Αθήνα, 3 Μαρτίου 2016

Προς την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης

Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κα Τασία Χριστοδουλοπούλου

Κυρία Πρόεδρε,

τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν γεγονότα που έχουν ως κοινό παρονομαστή τη δοκιμασία των θεσμικών εγγυήσεων της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Αναφέρω ενδεικτικά : 

1. Η κυρία Πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπέβαλε έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών κ. Σταύρου Τσακυράκη  για εκφράσεις που περιλαμβάνονται σε σχόλιο του για την πρωτοβουλία της να απευθυνθεί με επιστολή της στους ομολόγους της των κρατών - μελών της ΕΕ προκειμένου να διατυπώσει τις προσωπικές πολιτικές της απόψεις και όχι τις θέσεις του Δικαστηρίου του οποίου προεδρεύει εντός του κύκλου των συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων της. Στη συνέχεια το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε, κατά πλειοψηφία, ανακοίνωση για εκκρεμή πλέον ποινική υπόθεση τασσόμενο ευθέως υπέρ της εγκαλούσας που έχει προβεί και σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής. Η εγκαλούσα όμως είναι πειθαρχικώς προϊσταμένη όλων των μελών της Ένωσης, κάποια από τα οποία θα επιληφθούν της ποινικής δικογραφίας και θα ασκήσουν εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα.

 2. Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έθεσε στο αρχείο δικογραφία που αφορά γνωστό πρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας, το οποίο σε συνέντευξη του αναφέρθηκε σε ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της εισαγγελίας και σε παρεμβάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης. Αντί όμως να διαταχθεί έρευνα για το σύνολο των καταγγελιών, ανακοινώνεται στα ΜΜΕ ότι η κυρία Πρόεδρος του ΑΠ παρήγγειλε πειθαρχικού χαρακτήρα έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως εφετών που έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία και ότι αναλαμβάνει η ίδια (;)  η Πρόεδρος του ΑΠ τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής για ζήτημα που πληροφορούμεθα ότι ήταν αντικείμενο ταυτόσημης έρευνας που διεξήγαγε προ ολίγου χρόνου αντεισαγγελέας του ΑΠ με παραγγελία της κας Εισαγγελέως του ΑΠ.

3. Πριν λίγες ημέρες - πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ - ότι ολοκληρώθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση που είχε παραγγείλει η κυρία Πρόεδρος του ΑΠ κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της αρχαιότερης εισαγγελέως εφετών Αθηνών που συμπτωματικά ελέγχεται και πάλι τώρα πειθαρχικά για τη δικανική της κρίση να θέσει στο αρχείο την παραπάνω δικογραφία. Δικογραφία της οποίας - όπως πληροφορούμεθα από τα ΜΜΕ - καλώς  επιλήφθηκε η συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργός σύμφωνα με το πόρισμα πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης που, όπως προαναφέρθηκε, διενήργησε αντεισαγγελέας του ΑΠ.

Τα γεγονότα αυτά προκαλούν βαθύτατη ανησυχία για το επίπεδο προστασίας της εξωτερικής και κυρίως της εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Το ζήτημα βρίσκεται στην καρδιά του κράτους δικαίου και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η σχετική πληροφόρηση προέρχεται όμως από την ειδησεογραφία και όχι από μια κοινοβουλευτικά οργανωμένη διαδικασία που θα επιτρέψει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερωθεί επισήμως και να αξιολογήσει γεγονότα και καταστάσεις προστατεύοντας τους θεσμούς. 

Επειδή ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης έχει τη συνολική θεσμική ευθύνη για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αποκλειστική αρμοδιότητα να κινήσει πειθαρχικό έλεγχο επί ανωτάτων δικαστικών λειτουργών και συντρέχουσα αρμοδιότητα να κινήσει πειθαρχικό έλεγχο επί των άλλων δικαστικών λειτουργών και  επειδή στον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες του Υπουργού επί σημαντικών θεμάτων, ζητώ να κληθούν ενώπιον της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ μας ο κ. Υπουργός και ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης.

 

                                                                                        Με τιμή

  

                                                                                       Ευάγγελος Βενιζέλος

Tags: ΔικαιοσύνηΔελτία τύπου