Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010


Συντονιστής: Έχουμε την χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, που για μια ακόμη φορά επισκέφτηκε το Νομό μας, στο πλαίσιο των δράσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για τη μεγάλη τομή που γίνεται με την αποκεντρωμένη ισχυρή αιρετή Περιφέρεια. Τον καλωσορίζουμε εκ μέρους όλων των Σερραίων και τον ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά.

 Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ κι εγώ για την υποδοχή και για τα θερμά λόγια. Χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που βρίσκομαι στις Σέρρες. Χαίρομαι γιατί είμαι εδώ με τους συναδέλφους μου στη Βουλή, με την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη και με τον Γραμματέα μας.

Την Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τα ικανότερα πρόσωπα, αυτά που μπορούν να δώσουν πνοή στον «Καλλικράτη», πρόσωπα που μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και να του δώσουν ουσία, να τον καταστήσουν μοχλό τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, πρόσωπα που μπορούν να θέσουν σε λειτουργία το περιφερειακό κράτος και να προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες, σε μία εποχή ρευστή, ανασφαλή, σε μια εποχή που ο καθένας θέλει να νιώθει ότι υπάρχει ένα δίκτυο προστασίας.


Ο «Καλλικράτης» είναι μία φιλόδοξη, ιστορική μεταρρύθμιση. Από μόνη της θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη λειτουργία του κράτους. Σε μία περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, σε μία περίοδο κρίσης της πραγματικής οικονομίας, οι πάντες -οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα νοικοκυριά- προσβλέπουν στην πραγματικότητα στο κράτος γιατί ξέρουν ότι ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μόνο μέσα από μία ισχυρή διοίκηση, μέσα από ένα κράτος το οποίο έχει αίσθηση της αναπτυξιακής και της κοινωνικής του αποστολής.

Οι Σέρρες έχουν επίσης την τιμητική τους την Κυριακή αυτή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί ο υποψήφιός μας, ο υποψήφιος που καλείται να αναλάβει τις τύχες της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και στην πραγματικότητα τις τύχες της μεγαλύτερης «περιφερειακής» περιφέρειας -για να κάνω μία κατάχρηση του όρου «περιφερειακή» εδώ- προέρχεται από τις Σέρρες: είναι ο Μάρκος Μπόλαρης, ένας συνάδελφος καταξιωμένος και στη Βουλή και στην Κυβέρνηση, όπου έχει αποκτήσει την αναγκαία εμπειρία.

Και ως Βουλευτής Θεσσαλονίκης, ως πολίτης της Θεσσαλονίκης, θέλω να πω ότι με πολύ μεγάλη χαρά η Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη περιοχή της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, υποδέχεται το Μάρκο Μπόλαρη ως υποψήφιο και ως αυριανό Περιφερειάρχη γιατί έχει τις δυνατότητες που απαιτεί ο θεσμός. Και γιατί μπορεί να λειτουργήσει συναινετικά, υπεύθυνα, οργανωμένα, συστηματικά και να καταστήσει την Κεντρική Μακεδονία, που έχει στους κόλπους της το δεύτερο μεγάλο αστικό και αναπτυξιακό κέντρο της χώρας, ένα υπόδειγμα ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Μ’ αυτές τις σκέψεις απευθύνομαι στους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, της πόλης και του Νομού των Σερρών και είμαι βέβαιος πως όλοι θα σταθμίσουν τα δεδομένα και με σκέψη και περίσκεψη θα δώσουν μία ψήφο ευθύνης και προοπτικής.
Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στη διάθεσή σας αν θέλετε να με ρωτήσετε πράγματα που σας ενδιαφέρουν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, το πολιτικό μήνυμα της πρώτης Κυριακής είναι αυτό το οποίο συμπυκνώνεται στις πρόσφατες δηλώσεις σας; Και με ποιους συμμάχους κατεβαίνετε και στοχεύετε στην αύξηση των ποσοστών σας την δεύτερη Κυριακή;

 Ευ. Βενιζέλος: Το μήνυμα του α’ γύρου των εκλογών το αποτύπωσα πράγματι στις δηλώσεις που έκανα την προηγούμενη εβδομάδα. Πιστεύω ότι οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα πως θέλουν ένα αίσθημα ασφάλειας, μια προοπτική και βεβαίως πάντα θέλουν να υπάρχει δικαιοσύνη -και όταν λέω δικαιοσύνη εννοώ και οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες. Εμείς γνωρίζουμε επίσης τι τραβάει ο κάθε Έλληνας πολίτης, τι υφίσταται η κάθε επιχείρηση, ο κάθε εργαζόμενος, η κάθε οικογένεια, ποιο είναι το άγχος του κάθε ανέργου, ποιο είναι το άγχος του κάθε μικροεπαγγελματία, ποιο είναι το άγχος του αγρότη.

Θέλω να είναι βέβαιοι όλοι οι συμπολίτες μας ότι έχουμε πλήρη αίσθηση των δυσκολιών, αλλά από την άλλη μεριά δεν υπάρχει άλλο συγκροτημένο σχέδιο, δεν υπάρχουν δυστυχώς πολλές δυνατότητες, είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε μέσα σε ένα πολύ στενό πλαίσιο και να κάνουμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των δυνατοτήτων που έχουμε και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο και αυτό κάνουμε.

Πιστεύω ότι ενωμένοι οι Έλληνες με μια κοινωνία συνεκτική, με μια κοινωνία, η οποία έχει αίσθηση της κοινής μοίρας της, αλλά και των δυνατοτήτων που διαθέτει μπορούμε να βγούμε γρήγορα από την κρίση και να καταστήσουμε τον τόπο μας ένα τόπο υπερήφανο, δημιουργικό και ανταγωνιστικό, γιατί η Ελλάδα δικαιούται να είναι περήφανη, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει αυτό το λαό κι αυτό το Έθνος.

Ο λόγος μας, λοιπόν, δεν είναι ένας λόγος κομματικός, δεν είναι ένας λόγος στενά κυβερνητικός, είναι ένας λόγος εθνικός, συναινετικός. Στόχος μας είναι τώρα να αποκτήσουμε έναν μοχλό πάρα πολύ κρίσιμο για την Κυβέρνηση και για το έθνος που είναι η ισχυρή περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση, οι περιφερειακές οντότητες του κράτους. Και πιστεύω ότι αυτό το καταλαβαίνει ο πολίτης και έτσι θα ψηφίσει στο β’ γύρο, ο οποίος δεν καταγράφει κομματικά ποσοστά γιατί το σύστημα εκλογής, η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία σε δύο γύρους δεν επιτρέπει στο β’ γύρο να γίνουν κομματικού χαρακτήρα καταγραφές.

Βεβαίως ο καθένας έχει την ταυτότητά του και ο καθένας έχει τα τεκμήρια της δυνατότητάς του ή της αδυναμίας του να διαχειριστεί μία πρόκληση. Όταν ένας άνθρωπος, ένας πολιτικός, ένας παράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συντηρητικός, φοβικός, μακριά από τις νέες δυνατότητες του «Καλλικράτη» δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την πρόκληση.

Δημοσιογράφος: Η διαφορά από τον πρώτο, από τον κ. Ψωμιάδη, ήταν 12 και πλέον μονάδες και με δεδομένο ότι τα κόμματα της Αριστεράς έχουν αναφερθεί ότι δεν θα στηρίξουν τον κ. Μπόλαρη, πώς νομίζετε, είναι δυνατόν να καλυφθεί αυτή η διαφορά και με ποιον τρόπο; Και ένα σχόλιο για τα δύο αυτά κόμματα θέλω να κάνετε.


 Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε θα σας πω το εξής. Οι ψηφοφόροι είναι πολίτες και ο πολίτης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, κανείς δεν διαχειρίζεται την ψήφο του. Εάν κάποιες πολιτικές δυνάμεις για λόγους παραδοσιακούς, για λόγους αρχαϊκούς, ξεπερασμένους στην εποχή μας, θεωρούν ότι λειτουργούν πειθαρχημένοι κομματικοί μηχανισμοί και άρα υπάρχει έλεγχος των ψήφων, είναι εκτός εποχής. Δεν υπάρχει μία εκλογική αριθμητική, δεν υπάρχουν γραμμικές εξελίξεις. Τη δεύτερη Κυριακή υπάρχει ένα νέο εκλογικό σώμα. Και το λέω εκλογικό σώμα τοποθετείται με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον του. Άρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις εκλογές ως μια άσκηση απλής αριθμητικής, αλλά ως μια άσκηση πολιτικής  προοπτικής.

Δημοσιογράφος: Αν και ακούσαμε σήμερα από τους Οικολόγους να μιλούν για τη διαχειριστική πολιτική η οποία εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη, εντούτοις δεν επικεντρώθηκε καθόλου μα καθόλου στη σκανδαλολογία και την προηγούμενη Κυριακή και την τωρινή εβδομάδα που διανύουμε η Κυβέρνηση και δια στόματος εσείς, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον κ. Ψωμιάδη και τον κ. Μπόλαρη εννοώ.

 Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εμείς -και στην προκειμένη περίπτωση απευθύνεστε σε μένα- δεν είμαστε εδώ για να κατεβάσουμε τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης. Όποιος θέλει να περνάει κάτω από τον πήχη, μπορεί να περάσει. Δεν είναι η περίπτωση της Κυβέρνησης, δεν είναι η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι η περίπτωση του κ. Μπόλαρη. Ο καθένας εκφράζεται με βάση το ύφος, το ήθος του, την αντίληψή του, την αισθητική του, και τις προτεραιότητες του. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι μεγάλες. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι η εθνική κρίση, η ανασυγκρότηση της οικονομίας, η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας. Αυτά είναι τα μεγάλα μας θέματα. Δεν θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε δυστυχώς με μικρότερα θέματα. Δεν είναι η επιλογή μας και η προτεραιότητά μας. 

Δημοσιογράφος: Στην αντίπερα όχθη όμως η Νέα Δημοκρατία μιλάει για αντιμνημονιακή πολιτική.

 Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια άλλη ερώτηση τώρα.

Δημοσιογράφος: Και συνεπάγεται, το πρόβλημα συνεπάγεται, ότι το επικεντρώνουμε εκεί. Ότι ο κόσμος δεν ψήφισε την πρώτη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται να μη ψηφίσει και τη δεύτερη Κυριακή λόγω της αντιμνημονιακής πολιτικής και λόγω της οικονομίας.

 Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μια άλλη προσέγγιση και πράγματι η Νέα Δημοκρατία, πράγματι ο κ. Σαμαράς έχει μετατρέψει τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές σε ένα κομματικό στενό εφαλτήριο για να προβάλει μια πλατφόρμα, η οποία είναι από μόνη της ανεπαρκής, αδιέξοδη και επικίνδυνη.

Λέει ο κ. Σαμαράς: «Το μνημόνιο είναι βλαπτικό, θα μπορούσαμε να έχουμε αντιμετωπίσει τη μεγάλη δημοσιονομική κρίση χωρίς το μνημόνιο». Είναι σαν να λέει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε αντιμετωπίσει την κρίση δανεισμού της χώρας χωρίς το δάνειο των 110 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις χώρες της ζώνης του Ευρώ.

Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυταπόδεικτα εσφαλμένο και προκλητικό. Διότι δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα την περίοδο εκείνη από αυτόν το δανεισμό. Και ο δανεισμός φυσικά προϋποθέτει όρους. Και τους όρους αυτούς ο δανειζόμενος δεν τους διαπραγματεύεται με απόλυτη ελευθερία και με ισοτιμία.

Άρα, έπρεπε να κάνουμε μια επιλογή, η οποία ήταν μια επιλογή επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων και έπρεπε να την κάνουμε με όσο γίνεται καλύτερο και ηπιότερο τρόπο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη περίσταση.Βρισκόμαστε σε έκτακτες συνθήκες. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται έκτακτες συνθήκες. Και γι' αυτό είναι μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει μια εθνική κρίση. Και πρέπει όλοι να στρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει κανείς λογικός και καλόπιστος άνθρωπος που να πιστεύει ότι αν η χώρα είχε τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει ευνοϊκότερους όρους αυτό δεν θα το έκανε;

Το ίδιο ισχύει και για το μέλλον. Εάν μπορέσει η ελληνική οικονομία να μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης, εάν μπορέσει η ελληνική οικονομία -που μπορεί- να αποδείξει ότι έχει προσαρμοστικότητα η οποία είναι πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα -και έχει τέτοιες δυνατότητες, έχει τέτοιες δυνατότητες γιατί η πραγματική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ δυναμικότερη από την επίσημη οικονομία- τότε φυσικά όλα μπορούν να εξελιχθούν με έναν καλύτερο τρόπο και να βγούμε από τη στενωπό με ασφάλεια και σε χρόνο ο οποίος είναι ορατός.

Γιατί αυτό θέλει ο κόσμος. Ο κόσμος θέλει να ξέρει ότι οι κόποι του, οι θυσίες του πιάνουν τόπο και ότι υπάρχει ένα φως στο τούνελ. Εμείς αυτό μπορούμε να πούμε. Ότι ξέρουμε πόσο μεγάλες είναι οι θυσίες, σεβόμαστε τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, θέλουμε οι θυσίες αυτές να πιάσουν τόπο, θα πιάσουν τόπο, αυτή είναι η υποχρέωση μας όχι μόνο η πολιτική αλλά και η ηθική.

Και βεβαίως εφ' όσον συμβεί αυτό, που μπορεί να συμβεί, θα βγούμε από το τούνελ μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, το οποίο είναι ανεκτό από την ελληνική οικονομία και από την ελληνική κοινωνία. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, αν υπάρχει μια λύση μέσα σε ανεκτό χρονικό διάστημα. Η απάντηση είναι ότι ναι, αυτό είναι εφικτό, εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι, σοβαροί, υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί. Και αυτή είναι η υποχρέωση της κυβέρνησης.

Δημοσιογράφος: Εγώ θέλω να παραμείνω στις εκλογές, αλλά αυτή τη φορά να μείνω λίγο στο Δήμο Σερρών. Στο Δήμο Σερρών λοιπόν ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο και την ημέρα των εκλογών σε μια ζωντανή συζήτηση που είχαν, συγκεκριμένα με τον κ. Κουτμερίδη, όταν ο κ. Κουτμερίδης ρώτησε τον κ. Φωτιάδη αν θα στηρίξει τον εκλεκτό, τον γαλάζιο πλέον εκλεκτό, άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Εσείς πώς το σχολιάζετε;


 Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω τα δεδομένα για να είμαι ειλικρινής. Εγώ θέλω σε όλες τις πόλεις οι πολίτες να επιλέξουν ικανούς ανθρώπους, ανθρώπους οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν την τοπική κοινωνία. Και πιστεύω ότι οι Σέρρες αξίζουν μια τέτοια Δημοτική Αρχή.

Δημοσιογράφος: Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε δυο υποψήφιους οι οποίοι θα απέχουν από τον δεύτερο γύρο, στη μάχη του δεύτερου γύρου και έχουμε και κάποιους υποψήφιους που μείνανε απ' έξω.

 Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, σέβομαι πάρα πολύ τους πολίτες των Σερρών. Πιστεύω ότι ο κάθε Σερραίος και η κάθε Σερραία έχει τη σοφία και το ένστικτο να κάνει την επιλογή που θα τιμήσει την πόλη και θα της δώσει προοπτική.

Δημοσιογράφος: Από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, πού θα ήταν προτιμότερο να πάνε οι υποψήφιοι;

 Ευ. Βενιζέλος: Αλίμονο τώρα. Αυτό που είπα προηγουμένως αναφερόμενος στα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς θα το εγκαταλείψω τώρα; Δεν έχουμε ιδιοκτησίας επί των ψήφων και ιδίως σε δημοτικό επίπεδο.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ, θα σας έκανα μια ερώτηση, αλλά με τα λεγόμενα σας με οδηγήσατε και σε μια δεύτερη. Η πρώτη είναι: Πιστεύετε ότι η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού έπαιξε κάποιο ρόλο στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αφενός; Και αφετέρου μιλήσατε για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Όμως βλέπουμε ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παραπονιούνται ότι οι αρμοδιότητες αυτές που θα έρθουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πλέον δεν συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους. Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτό και πώς σχολιάζετε κάτι τέτοιες αντιδράσεις που υπάρχουν;

 Ευ. Βενιζέλος:Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου έχει καταγραφεί. Νομίζω ότι είναι πια στοιχείο της πολιτικής μας πραγματικότητας και θα έλεγα και της πολιτικής ιστορίας πλέον γιατί τώρα είμαστε μια βδομάδα μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ κατεγράφη ως πρώτο κόμμα όπως και αν υπολογίσει κανείς, γιατί περί εκτιμήσεων και υπολογισμών πρόκειται, τα αριθμητικά δεδομένα του πρώτου γύρου.

Και άλλωστε το ζητούμενο ποιο ήταν; Να μη τεθεί σε αμφισβήτηση η νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Εδώ κανείς δεν διανοείται να θέσει σε αμφισβήτηση τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, γιατί αν το κάνει αυτό θα πρέπει να κληθεί να αναλάβει ευθύνες τις οποίες δεν θέλει καθόλου να αναλάβει.

Έρχομαι λοιπόν στο δεύτερο ερώτημά σας. Το δεύτερο ερώτημα το ακούω πολύ συχνά, είναι ένα κλασικό ερώτημα. Η νομοθετική ρύθμιση του «Καλλικράτη» προβλέπει μεταφορά αρμοδιοτήτων και μεταφορά πόρων. Το πρόβλημα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν είναι οι πόροι.

Το πρόβλημα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι και θα είναι από 1ης Ιανουαρίου η ικανότητα του πολιτικού προσωπικού, του πολιτικού δυναμικού κάθε περιφέρειας να χειραφετηθεί και να αναλάβει την ευθύνη της περιφερειακής ανάπτυξης και του περιφερειακού κράτους.

Διότι τώρα πια θα πάψει να υπάρχει το επιχείρημα του αθηνοκεντρικού κράτους, που αποφασίζει για όλα και πρέπει να λύσει και όλα τα προβλήματα σε επίπεδο νομαρχιακό και δημοτικό. Εδώ καλούνται οι πολίτες κάθε περιφέρειας να αναθέσουν σε πρόσωπο της επιλογής τους την τύχη της περιφέρειας. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα πόρων, σας διαβεβαιώ. Πρόβλημα ιδεών και προτάσεων υπάρχει και πρόβλημα διοικητικής ικανότητας υπάρχει.

Δημοσιογράφος: Όπως είναι γνωστό από τον «Καλλικράτη» μπορεί να πάρει κάποια ποσοστά από ……

 Ευ. Βενιζέλος:Τώρα να σας πω κάτι, αυτή η συζήτηση δεν τελειώνει. Δεν τελειώνει αυτή η συζήτηση. Τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι γνωστά. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε στην Ελλάδα να έχουμε ένα περιφερειακά διαρθρωμένο φορολογικό σύστημα. Αλλά για να φτάσουμε σ’ αυτό, πρέπει να αποκτήσουμε πρώτα ένα κεντρικό φορολογικό σύστημα. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε ακόμη ένα ολοκληρωμένο κεντρικό φορολογικό σύστημα, διότι βλέπετε τι δυσκολίες υπάρχουν στην εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, η αποχή την πρώτη Κυριακή εδώ στις Σέρρες ξεπέρασε το 40% και στη Θεσσαλονίκη το 46%. Όλοι οι σχηματισμοί που πάνε δεύτερη Κυριακή αλλά και τα κόμματα φοβούνται αύξηση της αποχής. Θέλω την άποψη σας. Πού αποδίδετε αυτή την αδιαφορία των πολιτών για την εκλογή των πρώτων αιρετών του «Καλλικράτη» και αν έχετε κάποια άποψη ή κάποιο μήνυμα.


 Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα απαξίωσης της πολιτικής και αμφισβήτησης της αξίας και της σημασίας των δημοκρατικών διαδικασιών έχουμε συχνά σε όλες τις χώρες και είχαμε και στην Ελλάδα για παράδειγμα στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για όλο το πολιτικό σύστημα. Υπάρχει μία αμφισβήτηση της ικανότητας του πολιτικού συστήματος να προσφέρει κάτι καινούριο, να διαχειριστεί την κρίση, να δώσει ελπίδα. Και πράγματι πρέπει να πείσουμε αυτό τον κόσμο που απέχει, που δυσφορεί, που ψηφίζει άκυρο, που ψηφίζει λευκό, ότι εάν και ο ίδιος κινητοποιηθεί και συσπειρωθεί και κάνει επιλογές απαιτητικές μπορούμε να ξαναδώσουμε νόημα σε αυτές τις διαδικασίες.

Υπάρχει αναμφίβολα μία κρίση δημοσιονομική, που έχει μετατραπεί σε κρίση αξιοπιστίας και κύρους της πολιτικής και του κράτους. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως πρώτη προτεραιότητά μας. Και αυτό κάνουμε, διότι ο κόσμος πρέπει να πειστεί ότι υπάρχει αντικείμενο, ότι υπάρχει ουσία, ότι κάτι διακυβεύεται, ότι κάτι κρίνεται και ότι υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές.

Δεν είναι εύκολο να τον πείσεις τον κόσμο, διότι ακούει επί χρόνια κάποιες υποσχέσεις και βλέπει επί χρόνια κάποιες διαψεύσεις. Και έχουμε πλήρη συνείδηση αυτού του προβλήματος. Και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, και αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι και η υποχρέωσή μας σε τελευταία ανάλυση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να σας ρωτήσω αν τα αποτελέσματα της 14ης Νοεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε νέο ανασχηματισμό ... Ο Πρωθυπουργός της χώρας λέει πολύ συχνά «πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Θα ήθελα ...

 Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε. Τα περί ανασχηματισμού δεν μπορώ να τα σχολιάσω, στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης ο μόνος ο οποίος μπορεί να ασχοληθεί με αυτό που λέγεται ανασχηματισμός είναι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός. Βεβαίως θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση με τη σημερινή της μορφή συγκροτήθηκε πριν από δύο περίπου μήνες.

Τώρα, ως προς την αλήθεια, έχει κυκλοφορήσει προσφάτως ένα βιβλίο ενός πολύ γνωστού Αμερικανού φιλοσόφου, φιλελεύθερου με την αμερικανική έννοια του όρου, με τον τίτλο «Σε τι χρησιμεύει η αλήθεια». Λοιπόν, η αλήθεια ως προς τα δεδομένα και ως προς τις δυνατότητες χρησιμεύει στο να αποκαταστήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και τους πολίτες έχει διαρραγεί.

Αλλά ξέρετε, πρέπει να βοηθήσουν και οι δύο πλευρές. Γιατί αυτή η αλήθεια χρειάζεται όχι μόνον στον πολιτικό λόγο και στις εξαγγελίες, οι οποίες δεν πρέπει να είναι ούτε πρόχειρες ούτε στερεότυπες ούτε δημαγωγικές, αλλά η αλήθεια χρειάζεται και στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις, τις ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις, τη δραστηριότητά μας την παραοικονομική, φαινόμενα μικροδιαφθοράς κ.ο.κ.

Όλοι πρέπει να κάνουμε τη δική μας προσπάθεια. Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να γίνουμε πιο αυθεντικοί, πιο ειλικρινείς και πιο –ας το πούμε έτσι- αποτελεσματικοί ως κράτος, ως κοινωνία και ως έθνος. Γιατί λέγοντας πράγματα τα οποία δεν τα πιστεύουμε ή δεν τα κάνουμε, τελικά υπονομεύουμε την εθνική αποτελεσματικότητα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ακούμε να λέγεται πως η Ελλάδα είναι σε δύσκολη θέση ως προς το οικονομικό της μέλλον. Όμως τώρα που ..., ο κ. Ρουμπίν ...

 Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Ρουμπίν είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομολόγος, έγινε διάσημος επειδή προέβλεψε τη διεθνή οικονομική κρίση. Δεν νομίζω ότι ξέρει τις λεπτομέρειες το τι κάνει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση και το τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση συζητώντας με την τρόικα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ο εταίρος μας διότι είναι ο δανειστής μας.
Λοιπόν, όταν έχουμε τέτοια ανοιχτά προβλήματα, για να ξαναγυρίσω στον πρόλογό μου, έχουμε όλοι υποχρέωση να είμαστε σοβαροί, συσπειρωμένοι και υπεύθυνοι. Και αυτό είναι η παράκλησή μου και η πρόσκλησή μου και προς τους πολίτες των Σερρών.

Συντονιστής: Ευχαριστούμε

 

Tags: Συνεντεύξεις Τύπου