Ενδεικτικές αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ανάγκη μείωσης του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος (2012 - 2015)

19/1/2012 – Απόσπασμα ομιλίας του  Ευ. Βενιζέλου (τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών) στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ 

«Αυτό που έχει σημασία είναι η πορεία και η προοπτική της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Αυτό που έχει σημασία είναι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ. Αυτό επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη δυναμική του χρέους. Ασχολούμαστε πάρα πολύ με τον αριθμητή του κλάσματος, ενώ το καταλυτικό στοιχείο είναι ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται ο παρανομαστής του κλάσματος».

Σχετικό link: http://www.evenizelos.gr/169-parliament/parliament-speeches-n/speeches2012/2871-vouli-sp-4090

1/3/2012 – Απόσπασμα απο τη συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου ( τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών) στις Βρυξέλλες μετά το Eurogroup

«Η χώρα πρέπει να απελευθερωθεί ιστορικά, δημοσιονομικά και αυτό θα το πετύχει μέσα από την δημοσιονομική της εξυγίανση και ανασυγκρότηση. Αλλιώς, δυστυχώς δεν υπάρχει ανάπτυξη και μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε απώλειες, ανισότητες και αδικίες. Γιατί ο καθένας ρωτάει: «Πότε θα πάρω πίσω το τμήμα του εισοδήματός μου που αφαιρέθηκε; Πότε θα ξαναπάρω αύξηση στη σύνταξή μου αντί για περικοπή; Πότε θα ξαναπάρω αύξηση στο μισθό μου αντί για περικοπή»; Η απάντηση είναι: Μόλις πετύχουμε αυτή τη δημοσιονομική επανόρθωση. Μόλις απελευθερώσουμε δημοσιονομικά τη χώρα, γιατί φυσικά από εκεί και πέρα μπορεί να τρέχει η χώρα με άλλους ρυθμούς ανάπτυξης. Αν δεν αλλάξουμε τον παρονομαστή του κλάσματος και ασχολούμαστε μόνο με τον αριθμητή, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απελευθερωθούμε. Άρα, πρέπει να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για έναν καλύτερο παρονομαστή».

Σχετικό link: http://www.evenizelos.gr/16-programm-proposals/economy-development/crisis/3087-eurogroup-sp-27280 

 

3/7/2013 – Απόσπασμα από την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου (τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ) στη συνεδρίαση ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

«Και βεβαίως βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η φράση που λέει -αλλά την εννοούμε- “όχι νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα” που έχουν υφεσιακή επίπτωση και διογκώνουν την ανεργία. Γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία, δεν τα αντέχει η οικονομία, δεν τα αντέχει το πολιτικό σύστημα και εν πάση περιπτώσει είναι λάθος επιλογές οικονομικά. Τώρα πρέπει να παίξουμε στον παρονομαστή του κλάσματος. Εάν δεν επιδράσουμε θετικά στους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα προσεγγίσουμε τους στόχους μας με τον τρόπο που πρέπει, αυτά τα είχαν βάλει στη συμφωνία από το Φεβρουάριο του 2012. Ήταν η περιβόητη ρήτρα βαθύτερης ύφεσης, που οδηγούσε στην επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά δεν μας ακούγανε όταν τα λέγαμε αυτά τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο του 2012».

Σχετικό link: http://www.evenizelos.gr/185-speeches/politicalspeeches/speeches2013/4094-ko

 

22/10/2013 – Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου (τότε Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών)

«Νέα μέτρα δημοσιονομικά δε μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Είναι υπονομευτικά για την οικονομία και την ανάπτυξη. Δεν έχει κανένα νόημα να εξυπηρετείς δημοσιονομικούς στόχους από ένα σημείο και μετά, αν οι στόχοι αυτοί, τελικά, υπονομεύουν το ΑΕΠ, άρα τον παρανομαστή του κλάσματος, γιατί δεν οδηγείσαι στο μαθηματικό αποτέλεσμα που θέλεις».

«Από ένα σημείο και μετά, εάν ο στόχος για ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα υπονομεύει το στόχο για ανάπτυξη και άρα για αύξηση του ΑΕΠ, δεν καταφέρνεις κάτι μαθηματικά, διότι αλλοιώνεις το κλάσμα στον παρανομαστή του. Αυτό είναι τόσο απλό, που πρέπει ν’ αποτελέσει μια βάση κοινής λογικής για τις συζητήσεις μας, με τους εταίρους μας πρωτίστως».

Σχετικό link: http://www.evenizelos.gr/mme/press-interviews/4222-2013-10-22-15-13-58 

 

5 /6/2014 – Απόσπασμα από την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου (τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ) στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ελιάς

«Τώρα θα θέσουμε και το μεγάλο ζήτημα το οποίο το λέω ως έναν τίτλο, κάτω από τον οποίο προτείνω ν’ ανοίξουμε την κεντρική συζήτηση: Πρέπει τώρα να πείσουμε τους θεσμικούς μας εταίρους, ότι η πορεία μας στο μέλλον, η αποκλιμάκωση του χρέους, η βιωσιμότητα της χώρας και της οικονομίας, η ανταγωνιστικότητα, η εθνική ανταγωνιστικότητα, συνδέονται με το θετικό ρυθμοί ανάπτυξης περισσότερο απ’ ό,τι με το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της δημοσιονομικής διαχείρισης. Γιατί πρέπει να έχουμε το περιθώριο και αναπτυξιακών παρεμβάσεων αλλά και κοινωνικών παρεμβάσεων. Αυτή η αλλαγή στο κλάσμα ανάμεσα στο πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης, δεν είναι ένα αριθμητικό πρόβλημα. Είναι μια ολόκληρη στρατηγική που θα μας επιτρέψει πραγματικά να αλλάξουμε την αίσθηση στη χώρα και να δώσουμε περιεχόμενο σ’ αυτή την εθνική κοινωνική συμφωνία για την οποία μιλάω».

Σχετικό link: http://www.evenizelos.gr/383-speeches/politicalspeeches/speeches2014/4523-2014-06-07-21-08-42

 

4/1/2015 – Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου (τότε Προέδρου του ΠΑΣΟΚ) στην Καθημερινή

«Ισχύουν επίσης από το 2012 πολιτικές δεσμεύσεις του Eurogroup για περαιτέρω βελτιώσεις. Η εφαρμογή και εξειδίκευση των δεσμεύσεων αυτών θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τη μελέτη βιωσιμότητας (DSA) δίνοντας έμφαση στο ρυθμό ανάπτυξης αντί του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει επιτευχθεί και πρέπει να διατηρείται σε ένα λογικό και εφικτό, δηλαδή όχι αντιαναπτυξιακό, επίπεδο».

Σχετικό Link: http://www.evenizelos.gr/399-mme/interviews/interviews2015/4761-2015-01-04-12-46-28 

 

9/1/2015 – Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου (τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ) στη ΝΕΡΙΤ

«Το θέμα της συζήτησης για το χρέος είναι στην πραγματικότητα όχι αν θα μειωθεί λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο, αυτά θα γίνουν σχεδόν αυτομάτως θα δείτε. Το θέμα είναι στη λεγόμενη μελέτη βιωσιμότητος του χρέους, δηλαδή στην προοπτική του χρέους για τα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια, να δώσεις έμφαση στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή στον παρονομαστή του κλάσματος, διότι αφ’ ης στιγμής έχεις κατακτήσει τον αριθμητή κι έχεις πρωτογενές πλεόνασμα, δεν χρειάζεται να το αυξάνεις ή να το κρατάς σε αυξημένα επίπεδα, γιατί ό,τι διεκδικείς από εκεί το παίρνεις καλύτερα και με ποιο υγιή τρόπο από το θετικό ρυθμό ανάπτυξης».

Σχετικό link: http://www.evenizelos.gr/399-mme/interviews/interviews2015/4778-2015-01-09-13-43-04

 

Tags: Δημόσιο ΧρέοςΔελτία τύπου