Στρασβούργο, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

 

Δελτίο Τύπου: Σημεία από την παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την Τουρκία

  

Η κατάσταση στην Τουρκία με αφορμή την έκθεση των διεθνών παρατηρητών για τη διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του τόνισε τα ακόλουθα :

«Είναι πολύ σημαντικό να αποτραπεί η οριστική μετατροπή της Τουρκίας σε μια αυταρχική μη φιλελεύθερη ( illiberal ) δημοκρατία. Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις: κοινωνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές. Μια χώρα σε οικονομική κρίση. Μια χώρα που η συνοριακή της γραμμή εφάπτεται με πολλές εστίες πολέμου. Μια χώρα εξαιρετικά κρίσιμη για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η συμπεριφορά της Τουρκίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα το Αιγαίο, για την κατάσταση στην Κύπρο και την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων είναι πάντα ένα πολύ σοβαρό θέμα στις διεθνείς σχέσεις.

Το αναθεωρημένο τουρκικό Σύνταγμα εισάγει ένα υβριδικό προεδρικό σύστημα που δεν συνοδεύεται από τα θεσμικά αντίβαρα του κλασικού προεδρικού συστήματος αμερικανικού τύπου ή έστω του ημιπροεδρικού συστήματος γαλλικού τύπου. Η Επιτροπή Βενετίας έχει διατυπώσει κρίσιμες παρατηρήσεις.

Το συνταγματικό αυτό πλαίσιο και η συνεχιζόμενη, για δυο και πλέον χρόνια, κατάσταση εξαίρεσης, είναι λογικό να καθιστούν ιδιαίτερα προσεκτικά τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Χρειάζεται επαγρύπνηση, διάλογος, διαρκής επισήμανση των προβλημάτων, θεσμική πίεση προκειμένου να διασφαλισθεί η ισχύς των αρχών και των θεσμικών εγγυήσεων του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού στην Τουρκία. Πρωτίστως προς το συμφέρον της ίδιας και για την ευημερία των πολιτών της. Αλλά και για την Ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.»

 

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔηλώσεις 2018Δελτία τύπου