15 Μαΐου 2009, Θεσσαλονίκη

Μήνες πριν ο κ. Καραμανλής, με συνωμοτικό τρόπο, κλείσει την βουλή και παραγράψει τα εγκλήματα που έχουν τυχόν τελεστεί από υπουργούς  μέχρι το 2007, πρότεινα να  συμφωνήσουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις σε μια ριζική αναθεώρηση του θεσμού της ποινικής ευθύνης των υπουργών, ώστε η βουλή να διατηρήσει την αρμοδιότητα μόνον να εκλέγει ένα πενταμελές δικαστικό όργανο υψηλού κύρους, να το εκλέγει από τη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 2\3 ώστε ένα υψηλό, επίσημο δικαστικό όργανο να μπορεί  να ασκεί  το σύνολο της αρμοδιότητας διενεργώντας προκαταρκτική  εξέταση και αποφασίζοντας αν υπάρχει λόγος άσκησης  ποινικής δίωξης ή όχι.


Με την  πρότασή μου αυτή το ζήτημα της ποινικής ευθύνης των υπουργών να ανατεθεί από την βουλή σε δικαστικό όργανο που εκλέγει η βουλή με πλειοψηφία  2\3 έχουν συμφωνήσει οι εισαγγελείς της χώρας, η ένωση εισαγγελέων, έχουν επί της ουσίας συμφωνήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας και παρά πολλοί εκπρόσωποι της επιστήμης.

Αντί λοιπόν ο κ .Καραμανλής να αναζητά τώρα αστεία προσχήματα θα μπορούσε και αυτός να πει ότι συμφωνεί, με όση αξιοπιστία  έχει, με αυτή την συγκεκριμένη πρόταση. Όλα τα άλλα  είναι " άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"

 

* Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων  σχετικά με τις δηλώσεις  του πρωθυπουργού για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, πριν την έναρξη της εκδήλωσης στo Annual Economic Development Forum του Οικονομικού Επιμελητηρίου  Ελλάδος (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) στο Ξενοδοχείο Nikopolis.

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153