25 Οκτωβρίου 2006

Αγόρευση Ευ. Βενιζέλου στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος κατά τη συζήτηση επί του άρθρου 29 του Συντάγματος.Δυο λόγια ως προς το άρθρο 29, απλώς για να καταγραφεί η άποψή μου. Κοιτάξτε, κάναμε την ίδια συζήτηση και την προηγούμενη φορά, το 2001. Συμφωνήσαμε συμβιβαστικά και συναινετικά στη διατύπωση αυτή, η οποία είναι υπερψηφισμένη και από τα δύο μεγάλα κόμματα και λειτουργεί το νέο όργανο μεικτής σύνθεσης, κοινοβουλευτικής και δικαστικής, με τη συνδρομή των ορκωτών λογιστών.
Ας το ενισχύσουμε. Ας το καταστήσουμε πιο αξιόπιστο, πιο αυστηρό, πιο αποτελεσματικό. Αλλά είναι λάθος να ανατεθεί ο έλεγχος ενός κρίσιμου πολιτικού και κοινωνικού ζητήματος τέτοιου είδους σε ένα δικαστικό όργανο.

Καταρχάς οι δικαστικοί λειτουργοί –λυπάμαι που το λέω- σωρηδόν κατηγορούνται γιατί δεν υπέβαλλαν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Τα πολιτικά πρόσωπα υποβάλλουν, τις βλέπουν δημοσιευμένες σε όλες τις εφημερίδες και ελέγχονται. Θα αναθέσουμε τον έλεγχό μας σε ένα Σώμα που το ίδιο δεν έχει καταφέρει να υποβάλει δήλωση «πόθεν έσχες», για να μην αναφερθώ στα περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα ιδίως κορυφαίων στελεχών της δικαιοσύνης και γίνομαι κουραστικός;

Τώρα, ως προς τη χρηματοδότηση, η προσωπική μου θέση –την επαναλαμβάνω- είναι πάρα πολύ απλή: Πλήρης και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση όλων των κομμάτων και όλων των πολιτικών δραστηριοτήτων. Το κόστος είναι μηδαμινό μπροστά στο όφελος. Απαγόρευση κοστοβόρων δραστηριοτήτων. Τι θέλουμε τις μεγάλες εξέδρες, τα μεγάλα έξοδα για φωτισμό; Τι θέλουμε τα σποτ, τα οποία πληρώνουμε πανάκριβα σε κεντρικά και περιφερειακά τηλεοπτικά δίκτυα; Τι θέλουμε τις γιγαντοαφίσες; Τηλεοπτικός όμως και ραδιοφωνικός χρόνος δωρεάν.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Για σποτ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι για σποτ, για πολιτικό λόγο.
Είναι δυνατόν –να σας πω κάτι- στο μικρής τηλεθέασης τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής να γίνονται δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και το απόγευμα να βλέπουμε ωραίες ταινίες, που τις βλέπουμε και σε άλλα τηλεοπτικά δίκτυα και να μην έχουμε συζητήσεις; Είναι δυνατόν το απόγευμα να μην μεταδίδονται οι συζητήσεις για την αναθεώρηση, αντί να βλέπουμε βουβό κινηματογράφο; Τον βλέπουμε στην ΕΤ1, στη ΝΕΤ, στο FILMNET, στο ΕΡΤ-PLUS. Ούτε καν η Βουλή δεν το κάνει. Θεωρεί ότι είναι το Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου στη τηλεόραση. Αυτό είναι η αποστολή της;

Να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση με την Πρόεδρο της Βουλής για το ποια είναι η υποδειγματική αποστολή του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής. Άμα δεν μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε το σταθμό το δικό μας μπορούμε να διατυπώνουμε παράπονα για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς; Ας σοβαρευτούμε, επιτέλους, κάποια στιγμή.

Λοιπόν, το Σύνταγμά μας  επιτρέπει στο νόμο να έρθει και να πει :αποκλειστικά και πλήρης κρατική χρηματοδότηση και μη κρατική χρηματοδότηση μόνον από μέλη και φίλους πολύ μικρού ύψους, επώνυμα με όλα τα στοιχεία (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, αριθμό φορολογικού μητρώου) ώστε να έχουμε την κάλυψη του σκέλους που λέγεται «στράτευση, εθελοντισμός και χρηματοδότηση», κάτι που το θέτει και το Κομμουνιστικό Κόμμα πάρα πολύ έντονα και υποκατάσταση αυτών των αλόγιστων δαπανών από μια ορθολογική και διαφανή χρήση του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου. Και υπάρχουν ώρες, δεν θίγεται κανείς. Δεν θίγονται τα εμπορικά προγράμματα, οι τηλεθεάσεις. Δεν θίγονται οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, οι θέσεις εργασίας. Υπάρχει περιθώριο.
Και να ξεκινήσουμε από ένα πολιτικά υποδειγματικό σταθμό της Βουλής, ο οποίος ξέρετε με τι ευκολία θα δίνει τα προγράμματά του προς αναμετάδοση από τα περιφερειακά και τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα που διψούν για πρόγραμμα; Γιατί εμείς εδώ δεν προσφέρουμε πρόγραμμα στα τηλεοπτικά δίκτυα της περιφέρειας και των νομών;

Λοιπόν, αντί να πηγαίνουμε και να ταπεινωνόμαστε συνεχώς κατηγορώντας τον πολιτικό κόσμο για παράνομο πλουτισμό, για διασυνδέσεις και να συνομολογούμε ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα της κοινωνίας πρέπει να αποξενώνουμε αυτούς οι οποίοι έχουν πραγματικό πρόβλημα, να μην ισοπεδώνουμε, να προστατεύουμε το κύρος των πολιτικών θεσμών, των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων και να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι μπορούμε να οργανώσουμε τουλάχιστον τα του οίκου μας.
Ευχαριστώ πολύ.

 


*Βλ. σχετικά Ευ.Βενιζέλος, Το αναθεωρητικό κεκτημένο, 2002, σελ.273 επ.