Νέα Υόρκη, 2 Μαΐου 2016

Ανάρτηση Ευ. Βενιζέλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Αξιοποιώ τις ημέρες των γιορτών για μια ακαδημαϊκή ανάσα στις ΗΠΑ. Ξεκινήσαμε από τη Δυτική ακτή. Στο San Francisco ήμουν προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Berkeley (University of California at Berkeley ). Χάρηκα γιατί το ακροατήριο  ήταν μεικτό και αντιπροσωπευτικό με τη συμμετοχή  διδασκόντων, φοιτητών, ισορροπημένα Ελλήνων και μη, αλλά και ανθρώπων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή ( από Silicon Valley μέχρι Berkeley συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Αγίου Φραγκίσκου ) και έχουν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν μια πανεπιστημιακή εκδήλωση. Το θέμα της ομιλίας ήταν οι βαθύτερες επιπτώσεις της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις σχέσεις μεταξύ  ΕΕ και  κρατών - μελών. Με έμφαση προφανώς στην Ελληνική περίπτωση και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Η συζήτηση όμως λόγω των ερωτήσεων επεκτάθηκε σε πολλά θέματα Ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής αλλά και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χάρη και στις ερωτήσεις του καθηγητή Νίκου Οικονομίδη που ήταν παρών. Ο διευθυντής του ινστιτούτου καθηγητής Jeroen Dewulf ιδιαίτερα ευγενής και  φιλικός έχει στενή συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση που στηρίζει παρόμοιες δράσεις.

Στη συνάντηση μου με την πρέσβη Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη που διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκα σε προηγούμενη ανάρτηση*.

Όποιος επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο Stanford και το εντυπωσιακό του campus αντιλαμβάνεται αμέσως γιατί γεννήθηκε εκεί η Silicon Valley. Δεν έβγαλα τουριστική φωτογραφία στα επιτελικό κέντρο του FaceBook αλλά και μόνο το εργασιακό περιβάλλον σου επιτρέπει να νιώσεις ότι κάτι το ιδιαίτερο συμβαίνει εκεί.  Στο Stanford χάρηκα γιατί γνώρισα τον καθηγητή Νίκο Μπάμπο, πρόεδρο του τμήματος Επιστήμης του Μanagement και Μηχανικής, καθηγητή και στο τμήμα Ηλεκτρολόγων μηχανικών. Σημείωσα ότι υπάρχει στο τμήμα  υποτροφία «Νίκου Αρβανιτίδη» για Έλληνα ή Ελληνίδα απόφοιτο ελληνικού Πολυτεχνείου.

Στο Los Angeles βρέθηκα για ένα συνέδριο που είχε έντονο ενδιαφέρον, επιστημονικό και πολιτικό. Το University Of South California σε συνεργασία με πολλούς φορείς ( μεταξύ αυτών και το ίδρυμα Kazarian ) οργάνωσε ένα  διεθνές συνέδριο (USC global leadership summit 2016 )  με θέμα «Government financial accountability ant the European Crisis. The path to prosperity». Ο οργανωτής, καθηγητής Jacob Soll, ιστορικός, ειδικός της Ευρωπαϊκής οικονομικής ιστορίας με έμφαση στην ιστορία της ελεγκτικής έχει γράψει μια εντυπωσιακή διατριβή για το πώς ο Colbert συγκρότησε το Γαλλικό κράτος οργανώνοντας συστήματα στατιστικής καταγραφής και ελέγχου. Τώρα μοιράζει τα ενδιαφέροντα του μεταξύ του τμήματος ιστορίας και του τμήματος ελεγκτικής. Ένα από τα καλύτερα στις ΗΠΑ. 

Πρόεδρος του USC o καθηγητής Χρυσόστομος Νικίας από την Κύπρο. Μια μεγάλη ακαδημαϊκή προσωπικότητα που έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου.

Πρόεδρος του American Hellenic Council της Καλιφόρνιας με τη διοίκηση του οποίου συναντήθηκα ο καθηγητής Μηνάς Καφάτος  μια επίσης μεγάλη ακαδημαϊκή προσωπικότητα με πολυσχιδή ενδιαφέροντα.

Στο συνέδριο του USC που είχε εκ των πραγμάτων στο επίκεντρό του το ζήτημα του ελληνικού δημοσίου χρέους μετείχαν εκπρόσωποι όχι  μόνο από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ, τις μεγάλες  ελεγκτικές εταιρείες, τους οίκους αξιολόγησης και διεθνείς δεξαμενές σκέψεις. Μεταξύ αυτών ο γνωστός μας Joerg Asmussen. Από ελληνικής πλευράς οι Χ. Σταϊκούρας, Χ. Θεοχάρης, Φ. Κουτεντάκης ( ΓΓ του ΓΛΚ ), Ι. Μουρμούρας ( υποδιοικητής της ΤτΕ ), οι κ.κ. Ψάλτης ( PWC ), Βέττας ( ΙΟΒΕ) και Τζιαμπίρης ( παν. Πειραιά ).

Μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω διεξοδικά την εμπειρία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2012 μέσω του PSI , του PSI + ( debt bay back ) και του εξίσου σημαντικού OSI μέσω της εντυπωσιακής βελτίωσης των όρων του ελληνικού δανεισμού. Στη συζήτηση  πήραν μεταξύ άλλων μέρος ο Daniel Gros, διευθυντής του CEPS στις Βρυξέλλες, ο πολύ γνωστός αναλυτής Anatole  Kaletsky, ο Vincent Truglia. Ιστορικό στέλεχος της Moody's, ο David Walker, στέλεχος της PWC, πρώην γενικός ομοσπονδιακός  οικονομικός ελεγκτής των ΗΠΑ, ο Paul Kazarian , o πρώην  πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα T. Miller κ.α

Νομίζω πως έγινε ευρύτερα αποδεκτό το πόσο μεγάλη σημασία έχει να απεικονίζεται  σωστά το ελληνικό χρέος σε παρούσα αξία και να λαμβάνονται υπόψη όλα τα παραμετρικά του στοιχεία ( περίοδος χάριτος, μεγάλη μέση διάρκεια, μικρό μέσο επιτόκιο, περιορισμένο κόστος εξυπηρέτησης). Εξίσου  μεγάλη σημασία έχει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι εταίροι μας το 2012 για περαιτέρω παραμετρικές αλλαγές. Μόνο στην ελληνική περίπτωση μέσα στην ευρωζώνη είναι τόσο μεγάλη και τόσο καταλυτική η διαφορά μεταξύ ονομαστικής και παρούσας αξίας του χρέους.

Το βράδυ της Μ. Παρασκευής εγκώμια και επιτάφιος στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας με τον Τομ Χανκς να σηκώνει στους ώμους του τον επιτάφιο μαζί με άλλους, με μαύρο κουστούμι και άσπρα γάντια. Μεγάλος δωρητής της εκκλησίας, το εντυπωσιακό πολιτιστικό κέντρο της οποίας φέρει και το όνομα της οικογένειας Τομ Χανκς. 

Τη δεύτερη βδομάδα: ΝΥ και DC με διαλέξεις στο City University of New York Graduate Center και στο George Washington University.

Ευ. Β. 


Από τη συνάντηση με την πρέσβειρα Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη στο Σαν Φρανσίσκο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Σαν Φρανσίσκο όπου βρέθηκε για να μιλήσει στο πανεπιστήμιο Berkeley είχε μακρά φιλική συνάντηση με την κα Ελένη Τσακοπούλου Κουναλάκη. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη υπό την πίεση αφενός μεν της εκκρεμότητας ως προς την αξιολόγηση με βάση το τρίτο μνημόνιο, αφετέρου δε του προσφυγικού ρεύματος.

Η κα Τσακοπούλου, κόρη του πολύ γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Άγγελου Τσακόπουλου, διετέλεσε πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, βρίσκεται πολύ κοντά στην Χίλαρυ Κλίντον, σε περίπτωση εκλογής της οποίας αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αμερικανική κυβέρνηση.

 
Tags: Δελτία τύπου