Αθήνα, 9 Αυγούστου 2011


Τηλεδιάσκεψη για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και ιδίως την πορεία εφαρμογής της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα.

Στη διάσκεψη μετείχαν:

·    Ο Πρόεδρος του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker
·    Ο αρμόδιος Επίτροπος, κ. Olli Rehn
·    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, κ. Charles Dallara
·    Ο επικεφαλής του EFSF, κ. Klaus Regling
·    Ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, κ. Vittorio Grilli

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, έγινε επισκόπηση, σημείο προς σημείο, όλων των σχετικών θεμάτων με γνώμονα την ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη, τόνισε πως η εφαρμογή του σχήματος που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, τώρα που έχει οξυνθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση,  έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί το μήνυμα που στέλνει η Ευρωζώνη με τον τρόπο αυτό δεν αφορά μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά την ίδια την ικανότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ και την διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Από την άποψη αυτή, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για το νέο ρόλο του EFSF. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το EFSF είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εγγυήσεων που παρέχει.

Ο τρόπος με τον οποίο αντλεί κεφάλαια το EFSF μέσα από την έκδοση δικών του ομολόγων που κατέχουν την υψηλότερη δυνατή θέση στις αξιολογήσεις και η ευρύτερη λειτουργία που μπορεί να αναπτύξει έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός (ESM) είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και χειροπιαστό και ανοίγει πολλές προοπτικές, εφόσον συνοδεύεται από την αναγκαία πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2011