Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2011

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:


Τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν σήμερα για το ΑΕΠ της περιόδου 2005-2010, όπως αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή των στατιστικών μεθόδων που παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της, δείχνουν τα εξής:

  • Τα νέα στοιχεία δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012 που είναι προσδιορισμένοι σε απόλυτους αριθμούς και επί τη βάσει των οποίων έχει καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή.
  • Επί διακυβέρνησης ΝΔ δεν επήλθε μόνον δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ο οποίος μάλιστα και απεκρύβη (Greek statistics), αλλά υπήρξαν και υπερεκτιμημένοι ρυθμοί ανάπτυξης.
  • Όχι μόνον το δημοσιονομικό έλλειμμα αυξανόταν συνεχώς από το 2005, αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης ακολούθησαν μια συνεχή καθοδική πορεία.
  • Οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2008 (-0,2%), όταν για πρώτη φορά μετά από μιάμισι δεκαετία υπήρξε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης. Το 2009 και παρά την αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 15% και δημοσιονομικό έλλειμμα που ξεπερνούσε τα 36 δισ. ευρώ, η ύφεση έφτασε το -3,2%, πολύ κοντά στο -3,5% που υπήρξε το 2010, τη χρονιά της πιο γρήγορης δημοσιονομικής προσαρμογής και σκληρών μέτρων.
  • Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2009 ανήλθε τελικά στο 15,7%, ακόμη υψηλότερο από αυτό που έδειχναν οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.
  • Το 2010 υπήρξε πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα μείωση του ελλείμματος κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.


Άρα, η ΝΔ καλό είναι να αποφεύγει να μιλάει για δημοσιονομική εξυγίανση και για ανάπτυξη. Τα δύο αυτά οικονομικά μεγέθη βρίσκονταν σε διαρκή επιδείνωση επί των ημερών της. Ο δε δημοσιονομικός εκτροχιασμός που προκάλεσε θα ταλαιπωρεί συνεχώς και για αρκετά χρόνια τους Έλληνες πολίτες.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔηλώσεις 2011Δελτία τύπου