24 Οκτωβρίου 2008

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί διαδικαστικού θέματος  στη συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου και εκατό Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης περί «Ποινικής ευθύνης Υπουργών».

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, είναι πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και διεθνώς.

Η απουσία της Συμπολίτευσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα άδεια έδρανα της Πλειοψηφίας, αλλά και η απουσία της Κυβέρνησης, συνιστούν προσβολή προς τη Βουλή, κυρίως όμως προσβολή προς την ευαισθησία και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός προσωπικά έκανε την επιλογή της φυγομαχίας, γιατί η ηττοπάθεια, η νευρικότητα και ο πανικός, όπως είπα και χθες, είναι πάρα πολύ κακοί σύμβουλοι.

Η πρωτοβουλία να υποβάλλει πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής είχε πολλαπλά αποτελέσματα, αλυσιδωτά. Οδήγησε στην αναγκαστική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, οδήγησε στην αποστολή του φακέλου από την Εισαγγελία προς τη Βουλή, οδήγησε στην παραίτηση του Υπουργού Επικρατείας κ. Ρουσόπουλου και οδήγησε τελικά σε αυτή την πρωτοφανή αποχώρηση της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη Βουλή.

Τι συμβαίνει σήμερα; Σήμερα η Κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παραδίδουν τη Βουλή στην Αντιπολίτευση και αμέσως μετά θα παραδώσουν και την Κυβέρνηση στην Αντιπολίτευση.

Ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να πειθαναγκάσει και να «μαντρώσει» τους Βουλευτές του, φοβούμενος τη συμμετοχή στη μυστική ψηφοφορία, φοβούμενος τη συνείδηση των Βουλευτών του.

Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής. Δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη του Σώματος. Μια Κυβέρνηση που εγκαταλείπει τη Βουλή και φεύγει, παραδέχεται ότι δεν στηρίζεται στη Βουλή. Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός!

Εμείς, παρ’ όλα αυτά, αντιδρούμε με θεσμική ψυχραιμία και καλούμε και σήμερα, καλούμε και τώρα τον Πρωθυπουργό ως Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αλλάξει την απόφασή του, να δώσει εντολή στους Βουλευτές και στους Υπουργούς του να προσέλθουν, έστω και τώρα στη Βουλή και να πάρουν μέρος στη συζήτηση και σ’ όλη τη διαδικασία, τιμώντας την εντολή του ελληνικού λαού και κυρίως σεβόμενοι την ευαισθησία του ελληνικού λαού και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη συνείδηση των πολιτών, που θεωρούν ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι μία υπόθεση τεραστίων διαστάσεων, ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, οικονομικό, πολιτικό, ηθικό, εκκλησιαστικό, δικαστικό. Οι πολίτες αποδίδουν ευθύνες στον Πρωθυπουργό και στα στελέχη της Κυβέρνησης. Θέλουν εξήγηση, θέλουν να ακούσουν την αλήθεια.

Και είναι επίσης αδιανόητο, Υπουργοί ή τέως Υπουργοί που κατηγορούνται, που είναι στο στόχαστρο της όλης συζήτησης, επειδή διαδικαστικά έτσι επιβάλλεται, να καταφρονούν το Κοινοβούλιο και να μην έρχονται σήμερα να δώσουν εξηγήσεις. Δεν έχουμε τίποτα το προσωπικό εναντίον των τριών Υπουργών. Δεν έχουμε καμμία ανθρωποφαγική διάθεση. Δεν θέλουμε να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή της χώρας, αλλά θέλουμε να υπάρχουν εγγυήσεις και διαδικασίες διαφάνειας. Θέλουμε να ελεγχθεί αν υπήρξε σχέδιο, αν υπήρξε δόλος, αν υπήρξε ηθική αυτουργία, αν η βλάβη του δημοσίου, που είναι αυταπόδεικτη, συνδέεται με την τέλεση ποινικών αδικημάτων. Είναι δυνατόν όταν εκκρεμούν αυτά τα θέματα –εξ αντικειμένου εκκρεμούν, επειδή η δικαιοσύνη έκρινε με τρεις Εισαγγελείς Εφετών ότι υπάρχει ζήτημα- να περιφρονείται η Βουλή και ο ελληνικός λαός από τον Πρωθυπουργό, από την Κυβέρνηση, κατ’ ανάγκην από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από τους τρεις Υπουργούς, που είναι αυτή τη στιγμή κατηγορούμενοι ενώπιον της Βουλής;

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να διαβιβάσετε κι εσείς προς τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αυτή την πρόσκληση που απευθύνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να αλλάξει την άποψή του, να αντιληφθεί πόσο αυτοκαταστροφική και αδιέξοδη είναι η πορεία αυτή και να έρθουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης να τιμήσουν το Σώμα, τιμώντας έτσι και την ψήφο που έλαβαν πριν από έναν χρόνο από τον ελληνικό λαό. Αλλά δυστυχώς η ψήφος και η εντολή εξατμίστηκαν προώρως!

Ευχαριστώ πολύ. 

 

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153