Κυριακή 12 Απριλίου 2021

 

Πρόλογος Ευάγγελου Βενιζέλου στο βιβλίο της Εύας Νικολαΐδου, «Μελίνα Μερκούρη. Άγνωστα αποτυπώματά της» (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2020)

  

Πού βρίσκεται σήμερα η Μελίνα; Προφανώς εδώ, στην καρδιά και στη μνήμη του ελληνικού λαού. Ζωντανή, γοητευτική, μοναδική. Ο χρόνος που πέρασε από τον θάνατό της απέδειξε ότι όλα αυτά τα οποία φάνταζαν ίσως ως τρυφερές υπερβολές που πήγαζαν από την ερωτική σχέση της Μελίνας με το κοινό της, δηλαδή με όλες και όλους εμάς, άντεξαν και αποδείχθηκαν ακριβή.

Η Μελίνα είναι η εικόνα μιας Ελλάδας περιπετειώδους και αντιστασιακής, μιας Ελλάδας της υστέρησης που καμαρώνει βλέποντας τη χειραφετημένη κόρη της να κατακτά μια θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο και να ενσαρκώνει στην σκηνή και στην οθόνη όλους τους χαρακτήρες που είναι αυτή, δηλαδή η Ελλάδα και η Μελίνα.

Η Μελίνα είναι όλες οι γυναίκες της αντίστασης και της μεταπολίτευσης. Είναι  ο νέος φιλελληνισμός του Ντασέν. Είναι το σαγηνευτικό ΠΑΣΟΚ της εκδίκησης των ονείρων και της αλλαγής. Είναι μια ενσώματη πρόταση για την πολιτιστική πολιτική. Η Μελίνα είναι η Φαίδρα, η Στέλλα, τα Μάρμαρα, το Μουσείο της Ακρόπολης, ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η παρακαταθήκη της είναι εντυπωσιακά ανθεκτική.

Θεωρώ μεγάλη μου τιμή και τύχη το γεγονός πώς συνυπήρξαμε ως μέλη της τελευταίας κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ως τότε μας συνέδεε προσωπικά πρωτίστως η κοινή μας φίλη Μανουέλα Παυλίδου. Μου έλαχε το βάρος να την αναπληρώσω, ως Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ τότε,  στα συμβούλια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 1994 και λίγα χρόνια μετά να κληθώ να διαχειριστώ στο Υπουργείο Πολιτισμού τις δικές της κεντρικές επιλογές. 

Μια αύρα είναι λοιπόν η Μελίνα.  Μια περίπλοκη και αντιφατική αίσθηση. Όπου το πρόσωπο εισχωρεί στην Ιστορία και το αντίστροφο, το ιδιωτικό στο δημόσιο και το αντίστροφο, η τέχνη στην πολιτική και το αντίστροφο. Αυτή και το αντίστροφό της. Απούσα και παρούσα. Αμαρτωλή και Αγία. Ηρωίδα και ερωμένη. Παντοτινή και δική μας.

Η Εύα Νικολαΐδου, έμπειρη και ευαίσθητη δημοσιογράφος και συγγραφέας, με πολιτιστική προπαίδεια, ξέρει ότι πρέπει να αφήσει τη Μελίνα να μας μιλήσει αδιαμεσολάβητα και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα του κόπου της και του σεβασμού της για τη Μελίνα θα ικανοποιήσει όσες και όσους αναζητούν μάταια την ανεπανάληπτη αίσθηση της προσωπικής επαφής με τη Μελίνα.

 

Ιούλιος 2020

 

Ευάγγελος Βενιζέλος