19 Σεπτεμβρίου 2013

 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα βρίσκεται, από τις 21 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2013, στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 68ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου στη Νέα Υόρκη ξεκινά το πρωί της Κυριακής, 22 Σεπτεμβρίου, με κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ban Ki-moon, και ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής, 27 Σεπτεμβρίου, με την εκφώνηση ομιλίας ενώπιον της Ολομέλειας της 68ης Γενικής Συνέλευσης.

Κατά τη διάρκεια της «Υπουργικής Εβδομάδας» της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει διαδοχικές, διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αξιωματούχους άλλων χωρών και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.


Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του κ. Βενιζέλου, κατά χρονολογική σειρά, με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, του Κοσόβου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Ελβετίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ρωσίας, της Σερβίας, του Καζακστάν, του Παναμά, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

Προκειμένου να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, o κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από την Κύπρο και την Αίγυπτο, στο πλαίσιο όσων ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Κάιρο.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη συντονιστική συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης C. Ashton, καθώς και στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών για τον Πολιτικό Διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ. Επίσης, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ – ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβει μέρος και στις συναντήσεις των κρατών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης και των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Υπό το φως των γεγονότων στη Συρία, ο κ. Βενιζέλος θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το οποίο διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Βενιζέλος θα λάβει μέρος στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας αναφορικά με τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς και στο Πολιτικό Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου (HLPF) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου θα απευθύνει και σχετικές ομιλίες. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Πέραν των επαφών του κατά τη διάρκεια της «Υπουργικής Εβδομάδας» της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και με εκπροσώπους ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εβραϊκές Οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών (WJC, AJC, ADL, B’nai B’rith).

Tags: Εξωτερική ΠολιτικήΔελτία τύπου