Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2018

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis

 

"Στέλνω από το βήμα της Βουλής, μήνυμα ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας στη συντριπτική πλειονότητα των έντιμων και αδέκαστων Ελλήνων και Ελληνίδων δικαστών και εισαγγελέων και τους ζητώ στο όνομα του δικαίου, να σταθούν όρθιοι, να αντισταθούν σε αυτή την κραυγαλέα προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας. Το βαθύ κράτος μετά από πολλές δεκαετίες στεγάζεται και πάλι στη δικαιοσύνη, το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει και αυτό το έχει αναλάβει υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης."

 

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους Βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν με παρέλειψαν από την υπόθεση Novartis. Χαίρομαι γιατί στην υπόθεση αυτή, που αφορά το Υπουργείο Υγείας πρωτίστως, βρήκατε μία θέση και για μένα. Παρότι δεν μπόρεσε ο ένας από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες, που ψέλλισε κάποια στιγμή το όνομά μου κάπου μέσα στην κατάθεσή του, να αφηγηθεί για εμένα ειδικά μία σκαμπρόζικη ιστορία που να έχει ενδιαφέρον. Μία ιστορία με βαλίτσες, τσάντες και φακέλους. Τίποτα από αυτά. Πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου. Υποθέτω λοιπόν ότι το όνομά μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια. Κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από προηγούμενες προσπάθειες στοχοποίησής μου, ίσως γιατί μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Σας ευχαριστώ λοιπόν, γιατί με τον τρόπο αυτόν με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, γιατί αυτό είναι το ζήτημα, αυτό διακυβεύεται. Οι θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του συντεταγμένου κράτους δικαίου.

Το θεμελιώδες ερώτημα, γιατί αυτό γίνεται τώρα; Μήπως έτυχε να εμφανιστούν τώρα κάποιοι πρόθυμοι μάρτυρες ενώπιον της εισαγγελέως διαφθοράς κι έτσι, κατά τη δικονομία, εστάλη ο φάκελος στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου, την επομένη του συλλαλητηρίου; Πολύ καλό για να είναι αληθινό αυτό.

Την υπόθεση αυτή, την υπόθεση Novartis, την προαναγγέλλετε και την επωάζετε πολιτικά και δυστυχώς και δικαστικά, ως κυβέρνηση, εδώ και ενάμιση χρόνο. Γιατί λοιπόν, μετά από ενάμιση χρόνο, ξαφνικά υπάρχει αυτή η επιτάχυνση; Γιατί γίνεται αυτό τώρα;

Αυτό γίνεται τώρα γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στα θέματα της οικονομίας εξατμίστηκε, μεταμορφώθηκε σε ταπεινή υποχωρητικότητα. Από εκφραστές του αντισυστημικού εθνικολαϊκισμού, γίνατε τα καλύτερα delivery boy που εκλιπαρούν για τους επαίνους των ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην οικονομία, γλείφετε εκεί που φτύνατε, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Γιατί το αφήγημα της καθαρής εξόδου από το δικό σας μνημόνιο, το τρίτο, δεν προκύπτει. Προσκρούει στις αγορές, όπως δείχνει η καμπύλη του επταετούς ομολόγου. Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι δεν υπάρχει καθαρή έξοδος κι είναι επικίνδυνη. Σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Senteno, απαντώντας σε Ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο, η κ. Lagarde, ο κ. Regling, ο κ. Draghi προχθές στον κ. Τσακαλώτο. Θυμάστε ότι εγώ, πριν από όλους τους θεσμικούς υπευθύνους, σας είπα, πάρτε την προληπτική γραμμή όπως εμείς το Νοέμβριο του 2014, εδώ, στη συζήτηση του προϋπολογισμού; Και θυμάστε την επηρμένη, ανεπίγνωστη απάντηση του κ. Τσακαλώτου; Όπως κάποτε το 2015, πήγα στην τηλεόραση το περιβόητο mail Χαρδούβελη και είπα, κρατήστε το, θα δείτε ότι είναι παιδική χαρά σε σχέση με το μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου που έρχεται, έτσι σας το είπα και σας το ξαναλέω για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Δεν πήρατε το μήνυμα προχθές από το Eurogroup, που καθυστέρησε τη δόση; Κάτι σας λέει αυτό. Δεν γίνεται για λόγους τυπικούς.

Αλλά πάμε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής. Πήγατε να παίξετε με το ονοματολογικό, όχι αναζητώντας πραγματική συναίνεση, είδατε τι υπεύθυνη στάση εγώ τηρώ στο θέμα αυτό. Αλλά εσείς δεν αναζητείτε ούτε υπευθυνότητα ούτε συναίνεση. Θέλατε να φέρετε σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να συγκαλύψετε τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες στο ζήτημα του ονόματος. Δεν το πετύχατε και ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική με το χειρότερο τρόπο.

Τα Ίμια 2 είναι δυστυχώς, το υπογραμμίζω, πολύ χειρότερα από τα Ίμια 1, γιατί τώρα γνωρίζαμε τα πάντα, δεν βρεθήκαμε προ εκπλήξεως κι είναι η πρώτη φορά στα 15 χρόνια της διακυβέρνησης Erdogan που έχουμε θερμό επεισόδιο και δυστυχώς διολίσθηση στα μεγάλα θέματα εθνικού συμφέροντος. Γιατί επανέφεραν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών επαυξημένη, ως θεωρία τουρκοποίησης των Ιμίων, βεβαίως χωρίς καμία θεμελίωση στο Διεθνές Δίκαιο, βεβαίως αδικοπρακτούν, αλλά αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα που θίγει τα συμφέροντα της χώρας λόγω ανεπάρκειας των κυβερνώντων και λόγω της διάθεσής τους να παίζουν εν ου παικτοίς με θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Στην Κύπρο ποια είναι η πολιτική; Τι γίνεται με το γεωτρύπανο; Τι γίνεται με την ΑΟΖ; Ζητήματα τα οποία βεβαίως οφείλονται στην τουρκική προκλητικότητα και δίνουμε απαντήσεις νομικές, αλλά δημιουργούνται καταστάσεις πραγματικές δυστυχώς για τον ελληνισμό.

Έπεται η Αλβανία, για την οποία δεν θέλω να σχολιάσω, έχω αφήσει παρακαταθήκη στο Υπουργείο Εξωτερικών την προετοιμασία που κάναμε για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Τι γίνεται λοιπόν όταν συμβαίνουν όλα αυτά; Η κυβέρνηση αναζητά την εύκολη διαφυγή που είναι ο εκβιασμός των θεσμών. Αυτή όμως η διαφυγή είναι η πιο ανεύθυνη και η πιο επικίνδυνη. Στη δικαιοσύνη, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχει δημιουργηθεί ζοφερή κατάσταση. Θίγεται όχι μόνον η εξωτερική ανεξαρτησία με κυβερνητικές παρεμβάσεις, αλλά κυρίως η εσωτερική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που υπάγονται σε σύστημα ιεραρχικής εξάρτησης, όταν δεν ασκούν δικαιοδοτικά καθήκοντα, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, ασκούνται συνεχώς πειθαρχικές και ποινικές διώξεις κατά δικαστών και εισαγγελέων, όταν η δικανική τους κρίση δεν αρέσει.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό το οποίο συμβαίνει με τις παρεμβάσεις τις συνεχείς της Διευθύντριας του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία εκμεταλλευόμενη την παλαιά δικαστική της ιδιότητα, ενώ είναι όργανο της διοίκησης, όργανο κυβερνητικό, πιέζει τους Εφέτες να μην ασκήσουν την αρμοδιότητα που έχουν κατά το άρθρο 29 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να ζητήσουν σύγκληση της Ολομελείας εν Συμβουλίω για να αναθέσουν υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος σε πεπειραμένο Εφέτη-Ανακριτή, όπως έχει γίνει δεκάδες φορές στο παρελθόν. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταγγέλλει με σημερινή ανακοίνωσή της τη Διευθύντρια του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και όλα αυτά τα μεταφέρει ο ανεπίσημος εκπρόσωπος τύπου, άλλοτε της κυβέρνησης και άλλοτε κύκλων της Εισαγγελίας, ο κ. Βαξεβάνης. Καταθέτω τις δηλώσεις που παραβιάζουν τη διάκριση των εξουσιών της κ. Θάνου, τα σχετικά tweet στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κ. Βαξεβάνη, τη σημερινή ανακοίνωση θεσμικά βαρυσήμαντη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στέλνω από το βήμα της Βουλής, μήνυμα ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας στη συντριπτική πλειονότητα των έντιμων και αδέκαστων Ελλήνων και Ελληνίδων δικαστών και εισαγγελέων και τους ζητώ στο όνομα του δικαίου, να σταθούν όρθιοι, να αντισταθούν σε αυτή την κραυγαλέα προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας. Το βαθύ κράτος μετά από πολλές δεκαετίες στεγάζεται και πάλι στη δικαιοσύνη, το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει και αυτό το έχει αναλάβει υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης.

Στην υπόθεση Novartis εφαρμόζετε απλούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς. Επί ενός υπαρκτού ιατροφαρμακευτικού σκανδάλου διεθνών διαστάσεων που ερευνάται σε πολλές χώρες επί πολλά χρόνια, εναποθέτετε μία εγχώρια πολιτική σκευωρία που δεν έχει όμοιά της σε καμία άλλη χώρα που ερευνά ζήτημα Novartis. Πουθενά αλλού δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικών προσώπων και ερευνούν δικαστικές αρχές δεκάδων χωρών. Τι διαφορετικό υπάρχει στην Ελλάδα; Το ζήτημα είναι η επιχειρηματική σύγκρουση μεταξύ μίας γερμανοελβετικής εταιρίας και των αμερικανικών εταιριών φαρμάκου, όπως έχει γίνει με τη σύγκρουση αυτή σε άλλους τομείς, όπως έχει γίνει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στον τομέα της άμυνας, των αυτοκινήτων με την υπόθεση της Volkswagen.

Και φτάσατε να κάνετε την επιλογή των προσώπων-στόχων, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Βεβαίως, οι βασικοί αντίπαλοι, γιατί προσχωρήσατε στη γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε, δεν μπορείτε να το δικαιολογήσετε στο ακροατήριό σας.

Και δεν αναφέρομαι στον Αντώνη Σαμαρά, θα το κάνει ο ίδιος, αλλά εγώ είμαι κάρφος στον οφθαλμό σας, γιατί έχω δώσει μία ιστορική μάχη για τον τόπο, γιατί ο λόγος μου είναι θεσμικός και γιατί επαληθεύονται οι θέσεις μου και δυστυχώς οι προειδοποιήσεις μου και γιατί έχω το θάρρος να διατυπώνω το λόγο της αλήθειας ακόμη κι όταν αυτό συμφέρει στην κυβέρνηση, γιατί για εμένα προέχει το συμφέρον του έθνους μόνο.

Ο Παναγιώτης Πικραμένος αναρωτήθηκε, συγκινημένος, γιατί στοχοποιήθηκε. Γιατί εκφράζει στη δικαιοσύνη μία άλλη άποψη, αξιοπρέπειας, ορθού λόγου και αντίστασης.

Ο Ιωάννης Στουρνάρας, γιατί έχετε φαγωθεί να τον διώξετε από Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να αφήσει κενή τη θέση του Επιτρόπου, ώστε να αφήσετε παρακαταθήκη όταν φύγετε έναν Επίτροπο από το κόμμα σας. Έχουμε τον Αντιπρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του δεύτερου κόμματος της Αντιπολίτευσης, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και τρεις ακόμη πρώην Υπουργούς.

Έχουμε τσουβάλιασμα περιόδων εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης και συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Επειδή εγώ έζησα τι σημαίνει να παραλαμβάνεις το 2009 τη φαρμακευτική δαπάνη αυξημένη κατά 160% και τη δημόσια δαπάνη υγείας αυξημένη κατά 70% και είχα συνεχή παρουσία από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2015, το ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον.

Αλλά οι επιλογές προσώπων είναι ένα ζήτημα, οι παραλείψεις προσώπων είναι ένα άλλο εξίσου μεγάλο ζήτημα. Είναι όλοι οι Πρωθυπουργοί της περιόδου; Είναι όλοι οι Υπουργοί; Όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί ανεξαρτήτως του πού ήταν η αρμοδιότητα κατά καιρούς;

Ο πολιτικός στόχος είναι προφανής. Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, διεμβολισμός της, μετά την αποτυχία του σχεδίου διεμβολισμού μέσω του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη στόχευση εκείνων των προσώπων που αποκλείουν το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Έχετε προαναγγείλει την υπόθεση Novartis εδώ και 14 μήνες και την κυοφορείτε πολιτικά, την επωάζετε. Έχετε κάνει σωρεία δηλώσεων που συνιστούν, το λέω πολύ ευγενικά, αντιποίηση εισαγγελικής εξουσίας. Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει την υπόθεση Novartis μιλώντας στη Βουλή την 1η Φεβρουαρίου 2017, πάρτε το σχετικό. Ο κ. Λάππας, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα δικαιοσύνης και κράτους δικαίου και εγκρατής νομικός στην ίδια συνεδρίαση, 1η Φεβρουαρίου προαναγγέλλει τα πουλάκια που θα κελαηδήσουν στη Novartis, πάρτε τα πρακτικά, 1η Φεβρουαρίου του 2017.

Ο κ. Πολάκης, αμέσως μετά, σε συνέντευξη που δίνει και η οποία αναπαράγεται φυσικά στο Documento, στις 8 Ιανουαρίου του 2017, λίγες ημέρες αργότερα, μιλάει για τα συστατικά του μαύρου χρήματος και τις ευθύνες των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας, πάρτε το σχετικό. Το δε Documento, το οποίο ξέρετε ποιος εξέδωσε την περίοδο των τηλεοπτικών αδειών και ποιος το διευθύνει, αρχίζει τις επιθέσεις, 8-1-2017, «πρώην Πρωθυπουργός στο Novartis Gate», 8 Ιανουαρίου 2017, πάρτε το σχετικό. Την επόμενη εβδομάδα, 15 Ιανουαρίου 2017,» Novartis Gate, φωτογραφία ο κ. Αβραμόπουλος, η Νέα Δημοκρατία μέγας χορηγός με 200.000.000», πάρτε το σχετικό. Λίγο αργότερα, στις 12 Μαρτίου του 2017, πάλι «Novartis Gate, ο τηλεπλασιέ Άδωνις και ο κονφερανσιέ Ευαγγελάτος», πάρτε το σχετικό.

Έτσι αρχίζει η σκηνογραφία των προστατευομένων μαρτύρων, μία διάταξη που εφαρμόζεται σπάνια. Μία διάταξη που εφαρμόστηκε για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πόθεν την εμπνεύστηκαν οι σχεδιαστές της υπόθεσης αυτής; Από το FBI. Σου λέει, το έκανε το FBI, ας το κάνουμε κι εμείς, να εμφανιστούμε ότι είμαστε εκσυγχρονισμένοι. Όμως, προφανώς δεν ταυτίζονται οι μάρτυρες των αμερικανικών αρχών με τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες, έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους από το δικηγόρο των μαρτύρων της Αμερικής.

Σας θυμίζω ότι στα έγγραφα που προκάλεσε παρανόμως η κ. Τουλουπάκη από τις αμερικανικές αρχές, δεν υπάρχει καμία αναφορά στα πολιτικά πρόσωπα για εμένα, τον κ. Πικραμένο και τον κ. Κουτρουμάνη, ούτε καν στο διαβιβαστικό, επί της ουσίας για κανέναν και για τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν υπάρχει ούτε καν στο διαβιβαστικό αναφορά για τον κ. Λιντζέρη, προφανώς ούτε επί της ουσίας.

Άρα, λοιπόν, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τι συνέβη. Αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2017 ήταν η παραίτηση Ράικου. Η παραίτηση Ράικου συνέβη όπως την παρουσίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος στην ομιλία του; Όχι, βεβαίως. Η κ. Ράικου παραιτήθηκε πιεζόμενη από δημοσίευμα της εφημερίδας Documento γιατί εμφανίστηκε κατηγορουμένη από Ανακρίτρια, Πρόεδρο Πρωτοδικών, ότι παρέλειψε να διαβιβάσει έγγραφα που αφορούσαν υποθέσεις Παπαντωνίου και Λιακουνάκου. Διαμαρτυρήθηκε εντόνως, για να μην πάει ως πρόβατον επί σφαγήν, αντέδρασε η εφημερίδα, ιδού το πρωτοσέλιδο «Η Ράικου ξέχασε στοιχεία για Γιάννο και Λιακουνάκο», πάρτε. Πανηγυρίζει το Documento, δηλαδή η εφημερίς της κυβερνήσεως, «παραιτήθηκε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου», πάρτε το σχετικό. Απαντά η εφημερίς της κυβερνήσεως στην Ελένη Ράικου, σφοδρή επίθεση Κοντονή, του Υπουργού Δικαιοσύνης, προσωπικά στην Εισαγγελέα Διαφθοράς που παραιτείται, την κυρία Ράικου, πάρτε τις δηλώσεις του κυρίου Κοντονή και τη θριαμβολογία της εφημερίδας της κυβερνήσεως. Πάρτε την και στην εκδοχή της Καθημερινής. Συνεχίζει το Documento τις επιθέσεις, νέο πρωτοσέλιδο «Διαφθορά πέντε αστέρων» με συντονίστρια την κυρία Ράικου, την Εισαγγελέα Διαφθοράς. Η οποία επιστεγάζει και συντονίζει τις υποθέσεις Παπαντωνίου, Λιακουνάκου, Βγενόπουλου, Στουρνάρα και Koriopolis, πάρτε το σχετικό.

Πάμε στα υπόλοιπα τώρα. Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι το Μάρτιο του 2017, μετά, άκρα του τάφου σιωπή, ψελλίσματα και ξαφνικά πυρετός. Από πότε; Από τις 6 Νοεμβρίου 2017 όπου έχουμε, από την περίοδο εκείνη, μία εντυπωσιακή μεθοδολογία κατάθεσης. Καταθέτουν οι μάρτυρες από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου και σας έχω εδώ δύο χαρακτηριστικούς πίνακες απολύτως διδακτικούς. Ο ένας πίνακας αποτυπώνει τις ημέρες, τις ώρες, τη διάρκεια κατάθεσης και την έκταση σελίδων κατάθεσης κάθε μάρτυρα από τους τρεις. Πέντε ώρες εισαγγελικό γραφείο, μιάμιση σελίδα κατάθεση. Τέσσερις ώρες εισαγγελικό γραφείο, δύο σελίδες κατάθεση. Κάπου αλλού τρεις ώρες στο εισαγγελικό γραφείο, ένδεκα σελίδες κατάθεση, με άλλη γραμματοσειρά. Πάρτε τρεις πίνακες για να δείτε τα παράδοξα της δικονομικής μεθόδευσης, ημέρες, διακοπές, ώρες, διάρκεια, έκταση κατάθεσης, παράβαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας των άρθρων 224 έως 226, κραυγαλέα. Αλλά ο άλλος πίνακας είναι ακόμα καλύτερος, είναι ο πίνακας…

Ν. Βούτσης: Παρακαλώ, κ. Βενιζέλο, πόση ώρα θέλετε για να ολοκληρώσετε;

Ευ. Βενιζέλος: Όσο και οι άλλοι, ο κ. Πολάκης…, τον διπλάσιο χρόνο.

Ν. Βούτσης: Ορίστε;

Ευ. Βενιζέλος: Τον διπλάσιο.

Ν. Βούτσης: Όχι, παρακαλώ πολύ ένα λεπτό, κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Όλοι μίλησαν το διπλάσιο χρόνο.

Ν. Βούτσης: Παρακαλώ, μην παρεμβαίνετε από κάτω, εγώ προεδρεύω. Σας παρακαλώ, κ. Γεωργιάδη, εγώ προεδρεύω.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα αργήσω

Ν. Βούτσης: Κύριε Βενιζέλο, παρακαλώ πολύ, στα 30 λεπτά θα σας διακόψω.

Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε να προχωρήσει.

Ν. Βούτσης: Όχι, παρακαλώ πολύ, να συνεννοηθούμε, θα αφήσω και θα σας διακόψω στα 30 λεπτά.

Ευ. Βενιζέλος: Εδώ, λοιπόν, προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί ονόματα πολιτικών προσώπων, όλα, μέχρι τις 5 Ιανουαρίου. Συμπτωματικώς το δικό μου προστίθεται μετά, στις 15 Ιανουαρίου. Πάρτε κι αυτόν τον κατάλογο, είναι ενδεικτικό της καθυστέρησης αποστολής του φακέλου στη Βουλή, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος. Η διαβίβαση, λοιπόν, γίνεται αφού το Documento την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, δηλαδή έχει τυπωθεί από την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, εξαγγέλλει όλο το περιεχόμενο της δικογραφίας, ακόμη και αυτό που ολοκληρώνεται ανήμερα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Πάρτε το Documento.

Ανήμερα τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου η Εισαγγελία Διαφθοράς διοργανώνει κοπή βασιλόπιτας, το μεσημέρι, με προσκεκλημένο τον κ. Παπαγγελόπουλο και την κ. Θάνου μόνο, όχι την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όχι τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών. Την ίδια ημέρα ο κ. Τζανακόπουλος δεν μπόρεσε να πάει στην κοπή, διότι ήταν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και δήλωσε ότι πήγε για να ενημερωθεί για τη δικογραφία. Με ποια αρμοδιότητα και ποια νομική βάση; Πάρτε το αυτό.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Κοντονής και ο κ. Παπαγγελόπουλος έχουν μελετήσει και αξιολογήσει τη δικογραφία, παραβιάζοντας το νόμο και την διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Πάρτε τις δηλώσεις.

Μετά ο κ. Πολάκης, βεβαίως, εμφανίζεται στον ΑΝΤ1 και λέει, τους ξέρουμε τους μάρτυρες, τους πιάσαμε με πολλά λεφτά και κελάιδησαν. Τους ξέρει τους μάρτυρες, εμείς δεν τους ξέρουμε. Πάρτε και αυτό το σχετικό.

Πρόκειται, λοιπόν, για νέο κύμα αντιποίησης εισαγγελικών αρμοδιοτήτων; Το λέω πολύ ήπια. Θα σας πω τι σημαίνει αντιποίηση. Εκεί έρχεται ο «Μάξιμος Σαράφης», ένας από τους μάρτυρες, και λέει παρεμπιπτόντως, τον Μάρτιο του 2012 σε ένα έγγραφο της Novartis προβλέπονται και 20.000 για το Υπουργείο Οικονομικών για τον κ. Πλασκοβίτη, Γενικό Γραμματέα, και τον κ. Βενιζέλο, για να προωθηθούν οι σκοποί της εταιρίας σε σχέση με το reimbursement list, δηλαδή με τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, με την οποία δεν έχει καμία σχέση το Υπουργείο Οικονομικών. Απολύτως καμία.

Ο μάρτυρας καταθέτει και διαβάζει ένα φυλλάδιο, όχι ένα έγγραφο. Φυλλάδιο, σελιδοποιημένο, ευρείας κυκλοφορίας. Ξέρετε τι ημερομηνίας; Μαΐου 2012. Τον Μάιο του 2012 εγώ δεν είμαι Υπουργός Οικονομικών, έχω παραιτηθεί στις 21 Μαρτίου του 2012, αυτό είναι το στοιχείο της δικογραφίας, 20.000 για market access στα θέματα Υπουργείου Οικονομικών σε περίοδο που εγώ δεν είμαι Υπουργός Οικονομικών και για θέματα άσχετα με την αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών. Πάρτε το φυλλάδιο. Και λέει μετά από δύο ημέρες, «ξέρετε, μου έχει πει ο Φρουζής ότι τον κ. Λιντζέρη στον ΕΟΦ τον διόρισε ο κ. Βενιζέλος». Τον διόρισε ο Υπουργός Υγείας με έγκριση ευρυτάτης πλειοψηφίας από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης να συμφωνεί. «Και μου είπε ο Φρουζής ότι ακούει στην αγορά ότι ο Λιντζέρης είναι ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα υγείας».

Ξέρετε για ποια περίοδο μιλάμε; Την περίοδο που εγώ έχω περικόψει από τα ομόλογα που είχαν πάρει έναντι χρεών του Δημοσίου οι φαρμακευτικές εταιρίες το 53,5%. Δηλαδή τους είχα περικόψει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε καθαρή αξία 4 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτοί είχαν σκυλιάσει εναντίον μου, είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, είχαν κάνει φασαρία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και μετά το Συμβούλιο Επικρατείας, όπου η απόφαση εκδόθηκε το 2015, προσέφυγαν στο Στρασβούργο εναντίον των πράξεών μου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και η απόφαση βγήκε στις 9 Φεβρουαρίου. Πάρτε τα δημοσιεύματα της εποχής για το μένος των φαρμακευτικών εταιριών εναντίον μου, θα μου έδιναν και πουρμπουάρ γιατί τους έκοψα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ εφάπαξ. Πάρτε και την απόφαση της 9ης Φεβρουαρίου 2018 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για φαρμακευτικές εταιρίες, ορισμένες από αυτές, όσες άνευ λόγου πήγαν και έλαβαν ένα μάθημα. Εδώ καταγράφεται και όλη η νομική ιστορία, πάρτε το σχετικό.

Μέχρι και ο Φρουζής ο ίδιος αντιδρά επί του θέματος, δίνει συνεντεύξεις και λέει στον κ. Τέλογλου στην Καθημερινή, στις 12 Φεβρουαρίου, «καλά όλα όσα μου λένε, τον κ. Βενιζέλο δεν τον έχω δει ποτέ, το Βενιζέλο, τον Πικραμένο και τον Αβραμόπουλο». Πάντως, εμένα προφανώς δεν με είχε δει, πάρτε το σχετικό.

Για τους λόγους αυτούς λοιπόν, αναγκάστηκα να καταθέσω έγκληση και μήνυση για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση, κατάχρηση εξουσίας και γιατί υπάρχει το αδίκημα, που θα το πω περιγραφικά: σφετερισμός της ιδιότητας του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση εξουσιών και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Πάρτε τη μήνυση.

Οι δικονομικές παρεμβάσεις δεν χρειάζεται να ειπωθούν, απλώς λέω ότι πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον κ. Παπαγγελόπουλο, το έθεσε ο κ. Αθανασίου το θέμα, η εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 7 Φεβρουαρίου γράφει ότι υπήρξε και επίσκεψη της κ. Τουλουπάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάρτε την εφημερίδα.

Το θέμα των ανωνύμων μαρτύρων έχει φύγει από αυτούς, βαραίνει τη δικαιοσύνη στο υψηλότερο επίπεδο. Είδατε εχθές την ανακοίνωση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκ των υστέρων τους χαρακτήρισαν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να δούμε την αιτιολογία γιατί, έστω και εκ των υστέρων, πρέπει να τεκμηριώνεται ότι δεν έχουν εμπλοκή στις ερευνώμενες πράξεις και δεν έχουν ίδιο όφελος. Αλλά 9 Φεβρουαρίου έχει αρμοδιότητα ο Εισαγγελέας Διαφθοράς και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Όχι, βέβαια, γιατί η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και ο μόνος αρμόδιος Εισαγγελέας είναι η Βουλή. Εξεδόθη η πράξη, παρανόμως, με πλήρη έλλειψη δικαιοδοσίας, εκ των υστέρων δεν θεραπεύεται η απόλυτη ακυρότητα. Ξέρετε τι σημαίνει απόλυτη ακυρότητα της προδικασίας; Πάρτε την ανακοίνωση του Αντεισαγγελέα, πάρτε και τη δήλωσή μου που έκανα με όλα τα νομικά θέματα, για όσους είναι ρέκτες και θέλουν να ελέγξουν δικονομικά τα ζητήματα, μπορούν να τη διαβάσουν.

Ν. Βούτσης: Κύριε συνάδελφε;

Ευ. Βενιζέλος: Θα τελειώσω σύντομα κ. Πρόεδρε.

Ν. Βούτσης: Πόσο σύντομα;

Ευ. Βενιζέλος: Πέντε λεπτά.

Ν. Βούτσης: Πέντε λεπτά είναι πολλά, κ. Βενιζέλο, δύο λεπτά αν θέλετε.

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πρόεδρε, εδώ παίζεται η τιμή μας, σας παρακαλώ πολύ.

Ν. Βούτσης: Κοιτάξτε, η τιμή σε χρόνο έχει πάντοτε τιμή, όταν είναι…

Ευ. Βενιζέλος: Η τιμή τιμή δεν έχει. Αφήστε με.

Ν. Βούτσης: Κύριε Βενιζέλο, σας παρακαλώ.

Ευ. Βενιζέλος: Μη με διακόπτετε και κακώς βρίσκεστε στην έδρα τώρα.

Ν. Βούτσης: Κύριε Αμυρά, σας παρακαλώ. Και ο κ. Γεωργιάδης μίλησε επίσης 35 λεπτά και ο κ. Πολάκης κακώς μίλησε τόσο όσο μίλησε. Σας παρακαλώ. Είπατε, κ. Αμυρά, ο κ. Βενιζέλος ειδικά είναι ο μόνος στην αίθουσα που δεν έχει ανάγκη κανένα δικηγόρο, να συνεννοούμαστε, σας παρακαλώ πολύ. Αλλά ασυδοσία δεν είναι σωστό να απαιτεί κανείς.

Σας χαλώ τον ειρμό κι εσείς χαλάτε τη διαδικασία, με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Σας παρακαλώ. Εγώ χαλώ τη διαδικασία την οποία αφήσατε να ξεχειλώσει με τους Υπουργούς;

Ν. Βούτσης: Τι λέτε τώρα;

Ευ. Βενιζέλος: Σας παρακαλώ.

Ν. Βούτσης: Ποιοι Υπουργοί ξεχείλωσαν τη διαδικασία;

Ευ. Βενιζέλος: Δείτε τους χρόνους των Υπουργών. Δείτε τους χρόνους.

Ν. Βούτσης: Εσείς δεν τους έχετε δει, κ. Βενιζέλο;

Ευ. Βενιζέλος: Ακούστε με. Στις 9 Φεβρουαρίου είχα στείλει επιστολή εγώ στον κ. Βούτση και του ζητούσα την εισαγγελική πράξη χαρακτηρισμού των μαρτύρων ως δημοσίου συμφέροντος, γιατί δεν υπήρχε. Διάβασαν την επιστολή και πήγαν κι έκαναν την αποκοτιά να βγάλουν την πράξη. Πάρτε την επιστολή μου.

Προσέξτε τώρα, έχω δύο μόνον επιχειρήματα. Ακούστε. Το θέμα των μαρτύρων είναι τίποτα μπροστά στο colpo grosso της Επιτροπής. Λέει ο κ. Παρασκευόπουλος, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και εισηγητής, σήμερα το πρωί, τι θα κάνει η Βουλή σήμερα; Κάνει ό,τι λέει το Σύνταγμα, προσέξτε, «φέρνει το θέμα στην ολομέλεια και προτείνει τη σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής για να εξεταστεί εάν συντρέχει αρμοδιότητα δική της, οπότε έχουμε εξάλειψη, δηλαδή παραγραφή ή αν δεν συντρέχει, οπότε οι υποθέσεις να δικαστούν από το κοινό δικαστήριο». Άρα η προκαταρκτική Επιτροπή δεν πρόκειται να διερευνήσει τίποτε επί της ουσίας, δεν θα καλέσει τους μάρτυρες «για να μην υποστούν bullying», άρα το τέλειο έγκλημα. Λένε, έχουμε μία δικογραφία. Η απιστία; Που είναι το ατιμωτικό αδίκημα, η βλάβη του δημοσίου, «έχει παραγραφεί για όλους» και για τον κ. Κουρουμπλή. Οι δωροδοκίες; «Θα δούμε αν είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων ή σε σχέση με τα καθήκοντα. Αν είναι κατά τα καθήκοντα, έχουν παραγραφεί, αν είναι απλώς σε σχέση, πηγαίνουν στη δικαιοσύνη, δηλαδή ο απόλυτος κυνισμός.

Αυτό, ξέρετε, παραβιάζει πλήρως τη νομολογία, την πρόσφατη, έχει πει και το Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 86, με το βούλευμα 1/2011 ότι και η δωροδοκία φυσικά παραγράφεται και το Εφετείο Αθηνών σε Συμβούλιο με το 1440/2010 βούλευμά του. Η νομολογία είναι δεδομένη, γι’ αυτό και η δικαιοσύνη έστειλε το φάκελο.

Εμείς δεν θέλουμε παραγραφή όμως, θέλουμε έρευνα επί της ουσίας και για την απιστία και για τη δωροδοκία, δεν θέλουμε κόλπο, δεν θέλουμε να γίνει μία Επιτροπή για να κάνει μία νομική συζήτηση και να πει, τα άλλα έχουν παραγραφεί, για κάποια άλλα πηγαίνετε στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα πει, μα εγώ, με βάση τη νομολογία και τη θεωρία, δεν έχω αρμοδιότητα, άρα τελείωσε η υπόθεση. Λάσπη, γκρίζα ζώνη και όλα καλά, φίλοι είμαστε.

Υπάρχει μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό; Υπάρχει πιο νοσηρή αντίληψη από αυτό; Και προσθέτουν τη νομιμοποίηση εσόδων η οποία δεν υπάρχει στο εισαγγελικό έγγραφο, ούτε έχουν πει οι μάρτυρες τίποτα και ούτως ή άλλως ανήκει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Δεν θα το έστελνε αυτό η δικαιοσύνη. Τι να πει η Επιτροπή της Βουλής; Αφού αυτό ανήκει νομολογημένα στη δικαιοσύνη.

Άρα, Καφκικό πλαίσιο.

Μία συκοφαντική επίθεση, μία σκευωρία, μία προκαταρτική επιτροπή δήθεν, που δεν μπαίνει στην ουσία, δεν εξετάζει μάρτυρες, ξαναστέλνει στη δικαιοσύνη αλλά η δικαιοσύνη δεν έστειλε στη Βουλή τα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων γιατί δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη, δημιουργεί αχλή ως προς τις δωροδοκίες, δεν εξετάζει τις απιστίες, θωρακίζει τον κ. Κουρουμπλή και δεν έχουμε πού να προσφύγουμε. Δεν μπορούμε να πάμε στο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου γιατί δεν έχει δικαιοδοσία, δεν μπορούμε να πάμε στο Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, γιατί δεν συγκροτείται. Μπορούμε όμως να πάμε σε πολλά άλλα δικαστήρια.

Θέλουν να παρεμποδίσουν τις μηνύσεις μας γιατί εάν ο μάρτυρας είναι δημοσίου συμφέροντος, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να του δώσει πλήρη ασυλία, να διατάξει αποχή οριστική από την ποινική δίωξη. Ναι; Και για τους ηθικούς αυτουργούς; Και για τους συνεργούς; Και για τους Εισαγγελείς στην κατάχρηση εξουσίας; Και για τα μέλη της κυβέρνησης στην εσχάτη προδοσία; Γιατί ο σφετερισμός της ιδιότητος του κρατικού οργάνου για να αλλοιωθούν θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος, όπως η διάκριση των εξουσιών, είναι ο ορισμός του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα; Και υπάρχει πάντα το Στρασβούργο. Αμέσως.

Κοιτάξτε, το κόλπο είναι πολύ απλό, θέλουν η σκευωρία να μείνει εκκρεμής υπό συνθήκες βιασμού των θεσμών και υπό συνθήκες πολιτικής ρήξης, γιατί η στρατηγική τους είναι η στρατηγική της όξυνσης.

Μόνη λύση, λυπάμαι που το λέω, είναι οι εκλογές. Υπάρχουν πλέον καθαρά πολιτικά μέτωπα, δημοκρατία-αυταρχισμός, κράτος δικαίου-βαθύ κράτος, ευρωπαϊκή προοπτική-τριτοκοσμική περιπέτεια. Δεν θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη. Ο αγώνας είναι αγώνας για τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα, για το κράτος δικαίου, για την ανασύνταξη της χώρας. Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγάλο θεσμικό βάρος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την αποκάλυψη της μεγαλύτερης αλλά και της προχειρότερης σκευωρίας της μεταπολίτευσης.

  

21.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Μόνη λύση είναι οι εκλογές. Ο αγώνας είναι αγώνας για τη δημοκρατία from Evangelos Venizelos on Vimeo.

 

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2018

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375