Οκτώβριος 2016 

Πρόλογος Ευ. Βενιζέλου στο βιβλίο του Σάκη Μουμτζή
«Απάτες και Αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ»
 (εκδ. Επίκεντρο)

 

Ο Σάκης Μουμτζής είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη δημόσια σφαίρα. Διαθέτοντας σε υψηλό βαθμό όλες τις προδιαγραφές του διανοούμενου, αφιέρωσε, μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου διασταυρώθηκαν τα βήματά μας, πολλά χρόνια της ζωής του στο επιχειρείν, στη λειτουργία της αγοράς. Το έκανε με επιτυχία, αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία και αποχώρησε εγκαίρως.

Αυτό όμως που προφανώς επιθυμούσε πάντα ήταν να αφοσιωθεί στη μελέτη της Ιστορίας και στο δημόσιο λόγο. Είναι συνεπώς ευτύχημα για τη δημόσια σφαίρα - είμαι βέβαιος και για τον ίδιο - που αυτό το κατάφερε τα τελευταία χρόνια.

Η συγγραφική του παραγωγή, εντυπωσιακή σε ποιότητα και ποσότητα τον έχει αναδείξει σε έγκυρο ιστορικό της κατοχής και του εμφυλίου και σε δόκιμο αναλυτή της πολιτικής συγκυρίας.

Για τους φίλους του η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά έκπληξη. Το ενδιαφέρον του για τις κρίσιμες περιόδους της εθνικής μας Ιστορίας και την πολιτική ως ολοκληρωμένη μορφή δημόσιας δράσης και ως έμπρακτο ενδιαφέρον για το γενικό συμφέρον, ήταν ιδιότητες γνωστές.

Όσοι τον γνωρίζουν απευθείας ως συγγραφέα, ως ιστορικό που ανατρέπει στερεότυπα και προτείνει πιο απαιτητικές ερμηνείες  και πιο  σύνθετες  αφηγήσεις, ως μαχητικό δοκιμιογράφο και ως οξυδερκή αναλυτή, προφανώς θεωρούν ότι αυτό ήταν πάντα και αποκλειστικά ο Σάκης Μουμτζής. Ήταν. Μόνο που τα τελευταία χρόνια αυτό κατέστη δημόσιο κτήμα.

Ο Σάκης Μουμτζής έχει βιωματική σχέση με την Πολιτική ως Ιστορία εν τω γίγνεσθαι και τη σχέση αυτή δεν την απέκτησε εκ του ασφαλούς στα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά με προσωπική διακινδύνευση τα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας.

Ως νομικός έχει πλήρη αίσθηση της σημασίας των δημοκρατικών  θεσμών  και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, χωρίς ίχνος θεσμολαγνικής ή νομικιστικής προσέγγισης.

Ως ιστορικός ξέρει πολύ καλά ότι η συγκυρία συνιστά την πρώτη ύλη της Ιστορίας και ότι τα γεγονότα αποκτούν νόημα  αναγόμενα σε καταστάσεις.

Ως απαιτητικός πολίτης ξέρει ότι πολιτική σημαίνει διακινδύνευση, αποφασιστικότητα  και αποτελεσματικότητα.

Ως Έλληνας πολίτης έχει πλήρη συνείδηση της ελληνικής ιδιοσυστασίας αλλά και της σημασίας που έχει η κανονικότητα, η ύπαρξη ενός κανονικού κράτους, μιας κανονικής κοινωνίας πολιτών, μιας κανονικής αγοράς.

Ως Ευρωπαίος δεν δηλώνει απλώς ότι «μένει στην Ευρώπη» αλλά αντιλαμβάνεται σε βάθος τις δυσκολίες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ως πολίτης του Κόσμου έχει ευρύτατο πολιτισμικό και διεθνοπολιτικό ορίζοντα  και υπό την προϋπόθεση αυτή μένει πιστός στη γενέθλια Θεσσαλονίκη που τη θέλει απαλλαγμένη από κάθε ίχνος επαρχιωτισμού.

Ο Σάκης Μουμτζής παρακολουθεί και αναλύει σε βάθος όλο το φάσμα της θεματολογίας της δημόσιας συζήτησης. Με γρήγορα ανακλαστικά και συγκροτημένη και συνεκτική άποψη, χωρίς κανένα  ιδεολογικό σύμπλεγμα.

Διαθέτει την ιδεολογική αυτοπεποίθηση του διανοούμενου που γνώρισε την μαρξιστική αριστερά και δεν διστάζει να αναδείξει τους ιδεοληπτικούς καταναγκασμούς που απορρέουν από μια ολιστική, μηχανιστική και αυτοαναφορική θεώρηση της οικονομίας, της πολιτικής και εντέλει της Ιστορίας. Έχει διανύσει μια  διαδρομή στα πεδία της πολιτικής ιστορίας και της ιστορίας των πολιτικών ιδεών που του επιτρέπει να δηλώνει την πίστη του στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό φιλελευθερισμό, με σεβασμό στην ιστορική εισφορά  της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ως διανοούμενος έχει βεβαίως υψηλές αισθητικές απαιτήσεις από το δημόσιο λόγο και τη δημόσια εικόνα. Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, ως προοίμιο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και της συγκρότησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σήμανε διανοητικό και πολιτικό συναγερμό για τον Σάκη Μουμτζή.

Σε καθημερινή σχεδόν βάση παρακολουθεί, αναλύει και αποκαλύπτει το ουσιαστικό περιεχόμενο, τις συμπαραδηλώσεις και τις επιπτώσεις των πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης, των κυβερνητικών εταίρων και του νέου πολιτικού προσωπικού που έχει εμφανιστεί.  

Τα κείμενα του που επέλεξε να συγκροτήσουν την παρούσα έκδοση, συνθέτουν το χρονικό αυτής της διετίας που προκάλεσε ανυπολόγιστη εθνική βλάβη και υποχώρηση. Τα κείμενα του διατηρούν την επικαιρότητα τους ως αναλύσεις  πολιτικών επιλογών και συμπεριφορών, ως  ιστορικό  υλικό, κυρίως όμως ως προγνώσεις εξελίξεων.

Το βιβλίο καταγράφει την καμπύλη της περιόδου 2014-2016 :

-       Το  «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ως κορυφαία  φενάκη και  ως αδίστακτη  πράξη πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

-       Το πυρετώδες και τραγικό εξάμηνο από τις εκλογές του Ιανουαρίου  2015  μέχρι την προκήρυξη, την διεξαγωγή και την εσωτερική ανατροπή του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

-       Το φλερτ με το Grexit.

-       Την  απλοϊκή προπαγάνδα περί «επονείδιστου» χρέους και μονομερών ενεργειών κουρέματός του.

-       Την νέα αφήγηση περί χρέους στην οποία επενδύει τώρα όλες τις ελπίδες της η κυβέρνηση, μόνο που αυτή συνίσταται στην αποδοχή της μεγάλης τομής που έγινε στο χρέος το 2012 και στη διεκδίκηση των υπεσχημένων από τότε συμπληρωματικών παραμετρικών αλλαγών που θα δοθούν όμως πλέον ως τέταρτο μνημόνιο με αυστηρούς όρους, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου το 2018, όπως συμφώνησε ρητά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στις 22.7.2015.

-       Το μύθο της  δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης.

-       Το μέγεθος και το βάθος της βλάβης που προκάλεσε στην εθνική οικονομία  όλη αυτή η παλινδρόμηση από την καταγγελία του δεύτερου στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

-       Την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκμηδένιση του τραπεζικού χαρτοφυλακίου του δημοσίου.

-       Τη διαρκή αναμονή μιας αξιολόγησης και μιας δόσης

-       Τη στασιμοχρεοκοπία.  

-       Τις συνεχείς διαψεύσεις μιας αδίστακτης πολιτικής ρητορείας  που δηλητηρίασε σε βάθος τα αισθήματα και τον τρόπο σκέψης της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά.

-       Είναι η θεσμική εκτροπή. Οι θεσμικές βαρβαρότητες στα ευαίσθητα πεδία των ΜΜΕ και κυρίως της Δικαιοσύνης.

-       Είναι το συνεχές άνοιγμα νέων θεμάτων στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

-       Είναι η αμηχανία στο προσφυγικό.

-       Η αντιμεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας.

-       Η παβλοφική διαχείριση των σχέσεων κράτους και εκκλησίας. Και τόσα άλλα, ων ουκ έστι αριθμός.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία  δυο χρόνια  από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα  πλήξαμε. Κάθε άλλο. Το κόστος όμως της παράστασης που ανεβαίνει, ως δράμα και ως κωμωδία ταυτοχρόνως, την περίοδο αυτή, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η βλάβη που έχει προκληθεί θα βαραίνει  μια ολόκληρη γενιά

Ο Σάκης Μουμτζής έχει καταγράψει και εξακολουθεί να καταγράφει όλες τις πτυχές, όλες τις αντιφάσεις, όλους τους κινδύνους, όλες τις δυνατότητες. Αναλύει, εστιάζει, προειδοποιεί, επανέρχεται, προτείνει λύσεις και χειρισμούς. Ανήκει πλέον σε αυτούς που δίνουν σε καθημερινή βάση το ρυθμό και τον τόνο της δημόσιας συζήτησης. Το γεγονός ότι συνήθως συμφωνούμε, μου επιτρέπει να αναγνωρίζω ιδιαιτέρως την ποιότητα εκείνων των θέσεων και αναλύσεων  του με τις οποίες δεν μπορώ να συμφωνήσω αυτομάτως.

Η πρωτοβουλία της συγκρότησης του τόμου αυτού με κοινή απόφαση του Σάκη Μουμτζή και του Πέτρου Παπασαραντόπουλου μας προσφέρει το σώμα της εθνικής υπαναχώρησης των τελευταίων δυο ετών. Το βιβλίο αυτό συνιστά επομένως χρήσιμη και επώδυνη άσκηση πατριδογνωσίας. Και άρα εντάσσεται στα θεμέλια της εθνικής στρατηγικής που καλείται να υιοθετήσει η ελληνική κοινωνία, με πρώτο στοιχείο την αποδοχή του μεταρρυθμιστικού προτάγματος. Ας ελπίσουμε ότι η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθεί. Σε αυτήν εναπόκειται. Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.  

Οκτώβριος 2016

Ευάγγελος Βενιζέλος 

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375