16 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "TA NEA"

 

Σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα» με τίτλο «Διπλωμάτες ζουν με δανεικά» και στο οποίο αναφέρεται ότι «το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στις αρχές Ιανουαρίου, όταν διπλωμάτες και υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό ενημερώθηκαν ότι η μισθοδοσία τους, η οποία καταβάλλεται ανά δίμηνο, θα καθυστερήσει έξι εβδομάδες λόγω... λάθους της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο και η μισθοδοσία τους δεν αναμένεται πριν από τις 24 Φεβρουαρίου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι μιλούν για σκόπιμη καθυστέρηση, προκειμένου να εμφανιστεί χαμηλότερο το έλλειμμα» σημειώνονται τα εξής:

- Η μισθοδοσία των εργαζομένων στο εξωτερικό καταβάλλεται διαχρονικά ανά δίμηνο με χρηματικό ένταλμα για την έκδοση του οποίου απαιτείται προληπτικός έλεγχος.

- Για την πληρωμή του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι εξωτερικού έχουν ήδη λάβει τη μισθοδοσία τους, στις 13 Φεβρουαρίου. Ο λόγος της μη πληρωμής τους τον Ιανουάριο δεν αποτελεί «λάθος» της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.  Απλώς το Δημόσιο Λογιστικό δεν επιτρέπει την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής τον Δεκέμβριο με προκαταβολική χρησιμοποίηση πιστώσεων του επόμενου έτους. Εξ’ ου και η πληρωμή για το δίμηνο Μάρτιου – Απριλίου θα πραγματοποιηθεί 13 Μαρτίου. Απόδειξη τούτου είναι ότι το δώρο Χριστουγέννων καταβλήθηκε από 25 Νοεμβρίου, διότι προερχόταν από πιστώσεις του 2011.

-  Τέλος, η εκτίμηση ορισμένων, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ότι η «αναβολή»  - όπως χαρακτηρίζεται - καταβολής της μισθοδοσίας - αποτέλεσε «τακτική εμφάνισης χαμηλότερου ελλείμματος», είναι ανάξια διάψευσης διότι δείχνει παντελή άγνοια των δημοσιονομικών κανόνων.

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΔελτία τύπου