Νέα Υόρκη, 5 Μαΐου 2016

Ανάρτηση Ευ. Βενιζέλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

 

Το ακαδημαϊκό ταξίδι μου στις ΗΠΑ συνεχίζεται στην Ανατολική ακτή με πρώτο σταθμό τη Νέα Υόρκη.

Μίλησα την Τρίτη της Διακαινησίμου (3.5) στο κέντρο μεταπτυχιακών σπουδών (Graduate Center ) του CUNY, προσκεκλημένος της Academy for the Humanities and Sciences με θέμα και πάλι τις βαθύτερες επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μετά την εμπειρία της οικονομικής κρίσης και ενόψει του δημοψηφίσματος περί Brexit .

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο παραδοσιακό κτήριο του Graduate Center ( στο 365 της Πέμπτης Λεωφόρου) σε πολύ θερμό κλίμα με τη συμμετοχή καθηγητών, μεταπτυχιακών φοιτητών και διπλωματών. Βασικός οργανωτής ο ρέκτης καθηγητής Χρήστος Ιωαννίδης με την υποστήριξη του ιδρύματος Ωνάση ( η δρ. Μαρία Σερέτη χειρίζεται με μεγάλη επιτυχία τα προγράμματα αυτά), της υπηρεσίας γερμανικών ακαδημαϊκών ανταλλαγών (DAAD) και της ένωσης του προγράμματος Φουλμπράιτ. Στο ακροατήριο μεταξύ άλλων η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ πρέσβης Κατερίνα Μπούρα, η πρέσβης Κατερίνα Φουντουλάκη και ο πρέσβης ε.τ. Λουκάς Τσίλας, για χρόνια Γ. Διευθυντής του ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ.

 Οι ερωτήσεις μου έδωσαν την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων σχετικών με τις δυσκολίες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τις ευρωατλαντικές σχέσεις και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το πρωί της ίδια ημέρας είχα τη χαρά να συναντήσω και πάλι τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Β. Αμερικής κ. Δημήτριο, μια μεγάλη θεολογική προσωπικότητα, έναν γνήσιο διανοούμενο, με τον οποίο συζητήσαμε για πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως όμως για την επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συνέρχεται - επιτέλους - στα μέσα Ιουνίου στην Κρήτη. Μιλήσαμε και για την ανέγερση του νέου ναού του Αγίου Νικολάου στο  Ground Zero σε σχέδια  Σαντιάγκο Καλατράβα που παρουσιάστηκαν πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα, στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και στο Τελλόγλειο στη Θεσσαλονίκη. Πριν λίγες εβδομάδες ο Σ. Καλατράβα επισκέφθηκε το Άγιον Όρος για να  μελετήσει ζητήματα σχετικά με την αγιογράφηση του ναού.

Επισκέφθηκα το σημείο στο οποίο γίνονται τα σχετικά έργα στο Ground Zero δίπλα στο συγκλονιστικό συντριβάνι - μνημείο των θυμάτων της 11.9.

Την προηγούμενη ημέρα είχα μια ενδιαφέρουσα - όπως πάντα - φιλική  συνομιλία με τον Μάθιου Νίμιτς, όχι για το ζήτημα του ονόματος, αλλά για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στον αραβικό κόσμο.

Πηγαίνοντας με τραίνο στην Ουάσιγκτον DC βλέπω μια αμερικανική φύση πιο ανοιξιάτικη από την εντύπωση που είχα έως τώρα.

Ευ. Β.


Ουάσινγκτον ,6 Μαΐου 2016

Ανάρτηση Ευ. Βενιζέλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αυτό είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος του ακαδημαϊκού ημερολογίου μου στις ΗΠΑ.

Στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη 5.5 ήμουν καλεςμένος στο πανεπιστήμιο George Washington, στο Elliott School of International Affairs, όπου λειτουργεί το Institute for European, Russian and Eurasian Studies (IERES).

O Διευθυντής του Ινστιτούτου καθηγητής Peter Rollberg ιδιαίτερα θερμός στην υποδοχή και την προσφώνησή του.

Η ομιλία έγινε στο State room με έντονη συμμετοχή διπλωματών στο ακροατήριο καθώς συνυπήρχαν τα στελέχη της πρεσβείας μας με τους Αμερικανούς  διπλωμάτες που προετοιμάζονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα και την Κύπρο και παρακολουθούν τη σχετική σχολή του State Department. Καθηγητές, στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και μεταπτυχιακοί φοιτητές έδωσαν επίσης το παρών

Το θέμα της ομιλίας ήταν «The dangers of Grexit ant Brexit». Η συζήτηση όμως επεκτάθηκε σε όλο το τόξο των θεμάτων που συνθέτουν την ευρωπαϊκή κρίση και θέτουν σε αμφισβήτηση της πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το  πρωί της Παρασκευής 6.5  είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον καθηγητή Randall Henning που διδάσκει διεθνείς οικονομικές σχέσεις στο  American University που ολοκληρώνει ένα βιβλίο για την κρίση στην ευρωζώνη με ιδιαίτερες αναφορές στην Ελλάδα.

Στην Ουάσιγκτον είχα να έρθω από τον Απρίλιο του 2014, όταν έγινε η συνάντησή μου με τον τότε ομόλογο μου Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρρυ. Οι αλλαγές είναι εμφανείς. Νέα εντυπωσιακά κτήρια, εμπορικά κέντρα, το νέο αφροαμερικανικό μουσείο κοκ.

Όμως αρχίζει στη Βουλή των Ελλήνων η συζήτηση για το ασφαλιστικό / φορολογικό και φοβούμαι πως πρέπει να αλλάξουμε κλίμα!

Ευ. Β.

 



10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153