Λουξεμβούργο, 23 Ιουνίου 2014


Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετείχε, ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, στη 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, το οποίο συνεκλήθη, σήμερα  στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Fuele και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας κ. Çavuşoğlu, ο κ. Βενιζέλος έθεσε, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ανάγκης σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στις διμερείς σχέσεις.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία που θα είχε η συμβολή της Τουρκίας στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, υπό το φως και της πρόσφατης επανέναρξης των συνομιλιών.

Στο Συμβούλιο τέθηκε, επίσης, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημασία της πρόσφατης υπογραφής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα την ταχύτατη επικύρωση και εφαρμογή της από την τουρκική πλευρά.

Ως προς τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Συμφωνία της Άγκυρας, για πρόοδο στις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη, καθώς και για σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι ο πλήρης σεβασμός από την πλευρά της Τουρκίας των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του κοινοτικού κεκτημένου μπορούν να δώσουν ώθηση και συγκεκριμένα αποτελέσματα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στην προσδοκία που υπάρχει στην Ευρώπη για επιστροφή της Τουρκίας, μετά τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων με νέα και αποφασιστική δυναμική.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκαν, τέλος, θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΕλληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014Δελτία τύπου