημαντικά διδάγματα από την εμπειρία χρόνου, όπως η Φιλανδία που μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, κατάφερε ν’ αποκτήσει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο εθνικής ανταγωνιστικότητας.

Η αλλαγή στην εκπαίδευση συνδέεται με το εθνικό παραγωγικό μοντέλο, με την αναζήτηση της καινοτομίας, με την εθνική ταυτότητα, με την αυτονομία της Ελλάδας ως ισότιμου μέλους της Ευρωζώνης.

Τώρα λοιπόν που έχουμε τη νέα αφετηρία της χώρας, τώρα που πρέπει να κάνουμε τη μεγάλη στροφή κατά της ύφεσης και υπέρ της ανάπτυξης, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δώσουμε έμφαση ξανά στην εθνική επένδυση στα θέματα εκπαίδευσης.

Το κομβικό λοιπόν σημείο των αλλαγών αυτών είναι το Λύκειο. Το Λύκειο είναι η κρίσιμη βαθμίδα η οποία επηρεάζει τα πάντα: Το ίδιο το Λύκειο, όλες τις προηγούμενες βαθμίδες, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο, τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, τη νοοτροπία του ίδιου του Πανεπιστημίου, γενικότερα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.

Η μία πρότασή μας αφορά το Γενικό Λύκειο, το νέο Λύκειο και η άλλη πρότασή μας αφορά το Τεχνολογικό Λύκειο της σημερινής εποχής.

Η αλλαγή στο Λύκειο συνδέεται με την αγορά εργασίας, συνδέεται δηλαδή με τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τα έχουμε σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδίως σε γυναίκες απόφοιτες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς εξειδίκευση.

Εάν ο απόφοιτος Λυκείου είχε τα προσόντα του αποφοίτου του Τεχνολογικού Λυκείου που προτείνουμε, θα είχε άλλες δυνατότητες στην αγορά εργασίας. Και αν είχε τα προσόντα του αποφοίτου του νέου Γενικού Λυκείου που προτείνουμε, θα είχε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε ό,τι έκανε στην αγορά εργασίας.

Αυτές οι δυο προτάσεις δεν έχουν ετοιμαστεί τώρα. Είναι το προϊόν μιας πολύ σοβαρής διεπιστημονικής και διακομματικής δουλειάς που έγινε επί χρόνια στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με την καθοριστική συμβολή της τότε Υπουργού Παιδείας, της Άννας Διαμαντοπούλου, της Εύης Χριστοφιλοπούλου που ήταν Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι τώρα η Κοινοβουλευτική μας Εκπρόσωπος, αλλά αυτό είναι μια πολύ καλή σύμπτωση, και της Φώφης Γεννηματά που διετέλεσε ένα διάστημα κρίσιμο Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κι έχει ασχοληθεί και με το θέμα αυτό.

Λειτούργησαν οι Ομάδες Εργασίας, οι Ομάδες Μελετών και Αξιολόγησης, υπάρχουν ομόφωνα πορίσματα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Επιτροπής Μπαμπινιώτη και επί ενάμισι χρόνο έγινε ένας διάλογος στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας στη Διακομματική Επιτροπή για την Παιδεία, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της προηγούμενης Βουλής.

Υπάρχει μεγάλη διακομματική συναίνεση. Στην προηγούμενη Βουλή είχαν συμφωνήσει στα κείμενα αυτά το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗΜΑΡ, ο ΛΑΟΣ που τότε εκπροσωπείτο, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Δημοκρατική Συμμαχία που τότε υπήρχε. Δηλαδή τα περισσότερα κόμματα της προηγούμενης Βουλής.

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν επελήφθη γιατί είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν πρέπει ν’ ασχοληθεί με τα θέματα αυτά αλλά να τ’ αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Οι εκλογές έγιναν, η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τρία κόμματα που έχουν συμφωνήσει στο διακομματικό διάλογο γύρω από τα κείμενα αυτά και θέλουμε να τα φέρουμε στη Βουλή ως πρόταση νόμου, προτρέποντας το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τις προτάσεις αυτές , οι οποίες νομίζω ότι θ’ αποτελέσουν μια τομή στην ιστορία της εκπαίδευσης. Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά.

Θα σας πω πολύ λίγα πράγματα πριν δώσω το λόγο στην κα Χριστοφιλοπούλου:

Το Τεχνολογικό Λύκειο είναι μια λύση η οποία μπορεί να βοηθήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών γιατί δυστυχώς, η συμμετοχή στην τεχνολογική εκπαίδευση είναι δραματικά μικρή στην Ελλάδα, μόλις 17,7%, όταν σε χώρες οικονομικά εξαιρετικά εύρωστες και ανεπτυγμένες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, έχουμε συμμετοχή στην τεχνολογική εκπαίδευση, 60% και75% αντίστοιχα.

Υπάρχουν απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών που στην Ελλάδα έστω και με το υφιστάμενο Τεχνολογικό Λύκειο θέλουν να πάρουν απολυτήριο Τεχνολογικού Λυκείου για τη δική τους αυτοπροώθηση στην αγορά εργασίας, άρα πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη τομή.

Αυτό θα μας επιτρέψει ν’ αξιοποιήσουμε σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ από τους άξονες 4, 5 και 6.

 • Καταργείται ο διαχωρισμός που προκάλεσε σύγχυση ανάμεσα στα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές, έχουμε έναν ενιαίο τύπου Τεχνολογικού Λυκείου.
 • Έχουμε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
 • Έχουμε τέταρτο έτος στο Λύκειο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έτσι λειτουργούν τμήματα ειδίκευσης, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και παίρνεις πτυχίο ειδικότητας επιπέδου προσόντων 3 με βάση τη σχετική Κοινοτική Οδηγία
 • Υπάρχει ευελιξία στις ειδικότητες ανάλογα με τις ανάγκες της περιοχής και της αγοράς.
 • Κινούμαστε με βάση το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων και υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  και για τους αποφοίτους του Τεχνολογικού Λυκείου.

Το Γενικό Λύκειο: Το Γενικό Λύκειο αλλάζει με βάση και τη διεθνή εμπειρία. Αυτό συνδέεται φυσικά και με το νέο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο και γενικότερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση . Ποια είναι η βασική φιλοσοφία: Έχεις μια Α’ τάξη που είναι η γέφυρα ανάμεσα στο Γυμνάσιο και τις δυο τελευταίες τάξεις που είναι οι κατ’ εξοχήν λυκειακές τάξεις οι οποίες αποκτούν έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό χαρακτήρα.

Η αλλαγή στην Α’ Λυκείου έχει ήδη γίνει και αν δεν υιοθετηθεί ο νέος τύπου Λυκείου και δεν ψηφιστεί η πρόταση νόμου, μένει κενό το τι θα κάνουν τα παιδιά που ακολουθούν το νέο πρόγραμμα της Α’ Λυκείου στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου. Άρα υπάρχει χαρακτήρας επείγοντος.

 • Έχουμε λοιπόν μια Α’ Λυκείου γέφυρα με το Γυμνάσιο, ολοκληρώνεται στην πραγματικότητα η κλασική μαθησιακή διαδικασία. Και έχεις δυο τάξεις, Β’ και Γ’ Λυκείου, που αντλώντας και την εμπειρία του λεγόμενου Ιnternational Baccalaureate, βασίζονται στις επιλογές του παιδιού, στη δυνατότητά του να φτιάξει μια σύνθετη εργασία ή ένα project, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αυτό βοηθά στον ερευνητικό προσανατολισμό της εκπαίδευσης και στο Πανεπιστήμιο.
 • Μικρότερα μαθήματα, ένας ισχυρός πυρήνας υποχρεωτικών μαθημάτων Γλώσσας, Ιστορίας, Μαθηματικών, ερευνητική εργασία στην οποία αναφερθήκαμε, μεγάλες επιλογές και βεβαίως δυνατότητα να παρακολουθείς και μαθήματα εμβάθυνσης. Άρα έχεις έναν σκληρό πυρήνα υποχρεωτικό, επιλογές, εμβάθυνση, εργασία.
 • Αυτό όλο οδηγεί σ’ ένα νέο τύπο εξετάσεων με ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων, εξεταστέα ύλη χωρίς παπαγαλία και εξετάσεις οι οποίες γίνονται με δυο ομάδες θεμάτων. Η πρώτη αφορά το απολυτήριο Λυκείου, ανεξαρτήτως εισαγωγής στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και άρα είναι ευκολότερα ας πούμε τα θέματα. Και δεύτερη ομάδα θεμάτων για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο, όπου και η κάθε πανεπιστημιακή σχολή μπορεί να προσδιορίζει ειδικότερα το βαθμό δυσκολίας και το συντελεστή αξιολόγησης. Αυτά είναι κριτήρια τα οποία δημοσιοποιούνται από τα Πανεπιστήμια.
 • Ποιο είναι όμως το πολύ σημαντικό στοιχείο: Κάνοντας μια πρώτη επιλογή μ’ ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο, μπορείς να έχεις έναν πολύ μεγάλο κατάλογο Σχολών και Τμημάτων στις οποίες είναι εφικτή η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις. Δηλαδή χωρίς τη δεύτερη ομάδα θεμάτων, γιατί δεν έχουμε πολύ υψηλή ζήτηση, δεν έχουμε πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Έτσι, πολλά παιδιά αποκτούν τη δυνατότητα με το απολυτήριο Λυκείου να βρίσκουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε Σχολές οι οποίες έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσα από το πρώτο μηχανογραφικό.
 • Οι καινοτομίες είναι πάρα πολύ μεγάλες, αλλάζει η φιλοσοφία, χωρίς να υπάρχει καμία αναστάτωση. Γιατί υπάρχει ασφάλεια, σταθερότητα και φυσιολογική συνέχεια, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο έκπληξης ή αναστάτωσης σε όλα αυτά. Είναι έτσι διαρθρωμένα ώστε να βοηθούν το παιδί, να του μειώνουν το άγχος, ν’ αντιμετωπίζουν και τους μαθητές και τις οικογένειες με το πιο φιλικό και σύγχρονο τρόπο.

Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά τα δύο σχέδια, οι δυο προτάσεις νόμου είναι πολύ σημαντικές και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε μια συζήτηση η οποία επείγει και η οποία πρέπει κοινοβουλευτικά να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Με την ευκαιρία πρέπει να σας πω ότι έχουμε ετοιμάσει κι ένα σχέδιο για ένα σύστημα υποτροφιών εκπαιδευτικής αλληλεγγύης, γιατί είναι προφανές ότι σε περίοδο κρίσης πρέπει να βοηθηθούν οι οικογένειες οι οποίες έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Κι έτσι έχουμε διαμορφώσει εάν σχέδιο για ένα αριθμό υποτροφιών, μέσα από τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων που διατίθενται για το σκοπό αυτό, ώστε να μπορούν να καλυφθούν υποτροφίες για παιδιά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μηνιαία 500 ευρώ, δηλαδή ετησίου κόστους 6.000 ευρώ για κάθε φοιτητή.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1.000 υποτροφίες χρειαζόμαστε 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, για 10.000 υποτροφίες θα αρκούσε ένα ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι μικρό το ποσό αυτό, αλλά σκεφτείτε ότι μπορούμε να βρούμε τα λεφτά από τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του ΙΚΥ, μπορούμε να βρούμε σημαντικά κονδύλια από την απόδοση του βιβλιοσήμου δηλαδή το τέλος επί της πώλησης των βιβλίων που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας ΙΤΥΕ – Διόφαντος στο ελεύθερο εμπόριο, γιατί έχουμε 90.000 μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία που αγοράζουν τουλάχιστον 10 βιβλία ο καθένας.

Μπορούμε να έχουμε χορηγίες οι οποίες αφορούν ένα ευρύ κύκλο οντοτήτων που μπορούν να συμβάλλουν. Τα ποσά αυτά είναι αστεία για τον ελληνικό εφοπλιστικό κόσμο, για παράδειγμα, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλλει έτσι στην κάλυψη αυτού του κενού. Έχουμε τη δυνατότητα αναπροσανατολισμού πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΕΣΠΑ και βεβαίως έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα διαθέσιμα των ΕΛΚΕ των ίδιων των Πανεπιστημίων.

Αυτό μπορεί να συνδεθεί και με άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε ζητήσει από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να αναλάβει, όπως είναι για παράδειγμα η χορήγηση ατόκων δανείων που εξοφλούν οι φοιτητές όταν γίνουν πτυχιούχοι, βγουν στην αγορά εργασίας και αρχίσουν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, όπως συμβαίνει πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά ανεξάρτητα από αυτό που είναι μια πρωτοβουλία του τραπεζικού συστήματος, το σύστημα των υποτροφιών όπως το έχουμε μελετήσει και μιλάμε για σημαντικές υποτροφίες οι οποίες βλέπουμε ότι μπορούν να καλύψουν μεγάλο αριθμό φοιτητών με πολύ περιορισμένο και ελεγχόμενο κόστος, μας δίνει τη δυνατότητα να ανακουφίσουμε οικογένειες σε αυτή την περίοδο όπου η κάθε οικογένεια βέβαια είναι αναγκασμένη να μετράει τα πάντα, για να ελέγχει τις δαπάνες της λόγω της μείωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Θα δώσουμε τον λόγο στην κα. Χριστοφιλοπούλου. redsq

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Ευχαριστώ Πρόεδρε. Θα συμπληρώσω μόνο γιατί ο Πρόεδρος αναφέρθηκε συνολικά σε όλη μας την πρωτοβουλία. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ ενός πλούτου στα ελληνικά σχολεία και μιας φτώχειας ενός συστήματος εκπαιδευτικού που χρόνια τώρα το έχουμε μάθει να είναι ζήτημα αποστήθισης. Σύστημα που καταπιέζει το μαθητή, σύστημα που δεν απελευθερώνει τις δυνάμεις τόσο των μαθητών όσο και των ανθρώπων που τους διδάσκουν.

Θα πω μόνο τρία στοιχεία για να το καταδείξω:

 • Η Ελλάδα είναι μέσα από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έχει το υψηλότερο ποσοστό καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με master και διδακτορικά 34% των διδασκόντων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν master ή διδακτορικό.
 • Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες του ΟΟΣΑ που έχει από τα χαμηλότερα, τα καλύτερα ποσοστά αναλογίας μαθητού και εκπαιδευτικού, 8,5 μαθητές προς 1 καθηγητή. Αν δείτε –και είναι μέσα σε αυτό που σας δώσαμε- πόσο ψηλά είναι η Ελλάδα σε αυτή την κατάταξη.
 • Η Ελλάδα στα περισσότερα σχολεία και παρά το οξύ πρόβλημα που υπάρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας σε θέματα υποδομών, χώρων διδασκαλίας, προβλήματα σε σχολεία σε υποδομές, παρ' όλα αυτά πρέπει να σας πω ότι σε ποσοστό πάνω του 90% έχει καλυμμένες ανάγκες εργαστηρίων, τόσο εργαστηρίων θεμάτων φυσικής– χημείας, όσο και εργαστηρίων πληροφορικής.

Αυτά τα δεδομένα δεν αντικατοπτρίζουν, ούτε τις δυνατότητες του  μαθητικού δυναμικού, ούτε τις τεράστιες δυνατότητες που έχει το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας. Γι' αυτό τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε και η διετία στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει να κάνει με την κυριολεκτικά ακτινογράφηση σχολείου προς σχολείου, κάθε τεχνολογικού –όχι Λυκείου πια, γιατί αυτά ήταν οι ΕΠΑΛ και οι ΕΠΑΣ που καταργούνται τώρα με την πρόταση αυτή που κάνουμε- των δυνατοτήτων του, των χώρων, των υποδομών των εκπαιδευτικών.

Αυτή η πλήρης αξιολόγηση κατέδειξε και αυτό στο οποίο στοχεύουμε: ότι αν το Τεχνολογικό Λύκειο γίνει μια βαθμίδα όπου συναντιέται η καλή γενική παιδεία, η καλή εκμάθηση της γλώσσας, το να έχει κανείς μαθηματική αντίληψη σωστή, το να μιλάει μια ξένη γλώσσα γιατί του είναι χρήσιμο όταν θα γίνει επαγγελματίας, το να έχει μια καλή γενική παιδεία, μπορεί να συνδυαστεί με μια σοβαρή, ουσιαστική εξειδίκευση μόνο συμπληρώνω σε όσα ήδη μας είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το εξής:

Το 4ο έτος -γιατί πρόκειται για 3 συν 1 έτη- είναι προαιρετικό. Στο τέλος του Τεχνολογικού Λυκείου το παιδί αποκτά απολυτήριο και πτυχίο επιπέδου 2 στην ειδίκευση. Εάν θελήσει να πάει στο 4ο έτος τότε αποκτά, κατόπιν εξετάσεως προφανώς και για τα επαγγελματικά δικαιώματα, πτυχίο επιπέδου 3.

Υπάρχει δε η δυνατότητα ορισμένοι από αυτούς τους σπουδαστές που αποφοιτούν να μπουν κατ' ευθείαν σε ΤΕΙ με βάση τις προδιαγραφές που τα ΤΕΙ θα δώσουν. Άρα έχουμε μια δυνατότητα και μια κατεύθυνση στις ειδικότητες, γιατί όπως είδατε αναφερόμαστε και η πρότασή μας έχει να κάνει  με την αναπτυξιακή διάσταση που έχει το Τεχνολογικό Λύκειο, γιατί η χώρα χρειάζεται επιστήμονες και καινοτομία αλλά χρειάζεται εξίσου τον επαγγελματία, τον ειδικό, που πολλές φορές δεν τον έχει και υπάρχουν τομείς, όπως η οινοποιία  που έρχονται ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι από χώρες όπως η Γαλλία ή το Μαρόκο, που θα μπορούσαμε κι εδώ να έχουμε εξειδικευμένους τεχνίτες και επαγγελματίες σε μια σειρά από επαγγέλματα στη χώρα.

Αυτό έχει να κάνει το Τεχνολογικό Λύκειο. Από την άλλη πλευρά η προσπάθεια στο νέο Λύκειο είχε να κάνει ακριβώς με αυτό που λέμε να απελευθερώσει τη δυνατότητα δημιουργίας σύνθεσης – ανάλυσης και αναζήτησης καινοτομίας ακόμη και από τη λυκειακή βαθμίδα, στους μαθητές.

Επειδή ήδη αναφερθήκαμε στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα γυμνάσια, πρέπει να σας πω ότι σε 110 σχολεία της χώρας ήδη εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα σπουδών ανάλογα στη δική τους βαθμίδα, με αυτά τα οποία διδάσκονται τώρα στα projects στα Λύκεια. Δηλαδή έχουν ξεκινήσει τα πιλοτικά προγράμματα που θα αλλάξουν και την Α' βαθμίδα (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό και Γυμνάσιο).

Άρα όλο μαζί το σχολειό θα πάψει να είναι ένα σχολειό αποστήθισης από καθ’ έδρας διδασκαλίας και καταπίεσης. Και θα γίνει ένα σχολειό σιγά-σιγά δημιουργίας και ένα σχολειό το οποίο είναι εφαλτήριο ανάπτυξης για κάθε παιδί και για κάθε μαθητή.

Τέλος, μια επισήμανση ότι η τροπολογία που αφορά τις εκπαιδευτικές υποτροφίες, είναι σε συμπλήρωση των υποτροφιών Αριστείας. Δεν καταργούμε, ούτε πρόθεσή μας είναι να καταργηθούν, οι υποτροφίες Αριστείας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Αλλά όπως ακούσατε ήδη λέμε να υπάρξει συμπληρωματικά ένα κεφάλαιο το οποίο  μπορεί να μεγαλώσει. Κεφάλαιο τέτοιο, που να καλύπτει τους φοιτητές σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, γιατί οι όποιες παρεμβάσεις αφορούν μόνο αυτούς που μπαίνουν την ώρα που μπαίνουν, δεν καλύπτουν παιδιά τα οποία αυτή τη στιγμή μπορεί να φοιτούν στο 2ο έτος ή στο 3ο έτος και να παρουσιαστεί πρόβλημα οξύτατο οικονομικό λόγω της οξείας κρίσης που ζούμε και να μην μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αυτή είναι η μία διάσταση.

Και η άλλη διάσταση είναι ότι το εισόδημα με βάση το οποίο θα υπολογιστούν αυτές οι υποτροφίες είναι ένα εισόδημα το οποίο είναι διαθέσιμο, υπάρχουν επεξεργασίες και θα τις δώσουμε και στη Βουλή όταν θα συζητηθεί έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορίζεται το διαθέσιμο εισόδημα αφαιρώντας τα βάρη που έχει κάποιος. Βάρη από περισσότερα παιδιά, κάθε παιδί είναι επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αναπηρίες, θέματα δανείων, θέματα ανεργίας. Προσδιορίζεται λοιπόν με πολλαπλά κριτήρια το διαθέσιμο εισόδημα έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να πάνε κατά προτεραιότητα αυτά τα χρήματα στα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ευχαριστώ πολύ.

Α. Σταύρου (NET Radio): Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι δεν προχώρησε το πόρισμα της Επιτροπής Μπαμπινιώτη μέχρι στιγμής και επίσης να ρωτήσω και κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες. Αναφέρατε ένα αριθμό 60.000 υποτροφιών. Είναι ενδεικτικός; Κατάλαβα λάθος;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Είπα ότι 1.000 υποτροφίες έχουν κόστος 6 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκινάμε με τις 1.000 αλλά μπορούμε εύκολα να συγκεντρώσουμε ένα ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ πιστεύω και μέσα από χορηγίες για να καλύψουμε 10.000 φοιτητές. 10.000 είναι πολύ σημαντικό κοινωνικό σώμα.

Τώρα γιατί δεν προχώρησε. Περιμέναμε 6 μήνες νομίζω ότι είναι λογικό με τη συμπλήρωση του εξαμήνου να πάρουμε την πρωτοβουλία αυτή γιατί θεωρούμε ότι μετά και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη νέα αφετηρία σε σχέση με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, πρέπει να βγούμε μπροστά στην ιστορία της ανάπτυξης και των διαρθρωτικών αλλαγών και η μήτρα όλων των αλλαγών, είναι η εκπαίδευση. Και πρέπει να γίνει μια μεγάλη κίνηση, στο χώρο της εκπαίδευσης.

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Μια διευκρίνιση μόνο: Τα πορίσματα Μπαμπινιώτη έγιναν ομόφωνα, εσείς που είστε από το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ το ξέρετε, υπήρχε αυτή η ομοφωνία στις γενικές  κατευθύνσεις το 2008-2009. Από το τέλος του 2009  μέχρι και την περασμένη άνοιξη έγινε όλη αυτή η δουλειά την οποία ακούσατε να λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τα πορίσματα τα γενικόλογα έγιναν εξειδικευμένα νομοσχέδια τα οποία τα έχετε στη διάθεσή σας και έχετε επίσης στη διάθεσή σας αν το θελήσετε, όχι μόνο τις συζητήσεις στις Επιτροπές, αλλά και όλη την τεκμηρίωση που ακολουθεί. Υπάρχουν κάποιοι στατιστικοί πίνακες που θα δείτε σ’ αυτό  που σας μοιράστηκε αλλά βεβαίως υπάρχουν και πολλά περισσότερα στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, τα έχουμε.

Β. Κεχαγοιά (Τα Νέα): Καλημέρα κ. Πρόεδρε, καλημέρα σε όλους. Ένας Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αηδόνης, πήγε χτες  στην Καλαμάτα, στην εκδήλωση της ΡΙΚΣΣΥ του κ. Λοβέρδου, της πολιτικής κίνησης που θα μετεξελιχθεί σε κόμμα όπως έχει πει ο κ. Λοβέρδος. Μπορείτε να μου πείτε αν αυτό έγινε σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ  και τι θα γίνει από δω και πέρα με τον κ. Αηδόνη;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν’ αφεθεί να επιτελέσει το θεσμικό του ρόλο. Θεσμικός του ρόλος είναι να υπηρετεί το γενικό  συμφέρον και ν’ αγωνίζεται για να βρει τον προσανατολισμό της η ελληνική κοινωνία που υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Εάν κάθε μέρα έχουμε έναν αντιπερισπασμό ο οποίος κινείται σε άλλο επίπεδο δε θα μπορέσουμε ποτέ ν’ αναδείξουμε αυτό που πρέπει ν’ αναδείξουμε.

Τώρα θα μιλήσουμε για τα παιδιά, για τις οικογένειές τους, για το Λύκειο, για τη νέα αφετηρία της χώρας, για τις αγωνίες των Ελλήνων  και των ελληνίδων. Εάν κάποιοι νομίζουν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ελληνικής κοινωνίας είναι μερικά πρόσωπα και το πρόβλημα του δικού τους βηματισμού ή της δικής τους σταδιοδρομίας, κάνουν λάθος.

Γ. Λιονάκης (ΑΠΕ): Καλημέρα κι από μένα. Κύριε Πρόεδρε, απ’ ό,τι διαβάζω σχετικά με τα κριτήρια χορήγησης των υποτροφιών των 500 ευρώ, καταλαβαίνω ότι θα πρόκειται  για μια συνεκτίμηση κριτηρίων, ώστε ν’ αποδίδεται αυτή η υποτροφία. Ωστόσο θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πρόταση για το ποιο θα είναι το ελάχιστο πλαφόν για το  οικογενειακό εισόδημα με το οποίο θα δίνεται και η υποτροφία;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι μόνο το οικογενειακό εισόδημα, πρέπει να έχεις ένα εύρος κριτηρίων γιατί μπορείς να έχεις προβλήματα αναπηρίας, μπορεί να έχεις προβλήματα μονογονεϊκών οικογενειών, μπορείς να έχεις προβλήματα πολλών αδερφιών που είναι σε άλλες πόλεις, πρέπει άρα να τα συνεκτιμήσεις όλα αυτά. Αυτό  θα γίνει βεβαίως μέσα από τις κανονιστικές πράξεις οι οποίες θα εξειδικεύσουν τη ρύθμιση. Σημασία έχει η ιδέα. Οι υποτροφίες που δίνει το ΙΚΥ δεν καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης ενός φοιτητή που είναι μέλος μιας οικογένειας που έχει ούτως ή άλλως οικονομικό πρόβλημα. άρα εμείς παρεμβαίνουμε στην ίδια τη φιλοσοφία του θεσμού. Με την πρόταση την οποία θα καταθέσουμε και ως τροπολογία σε σχετική συζήτηση, άλλου νομοσχεδίου,  αν προταχθεί αυτό της πρότασης νόμου και θα το καταθέσουμε και στην πρόταση νόμου.

Ι. Χασαπόπουλος (Mega): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω εάν αυτή την πρόταση νόμου και αυτή που μας παρουσιάσατε την προηγούμενη εβδομάδα  για τις ευπαθείς ομάδες θα τις βάλετε σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και γενικότερα πώς πηγαίνετε στη σημερινή σύσκεψη μετά από πολύν καιρό και την απόφαση του Eurogroup.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών θα σχολιαστεί μετά την πραγματοποίησή της. Αλλά μπορώ να σας πω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερές γραμμές στο θέμα αυτό από την πρώτη στιγμή. Είπα και προηγουμένως, κινούμαστε σε σχέση με την κυβέρνηση προτρεπτικά, υποστηρικτικά, ελεγκτικά.

Εμείς θέλουμε μια κυβέρνηση σταθερή, μια κυβέρνηση  αξιόπιστη, μια κυβέρνηση αποτελεσματική. Θέλουμε μια κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, θέλουμε χρόνο, η χώρα χρειάζεται χρόνο, η οικονομία, η κοινωνία χρειάζεται χρόνο. Και, να πούμε την αλήθεια, και  τα κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση χρειαζόμαστε χρόνο και ιδίως το ΠΑΣΟΚ. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια  πολύ σκληρή ήττα, κατέβηκε επίπεδο μεγέθους μαζί με τη χώρα η οποία έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης. Η χώρα θέλουμε ν’ ανέβει, η κοινωνία ν’ ανέβει και μαζί μ’ αυτήν την κοινωνία θ’ ανέβει και το ΠΑΣΟΚ.

Χρειαζόμαστε χρόνο για να αποδώσουν οι πολιτικές. Το εξάμηνο αυτό, το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι πάρα πολύ δύσκολο, πέφτουν μαζεμένα πάρα πολλά πράγματα. Εισοδηματικές περικοπές, φορολογικά μέτρα, η επίπτωση από το γεγονός ότι αντλούνται πόροι από την οικονομία.

Από την άλλη μεριά έχουμε άλλο επίπεδο ασφάλειας και βεβαιότητας, έχουμε μια πολιτική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς αμφισβήτηση, έχουμε ένα πρόγραμμα προσαρμογής και στήριξης που μας οδηγεί έξω από την κρίση και μας επαναφέρει  στις αγορές όταν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ισότιμη, άρα αρχίζει και γεννιέται αυτή η ελπίδα και αυτή η βεβαιότητα.  Χρειάζεται μια οριζόντια πανστρατιά, μια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων. Πρέπει να κινητοποιηθεί το κράτος αλλά  το κράτος δεν είναι μόνο το πολιτικό σύστημα και η Δημόσια Διοίκηση, είναι και η Αυτοδιοίκηση και η Δικαιοσύνη.

Πρέπει να κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες, πρέπει να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ο επιχειρηματικός κόσμος. Καλά η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα κάνει πράγματα για την ανάπτυξη και το μέλλον, τι θα κάνει ο ιδιωτικός τομέας; Τι θα κάνει ο επιχειρηματικός κόσμος; Καλά αγωνίζονται οι εργαζόμενοι, οι μισθωτοί γενικότερα και οι συνταξιούχοι, τι κάνει ο κόσμος του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων;

Πρέπει να συμβάλλουν οι τράπεζες,  γιατί χωρίς αυτές δε γίνεται, τις στηρίζουμε για να μπουν μπροστά στην υπόθεση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου  και της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζεται ένα φιλοεπενδυτικό, φιλοαναπτυξιακό κράτος σε όλα τα επίπεδα χωρίς μια Δικαιοσύνη που να λειτουργεί, χωρίς μια Δικαιοσύνη που ν’ απονέμεται γρήγορα και αξιόπιστα δεν υπάρχουν επενδύσεις, άρα δεν υπάρχουν  θέσεις εργασίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσει στο όνομα των τοπικών κοινωνιών, να προσελκύσει επενδύσεις, να δώσει δουλειά σε κόσμο μέσα  από την κοινωνική εργασία, μέσα από δηλαδή από την αυτεπιστασία και τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία. Πρέπει να κινητοποιηθεί ο λεγόμενος Τρίτος Τομέας, που είναι ο τομέας των ενδιάμεσων φορέων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο χώρο αυτό.

Πρέπει ν’ αλλάξει νοοτροπία. Κι εμείς έχουμε την πρόθεση, τη βούληση και την ικανότητα με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες, με τις προτάσεις μας, με τις επισκέψεις μας, με τις παροτρύνσεις μας, με το διάλογο που θα έχουμε με τους κοινωνικούς και τους παραγωγικούς φορείς, με τις διαβουλεύσεις, με τις προτάσεις νόμου, να δώσουμε αυτό τον τόνο, να καθοδηγήσουμε αυτήν όλη την ιστορία.

Και βεβαίως θα στηρίξουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και θα υποδείξουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στην κυβέρνηση. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε τη νέα ατζέντα, που είναι η ατζέντα της  ανάπτυξης, της προοπτικής, της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας. 

Ι. Χασαπόπουλος (Mega): Είχαμε μια ήττα όμως του οικονομικού επιτελείου με την ιστορία για το χαράτσι και τον Άρειο Πάγο. Ένα αυτό, και αν θα θέσετε και θέμα εκλογικού νόμου.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Είχα την ευκαιρία ν’ απαντήσω και χθες στο ζήτημα αυτό. Το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, όλοι έχουν αντιληφθεί τώρα ότι είναι μια βαριά επιβάρυνση αλλά πάρα πολύ μικρή  σε σχέση με το συνολικό πακέτο που κουβαλάει ι ο ελληνικός λαός στους ώμους του με τις τελευταίες αποφάσεις.

Είναι ένα πακέτο 2 δισ. ευρώ, τώρα πρέπει να τα βγάλουμε πέρα μ’ ένα πακέτο που ξεπερνά τα 13,5 δισ. ευρώ, τα δύο επόμενα χρόνια. Άρα ήταν μια επιβάρυνση η οποία άνοιξε την πόρτα σε μια πολιτική συμφωνία, σ’ ένα πρόγραμμα στήριξης κολοσσιαίων διαστάσεων. Ο νόμος δεν προβλέπει απειλή διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε κανένα νοικοκυριό λόγω της μη καταβολής του ειδικού τέλους.

Η ΔΕΗ λειτουργεί ως παράλληλος μηχανισμός και συμπληρώνει τα κενά του  μηχανισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Ακόμη και τώρα χωρίς καμία δικαστική απόφαση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οποιοσδήποτε μπορεί να ζητήσει η είσπραξη του ειδικού τέλους να γίνει μέσω της αρμόδιας Εφορίας, μέσω της ΔΟΥ. Άρα θα έπρεπε πριν γίνει αυτή η όλη  η συζήτηση που γίνεται για την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, να έχουν διαβάσει όλοι με μεγαλύτερη προσοχή τη σχετική  απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία έχει λύσει όλα τα νομικά θέματα και είναι αναμφίβολα άξιο προς συζήτηση το γεγονός ότι αυτή η απόφαση της Ολομέλειας της ΣτΕ που είναι ο φυσικός δικαστής, γιατί πρόκειται  για ένα θέμα που αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, δεν αξιολογήθηκε όπως θα έπρεπε και από την πολιτική Δικαιοσύνη, δηλαδή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Κατά τα άλλα εμείς σεβόμαστε τους θεσμούς και όλοι οι θεσμοί πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα. Γιατί αλλιώς δεν λειτουργεί κράτος Δικαίου.

Δ. Μποτώνης (ΝΕΤ): Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω εάν στην ατζέντα σας, αυτή τη νέα ατζέντα όπως είπατε, υπάρχει μέσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου και αν θα το θέσατε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση που θα έχετε με τον Πρωθυπουργό.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει διαμορφωθεί  μια ατζέντα του 2013, ή του 2014. Σήμερα έχουμε την ατζέντα της ημέρας και της συγκυρίας.

Ο εκλογικός νόμος.  Ο εκλογικός νόμος είναι ένα δευτερογενές ζήτημα το οποίο έχει τεράστια θεσμική σημασία, η οποία όμως θεσμική σημασία απορρέει από την ανάγκη για κυβερνητική σταθερότητα και για αποφυγή της τεχνητής πόλωσης.

Άρα πρέπει να λειτουργεί ένα σύστημα που δεν πολώνεται τεχνητά και δεν δημιουργεί οξύτητες οι οποίες είναι προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων και όχι των ίδιων των αγωνιών της κοινωνίας και βεβαίως πρωτίστως πρέπει η εκπροσώπηση να είναι γνήσια και να μπορεί να διαμορφωθεί διακυβέρνηση, κυβερνητικό σχήμα το οποίο είναι αξιόπιστο και λειτουργικό.

Όταν τα βάλετε όλα αυτά μαζί σε ένα χαρτί και να συνυπολογίσετε θα δείτε πόσο εύκολες είναι οι λύσεις σε όλα τα θέματα. Ούτως ή άλλως το 2013 είναι χρονιά μεγάλων θεσμικών συζητήσεων γιατί ανοίγει ξανά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ οργανώνουμε μια μεγάλη συνολική ολοκληρωμένη πρωτοβουλία και για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αρχίζοντας από το πολιτικό σύστημα, άρα στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε τις προτάσεις μας.

Άρα σας εξήγησα  πόσο απλά και πόσο προφανή είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία πρέπει να συζητά κατά τη γνώμη μου η κοινωνία γύρω από τα θέματα αυτά.

Γ. Σιδέρης (ΣΚΑΪ): Εξηγώ βέβαια ότι καλύφθηκα προηγουμένως γιατί είχα την ίδια ερώτηση με την κα Κεχαγιά. Τώρα κάτι άλλο: Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι ένα από τα επιχειρήματα ήταν ότι συμφωνούν όλοι σε αυτά τα μέτρα. Είχαν συμφωνήσει κάποιοι και στο Νόμο Διαμαντοπούλου αλλά πήγατε στη Βουλή και τον αλλάξατε. Τι νόημα έχει αυτό ως επιχειρήματα που συμφωνούν όλοι;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Εννοείτε το νόμο για τα Πανεπιστήμια; Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να αποδεχτεί την τροποποίηση του νόμου σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής των Συμβουλίων Διοίκησης των Πανεπιστημίων, νομίζω ότι τελικά απελευθέρωσε και διασφάλισε την εφαρμογή του νόμου.

Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γιατί ο νόμος αυτός για τα Πανεπιστήμια, που είναι ένα πολύ μεγάλο έργο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος είχε μείνει ουσιαστικά ανεφάρμοστος, τώρα έχει εφαρμοστεί και έχουν αναδειχτεί επιτέλους Συμβούλια Διοίκησης σε όλα τα ΤΕΙ και σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας, με τελευταίο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου υπήρχε πολύ μεγάλη αντίσταση.

Αλλά είδαμε ότι τελικά απέδωσε η τροποποίηση του νόμου αυτού, η οποία έτσι επέτρεψε να εφαρμοστεί η φιλοσοφία και η λογική του νόμου. Πιστεύω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνέβαλλε ώστε να διασφαλιστεί το αποτέλεσμα της αρχικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που είχε το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση.

Ε. Σαββοπούλου (Star): Κύριε Πρόεδρε επειδή έχει αρχίσει να ανοίγει πάλι η κουβέντα για την επαναφορά της Βάσης του 10 θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας αν συμφωνείτε. Και ένα δεύτερο για το ειδικό tέλος των ακινήτων αν τελικά η απόφαση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την είσπραξή του, αν σημαίνει αυτό νέα μέτρα, ή ενδεχομένως να έχετε μελετήσει και κάποια ισοδύναμα αυτού του μέτρου.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όχι η απόφαση δεν είναι αυτού του είδους. Πρόκειται για μια απόφαση Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου σε μια ειδική διαδικασία που αφορά τους καταναλωτές. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν είμαι όμως εδώ για να δίνω νομικές συμβουλές σε κανέναν, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα τα οποία θα επιληφθούν και θα δώσουν λύση στα θέματα αυτά. Όποιος έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης έχει και την ευθύνη της οργάνωσης των χειρισμών αυτών που αφορούν και τις σχέσεις Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης.

Πρέπει να σας πω επίσης ότι φυσικά εάν στερηθεί το κράτος τα έσοδα του ειδικού Τέλους ακινήτων, τα έσοδα αυτά πρέπει να αναπληρωθούν. Και θα ήταν μεγάλο λάθος να αναπληρωθούν τα έσοδα αυτά με ένα άνισο ή ετεροβαρή τρόπο ενώ μπορεί αυτό να επιτευχθεί με ένα τρόπο, ο οποίος είναι λογικός διαφανής αναλογικός και νόμιμος.

Για τη Βάση του 10 θα παρατηρήσατε ότι εμείς προτείνουμε εδώ ένα σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που είναι η φυσιολογική συνέχεια του Λυκείου και προτείνουμε ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στον φοιτητή, στο μαθητή που θα γίνει φοιτητής, να μπει σε πολλές Σχολές χαμηλής ζήτησης χωρίς καν να δώσει εξετάσεις, με το απολυτήριο Λυκείου.

Άρα πρέπει να δούμε και το ζήτημα της Βάσης του 10 σε συνδυασμό με αυτό το σύστημα εισαγωγής, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση με την τροποποίηση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνδυασμό με μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς γίνονται οι εξετάσεις.

Γιατί Βάση τι σημαίνει; Είμαστε συνηθισμένοι σε μια πολύ απλουστευτική αντίληψη για τη Βάση. Η Βάση εξαρτάται από το συντελεστή βαρύτητας και δυσκολίας των θεμάτων, από το βαθμό επιτυχίας δηλαδή από το τι βαθμούς παίρνει κάθε χρονιά στις εξετάσεις σε κάθε μάθημα, πρέπει να δούμε σχετικά το κάθε παιδί πως τοποθετείται σε σχέση με τον καλύτερο, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν μακρά παράδοση και εμπειρία στα θέματα αυτά.

Άρα η συζήτηση για τη Βάση του 10 πρέπει να γίνει με παιδαγωγικά κριτήρια και με σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια και με βάση τη διεθνή εμπειρία.

Π. Τζαννετάτος (Κόντρα): Κύριε Πρόεδρε επειδή άνοιξε λίγο η κουβέντα θα ήθελα το σχόλιό σας για ένα θέμα που πριν από λίγες μέρες απασχόλησε τα ΜΜΕ και αφορά τους εργαζόμενους του ΠΑΣΟΚ οι οποίες φαίνεται ότι φέρονται να είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες. Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να πληρωθούν; Και η επιστολή η οποία διακινήθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ισχύει ή όχι; Υπάρχει από τους εργαζόμενους;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Δεν το ξέρω. Δεν έχω λάβει εγώ καμία επιστολή. Το ότι διακινείται στο διαδίκτυο ένα κείμενο δεν σημαίνει ότι το κείμενο αυτό είναι ένα έγκυρο κείμενο και απηχεί τις απόψεις πραγματικών προσώπων, είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν πληρωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πληρώνονται έναντι, με πολύ μικρά ποσά και περνούν πάρα πολύ δύσκολα. Δυστυχώς οι πόροι του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ συγκεκριμένοι, είναι η κρατική επιχορήγηση και οι συνδρομές και οι μικρές οικονομικές εξορμήσεις. Δεν έχουμε δυνατότητα να αντλήσουμε άλλους πόρους. Δεν θέλουμε. Και να μπορούσαμε, δεν θέλουμε να αντλήσουμε άλλους πόρους. Άρα υπάρχει ένα πρόβλημα.

Βεβαίως να πω το εξής: εργαζόμενος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι όπως ο εργαζόμενος σε κάθε άλλη επιχείρηση, διότι εδώ εθελοντισμός και εργασία κάπου συμπίπτουν ή διασταυρώνονται. Όταν εργάζεσαι ως επαγγελματικό στέλεχος σε ένα Κόμμα, πιστεύεις στο Κόμμα, αγωνίζεσαι για το Κόμμα, επιπλέον είσαι και υπάλληλος και αμείβεσαι γιατί χρειάζεται να υπάρχουν επαγγελματικά στελέχη.

Άρα ως ενεργά μέλη και στελέχη του Κόμματος οι εργαζόμενοι ξέρουν τις δυσκολίες, πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε αγωνίζονται γι' αυτό που κάνουμε, θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο στέκεται γερά στα πόδια του, διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική επιρροή, διότι όλα αυτά συνδέονται και με τις οικονομικές δυνατότητες ενός Κόμματος που έχει ένα μεγάλο χρέος στην πλάτη του συσσωρευμένο. Αυτή είναι απάντηση.

Δεν πιστεύω λοιπόν σε καμία περίπτωση ότι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι σωστά εργαζόμενοι εδώ και πρέπει να έχουν την ιδιότητα αυτή, θα έθεταν τέτοια ζητήματα. Το λέω αυτό γιατί αν δεν είσαι ΠΑΣΟΚ, είναι αστείο να είσαι εργαζόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Π. Τζαννετάτος (Κόντρα): Προοπτική για λύση στο πρόβλημα υπάρχει;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Βέβαια. Γίνεται μεγάλος αγώνας. Μα το ίδιο πρόβλημα το έχουν κι άλλα Κόμματα, το ίδιο πρόβλημα το έχουν κι άλλες επιχειρήσεις κομματικές. Είναι δυστυχώς ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά υπάρχει κι ένα πρόβλημα πολιτικού ήθους σε σχέση με το θέμα αυτό το τι σημαίνει είμαι εργαζόμενος σε ένα Κόμμα.

Φ. Γεννηματά: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Tags: ΠαιδείαΣυνεντεύξεις Τύπου