Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2016

 Προς

α) τον κ. Υπουργό Πολιτισμού

β) τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

γ) τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Η παύση του κ. Γ. Λούκου

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού «παύθηκε» ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε) κ. Γιώργος Λούκος με την αιτιολογία ότι έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Η απομάκρυνση του κ. Λούκου είχε προαναγγελθεί και είχε συστηματικά συνδεθεί με την ποινική δίωξη που είχε επίσης προαναγγελθεί δημοσιογραφικά κατά παράβαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας.

Το κύριο ζήτημα που τίθεται δεν είναι αυτό της πολιτιστικής πολιτικής και των κριτηρίων επιλογής των επικεφαλής των δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών, γιατί ούτως ή άλλως δεν έχει διαφανεί έως τώρα ποια είναι η πολιτιστική πολιτική της Κυβέρνησης. Τα δε κριτήρια επιλογής προσώπων είναι προφανώς μόνο αντίστροφα. Τα ικανά και αναγνωρισμένα πρόσωπα αναγκάζονται συστηματικά σε παραίτηση ή υφίστανται «παύση» χωρίς να αφήνεται περιθώριο ουσιαστικής αξιολόγησης του έργου τους.

Το κύριο ζήτημα είναι αυτό που αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και το έθεσε με εξαιρετικό τρόπο, διαμαρτυρόμενος για την παύση του  Γ. Λούκου, ο Γ. Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γρ. Καραντινάκης που θύμισε ότι στη δική του περίπτωση η άσκηση ποινικής δίωξης δεν οδήγησε σε παύση ή παραίτηση από τη θέση του αλλά σε απαλλαγή από την κατηγορία δια βουλεύματος.

Το κύριο ζήτημα είναι η αλληλουχία των γεγονότων : η προαναγγελία της αλλαγής του επικεφαλής του Φεστιβάλ, η προαναγγελία της ποινικής δίωξης, η σύνδεση των δύο θεμάτων, η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η παύση και ταυτοχρόνως η απόπειρα διασυρμού ενός ανθρώπου που κατά τ’ άλλα το «τιμά» ο αρμόδιος Υπουργός.

Η κατάσταση αυτή είναι θεσμικά εφιαλτική. Δεν παραπέμπει σε κατάσταση ευνομούμενης πολιτείας που προσφέρει ασφάλεια δικαίου στους πολίτες της, διάσημους ή μη.

Ερωτώνται λοιπόν οι κύριοι Υπουργοί:

  1. Ποιος κανόνας δικαίου ισχύει ως προς την υπηρεσιακή κατάσταση των μονοπρόσωπων οργάνων και των μελών συλλογικών οργάνων διοίκησης κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. εναντίον των οποίων ασκείται ποινική δίωξη;
  2. Αυτός ο κανόνας δίκαιου πώς έχει εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα;
  3. Πώς κρίνει ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης την παραβίαση της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας και την ανατροπή του τεκμηρίου αθωότητας στην περίπτωση του κ. Γ. Λούκου;

 

 Ο ερωτών Βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

 

 

 

Tags: ΠολιτισμόςΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2016Δελτία τύπου