Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011


Πέραν των όσων ανακοινώθηκαν χθες, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε, στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται  για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Οικονομικών της Ινδίας, τον Διοικητή της Τράπεζας της Κίνας και τον Πρόεδρο της Deutsche Bank  κ. Τζόζεφ Άκερμαν.
Επίσης συμμετείχε σε πρόγευμα εργασίας με τους επικεφαλής 15 μεγάλων τραπεζών με τους οποίους συζήτησε για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές τα ελληνικής οικονομίας καθώς και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα στήριξης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Σήμερα, σύμφωνα με τον πρόγραμμα, ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει στη γενική συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), που πραγματοποιείται παράλληλα με τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και στη συνέχεια  θα έχει συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζ.Κ. Τρισέ.Από τις έως τώρα επαφές του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του  γιατί μπορεί να διακρίνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού την θετική επιρροή που έχουν ασκήσει οι τελευταίες δύσκολες αποφάσεις της Ελλάδας, με στόχο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 και 2012 και να προωθηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές  προκειμένου η Ελλάδα να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία και να επανέλθει στις αγορές ανακτώντας τη θέση της μέσα στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό.

Όμως προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρχει κλίμα εσωτερικής σταθερότητας, συναίνεσης και συμμετοχής στην Ελλάδα, τώρα που πρέπει να  γίνει η τελική και δύσκολη προσπάθεια για την επάνοδο της χώρας σε μία ασφαλή και φυσιολογική κατάσταση από δημοσιονομικής και οικονομικής πλευράς.