29 Σεπτεμβρίου 2009

 


 

Στ. Τσιτσόπουλος: Στον τομέα εξωτερική πολιτική και ευρωπαϊκή πολιτική, το σύνολο των ερωτήσεων έχουν να κάνουν με Ελλάδα - Σκόπια, Ελλάδα - Τουρκία, Ελλάδα – Ρωσία.

Ευ. Βενιζέλος:
Λογικό. Καταρχάς υπάρχει η ευρωπαϊκή πολιτική, η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει άποψη για την Ευρώπη και λόγο για την Ευρώπη. Η  Ευρώπη δεν μας ενδιαφέρει μόνο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ή για το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το λεγόμενο τώρα ΕΣΠΑ. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο για να χρηματοδοτούμε έργα, μας ενδιαφέρει και συνολικά, πρέπει να έχουμε συνολική άποψη για το που πηγαίνει η Ευρώπη και η Ευρώπη είναι σε βαθιά κρίση. Και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης ανεδείχθη η πολιτική και θεσμική ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κάθε κυβέρνηση στη χώρα της έκανε πολύ περισσότερα απ’ ότι έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως τέτοια, ενιαία. Ξαναγύρισε στην επιφάνεια το εθνικό κράτος και έχασε πόντους η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα. Και επίσης, λυπάμαι που το λέω, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για παράδειγμα, επειδή ήταν μέσα στο σύστημα των Κεντρικών Τραπεζών είχε μεγαλύτερη ευελιξία και παρεμβατικότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ας πούμε του κ. Μπαρόζο, ο οποίος ξαναπήρε την εντολή τώρα, διότι αναπαράγεται ένας συντηρητικός συσχετισμός και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις τελευταίες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μην το ξεχνάμε αυτό, έτσι δεν είναι; Πήρε την έγκριση να συνεχίσει τη θητεία του ο κ. Μπαρόζο.

Άρα υπάρχει ένα βαθύτατο πρόβλημα ευρωπαϊκής ταυτότητας ολοκλήρωσης και κατεύθυνσης. Και αυτό πρέπει να το συζητάμε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουμε μια συναλλακτική αίσθηση με την Ευρώπη.

Στ. Τσιτσόπουλος: Υπάρχει για να μας εξυπηρετεί.

Ευ. Βενιζέλος: Τι θα κάνει για το μεταναστευτικό που μας αφορά, τι θα κάνει για την Τουρκία, τι θα κάνει για την Κύπρο, τι θα κάνει για τα Σκόπια, τι θα κάνει με τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τι θα κάνουμε με τα διαρθρωτικά ταμεία, με την περιφερειακή ανάπτυξη, με το κοινωνικό ταμείο. Τελεία. Όχι, μας ενδιαφέρει και το συνολικό ευρωπαϊκό ζήτημα.

Στ. Τσιτσόπουλος: Τα ερωτήματα τα οποία σας τίθενται είναι συγκεκριμένα. Αφορούν φυσικά λόγω του ότι είστε και Μακεδόνας πολιτικός.

Ευ. Βενιζέλος: Στα Σκόπια τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.

Στ. Τσιτσόπουλος: Σκόπια Μακεδονία, Ελλάδα, το όνομα.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, επειδή το παρακολουθώ από το ’93 και έχω χειριστεί στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου μετά το ’93, στην τελευταία μάλλον ιστορικά γιατί μετά ακολούθησαν οι κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη, σε πολύ μεγάλο βαθμό το ζήτημα ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε και Υπουργός Τύπου.

Έχουμε διαμορφώσει μια εθνική θέση, ισορροπημένη, ώριμη, μετριοπαθή. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από αυτή. Είναι η λεγόμενη κόκκινη γραμμή. Μια σύνθετη ονομασία, ενιαία για κάθε χρήση, έναντι πάντων. Αυτή είναι η θέση η ελληνική, έχει συντριπτική υποστήριξη και δεν μπορούμε να πάμε πίσω από αυτή.

Εμείς λέμε στους γείτονές μας, εάν την αποδεχτείτε, δεν είναι ότι θα άρουμε την αντίρρηση για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα σας βοηθήσουμε να μπείτε κατά προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία.

Στ. Τσιτσόπουλος: Σε αυτό είστε ξεκάθαρος, μιλήσατε για την περίφημη κόκκινη γραμμή και εδώ νομίζω ότι είναι το ζητούμενο και η προϋπόθεση για εθνική συναίνεση.

Ευ. Βενιζέλος: Μη τονίζουμε το γεγονός ότι πολλά κράτη έχουν αναγνωρίσει διμερώς τα Σκόπια με το όνομά τους, το λεγόμενο συνταγματικό, για τα Σκόπια σημασία έχει τι λέει η Ελλάδα και σημασία έχει η ευρωατλαντική προοπτική τους. Η ευρωατλαντική προοπτική τους συνδέεται με την Ελλάδα και με τη συμφωνία στο θέμα του ονόματος.

Στ. Τσιτσόπουλος: Στο κομμάτι τώρα της Τουρκίας η ερώτηση που σας έχει τεθεί είναι τι θα κάνετε εσείς για την προώθηση της τουρκικής ένταξης στην Ευρώπη.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η Ελλάδα ιστορικά και αυτή ήταν η βασική πολιτική του Ελσίνκι η λεγόμενη, ήταν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που επιτεύχθηκε, άρα δικαιώθηκε από την άποψη αυτή η στρατηγική μας. Η οποία στρατηγική μας διαμορφώθηκε από το ’94, όταν ήρθησαν οι ελληνικές επιφυλάξεις για τα λεγόμενα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και βεβαίως προϋπόθεση είναι να τηρούνται οι όροι της Κοπεγχάγης, να σέβεται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο, να σέβεται τη σχέση καλής γειτονίας και αν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα μονομερώς, ας προσφύγει για το μόνο πρόβλημα φυσικά το οποίο δεχόμαστε που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυσή του.

Τώρα όμως για να είμαι και σαφέστερος, γιατί αυτό είναι μια συμβατική απάντηση. Δεν περιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα με την Τουρκία και να αποκατασταθούν οι σχέσεις σε ένα επίπεδο που ήταν πριν το ’73 ας πούμε- πριν τεθεί αιγιακό ζήτημα και πριν γίνει η εισβολή στην Κύπρο - δεν περιμένουμε να γίνει αυτό μέσα από μια διαδικασία απλή και αυτόματη επειδή η Τουρκία θα υποβάλλεται σε εξέταση ως υποψήφια για ένταξη. Αυτό θα ήταν και αφελές.

Στ. Τσιτσόπουλος: Αφελέστατο.

Ευ. Βενιζέλος: Αλίμονο αν πιστεύαμε ότι έτσι θα λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Άρα πρέπει να έχουμε αίσθηση της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας των καταστάσεων. Εμείς θέτουμε τους όρους, θέλουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, θέλουμε να τηρείται το διεθνές δίκαιο αλλά και το διεθνές δίκαιο δεν συνιστά από μόνο του στρατηγική, γιατί δυστυχώς παραβιάζεται και παραβιάζεται επιλεκτικά. Ο συσχετισμός δυνάμεων μετράει στη διεθνή Κοινότητα. Μακάρι να μετρούσε το διεθνές δίκαιο και το ξέρουμε αυτό. Άρα χρειάζεται πάντα να είμαστε εν εγρηγόρσει στον περιφερειακό συσχετισμό δυνάμεων.

Στ. Τσιτσόπουλος: Η τρίτη κατηγορία θεμάτων εξωτερικής πολιτικής έχει να κάνει με τη σχέση Ελλάδας και Ρωσίας. Η θέση του ΠΑΣΟΚ σας ρωτάει κάποιος εκεί έξω, νομίζετε ότι χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τη Ρωσία; Για την ακρίβεια Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η Ρωσία είναι ένας μεγάλος παράγων της διεθνούς κοινότητας και όχι μόνο η Ρωσία. Και οι νέες αναδυόμενες οικονομικά χώρες, οι λεγόμενες χώρες BRIC, δηλαδή η Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και βλέπετε ότι και στην τελευταία σύνοδο του G20 για το μέλλον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της λεγόμενης διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης αναγνωρίστηκε μια νέου τύπου ισορροπία μεταξύ των παλιών ισχυρών κρατών και των αναδυόμενων οικονομιών.

Η Ρωσία παίζει πάντα πολύ μεγάλο ρόλο. Εμείς ανοίξαμε καταρχάς τις επαφές για τα οπλικά συστήματα. Άλλο αν μετά η Νέα Δημοκρατία κίνησε ολόκληρη διαδικασία εξεταστικής επιτροπής το 2004 και τελικά αναγκάστηκε να τα υιοθετήσει και να τα επαυξήσει.

Και βεβαίως εμείς έχουμε ξεκινήσει και την ενεργειακή διαπραγμάτευση, διπλωματία και συνεργασία με την Ρωσία. Ποιος έκανε όλη την υπόθεση του φυσικού αερίου; Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Άρα έχουμε πλήρη συνείδηση της λογικής των αγωγών και της ανάγκης να συνεργαζόμαστε με την Ρωσία αλλά και της ανάγκης να διαφοροποιούνται οι πηγές προμήθειας, διότι δεν μπορείς να είσαι μονομερώς εξαρτημένος, κανείς δεν θέλει μονομερή εξάρτηση και να διαφοροποιούνται και οι οδοί διέλευσης. Γιατί δεν μπορείς να περνάς και όλους τους αγωγούς από την Τουρκία.

Διαφοροποίηση αλλά βεβαίως και πάρα πολύ καλή σχέση με την Ρωσία, η οποία είναι μέγας ενεργός προμηθευτής και θα προμηθεύσει και την Αμερική μέσω της νήσου Σαχαλίνης. Άρα έχει πολλή μεγάλη σημασία να επιμείνουμε στη γραμμή και νομίζω ότι το διευκρίνισε και ο κ. Παπανδρέου στην τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση με τον κ. Καραμανλή ότι θα προχωρήσει ο αγωγός και θα είμαστε ευτυχείς αν επί των ημερών μας εγκαινιάσουμε τη λειτουργία του.

Τα λέω αυτά γιατί ένα κρίσιμο διάστημα χειρίστηκα τα θέματα ως Υπουργός Ανάπτυξης άρα Υπουργός αρμόδιος και για την ενέργεια και έχω ζήσει από πολύ κοντά τη διαπραγμάτευση και με τη Ρωσία και με τη Βουλγαρία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αλλά και για τους αγωγούς φυσικού αερίου. >>>