Αθήνα, 7 Απριλίου 2017

Πρώτη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό, στη Βουλή

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.  Σύμφωνα με ένα εντυπωσιακό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, το οποίο είναι τεκμηριωμένο με στοιχεία, μαρτυρίες και κυρίως με φωτογραφίες, ο τότε Διευθυντής του γραφείου του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Νίκος Παππάς, τον Αύγουστο του 2013 πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βενεζουέλα. Και σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του κ. Παππά, την οποία επανέλαβε και χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, βασικός σκοπός της επίσκεψης αυτής, που δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως, ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.  Δεν αντιλαμβάνομαι ποιον ακριβώς φορέα εκπροσωπούσε και ποιο σκοπό εξυπηρετούσε ο Διευθυντής του γραφείου του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ο εκπρόσωπος ενός ριζοσπαστικού κόμματος και τι νόημα έχει ένα κόμμα να βολιδοσκοπεί για εμπορικές σχέσεις, είτε στον αγροτο-διατροφικό τομέα είτε πολύ περισσότερο σε άλλους τομείς που συνδέονται με μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα των πετρελαιοειδών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο παριστάμενος σημερινός Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Παππάς, έγινε δεκτός από έναν αμφιλεγόμενο και ελεγχόμενο από διάφορες Αρχές επιχειρηματία, τον κ. Μαχέντ Χαλίλ ,ταξίδευσε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο τροπικό νησί Μαργαρίτα, στο οποίο και φιλοξενήθηκε, στα ενδιαιτήματα και στα ξενοδοχεία αυτού του επιχειρηματία.  Τον βλέπουμε σε φωτογραφίες να έχει στενή φιλική σχέση με τον δικηγόρο κ. Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος εθεάθη και πριν από λίγο καιρό να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου, πιθανώς μετά από επαφές με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό τότε Επικρατείας, νυν Ψηφιακής Πολιτικής.  Είναι πραγματικά παράδοξο, πώς είναι δυνατόν όλο αυτό το σκηνικό να οργανώνεται για να προωθηθούν υποτίθεται οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, ερήμην της Ελληνικής Κυβέρνησης.

 

Τον Αύγουστο του 2013 που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή, ήμουν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, δεν μας ζήτησε καμία βοήθεια ούτε μας ενημέρωσε για τίποτα η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν προκύπτει να έχει ενημερωθεί η Ελληνική Πρεσβεία στο Καράκας, δεν ζητήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση να προωθήσει διμερείς διακρατικές σχέσεις, οικονομικές, με την Βενεζουέλα. Και, βεβαίως, πώς είναι δυνατόν, κατά ποία αντίληψη, αυτού του είδους οι επαφές γίνονται σε αυτό το πολυτελές και περίεργο περιβάλλον, με ιδιωτικά αεροσκάφη, με τροπικά νησιά, με πολυτελή ξενοδοχεία και βεβαίως με φιλοξενίες.  Με τον κ. Αρτεμίου, που μαθαίνουμε από τα δημοσιεύματα ότι ειδικεύεται, ως Κύπριος δικηγόρος, στις off shore εταιρίες, και ξέρετε πόσο πρόσφορος είναι ο χώρος της Λατινικής Αμερικής, λόγω Παναμά, στα ζητήματα τεχνογνωσίας για off shore εταιρίες.

Το ερώτημά μου, πιο συγκεκριμένα, είναι, αυτές οι επαφές συνεχίστηκαν μετά την 26η Ιανουαρίου του 2015, όταν έχουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την Κυβέρνηση Τσίπρα-Παππά;  Έχει επηρεαστεί σε τίποτα η κυβερνητική πολιτική στα θέματα αυτά;  Διαμορφώθηκαν σχέσεις οι οποίες δεν έχουν ποτέ ανακοινωθεί;  Τι είδους σχέσεις, οικονομικές και επιχειρηματικές, όπως ομολόγησε υπερηφάνως και πολλές φορές ο κ. Παππάς τις τελευταίες ημέρες.

Επιφυλάσσομαι να ακούσω την πρώτη απάντηση του κ. Παππά, για να επανέλθω.

***

 

Δεύτερη παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό, στη Βουλή

Απορώ πώς έχει σχηματίσει την εντύπωση, ο κ. Υπουργός, ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, αλλά φαντάζομαι και η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση, οργανώνουν τις διεθνείς σχέσεις τους,  την  εξωτερική πολιτική, και κυρίως οργανώνουν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας, με ιδεολογικά κριτήρια.  Ποιος σας είπε, κ. Παππά, ότι η Ελλάδα έχει ιδεολογικούς φραγμούς στις εμπορικές της συναλλαγές και στην προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στο εξωτερικό ή των ελληνικών εξαγωγών;  Δεν έχουμε σχέσεις με χώρες που έχουν καθεστώτα τα οποία εσωτερικώς παραβιάζουν δημοκρατικές αρχές ή αρχές του κράτους δικαίου;  Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η ρεαλιστική, ή ακόμη και κυνική μπορώ να πω πραγματικότητα των διεθνών σχέσεων και ιδίως των διεθνών οικονομικών σχέσεων παγκοσμίως και η Ελλάδα είναι αναγκασμένη, μέσα στο πλαίσιο μίας διεθνούς οικονομίας, για να καλύψει τις δικές της ανάγκες και να προωθήσει τα δικά της εθνικά συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, να έχει σχέσεις με πλειάδα χωρών, με όλες τις χώρες.  Πρέπει να είναι εξαιρετικά ακραία τα φαινόμενα και να υπάρχουν κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να σταματήσει να έχει η Ελλάδα οικονομικές σχέσεις με κάποια χώρα.

Τι επιφύλαξη έχουμε, ιδεολογική, με τη Βενεζουέλα ως κράτος;  Έχουμε Πρεσβεία που λειτουργεί στο Καράκας, υπάρχει Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα, υπάρχουν εμπορικοί ακόλουθοι, υπάρχουν συναλλαγές, υπάρχουν διακρατικές σχέσεις.  Άρα, γιατί δεν ενημερώσατε την Κυβέρνηση πριν πάτε ή αφού πήγατε;  Γιατί δεν υποβάλλατε προτάσεις να προωθήσουμε τις σχέσεις και να βοηθήσουμε επιχειρήσεις;  Γιατί τα κάνατε όλα εν κρυπτώ;  Γιατί δε νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος, και μάλιστα αριστερού όπως λέτε, να ασχολείται με οικονομικές σχέσεις με επιχειρήσεις, με εμπορικές συναλλαγές, και να κάνει τον μεσάζοντα στην καλύτερη περίπτωση.  Γιατί, ποιος επιχειρηματικός φορέας θα έκανε εξαγωγές τροφίμων ή εισαγωγές ή θα έπαιρνε πετρελαιοειδή από τη Βενεζουέλα σε καλύτερη τιμή;  Ποιος;  Ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον εκπροσωπούσατε;  Και τι σημαίνει να συνυπάρχω με εκπροσώπους επιχειρήσεων ως αντιπολίτευση;

Πήγε, μου λέτε, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ως Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων το 2015 στη Βενεζουέλα με επιχειρήσεις.  Πολύ καλά έκανε.  Γιατί δε μου λέτε ότι ήρθε και η Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας στην Αθήνα και δεν ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψή της;  Αλλά σας υποβάλλω πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για την καλλιέργεια και τη συνέχεια των σχέσεων αυτών επί των ημερών της δικής σας Κυβέρνησης.  Ο περιβόητος επιχειρηματίας, ο κ. Μαχέντ Χαλίλ ήρθε στην Ελλάδα;  Έκανε επαφές με εκπροσώπους της Κυβέρνησης;  Ήρθε χρησιμοποιώντας αεροσκάφος το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κυβερνητικό και του δόθηκε η άδεια κυβερνητικής υπέρπτησης και προσγείωσης;  Πόσα κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν λάβει παρόμοια άδεια προσγείωσης σε ελληνικά αεροδρόμια και ποιους μετέφεραν το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2015 που γίνατε Κυβέρνηση έως σήμερα;

Μου λέτε ότι υπάρχει μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα και λένε για διάφορα κόμματα, ξέρω τη συζήτηση για τους Podemos, ότι χρηματοδοτούνται από τη Βενεζουέλα.  Δεν έχω κάποιο στοιχείο, δεν το επικαλούμαι, εσείς το είπατε.  Εσείς σπεύδετε να απαντήσετε καθ’ υποφοράν.  Δεν θα πω ότι όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται, θα πω ότι πάντως δεν αποτελούσε στοιχείο της δικής μου ερώτησης. 

Ο κ. Αρτεμίου όμως είναι ένα θέμα, γιατί ο κ. Αρτεμίου ειδικεύεται στις off shore εταιρίες.  Έχουμε δει ότι το μεγαλύτερο γραφείο off shore εταιριών, με το μεγαλύτερο αρχείο παγκοσμίως εδρεύει στον Παναμά, δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Λατινικής Αμερικής.  Και αναρωτιέμαι, πώς αποκτήσατε τέτοια οικειότητα;  Εκεί, για πρώτη φορά;  Και τι σήμαινε η επίσκεψή του στο Μαξίμου, όπως έχει καταγραφεί στα δημοσιεύματα, τα οποία έχουμε υπόψη μας και τα οποία και εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.  Εδώ δεν πρόκειται για μία αναψηλάφηση ιδεολογικών προτιμήσεων.  Μπορείτε να συμπαθείτε το καθεστώς Τσάβες, το καθεστώς Μαδούρο, να έχετε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο ζει ο λαός της Βενεζουέλας ή το παράδειγμα της Αργεντινής ή οποιουδήποτε άλλου κράτους ή καθεστώτος.  Εμάς μας ενδιαφέρουν βασικοί κανόνες διαφάνειας.  Γιατί αυτό το περιβόητο ταξίδι δεν ανακοινώθηκε;  Και καλά, ήσασταν στην αντιπολίτευση, αλλά ενεργούσατε πολιτικά και θεσμικά, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αρχηγός της είναι πολιτειακός παράγοντας.  Μετά τις 26 Ιανουαρίου του 2015, γιατί δεν ανακοινώνονται όλες οι επαφές με τη Βενεζουέλα ειδικά;  Αυτό δημιουργεί ερωτήματα, δημιουργεί μία καχυποψία και έχετε μία ευκαιρία να δώσετε απαντήσεις τώρα στα θέματα αυτά, τα οποία νομίζω ότι και εσάς σας ευαισθητοποιούν, αλλιώς δεν θα είχατε πάρει την πρωτοβουλία να έρθετε να απαντήσετε αμέσως σε μία επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό.

 

Πρώτη παρέμβαση κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον ΠΘ from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

Δεύτερη παρέμβαση κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον ΠΘ from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2017