Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

 

Σε σχέση με ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη, για την αναβολή της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του σε σχέση με την κύρωση της σύμβασης Ελλάδας –Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών ανακοινώνονται τα εξής:


Τυπικά αρμόδιο για να απαντήσει στην επίκαιρη αυτή ερώτηση του κ. Παπαδημούλη είναι το Υπουργείο Εξωτερικών που έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της σειράς και της διαδικασίας κύρωσης των διεθνών συμβάσεων που συνάπτει η χώρα.

Παρόλα αυτά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θεώρησε ότι γενικότερα για το θέμα της Ελβετίας και της σύμβασης με την Ελβετία, όχι για την αποφυγή διπλής φορολογίας αλλά για την αποκάλυψη και τη δίκαιη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες, θα ήταν χρήσιμο να  απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση ο ίδιος, προκειμένου να έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τη Βουλή για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με την Ελβετία για την επίλυση όχι του τυπικού θέματος της κύρωσης της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας αλλά του ουσιαστικού θέματος των καταθέσεων ελληνικού ενδιαφέροντος στην Ελβετία.


Αυτήν την απάντηση δεν θα μπορούσαν να τη δώσουν οι κ.κ. Αναπληρωτές Υπουργοί και ο κ. Υφυπουργός Οικονομικών που δεν έχουν τις σχετικές πληροφορίες ούτε μπορούσαν να τις αντλήσουν υπηρεσιακά από το Υπουργείο Οικονομικών.

Άρα, η  επιθυμία να απαντήσει ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη δεν πρέπει να  αντιστρέφεται και να ερμηνεύεται ως αποφυγή απάντησης, όταν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Σημειώνεται ότι το  Υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών να κινηθεί κατά προτεραιότητα η διαδικασία νομοθετικής κύρωσης της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελβετία και ήδη το  σχετικό κυρωτικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη φάση της συλλογής των υπογραφών των συναρμοδίων υπουργών. Επαναλαμβάνεται όμως ότι αυτή η συνήθης διμερής σύμβαση με την Ελβετία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που η κοινή γνώμη αναμένει ως σύμβαση με την Ελβετία, η οποία βρίσκεται στη φάση της τελικής της επεξεργασίας πριν από  υπογραφή, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που συνήψε η Ελβετία με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΦορολογικό Σύστημα | Δημοσιονομική ΠολιτικήΔηλώσεις 2011Δελτία τύπου