7 Απριλίου 2008

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των Σκοπίων, στο ασφαλιστικό και γενικότερα στην πολιτική συγκυρία. Τόνισε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να εκφράσει πολιτικά και εκλογικά την υπάρχουσα προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία.

Στόχος του συνεπώς είναι η αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όχι για να επαναληφθούν πρακτικές αυταρέσκειας και αλαζονείας, αλλά για να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων και πολιτικών συνεργασιών, με προγραμματική όμως καθαρότητα και άρα εντιμότητα σε σχέση με τους πολίτες. Άλλωστε αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, δεν υπάρχουν οι θεσμικές και αριθμητικές προϋποθέσεις για το σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στα δικαιώματα της νέας γενιάς, στην πρόταση του να ιδρυθεί Ταμείο Στήριξης της Νέας Γενιάς που θα βοηθά στο οικογενειακό και επαγγελματικό ξεκίνημα τους νέους ανθρώπους σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα υπό την εγγύηση του κράτους.

Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο πυλώνα της κοινωνικής συνοχής και βασικό μηχανισμό κοινωνικής αναδιανομής. Το πρόβλημα της εκπαίδευσης δεν είναι συνταγματικό, αλλά πολιτικό και οικονομικό, υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι αποτράπηκε η αναθεώρηση του άρθρου 16 που η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να συντηρεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Χωρίς ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του λυκείου και την αποσύνδεση του από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να λυθεί ούτε το ζήτημα της φοιτητικής μετανάστευσης ούτε το ζήτημα των λεγομένων κολεγίων είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

 

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2008