Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη Τύπου, Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο

Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στην Κρήτη στο Ηράκλειο, στέλνω έναν θερμό, φιλικό ,αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο τον κρητικό λαό. 

Δεν είναι η ώρα να επαναλάβω τις γνωστές πολιτικές μας θέσεις, θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στο πρόβλημα που παρουσιάστηκε χθες δυστυχώς στο Ηράκλειο με τις πλημμύρες, μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά το 1994 αν θυμάμαι καλά είχαμε ξανά πρόβλημα, με τα ρέματα, με τους χείμαρρους.  Υπήρξε άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, είμαι βέβαιος ότι και η Περιφερειακή και η Δημοτική Αυτοδιοίκηση θα κάνουν το καθήκον τους, πάντως οι προνοιακοί μηχανισμοί του κράτους έχουν ήδη κινηθεί, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. 

Επίσης θα ήθελα να πω μια φράση μόνο, για έναν τόπο ευλογημένο από το Θεό, όπως είναι η Κρήτη, που διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα προκειμένου να διαμορφώσει ένα ανταγωνιστικό ,σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης. Τα έχει όλα, έχει τη γη, το τοπίο, το εύφορο έδαφος, έχει την ιστορία, τη βαθειά και μακρά ιστορία, τον πολιτισμό, τη θάλασσα, έχει τους ανθρώπους, τη λεβεντιά, την επινοητικότητα, την ευφυΐα, την εργατικότητα και πάνω σε αυτά πραγματικά μπορεί να οικοδομηθεί αυτό το μοντέλο. 

 

Φυσικά γίνονται και πολύ μεγάλες παρεμβάσεις στις υποδομές, παλιά προβλήματα, προβλήματα χρονίζοντα, όπως ο βόρειος οδικός άξονας ή το αεροδρόμιο του Καστελίου, που τώρα έχουν δρομολογηθεί. Βρίσκεται υπό προκήρυξη το αεροδρόμιο, έχει ήδη διασφαλιστεί 1 δισεκατομμύριο μου λέει το Υπουργείο Υποδομών για τη σύμβαση παραχώρησης του βόρειου οδικού άξονα, που αυτά είναι δύο μόνον παραδείγματα που θα ήθελα να αναφέρω.

Και μία εισαγωγική παρατήρηση για το στοίχημα των εκλογών. Το στοίχημα των εκλογών δεν είναι ποιος θα κυβερνήσει για τα επόμενα χρόνια ,μέχρι τις μεθεπόμενες εκλογές ,για μία βουλευτική περίοδο, το στοίχημα είναι η πορεία της χώρας στρατηγικά για πολλές δεκαετίες. Αν θα κάνουμε το ένα βήμα προς τα μπρος που απομένει για να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση, την έξοδο από το μνημόνιο, τη μετάβαση στη νέα εποχή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που είναι η σταδιακή επαναφορά της χώρας στην ομαλότητα ή αν θα κάνουμε πολλά βήματα πίσω.

Εμείς είμαστε ρεαλιστές, θα θέλαμε να διεκδικούμε την πρώτη θέση, αυτή αξίζει στο ΠΑΣΟΚ, στη Δημοκρατική Παράταξη . Ας αρκεστούμε τώρα στη διεκδίκηση της τρίτης θέσης ,της τρίτης εντολής που είναι καθοριστική ,γιατί θέλουμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης για την εθνική συνεννόηση και συνεργασία που έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος.

Δεν είμαστε ο απαραίτητος και αναντικατάστατος κυβερνητικός εταίρος, δε μας ενδιαφέρει αυτό, δε θέλουμε να μετέχουμε σώνει και καλά σε μία Κυβέρνηση πάντοτε. Είναι πολύ άνετη και ευχάριστη η Αντιπολίτευση, πάρα πολύ φθοροποιός και δύσκολη η Κυβέρνηση .Αλλά θέλουμε να είμαστε εθνικός εταίρος, θέλουμε να συμβάλλουμε στο να ολοκληρωθεί η μόνη υπαρκτή και ασφαλής εθνική στρατηγική. 

Αυτή είναι και προοδευτική, γιατί προοδευτικό είναι ότι είναι σταθερό, αποτελεσματικό, δίκαιο, έχει αποτέλεσμα προκειμένου να μοιραστεί το αποτέλεσμα αυτό σε όλους τους Έλληνες και ιδίως στους πιο αδύναμους.

Είναι πολλοί οι πολίτες που δε μας πιστεύουν, που θεωρούν ότι υπήρχε μια ευκολότερη λύση, ένα άλλο σχέδιο, χωρίς θυσίες, χωρίς δύσκολα μέτρα και πιστεύουν ότι έστω τώρα με καθυστέρηση πέντε χρόνια αργότερα θα εφαρμοστεί αυτό το άλλο σχέδιο και θα υποκύψει η Ευρώπη. 

Μακάρι, αλλά λέω καθαρά ,ξάστερα ,χωρίς καμία περίφραση και χωρίς κανέναν αστερίσκο, ότι δεν υπάρχει το σχέδιο αυτό. Θα υπάρξουν απογοητεύσεις μεγάλες μετά τις εκλογές. Εμείς δεν χαιρόμαστε γιατί θα υπάρξουν απογοητεύσεις . Εμείς λέμε να πάει καλά ο τόπος και χαλάλι του, ας σηκώσουμε εμείς το βάρος, αλλά έχουμε μια εμπειρία, έχουμε μια γνώση, ξέρουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, δε θα γίνει έτσι. 

Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ποιες είναι ο επιτακτικές ανάγκες και ποια είναι τα όρια της διαπραγμάτευσης. Η χώρα μπορεί να πάει πάρα πολύ καλά αν είναι ενωμένη, αν όλοι μαζί αγωνιστούμε ως εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Αν αυτό δε γίνει, θα υπάρξει σοκ μεγαλύτερο από αυτό που υπήρξε το 2010 κι όπως το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το κόστος τώρα κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν το κόστος. Μόνον που τελικά αυτός που πληρώνει το κόστος είναι ο ελληνικός λαός. Δε θέλουμε να συμβεί αυτό, θέλουμε να υπάρξει περίσκεψη και μία επιλογή η οποία να είναι η καλύτερη για τον τόπο. Εμείς άλλο το τι λέμε μέσα, προς τα έξω υποστηρίζουμε πάντα τις θέσεις της χώρας, αυτές που επιλέγει ο ελληνικός λαός.

Και θέλουμε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στο επίπεδο που θα μας αναθέσει ο ελληνικός λαός, όχι παραπάνω από αυτό που θέλει να μας δώσει. Αλλά πιστεύουμε βαθειά ότι χωρίς εμάς, χωρίς την εμπειρία, τη γνώση, την υπευθυνότητα, τη δοκιμασμένη αντοχή, δεν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την εθνική συστράτευση που έχει ανάγκη ο τόπος. 


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Δημοσιογράφος: Σας απευθύνω ένα ερώτημα από την Κρήτη, από τον τόπο που στήριξε ίσως κανένας άλλος το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και η οποία ερώτηση δεν έχει να κάνει με τα οικονομικά που συζητιούνται αυτή την περίοδο κατά κόρον. Έχει να κάνει με ζητήματα και με θεσμικές εφαρμογές που δεν είχαν οικονομικό κόστος, που τις υποσχεθήκατε στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων το 2012 και αναφέρομαι ειδικά στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ευθύνης Υπουργών και υπαγωγή των περιπτώσεων οικονομικών εγκλημάτων Υπουργών στις διατάξεις του νόμου για τους καταχραστές. Δικής σας εμπνεύσεως ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Η ερώτησή μου είναι: Όχι μόνο δεν άλλαξε αυτό, αλλά προστέθηκαν κι άλλου τέτοιου είδους ασυλίες, αναφέρομαι για παράδειγμα στην προσπάθεια που έγινε για ασυλία των μελών του ΤΑΙΠΕΔ ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θεωρείτε ότι σε αυτό το ζήτημα, στο ζήτημα της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ κι εσείς φέρει ευθύνη για την εικόνα που έχει σήμερα και στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, από το 42% να είναι στο 4,2% που είναι η σημερινή δημοσκόπηση; Ευχαριστώ. 

Ευ. Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς δεν είναι ακριβή τα στοιχεία τα οποία έχετε συμπεριλάβει στην ερώτησή σας. Επαναλαμβάνετε πράγματα που είναι διαδεδομένα, αλλά είναι απολύτως ανακριβή. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα συνταγματικό πλαίσιο για την ευθύνη των Υπουργών, που ισχύει από το 1822, δεν είναι εμπνεύσεως του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο εμπνεύσεως δικής μου. Αυτό το πλαίσιο το 2001, μετά από μακρά επεξεργασία έξι ετών από το 1995 μέχρι το 2001, με ευρυτάτη πλειοψηφία, έγινε πολύ αυστηρότερο, πολύ πιο σκληρό. Και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν έτυχε να είναι δικός μου, είναι νόμος που εισήγαγε στη Βουλή ο κ. Πετσάλνικος ως Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. Όταν λέω "από όλα τα κόμματα" εννοώ και από τον τότε μικρό ΣΥΡΙΖΑ που είχε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Κουβέλη και από το τότε ΚΚΕ που είχε εκπρόσωπο τον κ. Σκυλλάκο. 

Απεδείχθη δε, γιατί επιτέλους η δικαιοσύνη άρχισε να ερμηνεύει και να εφαρμόζει σωστά το Σύνταγμα, ότι όταν έχουμε περιπτώσεις δωροδοκιών, περιπτώσεις ατασθαλιών, περιπτώσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ούτε το Σύνταγμα ούτε ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προστατεύει το δράστη και τον εγκληματία. Και χωρίς να υπάρχει κανένα κώλυμα παραγραφής και χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση της Βουλής. Έτσι βρέθηκε να είναι κατηγορούμενος ο κ. Τσοχατζόπουλος. Λυπούμαστε και ντρεπόμαστε που είχαμε ένα τέτοιο στέλεχος στις κυβερνήσεις μας από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά οι δίκες του και οι καταδίκες του, δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε Συντάγματος ούτε νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Τώρα λέτε, ότι ψηφίστηκαν διατάξεις που απαλλάσσουν από την ποινική ευθύνη τα μέλη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Μα όχι μόνο. Τέτοιες ειδικές ρυθμίσεις υπάρχουν για τους Δημάρχους, υπάρχουν για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές. Για το ΑΣΕΠ, για το ΕΣΡ, για την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γιατί δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι, όταν κάθε απόφαση μπορεί να ποινικοποιηθεί, όταν οποιοσδήποτε διαφωνεί με την οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να κάνει μια μήνυση για παράβαση καθήκοντος, κανείς δε δέχεται να πάει στις θέσεις αυτές. Ούτε πρώην δικαστής, ούτε καθηγητής ούτε κανείς. Γιατί να πάει να εμπλακεί; Άρα δεν κυβερνιέται ο τόπος. 

Είναι λοιπόν άλλο πράγμα η ποινική ευθύνη για κάποιον ο οποίος εγκληματεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, κλέβει, δωροδοκείται, ξεπλένει και άλλο η μετατροπή της πολιτικής διαφωνίας ή της διοικητικής διαφωνίας σε ποινική υπόθεση.

Δημοσιογράφος: Πάντως χρειάζεται 

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε προτείνει αλλαγή του νόμου πάρα πολλές φορές αλλά δυστυχώς το 2008 έγινε μια ολόκληρη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος από την οποία κακώς κατά τη γνώμη μου ,επί ημερών του κ. Παπανδρέου ,απεχώρησε το ΠΑΣΟΚ. Γιατί από διαδικασίες αναθεώρησης δεν αποχωρούν τα κόμματα, έμεινε η Νέα Δημοκρατία με την Αριστερά, δεν έκαναν καμία αλλαγή, άλλαξαν μόνο το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των Βουλευτών. Η μόνη αλλαγή που επήλθε ήταν το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Και τώρα, η πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τίναξε τον αέρα τη διαδικασία αναθεώρησης επίσης, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.


Ε. Στάθογλου (Ράδιο Κρήτη):Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν αναδειχθεί τρίτη δύναμη από τους πολίτες, όπως εσείς ζητάτε από τους πολίτες ν’ αναδείξουν το κόμμα σας και τ’ αποτελέσματα το φέρουν πιο κάτω των προσδοκιών σας, τι θα σήμαινε για την επόμενη μέρα, για σας προσωπικά αλλά και για το ίδιο το κόμμα θέλω να μου πείτε. 

Ευ. Βενιζέλος: Για το κόμμα θα ήταν μια αποτυχία. Και για μένα προσωπικά κάθε αποτυχία του κόμματος είναι και προσωπική μου αποτυχία. Εδώ έχω αναλάβει ευθύνες για πράγματα με τα οποία δεν έχω καμία άμεση σχέση. Αλλά αναδέχθηκα την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής αναλαμβάνοντας τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ,ενώ δεν είχα καμία ανάμιξη στο σχεδιασμό και την άσκησης της οικονομικής  πολιτικής μέχρι τον Ιούνιο του 2011, για λόγους εθνικής ανάγκης.

Το ίδιο συνέβη με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αν υπήρχε προθυμία και υπήρχαν πολλοί διεκδικητές, μπορεί εγώ να μην έμπαινα στη διαδικασία αυτή. Δε θα μου άρεσε να μπω σε μια διαδικασία που διχάζει την παράταξη. Γιατί έχω πολύ κακές αναμνήσεις από το 2007 και από την ιδέα της άμεσης εκλογής Προέδρου υπό ανταγωνιστικές συνθήκες. Εδώ λοιπόν αναλαμβάνω ευθύνες που δε μου ανήκουν, θα διστάσω ν’ αναλάβω ευθύνες με τις οποίες έχω προσωπική ανάμιξη; 

Αλλά η ερώτησή σας, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι μια ερώτηση που ασχολείται με το δευτερεύον. Εάν αποτύχει το ΠΑΣΟΚ να είναι η τρίτη δύναμη, ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική -γιατί αν δεν έχουμε σταθερό πλαίσιο δε μπορούμε να βοηθήσουμε τον αδύναμο και μεσαίο πολίτη -το ερώτημα δεν είναι τι θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τη χώρα. 

Ποιος θα πάει να διαπραγματευθεί; Ποια πολιτική θα εφαρμόσουμε; Τι είναι αυτό που περιμένει η χώρα, ο πολίτης, η οικονομία, ο άνεργος, ο επιχειρηματίας, ο αγρότης ο φοιτητής; Τι θα συμβεί; Ποιος θα πάει να διαπραγματευθεί 

Ποιο σενάριο θέλετε να πάρουμε; Θέλετε να πάρουμε το σενάριο των δημοσκοπήσεων; Είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ο κ. Τσίπρας, «αν δεν έχω αυτοδυναμία δε μπορώ να εφαρμόσω την πολιτική μου». Αυτό αναρωτιέμαι τι είναι. Είναι απειλή ή είναι δέσμευση και υπόσχεση; «Απειλεί» ότι αν έχει αυτοδυναμία θα την εφαρμόσει ή δεσμεύεται και υπόσχεται ότι «μη στενοχωριέστε, δε θα την εφαρμόσω, θα έχω το άλλοθι της μη αυτοδυναμίας;´´

Γιατί κάποιοι λίγοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και κάποιοι περισσότεροι ψηφίζουν με τη βεβαιότητα ότι δε θα εφαρμοστεί ,γιατί ξέρουν ότι είναι και ανεφάρμοστο και αδιέξοδο. 

Αλλά ας πάρουμε το δεδομένο ότι υπάρχει μια κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι άχρηστο και οδηγείται στο περιθώριο. Θα πάει ο κ. Τσίπρας; Με ποιον; Με τον κ. Καμένο με τον οποίο έλεγε ότι θα κάνει συνεταιρισμό πριν τις εκλογές; Τώρα αυτό άλλαξε και ο κ. Καμένος βλέπω ότι στέλνει στον κ. Τσίπρα μήνυμα με παραλληλισμούς και παραβολές, με τρενάκια και παιδάκια. 

Θα πάει με ποιον; Θα πάει με τον κ. Θεοδωράκη; Να πάει με τον κ. Θεοδωράκη να διαπραγματευθεί τα μεγάλα θέματα το χρέους, του νέου προγράμματος, της εξόδου από το μνημόνιο, της ανάπτυξης. Δε θέλω ν’ αναφέρω άλλα παραδείγματα, δε θέλω ούτε καν να σκεφτώ άλλα παραδείγματα. Φαντάζεστε ποια θα μπορούσε να είναι η διαπραγματευτική ομάδα η οποία να μας θυμίσει τις χειρότερες μέρες των πρώτων προσπαθειών.

Γι’ αυτό σας λέω, καλώς ή κακώς ,χωρίς την εμπειρία, την ευθύνη, τη γνώση του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Μας λένε, «μα, συνεργαστήκατε με τη Νέα Δημοκρατία». Εμείς συνεργαστήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία; Πράγματι, ο τότε Πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2011, συζήτησε με τον κ. Σαμαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλον Πρωθυπουργό. Δεν είχε γίνει δεκτή η πρόταση το Μάιο του 201 να επιβάλλουμε στη Νέα Δημοκρατία την ευθύνη της ζητώντας 180 ψήφους για το 1ο μνημόνιο. 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για την περίοδο 2004-2009 που οδήγησαν τη χώρα στο αδιέξοδο και τον εκτροχιασμό, κρύφτηκαν πίσω από τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.. Και πράγματι το Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία έκανε στροφή, εγκατέλειψε τις πλατείες των αγανακτισμένων και από αντιμνημονιακή προσχώρησε στην πολιτική μας, αυτή προσχώρησε στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ. 

Και ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος δεν υπήρχε και λόγος αριθμητικώς να κληθεί, αλλά εκλήθη από την τότε ηγεσία και μετείχε και ο κ. Καρατζαφέρης. Ώσπου έφυγε και ηττήθηκε. Και η ΔΗΜΑΡ προσχώρησε, γιατί έλεγε το 2012, «εντολή για λύση». Πήρε κάποια ποσοστά, έδωσε κάποιες ελπίδες, μετά υπαναχώρησε, χάθηκε. 

Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερό. Η Νέα Δημοκρατία τώρα λέει «κάναμε το ένα, κάναμε το άλλο».. Το 80% της προσπάθειας προσαρμογής είχε ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο του 2012 και αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας τώρα τα έχω ακούσει εγώ και το 2012 από τον κ. Σαμαρά. Τώρα λέει ο κ. Τσίπρας «θα έρθει η νέα κυβέρνηση, θα κάνει τη φοβερή διαπραγμάτευση, επειδή είναι νέα, επειδή είναι δυναμική, επειδή έχει νωπή εντολή.

Έτσι πίστευε και η Νέα Δημοκρατία, πως θα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση και δεν άφησε την κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει το έργο της. Και ξαναρχίσαμε τη διαπραγμάτευση απ’ την αρχή. Και χάσαμε μήνες ολόκληρους, εις βάρος της οικονομίας. Αλλά το δις εξαμαρτείν, ποιου σοφού λαού είναι; 

Άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, το θέμα είναι τι θα κάνει ο τόπος. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει χάριν του έθνους, όχι το αντίστροφο. Κι όταν λέμε ΠΑΣΟΚ εννοούμε το ΠΑΣΟΚ, την κοίτη της παράταξης στην οποία πρέπει να συγκεντρωθούν όλοι στην κάλπη στις 25 Ιανουαρίου, όχι μετά. Γιατί η ψήφος που δεν πέφτει στο ΠΑΣΟΚ είναι μια χαμένη ψήφος, η χρήσιμη ψήφος είναι αυτή που ενισχύει την παράταξη και το ρόλο της. 

Ε. Κοκκάλη (Κρήτη TV): Κύριε Πρόεδρε, σας έχω ακούσει ν’ απαντάτε σε ερωτήματα για το ποια είναι η πολιτική σας διαφορά με το Γιώργο Παπανδρέου και το νέο του πολιτικό βήμα και απαντάτε «ουσιαστικά καμία».

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, θ’ απαντήσει το ΠΑΣΟΚ ποια είναι η διαφορά με κάποιους που λένε ότι «δε μ’ αρέσει το ΠΑΣΟΚ, θα κάνω κάτι καινούργιο; Γιατί ν ‘ απαντήσουμε εμείς; Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία. Οι άλλοι έπρεπε να έχουν διαφορές, όχι εμείς. 

Ε. Κοκκάλη (Κρήτη TV):Απευθύνεστε απόψε στους πολίτες της Κρήτης που αποτελούν μια δεξαμενή και για το ΠΑΣΟΚ και για τον Γιώργο Παπανδρέου που στοχεύει στο ίδιο ακριβώς πολιτικό κοινό. Για ποιο λόγο ο πολίτης της Κρήτης που στήριξε διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να το ξαναστηρίξει και όχι το Γιώργο Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς αγαπητή μου κυρία, δεν ασχολούμαστε με τα εσωστρεφή ζητήματα που αφορούν τον κλειστό χώρο της παράταξης. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό. Και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Κρήτης. Μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας, που θα κλείσει η κάλπη  δεν θεωρούμε ότι αμετάκλητα ένας πολίτης έχει τοποθετηθεί και έχει χαθεί για την κοινή λογική, για την εθνική ευθύνη, για την εθνική προοπτική άρα και για τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει στην Κρήτη ,όπως και σε άλλες περιοχές, μια ιδιαίτερη συμπάθεια στην ιστορία, στα εμβλήματα, στα ονόματα. Αλλά οι Κρήτες είναι λεβέντες και έξυπνοι και ευθείς άνθρωποι και νομίζω ότι είναι σε θέση να διακρίνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ιδρυτή και ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατική Παράταξης από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου που είναι τώρα Πρόεδρος της ΚΙΔΗΣΟ ,που είναι ένα νέο ατομικό Κόμμα.

Επίσης επειδή εδώ πληρώνουμε τις αποφάσεις μας, τις αποφάσεις του 2009, του 2010 την ένταξη στο Μνημόνιο . Δεν ενταχθήκαμε μόνοι μας στο Μνημόνιο. Υπάρχουν βουλευτές μας που ψήφισαν και ξαναψήφισαν και ταλαιπωρήθηκαν και στεναχωρήθηκαν και βασανίστηκαν και ηθικά και συναισθηματικά, οι οποίοι ποτέ δεν ρωτήθηκαν. Κάποιος είχε την κύρια ευθύνη. Δεν είναι το ίδιο να είσαι Πρωθυπουργός και το ίδιο να είσαι ένας βουλευτής ή ένας υφυπουργός. Δεν έχει κανείς ευθύνη γι' αυτό; Δεν υπάρχει καμία αίσθηση συνέχειας, υποχρέωσης, χρέους με την έννοια του ιστορικού, ηθικού και παραταξιακού χρέους; 

Χ. Λεοντάκης (Κύδων Χανίων):Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στην Κρήτη. Θα ήθελα ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης να μου δώσετε μια απάντηση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει η χώρα μας ούτε ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ;

Ευ. Βενιζέλος: Έχει αρχίσει νομίζω να εισπράττει. Αλλά γιατί εστιάζεστε στα περιορισμένα ποσά της λίστας Λαγκάνρτ που ήταν τα ποσά που βρέθηκαν σε μια ελβετική τράπεζα κάποια εποχή μέχρι το 2006; Ως Υπουργός Οικονομικών έχω άρει το τραπεζικό απόρρητο. Η μεγάλη τομή στην φορολογική νομοθεσία ,η μεγάλη τομή στη διαφάνεια, είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Αυτή φέρει την υπογραφή μου ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών.

Ξέρετε τι σημαίνει η άρση του τραπεζικού απορρήτου; Ότι οποιοσδήποτε γιατρός πήρε διαχρονικά φακελάκια και τα έβαλε στην Τράπεζα, τώρα αποκαλύπτεται, οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος έκλεβε το δημόσιο, τώρα αποκαλύπτεται. Οποιοσδήποτε βγάζει στο εξωτερικό λεφτά για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να αποδείξει ότι τα λεφτά αυτά τα είχε νόμιμα και τα είχε φορολογηθεί. 

Επίσης πρέπει να σας πω ότι βγήκαν από τις τράπεζες 80 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα οποία τα ψάχνουν οι Αρχές. Αλλά ψάχνουν και αυτά που έμεινα, τα άλλα 160. Αλλά εδώ πρέπει να έχεις μηχανισμούς, πρέπει να έχεις νόμιμα αποδεικτικά μέσα και πρέπει να έχεις και τη συνεργασία όλου του κράτους.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι στην υπόθεση αυτή ένα κυβερνητικό σχήμα, ένας πυρήνας εξουσίας μας εξέθεσε σε κινδύνους διότι υπήρξε πράξη η οποία τώρα κατηγορείται ενώπιον του ειδικού Δικαστηρίου, η οποία ήταν αδιανόητη. Απεκρύβησαν τα στοιχεία, απεκρύβησαν τα έγγραφα και αλλοιώθηκαν. Κάποιος έχει ευθύνη γι' αυτό. Κάποιος ήταν Υπουργός την εποχή εκείνη και κάποιος έπρεπε να εποπτεύει τον Υπουργό που τον είχε διορίσει. 

Ε. Κοντέ (Νέα Τηλεόραση): Κύριε Πρόεδρε και στο παρελθόν σας έχω υποβάλλει το ερώτημα που θα σας κάνω, αλλά θα το τολμήσω. Αν κάνατε ένα απολογισμό, ποιο θα θεωρούσατε το μεγαλύτερο πολιτικό σας λάθος και προεκτείνοντάς το αν θεωρούσατε ότι είναι η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, η συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, αν για εθνικούς λόγους όπως πολλές φορές λέτε, θα το τολμούσατε για μια ακόμη φορά να το κάνετε.

Ευ. Βενιζέλος: Αγαπητή μου εννοείτε λάθος για τη σταδιοδρομία μου; Λάθος για την ησυχία μου; Λάθος για το πολιτικό μου κεφάλαιο;

Ε. Κοντέ (Νέα Τηλεόραση):Πολιτικό λάθος.

Ευ. Βενιζέλος: Όλα πολιτικά είναι αυτά. Ή λάθος για τον τόπο; Γιατί όταν βρίσκεσαι μπροστά σε τραγικά διλήμματα: να θυσιάσεις την προσωπική σου διαδρομή για να προστατεύσεις τον τόπο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να θυσιάσεις την προσωπική σου διαδρομή.

Αν εννοείτε ότι το 2007 θα μπορούσα να μην προστατεύσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να κάνω ένα δικό μου Κόμμα, δεν το έκανα. Αν εννοείτε ότι το 2011 θα μπορούσα να μείνω απ' έξω και να εκφράσω τη δυσαρέσκεια αντί να την εκφράζει τη δυσαρέσκεια ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το έκανα. Αν εννοείτε ότι αποδέχτηκα την πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού να κάνουμε μια Κυβέρνηση συνεργασίας το Νοέμβριο του 2011 και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Καρατζαφέρη, ναι την αποδέχτηκα γιατί είχαμε φτάσει σε πάρα πολύ δύσκολο σημείο. Και απεδείχθη ότι καλώς το κάναμε αυτό, γιατί και η Νέα Δημοκρατία ήρθε στα κυβικά της. Γιατί είχε μείνει αλώβητη, είχε κρύψει τις ευθύνες της και πίστευε ότι πηγαίνει πλησίστια για αυτοδυναμία, ενώ πλήρωνε το ΠΑΣΟΚ το κόστος.

Αν εννοείτε τις επιλογές μας μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ,τότε είχαμε πάει πολύ κοντά στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσαμε να κάνουμε Κυβέρνηση με Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, είχαμε προτείνει στον κ. Κουβέλη να είναι Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση θα ήταν συνεργασίας και καθαρού προοδευτικού προσήμου. Προσήμου, γιατί ο Πρωθυπουργός παίζει ρόλο.

Αλλά ήθελαν να πάμε οι άλλοι σε δεύτερες εκλογές. Και πάλι προτείναμε να έρθει η ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μας βοήθησε, έμεινε στην ευκολία της αντιπολίτευσης. Ήρθε η ΔΗΜΑΡ και σκεφτήκαμε ότι μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ μέσα στην Κυβέρνηση θα δώσει έντονο προοδευτικό στίγμα, αλλά βλέπετε η ΔΗΜΑΡ είχε αμφιβολίες, αμφιθυμίες, δεν ψήφιζε ,τελικά έφυγε. Και το ερώτημα ήταν εάν έπρεπε να διαλύσουμε την συγκυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο του 2013 ή να παραμείνουμε και να αγωνιστούμε. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα σύσσωμη ,χωρίς καμία διαφωνία, καμία απολύτως διαφωνία ,είπε ότι πρέπει να μείνουμε μέσα και να μείνουμε με πολιτικά στελέχη.

Τώρα, αν αυτό συνεπάγεται φθορά για το ΠΑΣΟΚ; Συνεπάγεται, βεβαίως. Αλλά το ιστορικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τώρα θα δούμε τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ,αν αναλάβει την κύρια ευθύνη της Κυβέρνησης. Δεν ξέρω, ακόμη δεν έχουν κριθεί οι εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρώτη θέση στο ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε.

Εμάς μας έδιναν πάντα τα μισά ποσοστά από αυτά που παίρναμε και στις ευρωεκλογές πήραμε διπλάσια στην κάλπη και το 2012 πήραμε διπλάσια στην κάλπη. Όταν εξελέγην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ είχε 4%. Στο Eurogroup μου έλεγαν οι άλλοι Υπουργοί «Τι εκπροσωπείτε με 4%;» τελικά πήραμε 13,5% στις εκλογές του Μαΐου.

Άρα το λάθος ή το σωστό εξαρτάται από την οπτική γωνία. Αν είναι μια κομματική οπτική γωνία ή αν είναι μια εθνική οπτική κομματική γωνία.

Δημοσιογράφος: Σε μια συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά το έχω σημειώσει «Καταθέτουμε το πρόγραμμά μας όσοι το εγκρίνουν και δεν ζητήσουν αλλαγές και αν ανεχτούν και ψηφίσουν το πρόγραμμά μας, δηλώνω ότι θα είναι καλοδεχούμενοι». Θα μπαίνατε στον πειρασμό –αν μου επιτρέπετε την έκφραση- ή αν θέλετε θα παίρνατε τη γενναία απόφαση για εθνικούς λόγους να συνεργαστείτε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ευ. Βενιζέλος: Με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όχι. Να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ναι, αλλά όχι με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλο να συνεργαστούμε για να κάνουμε μια Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ,ει δυνατόν  με όλες τις δυνάμεις, πάντως σίγουρα με το πρώτο Κόμμα, όποιο είναι πρώτο Κόμμα, γιατί αριθμητικά δεν γίνεται χωρίς το πρώτο Κόμμα, είναι άλλο αυτό και άλλο να συναινέσουμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ατεκμηρίωτο, αδιέξοδο και επικίνδυνο. Όχι.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε Κυβέρνηση συνεργασίας και ευθύνης με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αναδειχθεί πρώτο Κόμμα. Αλλά όχι για να εφαρμόσει αυτά τα οποία λέει και τα οποία είναι ανεύθυνα. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι «θα απορρίψουμε την καταβολή των δόσεων ,δεν θέλουμε τα λεφτά του δανείου», που λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι «θα καταγγείλουμε τις συμβάσεις», δεν μπορούμε να πούμε ότι «θα πάμε σε μονομερή διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους». Τινάζεται η χώρα στον αέρα! Ποιος την πληρώνει; Ο φτωχός και ο μεσαίος. Ποιος κερδίζει; Ο ισχυρός, που χρωστάει και πολλά, που έχει μεγάλα χρέη και ζημίες στην Ελλάδα αλλά έχει βγάλει τα ευρώ έξω και περιμένει να καταρρεύσει η Ελλάδα για να την αγοράσει φτηνά, σε δραχμές, κατοχικές δραχμές.

Γ. Ραψομανίκης (upress.gr): Κύριε Πρόεδρε, είναι η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία όπου το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε μία εκλογική διαδικασία με μία τόσο βαθειά κρίση, με μία τόσο μεγάλη διάσπαση. Λένε ότι σε ένα χωρισμό συνήθως ευθύνες φέρουν και οι δύο. Σε περίπτωση που έχετε κάνει κάποιον απολογισμό προσωπικό ή την αυτοκριτική σας θα μπορούσατε να μας πείτε αν θεωρείτε ότι στο συγκεκριμένο διαζύγιο με τον πρώην Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου φέρετε ευθύνες και αν ναι τότε ποιες είναι αυτές; 

Ευ. Βενιζέλος: Μήπως κάνετε κάποια σύγχυση; Εδώ δεν υπάρχει καμιά προσωπική διαφωνία με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπανδρέου δε διαφωνεί μαζί μου. Ο κ. Παπανδρέου διαχώρισε τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ, από τα όργανα, τις αποφάσεις, από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, από το Πολιτικό Συμβούλιο, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί το προσωποποιείτε; 

Γ. Ραψομανίκης (upress.gr): Όχι δεν είναι προσωπικό, είναι πολιτικό. 

Ευ. Βενιζέλος: Ναι άρα πολιτικό, ο κ. Παπανδρέου διαφωνεί με τις αποφάσεις που ψήφισε. Ο κ. Παπανδρέου ψήφισε και σεβάστηκε όλα αυτά. 

Γ. Ραψομανίκης (upress.gr): Να φέρω ένα παράδειγμα αν μου επιτρέπετε; 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι θα φέρω εγώ τα παραδείγματα. Ο κ. Παπανδρέου ψήφισε τα πάντα, συμφώνησε με τη συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ, ψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις και τον προϋπολογισμό του 2013 το Δεκέμβριο του 2012, συμφώνησε με την παραμονή μας στην Κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, ψήφισε όλες τις προτάσεις εμπιστοσύνης και όλους τους προϋπολογισμούς και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και τελευταία στιγμή λίγο πριν τις εκλογές, αφού ψήφισε και τον κ. Δήμα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,μετά λέει κάνω ένα κόμμα. Μπορείτε να το αξιολογήσετε αυτό. Η διαφωνία μας δεν είναι πουθενά, άψογες είναι οι σχέσεις μας. Ήρθε στο γραφείο μου, με τίμησε με επίσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, δύο ώρες μιλήσαμε για όλα τα διεθνή και περιφερειακά θέματα. 

Γ. Ραψομανίκης (upress.gr): Αν μου επιτρέπετε, δεν είναι προσωπικό, δηλαδή το ερώτημα δεν τίθεται σε προσωπική σας σχέση με τον πρώην Πρωθυπουργό, πολιτικά και μπορώ να φέρω ένα παράδειγμα. Δηλαδή εάν ως Πρόεδρος του κόμματος και της παράταξης συνολικά ως Ηγέτης της παράταξης είχατε προχωρήσει σε κάποιες διαδικασίες ανασυγκρότησης ενδεχομένως της παράταξης και του κόμματος, εκτιμάτε ότι πάλι θα υπήρχε η συγκεκριμένη κατάληξη; 

Ευ. Βενιζέλος: Μα το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει το Μάρτιο του 2013 κι έχουμε εξαγγείλει ότι μετά τις εκλογές θα ξανακάνουμε συνέδριο, αλλά είμαστε οι μόνοι που τα κάνουμε αυτά, δε βλέπω σε κανένα άλλο κόμμα να υπάρχει τέτοια αγωνία, δε βλέπω η Νέα Δημοκρατία να κάνει συζήτηση για συνέδριο και ηγεσία, δε βλέπω να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δε βλέπω να το κάνει το ΚΚΕ, δε βλέπω να το κάνει η ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη που πήγε τόσο άσχημα, δε βλέπω να το κάνει το Ποτάμι, μόνο το ΠΑΣΟΚ. 

Και εν πάση περιπτώσει εμείς θα κάνουμε συνέδριο, εγώ δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης, ούτε κληρονόμος, ούτε μόνιμος. Θα κάνουμε συνέδριο προφανώς το ταχύτερο δυνατό, ριζικής ανανέωσης και ενότητας, θα προδιαγράψουμε το μέλλον, δε θα προδιαγράψουμε την ολική επαναφορά στο παρελθόν. 

Μ. Διονέλλης: Κύριε Πρόεδρε ειδικά για την Κρήτη άκουσα στην εισήγησή σας είπατε και για τον ΒΟΑΚ είπατε και για το αεροδρόμιο, ωστόσο το αναπτυξιακό έλλειμμα του νησιού το γνωρίζετε φαντάζομαι εξίσου καλά με τους Κρητικούς. Η Κρήτη έχει 100 νεκρούς το χρόνο στο οδικό της δίκτυο, οι περισσότεροι είναι στον ΒΟΑΚ, η Κρήτη έχει ένα αεροδρόμιο που εξαγγέλλεται ξανά και ξανά κι είπατε ότι είναι υπό.. 

Ευ. Βενιζέλος: Μην τα ρωτήσετε όλα για να ρωτήσουν και οι συνάδελφοί σας. 

Δημοσιογράφος: Εντάξει, υπάρχει ένα σκηνικό το οποίο νομίζω το γνωρίζετε πολύ καλά. Αντιθέτως το μόνο «αναπτυξιακό» σε εισαγωγικά θα μου επιτρέψετε δικά μου έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια, είναι η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που έχει σηκώσει πάρα πολύ μεγάλες αντιδράσεις στο νησί. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν σε αυτό το αναπτυξιακό έλλειμμα ή το στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο που φαίνεται να έχει επιλεγεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, δε μιλώ για την Κυβέρνηση την παρούσα, με τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που θα μου πείτε αν υπάρχουν, τι απαντάτε σήμερα στους Κρητικούς, γιατί να ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ; 

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω, κατ’ αρχάς φαντάζομαι ότι αναφέρεστε σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, έτσι δεν είναι; 

Δημοσιογράφος: Τουλάχιστον. 

Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή αυτό περιλαμβάνει και τα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, περιλαμβάνει Περιφερειακές Αρχές πολλών συνθέσεων και Δημοτικές Αρχές πολλών συνθέσεων και περιλαμβάνει και το μέλλον. Κρατήστε την ημερομηνία σήμερα που συζητάμε, ώστε να μας αξιώσει ο Θεός να κάνουμε μια συζήτηση μετά από ένα χρόνο ,ας πούμε ,να δούμε τι θα έχει προχωρήσει σε σχέση με αυτά. Να ξεκινήσουμε από τι θεωρώ εγώ το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης; Θεωρώ ότι το ΙΤΕ, το πανεπιστήμιο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο για παράδειγμα, είναι πολύ μεγάλη αναπτυξιακή υποδομή. Αντίστοιχα στη Δυτική Κρήτη πιστεύω ότι το Κέντρο Μεσογειακών Ερευνών, είναι πάρα πολύ μεγάλη υποδομή. Αλλά ας πάρουμε τα δύο συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αναφέρατε.. 

Δημοσιογράφος: Δεν είναι σωστό να σας διακόπτω, αλλά θα μου επιτρέψετε, αν ρωτήσετε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο τις ελλείψεις και το τι ποιότητα υπηρεσιών δέχεται σήμερα ο Κρητικός πολίτης νομίζω δε θα επιμείνετε σε αυτή την άποψη. 

Δημοσιογράφος: Και τις χθεσινές εικόνες με την «καταιγίδα» μέσα. 

Ευ. Βενιζέλος: Καλά ακούστε με, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι έχουμε, δυσλειτουργίες υπάρχουν παντού σε όλες τις χώρες, δείτε σε όλες τις χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, δείτε τι γίνεται όταν έχουμε στιγμές κρίσης και φυσικών καταστροφών. Δείτε τι γίνεται, πως λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Αλλά απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ που λέτε θα είστε δε θα είστε τρίτοι; Να αρχίσετε τώρα να σκέφτεστε με άλλους όρους, ποιος θα τα κάνει καλύτερα, εάν θα υπάρξει κάποιος που μπορεί να τα κάνει καλύτερα. Όχι πάλι το ΠΑΣΟΚ να έχει την ευθύνη για όλα όσα έγιναν και δεν έγιναν. 

Τώρα μισό λεπτό, ακούστε, γιατί εδώ υπάρχει μια ιστορική ανισότητα, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πιστωθεί τίποτα; Στην Κρήτη δεν έχει γίνει τα 40 χρόνια τίποτα; Ο Ανδρέας ο Παπανδρέου δεν έκανε τίποτα για την Κρήτη; Ο Κώστας Σημίτης δεν έκανε τίποτα για την Κρήτη; Ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει συμπάθειες μου λέτε στην Κρήτη, δεν έκανε τίποτα όσο κυβέρνησε; Δεν υπάρχει τίποτα που να πιστώνεται; Υπάρχουν μόνον τα κενά και οι χρεώσεις και τα προβλήματα;

Αλλά θα σας απαντήσω συγκεκριμένα: Ο βόρειος οδικός άξονας είναι το παράδειγμα των πελατειακών σχέσεων, διότι Κυβερνήσεις επί Κυβερνήσεων λέγανε βάζω λίγα εκατομμύρια για να κάνω μια προμελέτη, για να κάνω ένα μερεμέτι. Τώρα το Υπουργείο Υποδομών κι έχω συζητήσει πολύ με τον κ. Χρυσοχοΐδη για το θέμα αυτό, έχει διασφαλίσει 1 δισεκατομμύριο σύμβαση παραχώρησης για να γίνει απαρχής μέχρι τέλους ο ΒΟΑΚ και εάν δεν έχουμε πολιτική αναταραχή αυτό πρέπει να προχωρήσει. 

Το αεροδρόμιο Καστελίου. Ασχολούμαι χρόνια, το 1995 ήμουνα Υπουργός Μεταφορών και το βασικό μου θέμα ήταν η επέκταση του διαδρόμου και μετά πήγαμε στη ριζική λύση του Καστελίου. Τώρα υπάρχει διεθνής προκήρυξη για το Καστέλι 850 εκατομμυρίων ευρώ. Λοιπόν έχουν γίνει τα βήματα που δεν έχουν γίνει ποτέ κι έγιναν με πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών που διευθύνει το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση συνεργασίας. 

Το σημαντικότερο που έχουμε κάνει; Έχουμε κάνει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Θα μου πείτε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ανήκει στο ΠΑΣΟΚ; Ναι ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ανήκει στον ευρύτερο χώρο της παράταξης, γιατί την τίμησε με την ψήφο του ο κρητικός λαός. Θέλουμε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να λύνει τα θέματα αυτά, το περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης, τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, ακόμη και τα αγροτικά ακόμη και τα κονδύλια της ΚΑΠ να περνάνε από την Περιφέρεια.

Εν πάση περιπτώσει ο κρητικός λαός είναι υπερήφανος, το βασικό αίτημα είναι να αποφασίζει μόνος του ,να χειρίζεται τα θέματα μόνος του ,να δίνει τις λύσεις μόνος του, γιατί να τις δίνει ένας Υπουργός στην Αθήνα ,οποιασδήποτε Κυβέρνησης; Αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Για τις βιομηχανικές ΑΠΕ όλα πρέπει να γίνονται με αυστηρή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων, δεν υπάρχει άδεια για αιολικό πάρκο ή για φωτοβολταϊκά χωρίς πάρα πολύ αυστηρή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τώρα, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα συγκεκριμένο σε κάποιο αιολικό πάρκο, που δεν το γνωρίζω, μακάρι να το ξέρω και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να κινηθεί πάρα πολύ αυστηρά. 

Αλλά αν υπάρχει αντίρρηση του Δήμου ή αντίρρηση της Περιφέρειας προχωράει τέτοια επένδυση; Όταν ο κάθε πολίτης μπορεί να πάει για οποιαδήποτε επένδυση επικαλούμενος την προστασία του περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Επικρατείας, πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα όπου τα πάντα ελέγχονται αυστηρά από πλευράς σεβασμού του περιβάλλοντος και του άρθρου 24 του Συντάγματος να λέμε ότι υπήρξαν ανεξέλεγκτες βιομηχανικές υποδομές ανανεώσιμων πηγών; 

Να μου πείτε ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές που πληρώνουμε πρόστιμα κι αυτό είναι μια ιστορία δεκαετών, θα πω ναι. Αλλά τώρα να μου λέτε ότι γίνεται επένδυση καινούρια η οποία μπορεί να πάει εκατό φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο  Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό θα παρακαλούσα να το λάβετε υπόψη σας. 

Αν είναι σε περιοχή NATURA, το Συμβούλιο Επικρατείας είναι πιο οικολογικό από οποιονδήποτε άλλον, θα έπρεπε να έχει πάει ο ενδιαφερόμενος. 

Ε. Κοκκάλη: Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για ανάπτυξη και για προοπτική του μέλλοντος. Δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν μεγάλα έργα, να υπάρχουν μεγάλες παρεμβάσεις με την ανέχεια της χώρας. 

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι διαφωνώ. Όχι δεν είναι καθόλου έτσι. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει στη διάθεσή της ένα ολόκληρο ΕΣΠΑ ίσο με το προηγούμενο, έχει 20 δισεκατομμύρια. Έχει στα χέρια της άλλα 20 για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μέχρι το 2020. Έχει τη δυνατότητα για συμβάσεις παραχώρησης, για τη συγχρηματοδοτούμενα έργα. 

Υπάρχουν ανοιχτές προκλήσεις για υποδομές μεγάλες, όπου μπορούμε να έχουμε επενδύσεις και ξένη συμμετοχή και ελληνική συμμετοχή και θέσεις εργασίας. Η χώρα έχει μπει σε πρωτογενές πλεόνασμα και θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έχει μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες, μπορούν να δημιουργηθούν, εμείς είπαμε ως ΠΑΣΟΚ 640.000 θέσεις εργασίας και η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας μας διόρθωσε και είπε λάθος 720.000 θέσεις εργασίας.

Έχει δυνατότητες να αναπτυχθεί στον τουρισμό, στις μεταφορές, στα δίκτυα, στον ορυκτό πλούτο, στις υπηρεσίες. Να ξανανοίξει η αγορά και η κίνηση στις κατασκευές και στα τεχνικά έργα. Εάν εμείς θέλουμε να πάμε στη μιζέρια, αν εμείς θέλουμε να πάμε πίσω, αν εμείς θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα χώρο εχθρικό για τις επενδύσεις, γιατί θα ξαναγυρίσει σε δημοσιονομικά προβλήματα, εάν εμείς επιλέγουμε τη μιζέρια και τη γκρίνια και όχι την αισιοδοξία και την προοπτική και την προκοπή, αυτό είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα των πολιτών. 

Ε. Κοκκάλη: Ο πολίτης πώς θα εξασφαλίσει την καθημερινότητά του με αυτές τις συνθήκες;

Ευ. Βενιζέλος: Ο πολίτης είναι αυτός που θέλει δουλειά. Για να υπάρξει δουλειά πρέπει να υπάρξει επιχειρηματικότητα και επένδυση. Εάν δεν κινηθεί η αγορά, εάν ο επιχειρηματίας δεν βρει δάνειο, εάν δεν έρθει και ο ξένος επιχειρηματίας να επενδύσει στην Ελλάδα, εάν δεν γίνουν νέα ξενοδοχεία, εάν δεν διατηρηθούν τα ξενοδοχεία, εάν δεν γίνουν νέες βιομηχανίες τροφίμων, εάν δεν αναπτυχθούν τα θερμοκήπια, εάν δεν έχουμε νέους συνεταιρισμούς με έξυπνους επιχειρηματίες, νέους αγρότες, φυσικά ο πολίτης δεν θα βρίσκει δουλειά. Αλλά εις πείσμα αυτής της αντίληψης.

Οι Έλληνες είναι εργατικοί, είναι επινοητικοί, μπορούν να κάνουν πράγματα. Αλλά πρέπει να τους στηρίξει η τράπεζα. Πρέπει να τους στηρίξει το ΕΣΠΑ. Για να υπάρχουν αυτά, πρέπει να έχουμε τις δημοσιονομικές και οικονομικές προϋποθέσεις της σταθερότητας.

Αυτά που λέμε δεν είναι αριθμοί. Αυτά που λέμε είναι η ζωή των ανθρώπων. Εάν κάποιος υπόσχεται τη μιζέρια και τη γκρίνια, είναι η μία επιλογή. Εάν κάποιος λέει ελάτε να δουλέψουμε, ελάτε να φτιάξουμε το μέλλον μας, είναι η άλλη προοπτική. 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε συνεχώς δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ανάμεσά τους και ο κ. Σόιμπλε που λένε ότι εάν δεν συνεχίσει η Ελλάδα στη λιτότητα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα. Σήμερα ο κ. Όλι Ρεν μιλάει όχι για κούρεμα του χρέους, αλλά για μακροχρόνια αποπληρωμή. Και αναρωτιέται ο πολίτης πόσο πια λιτότητα; Τι μπορεί να περιμένει ο πολίτης όταν δεν έχει διαψευστεί τίποτα από αυτά που έχει ζητήσει η τρόικα, όπως το θέμα με τις δόσεις στο δημόσιο, το θέμα με την αύξηση του ΦΠΑ στον τουριστικό τομέα. Οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς μιλάνε για χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, το αναφέρατε προηγουμένως στον τουρισμό. Για ακόμα νέο κόψιμο των συντάξεων. Γιατί να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ με όλα αυτά;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το οποίο τα χειρίζεται όλα αυτά; Δηλαδή φαντάζομαι ότι το ερώτημα είναι γιατί να ψηφίσει Ν.Δ. και γιατί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, γιατί να ψηφίσει ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης, τι θα γίνει δηλαδή; Γιατί απευθύνεστε στο ΠΑΣΟΚ; Από κεκτημένη ταχύτητα προφανώς. 

Δημοσιογράφος: Εσάς έχω απέναντί μου. Εσείς εφαρμόσατε αυτή την πολιτική. 

Ευ. Βενιζέλος: Να σας απαντήσω. Θα σας πω ποια πολιτική εφαρμόσαμε. Πιστεύετε ότι υπήρχε μια άλλη εύκολη πολιτική ανάπτυξης την οποία δεν εφαρμόσαμε, γιατί είμαστε κακοί άνθρωποι, γιατί κάναμε μια συνωμοσία εις βάρος της χώρας με τον κ. Σόιμπλε και τα διεθνή συμφέροντα. 

Δημοσιογράφος: Όχι ρωτώ πόσο θα συνεχιστεί ακόμα. 

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό. Πριν πούμε το πόσο θα συνεχιστεί, κατ’ αρχάς να εξηγήσουμε αν υπήρχε άλλη λύση. Μήπως δηλαδή υπήρχε κάποια εύκολη λύση και εμείς κατά τρόπο ανόητο και βλαπτικό για τη χώρα δεν την ακολουθήσαμε, γιατί δεν θέλαμε να πάρουμε μεγάλα ποσοστά, δεν θέλαμε να μας χειροκροτούν, δεν θέλαμε να μας δοξάζουν, αλλά θέλαμε να μας κατακρίνουν.

Εάν το πιστεύει κανείς αυτό, τότε καλά θα είναι να θυμηθεί τι έγινε στην Κύπρο. Πίστεψαν οι Κύπριοι αδελφοί μας κάποια στιγμή ότι δεν είναι καλό το σχέδιο Α, ήταν πολύ σκληρό και θα πάνε να βρούνε ένα καλύτερο. Θα πάνε να βρούνε δάνειο 2 δισεκατομμυρίων στη Μόσχα και απέρριψαν στη Βουλή τους το σχέδιο Α και μετά κουρεύτηκαν οι καταθέσεις. 

Το σχέδιο Β ήταν πολύ σκληρότερο. Επίσης φαντάζομαι ότι ανόητοι συνωμότες εις βάρος του λαού τους είναι και οι Πορτογάλοι. Είναι και οι Ιρλανδοί. Είναι και οι Ισπανοί που εφαρμόζουν την πολιτική αυτή. Είναι και οι Γάλλοι οι οποίοι πληρώνουν τεράστιο πολιτικό κόστος γιατί πέφτει η δημοτικότητα του κ. Ολάντ. Και οι Ιταλοί του κ. Ρέντζι, γιατί κι αυτοί έχουν τεράστια προβλήματα. Αυτοί μάλιστα χωρίς να πάρουν δάνειο. 

Βεβαίως όταν θέλεις να κάνεις δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε πέντε χρόνια, γιατί έχεις βρεθεί στο γκρεμό και έχεις έλλειμμα ανεξέλεγκτο 15,7%, πρωτογενές έλλειμμα 12,5%, θα δυσκολευτείς. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε την προσαρμογή σε 12 χρόνια. Θα μπορούσαμε. Αλλά έπρεπε να πάρουμε δάνειο όχι 250 δισεκατομμύρια, έπρεπε να πάρουμε τριπλάσιο. 750 δισεκατομμύρια. Δεν υπήρχε κανείς να μας τα δώσει. 

Και το δάνειο αυτό μας το δίνουν χώρες, δηλαδή λαοί, δηλαδή κοινοβούλια. Μας το δίνουν οι Ισπανοί, μας το δίνουν οι Πορτογάλοι πριν μπούνε στο πρόγραμμα, οι Κύπριοι πριν μπούνε στο πρόγραμμα, οι Σλοβένιοι, οι Φιλανδοί με δικά τους λεφτά. Και μας το δίνουν με όρους. 

Οι όροι λίγο πολύ είναι να κάνετε ό,τι κάνουμε κι εμείς. Αυτή είναι η κρατούσα αντίληψη. Δεν είναι σωστή αντίληψη. Θα μπορούσε η Ευρώπη να είναι πολύ πιο άνετη, πολύ πιο ανεπτυγμένη, πολύ πιο δυναμική, αν επικρατούσαν άλλες αντιλήψεις. Εγώ ανήκω στο Σοσιαλιστικό Κόμμα το ευρωπαϊκό. Θα προτιμούσα να εφαρμοστούν άλλες πολιτικές, αλλά ποιος τις πληρώνει, γιατί όταν κάνεις πιο αργή προσαρμογή, παράγεις ελλείμματα, μεγαλώνει το χρέος σου. Έχεις ανάγκη από δανεικά. 

Άρα κάποιος έπρεπε να σε πληρώνει. Ποιος θα σε πληρώσει; Άρα οι όροι ήταν αυτοί. Ήταν οι καλύτεροι δυνατοί. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Από πού θα παίρναμε το δάνειο; Εκτός εάν πηγαίναμε στη χρεοκοπία, στη δραχμή, στην ερημοποίηση. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση.

Η λύση αυτή λοιπόν πολύ απλά λέει κόψαμε το 30% του ΑΕΠ για να σώσουμε το 70%. Η άλλη λύση ήταν να χάναμε το 90%. Τώρα κινδυνεύουμε αφού κόψαμε το 30% για να σώσουμε το 70%, να κάνουμε λάθος και να υποστούμε και εξωτερική υποτίμηση, να μπούμε σε περιδίνηση η οποία θα υπάρχει εάν φύγει ο θώρακας της ευρωζώνης και να τα χάσουμε όλα. Αφού κάναμε τόσες θυσίες.

Δηλαδή η δευτέρα πλάνη να είναι χειρότερη της πρώτης. Μπορούν να συνεχιστούν μέτρα λιτότητας; Όχι. Ούτε μπορούν. Και όπου τα ζήτησε εμείς είπαμε όχι. Και δεν τα επιτρέψαμε. Αυτός είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκε μέτρα λιτότητας. Δεν δέχεται περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων. Δεν δέχεται περαιτέρω περικοπές εισοδήματος.

Κι αυτό το πετύχαμε. Δεν επήλθαν περικοπές. Αλλά εδώ σημασία δεν έχει τι υπόσχεσαι. Μπορεί να υπόσχεσαι ότι θα δώσεις παραπάνω και να αναγκαστείς να πάρεις, να κόψεις, διότι θα χάσεις τον έλεγχο. Εδώ είμαστε τώρα.

Τώρα το ζήτημα δεν είναι εάν είναι κακό να κόβεις το 2010 συντάξεις. Το θέμα είναι εάν μπορείς να τις δώσεις τις συντάξεις. Τώρα τα ταμεία δεν μαζεύουν λεφτά. Δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας των τραπεζών, γιατί οι καταθέτες αντιδρούν ώριμα, δεν παίρνουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Αλλά ήδη είχαν φύγει 80 δις. Έχουν μείνει 160 από τα 240. 

Αλλά δεν πληρώνουν την εφορία. Και γιατί να την πληρώσουν άμα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πρόκειται να εισπράξουμε τον ΕΝΦΙΑ. Γιατί να πάει να πληρώσει ο άλλος; Γιατί να πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο ,όταν βλέπει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε χαλάρωση τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους; Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις; 

Εσείς με ρωτάτε για τις περικοπές και εγώ σας λέω το θέμα είναι εάν θα μπορούν να καταβληθούν. Θα μου πείτε ξανά μανά το 2015; Μα, εάν δεν ακολουθήσουμε την εθνική στρατηγική. Οι επιτυχίες μας είναι πάρα πολλές, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις. Πρέπει να εφαρμόζεται μια πολιτική. 

Εδώ ακούω το δικαστήριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας που αναφέραμε προηγουμένως, λέει είναι αντισυνταγματική η περικοπή των μισθών των δικαστών. Μάλιστα. Είναι αντισυνταγματική η περικοπή των μισθών των στρατιωτικών. Μάλιστα. Είναι αντισυνταγματική η περικοπή των μισθών των πανεπιστημιακών. Μάλιστα. Φαντάζομαι είναι συνταγματική η περικοπή των μισθών των απλών εργαζομένων, των απλών υπαλλήλων. Αν δεν έχει τα ταμείο να δώσει;

Η χρεοκοπία είναι συνταγματική ή αντισυνταγματική; Το άδειο συρτάρι του ταμία είναι συνταγματικό ή αντισυνταγματικό ,αν δεν έχει να σε πληρώσει και δεν υπάρχει και δάνειο; Πάνω στις πλάτες μας η χώρα επιβίωσε και εμείς υποστήκαμε πτώση, ακρωτηριασμό και ταπείνωση. Τώρα τελείωσε αυτό. Τώρα η ευθύνη θα πάει σε άλλους. Σε όποιους διαλέξει ο ελληνικός λαός. 

Πρέπει να τα πάνε καλύτερα. Εάν τα πάνε χειρότερα, θα απολογηθούν στον ελληνικό λαό. 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις ΤύπουΕκλογές 2015